一個人晚飯, 本想到源記食碗粉麵, 草草了事途經門面閃閃陂晒光的茶餐廳, 被 $32 的餐牌吸引過去Budget , 食物也合意, 就在此開餐眼花撩亂, 選擇也奇多, 最終還是點了心儀的茶餐 招牌鮮茄牛尾湯通粉: 五顏六色係幾吸引, 蕃茄味雖然不夠濃, 但酸酸甜甜確也討好 通粉過腍零咬口, 牛尾影都無, 只有同場加料午餐肉, 都幾好味 厚多士, 炒蛋, 雞肉腸: 厚多即焗熱辣辣香口, 混和牛油更好食 炒蛋雖然老左小小而且份量唔小, 都過關, 最後的雞肉腸則應為過咸, 放棄了 熱檸水 : 無難度可言, 只取決於檸檬的好否, 無苦澀, 合格 價錢幾經濟, 值得再試下次試下多元化的小菜
一個人晚飯, 本想到源記食碗粉麵, 草草了事
途經門面閃閃陂晒光的茶餐廳, 被 $32 的餐牌吸引過去
Budget , 食物也合意, 就在此開餐

眼花撩亂, 選擇也奇多, 最終還是點了心儀的茶餐

價錢幾經濟, 值得再試

下次試下多元化的小菜
牛尾通
炒蛋 大大份
2010-08-09
炒蛋 大大份
  • 厚多士
  • 炒蛋
2010-07-10 22 瀏覽
見到報紙賣廣告....所以就同男友去試下....我地 order 咗一個 2 人餐 & 一個農夫脆脆豬套餐.....中湯 (花生雞腳湯) - 啲湯好夠味 黑椒雞球 - 雞有味. 黑椒味太淡 鮮魷虾醬炒通菜 - 雖然魷魚好少, 不過好夠虾醬味農夫脆脆豬 (咖哩牛腩) - 咖哩牛腩好入味. 唔會水奶奶...雖然個脆脆豬唔係太脆, 不過都可以接受 ***另外, 由於佢地做 promotion, 可以加 $1 order 一個奶油脆脆豬....不過我覺得個奶醬脆脆豬唔脆. 同一般 "奶醬多" 冇咩野分別***
見到報紙賣廣告....所以就同男友去試下....

中湯 (花生雞腳湯) - 啲湯好夠味

黑椒雞球 - 雞有味. 黑椒味太淡

鮮魷虾醬炒通菜 - 雖然魷魚好少, 不過好夠虾醬味

***

2010-07-09
2010-07-08 3 瀏覽
經過兩日大假之後, 又再投入工作, 自從轉去尖咀返工之後, 出街食的機會多左好多, 附近餐廳的選擇比在灣仔時多得多LUNCH TIME 揀左澳門皇朝茶餐廳食, 其中一款午餐都幾吸引我, 就係海南雞飯套餐, 有埋湯, 雖然四十幾蚊, 但都想試一試先來一碗青紅蘿蔔豬骨例湯, 雖然有味精, 但唔算多, 都幾甜, 收貨之後係一碟去骨的海南雞同油飯... 一D都唔好食 雞肉好鞋, 雖然去骨, 但份量唔多, 雞胸比較多, 或者因為咁所以特別覺得鞋薑茸都唔好味, 好淡, 另外仲有一碟似新加坡式的酸汁, 味道怪怪的只係碗湯可以, 成碟飯就唔值得食了

之後係一碟去骨的海南雞同油飯... 一D都唔好食

只係碗湯可以, 成碟飯就唔值得食了
2010-06-02 11 瀏覽
叫了一個二人餐,等左好耐先有送上桌見客人不是很多,侍應比客更多!除了乳鴿之外,其餘都真係一般般。。。魚,過熟唎,而且唔新鮮,太淋了!咕嚕肉,肥油立立,真係唔多想食!通菜,老左少少,油左少少,凍左少少!上左菜,叫了3次先有飯,真係唔得!
叫了一個二人餐,等左好耐先有送上桌
見客人不是很多,侍應比客更多!

除了乳鴿之外,其餘都真係一般般。。。
魚,過熟唎,而且唔新鮮,太淋了!
咕嚕肉,肥油立立,真係唔多想食!
通菜,老左少少,油左少少,凍左少少!

上左菜,叫了3次先有飯,真係唔得!
好久沒在這裡寫食評,因為最近去的餐廳沒什麼特別,那就吃完罷了。今次因為看到飲食雜誌介紹新店,去開TST就去T一T啦!雜誌介紹牛尾湯通粉常餐,梗要試啦 - 可以吧!再重味d應該更好吃呵...下午茶嘅炸雞肶配西多粒粒,西多粒粒真係好好食,熱香不油且外脆內軟,真係好味... 而雞肶香脆又多肉汁,只兼它味道偏淡!差不多吃完飲埋柸好立克之際,就看見有位女職員,接過廚房傳來剛焗好的一大盤葡撻,她開始將葡撻用手一个一个從金屬托轉用紙托,方便拿出門外出售。問題是我看見那職員對手先前是傳食物、執拾枱面、用布清洁枱面,之後就用她5指山同手掌找著葡撻換紙托,眼看下好不衛生,每只都經她的手點過,真不想買來吃!戴个手套成本都不貴罷,管理層真係要檢討下,想信他自己看到也看不過眼罷,更何況係食客!假如這樣簡單的衛生都不懂,那怕看不見的廚房衛生更不敢想像呵!
今次因為看到飲食雜誌介紹新店,去開TST就去T一T啦!
2010-05-25
  • 西多粒粒
2010-05-21 19:54221.127.x.x今天吃了一個很美味的豬扒包, 包身夠鬆軟, 豬扒又不韌, 值得大家一試......
2010-05-21 19:54221.127.x.x
豬扒包
凍咖啡
2010-05-20
豬扒包
凍咖啡
2010-05-19 5 瀏覽
:今天中午食飯時,經過金巴利道;有一間新開茶餐廳,我同朋友在門外看了一會;發現呢間非一般的茶餐廳,內裹裝修好堂煌,但收費係平民一般的價錢。我同朋友入到餐廳坐底前;門口已經開始有侍應招呼我地,今時今日茶餐廳仲有呢樣服務真係好少見到呢!我同朋友ORDER咗二個SET LUNCH 一個 SET A 同一個咖喱餐 。朋友要SET A :燒豬仔肶配茨菜 跟冬咖啡 由落ORDER到上菜10分鐘到,豬仔肶燒得好香,好味道,不會燒得太燶;茨菜又係非一般茶餐廳茨條;而係跟炸茨仔同好青嫩小唐菜,我朋友話啲茨仔炸得好甘香,又不會太多油,好味道。我叫咗一個咖喱牛腩跟意粉;咖喱跟我係澳門茶餐廳食差好遠,因為上次我同朋友去食咖喱好辣,辣到好難入口,同牛腩好碎,但今次係到食咖喱有好香蔬菜味道,同有好多香料味道,入口咖喱沒有好辣的感覺,而係真正食到有咖喱香味;牛腩同牛根炆得好入味道,而不是入口即碎的感覺;而係有口感的惑劃。整體來說:地方清潔,服務OK,價錢又平,值得大家一去。
整體來說:地方清潔,服務OK,價錢又平,值得大家一去。
2010-05-14
  • 咖喱牛腩煲