2014-06-18 5883 瀏覽
book左兩位12:00, 上到去原來我地係第一台客...所以有得坐卡位...卡位的環境係最好的...下午冇放題, 於是order左兩個餐, 1個係刺身定食, 另1個係"松", 都相當多野食...d刺身真係非常非常咁新鮮呀!! 全部都係我最鍾意食既~三文魚同劍魚好肥美好新鮮, 甜蝦既size都唔算好細...但食得出係好新鮮同埋juicy...我仲啜埋蝦頭d膏...天婦羅反而炸得麻麻地...因為我特別鍾意食蔬菜天婦羅...但竟然d炸蝦會好食過蔬菜天婦羅...炸蝦好脆, 蝦都算爽口..不過南瓜同蕃薯太多油, 浸住左炸粉所以唔夠脆, 口感油淋淋....可能放左係底...會索哂上面炸蝦d油, 不過個醬汁都好食...魚生飯都幾好食...當然就冇刺身咁肥美啦...不過向來唔食希靈魚的我, 呢碗魚生飯都俾我食哂...可想而知佢d刺身都幾新鮮...不過d飯太過酸太多醋...同埋都唔係一粒一粒, 而係一舊一舊痴實哂一齊...變相冇咁好味...另外仲有配沙津同埋面豉湯...味道都係同外面一般連鎖店冇分別...但我覺得埋單$236 兩個餐, 都算合理, 起碼d食材夠新鮮..同埋男侍應比女侍應更加有禮貌!!
book左兩位12:00, 上到去原來我地係第一台客...
所以有得坐卡位...卡位的環境係最好的...

下午冇放題, 於是order左兩個餐,
1個係刺身定食, 另1個係"松", 都相當多野食...

d刺身真係非常非常咁新鮮呀!! 全部都係我最鍾意食既~
三文魚同劍魚好肥美好新鮮, 甜蝦既size都唔算好細...
但食得出係好新鮮同埋juicy...我仲啜埋蝦頭d膏...
天婦羅反而炸得麻麻地...因為我特別鍾意食蔬菜天婦羅...
魚生飯都幾好食...當然就冇刺身咁肥美啦...
不過向來唔食希靈魚的我, 呢碗魚生飯都俾我食哂...
可想而知佢d刺身都幾新鮮...不過d飯太過酸太多醋...
同埋都唔係一粒一粒, 而係一舊一舊痴實哂一齊...
變相冇咁好味...另外仲有配沙津同埋面豉湯...
味道都係同外面一般連鎖店冇分別...
同埋男侍應比女侍應更加有禮貌!! 值得一讚呀!!!
侍應會隨時隨地過來加茶, 同埋好有禮貌去清理台面...
反而女侍應係一開頭帶位都有d亂哂踢哂腳又搵唔到我booking....

刺身既新鮮程度令我下次會想試下晚間放題!!
2014-06-17
2014-06-09 5298 瀏覽
另一半的生日飯局終於來到尾聲,這晚和他的好朋友們一同慶祝他生日,終於選定了這間海膽壽司無限叫的放題,預約了晚上九點,餐廳已有八成滿,裝修擺設具日本風,然而燈光較暗,餐廳內更有飛鏢機、波子機,我們一行七人被安排到近似他他米的長方檯櫈,自成一角,能避免坐於餐廳中央較嘈吵位置,用餐亦不會太過焗促。首輪當然是刺身、壽司上場,刺身一共十一款,有三文魚、吞拿魚、八爪魚、劍魚腩、希靈魚、油甘魚、北寄貝、立魚、甜蝦、魷魚和帆立貝,刺身來說,尚算不錯,而我們則點選平常常見的刺身,甜蝦蝦身比指頭為粗身,爽甜有咬感﹔帶子份量不俗,將一大粒帶子一分為四,能減輕膩口感﹔而立魚魚質鮮甜,不過以冰底上碟會更好,刺身入口能更為冰凍。而海膽壽司卻是我慕名而來的主要原因,毫不吝啬的將海膽壽司一整排排列呈現於我們面前,海膽壽司飯量少,整粒壽司份量不大,即使多吃數粒也可以,而海膽頗新鮮,入口帶鮮甜,在口腔帶有回甘味。我們一行七人有小朋友關係,亦點選了數款熟食,日式牛肉鍋,用甜味醬油為汁料的牛肉鍋,有冬菇、金菇、牛肉、娃娃菜和蛋等食材而成,食材沾上帶濃甜的湯汁甜而不膩。而野菜什菌鍋味道如湯水般清淡,食材與日式牛肉鍋相近,是最接

首輪當然是刺身壽司上場,刺身一共十一款,有三文魚、吞拿魚、八爪魚、劍魚腩、希靈魚、油甘魚、北寄貝、立魚、甜蝦、魷魚和帆立貝,刺身來說,尚算不錯,而我們則點選平常常見的刺身,甜蝦蝦身比指頭為粗身,爽甜有咬感﹔帶子份量不俗,將一大粒帶子一分為四,能減輕膩口感﹔而立魚魚質鮮甜,不過以冰底上碟會更好,刺身入口能更為冰凍。
日式牛肉鍋
而野菜什菌鍋味道如湯水般清淡,食材與日式牛肉鍋相近,是最接近原材料的味道。
野菜什菌鍋
我們其後再點選多次刺身,劍魚腩入口溶化,沒有任何筋及纖維,口感一流,魚脂香充斥整個口腔。
日式炒烏冬,加入金菇、青椒、洋蔥等材料,材料頗為豐富,烏冬面質入口有咬感,而且一碟大概有半人份量,與人分享亦就不會大大增加其飽肚感覺,可以嘗試多款食物了。
日式炒烏冬
串燒,多達近二十款,我們亦每款略略點叫淺嘗,牛舌較為薄切再蘸上椒鹽,入口有惹味但有輕質肉質偏韌,如果牛舌肉質較厚,則能大大提高口感﹔青椒,嘗辣者必點的串燒,青椒籽入口辣勁十足,感覺刺激﹔雞翼切半串燒,肉質剛熟不會鞋口,而且切半方便進食。
日式蒸蛋,我的至愛,一小杯蒸蛋淡淡黃色,面頭舖上冬菇片和鳴門卷,蒸蛋入口滑溜,蛋質沒有因為蒸燉時間過長而變老及鞋口,每一口滑入的口腔的蒸蛋富有香濃雞湯味。
日式蒸蛋
而鹽燒鯖魚和鹽燒秋刀魚,肉質入口較為鞋口,肉汁亦欠奉,大概是因為烘燒時間太長所致,乾身、鞋口,有改善空間。
鹽燒鯖魚和鹽燒秋刀魚
炸物,常見的南瓜、大蝦、茄子、番薯、蟹棒天婦羅都有,但我們則點選其他較特別的,有炸吉列蠔,炸漿做得較薄身,金黃陶的賣相,蠔身入口有肉汁,能做得皮薄餡靚的感覺,感覺不俗﹔炸雞軟骨,份量頗多,入口爽口有咬感。
汁煮牛舌,一樣我悄悄期待的熟食,結果卻失望大過期望,牛舌煮得過於淋身吸盡汁料,但入口易鬆散,沒有太大驚喜。
而串燒多春魚是我一再點選的串燒熟物,多春魚魚身飽滿,比指頭更為粗身,入口粒粒魚春有咬口,味道方面鹽份比例適中,沒有過咸,以往最怕吃多了多春魚會喉嚨痛,因為其點蘸鹽份比例較多,但這裡完全沒有此情況發生。
串燒多春魚
題外話/補充資料: 侍應於點選刺身及飲品時有溫馨提點我們,如果三文魚刺身特別要求腩位可在食物紙上註明即可,另外凍飲方面,由於沒有走冰服務,如有要求如少冰亦可在飲品紙上註明。
2014-05-24
2014-06-08 4450 瀏覽
第一次黎呢間食放題,之前早1日book星期五9點半無位,好失望😫今次就早3日book佐8點兩位!早佐到尖沙咀,打去改7點到都無問題😊去到得4,5張枱有人到佐兩人枱都幾大張,畀3張櫈,可以放袋👍拿拿林點野食,海膽壽司好少有得任食,新鮮!刺身無冰震都好新鮮,夠數無畀少👍👍見到啲師傅好得閒,企係到對住客人無野做咁但又無漏單同野食好快到,good👍👍👍店員見我地食甜蝦有蝦殼,另外畀個碟裝住見到就滿又會換碟,讚👍👍👍👍天婦羅好脆唔厚粉,熱辣辣👍👍👍👍👍其他野食都ok,無咩特別野飲就同其他放題唔同,有沙冰可以免費飲食佐個半鐘,就叫我地埋定單$239+1服務費9點自己走人!呢個時候已經坐滿晒人啦!
今次就早3日book佐8點兩位!
早佐到尖沙咀,打去改7點到都無問題😊
去到得4,5張枱有人到佐
兩人枱都幾大張,畀3張櫈,可以放袋👍
拿拿林點野食,海膽壽司好少有得任食,新鮮!
刺身無冰震都好新鮮,夠數無畀少👍👍

見到啲師傅好得閒,企係到對住客人無野做咁
但又無漏單同野食好快到,good👍👍👍
店員見我地食甜蝦有蝦殼,另外畀個碟裝住
見到就滿又會換碟,讚👍👍👍👍
天婦羅好脆唔厚粉,熱辣辣👍👍👍👍👍
其他野食都ok,無咩特別
野飲就同其他放題唔同,有沙冰可以免費飲
食佐個半鐘,就叫我地埋定單$239+1服務費
9點自己走人!呢個時候已經坐滿晒人啦!
  • 刺身
  • 天婦羅
  • 海膽壽司
2014-05-01 5793 瀏覽
開開心心一起食飯,今日公司算齊人,約埋十幾個人一齊食飯,就去附近近近地啦我地一行十幾人就坐左入去間房度繼續嘈嘈閉喇!呢度午市好多選擇,攪到個個係咁諗,因為可以一個細細地嘅熟飯配另一個細細地嘅生飯。最衰我無影到個餐牌內容啦~但總之可以配黎配去,包你一定食得飽又可以滿足哂願望咁上下一坐低茶水一定有再比個沙律你食住先,跟餐丫嘛~之後先上湯同蒸蛋.......我就揀左牛肉飯搭帶子海膽飯.......簡直係冷靜與熱情之間呀!又熱又凍 其實個個同事都係咁揀!可能午市多人,我地又人多一次過落單.....都要等野食黎......今次個個都食到好飽,又滿足哂貪心的願望

其實個個同事都係咁揀!

今次個個都食到好飽,又滿足哂貪心的願望
2014-05-01
原文 HD ver.http://www.dickens-au.com/2014/03/blog-post.html瀛川 日本料理地址 : 尖沙咀漆咸道南53-55號嘉芺中心1樓電話號碼 : 2369 1311尖沙咀日式料理 多得驚人... 緊有一間係左近早幾天,預祝朋友生日, 選了這間日本料理放題, 見 openrice 一致向好 , 就呢間http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=132100&tc=sr1我地 9:00PM 入座, $198 每位, 900 前就 $238 一位9:00 上到去,可能較夜, 加上平日, 漆咸道南又較偏遠 (其實都好方便的), MTR 不用5min 就到, 係地方不太顯眼. 所以人不太多這間以居酒屋為賣點, 地方夠大, 感覺好 舒適門口有日本波子機, 不過可惜無得玩除左波子機, 仲有D 娛樂設施, 好好啊,係尖沙咀呢D 寸金尺土, 除左食的地方, 仲有娛樂設施空間,加分座位旁有好多擺設, SO GOOD枝豆新鮮刺身好得好新鮮 , 吞拿都好正 (不似一般日式放題哪些, 無口感又無味)... 刺身
原文 HD ver.
瀛川 日本料理
地址 : 尖沙咀漆咸道南53-55號嘉芺中心1樓
電話號碼 : 2369 1311
尖沙咀日式料理 多得驚人... 緊有一間係左近
這間以居酒屋為賣點, 地方夠大, 感覺好 舒適
門口有日本波子機, 不過可惜無得玩

座位旁有好多擺設, SO GOOD
枝豆
枝豆新鮮
刺身
刺身好得好新鮮 , 吞拿都好正 (不似一般日式放題哪些, 無口感又無味)... 刺身基本上同日式料理分別不大, 以放題來說,係上佳的'
關東煮
關東煮 好入味
海膽壽司
壽司都好正,必食 海膽
燒物都好GOOD , 羊架係必食, 大件又 juicy
蒜香牛柳粒 一般, 芝士年糕好味, 不過不能食太多 XDDD
燒鯖魚不錯

天婦羅粉不厚, 不錯的
這個無食
又 encore la
$2豪嘆極品牡丹蝦, 好正, 不過每人只限一隻
好味
又 encore 就知 good good la
牛舌入味又林
日式蒸蛋 就一般
crazy encore
每人加$50可以任飲啤酒清酒等, 八蚊有特色飲品, 奶茶 coffee 冰沙
任飲
一口芝士 GOOD
LAST 又來刺身 mission complete
雖然 2小時,不過無漏單,上菜快, 侍應有禮貌,招呼好好
wakaka, 開頭點左好多 , 成枱都係, 我就話友人係唔係痴線, 侍應風趣地話係 XDDDDD
若果生日前一天/ 正日, 4個人,有一個FREE GA, 要留意一下LOR

2014-03-19
120 分鐘 (堂食)
生日
枝豆
2014-03-23 5941 瀏覽
通常日式放題,去一次已夠。但呢一間一個月去了三次。其主要原因是它對得住個價錢。剌身新鮮,其中以三文魚,甜蝦,北寄貝和帆立貝更是必食之選。串燒好味,不會太乾。燒雞軟骨,牛舌,豆腐等都十分香口。大虾天婦羅夠脆,而且虾也很爽口。而上菜也十分快,不會因限時放題而慢慢上,沒浪費客人的時間。應該會去第四次的。
通常日式放題,去一次已夠。但呢一間一個月去了三次。

串燒好味,不會太乾。燒雞軟骨,牛舌,豆腐等都十分香口。

大虾天婦羅夠脆,而且虾也很爽口。

• 三文魚,帆立貝,甜蝦剌身
  • 大蝦天婦羅
呢餐放題都食左食個月勒,因為係慶祝情人節去食既,其實佢嚮openrice度無乜評分,可能係地點唔多就腳(嚮尖沙咀漆咸道南),所以人氣未必高,男友book呢間係佢嚮附近返工同同事黎試過覺得好味,加上任食刺身有我鍾意既北寄貝同帶子,咁就一於去試下啦.本身book左7點半,但7點左右上到去都未多人,安排到個好寬落既四人卡位俾我地,平時食$238一個人另加一任食兩個鐘,情人節就得個半鐘,所以一埋位就即刻開始剔野食勒,野食都唔駛等好耐就黎到...開餐勒.另外加每人$50可以任飲啤酒清酒等,或者加十蚊八蚊有特色飲品,不過本身任飲既已經有一般茶啡汽水,仲要有冰沙,可惜情人節o個日好凍,無飲到凍野lu.可能呢間放題我相信我會有下次既,下次要食夠兩個鐘,嘩哈哈.
燒雞翼,牛舌,豬頸肉
蒜香牛柳粒
炸雞軟骨,炸蠔
炸蝦天婦羅
日式蒸蛋
日式炒雜菜
日式炒雜菇
日式牛肉鍋
燒翠玉瓜,車厘茄,牛舌
汁煮牛舌
炸雞軟骨,炸蠔
炸蝦天婦羅
  • 燒雞翼牛舌豬頸肉
  • 炸雞軟骨炸蠔
令人十分滿足的晚上。 食物味道一流,特別是刺身,款式多之餘,又非常新鮮,厚砌成,食物外觀可與散叫的餐廳媲美。天婦羅系列都很吸引,特別是炸薯餅,裏面由南瓜溶製成,外脆內軟,值得一試。環境舒適,座位寬敞,完全沒有壓迫感,食物傳送速道又快,可慢慢享受晚餐。唯不足之處,沒有甜品,但飲品款式尚多,全是即叫即製。但餐廳位置較遠離市中心,未必吸引到顧客,較難找到餐廳。
令人十分滿足的晚上。
唯不足之處,沒有甜品,但飲品款式尚多,全是即叫即製。
但餐廳位置較遠離市中心,未必吸引到顧客,較難找到餐廳。
2013-09-06 3837 瀏覽
居酒屋,意指小酒館,在日本是提供酒類的料理店,與只提供酒類為中心點的普通酒館不同,居酒屋提供比較有質量的飯菜,文化上是可當正餐吃的噢。這天相約了東尼等一行五人到尖沙咀吃晚飯,找食找到上「瀛川居酒屋」來個日菜居酒屋聚,估不到其出品甚不錯。前菜先來個「櫻蝦日本野菜沙律」,酸酸的沙律汁配新鮮蔬菜,蠻醒胃,小櫻蝦亦增強了整體口感。刺身拼盤我們挑了「葡萄蝦」$120、「呑拿魚腩」$90 及「鯛魚」$80 及「生北寄貝刺身」$100,四款都新鮮,我最喜歡「呑拿魚腩」(即 Toro),入口多魚油甚少筋,以$90來說,是蠻合理的價錢,點得過。壽司類我們點了「三文魚籽軍艦」$35、「左口魚邊」$30 及「牡丹蝦」$40,以「左口魚邊」最好吃,油滋滋的口感,甚難忘,而且可以完全不點豉油地去享受它天然的油份,這是我的私人飲食心得!來居酒屋,怎能不吃串燒?我們點了「牛舌」$68、「白鱔」$88及「長蔥燒雞」$55,,以牛舌最吃得過,軟熟而口感豐腴,白鱔肉厚皮也燒得脆卜卜,反而「長蔥燒雞」味道稍淡,吃時可蘸些「七味粉」增味。「吉列蝦多士」$68 / 件一味甚有中日 crossover 的炸物,爽彈蝦仁釀在多士上
「吉列蝦多士」$68 / 件
一味甚有中日 crossover 的炸物,爽彈蝦仁釀在多士上以吉列方式炸熟,上放蘑菇、洋蔥炒蛋,簡單得來見心思,口感先嚐到炒嫩蛋的溫柔,再來是吉列蝦的剛強,一柔一剛,口感明顯有兩重層次,好吃得來又飽肚又好很下酒,推薦!
「瀛川黑松露海鮮炒飯」$128
臨尾來個炒飯來暖暖胃,飯粒炒得乾身分明,也夠香口,喜歡米氣的朋友可挑這個。
最後埋單每人$350,屬合理價錢範圍,而且場內也可玩日本彈珠機及飛標呢,真的甚有日本風情!
2013-09-05
  • 呑拿魚腩
  • 左口魚邊壽司
  • 串燒牛舌
  • 吉列蝦多士
2013-08-25 3012 瀏覽
一直以來都是CD-rom, 今次試左間新餐廳係時候開始寫食評啦 睇頭條日報介紹話有600元左右的2人鐵板燒餐,又有鮑魚,龍蝦,鵝肝!即刻早一個星期訂位。要讚下d職員係電話入面已經很nice, 提醒我8點半先來個餐可能無哂,預留一個比我,仲會比卡位我 星期六,8:30上到去,不太多人,新餐廳的關係?餐牌:未能拍下每一道菜,太餓了哈哈~總括來說每道菜也很有水準,而且服務又好! 值得一提的是晚上9pm後壽司, 刺身, 串燒, 飲品半價!

星期六,8:30上到去,不太多人,新餐廳的關係?

餐牌:
三色刺身
食到一半的鐵板龍蝦
Toro碎飯
未能拍下每一道菜,太餓了哈哈~

2013-08-24
三色刺身
食到一半的鐵板龍蝦
Toro碎飯
2013-07-31 1832 瀏覽
尖沙咀俾放題攻陷之下,本身對於食日本野都已經失去左興趣,因為要食好既日本野,就係3個字:貴到嘔!之前有朋友介紹我,話嘉芺1樓開左間日本居酒屋,我仲心諗:係個個位開都唔方好食得去邊,不過個朋友係咁推介,上個星期六就同個朋友去左會一會佢.....點知........出乎意料!!我地叫左個龍蝦二人餐,因為做緊特價,估唔到佢呢個價位可以俾到呢D咁既貨色,一個字:正!龍蝦燒得剛剛好,仲有鵝肝法包(好大件下架),蔥吞拿魚腩飯(我至愛),沙律,刺身(好新鮮),炒鮑魚仔片(炒得好香),露荀,再加埋個龍蝦湯,嘩....我地仲叫左少少串燒,牛舌同埋雞翼簡直係大師級呀!牛舌只用牛舌心,雞翼外脆內juicy,火喉控制一絕!食到我地2條友抱住個肚....仲要叫左2杯COCKTAIL,冇錯!哈哈!有COCKTAIL飲!仲幾好味tim喎!店員既服務態度亦都好好,唔怪得之個朋友係咁推介,一定會再黎!(掛住食,唔記得左映相.....真失敗!下次去再映!)

(掛住食,唔記得左映相.....真失敗!下次去再映!)
題外話/補充資料: 必食:龍蝦2人餐 燒物:牛舌,雞翼,雞肉棒
2013-07-27
5 分鐘 (堂食)
中午時段~見瀛川有promotion <5人同行 1人免費 , 免加一收費>! 就一於同事一齊試下!瀛川位於嘉芙中心一樓,要行上一層先到。兒家天氣又非常熱,行到上去已經身水身汗… 但一上到去的冷氣實在太正~餐廳內環境又暗暗地! 感覺好涼爽! 同事最鍾意! 另外餐廳內有好多卡位,坐得好舒服呀! 午市時段餐牌都好多選擇~大家都試d唔同野!一坐底待應就送上沙律! 認真有效率~~1/ 叉燒拉麵定食每個拉麵定食都可配三文魚壽司或加洲卷。三文魚壽司都幾新鮮,一客兩件! 叉燒拉麵賣相都幾好~叉燒肥肉不多,適合不吃肥膩的OL們! 拉麵麵底不可算是優質。但煮得幾好,湯底都不錯!2/ 吉列豬扒定食定食配以蒸蛋、 麵豉湯。Portion 好大!! 吉列豬扒好大件~炸得都幾好但肉質不夠嫩滑! 肉較硬…不過蛋都煮得幾滑~汁調得都不錯! 至於日式蒸蛋就整得幾好味! 3/炸雞沙律定食好食! 炸雞炸得非常好呀! 當中的沙律汁內面加左酸青瓜! 酸酸的沙律汁再配炸雞真係好開胃!  呢個定食會配一個白飯~一定夠曬飽呀!!最後仲送一杯大大的飲品~凍熱同價! 真不錯!總結: 中午定食選擇多,味道都幾好! 有買5

另外餐廳內有好多卡位,坐得好舒服呀!
午市時段餐牌都好多選擇~大家都試d唔同野!
一坐底待應就送上沙律! 認真有效率~~

1/ 叉燒拉麵定食

拉麵定食的三文魚壽司
叉燒拉麵定食
2/ 吉列豬扒定食

吉列豬扒定食
3/炸雞沙律定食

呢個定食會配一個白飯~一定夠曬飽呀!!
炸雞沙律定食
最後仲送一杯大大的飲品~凍熱同價! 真不錯!

總結: 中午定食選擇多,味道都幾好! 有買5送1價錢就好抵食! 但如果冇的話就唔會黎食喇… 希望午市優惠可以繼續做落去喇! 支持!

P.S - 午市時段最好BOOK位~如果唔係有機會會冇位架!
$46.4 (午餐)
炸雞沙律定食
2013-06-24 1374 瀏覽
每年女兒生日我們都會去食buffer,但buffer已經滿足唔到我地食慾,所以今年選擇了多種類的日本菜店“居酒屋”。新開店一般優惠多服務好,就選了呢間只開業一個月多的瀛川環境:店內比一般居酒屋空間大,枱與枱距離亦不會好近,最欣賞係旁邊有一排四座卡位,用日式布簾擋著,非常有私人空間,四位朋友聚聚暢談很恰當。門口有幾部從日本訂回來波子機可供客人玩樂,不過可惜暫時未有得玩,但當店內裝飾都幾吸引食物:餐牌非常豐富,沙律,壽司,卷物,刺身,串燒,烏冬,拉面........愛食居酒屋就是這樣,由生食都熟,由凍食到熱刺身﹣選了今天新鮮食材 赤睦刺身,魚皮輕輕燒過,魚肉好嫩滑。粒貝刺身即響螺,鮮甜又索索聲爽口生蠔 ﹣ 今天只有日本真蠔,口感creamy且非常肥美沙律 ﹣ 有5種選擇,點了好清新蕃茄沙律和魚生沙律壽司 ﹣ 魚生與飯配搭得非常恰當,特別推介油甘魚,深海池魚日本海膽壽司,平時食開加拿大海膽感覺分別沒多大卷物 ﹣ 牛油果軟殼蟹,外軟內脆,好味又抵食什錦天婦羅﹣細心地湯汁加熱了,蝦很新鮮,但略為細碟,蕃薯不夠喉串燒 ﹣ 牛舌,雞腎味道不錯飲品 ﹣ 半價,特式飲品絕不媽夫,睇得出佢地好刻意調較不同

生蠔 ﹣ 今天只有日本真蠔,口感creamy且非常肥美
沙律 ﹣ 有5種選擇,點了好清新蕃茄沙律和魚生沙律
刺身
壽司 ﹣ 魚生與飯配搭得非常恰當,特別推介油甘魚,深海池魚
壽司
日本海膽壽司,平時食開加拿大海膽感覺分別沒多大
日本海膽壽司
卷物 ﹣ 牛油果軟殼蟹,外軟內脆,好味又抵食
牛油果軟殼蟹
天婦羅
串燒 ﹣ 牛舌,雞腎味道不錯
串燒
飲品 ﹣ 半價,特式飲品絕不媽夫,睇得出佢地好刻意調較不同味道款式提供,我們點了白雪公主,是用荔枝去調配,在食得太飽飲杯冰凍帶點酸飲品,簡直係享受

這次是取代我們食buffer食慾,當然會豪不留情地盡情點菜,滿足滿足

服務 ﹣ 讚!!員工很清楚每款菜特式,能細心推介,亦能詳盡介紹
2013-06-23
生日
壽司
牛油果軟殼蟹
2013-06-18 643 瀏覽
上星期四同朋友經過漆咸道見到有間樓上日本料理, 上去試吓; 入到去見到地方都好大, 地方整潔, 侍應有禮貌,招呼都好好, 叫左壽司,鹽燒三文魚頭, 奇妙扇貝, 雞泡魚干, 炸物等, 又叫左幾杯夏日凍飲,凍飲唔似一般餐廳啲汽水、果汁, 飲落好清新, 估唔到一間外表唔係好起眼的日本料理, 啲食物噤有水準, 無論食物外表同味道都經過大廚用心烹調.......一個字 "正" 下次再黎試吓串燒同剌身.
三文魚子壽司
鹽燒三文魚頭
奇妙扇貝
夏日凍飲
題外話/補充資料: 聽伙計講老闆專誠係日本訂購幾部波子機放在餐廳作為裝飾, 別具特色, 可惜法例所限, 唔可以玩。
2013-06-13
2 分鐘 (堂食)
2013-06-13 335 瀏覽
朋友相聚於尖沙咀,經過漆咸道,看見這家新開業的日本料理,看見MENU價錢合宜,所以決定試試看!!餐廳環境寬敞,寧靜!!前菜:枝豆新鮮可口!!生蠔配以酸醋汁,完美配搭!! 生蠔真鮮肥美,太美味了!!刺身!! 賣相已經非常吸引!!三文魚肥美!!非常新鮮!!!拖羅的脂肪分佈平均!! 入口融化!!象拔蚌爽脆!!燒三文魚頭非常香!!又唔會腥!! 多皮香脆!! 食到唔停得口~~~~還有其他和食,海膽炒飯,天婦羅也非常有水準!!YUMMY!!還有多款無酒精COCKTAIL選擇,太有驚喜啦!!下次一定要再來,試試今次沒吃的串燒!!

餐廳環境寬敞,寧靜!!
前菜:枝豆新鮮可口!!
生蠔配以酸醋汁,完美配搭!! 生蠔真鮮肥美,太美味了!!
刺身!! 賣相已經非常吸引!!
三文魚肥美!!
非常新鮮!!!
拖羅的脂肪分佈平均!! 入口融化!!
象拔蚌爽脆!!

還有多款無酒精COCKTAIL選擇,太有驚喜啦!!

下次一定要再來,試試今次沒吃的串燒!!

2013-06-11
  • 刺身!! 燒三文魚頭!!