有一段時間冇嚟啦,舖頭名話名牛丸大王,所以每次過開嚟探屋企人都特登落嚟幫襯,一定叫我必食至愛嘅牛丸,牛丸質素冇令我失望,依然保持彈牙爆汁,牛味濃郁。每次必食👍 ,屋企人叫咗魚蛋貢丸牛腩,除咗貢丸其它都一樣保持水準,貢丸就畀以前差咗好多,有啲失望,除咗冇乜香茹味,口感死實實,屋主人都話貢丸蘭差咗。魚蛋就爽滑符合預期,牛腩亦符合預期水準,冇令人失望,希望貢丸會有改善。總體都一如既往,價錢合理,環境服務都唔錯。

總體都一如既往,價錢合理,環境服務都唔錯。
如題晚市冇粥賣就唔太建議喺個門面度賣緊「粥」門面大大隻字寫個「粥麵」兩個字行入舖頭買外賣同我講冇粥買一開始講冇粥買,就唔使嘥我時間其他粉面其實還好,平時都會落街去食
如題
晚市冇粥賣就唔太建議喺個門面度賣緊「粥」
門面大大隻字寫個「粥麵」兩個字
行入舖頭買外賣同我講冇粥買
一開始講冇粥買,就唔使嘥我時間

其他粉面其實還好,平時都會落街去食

2024-08-09 45 瀏覽
今日叫左外賣 野食就無咩問題 都夠多份量既 但就真係太多味精 由1:30食完到4:30仍然十分口乾 飲極野都超級口乾 所以唔會再有下一次幫襯好多味精 好多味精 好多味精 好多味精
今日叫左外賣 野食就無咩問題 都夠多份量既
好多味精 好多味精 好多味精 好多味精
2024-03-02 365 瀏覽
又到月頭俾家用嘅時候。約咗老媽子同老竇落樓下食嘢。近近地梗係去返屯門啦!今日天氣比較凍想食啲熱嘢,去咗呢間新開嘅粥麵舖叫做潮雅園。佢啲粥全部都係生滾嘅,包括最普通嘅皮蛋瘦肉粥同艇仔粥都係生滾既。我哋三個人叫咗一個皮蛋瘦肉粥,一個魚片粥同一個魚蛋麵。另加$10有個油菜;三個人開心share。啲粥夠曬大碗,料都多;最重要係夠熱。粥底始終生滾真係吾同,夠綿夠香,仲系無乜味精。至於魚蛋麵就普普通通。魚蛋一般水準,至於個麯底都OK。依家食嘢夠熱就已經加分。
2023-06-26 533 瀏覽
開店戈時到幾好食 又多服務員 到今時 野食又差 服務又差 早上開檔得2個服務員 一個同廚房吹水(x坤x) 一個就系咁做 中午d豬頸肉又切錯紋 硬到死 米粉又硬又冇味 牛腩又硬 行遠少少入湖蝴村食仲好 最仲要系服務真系好差 差到d服務員系想間店關門
2023-06-26
$50 (早餐)
2023-05-04 593 瀏覽
【屯門區】【潮成園】好耐冇做屯門區,以十八區 foodie 嚟講真係失德敗行,嚟緊會再忙啲,所以我都要諗好唔好改名,唔好吹到咁大。網上睇好多吹到好大嘅,好多時都係空頭支票,我唔想自己都係咁。雖然我明知冇乜人睇我,但我都唔想咁嘛。咁喺改名之前就不如盡力踏實啲做好佢,雖然唔知女同事而家仲有冇睇我寫嘢,但係就算佢唔睇,都當自己做好一件事佢,唔好好似港鐵新動力咁。而今次嚟到屯門碼頭呢邊見到呢間「潮成園正宗手打牛丸大王」,就有興趣。見佢燈火通明咁,間嘢企企理理就入去,用 $43 叫個「牛腩牛雜粗麵」,普通咗啲,係牛肚幾爽口令我留下印象。加 $3 飲杯「熱檸茶」,侍應阿姐係咁話抵,咁咪叫埋。我食嘅呢日係香港天氣轉凍嘅第一日,叫熱飲合理吧。大家睇開我去粉麵店啲 post 就知我實叫多碗嘢嚟娛吓賓,放心我係會食嘅。叫個 $28 嘅淨「彈牙雙丸」,即係爽滑牛丸拼自製魚蛋,侍應哥仔話每樣兩粒,冇淨牛丸六粒咁抵。之但係我為咗影多樣畀大家睇,都係要雙拼。碗嘢上到嚟係每樣有三粒,牛丸係爆汁嗰隻,幾好食,魚蛋都 okay,成件事幾好。食埋 $20 嘅「香脆帶骨魚皮」,佢唔係即炸,係厚身啲嗰款,脆得嚟魚味都濃,唔錯

碗嘢上到嚟係每樣有三粒,牛丸係爆汁嗰隻,幾好食,魚蛋都 okay,成件事幾好。食埋 $20 嘅「香脆帶骨魚皮」,佢唔係即炸,係厚身啲嗰款,脆得嚟魚味都濃,唔錯。咁樣食兩碗嘢加個小食連嘢飲 $94,都算幾好,唔差嘅。。。

(地址:屯門湖翠路2號美樂花園商場地下69-70號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am屯門區 #屯門 #美樂 #屯門碼頭 #潮成園正宗手打牛丸大王 #潮成園 #牛腩牛雜粗麵 #彈牙雙丸 #爽滑牛丸 #自製魚蛋 #香脆帶骨魚皮 #1am0878 #1ambackup
2023-01-25 523 瀏覽
從外面看上去,這是一家非常寬敞、晚上燈光燦燦的麵店。其實我對麵食不感興趣,因此我本來不會踏足!可是年初一,我常去吃早餐上市食店沒有營業,為了喝一杯濃濃奶茶,只好進「潮園」叫個牛丸米吃!這裏地方十分闊落,桌子之間有一個十分安全的社交距離,也算是不錯選擇。但若人多,一個人的食客必須跟他人共用一桌,這個也要小心!牛丸米一到,嗅到香濃牛腩湯底,令人垂涎,無色澤味道不錯!米粉爽口,牛丸也十分彈牙,充滿牛味,甚少肥油!令人一口又一口吃完整碗米粉,湯底真的十分美味!熱奶茶,比起上市食店,茶味更香更濃,茶、奶比例很合我的口味!一試令我要再回味!本來不喜歡麵食,一連三天都去「幫襯」。不過,今日中午再吃魚蛋河,魚蛋不熱,真的令人失望!希望食店可以各方面保持水準!這幾天新年假加一(堂食、外賣也需加一)

2023-01-25
  • 牛丸米
2022-12-27 462 瀏覽
今日去屯門碼頭搵朋友,見到有一間新開張的潮成園正宗手打牛丸大王。因為疫情關係,唔想出街食,所以買外賣返朋友屋企享用。(1)牛筋湯米粉:牛筋好滑又軟綿綿,好食。(2)牛腩湯米粉:牛腩大大件炆得好淋,好入味。(3)牛肚湯河粉:牛肚爽口彈牙,並非軟身的。河粉都幾滑,唔會好淋。(4)雲吞湯粗麵:雲吞都算大粒,咬開仲見到裏面有蝦又有肉,一共有4粒,28元一碗都叫抵食,湯底加左芹菜和蔥粒,味道鮮甜。總體來說:超值和抵食,值得再來光顧。
因為疫情關係,唔想出街食,所以買外賣返朋友屋企享用。
(1)牛筋湯米粉:牛筋好滑又軟綿綿,好食。
(2)牛腩湯米粉:牛腩大大件炆得好淋,好入味。
總體來說:超值和抵食,值得再來光顧。
2022-12-19
10 分鐘 (外賣自取)
2022-12-07 322 瀏覽
新開的潮州粉麵店堂位3邊卡座位.中間圓枱可以容納很多人。 坐位舒適!除了手打牛丸吸引.崩沙牛腩.支竹羊腩飯都有咖哩類飯非常吸引.價錢亦比茶餐廳便宜!影了價錢牌.它比一般粉麵店多選擇.最出色都是同牛有關。我分別吃過彈牙牛丸.濃濃牛肉味。牛雜都好入味。牛腩不同部位不同口感。都是高質水準!而且價錢比正常便宜.真心價廉物美。一到晚上很多食物部位就賣完。牛筋麵 牛筋好滑好軟綿綿 湯頭非常好味.沒有嗆喉感。原本想吃腐乳通但已賣完.改選生菜爽甜。跟麵加8元就有。炸魚皮也是加8元就有魚皮脆薄款。還有一款連骨魚皮下次可以再試。飲品也是加8元檸檬茶.茶味好濃.3片厚檸檬 材料足平價而滿足的地方
新開的潮州粉麵店
堂位3邊卡座位.中間圓枱可以容納很多人。 坐位舒適!
除了手打牛丸吸引.崩沙牛腩.支竹羊腩飯都有

咖哩類飯非常吸引.價錢亦比茶餐廳便宜!
影了價錢牌.它比一般粉麵店多選擇.最出色都是同牛有關。

我分別吃過彈牙牛丸.濃濃牛肉味。牛雜都好入味。
牛腩不同部位不同口感。都是高質水準!

而且價錢比正常便宜.真心價廉物美。
一到晚上很多食物部位就賣完。
牛筋麵 牛筋好滑好軟綿綿
湯頭非常好味.沒有嗆喉感。

牛筋麵

原本想吃腐乳通但已賣完.改選生菜爽甜。跟麵加8元就有。

炸魚皮也是加8元就有

炸魚皮

魚皮脆薄款。還有一款連骨魚皮下次可以再試。
飲品也是加8元

檸檬茶.茶味好濃.3片厚檸檬 材料足
平價而滿足的地方

凍檸茶
2022-12-06
炸魚皮
之前食開自家人,今次經開轉咗手再幫襯試吓餐廳座位比之前闊落光猛卡位好似比之前多左一坐低嗌咗牛丸米、魚蛋河,膀肚粗以前食開全部都會加腩汁咁今次呢間冇加腩汁個湯底都好夠味湯底濃度夠而唔重味精唔會食一啖面就要飲一啖飲品魚蛋牛丸都好味彈牙啲面都不過不失,一般正常嘢唔會太淋而個麵嚟到算多蔥,仲好滾熱辣辣既最唔鍾意有啲麵舖上到枱個湯已經凍左飲品方面都係凍檸茶,凍奶茶,一般茶記質素冇乜特別好或差。個人認為價錢好抵$28起,有咁嘅質素已經好唔錯,唔好要求太多樓面員工未熟手不過都見到佢哋用心做,會再幫襯👍🏻
之前食開自家人,
今次經開轉咗手再幫襯試吓
餐廳座位比之前闊落光猛
卡位好似比之前多左

一坐低嗌咗牛丸米、魚蛋河,膀肚粗
以前食開全部都會加腩汁
咁今次呢間冇加腩汁個湯底都好夠味
湯底濃度夠而唔重味精
唔會食一啖面就要飲一啖飲品

魚蛋牛丸都好味彈牙
啲面都不過不失,一般正常嘢唔會太淋
而個麵嚟到算多蔥,仲好滾熱辣辣既
最唔鍾意有啲麵舖上到枱個湯已經凍左

飲品方面都係凍檸茶,凍奶茶,
一般茶記質素冇乜特別好或差。

個人認為價錢好抵$28起,
有咁嘅質素已經好唔錯,唔好要求太多
樓面員工未熟手
不過都見到佢哋用心做,會再幫襯👍🏻

2022-10-23
早幾天搭車經過美樂花園地鋪,本來的「水上人魚蛋粉」,剛變了「潮成園正宗手打牛丸大王」,終於於十月初去試試了!看見他們門口的餐牌及廣告牌,寫著下午茶,就看準時間試試,可惜點菜時,店員才告知星期六、日及假期沒有下午茶。聽到後,印象分已扣了一點。因為我不到餐牌寫著只限平日一至五才有下午茶供應呢!感覺有點被騙似的。不過,既然入了去,也沒法子吧!只好照食吧!下列是我們所點的食物,只大家分享一下吧!鮮蝦雲吞河(腩汁) ($28)整體上很一般,湯汁就算加了腩汁,算是有些味,沒有那麼單調吧!雲吞算是中等尺寸,共有4粒,用料不會有太大驚喜。可能剛剛開將,各員工未能熟手,吃雲吞時,感覺未熟似的,看到店內那麼忙,我都沒有跟店員反映了!希望不會再遇類似情況吧!而河粉均是幼條那款,質感是爽口的那款,並不是軟滑款式。自製魚旦河 ($28)而魚旦河,河粉質地均是一樣,共有兩款魚旦,分別是丸裝及片裝的。質感尚可,不是超級彈牙,但又未至於有驚喜那款。五香牛什河 ($33)牛什河有數款餸吧!味道方面,不自很入味,而口感上,都是邊爽口質感,並非軟身的那款,所以,對長者來說,均需花一點牙力。郊外油菜-蠔油生菜 (跟麵加$8)

鮮蝦雲吞河(腩汁) ($28)
自製魚旦河 ($28)

自製魚旦河 ($28)

五香牛什河 ($33)
郊外油菜-蠔油生菜 (跟麵加$8)

郊外油菜-蠔油生菜 (跟麵加$8)
生菜新鮮清甜,蠔油份量十足。
凍奶茶 (跟麵加$8)

凍奶茶 (跟麵加$8)
凍奶茶一般,奶量略少,茶味亦是一般。
凍檸茶 (跟麵加$8)

凍檸茶 (跟麵加$8)
茶味一般,若點的是正常甜度,感覺偏甜。

是次消費如下
鮮蝦雲吞河(腩汁)                     $28
自製魚旦河                                   $28
五香牛什河                                    $33
郊外油菜-蠔油生菜 (跟麵)    $8
凍奶茶 (跟麵)                                $8
凍檸茶 (跟麵)                                $8
總金額:                                             $113 (每人平均消費: $37.67)

《其他 - 醬油》
用具及醬汁均擺放整齊及清潔。

《其他 - 點菜》
餐牌沒有寫明下午茶只限平日一至五,待客人點菜時才說沒有,令客人會有被騙的感覺。此外,當天沒有任何追加小食,令人有點失望。

《其他 - 環境》
雪櫃內亦有多款飲品選擇。

《總結》
基本上這價格來說,不會有太大期望。希望一些不足的地方,會隨著營運暢順後而有所改善。此外,亦希望那餐牌能可以清晰表示,如下午茶只於平日一至五供應等,不會令客人感覺到有被騙的感覺而令整個用餐體驗的感覺大打折扣,影響心情。(利申:是次食評並沒有因為上述感覺而影響本人的食評。)

《額外資訊 — 食店餐牌以供參考@20221004》

2022-10-04
2022-10-16 161 瀏覽
搬左黎屯門之後,同男朋友成日周圍搵嘢食見到美樂附近又可以泊車,決定試試呢間新麵店🍜見佢主打係手打牛丸,但由於我同男友都唔食牛,所以試我地最中意食既雲吞麵同豬手麵,另加一碗淨水餃🥟加凍檸茶兩杯 𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫🙌🏻______________________________雲吞麵🍜雲吞都算幾大粒,咬開見到大粒蝦 🍤以$28蚊碗既價錢黎講都算超值 味道算係唔錯,湯底都夠鮮味,飲到湯底有加到芹菜粒蔥粒,都算幾有心機整 麵底軟左少少,冇咩鹼水味整體來講算不錯淨餃🥟相比雲吞麵,餃子較為遜色 餡料味道爭少少,入口容易散開 呢個麻麻哋豬手麵🐖豬手口感不錯,較入味 煮得夠腍,一碗有兩大舊 $32碗都算係咁假日去食 ,人較多要搭台食嘢 ,但無隔板隔住希望之後有待改善 兩杯檸茶叫左少冰少甜都有做到整體評分:⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️衛生:⭐️⭐️人均消費:$28-40會再幫襯地址📍湖翠路2號美樂花園商場地下69-70號舖
搬左黎屯門之後,同男朋友成日周圍搵嘢食
見到美樂附近又可以
加凍檸茶兩杯

雲吞麵

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫🙌🏻

雲吞麵🍜
雲吞都算幾大粒,咬開見到大粒蝦 🍤
以$28蚊碗既價錢黎講都算超值
麵底軟左少少,冇咩鹼水味
整體來講算不錯

淨餃🥟
相比雲吞麵,餃子較為遜色
餡料味道爭少少,入口容易散開
呢個麻麻哋

豬手麵🐖
豬手口感不錯,較入味
煮得夠腍,一碗有兩大舊
$32碗都算係咁
假日去食 ,人較多
要搭台食嘢 ,但無隔板隔住
希望之後有待改善

兩杯檸茶叫左少冰少甜