2024-07-24 919 瀏覽
我自己覺得係九龍城食潮州菜水準ok,最緊要方便門口有代客泊車生日嗌咗隻凍蟹四個人食咗一隻30兩絕對夠食,下次嗌細啲蠔仔餅做法但係換成九肚魚都非常好食糖醋麵我朋友話30年冇食過大家吃識得開心我就開心
生日嗌咗隻凍蟹四個人食咗一隻30兩絕對夠食,下次嗌細啲
  • 九肚魚烙
  • 糖醋麵
  • 凍蟹
2024-02-05 2568 瀏覽
這餐廳的上一手也是潮州餐廳, 應該也是同一班班底處理, 餐廳裝修相對光鮮, 空間感十足, 相比起如樂口福等經典吃得舒服. 九龍城除了泰國菜外, 潮州菜也相當出名, 除了潮州菜餐廳外, 也有如黃明記及和記隆等潮州小食.主菜的滷水系列及魚飯水準一般, 沒有太大過失, 但也沒有驚為天人之感, 魚飯用上馬友, 鹹鮮度可以缺乏了魚油凝聚的油香和膠感. 滷水不夠香, 味道較為平淡, 拼盤的份量, 特別是鵝肉片可以再多一點, 鵝肝入味但筋甚多, 吃起來有點吃力.小菜的炸蝦棗夠香脆, 皮夠薄, 內餡蝦肉粒粒分明, 蝦鮮味不錯, 以魚露作伴已夠入味. 韭菜豬肉煎粿是印象最深刻的, 豬肉有肉汁, 糯米皮外脆內煙韌, 再加上澎湃的內餡份量, 相比起來更為出色.

2023-10-14 2244 瀏覽
Dinner. Same owner as its predecessor「品潮軒」, which we enjoyed.Here’s what we had. 生醃螄蚶·膏蟹 ·牡丹蝦, none of which I tried. Not a fan. (Unfortunately missed the window for 薄殼)涵水拼盤, including 鵝肉、珍肝、掌翼、豆腐 etc flavorful but not salty; meat was tender. 滷水崩沙牛腩- again meat was tender, fat evenly distributed. 凍中馬友- very very good.涼瓜燉飽魚湯- normally not a fan of 涼瓜 but this soup had no bitter taste at all.潮州紅燒翅- quite substantial.髮菜卷·脆皮蠔卷·錦鋰蝦. Loved 髮菜卷; the other 2 were soso only. 豉油王海南吊片- very tender.香煎水瓜烙- n
Here’s what we had.

凍中馬友- very very good.

潮州紅燒翅- quite substantial.

豉油王海南吊片- very tender.

香煎水瓜烙- not oily; delightfully light.

糖醋兩百黃伊麵- crispy exterior; soft inside.
Dessert was 清心丸綠豆爽 and 反沙芋條. Too full to take photos.
In summary: another 有水準 Chiu Chow restaurant in the Kowloon City area. Excellent service.
2023-07-27 2124 瀏覽
聽講這間潮州菜很難訂枱,一直好想試下今日終於可以和朋友去試吓首先一來到坐下服務員就會奉上功夫茶還推介了幾樣嘢食我叫咗生醃瀨尿蝦♥️陳皮花膠湯鵝肉鵝肝拼鵝腸紫菜墨魚丸河陳年老菜脯粥🥣家鄉炒麵線炸南瓜芋頭烙福果芋泥全部都係高質至愛😋😋😋最後要稱讚一下服務員經常很細心地斟茶還會問我覺不覺得冷氣涼還會提供毛氈👍🏻👍🏻👍🏻
聽講這間潮州菜很難訂枱,一直好想試下
今日終於可以和朋友去試吓
經常很細心地斟茶
還會問我覺不覺得冷氣涼
還會提供毛氈👍🏻👍🏻👍🏻
2023-06-25 1508 瀏覽
這是媽媽的生日飯,非常失望。我們自己買了芝士蛋糕來,侍應竟然將蛋糕反轉來切,餐廳亦把蛋糕雪到硬晒,我們向餐廳經理反映,她竟然說我們帶的是雪糕蛋糕,所以帶來的時候已經是這樣,認真無語。另一位侍應又把水倒瀉水朋友身上。服務差勁。食物水準還可以,但一定不會再來,亦不會介紹朋友來。
這是媽媽的生日飯,非常失望。
另一位侍應又把水倒瀉水朋友身上。服務差勁。
食物水準還可以,但一定不會再來,亦不會介紹朋友來。
2023-06-25
慶祝紀念
生日
2023-06-25 1346 瀏覽
好少會差評一間餐廳,仲要係因為服務而唔係食物而差評!以後不會再幫襯!1)我哋keep左個蛋糕,叫佢哋食完甜品上。個服務員竟然走過黎當住所有人面前問我哋係咪上得蛋糕,搞到生日嗰個朋友完全冇咗驚喜(而嗰時其實佢哋都未上完甜品,咁我心諗我俾instruction你哋又唔跟,咁同你講嚟做乜)2)我地嗰個係芝士蛋糕,個蛋糕同餅底非常明顯嘅分別,但個服務員放上碟嘅時候竟然餅底向天,個蠟燭插極都插唔入,我哋忍唔住出聲話呢個係餅底嚟㗎喎,跟住佢仲要同我哋坳話個蛋糕一係個盒度攞出嚟就係咁,咁我心諗我打直俾你又好打橫俾又好,你自己都有common sense 㗎嘛!你識分邊個係面邊個係底㗎嘛,搞到個蛋糕面頭啲木糠碎跌晒落嚟!3)個蛋糕硬到痴線,切都切唔到,我地問經理係咪將我哋個蛋糕放左冰格,佢一行埋黎就話我哋呢個係雪糕蛋糕,好似佢仲清楚過我哋買左個咩蛋糕咁,我哋話呢個係芝士蛋糕,佢就𨍭軚話冇放冰格只係放左汽水櫃,又話一定係我哋比佢哋已經咁硬(但當然唔係啦如果唔係點會同佢拗)4)職員收野倒左成支水落我朋友個身,但佢竟然比張濕紙巾我朋友抹⋯呢間野已經唔需要討論d野好冇食,因為佢呢啲service 真係請我都唔

呢間野已經唔需要討論d野好冇食,因為佢呢啲service 真係請我都唔會再去!
2023-06-22 2274 瀏覽
好耐之前已經留意喺九龍城呢間潮州菜館最近同好友終於嚟試咗,一食就愛上,一個月嚟咗2、3次,餐牌有好多菜式都想試,可惜2個女生👭🏻,每次只可以食到兩三款👉🏼👈🏼呢晚有機會約埋一大班朋友嚟飯聚,一口氣order 咗12道菜 😅 🔸滷水鵝片併鵝腸 ($160 + $160)鵝片啖啖肉 (有時都會揀鵝件,貪佢有骨’𠹹‘😝)鵝腸爽滑配付嘅豆腐好嫩滑 (要頒個最佳配角奬俾佢🎖️)喜歡濃味嘅朋友可能會覺得呢度嘅滷水味淡咗少少,我個人就覺得空口食啱啱好🔸鹹檸檬燉鴨湯 ($180/例)鴨湯飲過,加咗鹹檸檬嘅鴨湯就第一次飲香濃嘅鴨味混合淡淡哋鹹檸檬味,一試愛上😍 燉完湯嘅鴨肉好好味㗎湯同湯渣都清哂 😋📣即刻上網search吓🤓:原來呢款湯確係起源於潮州,具有醒胃解暑嘅功效,清火下火,利咽清肺,尤其適合熬煙酒嘅人士㗎(呢個漏咗影相🍋🦆🍲)🔸普寧炸豆腐 ($98)呢款潮式炸豆腐脆卜卜得嚟油膩感低外脆內軟滑,豆味香濃*食豆腐前,記得要蘸一蘸配附嘅韭菜鹽水(重點所在呀🤩)🔸香煎蠔仔烙 ($168)有別於炸蠔餅,煎蠔烙食起嚟較軟熟,蛋香味較濃,熱氣感較低,又不失香口感蠔仔粒粒都脹卜卜,好新鮮!👍🏻🔸手工蝦蟹棗 併 脆

好耐之前已經留意喺九龍城呢間潮州菜館

🔸滷水鵝片併鵝腸 ($160 + $160)
鵝片啖啖肉 (有時都會揀鵝件,貪佢有骨’𠹹‘😝)
鵝腸爽滑
配付嘅豆腐好嫩滑 (要頒個最佳配角奬俾佢🎖️)
滷水鵝片併鵝腸

🔸鹹檸檬燉鴨湯 ($180/例)
鴨湯飲過,加咗鹹檸檬嘅鴨湯就第一次飲
香濃嘅鴨味混合淡淡哋鹹檸檬味,一試愛上😍
燉完湯嘅鴨肉好好味㗎
湯同湯渣都清哂 😋
(呢個漏咗影相🍋🦆🍲)

🔸普寧炸豆腐 ($98)
呢款潮式炸豆腐
脆卜卜得嚟油膩感低
外脆內軟滑,豆味香濃
*食豆腐前,記得要蘸一蘸配附嘅韭菜鹽水(重點所在呀🤩)
普寧炸豆腐

🔸香煎蠔仔烙 ($168)
蠔仔粒粒都脹卜卜,好新鮮!👍🏻
香煎蠔仔烙

🔸手工蝦蟹棗 併 脆皮生蠔卷 ($240 + $180)
蝦棗,蟹棗,生蠔卷各4件
真材實料
蟹棗仲混入咗薑粒,可以驅寒
生蠔卷超香脆,不過入邊有芫荽 (不喜芫荽者慎入😵‍💫)
沾埋配附嘅潮式甜醬同桔油醬,風味更佳
(之前兩個人嚟食嘅時候,仲可以每樣要兩粒,留返個胃嚟食其他餸,安排體貼)
手工蝦蟹棗 併 脆皮生蠔卷

🔸荔茸酥帶子 ($40/粒)
酥炸效果控制得啱啱好
外皮鬆化、芋頭蓉幼滑
帶子亦唔會靭咗
荔茸酥帶子

🔸欖菜四季豆 ($118)
呢個小炒夠鑊氣夠惹味
欖菜四季豆

🔸涼瓜黄豆排骨煲 ($138)
🈵️🈵️‘家的味道’🏡🥰
涼瓜處理得好,回味清甜
排骨滑滑,而黃豆亦好處多多
夏季必選嘅湯水~ 🙌🏻
涼瓜黄豆排骨煲

🔸春菜魚蛋煲 ($198)
店員一打開個煲蓋,啲脹卜卜嘅白魚蛋最吸睛👀
魚蛋鬆軟嫩滑,無腥味㗎(俾個讚👍🏻)
比較少食春菜,又上網search吓🤓
📣原來春菜一年四季都有,不過春天特別受歡迎,潮汕人喺立春後,經常會以春菜入饌,取其迎春嘅好意頭.
另外,原來春菜🙅🏻‍♀️🟰芥菜,芥菜帶有少少苦澀味,春菜則爽脆清甜
春菜魚蛋煲

🔸煎韭菜粿 ($16/隻)
薄滑嘅麵皮包住大量韭菜粒
麵皮煎得金黃香口
🙌🏻推介俾韭菜控🙌🏻
煎韭菜粿

🔸糖醋雙面黃 ($138)
夾雜住韭黃粒嘅麵餅外脆內軟
我覺得齋食都夠哂好味,不過朋友極力推介加埋砂糖同黑醋食,果然整體升Lv.: 有甜有酸,味道更佳,口感更豐富,足以俾個大讚👍🏻👍🏻
糖醋雙面黃

🔸沙茶牛脊肉炒河粉 ($160)
沙茶醬惹味
牛脊肉嫩腍
河粉幼滑

呢晚order 嘅菜式全部都好好味🤤
個人特別喜歡”鹹檸檬燉鴨湯”,”普寧炸豆腐”,”涼瓜黄豆排骨煲” ,”春菜魚蛋煲” 同 “糖醋雙面黃”
最開心嘅係一位對味精敏感嘅朋友仔食完都無唔舒服😌
欖菜四季豆
涼瓜黄豆排骨煲
春菜魚蛋煲
2023-04-01 1796 瀏覽
夜晚九點幾唔係好肚餓,又想食少少嘢已經唔使等位朋友介紹話食過呢間好好食入門口見到擺滿醃生蟹嘅冰櫃睇到好新鮮好多膏就試吓潮式醃生蟹 每隻$360 斬得好好,唔會太多蟹殼碎味道新鮮,不會過鹹蠔餅$160最鍾意佢哋用嘅麵粉好似台灣嗰種QQ的煙韌口感加少少魚露,一流方魚肉碎粥$50 (另加蠔仔 $?)一食就知道係靚嘅方魚,好香食得出個湯係真材實料,唔會擺太多味精最後甜品係紅豆沙同埋綠豆清心丸兩個都做得好好,紅豆偏甜綠豆好值得食
夜晚九點幾唔係好肚餓,又想食少少嘢
已經唔使等位
朋友介紹話食過呢間好好食
入門口見到擺滿醃生蟹嘅冰櫃
睇到好新鮮好多膏就試吓

潮式醃生蟹 每隻$360
斬得好好,唔會太多蟹殼碎
味道新鮮,不會過鹹
潮州醃生蟹

蠔餅$160
最鍾意佢哋用嘅麵粉好似台灣嗰種QQ的煙韌口感
加少少魚露,一流
蠔餅

方魚肉碎粥$50 (另加蠔仔 $?)
一食就知道係靚嘅方魚,好香
食得出個湯係真材實料,唔會擺太多味精
方魚肉碎粥加蠔仔

最後甜品係紅豆沙同埋綠豆清心丸
兩個都做得好好,紅豆偏甜
綠豆好值得食
潮州醃生蟹
蠔餅
方魚肉碎粥加蠔仔
  • 方魚肉碎粥
2023-01-06 2083 瀏覽
第二次過來潮城食飯了,味道正宗,食材優質,海鮮高端(幾乎什麼海鮮都有),符合潮州人無海鮮不成宴的性格,亨調用心,講求鮮味,多用時令食材入饌,值得推薦!超級大響螺:蘇眉
2022-12-19 1543 瀏覽
做冬既時間又到啦!今日去到九龍城食家鄉菜今次嚟食呢間潮城係一間高級嘅潮州菜雖然碟碟都唔係好大碟最後都食到就嚟嘔咁滯菜單 凍野生大馬友滷水老鵝頭 鵝掌翼中 肝 靚鵝肉例潮州紅燒翅脆皮鮑汁婆參蝦棗 粿肉香煎蠔仔烙上湯燜大芥菜心沙茶牛脊肉炒河粉蔗糖反沙芋條薑薯糖水 馬友好好食,好有魚味😋老鵝頭好香🤣啲親戚係咁話貴嘢!不過都係第一次食!最好食係蔗糖反沙芋條!變咗做蔗糖,即刻冇咁漏食完仲想再食!炒河粉都好好食!啲牛肉非常之淋😋最後嘅薑薯糖水都好好食!
做冬既時間又到啦!
今日去到九龍城食家鄉菜

蝦棗 粿肉
上湯燜大芥菜心
蔗糖反沙芋條
薑薯糖水

馬友好好食,好有魚味😋
老鵝頭好香🤣啲親戚係咁話貴嘢!
不過都係第一次食!

最好食係蔗糖反沙芋條!
變咗做蔗糖,即刻冇咁漏
食完仲想再食!
炒河粉都好好食!啲牛肉非常之淋😋
最後嘅薑薯糖水都好好食!
2022-07-24 2456 瀏覽
一試難忘 真心推薦 價錢方面還好 都值既美食十分滿分 食物9分,服務8分,環境7.5分,衛生8分。小吃BB乳鴿,正,甜品反沙芋都有驚喜。回味無窮,大家try try la thxIt’s quite a surprising place for the ChaoZhou Chinese cuisine, It’s highly recommended as the food is real nice and the price is acceptable. Luckily we did not spend too much time for waiting.
一試難忘 真心推薦 價錢方面還好 都值既美食

2022-07-24
2022-06-28 2498 瀏覽
哇!真係好正宗吖!聽講老闆同師傅都是正宗潮州人,是九龍城老字號的潮州菜了現在重新打造品牌潮城有獨立包房 坐的舒服私隱度都好強譽為‘潮州毒藥’的生醃膏蟹新鮮甜美 吃一次包上癮 記得要提前預訂啊凍馬友好香,這種魚油的香醇吃一次就上癮食完食個清新綠豆爽,全部師傅手工滷水拼盤在這裏也不遜色 是一定老師傅的滷水才可以出來的味道Ps:記得一定要試試鵝頭!食材新鮮看得見各種存酒也不遜色 屬實高端!另外值得一提的是這裏的服務非常好,服務員是親切的專業 沒有那麽多拘束感但又很細心的照顧到客人會經常來吃
哇!真係好正宗吖!
聽講老闆同師傅都是正宗潮州人,是九龍城老字號的潮州菜了
現在重新打造品牌潮城
有獨立包房 坐的舒服私隱度都好強

凍馬友琵琶蝦品牌
凍馬友好香,這種魚油的香醇吃一次就上癮
食完食個清新綠豆爽,全部師傅手工
滷水拼盤在這裏也不遜色 是一定老師傅的滷水才可以出來的味道
Ps:記得一定要試試鵝頭!

食材新鮮看得見

各種存酒也不遜色 屬實高端!

會經常來吃
2022-06-28
凍馬友琵琶蝦品牌
  • 潮州生醃
2022-06-07 1799 瀏覽
終於喺Openrice 搵到潮城啦 之前食過兩次,成家人都讚好不絕,之後仲買多咗次外賣番屋企食,不過就冇影相。好鐘意佢間餐廳乾淨企理,感覺舒服。因為我哋鐘意食生醃野,所有佢地方乾淨好重要,食得超放心。而且佢材料都好新鮮,擺碟又精緻。食物出品要求高,夠熱好有獲氣。真係有地道潮州菜嘅風味,菜式選擇多,服務員啲態度好好,好親切,招呼週到,有種老情懷嘅感覺,係我喺九龍城潮州菜嘅第一選擇
潮州咸雞
  • 生醃瀨尿蝦
  • 韭黃煎筍粿
  • 生醃螄蚶
2022-05-07 1406 瀏覽
潮城其實即係以前嘅”品潮軒” ,呢間非常之好嘅潮州菜,品質上乘,服務一流, 當然價值亦都有返咁上下,特別係"潮式凍花蟹"、"菜汁官燕"、"欖仁髮菜卷", 仲有"特色凍馬友魚", 簡直係一試入魂”💖💖💖之前食過幾次外賣,滷水拼盤、烏頭也不錯,味道幾好喂今次試咗堂食,魚翅OK,滷水不錯非常入味,最好味係芋泥,芋泥正宗而且環境非常有衛生,侍應有禮貌幫我哋用熱水洗餐具、杯同碗,勁好服務仲有功夫茶,好濃幾好飲!仲有一小疊前菜,有豆卜、菜甫同瘦肉,超好食😋
非常入味,最好味係芋泥,芋泥正宗
而且環境非常有衛生,侍應有禮貌
幫我哋用熱水洗餐具、杯同碗,勁好服務
仲有
功夫茶,好濃幾好飲!
仲有一小疊前菜,有豆卜、菜甫同瘦肉,超好食😋
2022-05-06
  • 菜汁官燕