2025-08-03
呢日中午嚟到呢間麵店食午餐,叫咗雲吞豬肉丸麵,$38。呢間嘢我之前都幫襯過好幾次,但無寫食評,呢次係第一次,最深印象係佢哋嘅豬手,非常腍滑,而牛雜嘅湯底就過鹹。講返呢次,其實係想短時間內,趁記憶尚在,比較不久之前起匯景商場食過一粥麵嘅雲吞麵,加上未食過佢哋嘅豬肉丸,所以先至咁樣落單。豬肉丸無咩特別,肉味唔突出,一試無妨;麵無鹼水味,比一粥麵嘅麵好食得多;雲吞要有豬肉,咁先至夠香,但豬肉同蝦嘅比例,根據多名名廚及食家所講,要係3:7,即係豬肉只佔3成,而呢間明顯唔及格,蝦同豬肉係55比,蝦同豬肉各佔一半,而且隻隻係咁,呢方面,一粥麵完勝。所以呢間舖頭,我應該唔會再叫雲吞嚟食,要食靚雲吞嘅話,一定要去傳統廣東麵舖,而唔係潮州麵舖,即係話個湯底用大地魚熬製,而唔係豬骨或魚湯煮嗰隻。