2018-12-09
旺角都有唔少餐廳係食火鍋放題嘅,今次決定揀間偏門啲嘅。呢間位於通菜街嘅滾喜火鍋專門店之前都未食過,平時行街都唔會見到,都係朋友介紹先識黎。餐廳嘅環境都幾寬敞,喺平日晚上嚟到都幾滿座,不過又好彩咁啱有位。見到餐廳提供wi-fi㖭,係幾貼心嘅服務。餐廳有芝士火鍋,出面少啲機會食到,所以今次決定點呢個,芝士鋪滿雞塊!由於係芝士火鍋所以好似冇難度選擇,任食嘅價錢係200蚊左右,可以坐兩個半鐘。食完雞煲輪到食火鍋啦。首先一嚟梗係點安格斯牛啦。鮮紅色嘅一塊塊牛睇落都好吸引。餐牌上面嘅指引呢款肥牛煮6至12秒到就最perfect。推介響鈴,餐牌顯示呢款響鈴係自家製嘅。平時啲響鈴好似會吸收好多火鍋嘅湯底好邪惡,但係呢款感覺上冇咁油膩,吸收力冇咁強,從健康出發係幾好嘅。芝士腸係雪藏嘅,所以攞出嚟仲見到小小冰雪,放落去火鍋好快就溶曬,食落熱辣辣仲有啲芝士噴出嚟。嘢飲方面有罐裝同埋樽裝,最特別嘅就係有一大瓶竹蔗茅根,打邊爐咁熱氣竹蔗茅根就可以降火。