2020-04-02 598 瀏覽
源記大大話話幫襯咗30年,出品同味道貫徹如一,記憶中基本上冇乜變過。~ 香滑燉雞蛋個人意見好的燉蛋首先要講求蛋和水份的比例,另外火路同燉嘅時間掌握都很重要。源記新鮮出爐的燉蛋,燉得滑不溜口,蛋味香濃,甜度適中。~清香合桃露煮合桃露需要很花工功,第一、忌大火滾同煮太耐,第二、開火之後不能離開爐邊,因為需要不停攪拌,並觀察沸騰的時機。合桃本身含有很多油份,如果煮太耐油份便會跑出來,令合挑露表面結上一層油,溫度下降後油水有機會分離,兼且會有油益味﹗源記煮熱了的合桃糊看上好像很稀,其實放涼後便會變濃稠,入口滿滿合桃清香。~ 純正杏仁露味道入口偏幽雅,杏仁氣味清香不太甜,好味道!~ 全蛋雞蛋糕材料簡簡單單只用雞蛋、麵粉、糖 ,再運用全蛋打發方式新鮮蒸出清香味道。入口滿滿雞蛋的清香味,是那種剛剛好的美味,不用太多、不會太淡,並非一般坊間出品嘅濃濁味道。實話實說,源記屬小店經營模式,出品堅持原汁原味,支持小店!

~ 香滑燉雞蛋

~清香合桃露

清香合桃露

~ 純正杏仁露

純正杏仁露

味道入口偏幽雅,杏仁氣味清香不太甜,好味道!

~ 全蛋雞蛋糕

全蛋雞蛋糕(咬咗一啖先記得影相)

實話實說,源記屬小店經營模式,出品堅持原汁原味,支持小店!
2019-12-25
下午茶
純正杏仁露
全蛋雞蛋糕(咬咗一啖先記得影相)
2020-03-31 313 瀏覽
呢間老字號相信好多人識 裝修都保持住古色嘅風味。👉🏻桑寄生雙蛋茶我地兩個都係人生第一次食桑寄生茶 又幾好味喎 配埋佢處理過嘅蛋 一流👉🏻蓮子雞蛋紅豆沙一般 紅豆沙太少豆 偏稀👉🏻全蛋雞蛋糕失望 得好少好少嘅蛋味 唔夠香
呢間老字號相信好多人識 裝修都保持住古色嘅風味。
👉🏻桑寄生雙蛋茶
👉🏻蓮子雞蛋紅豆沙
一般 紅豆沙太少豆 偏稀
👉🏻全蛋雞蛋糕
失望 得好少好少嘅蛋味 唔夠香
2020-03-18 298 瀏覽
香港嘅鋪租好貴,有幾多老店可以捱過貴鋪租啊喺香港可以排超過100年嘅老店,呢幾年都因為我係唔覺貴鋪租已結業,而家百年老店真係寥寥可數今日經過西環,特登去咗西環好出名嘅百年老店源機食糖水平時好少食佢仲食糖水,所以今日特登叫咗最傳統嘅紅豆沙同埋芝麻糊試吓行入去鋪頭已經見到老店嘅裝修真係有返咁上下歷史,老闆亦都會間唔中同食客傾吓計,好有人情味呢<紅豆沙$27>紅豆沙偏甜左少少不過紅豆煲得好淋,起晒沙咁,正<芝麻糊$27>芝麻糊相對冇咁好食雖然芝麻都幾香,但係略嫌太水狀除咗嘢食嘅味道,系源記食到嘅系人情味啊
香港嘅鋪租好貴,有幾多老店可以捱過貴鋪租啊

今日經過西環,特登去咗西環好出名嘅百年老店源機食糖水

<紅豆沙$27>
紅豆沙偏甜左少少不過紅豆煲得好淋,起晒沙咁,正
<芝麻糊$27>
芝麻糊相對冇咁好食雖然芝麻都幾香,但係略嫌太水狀

除咗嘢食嘅味道,系源記食到嘅系人情味啊
2019-11-29 734 瀏覽
有時候食太多日式綠茶甜品/台式冰,會想食返一啲中式/港式糖水,所以就同朋友專程去到西環食出晒名既源記!⚠️佢地只賣熱糖水!佢地專賣傳統港式甜品,今次我同朋友嗌左桑寄生蓮子蛋茶同紅豆沙加蛋。桑寄生蓮子蛋茶真係好順滑,甜度適中,蓮子是好物,有時係其他地方食到既蓮子會有苦味,但源記既係香香的,絕無苦澀!而蛋都係甜甜的,入晒味! 朋友既紅豆沙加蛋,紅豆沙是綿綿的,我食唔到粒粒豆,我比較鍾意有粒粒豆既紅豆沙😂 而蛋就係一隻煮好既蛋,唔似桑寄生茶既蛋甘,佢係無特別味道。佢地既銀色碟好特別,設計好貼心,個碗放左上去之後碟中間既洞會卡住碗,甘就會防止倒瀉!

• 桑寄生蓮子蛋茶
🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·桑寄生雞蛋茶 $35﹟招牌糖水果然係唔同d, 飲落清甜得黎又無咩中藥既味道, 非常容易入口, 加埋滷水蛋顏色但實際係甜甜地既雞蛋一齊食, 味道幾夾🥰同埋碗糖水有滋陰降壓既功效, 補一補身岩曬👍🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·香滑芝麻糊 $27﹟同想像中有d出入🤔質感比較稀, 芝麻味偏淡但就勝在夠順滑😂同埋唔會太甜, 如果可以重芝麻味同埋竭身少少就好啦, 食落會實在d🙂🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·清香合桃露 $37﹟合桃露混合左啲杏仁嘅味道, 質感都係偏流質, 合桃味唔係太重, 整體甜度偏淡, 呢個價錢值唔值就有待大家思考🤣🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·全蛋雞蛋糕 $8﹟大家要有心理準備....呢個蛋糕同一般嘅蛋糕濕潤程度相差比較大🤢🤢總體都係偏乾身....又唔係好有蛋香味😰er....大家可慎重考慮試唔試😂🙈
🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·桑寄生雞蛋茶 $35

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·香滑芝麻糊 $27
芝麻糊

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·清香合桃露 $37
合桃露

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·全蛋雞蛋糕 $8
雞蛋糕
桑寄生雞蛋茶
🌹女性經痛恩物🌹#bunny去西營盤 #bunny食糖水桑寄生蓮子蛋茶 $39今日要同大家介紹一個女性恩物-桑寄生蓮子蛋茶,佢可以幫手調經、補血同治經痛。我地都深受女人之苦,有時真係痛到床都落唔到要靠panadol 先番到工!不過自從開始習慣在經前飲桑寄生茶,加上少食寒涼之物及多做運動後,情況真係好左好多好多!講到桑寄生蓮子蛋茶,源記我敢講真係so far 食過係全港最好,老店做左咁多年咁出名係有原因的。先講個茶底,佢係甘甜適中,我地好怕太甜,但佢真係剛剛好,帶出桑寄生味甘甘甜甜咁又唔會苦澀!特別一定要讚個蛋!!!!!真係在香港食過最好,好香好香藥膳味,平時食果d 茶葉蛋之類都係好多時得個色,但呢隻真係好入味,蛋白以至蛋黃都好入味,超級香濃!必食!個蓮子都係煮到林林地又香!未試過既朋友仔,尤其是一眾高貴的女士們,必定一試! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️10/10
🌹女性經痛恩物🌹
#bunny去西營盤 #bunny食糖水

桑寄生蓮子蛋茶 $39

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️10/10

2019-10-13 565 瀏覽
難得來到西營盤搵檔甜品試試,正好搵到間中式甜品,我最愛的。 揀左杏仁茶,麻麻地似開粉。 綠豆沙感覺希左小小。出名的寄桑茶的確唔錯而且店內坐位比較狹窄,肥小小都難坐,但環境乾淨
2019-09-23 624 瀏覽
今日終於去源記甜品專家食佢出名既桑寄生雞蛋茶啦,幾清甜,好易入口,隻蛋幾好食。仲叫左個雞蛋糕,偏實既口感,甜度減少少會更好。呢間價錢偏貴,而且份量偏細,試過便可。
仲叫左個雞蛋糕,偏實既口感,甜度減少少會更好。
呢間價錢偏貴,而且份量偏細,試過便可。

雞蛋糕
2019-09-22
下午茶
桑寄生雞蛋茶
一家人食飽飽當然要食番碗甜水作結尾,老老👩🏽👨🏽都係鐘意食中式糖水,最後決定同佢地黎呢間老字號甜水店🥄呢到最出名係桑寄生蓮子茶,不過都已經35 蚊碗,貴左,不過始終是做遊客生意😂明既味道無變,吾算太甜,桑寄生就是有一種好滋潤既感覺,飲完就好舒服😌,而且蓮子好焧身入味,不錯👍🏽另外,我叫左一碗黑芝麻,入黎同坊間吾同,因為無顆粒質感,不是用粉開,而係真材實料磨成碎粉,美味傳統,所謂古早味🥄最後叫左個雞蛋🥚糕,不過好普通,係充滿蛋香,可惜吾夠濕潤,比較乾🤛🏽

2019-09-10
2 分鐘 (堂食)
  • 桑寄生蓮子茶
  • 香滑芝麻糊
作為前正街街坊嘅女,成日聽阿媽講源記嘅桑寄生蛋茶好好飲,當之後成為半個西環街坊就成日買外賣俾佢食,我媽話多年水平都無變,係得源記先煲到咁清喎👍🏻。亦因爲咁嘅關係,我第一次食桑寄生就係喺源記,而我亦因此愛上咗😊。呢日喺附近食完飯,唔算太飽,時間又尚早,所以就堂食,平日就外賣多。我就必嗌桑寄生雙蛋茶($37)㗎喇,因為同朋友share,就叫佢嗌另一款香滑燉雞蛋🥚($35),另外加多件全蛋雞蛋糕($8)。我嘅桑寄生真係十次十次都咁好食😋😋😋,永無失準,好清甜,朋友以前覺得好濃藥材味,但食多幾次佢都覺得正。我唔識形容係點嘅味,因為唔係大路食物,但總之食完好舒服。我媽有講好啱女仔食👩🏻‍🦰,枱面佢亦仲有介紹滋陰降壓👍🏻。另外,點解要嗌雙蛋🥚🥚茶,你睇下張圖就知,因為隻蛋係超入味,又彈牙!個蛋白入面都係啡色㗎,真材實料,第到食唔到咁正宗😉,我媽同我都係咁話嘅,我買多咗碗外賣俾佢。不過我唯一不滿係無論堂食定外賣蛋茶都只係佔大半碗,唔夠滿😡,次次都係。另一款香滑燉雞蛋🥚就少啲嗌,嚟到係滿滿淡黃色啲蛋,睇得出好滑,完全無巢皮,食落亦都一樣。熱辣辣好正,而且食得出不少少薑汁嘅味,甜得嚟又好清,繼桑寄生以外

桑寄生雙蛋茶

香滑燉雞蛋

另一款香滑燉雞蛋🥚就少啲嗌,嚟到係滿滿淡黃色啲蛋,睇得出好滑,完全無巢皮,食落亦都一樣。熱辣辣好正,而且食得出不少少薑汁嘅味,甜得嚟又好清,繼桑寄生以外推介嘅甜品
全蛋雞蛋糕

至於嚿全蛋雞蛋糕,就相對無咁出色,係比較中式嘅蛋糕,偏米白色,食落唔太甜,但略嫌有啲乾身,唔夠濕。可以一試,但我唔會再嗌,雖然我其實之前都食過🙈。好搞笑我哋嗰嚿蛋糕係邊邊,所以個shape唔係長方形🔲。

總括嚟講,食過源記嘅糖水你就會明點解佢會可以係喺西環屹立不倒嘅老字號👍🏻,真心有特色同好味🤤,不過真係見住佢不停加價,我第一次食$2x到而家$37😨😨,糖水嚟講其實都真係幾貴。而且今日餐廳唔夠涼,可能人多啦,好彩食熱嘢都未至出汗。但我都會繼續嚟食的,未食過嘅亦絕對值得嚟食,一試愛上。❤️😍🥰
2019-08-17
$40 (宵夜)
桑寄生雙蛋茶
2019-08-21 523 瀏覽
又話老字號, 大佬, 碗糖水就貴一貴, 仲要係溝左水嘅..... 點搞呀.....老細話呢間出名, 咁我話晒都係街坊, 我知呀. 但聽人講水準已經大不如前, 所以其實都三幾年冇幫襯過. 但今次同同事食飯, 佢地住九龍新界, 嚟到就指定糖水要食呢間, 咁我唯有陪大家去試試啦..... 點知.... 果然名不虛傳, 真係大不如前而且, 佢地加價加到離晒譜, 一碗糖水要成30幾40蚊! 我一睇到個menu已經眼都突..... 你仲要貴得嚟做唔到相應嘅質素添仲有呀, 成間鋪真係唔憂做咁款, 店員啲態度極度冷漠, 落個order都好似阻住佢地忙裡偷閒咁..... 咁唔想做不如早少少落閘好過啦.....又貴, 又唔好食, 又要受氣, 咁樣樣, 下次真係點都唔使預我, 多謝晒

2019-08-14
7 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
2019-07-13 534 瀏覽
同女朋友食完dinner想食dessert 誤打誤撞食左 呢間全港現存最古老和歷史悠久的甜品店❤️ 有成百年歷史 starting from 1855🍵桑寄蓮子雞蛋茶 $39 幾清甜 蓮子 唔苦🥣芝麻糊 $27好味 唔似出面街即食果d 即食甘🍰清雞蛋糕 $8全蛋🥚製成的傳統中式蛋糕過程中並沒有加入奶🥛及牛油的
同女朋友食完dinner

🍰清雞蛋糕 $8
全蛋🥚製成的傳統中式蛋糕
過程中並沒有加入奶🥛及牛油的
2019-07-04 428 瀏覽
今日來到西營盤正街源記食糖水,源記係香港少有百年老店,傳聞創立於1885年。當時內地仍是滿清皇朝光緒年間,慈禧太后垂簾聽政,皇帝只有十歲;而英國正在維多利亞女王管治下,被後世稱許為維多利亞時代的盛世。源記創立年份,就連第三代掌櫃李老都說不能確定,但歷經三代,於今李老亦已屆垂暮之年,歷經百年應沒可議。來到西營盤當然要說一說她的歷史。1842年滿清割讓香港,香港正式開埠。英軍在上環水坑口登陸,升旗鳴炮,水坑口英文就叫Possession Point。到第三任港督文咸爵士Sir Samuel George Bonham,因上環大火,燒毀四百多座房屋,利用遺下的大堆瓦礫,於1852年實施香港首個填海造地計劃。既增加土地供應,又可處理瓦礫,一舉兩得,更毋須向內地買沙。亦因此水坑口由海邊變為內陸。英軍在上環水坑口登陸後,在上環以西築營駐軍,名為West Point,即所為西營盤。當時駐有八百名印度孟加拉士兵,營地位置就在今日水街山邊。西營盤一帶街道,由皇后大道西開始,向山上發展,與皇后大道西平衡劃出第一街、第二街、第三街和高街,兩邊則以東邊街和西邊街為界,而正街則為這個區域的中心點,英文說叫Cen

西營盤一帶街道,由皇后大道西開始,向山上發展,與皇后大道西平衡劃出第一街、第二街、第三街和高街,兩邊則以東邊街和西邊街為界,而正街則為這個區域的中心點,英文說叫Center Street,成為兩個目字形相連的街道規劃。

正街是一條由南至北走,由海傍走向山的街道,南至干諾道西,北至西半山般咸道(都是紀念文咸爵士,只是譯法不同)。正街出名斜,是全港最斜的行車道路,最高斜度竟達1:4。源記位於皇后大道西和德輔道西一段正街,由於是填海造地因而地勢較平。

桑寄生是中藥材,不論功效,先講氣味。本草綱目記載桑寄生的氣味是苦,平,無毒。桑寄生不止苦,還澀,即係又苦又嚡口,就算多落糖,遮掩到苦味但澀味依然不減。

桑寄生雞蛋茶

源記最出名是桑寄生蛋茶,確實與別不同。第一、絕無苦澀味;第二、甜而不膩,不會蓋過桑寄生獨有香味,這是源記老闆獨得之秘;第三、深琥珀色,晶瑩通透,清澈見底。第四、蛋得鹵入味,香而不鹹,鹵水味不會蓋過蛋味。

下次有機會再跟大家說講桑寄生的藥效。
2019-03-10
宵夜
桑寄生雞蛋茶
西環源記食出名中式糖水同雞蛋糕, 咁岩今日個mood 係食中式糖水, 毫無疑問就揀左依間~-但係食完飯太飽食唔落雞蛋糕, 只係叫左特別推介嘅2款糖水-桑寄生蓮子雞蛋茶香濃得黎好清甜好誇張仲可以配2隻蛋咁多我就配蓮子同1隻雞蛋就夠lu🥚-純正杏仁露香滑得黎又唔會太甜不過感覺上偏稀-整體黎講味道唔錯, 不過價錢都唔平-
但係食完飯太飽食唔落雞蛋糕, 只係叫左特別推介嘅2款糖水
桑寄生蓮子雞蛋茶香濃得黎好清甜
好誇張仲可以配2隻蛋咁多
我就配蓮子同1隻雞蛋就夠lu🥚
純正杏仁露香滑得黎又唔會太甜
不過感覺上偏稀
整體黎講味道唔錯, 不過價錢都唔平
2019-05-27 455 瀏覽
不愉快經歷5月25日,我和我3歲女兒一起到源記,一心想吃桑寄生蓮子蛋茶,我女兒又喜歡飲桑寄生和吃蓮子,所以我叫了一碗,由於我女兒有雞蛋敏感,但我有想吃雞蛋,所以我跟服務員説,我女兒有雞蛋敏感,可不可以將雞蛋分開另一個碗上,她竟然答我不可以!!她還說雞蛋是分開煮的,不會敏感。很奇怪有這種人,我在外面餐廳用餐,從沒有一間餐廳會拒絕這樣要求,我已經跟她解釋原因,她堅持不可以,這樣我和女兒很失望就離開源記,我女兒一邊行一邊問我,這個人做事不懂轉灣,我有雞蛋敏感,她不願意遷就小朋友。由于我女在旁邊,這裡又有食客,所以我不跟這位服務員理論,以免影響別人和我女,但心裡面一直想,這位服務員知不知道什麼叫食物敏感呢?她是不是沒有孩子?為何拒絕這個要求呢?
不愉快經歷

她是不是沒有孩子?
為何拒絕這個要求呢?