餐廳: 湯加 (淘大商場2期)
資訊:

2023-07-26 344 瀏覽
豬軟骨撈公仔麵 配薯條多春魚$45已經好耐無食過餸咁多的麵,豬軟骨份量很多,足有半碗,平時好多時食50幾都只有三件左右😆而且味道很好,是日式豬軟骨那種軟糯的質感,黑醋骨的酸甜度剛好,是我喜歡的味道。😍公仔麵沒有煮壞,所以味道不錯。然後還配了一份薯條和兩條多春魚和飲品,這份量不算多但也有在餐廳加配小食的份量~而且味道都很不錯,吃下去我不會覺得太油,而且也很脆。要說缺點的話就是店小且舊,但也沒有髒之類,就是殘舊而已。整體來說就是cp值非常抵,份量足,味道好的一頓下午茶餐~
豬軟骨撈公仔麵 配薯條多春魚$45

公仔麵沒有煮壞,所以味道不錯。
要說缺點的話就是店小且舊,但也沒有髒之類,就是殘舊而已。
整體來說就是cp值非常抵,份量足,味道好的一頓下午茶餐~
2023-07-25 145 瀏覽
落單黑色衫帶口音既女人態度極差。落餐時個女人啲語氣態度係極度令人反感。個餐嚟錯仲要帶有諷刺性去質疑。結果當然係佢地廚房出錯啦,同佢講無餐具,佢居然叫我自己過隔離檯自己攞,埋單叫我自己攪。阿姐你地食飯唔係大哂,個場好似街市咁,啲雜物放哂係樓面,衛生又差,又無冷氣,啲經理樓面當係公園咁個個大大聲講鄉下話,大佬呀比啲服務態度,服務精神啦。啲樓面見到有熟人經過就出去同人傾計,個餐係咪等你傾完先出?總之奉勸大家唔好去。
唔好去。
2023-07-22
2022-10-15 460 瀏覽
今朝亞女話想出去食早餐,於是就近近地落樓下湯加食個快早餐然後去返學,阿女叫左佢嘅至愛沙茶牛肉煎焗流心蛋公仔麵配熱奶茶。牛肉有啲鞋口,絕對配唔上嫩滑呢個形容詞,流心蛋真係流心😂合格,公仔麵軟硬適中,抵讚👍👍不過個湯就冇咩味,再加埋杯奶茶一啲熱氣都冇而且茶味唔夠,整體上只係稱得上緊緊合格,應該冇下次。
2022-06-30 460 瀏覽
經過淘大花園剛巧是下午茶時間,見這間餐廳下午茶都幾多選擇,可配各種餸的米線,選擇超過30款,有魚腐、貢丸、肉燕餃,連鮮牛肉、豬潤都有,其他下午茶餐也有雞髀、薯條、三文治等等豬軟骨菜飯🎉豬軟骨大大嚿煮得非常入味,多汁,撈飯很好,而且又可以選菜飯魚蛋魚腐米線🎊魚腐是這間餐廳的招牌菜,果然好味,豆味很香,魚蛋亦十分彈牙。我最欣賞的是個湯底,清得來有魚湯味,不會好味精的感覺,而且湯底加了芽菜,米線好多

豬軟骨菜飯🎉
豬軟骨大大嚿煮得非常入味,多汁,撈飯很好,而且又可以選菜飯

魚蛋魚腐米線🎊

由坐低到成功落單需時20分鐘?掃完code坐低員工冇行過埋嚟落單,叫係收銀機前面入緊單既嗰位姨姨幫我落單,佢叫我等佢落埋張單先,一等等左十五分鐘。之後呢位姨姨係廢紙桶到拎張舊單過黎幫我落單手寫。寫第二個字就停左,要拎餐牌望住寫?好喇經歷完一輪重重複複話比呢位啊姨知我要食乜,佢終於寫好拎入廚房,然後話一陣間再幫我入機。 過左一陣,個姨姨又話唔見左張手寫單,佢又行左入廚房,出嚟之後又冇話同我寫過又返左收銀機,出聲問先知佢又要再手寫過然後另外一個員工行過嚟問有咩幫到我,我同呢位姨姨講你同事幫我得喇唔該你。結果幫我既呢位員工拎左部落單既電話黎,我講左一次食乜,用時不到一分鐘就完成左。 足足二十分鐘!然後再等十分鐘,我叫既野食終於到。但又錯左,我叫魚腐佢比鯪魚滑我,我又搵返啊姨姨問,因為佢哋係標明自家製魚腐,我又未食過,所以我問下佢哋係咁佢哋啲魚腐就係鯪魚滑咁,因為餐牌上又的的確確有鯪魚滑揀。結果啊姨姨話「我唔知喎,我又未食過,佢淨係知啲鯪魚滑係扁既。魚腐係三角形既。」咁我真係唔知我碗入面呢舊咩黎。我咬左一啖,哇,係鯪魚滑黎。都算喇,都九點四十五分,唔想同佢嘈,已經得十五分鐘食嘢。過左幾分鐘,呢
由坐低到成功落單需時20分鐘?

過左幾分鐘,呢位姨姨又行返黎講左句「如果唔係廚房洗左爐我就換過兩舊比你」

總結就係 態度極差 等待時間極長 員工連自己餐廳啲食物都分唔清楚 錯左唔認 一句唔好意思都冇
食物味道真係唔差 但服務態度真係麻麻
極度不推介
2022-05-18
2022-04-24 268 瀏覽
今晚行過淘大湯加門口,就打算買個外賣番屋企食。由門口餐牌眼見都有唔少選擇:我揀左個清燉陳皮鴨腳湯飯,外賣由落order到可以拎就等左10分鐘。我呢個外賣仲加左飯,店員仲比多左個飯比我,夠哂食。呢個外賣$48,加$1外賣盒,仲送冬瓜茶。大家見到呢個湯飯除左鴨腿仲有菇、冬瓜、陳皮。比較要改善就係菇有個咬唔到既菇頭,另外冬瓜皮有去掉就更加好,呢款食物其他方面都ok。以下係佢地放在門口可以拎既餐紙,可以睇下有咩食。😉
今晚行過淘大湯加門口,就打算買個外賣番屋企食。
由門口餐牌眼見都有唔少選擇:

呢個外賣$48,加$1外賣盒,仲送冬瓜茶。
清燉陳皮鴨腳湯

以下係佢地放在門口可以拎既餐紙,可以睇下有咩食。😉
2022-04-24
10 分鐘 (外賣自取)
清燉陳皮鴨腳湯
2021-10-10 424 瀏覽
好鐘意食湯加其中之一個原因,因為佢個湯真係好好味😋✨✨唔會油膩又健康,可以配紅米飯。Order咗窩蛋鮮茄豬潤牛肉,^ - ^材料係勁健康養生✨✨👍🏻,個蕃茄湯底勁好味✨✨👍🏻(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)同埋叫咗個豬肉+魚肚湯,有瓜有菜,好健康✨👍🏻個魚湯好鮮味!✨✨

2021-09-10 215 瀏覽
一朝早經過淘大,都好多間餐廳選擇食早餐,呢間我見唔太多人入去試吓佢個早餐叫咗一個奶醬厚多士,一杯奶茶,再加個麥皮佢個蛋白麥皮好滑,幾好食呢個奶醬厚多士,用我最鍾意嘅粗粒花生醬,少少煉奶,正佢杯奶茶都唔錯㗎,呢度價錢大眾化,選擇都好多,下次可以試吓佢啲麵餐,原來呢間有淮山麵添⋯⋯所以唔使一定去嗰啲連鎖店餐廳,有時都要試吓呢啲小店
叫咗一個奶醬厚多士,一杯奶茶,再加個麥皮
佢個蛋白麥皮好滑,幾好食
呢個奶醬厚多士,用我最鍾意嘅粗粒花生醬,少少煉奶,正

所以唔使一定去嗰啲連鎖店餐廳,有時都要試吓呢啲小店
2021-09-10
早餐
今日有點女性週期性不適所以想食清淡啲同補下血,收工就自己行左去淘大呢間湯加 (以前屋企同公司附近都有,成日食但試過食完肚痾就無再幫襯)去到五點半仲有下午茶,叫左個豬潤牛肉芥菜魚湯淮山麵少麵~雖然話係下午茶,但啲餸同麵既份量比起正常時段係無少過😅鮮牛肉幾滑幾好食👍 豬潤就唔爽兼有啲粉👎芥菜都爽口唔會太淋,淮山麵都ok唔會煮到太淋一pat野~但係食之前已經見到個托盆有魚骨 (下面右邊)兼飯粒(上面中間),呢兩樣野絕對同我點既野拉不上關係,見到都唔開胃,衛生非常差🤦🤦湯加我都食過起碼三四間分店,間間既衛生都好一般,請員工注意改善🤦🤦
去到五點半仲有下午茶,叫左個豬潤牛肉芥菜魚湯淮山麵少麵~
雖然話係下午茶,但啲餸同麵既份量比起正常時段係無少過😅

鮮牛肉幾滑幾好食👍
豬潤就唔爽兼有啲粉👎
芥菜都爽口唔會太淋,淮山麵都ok唔會煮到太淋一pat野~

2020-08-31
2020-05-16 545 瀏覽
湯加啲湯底真心正!好味,叫外賣送到過來都唔會難食,不過注意一點就係夏天食真係會出汗。下午茶入店食超抵食,飯可以添,店內環境仲好靜,一個人唔知食咩?是湯加慢慢食都無人話你
  • 芫茜加魚湯一流
好唔掂呀, 7點到落單, 個肉餅8點幾先到, 7點9問佢先知原來漏單, 個餸嚟到真喺嚇親, 成碟都係水, 個餸叫做土魷馬蹄蒸肉餅, 完全無馬蹄, 得幾條指甲咁多嘅土魷, 達幾片南瓜以為做遮醜布就得?屋企個姐姐都煮得好過佢, 真喺一肚氣呀!

2020-04-19
2020-04-04 476 瀏覽
點了陳皮鴨腿湯飯,蕃茄蛋牛肉豬潤湯飯加雞鎚。本應係一個鐘後送到的外賣,拖到個半鐘先到,讚嘅係湯重熱!其他就一般般。蕃茄蛋牛肉豬潤湯,湯底力加有芹菜,味道有啲怪,蕃茄完全唔稔,牛肉滑,但應該落咗好多梳打粉。豬潤都OK啦,至於隻蛋,就唔係蛋花,係原隻雞蛋,有少許蛋心蛋效果。陳皮鴨腿,腿大,湯略唯多油,冬菇末稔。至於最不滿係藜麥飯,藜麥數量超少,其次係雞膇,四件小雞膇成為$32,超呃錢. 雖然味道可以,但都係唔值呢個價錢。整體經驗係可一不可再。
整體經驗係可一不可再。
2020-04-04
$53.5 (晚餐)
用餐優惠
優惠券
2019-11-28 710 瀏覽
今日和同事去淘大吃飯,本來打算去一間新開的食店,但原來未開張,故同事建議去這裡吃湯飯,因為湯飯都是我的至愛,所以我一口答應。店舖不是太大但簡潔,座位都得舒適。我們坐下後就看餐牌,看見有一個姬松茸竹絲雞湯飯,一聽個名已經好吸引,價錢又不貴,所以就選它,而我同事就要了一個黃酒薑絲煮牛肉湯飯。我的姬松茸竹絲雞湯飯到了,湯和飯分開上,湯份量好多,入面還有差不多四分一隻竹絲雞,姬松茸都有好多條,還有一些肉排,湯味好濃郁清甜,肉排很腍,食得出他們好用心煲出來的靚湯,加埋飯放入湯入面吃,真想叫多碗飯呀!😋而我同事的黃酒薑絲牛肉湯飯,牛肉好多,用黃酒和薑絲淆製的湯好濃味,加上滑滑牛肉,同事都話食到耳仔郁呀!😋👍價錢又唔貴,質素又好,同事真的沒有介紹錯!👍

黃酒薑絲牛肉湯飯

價錢又唔貴,質素又好,同事真的沒有介紹錯!👍

2019-11-14
2019-09-27 419 瀏覽
開左好耐都無機會試,今晚晚餐無著落,一於試新嘢啦。豬軟骨+鮮蝦滑+南瓜+有機藜麥飯(魚湯底)$52 自取外賣。豬軟骨 : 味道偏甜,有少少似豬腳薑嘅味道。,比較多肥膏,無咩軟骨咬。鮮蝦滑 : 肉質好梅。。好鹹,食左2啖已放棄。南瓜 : 不過不失有機藜麥飯 :勁少藜麥魚湯底 :係我最期待嘅嘢亦都最失望,好鹹,無魚湯底嘅鮮味。
開左好耐都無機會試,今晚晚餐無著落,一於試新嘢啦。
豬軟骨+鮮蝦滑+南瓜+有機藜麥飯(魚湯底)
$52 自取外賣。
鮮蝦滑 : 肉質好梅。。好鹹,食左2啖已放棄。
南瓜 : 不過不失
有機藜麥飯 :勁少藜麥
魚湯底 :係我最期待嘅嘢亦都最失望,好鹹,無魚湯底嘅鮮味。
外賣自取
2019-09-17 300 瀏覽
之前午餐食開魚米,然後知道同一個集團開左間湯加,諗住試下。佢好簡單,午餐可以好似車仔麵咁叫幾個餸嘅配搭,然後揀個湯底,當然特別湯底,例如胡椒味菜湯呢啲就要加3蚊,最後就揀個飯。但有好多個選擇,有燕麥飯、三色飯、普通白飯等等,任添唔嬲。埋單連飲品七、八十蚊左右。我叫左豬軟骨、腐竹、配三色飯,配味菜湯,連咖啡味道略咸,食完要飲好多水,而且碗大料少,食完都只係用飯黎塞飽自己,同一價錢在淘大會有更多好選擇。