2015-06-08 1759 瀏覽
早兩天被朋友的照片深深吸引住…今日特意過來一嚐。潮式生醃螄蚶。比起九龍城潮州什貨店的更鮮更正!完全兩回事!所以在價錢上都如實反映!潮式方魚蠔仔粥。用料十分多。當中蠔不算佔太多。但整體比例反而剛剛好!其餘用料還有方魚,鮮菇,肉碎。一煲有8-10碗,。一百元有找,算係幾抵食!鵝拼盤。平平無奇不過不失。總括黎講,都係一間平靚正街坊小店!未來食潮州菜會再來!全店只有一個問題,就係冷氣不足。。。
早兩天被朋友的照片深深吸引住…
今日特意過來一嚐。

潮式生醃螄蚶。
比起九龍城潮州什貨店的更鮮更正!
完全兩回事!所以在價錢上都如實反映!

潮式方魚蠔仔粥。用料十分多。
當中蠔不算佔太多。但整體比例反而剛剛好!
其餘用料還有方魚,鮮菇,肉碎。一煲有8-10碗,。
一百元有找,算係幾抵食!

鵝拼盤。平平無奇不過不失。

總括黎講,都係一間平靚正街坊小店!
未來食潮州菜會再來!

全店只有一個問題,就係冷氣不足。。。
2015-06-01
12月26號食, 分6點&8點兩輪booking,揀佐前者~ 爸爸牛一, 一行5人, 不用等位就入了 (因為聖誕同潮州菜無乜啦lung所以唔多人食哈哈)刨完openrice, 嗌佐$5xx幾蚊菜, 飽到上頸。本來覺得有幾十個好評, 穩陣! 不過喺潮州爸爸&廚師媽媽面前, 也能挑出骨頭來...~_~*老水拼盤$118: 唯一可讚鹅片切得簿,對女仔好,good! 不過得6-7塊, 超少;下面係老水豆腐+唔夠入味既我翼+好硬好硬既我掌, 潮州媽媽話都唔算好味唔算抵食*普寧豆腐: 豆腐偏淡, 外脆内滑, 對一d無乜食潮野既家庭應該好特別, 好難喺其他鋪頭食到 (btw媽咪話呢隻未必正宗普寧豆腐, 係水豆腐代替, 不過都好味; 正宗既鹽水入面唔應該係蔥,要"搞菜") *介菜排骨煲: 普通, 好淋, 夠味 *煎蠔餅: 兩啖入面都有一啖有蠔, 算多咖啦,good; 不過為佐營造厚既效果, 撈佐好多好多番薯粉一齊煎, 食完都飽lu *豉x炒蜆: 其實唔關潮州事哈哈, 不建議叫。同大排檔炒蜆一樣, 4成係蜆殼, side氣。*反砂芋頭: 媽媽說應該係芋頭沾滿糖張後炸, 夠地道, 熱呼呼, 入面舊芋頭夠粉

*老水拼盤$118:

*普寧豆腐:

*介菜排骨煲: 普通, 好淋, 夠味

*反砂芋頭:
媽媽說應該係芋頭沾滿糖張後炸, 夠地道, 熱呼呼, 入面舊芋頭夠粉, 堅好味, 美中不足係糖嗰層太厚, 一碟8舊, 一人食一舊就甜到食唔落。

服務比十分!
茶水有求必應!
地方寬敞乾淨!

5個人食五百幾, quite okay~
雞雞碟=品牌形象
2014-12-26
  • 反砂芋頭
2014-12-24 3460 瀏覽
長沙灣食潮州嘢,呢間算首選,樣樣都算有水準,晚飯最好訂位,或早些食,否則必定等位,店鋪地方不大,位處橫街,離長沙灣及荔枝角港鐵站,兩邊都不近,行走十零分鐘左右,駕車反而方便,迫路邊就可以。飲碗 胡椒豬肚湯 潮州嘢,唔食鵝,點講得通 鵝腸,食過咁多間食肆,呢間係最好食,已經諗定下次來再叫
飲碗 胡椒豬肚湯
胡椒豬肚湯

潮州嘢,唔食鵝,點講得通
鵝肉

鵝腸,食過咁多間食肆,呢間係最好食,已經諗定下次來再叫
鵝腸

地方算清潔乾淨,但裝修普普通通

價錢合理

2014-12-09
胡椒豬肚湯
鵝肉
鵝腸
2014-12-14 2858 瀏覽
今天一家三口 6:30 左右經過潮匯館,難得不是太多人,馬上入內光顧。因為今次已經是第三次經過這家食店門口,上兩次來到時,人太多,最快都要等一個多小時,當然馬上走人啦!餐廳用的是公雞圖案的舊式杯碟,好可愛。鹵水鵝肉 - 肉質鮮嫩,不太鹹煎蠔餅 - 一流,多蠔,不會乾,水準很高蝦棗及蟹棗 - 蝦棗口感不行,有點霉的感覺,好一般。蟹棗不錯,味道及口感都較蝦棗為佳。 $88涼瓜鍋貼 - 不是甜品,十分好味。涼瓜切細,加入蝦肉(我估計的,無求證) ,味道十分好,一點也不苦。正! $80這是老公及囝仔吃的芋泥,每人一碗,咁甜的東西,我當然不會入口。老公及囝仔話好好味。同時叫了兩個白飯,埋單 $409, 老公話好抵食的。如有機會,下次想再來吃呀!

餐廳用的是公雞圖案的舊式杯碟,好可愛。
鹵水鵝肉 - 肉質鮮嫩,不太鹹
鹵水鵝肉
煎蠔餅 - 一流,多蠔,不會乾,水準很高
2014-12-06
鹵水鵝肉
  • 涼瓜鍋貼
  • 蠔餅
2014-11-05 3355 瀏覽
朋友話想食潮州野,諗到唔駛諗就訂左呢到,食左咁多次都無令我失望!三個人點左一個例既蠔仔肉碎粥,蠔肉肥美,粥甜!生醃螄蚶,鮮甜!每次黎呢到都一定要食!仲有唔少得鵝肝拼鵝片,鵝肝甘香肥美,但鵝片就不是特別出色,另外仲跟左豆腐,都幾滑,唔會好乾好硬!兩面黃:可以話係外脆內暖,配上醋及砂糖,又醒胃又飽肚!#記得訂枱
#記得訂枱
2014-11-05
  • 鵝肝
2014-09-04 3763 瀏覽
今次相約多D朋友一齊黎再食潮匯館既美食除左上次有點既梅羔骨, 鹵水鵝肝 KEEP到水準外今次仲叫多左好多野獅頭鹵水鵝腸: 真係特別大特別爽口普寧豆腐: 傳統潮州菜, 出面炸到好脆裏面好滑既豆腐, 配以魚露汁, 一流!水瓜洛: 洛就好似蠔餅整法一樣, 只係煎得冇甘脆, 比較多麵粉, 而且用左水瓜(應該係苦瓜黎)味道清清地不錯胡椒豬肚湯, 我覺得味道一般吾夠胡椒味炒蠔爽, 用椒鹽等醬料炒蠔肉, 惹味, 蠔仔新鮮芋頭鴨: 好滯但又好好味既菜, 將鴨肉搽上芋頭蓉, 成個拎去炸, 好香口好熱氣, 鴨肉好出醃生蝦, 獅痷, 好新鮮, 醃得好好味反沙芋: 超好食, 但好飽, 芋頭鬆軟熱辣辣!潮匯館值得一去再去!
今次相約多D朋友一齊黎再食潮匯館既美食
除左上次有點既梅羔骨, 鹵水鵝肝 KEEP到水準外
今次仲叫多左好多野
獅頭鹵水鵝腸: 真係特別大特別爽口
胡椒豬肚湯, 我覺得味道一般吾夠胡椒味
炒蠔爽, 用椒鹽等醬料炒蠔肉, 惹味, 蠔仔新鮮
醃生蝦, 獅痷, 好新鮮, 醃得好好味
反沙芋: 超好食, 但好飽, 芋頭鬆軟熱辣辣!

潮匯館值得一去再去!
2014-08-29
  • 普寧豆腐
2014-09-04 3026 瀏覽
是日同老豆慶祝生日, 一行4人黎到荔枝角同長沙灣中間既潮匯館, 你想像吾到喺呢個甘多車房工廠既範圍入面會突然間有一間隠世食而打正旗號食潮州野呢間潮食店比較特別.同一般打冷有點兒不同, 打冷係比較食鹵水鵝, 大眼雞, 蠔仔粥,之類大眾化,   而某些潮州菜亦都好注重手工精細我覺得呢間算係混合左兩者! 不過今次就主力試下打冷既菜式蠔仔粥: 用沙窩而宜深既煲煮, 令到味道均混.粥算係幾綿.蠔仔好大粒新鮮.GOOD!鹵水鵝肝:吾係間間打冷有得食, 中式鵝肝肉比較粉同綿, 一咬落去成啖鵝香油同粉狀, 口感豐富!, 值得一試, 但不易多吃!梅羔骨: 聽說係用梅子醬整成既排骨, 呢味最好食, 我很喜歡梅子既調味, 酸而開胃.!, 配水芝麻更添香味.GOOD!!!鹵水併盤, 味道中上, 食得出濃味既鹵水日子有功, 值得一提腩肉不錯大眼雞: 而家大眼雞, 魚肉滑, 新鮮. 下次黎會叫一大班人.食盡佢不同味道既菜!

我覺得呢間算係混合左兩者! 不過今次就主力試下打冷既菜式

大眼雞: 而家大眼雞, 魚肉滑, 新鮮.

下次黎會叫一大班人.食盡佢不同味道既菜!
2014-05-11
5 分鐘 (堂食)
生日
  • 鵝肝
  • 梅羔骨
2014-08-22 2940 瀏覽
之前睇到廣告, BOOK左好多次都BOOK五到, 終於有次BOOK到要食6:30, 好啦, 見咁難BOOK就試下,懷住期待心情,點知………… 好多人, 位置都好迫, 張柗仲要兩張圓柗拍埋一齊, 仲要坐係個神主位…………胡椒豬肚湯- 五夠胡椒味, 湯底好淡老水鵝- 味道不錯, 隻鵝老左D椒鹽九肚魚- OK,蠔仔粥- 蠔仔少, 粥底也不香, 好淡煎蠔餅-似蛋角, 仲要裏面五熟,滑散散…蠔仔又少老水鵝肝-超難食…..無一般肝既香味, 食落好似假肝, 都五知似乜, 賣成百幾蚊, 真係笨蝦棗,蟹棗- 食落好散, 沒有彈牙, 裏面D肉鬆鬆散散鹽水豆腐- 炸豆腐OK, 但係鹽水竟然無味老水鵝腸- 老水好味, 鵝腸也不錯只有老水較為出色, 其他不值等咁耐

老水鵝- 味道不錯, 隻鵝老左D

椒鹽九肚魚- OK,
蠔仔粥- 蠔仔少, 粥底也不香, 好淡
煎蠔餅-似蛋角, 仲要裏面五熟,滑散散…蠔仔又少

蝦棗,蟹棗- 食落好散, 沒有彈牙, 裏面D肉鬆鬆散散

鹽水豆腐- 炸豆腐OK, 但係鹽水竟然無味
老水鵝腸- 老水好味, 鵝腸也不錯
只有老水較為出色, 其他不值等咁耐
2014-07-26
2014-07-24 3448 瀏覽
正當我喺度諗同老豆去邊度食生日飯嘅時候,佢話好耐冇去食潮州菜,我本來都想試一試呢間餐廳,今次正好有機會去試。因為事先已經訂咗臺所以去到唔需要等,平日去食都幾多人去。去到先發現原來有啲餸係要事先預訂(例如豆醬焗雞 ,蝦蟹砂鍋粥)我哋一共五人叫咗炸蠔餠凍烏頭滷水拼盤春菜排骨煲清心丸綠豆爽 & 芋泥佢地D份量都幾大,所以叫多啲人來食就啱晒。我覺得最好食嘅係炸蠔餠同凍烏頭,雖然而家蠔唔係季節,但佢地啲蠔好都算大隻,同埋好足料,嗰邊仲有啲脆。食凍烏頭我最怕食到嗰啲有泥土味,這個肉質夠甜,媽咪最鍾意。因為食完要返去食蛋糕嘅關係只係叫咗清心丸綠豆爽同埋芋泥各一碗。我其實好鍾意食清心丸綠豆爽,係香港買好多地方可以食得到,芋泥我就覺得有少少甜左啲。整體嚟講咁嘅價錢可以食到咁好味嘅食物,好值得我下次返來再試。
我哋一共五人叫咗

滷水拼盤
滷水拼盤
春菜排骨煲
春菜排骨煲
清心丸綠豆爽 & 芋泥
佢地D份量都幾大,所以叫多啲人來食就啱晒。
2014-07-21
2014-01-20 6479 瀏覽
依間食店上年已經想試~咁岩有日同表兄傾開..佢又係想試果次佢去到話full晒..walk in都無位~之後要搵日book檯去試添喎所以前一日叫另一半訂定檯~依日點都要會一會"潮匯館"食店環境好乾淨~有d似茶餐廳格局..但空間都好寬闊而且服務仲非常之好~服務員會好細心+解釋問題開胃小吃..一般食店既"鹹酸菜"~基本上未觸動過味蕾依個鹹酸菜~入口酸甜味好突出..口感好爽脆(好開胃..好正)食潮州菜..通常一定會試"鹵水鵝片"鵝片厚薄度適中~仲可以用筷子將鵝片卷起肉質鬆軟中帶點嚼勁~有肉香..皮層亦唔太肥(正)底層既"鹵水豆腐"好入味~豆腐滑口依家唔多潮州食店有"生醃螄蚶"~所以都因為佢而吸引黎食加上好耐之前已經聽d人話好好食~不過生食驚有菌+生蟲所以hea左好耐都唔敢試~依日終於要豁出去一試吧不過落單果陣問左服務員好多問題~腥唔腥..有無血..咩味? 等等等..(哈哈)服務員見我地得2個人..所以提議點半份試下全份價錢$148..半份$78~好! 就點半份試試醬汁有少許酒味帶微甜+醬油味好香~面層仲有少少蒜茸醬料wow!! 口感好爽+味道好鮮甜~真係完全唔腥仲好入味以辣椒醋汁伴食..更加惹
依間食店上年已經想試~咁岩有日同表兄傾開..佢又係想試

所以前一日叫另一半訂定檯~依日點都要會一會"潮匯館"
食店環境好乾淨~有d似茶餐廳格局..但空間都好寬闊
而且服務仲非常之好~服務員會好細心+解釋問題
開胃小吃..一般食店既"鹹酸菜"~基本上未觸動過味蕾
食潮州菜..通常一定會試"鹵水鵝片"
鵝片厚薄度適中~仲可以用筷子將鵝片卷起
肉質鬆軟中帶點嚼勁~有肉香..皮層亦唔太肥(正)
底層既"鹵水豆腐"好入味~豆腐滑口
全份價錢$148..半份$78~好! 就點半份試試
醬汁有少許酒味帶微甜+醬油味好香~面層仲有少少蒜茸醬料
wow!! 口感好爽+味道好鮮甜~真係完全唔腥仲好入味
以辣椒醋汁伴食..更加惹味
最後點個"豉油皇鮮鵝腸"
炒得好靚..鮮鵝腸口感爽嫩帶甘香~豉油皇夠入味
底層有銀芽菜~一清一濃味道好夾
飯後一人一杯"老香王"(又叫"老香櫞茶")
係潮州人既特產~果肉好似佛手果而調製既一杯飲品
話具化痰潤肺既功效~味道帶甘甘甜甜~熱飲比凍飲好味
整體食物有水準..好味道~而且服務非常好又無催趕(讚)
2014-01-18
我本人甚少踏足長沙灣區,原來這區也有頗多美食,長沙灣的街坊唔該揮揮手 :-)這天跟友人及好友「荔枝角張曼玉」飯敘,飯後竟尤未盡,就齊齊打的落長沙灣的「潮滙館」繼續吃飯。一晚吃兩餐晚飯,我自己都覺得好誇!先來個「鹵水拼盤」,成員有紅腸、滷豆腐、鵝肝、鵝片、大腸等。鹵水膽從來都是潮州菜館的靈魂,我覺得它不論深度、層次、濃郁度都有一定功力。這是一股半陳年的汁底,在色香味等層面它都合格有餘,八角香料等味道甚深。最好吃是大腸及豆腐,兩者的質地都能發擇鹵水香的長處。鹵水汁的汁齡愈長遠愈是佳品,假以時日,它必能更成大器。「豉油皇鵝腸」一看顏色就知通透入味,鵝腸略帶少許肥膏,又不會是肥到會掩蓋到爽口的程度,這點很重要!薦底的芽菜仔更是寶,又是索盡汁料,真的要配碗白飯才對得起自己。「魚飯 (烏頭)」我們到達時已是九時多,幸好還有一條烏頭給我們品嚐。此店採用元朗楊氏烏頭,骨已起,奶白色的魚身甚結實,入口完全沒泥味,輕蘸普寧豆醬提鮮就是最佳的吃法。「普寧炸豆腐拼椒鹽鮮魷」這兩個炸物真的要讚一下,很好下酒,是全晚我最推的!豆腐色澤淺黃,外脆內嫩是的確做得到,吃時要在韮菜鹽水中稍浸一下,再來提味。另外椒鹽鮮魷的
鹵水汁的汁齡愈長遠愈是佳品,假以時日,它必能更成大器。
「豉油皇鵝腸」
「魚飯 (烏頭)」
「普寧炸豆腐拼椒鹽鮮魷」
這兩個炸物真的要讚一下,很好下酒,是全晚我最推的!豆腐色澤淺黃,外脆內嫩是的確做得到,吃時要在韮菜鹽水中稍浸一下,再來提味。另外椒鹽鮮魷的肉質爽彈,炸得乾酥鬆化,兩椒鹽鹹香亦恰到好處啊。
另外再有一碟我沒有吃的小東西,大家知道是什麼嗎?
2013-06-13
  • 豉油皇鵝腸
2013-06-17 3953 瀏覽
曾為十多年的長沙灣街坊, 雖然早已搬走,但有些只屬於長沙灣的味道仍然留在腦海中,襯著父親節, 就來提早慶祝及懷緬一下吧~店內面積不大, 就放了十多張大大小小的圓檯,我們一家被安排在正中間的位置,食家哥哥早已選定菜式, 那麼問了一下大家的意見就點菜了潮陽梅羔骨鬆軟的排骨沾上了酸酸甜甜的醬汁, 不像咕嚕肉那麼酸,反而是像沙拉骨的變奏版, 很下飯的一個小菜, 亦很開胃鍋貼涼瓜整餐的唯一一個菜, 外皮炸得酥脆, 很香口, 涼瓜也是爽口的, 不太苦,我不討厭涼瓜, 有時還覺得拿來炒炒蛋比起其他肉類更好吃,想不到我這年紀未到人生的一半就已懂這半生瓜的好鹵水拼盤絕對大愛的鹵水拼盤, 有紅腸, 滷豆腐, 滷旦及墨魚片,最喜歡的豆腐放在最底, 吸收了大量鹵水汁.....yummy!!!芋茸香酥鴨件這個沒多吃, 因本身對鴨的興趣不大, 但是鴨件混了芋茸也是炸得脆脆的,只是有點漏, 還是留下quota吃其他吧~糯米釀大腸想不到這個糯米釀大腸這麼好吃! 一直抗拒吃豬大腸,因為想想如果處理得不乾淨, 那是多嘔心的事, 加上那陣"酥"味......而這個釀大腸的皮很薄很脆, 咬下是軟林林的糯米, 也沒有那反胃的臭
曾為十多年的長沙灣街坊, 雖然早已搬走,
但有些只屬於長沙灣的味道仍然留在腦海中,
襯著父親節, 就來提早慶祝及懷緬一下吧~

店內面積不大, 就放了十多張大大小小的圓檯,
我們一家被安排在正中間的位置,
食家哥哥早已選定菜式, 那麼問了一下大家的意見就點菜了
潮陽梅羔骨
鬆軟的排骨沾上了酸酸甜甜的醬汁, 不像咕嚕肉那麼酸,
反而是像沙拉骨的變奏版, 很下飯的一個小菜, 亦很開胃
鍋貼涼瓜
我不討厭涼瓜, 有時還覺得拿來炒炒蛋比起其他肉類更好吃,
想不到我這年紀未到人生的一半就已懂這半生瓜的好
鹵水拼盤
絕對大愛的鹵水拼盤, 有紅腸, 滷豆腐, 滷旦及墨魚片,
芋茸香酥鴨件
芋茸香酥鴨件
只是有點漏, 還是留下quota吃其他吧~
糯米釀大腸
想不到這個糯米釀大腸這麼好吃! 一直抗拒吃豬大腸,
而這個釀大腸的皮很薄很脆, 咬下是軟林林的糯米, 也沒有那反胃的臭味, 正!
半煎煮
半煎煮"?"魚
抱歉因太多餸菜, 一直不停嘴的吃, 忘了問這是什麼魚,
這魚不算大條, 以半煎煮的形式煮熟, 魚肉嫩滑, 不錯
煎蠔烙
潮州菜又怎能少了蠔餅, 這個蠔餅比街外的更薄, 可能因為這樣而取名蠔烙吧?
蠔仔鮮甜, 沒那麼熱氣但又更脆的蠔餅, 很好~
蠔仔肉碎砂鍋粥 (大)
蠔仔肉碎砂鍋粥 (大)
最後這大大的一鍋, 有蠔仔, 肉碎, 冬菜, 蔥, 粥是軟綿綿的,
份量之大, 我們一行六人也吃不完呢!!

總的來說, 蔗渣既價錢, 燒鵝既味道~
2013-06-10
父親節
2013-05-17 3421 瀏覽
補記有些食肆近在咫尺,反而久久不去一探虛實。原因?說不出個所以然來 。像潮匯館,區內開業差不多兩年了罷,雖未至一鳴驚人,也頗受吃貨們好評。自八月軒一役 (見本人食評〈怎一個悔字了得〉),好勝女兒 (以下簡稱勝女) 心裡埋下了「復仇」的種子 ,總想著尋個價廉物美的地方讓家人吃頓盡興的。蟄伏到今天,終決定以此店為復仇擂台…… 鹹酸菜拼花生,沒啥好長篇大論的,清爽開胃的餐前小吃。 (對於醃漬菜,我家常吃是以相當挑剔。不曉得這裡的鹹酸菜是來貨還是自家製,味道、口感都不俗)魚飯,烏頭 ($98) 是父母不二之選。網友稱此店採用元朗楊氏烏頭,可魚尾並沒套上所屬標籤啊?勝女心頭不禁犯起了嘀咕 。奶白魚身沒甚麼黃油,幸肉質結實,入口沒泥味,甭蘸普寧豆醬也甚清甜,大夥兒總算滿意 。不過坦白說區內另一家名喚源興的「打冷」小店,其鹽焗烏頭更得我心 (也更便宜,嘻 )。是日天冷,表妹提議來一鍋鹹菜胡椒豬肚湯暖暖胃。下單時問夥計份量如何,他說中的不夠 (我們一行八人),要了大的 ($148)。端起小碗未湊近嘴邊,白胡椒辛香已鑽鼻孔,勁度驚人 。一口湯呷下去只微辣,名副其實香而不嗆。豬肚軟中帶韌,而且鮮味,渾不似
補記
鹹酸菜花生,沒啥好長篇大論的,清爽開胃的餐前小吃。
)。
。一口湯呷下去只微辣,名副其實香而不嗆。豬肚軟中帶韌,而且鮮味,渾不似一般冰貨淡巴巴的
。個人雖不怎麼喜歡,「客觀」來評應是水準以上──因吾家姨媽酷愛此湯,她不住添碗,把我們的份兒都……
中國人生辰豈可無雞?店家推介走地少爺雞 ($148,半隻)。少爺是「處男」之意 (哈,從來女的矜貴,男的講究這個幹麼?
),聞說雞味濃,脂肪少,與嘉美雞不相伯仲。一馬當先夾了塊心愛的「擦子膠」(雞胸) 嘗嘗:果然頗有雞味
!皮薄爽口,雞種清瘦關係,未見皮下凝凍。肉不及「海南」浸的滑膩,但肌理緊密、具嚼頭,像家裡母親做的、不弄巧的清蒸全雞。
鹵水味調得好 (或者說中了咱一家子口味
),鹹香適口,長沙灣區首屈一指了。進一步挑骨頭的話,是深度、層次。任誰也知道陳鹵不止濃郁,貴在一股溜滑喉頭流轉不散的醇甘,得靠肉類年月浸淫,無法硬擠出來 (走筆至此,腦際驀掠過《食神》裡唐牛用內功使原本要燉七七四十九小時的佛跳牆在兩分鐘完成那一幕
)。現打八十分左右,假以時日,出品必愈來愈佳。

勝女屬意連骨鵝件,惟弟妹鍾情「無骨落地」,沒輒
!先來鵝片拼大腸 ($128):鵝片稍韌,大腸壁內雖有膏脂,可惜仍屬「乾淨」版本,「癡肥」者並不滿足
。下輪依舊來了鵝片 ($98) (不到黃河心不死乎?
)。這回對辦了,肉鬆浮香軟,眾人齊讚
。墊底的豆腐滑身又富豆味,不容錯過。
鵝腸吃法有四:鹵水豉油豉椒白灼,勝女作主,挑了豉油皇鮮鵝腸 ($108)。老天
,好久沒碰過如此出色的鵝腸了──管內脂肪肥腴得教人愛不釋口;而「」過的醬油 (所謂煉,就是「加工」。添加料頭甚至肉類熬煮醬油,使之香上加香),香煞人
!諸位,非試不可!(註:假日晚飯訂座分兩個時段,如後段入座,鵝腸極可能售罄,此乃切身經驗)
豬腸灌糯米 ($68) 和芋茸香酥鴨件 ($78)──前者豬腸先釀入糯米蒸熟後切件煎脆;後者鴨肉打漿壓成塊上鋪芋茸復炸酥,皆是難得的「工夫」菜。妹吃罷評價:「不就是鹹肉糉子麼?」對呵,糯米夾雜花生栗子等,的確像個七八分
。原期待腸衣富嚼勁兒,沒料纖薄如紙,連帶腸香弱得可憐。

至於鴨件,麪衣與點心芋角無異,鬆鬆酥酥。鴨坯與芋茸比例尚可 (註:手上潮菜食譜寫一比一。眼前芋層略厚
),芋茸很滑潤,鴨坯味道酷似燒鴨 (?),整體五香偏重,微覺油膩。勝女一介「芋粉」,兩件亦上限了。
普寧炸豆腐 ($68) 色澤淺黃 (焦一點兒賣相更誘人
),外脆內嫩,真箇滑如玉子豆腐。論豆味卻不及鹵水豆腐,表現爾爾。恐上火不妨在韮菜鹽水中稍浸一下,也好提味。
港人大多喜愛蠔烙裡裡外外一脆到底,可聽潮州人形容道地的其實是「」烙──酥薄麪衣包裹著黏滑蠔仔、半凝鴨蛋以及蕃薯粉糰。套用廣府人標準,直是未煎透、半生不熟之狀態
香煎蠔仔烙 ($68) 正是滑烙。我們這一家嘛,不折不扣港人口味──嗜吃脆硬東西,所以……

大人素來遷就兒女選鮮魷甚麼的,是日堅持椒鹽九肚魚 ($68)。不知何解勝女舌頭與它有仇,屢屢被其細如毫髮的小刺刺中
!是次連吃兩塊卻沒事兒。炸得乾酥,椒鹽鹹香亦恰到好處。推介。

後記
呢次我揀嘅地方 OK 嘛?」回家路上,勝女語氣「平靜」地問了這一句。
唔錯算你啦!」大人這樣回答。
勝女暗自握拳,心裡爆發「──呵呵呵呵呵呵……」巫婆般的高八度的尖笑聲,綿延不斷。
成功雪恨,誠人生一大快事也!

同場加映──潮陽梅羔骨 ($78)、碧綠川椒雞 ($68)、秘製雙棗 ($88)、西蘭花炒鮮魷 ($68)、羔蟹砂鍋粥 (時價*,$168╱例)
粵菜處理排骨一般先炸後炒,大人一啖即謂這梅羔骨採江浙做法 (例:鎮江骨),蓋蓋燜過一陣子方有此酥化肉感。回家查看食譜,不得不佩服她舌頭之靈
一字排肥瘦相間如五花,口感特豐腴
。汁醬方面,個人以為梅子味不夠濃郁,微酸微甜,倒像西式燒烤醬。雖與想象有段小距離,仍不失燙嘴噴香滋味,絕對是一道下飯好菜。

冰鮮雞球有啥好吃的?」大人事「」孔明撂下狠話。欸,話不能這樣講,烹調手段高明如何不能點鐵成金
?只見盤中雞球架疊小山,邊上密密麻麻一圈墨綠的炸珍珠葉,份量可觀。雞球泡油後快炒,嫩。骨幹川椒卻不大香,醬油味反更突出,略鹹 (可以接受之程度)。果不其然被大人言中了。
雙棗理應一,吃進嘴裡俱為後者
,令人費解 (抑或,「」本指蝦蟹混雜?)。棗子乍看金黃乾爽,一咬,木木的,手打質感毫不彈牙,不能說不失望
!蟹肉加上貌似椰菜 (據我所知用唐芹才是,可味不像?)、馬蹄等配料,雖是炸物,食味出奇淡寡,遑論豬油芬芳了
。蘸汁桔油,正宗,然柚子蜜般溫溫吞吞的甜酸,母女仨向不欣賞。

妹嚷著來盤菜蔬,偏生一張嘴挑得厲害,芥蘭芥菜韮菜花四季豆勝瓜等通通不合意,選無可選之下,強要了西蘭花鮮魷!魷魚彎成小卷,廚子下了少許蝦醬增香罷,手重了,弟也云鹹得厲害
。西蘭花卻是「典型」以水╱油汆燙過、淡而無味的「伴碟」菜,咀嚼間格格作響,彷彿骨生稜角。 (在潮菜館子裡點粵菜,活該
例牌羔蟹粥 (也可選肉蟹) 約莫七八小碗,店家細心,芫荽薑絲蔥花等佐料另上。請夥計將之一股腦兒傾進瓦鍋,拌一下便舀粥。粥色被蟹膏染黃,稀溜溜,泡飯似地,略呈米水分離狀態。潮州粥是這樣子沒錯,我們慣吃綿稠的,只嘆不對胃口
。鮮甜是鮮甜的,眼下未屆當令季節,蟹膏甘香未算淋漓盡致。

鹵水鵝粉肝豬雜粿汁石榴雞福果芋泥等均是勝女亟欲一試、店家推介之菜式,下趟來必嘗嘗。
生日
  • 鹹菜胡椒豬肚湯,鹵水鵝片╱豆腐,豉油皇鮮鵝腸,椒鹽九肚魚,潮陽梅羔骨
2013-05-12 2653 瀏覽
為免出現旺市而欺客的情況發生,吾家的母親節晚餐,決定改為週五晚舉行,至於家妹所選的地方,在毫無先兆之下,竟然是長沙灣福榮街的潮匯館,雖然未曾正式光顧過,知道早輪於開飯網的十大好評中,也得到前列的排名,不少的網上同人也大讚其價廉物美,或所出食品夠地道云云,既然如此,也無謂另提異議了。只是對於本人來說,也是「黑仔」的一天,首先是因為工作關係,約七時半才能離開,其次原來此店的地址,也是甚為隔涉,依網上地圖於長沙灣地鐵站B出口後,也要行一大段路,遇上下雨天時,不狼狽才叫奇怪,結果來到的時候,已是接近八時半的時份了。除了那些刻意懷舊的木製桌椅,與及印有舊時代的牆紙之外,老實與坊間的潮式打冷店,分別也是不大。由於遲來的關係,當晚所吃的東西,也是家人所點選的,個人除了動箸之外,亦沒有提出甚麼主意。首先是炸蝦棗及蟹棗雙拼,屬於潮州菜上最常見的炸物,也不知是否已經上了菜好一段時間,上桌時熱氣全無,自然缺乏「香口」的感覺,總算這雙棗還是撻得起膠彈牙,內裡亦有點鮮甜之味,配合同桌的桔油同吃,總算聊勝於無。再來一個滷水隻拼,是鵝片肉搭上鵝肝,潮州人對於滷水的要求可甚為講究,除了自家的配方之外,也要求陳年的汁底
為免出現旺市而欺客的情況發生,吾家的母親節晚餐,決定改為週五晚舉行,至於家妹所選的地方,在毫無先兆之下,竟然是長沙灣福榮街潮匯館,雖然未曾正式光顧過,知道早輪於開飯網的十大好評中,也得到前列的排名,不少的網上同人也大讚其價廉物美,或所出食品夠地道云云,既然如此,也無謂另提異議了。
由於遲來的關係,當晚所吃的東西,也是家人所點選的,個人除了動箸之外,亦沒有提出甚麼主意。首先是炸蝦棗蟹棗雙拼,屬於潮州菜上最常見的炸物,也不知是否已經上了菜好一段時間,上桌時熱氣全無,自然缺乏「香口」的感覺,總算這雙棗還是撻得起膠彈牙,內裡亦有點鮮甜之味,配合同桌的桔油同吃,總算聊勝於無。
再來一個滷水隻拼,是鵝片肉搭上鵝肝,潮州人對於滷水的要求可甚為講究,除了自家的配方之外,也要求陳年的汁底浸製,好將肉類的脂肪精華包含其中。這裡的汁底仍算是中規中矩,己包括了色香味等層面,惟汁齡不長的關係,雖然這鵝片肉鵝肝的質感,大體上呈現軟熟,可惜其肉香及豐胦之味,倒是有所內歛,未能完全發揮出來,只屬不過不失之作。
至於菜蔬方面,則點了一個大芥菜腩肉煲,雖不是獨有的季節性春菜,這大芥菜的質地,也是鮮甜爽口,配合上湯滷水腩肉煮過之後,其味道又多了一份濃香之感,不致淪為單調之物,屬於簡單的做法,因為全賴食材新鮮及配搭得宜,因而鸁得不俗的效果。
可惜這道冰梅羊羔骨,其水準就不大滿意了,相信內裡的肉骨亦經過拉油等功序,然後再用上冰梅醬滷過一番,可惜肉質偏向粗韌,即使味道酸酸甜甜的,來得十分開胃,大家就是沒甚麼興緻吃下去,以致淪為桌上唯一吃剩之物。
家人也點了一條潮式大烏頭,作為淡水魚來說,所呈現的鮮味也算豐厚,配合蔥花鹹檸檬冬菇絲肥豬肉絲(?)加以蒸製,於品嚐期間,也添多了一點醒胃及惹味的食後感。可惜蒸製的火候稍為偏長,除貼近魚腩的部位之外,其餘的魚身肉質也見偏老,未能達完滿之境。
中後段再來上兩道金黃色的炸物,好一道普寧豆腐,切成半彎月的形狀,炸得外層鬆脆之外,內裡的布豆腐更是甚為嫩滑,再沾點奉上的鹽水之後,除了香口之外,,其鮮味更是來得明顯........同為香口之物,這荔芋香酥鴨的外層更是呈現鬆脆軟熟,內裡是半呈溶化的芋蓉,再配合墊底的鴨肉,論味道也是不遑多讓。
單尾點了一份滷大腸飯,可惜當晚不在狀態,結果也是沒有吃到,既然如此,那就直入甜品環節吧這裡的反砂香芋還算不錯,將炸芋條再混合砂糖不停兜炒一番,面層固然來得香甜,倒是內裡的香芋較為結實,而芋香亦未能完全顯露出來,最後來多一大碗綠豆清心丸,屬潮州的傳統甜湯,清心丸是一種略帶煙韌膠質的無味物,配合大量的綠豆煮成之後,撇除較甜的層面,個人還是偏向喜歡。

包括了啤酒之後,約十道的東西下來,全餐合共九百元下樓,每人只需百五元的飯錢,價廉固然無話可說,至於是否物美,倒是見仁見智,不是說其差勁,個人覺得開在不起眼的地點裡,水準理應更要勝人一籌,如以當晚的味道判斷,放在另處亦是不難找到;始終是家人的普通聚餐,其味道及份量總算到位,配合恰當的服務,大家吃得還算愉快,或者找天自行再來,會有好一點的評價也說不定。

陵之微調:平良之間

評分:味道 3.5 環境 3 服務 3.5 衛生 3.5 抵食 4

聚餐於二零一三年五月十日晚上
2013-05-10
  • 普寧豆腐
2013-04-23 2018 瀏覽
一班人食飯最正ge 係可以叫勁多餸!! 樣樣都可以試下!一行6人叫左9樣野!!! hahaha 老水鵝片拼鵝肝 6/10說真的比我想像中...遜色點...可能之前食過大圍ge 生昌ge 老味!! 正好多!!! >.< 可能有對比la~ 普寧豆腐 5/10真心冇咩特別味道, 的確好有豆香ge 炸豆腐而已~ 鍋貼涼瓜 7/10= 鍋貼小棠菜 我個人好中意食苦瓜的, 不過我都比較中意後者,因為小棠菜本身有較多水分同埋爽一d 同蝦膠一齊match d~~ ^^梅子骨7.5/10大大舊ge排骨煮得乾身~甜酸味道很好~ 開胃ge 汁很想食收晒係每一舊骨入面, 真係想食多幾舊!介菜煲 7.8/10食左咁多肥仔野...不得不叫下個介菜balance 一下...清清油炸,肥膩之感~ 介菜好入味~ 又淋~ good choice!豉油皇鵝腸8.5/10一睇d色水就知正野啦!! 入味到呢~~ 又爽口~~肥瘦度又岩岩好~~ 忍唔住叫左白飯!! 小炒皇8./10十分對辦~ 有鑊氣~~材料豐富~有魚乾大大條ge蝦乾, 腰果,九菜花等等...係呢個moment 唔係唔叫支青島呀!? hahaha芋
一班人食飯最正ge 係可以叫勁多餸!! 樣樣都可以試下!
一行6人叫左9樣野!!! hahaha
老水鵝片拼鵝肝 6/10
普寧豆腐 5/10
真心冇咩特別味道, 的確好有豆香ge 炸豆腐而已~
鍋貼涼瓜 7/10
梅子骨7.5/10
介菜煲 7.8/10
豉油皇鵝腸8.5/10
小炒皇8./10
芋茸香酥鴨件7/10
完全滿足到對有澱粉質高度慾望ge人~~ 外面炸到金黃,入面超粉creamy好香 ge芋茸, 同鴨肉!! 2個字 :超飽!
清心丸綠豆爽 7/10
last but not least湯水清甜,唔會死甜! 清心丸晶瑩透白, 口感煙un =]

是晚飯局 不錯不錯!
題外話/補充資料: btw 4個朋友以上去食會試得多d野~~ 因為portion都幾大 =] 一大班人就更開心la~~
2013-02-16