2023-10-17
突然間好想打邊爐,就同另一半去公司附近,食打邊爐私房菜。嚟呢度一定要試下佢哋嘅老火湯湯底,見近排天氣開始乾燥,我哋揀咗椰子雞鍋$298~湯底足料,有龍眼肉、紅棗、杞子、椰子、走地雞,飲落去好清甜,好香椰青味,店員話一煲足足開咗三個椰青水嚟整😍走地雞雞肉入口扎實,飲咗兩大碗湯,我哋就開始打邊爐。水晶叉燒包 ($88)水晶皮外皮晶瑩剔透,咬下去很彈牙,內餡叉燒肉色澤紅潤,入口甜甜地,鮮嫩又多汁!水晶奶皇包 ($88)奶皇內餡絲滑綿密,帶有濃郁奶香。脆骨魚腩 ($118)我嘅至愛🩷魚肉鮮嫩,吃起來既有嚼勁又不失柔軟,口感有啲似食豬扒咁正。鮮滑牛肉 ($168)牛肉經過處理切成薄片,偶爾幾件食落有啲筋,勝在質地口感柔軟,帶有濃郁牛味。廣島蠔 ($158)大大隻,蠔肉鮮嫩飽滿,口感豐腴,滾完依然帶有鹹香,新鮮。整體食材用得高質,雖然價錢略高,點心類都係師傅親手整,淨係呢度已經值回票價🥰
突然間好想打邊爐,就同另一半去公司附近,食打邊爐私房菜。
水晶叉燒包 ($88)
水晶奶皇包 ($88)
奶皇內餡絲滑綿密,帶有濃郁奶香。
脆骨魚腩 ($118)
鮮滑牛肉 ($168)
廣島蠔 ($158)
大大隻,蠔肉鮮嫩飽滿,口感豐腴,滾完依然帶有鹹香,新鮮。