2012-09-24 449 瀏覽
啤加經係好遲先登陸香港, 所以有一班聰明人覺得堡加勁特別好食…其實係美國根本就好似無線亞視一樣, Sorry唔應該用亞視, 佢地係美國收視不錯的。啤加經既包我個人覺得無麥叔叔那麼多味精, 漢堡牛肉扁, 而直徑比麥記大得多, 較底食, 但係我總覺得霉霉地, 林林地, 總之唔合我口味。 今次我叫左whopper combo.記得兩個同學仔, 中學時代研究究竟係WApper定WHOLEper, 十幾年後依然沒完沒了, 幾得意丫, 香港既whopper一樣似美國同加拿大感霉霉地, 應該健康過其他既連鎖店, 因為牛肉跺碎後本身個質地就係感架喇, 就好似牛丸一樣何來乒乓波一樣彈呢? 大家有時間試下, 用手囉塊肉出尼, hold住的話, 如果麥叔叔或者其他連鎖的話, 係唔會斷, 而whopper裡面塊肉係會既, 唔知本身肉質地問題, 定係科學加固。包就無乜味, 又係又大又扁身。 不過我地A世代人已經習慣了科學食物分子料理, 就覺得霉dum dum, 而且whopper既調味亦比其他連鎖少, 連fries都係, 健康同味道, 兩者我選其二。所以Burger king並非我的選擇。不過點都好, 都係一餐
今次我叫左whopper combo.
不過點都好, 都係一餐快餐姐…我較喜歡堡加勁的是-燈光, 不知為何這裡永遠都比麥叔叔光猛, 我喜歡精神一點。
2012-05-17
2012-06-03 256 瀏覽
今天要過銅鑼灣上堂, 決定係附近食嘢, 係地鐵見到 Burger King 又有新搞作, 一於去試試.晚上六點左右去到, 地下嗰層得兩張二人枱, 其他空間係比人排隊買嘢食, 二樓就有更多位.既然有新搞作, 當然試新嘢 : 極上黑松露安格斯XT皇堡單售 $38, 套餐 $49.5. 我當然要套餐啦.包的 size 比惠麥的足三両大啲啲.有生菜, 番茄, 煙肉, 芝士, 安格斯漢堡牛肉, 當然仲有賣點黑松露.老實講, 我就食唔出黑松露有咩味道嘞.好在塊安格斯漢堡好味道, 有肉汁, 又有肉味.總括嚟講, $50 有找, 都算可以接受啦.
今天要過銅鑼灣上堂, 決定係附近食嘢,

晚上六點左右去到, 地下嗰層得兩張二人枱,
其他空間係比人排隊買嘢食, 二樓就有更多位.

既然有新搞作, 當然試新嘢 : 極上黑松露安格斯XT皇堡
單售 $38, 套餐 $49.5. 我當然要套餐啦.

包的 size 比惠麥的足三両大啲啲.

老實講, 我就食唔出黑松露有咩味道嘞.
好在塊安格斯漢堡好味道, 有肉汁, 又有肉味.

總括嚟講, $50 有找, 都算可以接受啦.
極上黑松露安格斯XT皇堡
極上黑松露安格斯XT皇堡
2012-05-30
$49.5 (晚餐)
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Tempura whopper:My second time having this burger and the tempura still tastes great.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Black truffle angus:The black truffle angus was quite nice but the black truffle mayonnaise was too creamy and the black truffle taste was not strong enough to balance out the creamy taste.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★BOrange juice:Although it was labelled as Orange juice it tasted like orange concentrate with sweet syrup to make it sweet.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Tempura whopper:
Black truffle angus:
BOrange juice:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $79.5 [b]English menu:[/b] yes! [b]Service:[/b] OK [b]Yummy factor:[/b] OK ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-05-16 112 瀏覽
burger king一連3日既大特價, 昨日係最後一日.以$10有一個小華堡及汽水又真係幾吸引, 買來作下午茶又真係好抵食.中午時分到店, 已經有一條小小既人龍, 當然啦咁平更係多人排隊買來食.等待左約20mins就有啦...都算快手.個包其實同m記既雙牛之堡差不多size, 單睇個賣相都ok,唔會走樣,burger既包都算鬆軟, 內裡既漢堡肉比m記好味得多又帶少許肉汁, 另外蕃茄,生菜及洋蔥相比m記更加新鮮唔馬虎, 咁既優惠價唔怪之得大排長龍

等待左約20mins就有啦...都算快手.

個包其實同m記既雙牛之堡差不多size,

20 分鐘 (外賣自取)
2012-05-09 29 瀏覽
前去上班前有時間可以噗個早餐都係一件幾幸福既事.今日來到burger king見到有法式多士就叫左豬柳法式多士餐配熱奶茶2塊大大既多士已經令我醒神味道都唔錯, 煎得金黃加上豬柳都係一個新既好開始奶茶此終都係覺得m記既濃滑奶茶港式d..這裡d奶茶都係麻麻地.
前去上班前有時間可以噗個早餐都係一件幾幸福既事.
2011-10-26 87 瀏覽
睇戲前諗住買個BURGER KING入去食, 買左燒烤豬柳同芝士煙肉小華堡餐, 再加加埋埋7十幾蚊.個包真係食到有烤味, 唔同其他快餐店咁D肉咁油見到佢有得加錢加料..又想加D菜同MUSHROOM一句HAVE IT YOUR WAY..岩哂我口味..唔使食2個包就試到幾樣野我最中意就係可以揀自己味..咁先係顧客為主丫嘛!好!PS BURGER KING為睇戲加添樂趣!
個包真係食到有烤味, 唔同其他快餐店咁D肉咁油
見到佢有得加錢加料..又想加D菜同MUSHROOM
我最中意就係可以揀自己味..
咁先係顧客為主丫嘛!
好!
PS BURGER KING為睇戲加添樂趣!
2011-10-23
1 分鐘 (外賣自取)
  • HAVE IT YOUR WAY所有配料
2011-09-28 49 瀏覽
近期兩大連鎖漢堡包店都有新攪作,「麥記」率先於 9 月 8 日起分三個階段,逐一推出人氣漢堡超值套餐,原來全部都是以往曾推出過的,包括「將軍漢堡」系列 、「黑椒漢堡」系列 及「McRib 烤汁豬柳包」,繼續翻炒又翻炒。至於另一間「Burger King」,看來就較為進取,除了推出咗一款全新「火烤豬柳堡」套餐外,仲喺免費報章提供 $10 單買豬柳堡試食價優惠券,這天剛巧人在老銅,就決定來一試這個包王新品水準如何。這個全新「火烤豬柳堡」套餐,共有 3 款口味可供選擇,分別為燒烤豬柳堡、脆洋蔥豬柳堡、BK 豬柳煎蛋堡,售價最貴的當然是中間夾有煎蛋的豬柳堡套餐喇,每份叫價 $29.5,而其餘 2 款則一律為 $26.5。「麥記」的玉子將軍漢堡味道不俗,今次就試試這個 BK 豬柳煎蛋堡,另外由於老公向來愛吃洋蔥,就為他挑了款脆洋蔥豬柳堡。先試這個脆洋蔥豬柳堡 ($10),未揭開個包之前,淨係聽個名,初頭還以這個包內裡夾著的是新鮮爽脆的洋蔥,點知原來是鋪了一層炸過的洋蔥粒,洋蔥粒吃起來雖然未至於吃到一口油,但論咬口及爽脆鮮香程度,遠比新鮮的洋蔥遜色得多,確令人有
$10 單買豬柳堡優惠券
BK SINGLES
脆洋蔥豬柳堡
包內鋪了一層炸過的洋蔥粒
先試這個脆洋蔥豬柳堡 ($10),未揭開個包之前,淨係聽個名,初頭還以這個包內裡夾著的是新鮮爽脆的洋蔥,點知原來是鋪了一層炸過的洋蔥粒,洋蔥粒吃起來雖然未至於吃到一口油,但論咬口及爽脆鮮香程度,遠比新鮮的洋蔥遜色得多,確令人有點失望,反而加入了燒烤醬的豬柳,入口既 juicy 又香濃惹味 ,頗為不俗。
BK 豬柳煎蛋堡
塊煎蛋中心有輕微蛋汁
豬柳咬落還有少許肉汁
至於另一款包身不算大的 BK 豬柳煎蛋堡 ($10),這個就的確可媲美「麥記」的玉子將軍漢堡。雖然這個包的醬汁比將軍漢堡少得多,但豬柳肉質唔錯,咬落還有少許肉汁,加上塊煎蛋中心竟然仍有輕微蛋汁,配上濃味的車打芝士及特調的沙律醬及番茄醬汁,整體質素頗不錯。講真,其實有時都幾怕吃將軍漢堡,原因是每次一定弄得滿手醬汁,吃得甚是狼狽,如果想食得有儀態一點,這個包就較合適了。

2011-09-27
5 分鐘 (外賣自取)
$10 單買豬柳堡優惠券
2011-06-21 22 瀏覽
條街真係熱到無friend, 行一陣就要去食個tea唞一唞今日食嘅係:whopper junior餐: whopper汁一我不嬲都鐘意, meat patty比mcdonalds香, 最衰係無左塊cheese,少左d香味特長雞柳堡餐: 的確係好長, 不過其實似......m記嘅麥香雞加長版lor~外加左d chicken fillet同onion rings, chicken fillet太乾身, 反而oinon rings表現都幾好飲啖汽水繼續行街~
條街真係熱到無friend, 行一陣就要去食個tea唞一唞

今日食嘅係:

飲啖汽水繼續行街~
飽到呢~
2011-06-19
2011-05-09 31 瀏覽
今日因有要事經過銅鑼灣好急忙去左BURGER KING試下隻新包法式辣脆雞堡。7點幾既時間但係入去唔洗排隊~叫左一個包攞走,承惠18元正,唔洗一陣就有,咁快@@落到地鐵站勁肚餓已經忍唔到拎個包出黎~不過因為有車喇所以返到屋企先食-3-雖然返到屋企都凍左D,不過依然有味道!!醬汁唔會太多,幾好,唔洗必晒D醬出黎@@塊雞有少少辣,如果食得辣既人呢D辣只係雞毛蒜皮!不過略嫌個包比想像中細>_<”本來唸住BURGER KING叫得做KING...D包應該有番咁上下KING SIZE‘啦~但係今日第一次試佢地既包...UM..好似細左DD囉~_~唔知係咪淨係E隻包係咁細定係其他包都係啦,,,18蚊一個小包....好似唔係咁抵囉=_=
今日因有要事經過銅鑼灣好急忙去左
BURGER KING試下隻新包
法式辣脆雞堡
7點幾既時間但係入去唔洗排隊~
叫左一個包攞走,承惠18元正,唔洗一陣就有,咁快@@
雖然返到屋企都凍左D,不過依然有味道!!
醬汁唔會太多,幾好,唔洗必晒D醬出黎@@
塊雞有少少辣,如果食得辣既人呢D辣只係雞毛蒜皮!
不過略嫌個包比想像中細>_<”
但係今日第一次試佢地既包...UM..好似細左DD囉~_~
唔知係咪淨係E隻包係咁細定係其他包都係啦,,,
18蚊一個小包....好似唔係咁抵囉=_=
BURGER KING外賣袋
2011-05-08
外賣自取
2010-11-28 15 瀏覽
話說做完手頭上既野,就黎呢度食個速食先返歸。呢個moment,真係諗唔到食乜野。就只好食個華堡餐,因為我覺得華堡既質素會比較好。而且份量好夠,唔使揀就揀佢啦。華堡同之前食既都差唔多,牛肉好有燒烤既味道。而且份量比我預期多,好有肉味同好juicy。唔會整到好乾,呢塊牛肉都算係超班。此外,個華堡既配料好新鮮。鮮甜既蕃茄再配上爽口既洋蔥,真係唔錯架。要彈既係,但沙律醬既份量多左小小。食到有小小狼狽。薯條雖然只係用上M記既幼薯條,但味道卻好唔同。呢個係炸得好脆口,好明顯係新鮮炸出黎既。呢薯條先好食,食落又唔會太油。薯條都算係佢地既可取之處,味道都唔差既,至少比M記既好。汽水就無乜野講,都係咁既味道。都係比較有汽既,唔會覺得剩係飲緊糖水。價錢雖然係貴,但味道就因為咁而升值。實有下次既,只希望下次可以有更多新野出。

華堡
好juicy。唔會整到好乾,呢塊牛肉都算係超班。
此外,個華堡既配料好新鮮。鮮甜既蕃茄

薯條
唔差既,至少比M記既好。

2010-11-10
2010-10-10 15 瀏覽
八月下旬‧晴接受雜誌的訪問,第二站,來了這裡。試的是這裡的特長雞排堡,夏威夷及美式都試了。包得工整,先讚一讚。比較起來,夏威夷是好吃一點,因為有菠蘿在內。雖然只是罐頭菠蘿,但一點甜味,沒那麼膩。都以炸雞排做餡,是我最不喜歡的地方,只是一塊壓扁了的炸雞肉,味道來自加工,不好吃。所以,是評為三間店子之中,最低的一間。我的詳細食評,已刊在Face...
八月下旬‧晴

接受雜誌的訪問,第二站,來了這裡。

試的是這裡的特長雞排堡夏威夷美式都試了。

所以,是評為三間店子之中,最低的一間。

我的詳細食評,已刊在Face...
夏威夷雞排堡,好吃一點
美式雞排堡,較膩
午餐
2010-09-14 26 瀏覽
自畢業之後, 都很小食m記, mos burger等等的快餐了今日突然口痕想食炸薯條, 漢堡包既野, 剛好又在附近, 就食burger king吧女友不肚餓, 只想飲杯野, 我就好肚餓.....看一看餐牌, 好多選擇, 看了一會就選了個大華堡餐感覺比m記的巨無霸細size了點....薯條更是小得可憐.....加埋杯汽水就$36.5了....有點貴呢......不過那個堡真的幾好食, 蔬菜很新鮮, 爽爽的, 那塊牛肉都很夠肉汁, 很香牛味呢, 配上他們自家的汁醬, 很不錯~如果價錢可以低一點....就好了
加埋杯汽水就$36.5了....有點貴呢......
如果價錢可以低一點....就好了
  • 大華堡
2010-08-09 10 瀏覽
見到小華堡特價送新地, 見好耐無食過佢就去試下比起以前既burger king其實已經無咁好食, 但係比起m記, 佢好味得多薯條佢炸得好味d, 外層佢會炸得硬過m記而新地原價七個半, 但家下送, 感覺上好抵食仲要我叫店員同我加多d朱古力, 好樂意無炸型, 令到成杯野滿曬朱古力
見到小華堡特價送新地, 見好耐無食過佢就去試下

薯條佢炸得好味d, 外層佢會炸得硬過m記
而新地原價七個半, 但家下送, 感覺上好抵食

2010-08-08
10 分鐘 (堂食)
$25.5
2010-07-13 16 瀏覽
今次想講大家都未必經常會食既快餐店—burger king.今晚同個fd去咗causeway bay shopping, 行到累了就求其搵間餐廳醫肚。 我地見Burger King環境都ok就幫親下LA。 d staff係就係後生d,但總好過其他快餐店d staff 咁冇禮貌。食物方面,好老實,都係好似M記既質素囉,心想幾十蚊一飺,不要求太多LA。唔知係唔係外國人先會食得出,有好多人話佢地既牛肉味係好食過其他快餐店既,你問我就見人見至la。但係佢地既customer service就真係唔錯。點解呢?話說我朋友叫左個cheese牛角包食,咁點知個包黎既時候竟然係唔熱既,而且係cheese 還cheese ,包還包個隻tim, 咁我地都諗緊同唔同d staff 講,人地收得個十幾廿蚊一個包,之但係最後都講左。估唔到佢地不停say sorry之外,仲免費換返個熱騰騰既比我地。抵讚!就係咁, 我對呢間快餐店既印象都唔同左喇,下次有機會都會再試其他款式。

食物方面,好老實,都係好似M記既質素囉

味道都唔錯~~
薯條唔低食!
份量十足, 大過M記!
2010-07-12
$48.5 (晚餐)
味道都唔錯~~
薯條唔低食!
份量十足, 大過M記!
  • 燒烤豬柳堡餐
  • 火腿芝士牛角包
2010-07-11 20 瀏覽
從前在選擇吃下午茶時,總會想起 Burger King 的薯條。 和友人習慣一個常餐加大,再二人分。 既可吃切半的包,也可吃薯條和飲汽水,這是懷念的事。 最近一次來,是吃華堡餐 :華堡:很喜歡華堡,包很熱很軟熟,夾層的漢堡肉汁豐富,夾雜洋蒽的香味,和青瓜的爽脆,還有 Juicy 的醬汁。 薯條:銅鑼灣分店的薯條一向比其他店略為遜色,友人常說,這裏的薯條較乾身,似是炸起一段時間。 幸而當天吃的薯條很香脆,雖然沒灣仔店的好,但也很不錯! 雀巢檸檬茶:這裏轉雀檸不用加錢。 每人只是夾十多二十元,就可有多重享受, 常懷念在 Burger King 吃 Tea 的時光。
和友人習慣一個常餐加大,再二人分。
既可吃切半的包,也可吃薯條和飲汽水,這是懷念的事。

最近一次來,是吃華堡餐 :

華堡:很喜歡華堡,包很熱很軟熟,夾層的漢堡肉汁豐富,
夾雜洋蒽的香味,和青瓜的爽脆,還有 Juicy 的醬汁。

薯條:銅鑼灣分店的薯條一向比其他店略為遜色,
友人常說,這裏的薯條較乾身,似是炸起一段時間。
幸而當天吃的薯條很香脆,雖然沒灣仔店的好,但也很不錯!

雀巢檸檬茶:這裏轉雀檸不用加錢。

每人只是夾十多二十元,就可有多重享受,
常懷念在 Burger King 吃 Tea 的時光。
剛炸的薯條
較以往香脆