2020-10-17 2350 瀏覽
 鴨脷洲本土Staycation進入尾聲,其實大家都有點依依不捨。臨別一餐,選來口碑不錯的「澄海小館」。由於疫情關係,10個人要分3張檯坐,食物好多時要遞黎遞去,其實好唔方便,但為了安全,麻煩些少無問題。滷水拼盤份量十足,恐怕要6位以上先可以清得到。當中包括墨魚片、鵝肝、鵝掌、鵝翼、紅腸、滷水蛋、豬耳、豬腸、腩肉、花生及豆腐,可以話集齊了店中的滷水出品,真係好啱三五知己飲下啤酒吹下水慢慢嘆!滷水鵝片可以話鬼斧神工,難以想像鵝片可以切到紙咁薄,令人想起另一名店「阿鴻小吃」,同樣以刀功見稱,滷水味似乎較輕盈,而且鵝肉亦都比預期中嚡。肉碎蠔仔粥份量十足,蠔仔飽滿大隻,咬落充滿汁液,好味。豉椒蟶子皇朋友即場加料炮製,蟶子肉好大條又爽口彈牙,辣辣地超正。椒鹽九肚魚可以講係整餐飯表現最好既菜色,外層微脆而香口,內裡軟綿綿,送啤酒一流。金銀蛋白菜都習慣了每餐飯都要點一碟菜,金銀蛋白菜好有家常菜的感覺,正常不過。炸蝦餅有點似泰式炸蝦餅,不過炸得啱啱好,夠香口。沙爹牛肉炒河好地道潮州菜,牛肉質地嫩滑,沙爹味道還可以,但太甜了,而且個人不太喜歡沙爹汁有點杰身,如果兜亂會更合心意。整體而言是水準以內,還是可

臨別一餐,選來口碑不錯的「澄海小館」

滷水拼盤

份量十足,恐怕要6位以上先可以清得到。

滷水鵝片

肉碎蠔仔粥

份量十足,蠔仔飽滿大隻,咬落充滿汁液,好味。
豉椒蟶子皇

朋友即場加料炮製,蟶子肉好大條又爽口彈牙,辣辣地超正。
椒鹽九肚魚

金銀蛋白菜

炸蝦餅

有點似泰式炸蝦餅,不過炸得啱啱好,夠香口。
沙爹牛肉炒河

整體而言是水準以內,還是可以一試。
朝早完成玉桂山行程,中午約同友人在「澄海」聚餐!雖然在 Staycation 前不認識「澄海」,可是在前一年街道探索時多次經過「澄海」,被「澄海」的滷水鵝陣容,令我湧出一番激動,包括口水的滾動,哈哈哈!置身店內,還可近距離看到鵝雜,其實我喜愛鵝雜甚於鵝肉!先來例湯,味道純和潤喉,帶有無味精甜香的住家風格,不錯也!就是這位刀功了得的師傅,讓我首次見識到薄切鵝片!真的是我的史上最薄,鵝片細嫩不柴,咀嚼時鵝香突出,口感比平日的鵝片多了一份輕盈,莫非就是師傅的薄切刀章帶來的美意?這個薄切鵝片值得一試!嘩,滷水拼盤豐富、豐盛又豐味,當中的鵝雜真了不起,質感佳、滷味香而不過重。而滷水掌翼則入味剛好,嫩中有彈的肉質是我的最愛!如果白滷水墨魚來個厚切,相信口感應更加完美。整體很不錯,忍不住多吃了幾件鵝肝,事後慚悔不已!潮州滷水吃過了,轉轉 Channel 來一道海鮮。蟶子的新鮮度,熟度、口感均令人相當滿意,只是芡汁有點過甜,加丁點辣該會更惹味!炸蝦餅火喉佳,乾身、不油,入口酥香可口,唯一是與白滷水鵝片同樣未夠厚身,厚一點更有口感啊!很久沒吃過這般鮮美、水盈、滑溜兼大塊頭的狗肚魚了,同樣展示出一流的炸功
朝早完成玉桂山行程,中午約同友人在「澄海」聚餐!

置身店內,還可近距離看到鵝雜,其實我喜愛鵝雜甚於鵝肉!

先來例湯,味道純和潤喉,帶有無味精甜香的住家風格,不錯也!

就是這位刀功了得的師傅,讓我首次見識到薄切鵝片!

整體很不錯,忍不住多吃了幾件鵝肝,事後慚悔不已!

很久沒吃過這般鮮美、水盈、滑溜兼大塊頭的狗肚魚了,同樣展示出一流的炸功和火喉,椒鹽用量極輕,輕到只嚐到魚鮮,適量加多一點調味作平衡,肯定會是豎起姆指之作。

認真的金銀蛋肉碎,清雅甜美的小白菜

主食回到潮州去! 可稱為中蠔仔的蠔仔肉碎粥,粒粒脹卜卜的蠔肉非賞鮮甜,泡在湯汁下的米飯,有嚼感,軟硬度來得恰好,加上湯味清而不俗,蠔仔肉碎粥真的美極了!

最後是沒兜亂的沙茶牛河。牛肉鮮嫩,河粉鑊氣足,或許此沙茶醬不是我的口味,個人認為沙茶未算香濃,且略為過甜。

每家餐廳的菜式都沒可能盡是完美,論強項,「澄海」的滷水、用料和廚功也有水準,而且街坊收費極至親民抵食,下次到鴨脷洲一定會再去發掘「澄海」的強項,等我呀!

2020-10-04
午餐
  • 滷水鵝片
  • 滷水拼盤
  • 蠔仔肉碎粥
  • 鵝雜
2020-05-26 1370 瀏覽
今朝一早出去玩完下就番到屋企訓左陣就同屋企人落街食晚飯,大家都好攰唔想去咁遠,其實樓下啲野都食過晒,但係個個都好肚餓所以揀一間大碟又好食既😆由於有限眾令要隔一枱坐所以剩番既位唔多,仲要每枱最多四個人,一入到去幫我地探熱同俾酒精搓手液我地用👍🏼確保每個食客都健康好重要金銀蛋時菜,啲蛋同肉碎真係多到食唔晒😆😆叫左個方魚肉碎粥,唔記得走芫荽😫😫但係都好夠味,不過方魚得好小😭😭😭個豬紅好滑又唔會一夾就散最後我地幾個真係食唔哂啲野😂😂
金銀蛋時菜,啲蛋同肉碎真係多到食唔晒😆😆
個豬紅好滑又唔會一夾就散
最後我地幾個真係食唔哂啲野😂😂
2020-05-05
2020-05-12 1041 瀏覽
今日同家人去行山,傍晚返出嚟食晚餐,勁熱勁攰勁肚餓呀!!我地叫左金銀蛋上湯小白菜,豬紅韭菜,滷水鵝腸拼墨魚,方魚肉碎湯飯,全部都好好味,價錢又合理!好有漁區小菜嘅風味,份量又多又大碟。金銀蛋上湯小白菜,除左皮蛋咸蛋仲有好多肉碎,好足料!豬紅韭菜,好正呀無諗過小菜館有得單點呢個食!滷水鵝腸拼墨魚,肥肥嘅鵝腸,充滿油香,好夠入味,送啤酒真係一流呀~~~方魚肉碎湯飯,有一碗同一鍋揀,呢度一碗已經夠2-3個人share~仲有個蝦餅都係好驚喜,脆卜卜蝦肉彈牙好新鮮!好滿足嘅一餐🥰
今日同家人去行山,傍晚返出嚟食晚餐,勁熱勁攰勁肚餓呀!!

2020-04-11 930 瀏覽
難得的相聚,選了位於利東站附近的澄海小館,館子雖不大,但勝在服務不錯。我們選了鹵水四寶(豆腐丶蛋丶豬耳丶豬腩肉)丶方魚肉碎蠔仔泡飯丶韭菜豬紅。另可自己買海鮮加工,我們買了鮑魚、聖子和龍蝦。鹵水與豆腐丶蛋丶豬耳丶豬腩肉配合後,不肥不膩,䶢度適中。方魚肉碎蠔仔泡飯,材料豐富,啖啖都有豪仔肉,調味到位,百吃不厭。韭菜豬紅味道恰到好處。新鮮的鮑魚配上陳皮清蒸,真是好得不過!可惜陳皮未出味,否則必是極品。龍蝦新鮮脆嫩配上伊面,最佳配搭。最出色的要算是炒聖子,配料多,調味恰到好處,吃到停不了口。

2019.9.20 本是慶祝2位手足同事平安回歸, 郤變成我的farewell感激師兄給我知心安排, 感恩老闆娘精挑海鮮, 感恩大哥給我們安坐每一道菜很美味, 對我這個正宗潮州妹來說, 滷水味道剛好, 特別是滷水鵝片入口溶化又有口感, 同事超讚白灼螺, 鮮味無沙, 薑葱炒蟹、椒鹽鮮尤轉個圈搶光晒,我最喜歡炸魚仔好有亞娘的味道,大家盡慶滿滿而歸, 謝謝

題外話/補充資料: 想食靚揀手及時海鮮, 要提早向店主預訂
2019-09-20
  • 滷水拼盆、
  • 炸魚仔
  • 薑葱炒蟹
  • 椒鹽鮮尤
  • 白灼螺
2019-07-07 999 瀏覽
昨晚和朋友家人,八點左右去咗試試這間小館。坐低後,黑面姐姐已經同我們講, 「沒有鴨,沒有鵝!」廚房哥哥更跟我們說,「賣晒了,可以早點收工囉!」唔通想叫我地快啲走?一場嚟到,只叫左蠔仔粥,韭菜豬紅,大腸鵝什拼,胡椒豬肚湯。蠔仔粥有如滾水撈飯,胡椒豬肚湯不過不失,韭菜豬紅又冇乜特別,只係大腸鵝什拼攞返少少分。這間小館,好難食都唔緊要,員工態度差真係不能接受, 其實我哋都唔會俾錢㗎! 鴨脷洲大街其實都有好多其他餐廳選擇,唔使旨意我會再嚟,如果執咗笠之後,開返間藥房服務街坊吧!
2019-07-06
2018-12-13 1528 瀏覽
今天和同事開車到鴨脷洲大街食飯,剛好在《澄海小館》有一個車位就把車停下,我們經常來大街食飯都未過這間,今次停正門口,就入去試一下,我們四個人每人在餐牌上選了一個菜,最先來的是滷水鵝片,味道不錯,跟著來的是紅腸墨魚拼鵝腎,我只是覺得墨魚的味道差一點,其他也可以,再來的是枝竹火腩煲,這個煲味道不錯,配白飯食一流,最後來的是芥蘭炒牛肉,我覺得牛肉也炒得不錯,很快我們四個就把枱面的四碟菜清了,下次如果幾個人再來附近食飯也可以再試!
2018-04-29 2110 瀏覽
最近有幾位飯腳先後推薦鴨脷洲大街潮州菜館「澄海小館」,今日食家鄒兄拉隊過來食晏,並在鴨脷洲街市「英記」買海鮮到澄海來料加工。「澄海小館」嘅鹵水和炸鑊都見功夫,買來的海紅斑和蝦蒸得鮮美,黃皮老虎斑炒球惹味可口,大伙兒大快朵頤之外,飲得傾得輕鬆愉快。
2017-09-05 2789 瀏覽
某晚和酒友在這家經濟抵吃的小店一聚. 搞手預先已訂了奄仔,海斑等等海鮮,坐下已經有得吃!!因為這是家潮州小店,所以有鹵水和打冷食品. 鵝頸頭和鵝肉鹵水味香,都是我們每次來必點招牌菜. 豬紅十分入味,吃不停口!! 椒鹽鮮魷十分厚身,令我想起佐敦文記的也不遑多讓!! 椒鹽的小魚都是炸得十分香口,沒過火,肉還是嫩滑,也是我們喜歡必點的送酒小菜. 中蝦十分鮮甜,肉也彈牙,後悔沒多點.本地奄仔也是膏香肉甜,幸好每人一隻,吃得滿足!! 炒蟶子完全沒有沙而且很鮮味,大讚!! 黃皮老虎斑蒸得火侯剛好,肉質很嫩滑,但嫌魚皮未夠厚!再來獅頭魚,整條吃下只餘中間一條骨!! 炒河炒麵也有水準,十分滿意!!每位$400吃得如此豐富真心抵!!!!

豬紅十分入味,吃不停口!!

椒鹽鮮魷十分厚身,令我想起佐敦文記的也不遑多讓!!

中蝦十分鮮甜,肉也彈牙,後悔沒多點.

本地奄仔也是膏香肉甜,幸好每人一隻,吃得滿足!!

炒蟶子完全沒有沙而且很鮮味,大讚!!

黃皮老虎斑蒸得火侯剛好,肉質很嫩滑,但嫌魚皮未夠厚!

再來獅頭魚,整條吃下只餘中間一條骨!!

炒河炒麵也有水準,十分滿意!!

每位$400吃得如此豐富真心抵!!!!
2017-09-01
2017-07-19 1981 瀏覽
有一段時間沒來鴨脷洲 但每來都必吃潮州菜 都是來這間店 座位不多 晚上七點半來都坐滿 點了蒸星斑仔(時價百幾元) 非常非常好味滷水豆腐、 滷水蛋($20)上湯白菜仔、清炒雜菜、白粥 。蒸魚用了潮式豆醬蒸 好有風味 兩人才$290 幾抵
2017-05-28 1400 瀏覽
見南港島綫通左車,就去鴨脷洲大街行下,探索下。見到呢間澄海小館入面有D人氣,食潮州嘢,就乖乖留名,等叫位。我地等咗參唔多九個字,都幾耐吓。我地人少要撘枱,叫咗幾樣餸,蒸條🐟。蠔仔肉碎粥(唔記得影),蠔仔一D都唔腥,幾好食滷水鵝片,鵝肉肥嫩,滷汁好味,底D豆腐都蒸咗當日嘅靚鯧魚,好新鮮,又滑,加埋D潮州豆瓣醬同中芹菜,食多幾碗飯都得!真係幾好食,衰在冇諗過街坊食肆都要排隊。

蠔仔肉碎粥(唔記得影),蠔仔一D都唔腥,幾好食

滷水鵝片,鵝肉肥嫩,滷汁好味,底D豆腐都

真係幾好食,衰在冇諗過街坊食肆都要排隊。
2017-04-09 1389 瀏覽
搵食到 鴨脷洲,記憶中曾經看到一份報章介紹,找尋到這間潮州鹵水小店,位處後街,但鴨脷洲大街地方不大,出港鐵利東站後,亦很容易找到。店舖不大,坐三,四十人吧。內部裝修亦一般,是茶餐廳格局,要食潮州食品,當然要鹵水獅頭鵝,一試便知龍與鳳吧。獅頭鵝非常美味,肉質處理製作很好,鵝味濃厚,絕對有水準,值得推介。沙爹炒河粉,味道亦很香,夠鑊氣。怪不得,用餐中有些熟客親自來訂座,如果人多或繁忙時間,最好先訂座。。。
獅頭鵝
沙爹炒河粉
2017-04-08
獅頭鵝
沙爹炒河粉
  • 鹵水鵝
2017-02-04 1302 瀏覽
今天2月4曰,搭地鐵有優惠,與阿媽到利東站(鴨利州) 逛逛,午飯時間經過此店,見門口貼滿明星藝人合照,應有一定水準,咁嘅想法“大錯特”!只嘆一句因我不是明星!阿媽恨食“沙爹牛肉炒河“,完全100%冇沙爹味+河粉一舊舊+茨汁又多,真的以為叫錯“菜遠肉片炒河“!俾多次机會,叫最簡單鹵水鵝飯,見有幾個人外買鹵水食品!飯凍又一舊舊,鵝肉極普通,鹵水汁又唔夠濃,與上環區相比差幾倍!刀功又差,骨與骨幾塊連在一起(成串)!豆腐又微酸!從未食過一間如此冇heart的飯店,或我對食有一定要求!對煑食完全冇心去做,又何來会好食!最簡單基本動作“河粉“要用手散開才炒,不会变一pat pat (一舊舊) ! 至於飯更離普,負責裝飯一定知係熱或凍,咁都可以裝俾客食,得過且過。唯一送例湯可接受。唸住帶阿媽食好嘢,反而令她超失望,阿媽教要有衣食,唔好食都要食,最多以後唔幫趁!

2017-02-04
5 分鐘 (堂食)
2017-01-29 793 瀏覽
由於南港島線通車的關係,令鴨脷洲一帶的人流增加了不少,小編之前見到報導介紹依間隱世小店,所以帶著期待的心情試試~我地兩個人叫了三樣食物:(1) 滷水鵝米粉 $44滷水鵝幾入味,可惜身型比較細小,食唔到太多肉,而湯底都算ok~(2) 潮式海鮮炒飯 $48飯炒得恰到好處,海鮮既份量都唔算少,叫做潮式係比一般的海鮮炒飯多左蠔,味道則中規中矩,不算太特別~(3) 豉椒炒象拔蚌 $88這個餸令小編覺得驚喜,象拔蚌炒得好香且富有豉椒味,質感爽口,而且份量比想像中大,兩個人食左好多都仲有~食物質素其實唔差,但又未至於好似報導所講咁出色,唔值得特登由其他地方到場一試,而且坐既環境一般,有點兒窄~

我地兩個人叫了三樣食物:

(1) 滷水鵝米粉 $44