2024-01-04 1117 瀏覽
元旦日嚟幫襯湘蜀人家,同朋友由太古城行落嚟好快好方便,一出電梯右面直行到門口,一入內待應有禮好好招呼,安排既坐位好寬闊,同朋友二人坐了卡位,內裡裝修有風味,夠晒舒適!先嚟睇睇餐牌,好多選擇,先點了四川涼皮,涼皮好軟身,煙煙韌韌好食,配埋個四川汁,不是太辣,美味!嚟食四川菜一定要點四川口水雞,四川醬汁好配合雞件,雞肉好嫩爽!欣賞!點了常德大盤長豆,長豆新鮮好惹味! 夠晒鑊氣👍🏻讚!飲品見到有花臉啤酒,未飲過所以叫了一枝,好特別,濃濃酒香,個人很喜歡,好配合食物! 最後忍唔住再點多一支!最後點了出名既甜品紅糖糍粑,炸了既糯米軟綿綿,點了紅糖好夾,不會太膩,回味!整體食物質素唔錯,同朋友又可以舒舒服服傾談,價錢又好經濟,下次有機會會再嚟幫襯👍🏻

點了常德大盤長豆,長豆新鮮好惹味! 夠晒鑊氣👍🏻讚!

香港沒有很多湘菜的餐廳,好食嘅更加少之又少,今日嚟到鰂魚涌附近,試咗呢間位於英皇道嘅食湘菜餐廳, 味道和環境都不錯👍🏻餐廳食物 重慶辣子雞 $151/例愛辣人士不妨試下呢個重慶辣子雞,一我都幾喜歡嘅經典菜式之一,呢到嘅雞肉炸得外面十分酥脆,花椒和指天椒嘅雙重刺激,自己在家難以做到這種大廚房爐頭嘅火候,呢種火辣辣的味道,冬天食真是一流。廚師另外亦加入花生一起炒香,配合辣椒同指天椒嘅焦麻感,份外野味,用嚟送啤酒一流🤣香茜魚頭豆腐湯(半份)$218湯水呈奶黃色,可見師傅下足料去熬製,配合煎香左嘅魚肉同魚頭,同埋豆腐同芫荽一齊煮,除咗充滿魚香,蘊含豆腐嘅豆香,加上黃薑同埋芫荽一齊煮,一啲都唔會腥,係好適合冬天飲嘅湯❤️千絲萬縷(4隻)$39係一款絲狀嘅饅頭,包身呈現千絲萬縷嘅狀態,口感軟熟,食落層次分明,千絲萬縷在口中,點上煉奶食用,更加好味😋餐廳環境餐廳環境都幾寬躺,有好多卡位,另外都有室外座位,或者包廂。服務質素店員都好友善,會介紹吓餐牌唔同嘅食物,禮貌很好,上菜速度都好快👍🏻

餐廳食物

重慶辣子雞 $151/例

香茜魚頭豆腐湯(半份)$218

千絲萬縷(4隻)$39

餐廳環境

餐廳環境都幾寬躺,有好多卡位,另外都有室外座位,或者包廂。

服務質素

2023-12-17
2023-11-12 777 瀏覽
原來鰂魚涌都開咗湘蜀人家✌🏼今日就同家人呢試! 涼拌土豆🥔入口OMG 好好食! 個調味小小麻 小小辣 有點酸味 加芫荽 開胃一流! 份量大之餘,薯仔好新鮮 有薯仔嘅鮮甜, 好爽口。 乾煸四季豆裏面有啲四季豆同埋肉碎炒埋一齊, 配合埋佢嘅醬汁💯 四季豆仲有啲爽脆,唔會太過老。 火候應該啱啱好。農家小炒肉小炒肉好有鑊氣,調味亦都啱啱好唔會太油膩。 送飯食好正❤️紅油抄手個皮好薄, 裏面嘅肉餡都好大。 有啲蒜蓉同埋芫荽, 醬汁有少少甜。重慶小面雖然叫小面但係份量一啲都唔少。 麵條比較幼, 整體唔係好辣。花臉啤酒見到佢有一個出邊飲唔到嘅啤酒,飲落個味道濃郁少少,但係又唔係麥味重。所以整體都幾清新,食呢啲辣嘢好啱飲。 ❤️餐廳環境好舒適,大部份都係卡位。 個姐姐好好禮貌,又主動幫我哋斟茶。 下次來一定試下佢個招牌酸菜魚。👍🏻
原來鰂魚涌都開咗湘蜀人家✌🏼今日就同家人呢試!

涼拌土豆🥔

乾煸四季豆

農家小炒肉
小炒肉好有鑊氣,調味亦都啱啱好唔會太油膩。 送飯食好正❤️

紅油抄手

重慶小面

花臉啤酒

2023-11-12
  • 涼拌土豆
2023-11-04 678 瀏覽
鰂魚涌嘅怪獸大廈,因為變形金剛而出名。而我對佢印象就係,非常堅固,一排咁長既大廈,咁多個窗口整齊排列,相信山竹打到黎,都係甘穩打穩紥。位於佢對面嘅一間食店,我一坐低,即刻有相同既感覺。佢既menu係硬皮相簿質地,裡面嘅食物相都影得好工整,每一頁編排唔會太密集,而且除左食物名,仲有好多菜式嘅背景介紹,似係飲食文化交流嘅書籍。真正食物嘅賣相,同menu又極為相近。因為以上,我對佢地既信任大增。 🍖 酸菜魚,可以揀桂花魚或者鯛魚,平時都係食桂花魚,想試下啲唔同既。鯛魚真係好特別,我唔知同平時刺身個種,係咪一樣,雖然刺身鯛魚都有d爽,但呢種係超爽。爽到我以為喺脆肉鯇。由於未食過,我要特別鍾意脆口野,真係欲罷不能。另外,佢下面又有紅薯粉,平時外面食嘅喺一條條粗扁身嘅,食幾條會覺得好飽,哩度係麵條形狀,一樣咁好味但就唔會飽到食唔到其他野。 🍖大盤炒椰菜花,真係一個好簡單炒嘅椰菜花,但係就可以見到手勢同埋時間嘅準確拿揑。椰菜花無炒到淋哂,師傅兜炒嘅技巧準確,醬汁充分又均勻分佈喺椰菜花上面。只需要小小肉絲做點驟,成個椰菜花嘅味道就即刻立體哂。 🍖胡椒豬肚雞湯,踏入秋天,選個餸真係好啱時候。個日岩岩開始

🍖胡椒豬肚雞湯,踏入秋天,選個餸真係好啱時候。個日岩岩開始有啲涼,出門口仲特別加左件外套,飲完哩個湯,成身暖粒粒,無獨有偶,豬肚又係爽口脆身,好配合成晚嘅主題。

🍖🍺豆沙鍋餅,雖然唔知道豆沙鍋餅算唔算係湖南同四川嘅特色甜品,但係依樣本身就係一種好吸引嘅甜點。豆沙唔會太甜,外面熱辣辣。配合埋菊花茶,成為全晚完美嘅句號。而且菊花茶仲做到解辣清熱嘅效果。

✨️優雅既老闆娘,老闆娘講野不溫不火,面帶笑容。同行既朋友,之前食午餐都黎過黎度幫襯,佢話就算炒場時間,老闆娘都係笑容滿面。我十分欣賞。

係附近返工成日都想食川菜但係選擇不多,湘蜀人家應該係我之後經常想食嘅餐廳選擇🌶️今次夜晚嚟食叫左個精選貳人套餐,個人覺得呢個套餐性比價真係好高,包晒燉湯、涼菜、小菜同埋招牌水煮,招牌水煮仲可以揀酸菜魚,仲有埋碗白飯,最後真係會捧住個肚行出門😂😂前菜係夫妻肺片同木耳,兩碟都好入味,小小微辣,會愈食愈上癮,而且份量但兩個人絕對足夠燉湯應該係我今日嘅驚喜,超級足料而且飲得出真係花時間燉左好耐,雞腳基本上係燉到骨都勁淋,仲食到猴頭菇,真係好鮮甜👍🏻小菜揀左川椒回窩肉同埋黑醋小排骨川椒回窩肉炒埋蒜心勁惹味,肉嘅份量係食極都仲有,配飯一流,如果再入味啲就更好啦😋黑醋小排骨我勁鐘意食,酸酸甜甜每一塊排骨都包裹晒醬汁,勁入味,同埋排骨位啖啖肉,一啲都唔乾招牌水煮就揀左酸菜粉條鯛魚,一上枱真係有啲嚇親,勁大盤,仲要前面已經食緊啲小菜同飲緊湯,呢個set真係勁抵🥹基本上全盤都係無骨,食得好放心,鯛魚好爽口,完全唔係一夾就散嗰啲魚,入面有埋幼薯粉,份量又係唔少咖,基本上真係食極都仲有,而且個湯好清又好味,夾埋酸菜同埋蒜粒,唔會好油膩,下次可以再試下加辣最後最後另一個好嘅呢度員工勁nice同埋勁細心,基本上會留

小菜揀左川椒回窩肉同埋黑醋小排骨

最後最後另一個好嘅呢度員工勁nice同埋勁細心,基本上會留意你有咩需要默默提供,但係又唔會打擾到你,呢個真係要比個credit
2023-10-24 255 瀏覽
呢次我地一班朋友嚟到鰂魚涌試呢間中式料理餐廳,菜真係好吸引!😆🥳湘西白辣椒爆肉片(少辣)叫咗辣椒爆肉片,少辣嘅🙆🏻‍♀️肉片香脆可口,辣椒搭配得好啱口,唔會太過辣,令人回味無窮!⭐️麻婆豆腐麻婆豆腐係中國料理嘅經典,呢間餐廳嘅麻婆豆腐特別好味!☺️豆腐軟滑,醬汁濃郁,令人食得好過癮!辣味同麻味嘅平衡真係一絕真係一道令人欲罷不能嘅招牌菜~紅油抄手(少辣)呢個紅油抄手充滿驚喜🥳食落麵皮薄薄地,內裡包住餡料,配上鮮美嘅紅油🙆🏻‍♀️每一口都有麻辣同鮮美~紅糖糍粑(6條)糍粑做得好軟綿🥹🥹🥹包住香甜嘅紅糖,甜甜地咁非常好食,上面仲有少少黃豆粉令到個味道更加豐富~

湘西白辣椒爆肉片(少辣)

麻婆豆腐
麻婆豆腐係中國料理嘅經典,呢間餐廳嘅麻婆豆腐特別好味!☺️

紅油抄手(少辣)

紅糖糍粑(6條)

2023-10-13 261 瀏覽
之前響灣仔分店食過,覺得啲湘菜好好食,估唔到呢度上樓都有分店,所以就帶埋朋友黎左喇!大概晏奏兩點幾嘅時候黎,唔係好多人,而且有卡位,坐得比灣仔分店舒服。水煮嫩牛肉 $189水煮牛189啲大大兜,啲牛肉好嫩滑,除左牛之外,入面仲有萵筍同埋薯粉。豬肚雞 $151 小鍋天氣開始逐漸有秋意,所以我哋都叫咗個細嘅豬肚雞湯。一個砂鍋原煲上,有好濃嘅雞湯味之餘,仲有好重嘅胡椒味,飲落辣辣地。鮮魚湯浸時菜 $90食完辣嘢,仲叫咗個魚湯浸菜,清清地仲可以解一解辣。

水煮嫩牛肉 $189

豬肚雞 $151 小鍋

鮮魚湯浸時菜 $90

食完辣嘢,仲叫咗個魚湯浸菜,清清地仲可以解一解辣。
2023-10-05 247 瀏覽
約朋友星期五晚飯,咁啱大家都喺港島東區返工,左揀右揀,咁不如就揀公司附近晚餐啦,可以早啲食又可以傾耐啲。最後揀咗湘蜀人家,第一次食呢間餐廳,嘢食好味喎,又唔太辣。環境又舒適,裝修好有特色,好適合慢慢食慢慢傾。2個女生叫咗晚市2人套餐,超豐富,食唔晒,仲要打包走,唔好浪費😊前菜:木耳 (好味)、夫妻肺片(少辣、好味)主菜:酸菜魚 (魚片好爽口,湯好飲,粉條好彈牙)、黑醋排骨(大推,好好味)、豬軟骨(正常)、燉湯(好足料,好飲)
前菜:木耳 (好味)、夫妻肺片(少辣、好味)

2023-09-22
2023-10-05 182 瀏覽
We did not go to Sichuan restaurant for a long time. And there is a spicy restaurant that was opened for a while, but we did not have time to visit. It is time to have a try. We order Stewed fish with Tujia pickled cabbage and noodles, stir-field beef with scallions, wanton in hot sauce, and glutinous rice cake with brown sugar. The favor is quite good, we love them a lot. Especially the stewed fish, the portion is big. Very good for sharing.
2023-09-19
-湘蜀人家📍鰂魚涌英皇道1001號8樓1號舖*・゜゚・*:.。..。.:*・'・*:.。. .。.:*・゜゚・* 介紹左主菜先🐟招牌酸菜桂花魚 $288可以自選辣度、魚夠滑冇骨、有薯粉墊底、味道幾好、但略嫌個湯比較油🐷 紅燒豬軟骨 $82肉炆得好淋、但啲軟骨1啲都唔軟😹不建議糖醋魚坱 $78干煸四季豆 $78川椒回鍋肉 $75 上面3樣正正常常-Wohooo到好抵既小食啦、雖然佢叫小食、其實都唔算細碟建議多人既可以全都要😹但如果人小小、就參考下下面既評分啦👍🏻 麻辣土豆絲 $18👍🏻 紅油黃喉 $38👍🏻 油燜小竹筍 $25👌🏽刀拍小黃瓜 $18👌🏽涼拌兔耳尖 (即是雲耳) $18 👎🏾夫妻肺片 $38👎🏾川北涼粉 $18
湘蜀人家

糖醋魚坱 $78
干煸四季豆 $78
川椒回鍋肉 $75

上面3樣正正常常
Wohooo到好抵既小食啦、雖然佢叫小食、其實都唔算細碟
建議多人既可以全都要😹但如果人小小、就參考下下面既評分啦

👍🏻 麻辣土豆絲 $18
👍🏻 紅油黃喉 $38
👍🏻 油燜小竹筍 $25
👌🏽刀拍小黃瓜 $18
👌🏽涼拌兔耳尖 (即是雲耳) $18
👎🏾夫妻肺片 $38
👎🏾川北涼粉 $18
2023-09-09 262 瀏覽
湘蜀人家係一間湘川菜,有多款唔同嘅菜式。我點咗京蔥爆牛肉、黑醋小排骨、老成都擔擔麵、紅油抄手同豆沙鍋餅。京蔥爆牛肉係一道非常出色嘅菜式。牛肉切得薄薄嘅,炒熟之後鮮嫩多汁,配上鮮甜嘅京蔥,味道香濃醇厚。蔥爆牛肉係用高火快炒,令牛肉保持嫩滑口感,每一口都好入味。黑醋小排骨都好好食!排骨半肥瘦,內裡肉質嫩滑。再加上酸甜味十足嘅黑醋醬汁,好惹味。老成都擔擔麵係一道經典嘅川菜。麵條煮得剛好,彈牙有嚼勁。擔擔醬汁濃郁香辣,加上肉碎、花生醬,味道豐富多層次。紅油抄手紅油醬汁辣而不過分,令抄手更加香辣開胃,仲帶點蒜香味。最後,豆沙鍋餅係我嘅甜品選擇。鍋餅外皮煎得金黃酥脆,內裡包著香甜的豆沙餡,入口即化。甜而不膩,味道香濃。餐廳環境舒適,價錢相宜,食物有水準!

餐廳環境舒適,價錢相宜,食物有水準!
如果唔係住鰂魚涌嘅朋友仔約食飯,我都唔知開咗咁多新嘅食肆😆佢知我鍾意食辣就叫我去試下佢屋企附近嘅「湘蜀人家」位置就喺海山樓對面。土家酸菜粉條燉鮮魚真心推介👍🏻一定要嗌呢個酸菜魚,金黃色嘅湯底,味道鮮酸辣香,魚肉爽脆嫩滑,份量十足,再加上滑嘟嘟嘅粉條同酸菜,大大刺激味蕾,正👍🏻京蔥爆牛肉滿滿一大碟,牛肉又嫩又稔,夠晒入味,京蔥爆炒到軟冧冧,好香口又惹味黑醋小排骨小排骨先炸後炒,每粒都裹滿酸酸甜甜嘅黑醋汁,上面再灑上芝麻,特別香口,一啖一粒食唔停口😋嫩雞煨麵秃到主食環節,因為之前食咗咁多濃味野,所以我地揀咗清清嘅嫩雞煨麵,幼身嘅麵條掛滿濃稠嘅湯汁,以煨煮嘅方法配上雞肉粒、草菇粒同菜粒,令湯底更加鮮甜📍湘蜀人家 (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道1001號8樓1號舖人均消費:$250-350食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐

土家酸菜粉條燉鮮魚

京蔥爆牛肉

黑醋小排骨

嫩雞煨麵

📍湘蜀人家 (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道1001號8樓1號舖

人均消費:$250-350
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐
2023-08-11 318 瀏覽
又發掘到食四川菜既好地方,位於鰂魚涌既湘蜀人家內部裝修走傳統中國風,以燈籠作點綴好精緻,而且座位舒適闊落,同朋友嚟用膳體驗極佳!今次點了精選二人套餐份量十足,$458可以試到涼菜加幾款特色川菜,價錢合宜,絕對值得一試:涼菜部分有夫妻肺片及涼拌兔耳尖,香辣前菜口感清新,涼拌木耳又爽又脆口,夫妻肺片薄薄一片,係開胃之選!招牌菜式選了酸菜粉條鯛魚,鯛魚肉質嫩滑,無厚厚既脂肪加重油膩感,只有少許魚刺需份外小心,整體來說都好惹味!自選小菜款式多籮籮,點了宮保雞丁及黑醋小排骨,兩款口味都好正宗,火候控制到位,色香味俱全!另外套餐已包燉湯,瘦肉雞爪老火湯十分足料,熬既時間充足,令湯水好入味,香味撲鼻而來,而且適合進補人士,非常推介!

• 土家酸菜粉條燉鮮魚
2023-08-03 311 瀏覽
📍湘蜀人家(鰂魚涌)之前同同事已經食過佢地嘅lunch set,個時見好多人食水煮魚,就一直都好想試。今次放工就同同事過左黎試佢嘅夜晚啦,抱住一係唔食一食就食最好嘅心態,就試左細嘅水煮桂花魚 ($306)。睇住佢一上黎咁大堆辣椒仲驚緊會唔會好辣,好彩食落都係可以接受嘅程度😍而佢個味都係好正宗嘅麻辣水煮汁。魚就好滑溜溜嘅,入面仲有大量配菜萵苣同芽菜,全部都好入味。食水煮魚之前仲會送一個前菜嘅❤️例牌刀拍青瓜 ($63)呢個就唔算辣嘅,蒜味好重❤️四川涼粉 ($62)呢個粉都好耐無食過,記得以前細個係四川好多餐都有食到佢,酸酸甜甜咁嘅味好開胃。❤️孜然山羊肉 ($162)平時出去食呢啲,通常好多都會好多配料,肉就好小。呢度啲肉就多到食唔晒,最後食晒前菜、水煮魚同啲羊肉就已經捧住個肚行出去😳門面:舖頭入面都比較有特色,有啲京劇臉譜嘅掛牆
📍湘蜀人家(鰂魚涌)

食水煮魚之前仲會送一個前菜嘅

❤️例牌刀拍青瓜 ($63)

呢個就唔算辣嘅,蒜味好重

❤️四川涼粉 ($62)

❤️孜然山羊肉 ($162)

門面:

舖頭入面都比較有特色,有啲京劇臉譜嘅掛牆

2023-08-02 243 瀏覽
清炒雜菜,呢個清炒什菜炒得幾香口,同埋好惹味。芫茜魚頭豆腐湯,呢個湯裏面有條魚,咁條魚會包埋個魚頭,個魚頭同埋個魚身都有好多魚肉,啲魚肉都煮得幾滑,另外啲湯係煮到奶白色㗎,成個湯都充滿魚嘅香味。個湯會有埋啲豆腐喺裏面。另外,啲芫茜都唔少㗎鍾意食芫茜嘅朋友,呢個湯啱曬。鄉下嫩雞煨麵,呢個麵都幾大碗㗎,足夠兩個人食,碗麵嘅湯底整得唔錯,鹹鹹香香幾好食。呢間餐廳嗰啲位置坐得幾舒服,大部分都係卡位,兩個人都可以坐一張四人嘅卡位。
清炒雜菜,呢個清炒什菜炒得幾香口,同埋好惹味。

個湯會有埋啲豆腐喺裏面。
另外,啲芫茜都唔少㗎鍾意食芫茜嘅朋友,呢個湯啱曬。