2017-05-16 2878 瀏覽
和媽媽看完一念無明,就要想想這個星期六要吃些什麼好。結果來到我中學時期常來吃學生餐的漢陽樓,吃了個非常抵食的二人免燒套餐!伴菜一般,人蔘雞湯不是很傳統的味道,反而比較家常feel,可能是因為有一整隻雞腳和紅棗在湯內。韓式蔥餅,不會一咬就是勁多麵粉漿,不會超多油。海鮮石頭飯,用料不怎麼正宗和上盛,只是青口、蟹柳、急凍蝦仁,例牌的蘿蔔絲和芽菜,但加上點點辣醬,整個石頭窩飯便充滿靈魂似的,滿意!鐵板泡菜炒豬肉,辣得過癮,非常惹味,令已經飽到上心口的我也忍不住不停吃。總結:貫徹了平靚正的韓食套餐,將軍澳人要試試啊!
和媽媽看完一念無明,就要想想這個星期六要吃些什麼好。
伴菜/人蔘雞湯
伴菜一般,人蔘雞湯不是很傳統的味道,
反而比較家常feel,可能是因為有一整隻雞腳和紅棗在湯內。
韓式蔥餅
韓式蔥餅,不會一咬就是勁多麵粉漿,不會超多油。
海鮮石頭飯
海鮮石頭飯,用料不怎麼正宗和上盛,
只是青口、蟹柳、急凍蝦仁,例牌的蘿蔔絲和芽菜,
但加上點點辣醬,整個石頭窩飯便充滿靈魂似的,滿意!
鐵板泡菜炒豬肉
鐵板泡菜炒豬肉,辣得過癮,非常惹味,
令已經飽到上心口的我也忍不住不停吃。

總結:貫徹了平靚正的韓食套餐,將軍澳人要試試啊!
2017-04-08
韓式蔥餅
海鮮石頭飯
鐵板泡菜炒豬肉
2016-09-23 5068 瀏覽
同朋友黎左呢間漢陽樓睇網上的相又好似幾oK.味道為勝所以特意前來一試平日韓燒的任食牛肉,質素都係嘛嘛地但呢間又幾好食,調味正同埋唔un單是牛一個部位都分幾類,牛舌、牛肋骨果d有冬陰公湯、薯餅、蟹果D.不過呢d熟食一般啦,係人參雞湯值得飲的食物唔錯,款色都好夠,任食舒解工作壓力,不錯
同朋友黎左呢間漢陽樓

睇網上的相又好似幾oK.

味道為勝

所以特意前來一試

平日韓燒的任食牛肉,質素都係嘛嘛地

但呢間又幾好食,調味正同埋唔un

單是牛一個部位都分幾類,牛舌、牛肋骨果d

有冬陰公湯、薯餅、蟹果D.

不過呢d熟食一般啦,係人參雞湯值得飲的

食物唔錯,款色都好夠,任食舒解工作壓力,不錯
2K
假日當然要同屋企人食好d 啦!難得屋企人個個放假,所以就6點幾去食啦!價錢方面,平日晚市任飲任食$168,而星期六、日及公眾假期每位也只是$178,比平日貴$10。 店內地方闊落,座位都設有卡位,我們一行四人,安排了四人沙發卡位座。由於地方寬敞,令人坐得很舒服。餐廳由前菜、燒烤、主菜、小菜、湯品、飲品、雪糕、甜品、飲品一應俱全,款式包羅萬有,梗有一款岩你口味自助吧內有各式各樣不同的食物,當中以肉類及海鮮為主。食物包括有花腩、鮮牛肉、肥牛、牛仔骨(調味)、牛仔骨(原味)、豬肋骨、雞翼、雞腎、雞肉串燒、牛舌、金菇肥牛卷、香茅豬頸肉,還有魷魚、墨魚、石斑、蝦、秋刀魚、多春魚等海鮮。 熟食方做選擇也很多,炒飯、咖喱炒蟹、豬腳薑、瀨尿蝦、春卷及炸饅頭等,還有多款小食、湯品! 餐廳還有自助凍飲吧,汽水、豆漿、西洋菜蜜、酸梅湯任拎任飲。 看!我們都拿了不同食物回座位慢慢燒、密密食,多快樂! 甜品也有很多選擇呢!,椰汁糯米飯、各底各樣的泰式甜品,還有不同口味的雀巢雪糕。 另外,服務也非常不錯,店員會主動幫客人更換鐵板,值得一讚。總括來說,食物質素不錯,服務也很好!推介一家大

餐廳還有自助凍飲吧,汽水、豆漿、西洋菜蜜、酸梅湯任拎任飲。

看!我們都拿了不同食物回座位慢慢燒、密密食,多快樂!

另外,服務也非常不錯,店員會主動幫客人更換鐵板,值得一讚。

總括來說,食物質素不錯,服務也很好!推介一家大細在假日時候不妨試試!

2016-03-27
2016-06-10 6194 瀏覽
該店最大特色是提供傳統韓國料理 , 食客可選擇韓式鐵板燒 、 套餐或火鍋 。 而其海鮮及蔬菜均每星期由韓國空運送到 , 十分新鮮 。 我一坐低 , 部長姐姐就用韓文同我講嘢 , 好似去咗韓國咁 , 好地道呀 。見到唔少韓國人嚟幫襯 , 而呢度有 D 侍應講韓文 , 有 D 講英文 , 就喺無人識講中文 。香味牛肉飯套餐, 裏面薄片嘅牛肉佔咗 2/3 碗 , 又多又嫩又鮮甜 , 洋蔥絲又爽口 , D 汁又好好味 , 白飯就好似珍珠米咁肥嘟嘟軟綿綿 。前菜 3 小碟 , 包括 : 沙律 、 泡菜 、 菜乾 ; 韓式麵豉湯 , 鹹咗 D 飯後果 2 件橙 。 盤外面嗰碟係免費涼菜 , 任攞任食 , 酸酸辣辣爽爽哋 , 好開胃 。酒糟糖水 , 一粒粒白米再加 2 粒菘子 , 甜得嚟有 D 酸 , 感覺好獨特 , 係正宗韓式糖水 。
2016-05-26
5 分鐘 (堂食)
2016-03-25 5701 瀏覽
跟朋友慶生,來到久未來臨的寶琳站,朋友選了韓燒自助餐漢陽樓。 漢陽樓主打任食料理及燒肉,價錢竟然每人不需$200。餐廳裝潢看似簡潔,雖然沒有其他潮韓餐廳的型格裝修及強勁音樂,但仍保留了不少傳統韓式風味。 整體食物水平有意想不到的驚喜,儘管沒有貴價食材,但選擇亦甚多,平均每樣食材均在水平之上,用料新鮮,在這樣的價錢下性價比甚高。店員態度有善,亦樂意更換燒燶的爐面。重點推介牛肋骨、雞肉、雞翼、肥牛金菇卷、煙肉;熟食方面則推介泡菜、小魚仔、炒西斤等。綜合餐廳環境、服務態度、價錢和食物品質四大評分準則,推介指數有9分( 10分為滿分)。

自製韓式辣醬
牛肋骨
自製韓式辣醬
牛肋骨
2016-03-14 5160 瀏覽
放工出將軍澳會合壽星往將軍澳漢陽樓食韓燒, 熱食款式都好多, 分享如下:豆漿:有豆味,夠冰凍、略嫌生水味重。泰式鳳爪:辣味及其他調味料包括:酸醋,麻油,糖恰到好處。鰻魚壽司:鰻魚厚切足料,調味醬汁味道不太甜,略嫌飯團缺乏飯味。三文魚壽司:三文魚厚切足料。熟蝦壽司:整件壽司冰凍,沒有味道烚熟,略嫌飯團缺乏飯味。八爪魚壽司:跟坊間壽司店壽司沒有分別,但是整件壽司在雪櫃放了間頗為冰泠,且沒有鮮味。加州壽司:整件壽司頗為冰凍,可是蟹柳,雞旦及西芹等材料頗新鮮!炸雞翼:雞翼放了上盤一段時間略為冰冷,翼外層被厚厚炸粉包圍;可是入囗時外脆內軟,肉質鮮嫩,味道恰到好處。西芹龍脷魚:整盤的餸頗冰凍。西芹清甜爽口;龍脷魚有口感,可是魚肉略過了火侯。青口:青口入口爽嫩,味道適宜。灼蝦:整盤灼蝦色澤鮮豔,蝦肉脆口,火侯適中,味道不太濃頗清新。金菇牛肉卷:頗凍,牛肉有些甚至老而韌,可是金菇彈牙爽口,鎹汁味道頗佳。蝦旦炒飯:炒飯放了一段時間,所以雞旦過了火侯頗,炒飯軟硬道恰當。咕嚕肉:咕嚕肉放了一段時間頗凍,酸汁不太酸,但是咕嚕肉外層軟腍(好明顯煮熟搬放了一般時間),肉味較淡,菠蘿及青紅辣椒伴菜適宜。香茅雞肉:烤
甜品不錯
泰式小食
熟蝦,青口和雞翼
壽司好好食
豆漿
豆漿:有豆味,夠冰凍、略嫌生水味重。
泰式鳳爪:辣味及其他調味料包括:酸醋,麻油,糖恰到好處。
三文魚壽司:三文魚厚切足料。
熟蝦壽司:整件壽司冰凍,沒有味道烚熟,略嫌飯團缺乏飯味。
八爪魚壽司:跟坊間壽司壽司沒有分別,但是整件壽司在雪櫃放了間頗為冰泠,且沒有鮮味。
青口:青口入口爽嫩,味道適宜。
香茅雞肉:烤熟後,雞肉有很香的香茅味及雞肉有豐富的肉汁及肉嫩。
雞扒:烤熟後的雞扒略為肉韌。
豬扒:烤熟後,豬扒肉韌味道太淡。
牛肋骨:烤熟後的牛肋肉肉嫩、味道不太濃,有豐富的肉汁。
紅腸,香腸及煙肉:沒有經過醃製跟坊間沒有分別。
豬頸肉:烤熟後,有豐富的肉汁,肉嫩,味道頗佳。
牛肉:烤熟後,味道一般。
花奶啫喱:啫喱質地略嫌太實。
椰汁糕:重椰汁味,略甜。
泰式西米露:椰汁味濃太甜
總結食物整理質素不錯, 餐廳保留傳統韓燒風味, 美味的餐廳

2016-03-09
2016-03-13 2692 瀏覽
難得假日跟家人吃飯,來到將軍澳,決定找個任飲任食的地方,選址漢陽樓食任食韓燒。 店舖座位很多,即使人多等位都好快可以入座,值得一提的是半自助放題不限時,不用擔心未食飽就夠鐘交枱。平日晚市任飲任食也只是$168元,而周六、日及公眾假期每位也只是多加$10店內的面積非常闊落,部份座位都設有沙發座,雖然是韓燒店,但也不覺煙火味濃。店內設計較傳統,地方寬敞,令人坐得很舒服。除韓燒外亦有部隊窩,亦是任食,值得一試。我們一行四人,於是點了韓燒跟部隊鍋各一。部隊鍋湯底是人蔘雞,建議可以再濃味少少。除左鍋裡的食物,可以再去自助吧拿火鍋食材。自助吧內有各式各樣不同的食材,以肉類及海鮮為主,包括原味和已醃製好的花腩、鮮牛肉、肥牛、牛仔骨(調味)、牛仔骨(原味)、豬肋骨、牛舌、金菇肥牛卷、雞翼、雞腎、雞肉串燒、香茅豬頸肉,還有魷魚、墨魚、石斑、蝦、秋刀魚、多春魚等海鮮食材。除了韓燒的食材外,熟食選擇也不少,咖喱炒蟹、瀨尿蝦、豬腳薑、炒飯、春卷及炸曼頭等等。爐熱得快,可以密密食,一家人開開心心吃吃喝喝,時間過得很快。店內設有自助凍飲吧,汽水、豆漿、酸梅湯任飲,當中我最愛喝的是西洋菜蜜,酒精類飲品則需要額外付錢

店內設有自助凍飲吧,汽水、豆漿、酸梅湯任飲,當中我最愛喝的是西洋菜蜜,酒精類飲品則需要額外付錢。

食韓式燒烤,總要有米酒相伴才更滋味,這米酒的酒精濃度不算高,只有6.6%,倒出來時是米白色的,有點像豆漿,味帶甜,米味相當重,易入口。
牛仔骨非常出色,入口帶有濃濃牛肉香味,每一口都帶有濃郁的肉汁,而且牛仔骨內帶有少量脂肪,令口感變得更豐富。另外,薄切牛舌也是另一至愛, 入口爽口彈牙,又不失柔軟嫰滑的口感,不用任何醬汁都很易入口。
人頭加$18可以任吃牛脊肉,顏澤非常紅潤,輕輕一煎,牛味香濃,咬落亦較有嚼勁,比一般肥牛還要優質得多,放在部隊窩裏吃一樣很棒!
甜品之中,最愛吃椰汁糯米飯。亦有紅豆,芝麻,綠茶雀巢雪糕。

服務不錯,店員會定時替客人更換鐡板,而新的鐡板早已掃一層薄薄的油,確保客人的食物不會燒至太燶,值得一讚。總括來說,食物質素不俗,這個價錢也真是沒話說了。非常適合一家大細,和朋友歡聚的好去處。

食評到此為止,順道借題發揮一下:

認識你的時候,你在開飯的食評只有不足百多篇,文字也比較簡單,短短1年多的時間,今天你的食評已經累近700篇,看到你今天對食物文字、相片的一絲不苟,實在讓我佩服。1年多前,你牽着我手帶我展開這段美食之旅,由從前只愛吃茶記、連鎖快餐店的我,帶我嚐盡無數美食,我們的足跡更加踏出香港,把臂同遊了8個國家,各國風情的食物,連帶着無數的旅程回憶,都使我們的美食之旅變得無比充實,曾經幻想我們有一天會環遊世界,吃盡天下美食。

只可惜,今天你累了,不想再走下去了,我倆手牽手的旅程似乎要到此為止了。沒有了你這位美食嚮導,我只能抱着戰戰兢兢的心情獨自上路。像我這樣的味蕾白痴,把芝士吃成雞肉,分不清南瓜湯跟甘旬湯,不愛羊肉的我,每次都忍着羊膻味扭曲着面容跟你說「好吃」,吃魚蝦蟹弄得手忙腳亂,常常流着口水着急地等着食物被「相機先食」,自告奮勇地叫了滿桌的食物卻往往吃不下了率先投降......在餐桌上製造過無數笑話,每次都讓你啼笑皆非,這些趣事今後亦只能留在回憶中了。

謝謝你跟我一起走過這趙旅程。=]
2015-11-18
5 分鐘 (堂食)
平日很少來將軍澳,這次專程來到這裏,目的就是某床褥品牌在新都城中心進行推廣,所以趁星期天便與媽媽及爸爸前來看看。說實,展鎖會產品價錢,真的沒有想像中那麼吸引,但山長水遠來到,總得周圍閒逛一下,順道與爸媽吃晚飯。 當途經2樓的漢陽樓,發現這裏的燒烤自助餐價錢相當抵食,平日晚市任飲任食也只是$168元,而周六、日及公眾假期每位也只是多加$10,遠望進店內,發現食客頗多,由於這個時間較難找到位子,所以我們向職員表示先留座,晚一點再來吃。餐廳的舖面非常大,大部份坐位都設有單邊發沙座,而且還設有VIP房,坐下時感覺舒適。自助吧內有各式各樣不同的食材,全都是任飲任食,當中以肉類及海鮮為主,包括原味和已醃製好的牛肉、豬肉及雞肉,還有魷魚、青口、大蝦及魚柳等海鮮食材。另外,還有蔬菜類的選擇亦不少,當中包括草菇、金菇菜、粟米等, 還有龍蝦丸、貢丸及牛丸等等。 而除了燒烤用的食材外,這裏的熟食選擇真的超多,咖喱炒蟹、瀨尿蝦、豬腳薑、炒飯、春卷及炸曼頭等等,單單是吃熟食都已經能吃得飽飽。 另一邊的雪櫃內,則放了大量日式壽司、及泰式甜品及水果,而所有生與熟的食物,都會不停的補充,所以一定能吃到心水食物,絶對

另一邊的雪櫃內,則放了大量日式壽司、及泰式甜品及水果,而所有生與熟的食物,都會不停的補充,所以一定能吃到心水食物,絶對是集韓、泰、日式於一身。
而旁邊設有自助凍飲吧, 內裏的汽水、豆漿及酸梅湯都是無限量供應,當中更有較少喝到的西洋菜蜜享用,當然想喝酒的,就需要確外付錢。
由於爸爸愛喝酒,所以我便點了一支韓國米酒給爸爸喝,白色的米酒帶有大米的香味,不但容易入口,而且還有點發酵的乳酸味道,口感柔潤,喝有挺有飽足感。
由於食物燒烤時,需要一段時間才能熟透,所以先吃熟食,椒鹽瀨尿蝦炒得挺夠鑊氣,蒜蓉及辣椒味香濃,而且瀨尿蝦大大隻,部份更有蝦膏在內,入口時殼脆肉嫩,非常惹味。

咖喱炒蟹的味道不錯,蟹肉不但厚身結實,而且咖喱及椰奶味道香濃,味道甜甜的,一點都不辣,最重要是可以夾到大大隻的蟹鉗回來吃,感覺非常滿足。
媽媽拿回來的豬腳薑,豬腳煮得相當入味,入口酸酸甜甜的,豬皮煙煙靭靭,很好味,吃後整個人都變得暖暖的,相當補身。
個人極愛吃牛仔骨,因為入口帶有濃濃牛肉香味,每一口都帶有豐富的肉汁,而且牛仔骨內帶有少量脂肪,令口感變得更甘香。

另外,薄切牛舌是我另一至愛食物, 牛舌入口爽口彈牙,又不失柔軟嫰滑的口感,不用任何醬汁,也可以吃到牛的獨有甘香味道。
我們最後還多加點錢,點了美國頂級牛脊肉來吃,牛脊肉的色澤鮮嫰,而且脂肪不算很多,看起來紋理清晰細緻, 質素挺高。

個人認為$18真的相當超值,因為牛脊肉的味道嫰滑,而且肉質軟腍,就算燒耐了,肉質亦不會變得粗糙,而牛肉味道豐腴,帶點油潤的口感,肉汁亦非常豐富,超好吃。
最後,當然是吃甜品及生果來幫助消化,生果的味道就不用多說,不過,這裏的泰式甜品做得不錯,唯一美中不足是那回來的泰式糯米飯,用上了蜜桃而不是芒果,若果能用回芒果的話,這一餐會變得更完美。

2016-01-03
2016-01-21 2128 瀏覽
漢陽樓,與漢陽苑唔知有無咩關係,只見大家都是吃自助韓燒為主。任點任食,香港人好buy,不單止咁,我見呢間嘢,仲有好多菲傭來惠顧。但,我就真係麻麻,寧可吃午市套餐。午市套餐,港式到極,像碟頭飯一樣,有香茅豬扒飯,也有我點的,帶子海鮮炒飯。這個海鮮飯,有帶子,幾粒小小的蜆肉,同埋蝦仔,味道同是港式。唯一有點點韓式風情,是跟上泡菜,與薯仔,但請不要有太高期望。跟自助燒烤的一樣,飲品,在外面自取。
跟自助燒烤的一樣,飲品,在外面自取。
星期日家庭樂,同爸媽到新都城行街順道影埋薯蛋頭夫婦早一日俾左幾間餐廳爸媽揀,佢地都話想食韓燒,於是預早一日打去訂位,原來有9折啊!星期日晚市原價每位大人$178,任燒任食任飲,雖然晚市係5:30pm開始,我地7pm先黎到開始食,全場亦基乎滿座,但啲食物都fill到爆哂,完全唔似已始開始左個半鐘。一邊食先發現原來店員fill食物fill得好快,而且一直見店員清潔取食物區既枱面,好衛生,呢兩點好值得讚生食物擺放滿滿的,款式很多,每盆都有牌仔標示食材名稱,十分整齊衛生。前菜類及蔬菜類也很多選擇呢!用來中和燒肉既油膩感很不錯!熟食亦吸引!扇貝及青口一出場就被搶奪一空啦後來亦有整盆整盆的refill啊連炸物也有供應~甜品,糕點,水果,壽司,沙律,仲有無影到相既雪糕...選擇真係好多!飲品除左豆漿,酸梅湯,西洋菜蜜,熱茶,仲有各式汽水都係任飲,餐牌上亦有另加錢既各式酒類~我地就加左支韓國米酒$58 三人share~爸爸話食燒肉要飲酒先盡興,但我同媽媽酒量麻麻,經理推介我地飲韓國米酒~~~呢隻米酒好易入口,唔好酒既我都邊食邊飲飲左兩三碗燒物爸媽最愛三文魚,魷魚,雞肉串,蝦,多春魚,牛仔骨,三文魚件件
星期日家庭樂,同爸媽到新都城行街順道影埋薯蛋頭夫婦

前菜類及蔬菜類也很多選擇呢!用來中和燒肉既油膩感很不錯!
熟食亦吸引!扇貝及青口一出場就被搶奪一空啦
後來亦有整盆整盆的refill啊
連炸物也有供應~
甜品,糕點,水果,壽司,沙律,仲有無影到相既雪糕...
選擇真係好多!
韓國米酒
我地就加左支韓國米酒$58 三人share~
呢隻米酒好易入口,唔好酒既我都邊食邊飲飲左兩三碗
燒物爸媽最愛三文魚,魷魚,雞肉串,蝦,多春魚,牛仔骨,三文魚件件肥美又唔鯹,牛仔骨夠腍有牛味亦有肉汁~

其他有醃料既肉類都好唔錯,每種醃汁都好味,唔會太咸
牛脊肉
對牛肉有要求的可以每位加$18 任食呢隻肉味較濃郁既牛脊肉~~~
蘿蔔炆牛肋骨
特別想推介兩款熟食!我地都認為好好味的~
蘿蔔炆牛骨,蘿蔔本身就好清甜,而且無根,炆得好腍,吸哂牛既精華,連好少讚野好食既媽媽都大讚呢,個湯頭就有齊牛骨,紅白蘿蔔既精華,無味精好好飲
豬腳薑
豬腳薑,淨睇色水已經流口水,又香又入味,豐富既骨膠原呀
水蜜桃椰汁糯米飯都好唔錯,可惜唔係芒果..

總結真心值得再試,其實呢類任食韓燒俾我感覺一向係唔衛生同好咸,好多油煙..
今次感覺卻好好,一來真係好衛生,食物好味,尤其熟食有驚喜
燒爐個盆燶左店員會主動換,換碟也很快,抽風系統很不錯,無油煙啊(爸爸大讚)!

埋單一位都係$200左右,可以令屋企人食得咁開心,值

韓國米酒
蘿蔔炆牛肋骨
豬腳薑
趁假期到將軍澳探望朋友剛來到的小天使, 順道於附近晚飯, 選了間有任食韓燒和部隊鍋的食店。我們選擇了食韓燒, 晚市任燒任食都是$178, 價錢都算親民, 最適合食肉獸。食店地方很寬敞, 坐得舒服, 還設有vip房, 席上很多都是一家大細。韓燒和部隊鍋都是自助型式, 安坐後便到自助bar選擇食物。 先是肉類, 原味和已醃製好的牛肉,豬肉和雞肉, 提供不同的部位, 選擇很多。 除了豬牛雞這些基本的肉外, 還有魷魚,墨魚仔,三文魚和秋刀魚等。 當然還有蔬菜類的健康之選, 粟米洋蔥冬菇少不了。還有…丸類?!是供給韓燒還是火鍋呢? 因為放在一起, 選擇的時候有點猶豫, 搞不清呢! 不過既然有提供, 每款也一試吧!還有熟食提供, 如熟蝦,咖哩蟹, 炒青口等。煮熟了的蔬菜亦有多款選擇, 平衡一下健康飲食。旁邊的暖櫃內還有炸物, 如春卷, 炸薯餅,炸蠔等。驚喜不絕, 更有湯水提供, 中式豬骨湯, 冬蔭功湯和人蔘雞湯, 而且頗足料的, 也來一碗試試。壽司, 啫喱, 涼粉, 生果, 沙律跟凍雞腳凍豬手放在一起, 也未免太過花多眼亂了吧!飲品選擇也不惹少, 有可樂, 蘋果汁, 提子汁等, 全部汽水任飲! 還
還有熟食提供, 如熟蝦,咖哩蟹, 炒青口等。
煮熟了的蔬菜亦有多款選擇, 平衡一下健康飲食。
旁邊的暖櫃內還有炸物, 如春卷, 炸薯餅,炸蠔等。
飲品選擇也不惹少, 有可樂, 蘋果汁, 提子汁等, 全部汽水任飲! 還有豆漿, 酸梅湯選擇, 不愛凍飲的我亦可選擇喝熱茶, 不錯呢! 還可選擇啤酒和韓國米酒, 不過酒精類則要加錢了!
醬料選擇亦不少, 雖然弄不清是供給韓燒定火鍋, 還是調配一碟蒜蓉加醬油, 以便沾釀。
種類實在太多, 一度懷疑自己入錯食店嗎? 如酒店自助餐般多的選擇, 真是多到不得之了! 選擇多當然可以滿足到心多多的人, 但有時候過於雜亂, 也寧願返璞歸真. 貴精不貴多啊!

墊檯紙上溫馨提示大家,雖則是任食, 但食物珍貴,也不要浪費啊!
味道方面, 牛魔王當然要先試試牛肉。 店員提醒個鍋要夠熱才可落牛肉, 否則會黏鍋。 較薄的肉放邊位, 厚身放中間, 這樣受熱均勻點, 不會太易燒燶。

原味牛仔骨/牛仔骨

醃過的牛仔骨比沒有醃的來得好味,更juicy, 醃料醃得入味, 味道不錯 ,令肉類燒起來更惹味, 不用沾上醬油吃也好味。 不過燒完的牛仔骨肉質有點韌。
原味牛仔骨/牛仔骨

鮮牛肉/ 牛肉

鮮牛肉脂肪不多, 不過偏大塊了點。 雖然肉質頗新鮮, 不過食落沒太有牛味, 這時自行調配的醬料可用上了! 醃過的牛肉厚薄切得適中, 同樣好味juicy, 肉質彈牙, 是回食之選!

金菇牛肉卷

下鍋時牛肉卷有點鬆散,令金菇也掉了出來, 較難控制。 燒過的金菇頗juicy, 加上牛肉和醬汁, 不錯!
金菇牛肉卷

牛脊肉

新出的牛脊肉, 看似不錯, 加$18就可以任食(每位計), 牛魔王又豈會放過呢! 牛脊肉脂肪比例很平均, 肉質燒完也很軟滑 juicy, 而且牛肉味香濃, 厚薄又適中, 不加醃料也好好味! 每碟份量都好多, 只是加$18非常抵食啊!!
牛脊肉
牛肉之後到試試豬肉!

豬肉
醃過的豬肉同樣好味juicy, 豬肉味不錯, 肉質都算是彈牙, 香口。

五花腩

切得薄薄的, 很快就燒熟, 雖然沒有醃過, 脂肪也較為多, 不過味道不錯, 爽口惹味, 亦是回食之選!

泡菜

這食店的泡菜味道很不錯, 將燒過的泡菜卷上牛肉, 豬肉一齊食, 原來味道是很好吃的! 辣辣的泡菜很開胃, 加上肉汁好食到停不了口呢!

雞翼

有兩種醃料的雞翼選擇: 辣雞翼和香茅雞翼, 怕辣所以選擇了後者。雖然香茅味不算太強烈, 整體味道都算不錯的!
香茅雞翼
香茅雞翼

香茅雞肉串

同樣香茅味不算太出, 雞肉串多肉汁, 雞肉亦算是嫩滑, 不錯!

魷魚/ 魷魚鬚

醃得入味, 燒過後仍保持彈牙口感, 以魷魚鬚口感最好食! 同樣是回食之選。

粟米/ 茄子/ 洋蔥

已塗上牛油的粟米, 燒完好香好甜好好味, 忍不住要多吃幾回! 燒過的茄子和洋蔥都很鮮甜, 尤其是洋蔥, 很香口。

人蔘雞湯

食完韓燒感覺有點熱氣, 於是試試人蔘雞湯, 雖然足料, 不過味道一般, 似花旗蔘湯味多點。
人蔘雞湯
吃罷肚子非常滿足, 甜品也吃不下了! 雖然身處將軍澳, 質素比起油尖旺的也不遑多讓, 選擇類別也更勝一籌, 而且價錢也很親民, 也許是做街坊生意吧!

2015-12-20
1 分鐘 (堂食)
粟米/ 茄子/ 洋蔥
平時好少來這區的我剛巧偶遇了它,也好久沒有吃港式的韓國放題的我,不期然停下了腳步。這裏是以人頭收費的,食物是任飲任食, 大人晚市都是一百六十八蚊, 小童平d 98蚊~ 以今時今日物價,非常抵食! 雖然收費便宜, 但是食物款式非常之多, 湯品類、前菜類、肉類、海鮮類、熟食區和甜品區可謂應有盡有! 我和朋友都非常喜歡喝這裡的人蔘雞湯 ,覺得蔘味夠之餘不會太苦!難得的滋補,每人喝了兩大碗~單單是前菜的款式也非常之多, 例如有泡菜、醬青瓜、醃蘿蔔絲 、大豆芽 、漬青瓜……泡菜算幾好食喎,夠爽夠脆小小辣不太酸,給我吃了兩三回,哈!肉類的款式也非常之多,有醃和未醃的牛仔骨、薄牛舌、辣和不辣的雞翼、金菇肥牛卷、美國肥牛、手指般又粗又大條的魷魚腳、薄牛扒……多款到我都數不完~個人首推牛仔骨,未醃過的都好好味,內質彈性得來不會韌,食落有咬感有骨吮下夠過引。金菇肥牛卷也很正,魷魚也很新鮮,看到那在煎盤上還動來動去的“泳姿“,新鮮的証明煞是好看~~熟食區很豐富,有煮青口,咖哩蟹、有炒飯、連豬腳薑都有!最正是有起晒沙的紅豆沙和夠晒薑味的蕃薯糖水!另外就在旁邊都有個炸物櫃,有炸春卷呀、炸乜炸物等,更我喜歡的炸饅

泡菜算幾好食喎,夠爽夠脆小小辣不太酸,給我吃了兩三回,哈!

另外就在旁邊都有個炸物櫃,有炸春卷呀、炸乜炸物等,更我喜歡的炸饅頭( ´▽` )ノ,加鍊奶無得輸!

想再食得高級一點的,可以加18元加來客牛脊肉,雪花夠,肉味濃,大大塊足足有6塊,超抵食!不過,我覺得單食放題不加點也已經多到食不完!

甜品區亦令人尖叫呢!一講真一般百多元的放題,係咁意有兩款甜品都偷笑啦!呢度竟然有十幾款,簡直要留肛食呀(≧∇≦) 椰汁糕、西米露、 咖啡糕、芒果布甸、 涼粉、沙律、啫喱、果凍 、蛋糕仔 、芒果糯米飯……超多超吸引的說!

我最鍾意食涼粉加鍊奶了(≧∇≦)啫喱也調很剛好,煙煙韌韌的,正~

老實說,百多元有這樣的任食質素和陣容也着實不錯。總不能才付百多,就要求人地有酒店的質素吧!
2015-12-08
  • 蕃薯糖水
  • 魷魚
  • 牛仔骨
2015-12-22 1263 瀏覽
以前番學成日經過估唔到畢左業先有機會食~午市$118 晚市$168 價錢唔算貴 電話訂座仲有9折優惠~而已讀科大/住新都城都有折大家可以選擇食韓燒/食部隊鍋而我就同朋友簡左韓燒~如果想食靚啲既牛可以+$18初初以為咁抵食quality可能一般但原來都唔差仲有好多種類有好多好多款肉 有海鮮 有疏菜有壽司 有炸物 有冷盤 有甜品 有糖水連豬腳薑都有😂️選擇多到根本冇可能試得哂🙈️其實質素都唔差唔會好似以前食任食韓燒所有肉既味都係一樣而我最鍾意係食牛仔骨~飲品都有好多種類有可落呀 CC LEMON CC APPLE咁加啲錢仲可以飲酒依隻米酒都唔錯 甜甜的岩女仔飲如果男仔黎食真係好抵食 包食到飽🤘🏿️我覺得好岩re-u 一班人食有興趣既朋友可以一試✌🏻️
以前番學成日經過
估唔到畢左業先有機會食~
午市$118 晚市$168
價錢唔算貴 電話訂座仲有9折優惠~
而已讀科大/住新都城都有折

大家可以選擇食韓燒/食部隊鍋
而我就同朋友簡左韓燒~
如果想食靚啲既牛可以+$18
連豬腳薑都有😂️
選擇多到根本冇可能試得哂🙈️
其實質素都唔差
唔會好似以前食任食韓燒所有肉既味都係一樣

而我最鍾意係食牛仔骨~

飲品都有好多種類

我覺得好岩re-u 一班人食
有興趣既朋友可以一試✌🏻️

2015-12-11
2015-12-19 1190 瀏覽
今日入左將軍澳同大哥大嫂食飯, 自從佢地個女結婚之後都好少見, 本身見到D人講到佢好好食, 但係...拎左D牛仔骨, 好鞋, 個邊邊位又UN, 雞翼選擇多, 但都係果個味黎既, 牛扒同豬扒冇味, 只係得醃料味...甜品同壽司其實可以唔使拎, 一見到個樣就知道唔好食...只係漢陽苑既質素, 位置又唔好, 都要成220蚊...其實真係唔係好值囉
拎左D牛仔骨, 好鞋, 個邊邊位又UN,

雞翼選擇多, 但都係果個味黎既,
牛扒同豬扒冇味, 只係得醃料味...

甜品壽司其實可以唔使拎, 一見到個樣就知道唔好食...

1K
港人始終喜歡任飲任食形式飯局,無他,夾錢只需以人頭計算,最方便!新都城商場內漢陽樓,平日任飲任食,不限時(平日),真心抵食,啱曬一衆食肉獸!款式極多,有醃好的牛豬雞肉,各款海鮮。部隊窩料(這裡除韓燒外亦有部隊窩,亦是任食,值得一試。)熟食,有咖喱蟹呢,還不錯!甜品,壽司等冷盤。飲品有各款汽水,豆漿,熱茶,好齊全!爐熱得快,所以可以密密食,一班朋友開開心心吃吃喝喝,時間過得真快~當中的牛仔骨和醃製牛肉,非常有水準!有些韓國小食幾有驚喜的,韓國炒粉絲和泡菜添食了幾次~人頭加$18可以任吃牛脊肉,看到都知道是靚肉,用來吃部隊窩應該很棒!燒來吃呢,我反而覺得有點浪費呢,因為肉質變太靭,有點可惜呢…甜品之中,咖啡椰汁糕,椰汁糯米飯都有驚喜。亦有紅豆,芝麻,綠茶這些比較日式的雀巢雪糕。不錯不錯,總括來說,能夠大吃大喝,質素不俗,這個價錢也真是沒話說了。非常適合一家大細,和朋友歡聚的好去處!
款式極多,有醃好的牛豬雞肉,各款海鮮。
部隊窩料(這裡除韓燒外亦有部隊窩,亦是任食,值得一試。)
熟食,有咖喱蟹呢,還不錯!
甜品壽司等冷盤。
當中的牛仔骨和醃製牛肉,非常有水準!
有些韓國小食幾有驚喜的,韓國炒粉絲和泡菜添食了幾次~