餐廳: 潮庭 (星光行)
資訊:

餐廳: 潮庭 (星光行)
資訊:

2023-10-24 584 瀏覽
大班朋友在文化中心七點睇完話劇,諗住近近哋!就一齊來潮庭開餐!地點係方便的👍但想找個待應生落單都非常之困難😓食物質素都還可以的👌但人手不足問題有待改善🤨
2023-10-15 656 瀏覽
10月15日中午一家人6位到達後,我即時使用app 點餐,但同行老人家想取餐牌,待應態度惡劣叫使用app, 我說我正在使用,但老人家想在餐牌選,我心想不用這樣惡?我也 谷氣地回應 一講, 看清楚才鬧人,我正在使用中。 其後受到其他待應不禮貌。 不明白身為香港服務業嘅一群, 仲要係大集團嘅成員之一 , 應該有專業態度去對侍客人 ,點解會如此惡劣態度對客人, 簡直香港服務業嘅 恥辱。 唔怪得啲人上曬去深圳消費。講返食物就一般,同其他集團嘅餐飲一模一樣,叉燒包,春卷, 鳳爪,腸粉, 味道一模一樣, 一定係中央廚房交貨 ,完全係一般。
2023-10-15
15 分鐘 (堂食)
2023-10-13 520 瀏覽
昨天約了朋友到尖沙咀星光行潮庭晚飯,八時正來到仍有少量座位,看來生意不錯。 點了一個潮州蠔仔粥, 茶樹菇豆苗, 黑椒蝦球 ,支竹班片。 碟頭份量充足, 每個菜的味道都不錯。 特別係蠔仔粥份量很大。

2023-09-09 763 瀏覽
上星期同屋企人海港城行街,去咗星光行既潮庭食飯!原來佢地有啲新既養生套餐菜式啱一家大細食,一於去試下!酸菜煮脆魚花 潮汕鹹菜的獨特味道。鹹菜是用新鮮的蔬菜,口感爽脆,帶有淡淡的咸味,每片魚片都切得巧妙精致,切得像花朵的新鮮淡水魚片 無論係酸菜的鹹甜交織定係魚肉既鮮嫩口感,都令人意猶未盡。鹿茸菇醬雞粒燒啡菇 選本地厚肉大啡菇肉質飽滿,口感十分爽脆,鹿茸菇醬和雞粒既完美融合。鹿茸菇醬帶來咗濃郁既香味同獨特的口感,而嫩滑既雞粒加添咗豐富層次感。即叫即炒,充滿鑊 氣! 勝瓜煮潮州蟶子 蟶子肉質鲜美,加咗潮州既獨特風味同雞湯,突出佢既鲜味和清甜,仲食到勝瓜清甜多汁的口感。加上勝瓜唔單止好食,仲有清熱解毒既功效。鹿茸菇肉碎四季豆 用咗新鲜的鹿茸菇,感受到佢獨特而濃郁既香味,香噴噴既豬肉碎同嫩滑既四季豆一起快炒,味道融合埋一齊。微辣同鲜美既菇香、肉香呢道菜搭配飯簡直係绝配!

酸菜煮脆魚花

鹿茸菇醬雞粒燒啡菇

勝瓜煮潮州蟶子

鹿茸菇肉碎四季豆
2023-08-30 605 瀏覽
這間潮庭的出品較穩定,加上地點也不錯,既近巴士總站又可選搭鐵路,都是聚餐的好選擇🔰自選4拼 (每位$80) $320,選了1. 鵝片,當天鵝片的肉質不錯2. 蝦餅爽口彈牙3. 海蜇麻香爽脆4. 蟹棗香脆可口🔰魚蛋素菜煲$158,魚蛋彈牙好味,蔬菜款式又多,連湯也可飲,太好了🔰芋茸香酥鴨$128,一如以往弄得好,外層香酥鬆脆,芋茸香糯軟滑,各人都讚🔰欖菜鵝肉四季豆炒飯$138,鹹香惹味,上次吃過後,大家都喜歡,今次再encore

🔰自選4拼 (每位$80) $320,選了

鵝片、蝦餅、海蜇、蟹棗
魚蛋素菜煲
芋茸香酥鴨
欖菜鵝肉四季豆炒飯
人越大越覺得健康飲食好重要😆,原來✨全線潮庭(除大圍分店)、全線潮江春、葵芳北京樓,都推出了全新的「 適時識食 」新菜單啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!! 今晚便與家人一齊去試試吧~所謂適時識食,即指在不同的季節和時候,吃相對應的食物,以達至養生的效果😚!! 香港天氣潮濕,大部分人都是濕熱體質🙈,在夏天記得吃多點消暑袪濕的食物囉~☆ 酸菜煮脆魚花☆ 鹿茸菇醬雞粒燒啡菇☆ 勝瓜煮潮州蟶子☆ 石橄欖豬肺煲龍骨湯☆ 鹿茸菇肉碎四季豆☆ 黑豆腐竹炒太陽白不愧為時令食材,食物配搭相當好呢🥰! 酸菜煮脆魚花,魚肉鮮美又清爽。勝瓜煮潮州蟶子,勝瓜入味又有消暑作用。鹿茸菇肉碎四季豆,味道惹味又好下飯。腐竹炒太陽白,爽脆又健康呀(≧▽≦)~食物營養均衡,與家人一齊分享就最合適了~只要惠顧「適時識食」推廣中含本地食材的菜式,美心就會贊助予菜聯社,以支持本地農業發展~ 即日起到𝟗月𝟐𝟖日(除𝟗月𝟐𝟑-𝟐𝟒日),用匯豐信用卡付款即享𝟖𝟓折🥳,快點約家人試試啦~•🥢️ 潮庭 - 星光行🗝️ #尖沙咀 梳士巴利道𝟑號星光行東翼𝟐樓

今晚便與家人一齊去試試吧~

☆ 酸菜煮脆魚花

🥢️ 潮庭 - 星光行
🗝️ #尖沙咀 梳士巴利道𝟑號星光行東翼𝟐樓
2023-08-22
2023-08-20 545 瀏覽
今日點了其中兩道經典菜式是,「鹵水雙併」和「煎蚝餅」。鹵水雙併是一道以潮州特色的鹵水汁慢慢煮而成,有鵝片及墨魚,質地軟嫩,入口即化,口感豐富。而煎蚝餅則是以新鮮的蚵仔為主要成分,混合蔥花和蛋液,煎至金黃酥脆,外脆內嫩,是一道潮州人喜愛的小吃。另外也點了鮮枝竹蕃茄煮斑球,也是一道令人垂涎的菜餚。鮮嫩的斑球與鮮枝竹及蕃茄一同煮,口感鮮嫩多汁,味道鮮美爽口。潮州菜以其獨特的調味和烹飪方式,呈現出獨特的美味,都展現了潮州菜的精髓,風味獨特、口感豐富,讓人回味無窮。如果你喜歡尋找新的美食體驗,不妨嚐試一下這些潮州菜餚,保證會給你帶來美味的享受。

2023-08-17
2023-08-09 600 瀏覽
肥妹媽成日話不時不食,應節律而食飲食要應時、應季以順應自然然而夏天要食多啲當造食物以有助消暑袪濕適逢美心中菜 以時令蔬果海鮮製作養生菜式推出「適時識食 」系列肥妹當然要帶埋屋企人黎試下,於是去左主打潮菜的「潮庭」✾ 石橄欖豬肺煲龍骨湯用上潮洲產石橄欖、豬肺同豬骨等煲成老火湯;有潤肺化痰同清熱等功效,好適合夏天喉嚨乾燥不適的人入口清甜帶甘香,順滑舒服❤️而豬肺軟嫩中帶點彈牙。肥妹媽更一口氣飲咗三四碗湯🫣✾ 酸菜煮脆魚花新鮮淡水魚魚片像一朵朵花在河塘中入口鮮嫩爽脆魚肉配搭酸爽潮汕鹹菜酸酸地中帶點辣,幾開胃✾ 勝瓜煮潮州蟶子夏天勝瓜當造,有助清熱解毒碧綠勝瓜鮮甜爽腍;蟶子粒粒鮮美飽滿整體鮮味十足,清爽消暑!✾ 鹿茸菇醬雞粒燒啡菇擺盤精緻吸引❤️即叫即炒,鑊氣滿滿特選本地厚肉大啡菇入口嫩彈多汁而鹿茸菇醬濃郁;雞粒嫩滑唔乾柴✾ 鹿茸菇肉碎四季豆鹿茸菇與肉碎同四季豆等快炒鹿茸菇香氣滿滿,入口脆滑香口四季豆清脆中帶甜味;豬肉碎增添油香整體入口微辣惹味,送飯一流👍🏻
肥妹媽成日話不時不食,應節律而食
飲食要應時、應季以順應自然
然而夏天要食多啲當造食物以有助消暑袪濕
肥妹當然要帶埋屋企人黎試下,於是去左主打潮菜的「潮庭」

✾ 石橄欖豬肺煲龍骨湯

✾ 酸菜煮脆魚花
新鮮淡水魚魚片像一朵朵花在河塘中
入口鮮嫩爽脆魚肉配搭酸爽潮汕鹹菜
酸酸地中帶點辣,幾開胃

✾ 勝瓜煮潮州蟶子
夏天勝瓜當造,有助清熱解毒
碧綠勝瓜鮮甜爽腍;蟶子粒粒鮮美飽滿
整體鮮味十足,清爽消暑!

✾ 鹿茸菇醬雞粒燒啡菇
擺盤精緻吸引❤️即叫即炒,鑊氣滿滿
特選本地厚肉大啡菇入口嫩彈多汁
而鹿茸菇醬濃郁;雞粒嫩滑唔乾柴

✾ 鹿茸菇肉碎四季豆
鹿茸菇與肉碎同四季豆等快炒
鹿茸菇香氣滿滿,入口脆滑香口
四季豆清脆中帶甜味;豬肉碎增添油香
整體入口微辣惹味,送飯一流👍🏻

2023-08-02 518 瀏覽
呢日我哋嚟到潮庭食飯🥢嘗試新推出「適時識食」菜式🤩😋🐠酸菜煮脆魚花淡水魚片切到好似花一樣🌸每啖都好爽脆😚甜脆嘅鹹菜配搭超惹味☺️賣相美感十足💕加上微微辣椒🌶️送飯一流👍🏻😋🍄鹿茸菇醬雞粒燒啡菇即叫即炒鑊氣十足😊超厚肉本地大啡菇🍄口感好滿足🤗鹿茸菇醬第一次食🙌🏻配埋雞粒🍗完全將成道菜提升😙😋🥒勝瓜煮潮州蟶子勝瓜係夏天當造食材🍃有助清熱解毒😌蟶子粒粒飽滿🥰份量好多👍🏻好鮮甜🤤勝瓜爽腍及翠綠🌿清新又好味🙌🏻😋🍲石橄欖豬肺煲龍骨湯潤肺又有助舒緩咳嗽嘅湯水💯第一啖入口好舒服😌個湯好清甜又帶點甘香😚一家大細都啱飲👍🏻選用潮洲盛產石橄欖🫒同豬肺🫁豬骨🦴煲成老火湯🍲好啱夏天飲🤗養生又有益🤩😋🥬黑豆腐竹炒太陽白黑豆腐竹濃香豆味🫘含豐富蛋白質✅清熱解毒🔅太陽白含豐富維他命🥬好爽甜💖浸曬滿滿湯汁✨一下子俾我哋清曬🤭
呢日我哋嚟到潮庭食飯🥢

黑豆腐竹濃香豆味🫘含豐富蛋白質✅清熱解毒🔅
太陽白含豐富維他命🥬好爽甜💖浸曬滿滿湯汁✨
一下子俾我哋清曬🤭
2023-06-27
15 分鐘 (堂食)
2023-08-01 431 瀏覽
最近美心中菜推出咗「#適時識食 」主題嘅全新粵菜、潮菜、京淮菜🍲用特選時令蔬果及海鮮,炮製養生菜式,有助消暑袪濕,有部份食材仲係由 #本地農場 供應添!今日一於去試下啦❤️先嚟嘅係石橄欖豬肺煲龍骨湯🥣選用潮州產石橄欖,同豬肺、豬骨等煮成老火湯,湯濃甘甜,有清熱、化痰之效。再有勝瓜煮潮州蟶子用咗潮州蟶子,加入雞湯同而家當造嘅勝瓜浸煮至爽腍,清甜美味,鮮味無窮。另外鹿茸菇肉碎四季豆🫛用新鮮鹿茸菇,佢香氣獨特,同豬肉碎、四季豆快炒,微辣惹味,啱晒要嚟送飯🍚我地仲叫多個酸菜煮脆魚花🐟潮汕鹹菜甜脆爽口,與切得像花朵的新鮮淡水魚片快煮,魚肉鮮嫩,風味細膩,重點係無骨,啱我老公食🤗最後,就係鹿茸菇醬雞粒燒啡菇喇🐓用上特選本地厚肉大啡菇,加上鹿茸菇醬同雞粒,即叫即炒,充滿鑊氣,惹味爽口。

🔸#原隻鮮蝦腸 好多油捲住啲腸粉,油冧冧腸粉皮唔夠滑有少少硬😔 有d sad 蝦🦐 係新鮮嘅🔸 #菠蘿叉燒包 讚👍 菠蘿包皮脆卜卜係麵包舖嘅菠蘿皮又甜又鬆化🔸 #沙嗲金錢肚最好食😋金錢肚夠林入味⋯⋯下面嘅生根,吸晒啲汁,仲好味🥰🔸 #豉汁蒸鳳爪 正常鳳爪,夠林夠入味🔸 #雞絲炸春卷 其實食唔到咩雞肉只係入邊好多芋頭林back back不過個皮係脆嘅,同埋新鮮炸🔸 #酥皮蛋撻仔 凍。。。明知你叮最好掌握溫度皮唔夠酥,唔好食。。。#應該唔會再去 #真係麻麻哋
🔸#原隻鮮蝦腸 好多油捲住啲腸粉,油冧冧
腸粉皮唔夠滑

又甜又鬆化

🔸 #沙嗲金錢肚
最好食😋
金錢肚夠林入味⋯⋯
下面嘅生根,吸晒啲汁,仲好味🥰

🔸 #豉汁蒸鳳爪
正常鳳爪,夠林夠入味

🔸 #雞絲炸春卷
其實食唔到咩雞肉
只係入邊好多芋頭
林back back
不過個皮係脆嘅,同埋新鮮炸

🔸 #酥皮蛋撻仔
凍。。。明知你叮
最好掌握溫度
皮唔夠酥,唔好食。。。

#應該唔會再去
#真係麻麻哋
原隻鮮蝦腸
原隻鮮蝦腸
2023-04-10 1475 瀏覽
星期日飲茶有兩個時段11am同1pm ,訂了11am枱,12:30pm要交枱離場!我哋坐了15分鐘,大約11:15am網上落單叫了5個點心,過了二十分鐘也未有點心到,催促下才有兩個點心到,之後再15分鐘再催促才到埋三個點心,食完就已經差唔多12:25pm就要交枱了!其中有兩個點心做得好差,-個係糯米卷點心,-咬落去全部係沙,經理事後話可能啲糯米洗唔乾淨!XO醬炒腸粉是微暖上也不是熱的,又沒有XO醬的味道,只係似豉油炒腸粉多啲。難食!服務也不好!不回再去!
2023-04-09
2022-12-27 3287 瀏覽
今天在尖沙咀海港城逛逛,想在八月居喫茶可惜全店裝修,只好改去星光行潮庭,幸而只等了約十分鐘便可入座。先選了小食鹵水豬腳一碟~味道恰當還是暖暖的,有嚼勁,但厨師走溜眼,豬腳還留下少許豬毛;再來煎釀三寶~大大舊有咬感,味道挺不錯;最後來了沙爹牛河~先把牛河兜亂後再把沙爹汁舖面,非常惹味吃過不停口。飽飽了再嘆杯茶,足矣!
再來煎釀三寶~大大舊有咬感,味道挺不錯;
飽飽了再嘆杯茶,足矣!
2022-12-20 2757 瀏覽
中午人在天星碼頭附近, 看見這潮式食店, 決定探店🤔人流未旺, 很快可以安排座位, 只是樓底較矮, 可能是樓宇年期遠吧, 幸好座位距離足夠, 亦算舒適寬敞👏先來了傳統潮式滷水小食, 滷水豬耳, 爽脆又有嚼感的切幼條豬耳, 入口绝不膩😋再試鯧魚片肉碎粥, 魚蛋粉, 肉碎粥湯頭味鮮, 魚肉嫩滑, 肉碎爽口入味, 份量足兩人用, 魚蛋魚片彈牙有口感, 魚味亦濃, 一碗份量足夠成年人口胃, 食量大者亦可叫一窩😋尚有少許胃口決定追加甜品, 點了鴛鴦水晶包, 麻蓉濃香度較豆沙討好, 個人偏向甜度輕一點更理想😋靠得住的品牌
中午人在天星碼頭附近, 看見這潮式食店, 決定探店🤔

鹵水豬耳

鯧魚肉碎粥
魚蛋河粉
鴛鴦水晶包
2022-10-07 2895 瀏覽
潮州菜,主打就地取材的鮮味,潮州的家常菜就是那麼的樸實無華,卻又讓人驚艷無比,因為靠海,很多食物都與海鮮有關,最出名的蠔餅就是其中之一,潮庭的蠔餅不油,味道又鮮甜,吃之前再加點魚露,鮮中加鮮,真的一吃就很難停下來,我一個人都可以吃掉一大個。必試的菜色之一,大力推薦。