2024-11-19 850 瀏覽
今次黎到瀧宴食晚餐,一入到門口已經feel到呢度嘅氣派。餐廳裝修好有格調,啲燈光同埋佈置都好講究,最正係可以睇到大廚喺鐵板燒區即場表演套餐由前菜開始已經好出色,白子滑如豆腐花,火炙吞拿魚個外層燒到香香地,入口即溶,配埋海膽醬嘅大蝦更加突出咗海鮮嘅鮮甜刺身拼盤新鮮到爆,特別係拖羅肥美得嚟又唔會覺得漏,秋刀魚同依咗目都係時令嘅精選,個個都肉質爽彈。海帶蜆肉湯就清甜開胃,飲完感覺特別舒服。香草牛油帆立貝燒得外脆內嫩,蘸埋牛油香草醬真係絕配。原隻澳洲鮑魚嫩滑得黎又夠彈牙,個醬汁香濃惹味。鵝肝係我至愛,外皮煎到金黃酥脆,裡面仲係半熟狀態,配埋自家製醬汁,醬汁酸甜適中,完全中和咗鵝肝嘅漏膩。宮崎和牛就更加冇得頂,油花分佈均勻,個大廚火候控制得好好,煎到外面微微焦香,入面仲保持粉紅色最後嘅蟹肉炒飯香噴噴,飯粒粒粒分明,蒜香同埋蟹肉嘅鮮味完美配合。炒什菜爽口清新,平衡返成餐嘅豐富。最後嘅柚子雪糕酸甜清新,幫你將成個味蕾reset返。呢餐嘅精緻程度同用料都幾高級,雖然價錢唔平,但係絕對值得,特別啲服務都做得好好,想食靚嘢慶祝或者同重要人物見面都啱曬!

海帶蜆肉湯就清甜開胃,飲完感覺特別舒服。

香草牛油帆立貝燒得外脆內嫩,蘸埋牛油香草醬真係絕配。

原隻澳洲鮑魚嫩滑得黎又夠彈牙,個醬汁香濃惹味。

炒什菜爽口清新,平衡返成餐嘅豐富。

最後嘅柚子雪糕酸甜清新,幫你將成個味蕾reset返。

2024-11-04
  • 香煎鵝肝伴自家製醬汁
銅鑼灣糖街Sugar+商廈落成一年,樓齡十分新,裡面有數間高級餐廳,自己中意食鐵板燒,今次就試咗瀧宴日本料理。自家製醬汁煮南非鮑魚自家製醬汁味道有少少辣,南非鮑魚質感軟腍,醬汁都令鮑魚好入味。季節刺身三款刺身有鯖魚,伊佐木,拖羅,鯖魚同伊佐木魚味濃郁,拖羅魚質肥美。金鎗魚腩手卷 同平時食開手卷吾同,師傅用上醉蔥餅代替紫菜,而且事先師傅已調味,金鎗魚腩蓉有入口即溶感。海鮮茶碗蒸茶碗蒸估唔到幾有驚喜,裏面有大量蟹肉,食材好新鮮,蛋味香濃。季節吸物大蜆湯蜆肉新鮮冇沙,湯品清潤,味道自然。野生生猛龍蝦龍蝦配以日本綠茶粉,味道比一般龍蝦清新。龍蝦肉爽口清甜,蝦膏味道令人難忘。香煎鵝肝伴自家制醬汁煎鵝肝做到吾腥,油脂豐富,自家製醬汁香甜。美國頂級牛柳有厚燒同薄燒,厚燒相對口感豐富,薄燒薄薄的一層亦品嚐到淡淡牛肉味。煙肉香蒜炒飯炒飯粒粒分明,加上煙肉粒令香氣更提升。是日精選甜品白桃啫喱清新解膩。

季節刺身三款

季節吸物
大蜆湯蜆肉新鮮冇沙,湯品清潤,味道自然。

香煎鵝肝伴自家制醬汁
煎鵝肝做到吾腥,油脂豐富,自家製醬汁香甜。

煙肉香蒜炒飯
炒飯粒粒分明,加上煙肉粒令香氣更提升。

是日精選甜品
白桃啫喱清新解膩。

2024-10-08
最近工作壓力太大,今日俾自己放縱吓,放一日假抖抖,今日晏畫行經銅鑼灣,記得曾經mark低過一間好想試嘅日本鐵板燒就在銅鑼灣糖街,於是走去試吓呢間嘅午餐先。一入到呢間餐廳,俾佢個無敵兼居高臨下嘅景色吸引住對眼球👀,可以望到全維港景色兼整個維園景,淨係個景已經加晒分喇。今日試食咗個$488午餐,足足有9道菜,呢個價錢極為吸引。➰ 季節前菜 (煙燻吞拿魚沙律)兩件厚厚兼肥美嘅吞拿魚刺身,既有濃濃嘅煙熏味,再配以師傅自家製嘅蒜蓉醬,同埋同埋炒製過嘅紫洋蔥,提升咗口感層次,使到味道更加豐富。➰ 季節刺身二款 (深海池魚+吞拿魚赤身)深海池魚肉质鲜嫩,口感细腻,而吞拿魚赤身則带有淡淡的油脂香。➰ 精選壽司2款 (伊佐木壽司 + 鯛魚壽司)伊佐木壽司口感細膩,魚味濃郁,帶有魚油的芳香,滑而不膩。而黑松露鯛魚壽司同樣係肉質滑嫩,加埋黑松露的香氣嘅融合,口感極為豐富,層次分明。➰ 香煎法國鵝肝師傅把鵝肝煎到外焦里嫩,口感细腻,油而不腻,搭配埋意大利陳醋汁的酸甜,能中和鵝肝嘅油膩感,再加埋師傅特別醃製過嘅日本黑豆,口感甜甜哋,更可解膩。➰ 香草牛油帆立貝師傅用少許牛油把帆立貝煎香,肉質夠鮮嫩,口感好Q彈,

今日試食咗個$488午餐,足足有9道菜,呢個價錢極為吸引。

➰ 季節前菜 (煙燻吞拿魚沙律)

➰ 季節刺身二款 (深海池魚+吞拿魚赤身)

➰ 精選壽司2款 (伊佐木壽司 + 鯛魚壽司

➰ 香煎法國鵝肝

➰ 香草牛油帆立貝
師傅用少許牛油把帆立貝煎香,肉質夠鮮嫩,口感好Q彈,再配以師傅特製嘅海苔汁,而海苔汁嘅味道令到整體口感更加爽口。

➰ 野生大虎蝦
師傅用牛油把沙巴大虎蝦煎到好香口,而蝦肉夠曬鮮甜味美,蝦頭好香脆兼好多蝦膏,牛油味又夠香濃。

➰ 美國頂級牛肉
師傳選用咗頂級美國牛柳,把牛柳煎到5成熟,肉質夠晒彈牙多汁,重有好香嘅牛肉味添,再配以師傅自己炸嘅蒜片,再加埋岩鹽,簡直好味到難以形容。

➰ 鐵板炒飯配海帶麵豉湯
呢個炒飯好多配料,包括有櫻花蝦、蔥粒、蒜粒、蛋等等,師傅把飯炒到好香,而且夠乾身兼粒粒分明,食落口感好豐富。
而海帶麵豉湯夠晒熱,兼料子十足。

➰ 炒雜菜
師傅用咗芽菜、椰菜、青蔥同埋紫洋蔥嚟炒,再撈埋師傅自家製嘅蒜蓉醬嚟食,夠晒香口兼惹味。

2024-09-02
  • 野生大虎蝦
  • 香草牛油帆立貝
  • 炒什菜
  • 香煎鵝肝伴自家制醬汁
  • 鐵板炒飯
2024-07-10 3021 瀏覽
⌇瀧 宴 日 本 料 理“ 🍱 “ Lunch Set ( $ 4 4 8 )瀧宴日本料理Lunch Set呢個價錢有9道菜,包括刺身、壽司同鐵板燒,超級大滿足🤩當日季節前菜有豆腐沙律,刺身有黑木魚同吞拿魚刺身,黑木魚香氣濃郁🎏然後精選壽司係依左木、池魚壽司,師傅已經為壽司調味,將魚嘅鮮味帶出🍣 接住到鐵板燒食物,首先有野生大虎蝦,非常有牛油香味,口感彈牙🍤 跟住係香草牛油帆立貝,底部有海帶汁襯托帆立貝嘅鮮味😋 下一道菜香煎鵝肝伴自家醬汁,睇到鵝肝係非常大!但唔會覺得膩😉 然後到牛嘅部份,食左米國頂級牛肉,厚燒同薄燒都試左,平時偏好厚燒嘅我覺得包住蔥嘅薄燒都非常出色,另有岩鹽同蒜片調味🥩 然後有炒什菜配自家製蒜蓉醬,蒜蓉醬味道好邖出!最後係鐵板櫻花蝦炒飯配麵豉湯完結美滿嘅一餐😋餐廳位於銅鑼灣Sugar+ 26樓,有落地玻璃飽覽維園同維港景色,光線充足,室內裝修亦有心思✨總括而言呢個午餐非常滿足,食物環境都好滿意,師傅亦細心解釋每一道菜,非常推薦👍🏻🦞瀧宴日本料理銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓🍞#foodraah_cwb
⌇瀧 宴 日 本 料 理
“ 🍱 “ Lunch Set ( $ 4 4 8 )
瀧宴日本料理Lunch Set呢個價錢有9道菜,包括刺身壽司同鐵板燒,超級大滿足🤩
季節前菜:豆腐沙律

米國頂級牛肉:厚燒+ 薄燒
櫻花蝦鐵板炒飯
蒜汁炒雜菜
2024-12-10 0 瀏覽
今天來到位於銅鑼灣的瀧宴日本料理慶祝紀念日,我們點了$880一位的套餐。首先送上的是餐廳自家醃製的漬物,有蘿蔔和青瓜等等。前菜是汁煮南非鮑魚,入口相當軟腍,鮑魚下方鋪了件蘿蔔,蘿蔔吸收鮑魚精華,相當入味。第二道菜是季節刺身,分別是深海池魚,秋刀魚,和拖羅。刺身相當鮮味,都不用蘸鼓油,山葵。第三道菜是吞拿魚米通壽司,吞拿魚蓉下面放了米餅,上面雪花似的是鹽。第四道菜是海鮮蒸蛋,蒸蛋當中有不少的蟹肉,所以蒸蛋十分鮮甜。第五道菜是湯,湯中有兩顆飽滿且鮮甜的蛤,還有紫蘇葉和海帶,湯的份量剛好。第六道菜是龍蝦,坐在鐵板前面看着師傅親自烹調菜式,龍蝦在鐵板上還是活動的。龍蝦膏和龍蝦肉分開烹調,最後再歸集一起,龍蝦肉彈牙鮮味,配合龍蝦膏甘香可口,可以再來一份嗎?🤤第七道菜是香煎鵝肝,師傅介紹這是用上了意大利的黑醋和日本的黑豆,黑豆甜甜的,鵝肝蘸上意大利黑醋,稍稍中和了鵝肝的油膩感,幸福感滿滿。😋第八道菜是美國頂級牛柳,這道菜當中的牛柳,師傅分了兩種做法;第一種就是切好兩小件煎熟,第二種則是以薄片的形式捲上蔥花再煎熟,旁邊伴碟的蒜片配上牛肉卷味道相當出色,無論是那一種做法,牛肉的味道都相當突出。第九道菜

首先送上的是餐廳自家醃製的漬物,有蘿蔔和青瓜等等。

第九道菜和第十道菜分別是煙肉香蒜炒飯和炒雜菜。炒飯炒至粒粒金黃,雜菜是炒豆芽,可以撈上蒜蓉醬一起吃,

第十一道菜是冰粉,可以選蜜桃味或者葡萄味,為一餐畫上完美句號。

2024-12-10 0 瀏覽
出糧要食好啲,收工去咗銅鑼灣嘅瀧宴,揀咗有discount嘅tasting menu,超級豐富。餐廳環境高級,一邊可以睇到維園,一邊可以睇住廚師烹調,推介😋南非鮑魚鮑魚肉質滑溜,煮到好腍,配埋鮮甜嘅蘿蔔,煮得好入味👍刺身刺身新鮮到爆,切得好靚,最鍾意中拖羅,油脂感足,食落無筋,係口入面融化😻金槍魚腩手卷金槍魚腩油脂豐富,底下係糯米飯同米餅脆脆,配搭有新意,擺盤亦都非常和風。茶碗蒸蛋茶碗蒸非常滑👍配埋啲海鮮係入面,好足料龍蝦龍蝦肉質彈牙,炒得好香,擺盤成個龍蝦殼好霸氣,非常ig-able鵝肝鵝肝口感細膩,融化喺口中,搭埋藍莓果醬,鹹甜平衡得好好,加埋脆法包,味道一流美國頂級牛柳配炸蒜片牛柳煎得啱啱好,肉質嫩,炸蒜片嘅香味真係加分,食落去好有層次。日式炒飯日式炒飯粒粒分明,米飯吸埋醬油香,有鑊氣而且調味啱啱好,唔會過鹹。仲有蜆湯同炒雜菜,雜菜配嘅芝麻粒蒜蓉醬,第一次食呢種醬,好惹味。巨峰提子啫喱甜品好清新refreshing, 呢餐真係回味無窮💯💯

南非鮑魚
鮑魚肉質滑溜,煮到好腍,配埋鮮甜嘅蘿蔔,煮得好入味👍

刺身

金槍魚腩手卷

茶碗蒸蛋
茶碗蒸非常滑👍配埋啲海鮮係入面,好足料

龍蝦

鵝肝

美國頂級牛柳配炸蒜片

日式炒飯

巨峰提子啫喱
甜品好清新refreshing, 呢餐真係回味無窮💯💯
2024-11-29 180 瀏覽
適逢朋友生日,想同佢食好啲,所就帶咗佢嚟呢度試吓呢間Omakase☺️位於銅鑼灣糖街嘅瀧宴日本料理,位置十分方便,簡單啲就係喺皇室堡轉彎行多幾步就到🤭係Sugar+26樓,其實平時好少行呢個位,估唔到呢幢大廈都有好多嘢食😆💁‍♀️ 南非鮑魚南非鮑魚配蘿蔔,再加埋自家製醬汁,甜甜地;鮑魚好淋彈牙😋💁‍♀️刺身有三款魚,肉質爽口鮮甜,特別有我最鍾意嘅油甘魚🤤💁‍♀️金槍魚腩手卷係脆脆嘅米餅上放上金槍魚腩,個感覺好得意,💁‍♀️茶碗蒸蛋唔講唔知,我朋友好鍾意食茶碗蒸,佢見到之後勁開心😂;蒸蛋好大碗,入面有蟹肉同蝦肉,蛋亦蒸得好滑💁‍♀️吸物呢個好有驚喜,係魚湯,我最鍾意就係飲魚湯,係用頭先刺身嗰三款魚嘅魚骨熬製而成,熱辣辣,非常鮮甜🥰💁‍♀️ 龍蝦龍蝦好大隻好多肉,配悝蝦頭嘅膏一齊煎,好香口;龍蝦極度新鮮,蝦肉煎得啱啱好,朋友話係佢食過最好食嘅龍蝦😆💁‍♀️鵝肝鵝肝大小肥瘦啱啱好,唔腥;配埋多士同埋黑醋汁,好好食,完全唔會膩,鵝肝永遠係我嘅至愛🤩。配埋甜甜嘅黑豆清請味蕾💁‍♀️美國頂級牛柳牛柳係厚切,啖啖肉好有口感,有濃濃嘅牛味,而且唔會好韌,點少少海鹽一齊食,正👍碟旁邊嘅炸蒜片亦都好好食💁‍♀️ 炒飯飯粒粒粒

💁‍♀️ 南非鮑魚
南非鮑魚配蘿蔔,再加埋自家製醬汁,甜甜地;鮑魚好淋彈牙😋

💁‍♀️刺身
有三款魚,肉質爽口鮮甜,特別有我最鍾意嘅油甘魚🤤

💁‍♀️金槍魚腩手卷
係脆脆嘅米餅上放上金槍魚腩,個感覺好得意,

💁‍♀️茶碗蒸蛋
唔講唔知,我朋友好鍾意食茶碗蒸,佢見到之後勁開心😂;
蒸蛋好大碗,入面有蟹肉同蝦肉,蛋亦蒸得好滑
💁‍♀️吸物

💁‍♀️ 龍蝦

💁‍♀️鵝肝

💁‍♀️美國頂級牛柳
碟旁邊嘅炸蒜片亦都好好食

💁‍♀️ 炒飯
飯粒粒粒分明,雖然細細碗都夠飽
💁‍♀️炒雜菜
有芽菜韭菜同菇一齊炒,朋友話啲芽菜比出邊食嘅粗身,好有口感,配埋旁邊嘅XO醬一齊食,提升層次

💁‍♀️甜品
係巨峰提子啫喱🍇,唔太甜,好清新

一個價錢,有齊鮑魚、龍蝦、鵝肝,好抵食🫶
2024-11-15
  • 自家製醬汁煮南非鮑魚
  • 海鮮茶碗蒸
  • 美國頂級牛柳
  • 炒飯
  • 季節刺身
2024-11-27 166 瀏覽
南非鮑魚爽口有味道,汁煮蘿蔔極入味,有關東煮嘅既視感,八爪魚彈牙不黏稠,秋刀魚刺身魚味濃厚、肉地結實,吞拿魚入口即融,令人回想起喺北海道嘅冬日;吞拿魚他他配上米餅有口感上嘅層次,淡雪鹽為成件事加上咗微鹹嘅變奏,令佢變得不單調。一上個煎鵝肝炭火香就撲鼻而來,蒸發嘅醬汁香更加係令人食指大動,脆脆嘅多士加上嫩滑嘅鵝肝簡直係絕配,油脂充足不唔肥膩,每啖就有油煎嘅香味。蛤蚧湯清甜有淡淡嘅海水香,好適合食到中段清清味蕾,蛤蚧大隻有肉地,完全食唔到沙。煎野生龍蝦啖啖肉,海鮮同優質牛油相得益彰,海水由每縷肉絲之間滲出,煎到少少脆口,唔會太乾太老,一切都配合完美。頂級煎牛柳五成熟就剛好,表面微焦,裡面軟腍,加埋炸蒜片又係另一種樂趣。最後上個自家製白桃啫喱,清爽清新,好適合做結尾,白桃味濃、甜而不膩,冰冰涼涼,好正!
南非鮑魚爽口有味道,汁煮蘿蔔極入味,有關東煮嘅既視感,

白桃啫喱

• 自家製醬汁煮南非鮑魚
  • 美國頂級牛柳
  • 季節刺身
  • 香煎鵝肝伴自家制醬汁
.銅鑼灣· 維港靚景嘆高質鐵板燒.瀧宴日本料理📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓.➰今日到訪的餐廳位於銅鑼灣皇室堡附近的Sugar+,踏出電梯已見餐廳招牌及琳瑯滿目的酒藏牆身,氣派奢華。.餐廳主打鐵板燒,亦有刺身及日本料理提供,就座後店員亦有簡單介紹餐廳特色及推介了最新的晚市優惠鐵板套餐,非常吸引。.用餐區佔據整層,鐵板燒區亦有兩邊吧枱,可同時供應多位客人,而且在鐵板燒枱後可見魚缸養著鮑魚及龍蝦等海鮮,非常新鮮奪目。➰Takiyan Tasting Menu  💲880/1.𖥕 自家製醬汁煮南非鮑魚 ⭐️4.3/5⭐️𖥕 季節刺身3款 ⭐️4.1/5⭐️(另以優惠價追加 生蠔 💲100/1隻 · 海膽刺身💲280/1份·新鮮象拔蚌刺身 💲430/1份)✥ 金鎗魚腩手卷 ⭐️4.2/5⭐️✥ 海鮮茶碗蒸 ⭐️4.1/5⭐️✥ 季節吸物 ⭐️4.2/5⭐️❀ 野生生猛龍蝦 ⭐️4.2/5⭐️❀ 香煎鵝肝伴自家制醬汁 ⭐️4.2/5⭐️❀ 美國頂級牛柳 or 西班牙黑毛豬 ⭐️4.2/5⭐️(+💲180 升級宮崎和牛)✥ 煙肉香蒜炒飯 ⭐️4.1/5⭐️✥ 炒什菜 ⭐️4.1/5⭐️✥ 是日精選甜品·紅豆抹茶布甸 ⭐️4.
銅鑼灣· 維港靚景嘆高質鐵板燒

✥ 季節吸物 ⭐️4.2/5⭐️
❀ 野生生猛龍蝦 ⭐️4.2/5⭐️
❀ 香煎鵝肝伴自家制醬汁 ⭐️4.2/5⭐️
❀ 美國頂級牛柳 or 西班牙黑毛豬 ⭐️4.2/5⭐️
(+💲180 升級宮崎和牛)
✥ 煙肉香蒜炒飯 ⭐️4.1/5⭐️
✥ 炒什菜 ⭐️4.1/5⭐️
✥ 是日精選甜品·紅豆抹茶布甸 ⭐️4.1/5⭐️
第一道頭盤先奉上汁煮南非鮑魚,餐廳以日式蒸煮手法加上大根一同烹煮,擺盤精緻,鮑魚入口非常軟稔,大根吸收了醬汁精華亦相當出色。
自家製醬汁煮南非鮑魚

接著師傅奉上了深花池魚·青花魚·吞拿魚三式刺身,由淡至濃入口,新鮮滋味。接著一道金鎗魚腩手卷並不以紫菜包裹,而是用了最中餅墊底增添口感,最後師傅還加上了淡雪鹽提味,不用加醬油味道已經很豐富。
金鎗魚腩手卷

間場部分送上了海鮮茶碗蒸及日式海鮮味噌湯,海鮮味噌湯魚鮮味非常濃郁,入口暖心順喉,非常滋味。
海鮮茶碗蒸

終於來到主菜環節,師傅首先將今日的鐵板食材展現比我地,原隻由魚缸即撈上來的生猛龍蝦,鵝肝及牛柳等食材一一展現,我們坐下來欣賞師傅的鐵板手藝亦賞心悅目,第一道鐵板野生龍蝦以龍蝦膏作醬汁調味,還原最鮮甜的味道,非常惹味。然後香煎鐵板鵝肝的時候四溢的油脂香氣已令我們食指大動,入口理所當然的入口即溶,十分滋味。
香煎鵝肝伴自家制醬汁

然後到了肉類部分,可選牛或豬,牛柳是厚燒處理,五成熟配上蒜片已經足夠惹味出色,最後當然少不了炒飯·什菜,最後甜品以紅豆抹茶布甸作結。
紅豆抹茶布甸

➰總結
餐廳主打鐵板燒,餐廳氣派奢華講究,更可以欣賞到維港美景,而且最近推出的晚市鐵板套餐優惠更是超高性價比,食材亦亳不馬督,師傳功架行雲流水,一氣呵成,兼且風趣幽默,整個用餐環境都非常愉悅,侍應亦都熱情有禮,貼心抵讚,非常推薦依間高質鐵板燒比大家,相信絕對唔會令大家失望。

➿➿➿
#瀧宴日本料理
#銅鑼灣美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#TakiyanTastingMenu
#自家製醬汁煮南非鮑魚
#野生生猛龍蝦
#香煎鵝肝伴自家制醬汁
紅豆抹茶布甸
2024-11-18 287 瀏覽
位於銅鑼灣的瀧宴日本料理,可飽覽維港美景,裝潢華麗,提供即席烹調的日式料理及鐵板燒,海鮮活捉活煮,相當新鮮當日我與朋友到餐廳慶祝生日,師傅態度有善好客,令我們印象很深刻✨Takiyan Tasting Menu $880✨自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚份量十足,質地爽彈軟腍,煮至入味✨三款季節刺身春刀魚、吞拿魚、池魚,味道新鮮,肉質肥美柔軟✨金鎗魚腩手卷底下香脆米餅加上金鎗魚蓉,口感爽脆中帶有軟綿感覺✨海鮮茶碗蒸質地滑嫩,充滿濃郁蛋香✨清酒煮蜆味道清甜✨野氐生猛龍蝦龍蝦相當新鮮,肉質結實彈牙,以蝦膏醬汁調味,更突出龍蝦肉解甜,相當有鑊氣✨香煎鵝肝伴自家制醬汁慢慢煎香鵝肝,肉質肥美,油脂豐富,配搭香醋調味,底下加上多士,口感豐富之中很解膩✨厚燒牛柳牛柳牛味香濃,充滿牛味,肉汁豐富,可配搭炸蒜片✨西班牙黑毛豬薄身豬肉片加入香蔥,味道清新✨煙肉香蒜炒飯炒飯粒粒分明,加上煙肉粒及香蒜配料,口感豐富✨炒什菜銀芽猛火快炒,爽脆可口✨果凍味道清甜,很解膩

✨Takiyan Tasting Menu $880

✨自家製醬汁煮南非鮑魚
鮑魚份量十足,質地爽彈軟腍,煮至入味

✨三款季節刺身
春刀魚、吞拿魚、池魚,味道新鮮,肉質肥美柔軟

✨金鎗魚腩手卷
底下香脆米餅加上金鎗魚蓉,口感爽脆中帶有軟綿感覺

✨海鮮茶碗蒸
質地滑嫩,充滿濃郁蛋香

✨清酒煮蜆
味道清甜

✨野氐生猛龍蝦

✨香煎鵝肝伴自家制醬汁

✨厚燒牛柳
牛柳牛味香濃,充滿牛味,肉汁豐富,可配搭炸蒜片

✨西班牙黑毛豬
薄身豬肉片加入香蔥,味道清新

✨煙肉香蒜炒飯
炒飯粒粒分明,加上煙肉粒及香蒜配料,口感豐富

✨炒什菜
銀芽猛火快炒,爽脆可口

✨果凍
味道清甜,很解膩
2024-11-17 228 瀏覽
同朋友慶祝生日 就想試下鐵板燒咁岩呢一間瀧宴做緊2周年優惠所以就book左晚餐時段試下一出lift門口就覺得佢地門面設計都幾靚 同埋啲工作人員都好有禮貌serve 我地間餐廳嘅設計都幾靚,左邊係鐵板燒既Bar枱右邊係餐枱而且望出去就望到無敵海景 不過咁啱夜晚落雨所以就無咁靚我哋就嗌咗dinner Teppanyaki set前菜 有特製嘅吞拿魚同埋 60個月嘅Parma Ham配蜜瓜 然之後就嚟咗個季節吸物 係一個海帶鮮沙白湯佢海鮮味好濃但係都幾清甜😍喺食緊呢兩個前菜嘅時候呢,佢就會準備好我哋等陣嘅主菜俾我哋影吓相同埋睇吓食材 南非鮑魚係新鮮喺個魚缸撈上嚟 😱😱👍第一樣就係南非鮑魚 南非鮑魚新鮮切薄片燒得啱啱好,唔會過老 燒完之後再配咗啲海苔粉上去味道豐富咗之餘又食到鮑魚嘅鮮然後就到野生大虎蝦 佢燒到個蝦頭脆卜卜面而蝦頭都幾多膏😋下一味餸就係香煎銀鱈魚呢個魚最正嘅就係佢脆卜卜嘅魚皮 😝下一味就係帆立貝好濃嘅牛油味,而且上邊有一啲魚子再加埋佢特制嘅醬汁 鹹鹹鮮鮮 入口嘅時候上面嘅魚子爆曬出嚟超正🤭另一個就係美國頂級牛肉 其他鐵板燒通常只有薄燒或厚燒但係呢一間薄燒同埋厚燒都有另外配咗一啲海

同朋友慶祝生日 就想試下鐵板燒
咁岩呢一間瀧宴做緊2周年優惠所以就book左晚餐時段試下
一出lift門口就覺得佢地門面設計都幾靚
同埋啲工作人員都好有禮貌serve 我地

間餐廳嘅設計都幾靚,左邊係鐵板燒既Bar枱右邊係餐枱
而且望出去就望到無敵海景 不過咁啱夜晚落雨
所以就無咁靚

我哋就嗌咗dinner Teppanyaki set

然之後就嚟咗個季節吸物 係一個海帶鮮沙白湯
佢海鮮味好濃但係都幾清甜😍
喺食緊呢兩個前菜嘅時候呢,佢就會準備好我哋等陣嘅主菜

第一樣就係南非鮑魚 南非鮑魚新鮮切薄片
燒得啱啱好,唔會過老 燒完之後再配咗啲海苔粉上去
味道豐富咗之餘又食到鮑魚嘅鮮

另一個就係美國頂級牛肉
其他鐵板燒通常只有薄燒或厚燒
但係呢一間薄燒同埋厚燒都有
另外配咗一啲海鹽同埋炸蒜片
師傅話如果唔夠味,就可以配埋一齊食
但係其實煎完個牛味你已經好夠,所以都唔使配埋一齊食
但係炸蒜片就咁當薯片食都係超正😁

最後師傅即席炒咗呢個櫻花炒飯 櫻花蝦嘅味出,而且配料好多

炒雜菜配特製XO醬
層次口感豐富 搭配均勻😙
到最後再有埋個甜品 係我最鍾意嘅柚子雪葩😍
成餐非常滿足
可以即席睇住師傅係你面前煮嘢食
而且睇到食材係新鮮 服務員亦都會為你介紹每一道餸嘅食法
成個體驗都係唔錯

喺銅鑼灣Sugar+ 26高層樓上舖,除左係一間主打廚師發辦既鐵板燒餐廳,餐廳瑰麗裝修,仲有一個特色就係望住無遮無擋既維港景色 👀👀 😎 個view好正🥰適合一班朋友、公司聚會包場😉 有長bar 枱可以睇住師傅握壽司🍣同匠心演繹而家openrice lunch有優惠添😎😎Dinner set 63折😜所以好推介大家去!😏😏⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ Teppanyaki set ($1480/pp)好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡🤤1️⃣季節前菜有分由淡味食到濃味👍🏼 有非常健康嘅日本餐的餐前菜 🍽️海藻醋連蟹肉🦀蟹肉好新鮮😄海藻有啲粘粘地咁加埋啲醋超級好食又開胃😍 燒白子口感綿密滑嫩😄入口即溶🥰有啲柚子醋調味更能突顯白子的鮮味😋 最後先食風乾火腿加密瓜🍈因為火腿係用咗60個月嚟風乾😎相當濃味2️⃣南非鮑魚鮑魚燒到入晒味🍴燒嘅時候有切開一片片☺️ 食落口感好似食緊菇咁爽口又腍😍 加上海苔嚟調影味🍽️超夾超好食🤤🤤3️⃣野生大虎蝦虎蝦好大隻🦐煎嘅時候有去皮去腸👍🏼 有適當嘅調味帶出隻蝦嘅鮮味🥰 而且肉質超爽口超新鮮😋 蝦頭位置仲有肉食tim🤤4️⃣香煎銀鱈魚外皮煎

Teppanyaki set ($1480/pp)

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡🤤

1️⃣季節前菜
季節前菜

2️⃣南非鮑魚

3️⃣野生大虎蝦

4️⃣香煎銀鱈魚
外皮煎到好脆🤩入面啲魚肉好嫩滑😋 煎完之後超多魚油加上微微嘅鹽嚟調味🧂超級香超級好食😍 值得推薦!👍🏼
香煎銀鱈魚

5️⃣香草牛油帆立貝
賣相超靚🥰大大粒同肥美厚身活帆立貝牛油燒🤩被輕輕煎至金黃🌟外焦內嫩😊好鮮甜😎入口厚肉嫩滑又彈牙😛加上香草牛油再磯燒🧈吸滿帶有鹹味的蒜蓉牛油汁🧄配上自家醃漬既海苔湯🥣和三文魚子🎣豐富咗口感同凸顯鮮味😊

6️⃣美國頂級牛肉
美國頂級牛肉有兩種食法🫣 薄燒厚燒兩吃🔪試到不同口感😇 薄切牛肉捲着香蔥來燒🌯有啲似牛肉卷🍴肉質嫩滑😍好惹味😋而厚燒就牛肉味較濃😝肉質鮮嫩多汁🤓油花豐富🐄肉香四溢🥸配以輕脆香口嘅炸蒜片同鹽粒🧂味道更有層次😗完全唔會好油膩😎
美國頂級牛肉

7️⃣鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜
炒飯要整得好食其實好難🙁 喺呢度完全做到好好食🤤鐵板炒飯炒到金黃同粒粒分明🍚超級足料😎每啖都食到櫻花蝦🦐蟹肉🦀蛋絲🍳紅蘿蔔絲🥕蔥花🤓超級鮮味😏好香好好味🥺唔會好油🤨入口好乾身😎仲有炒雜菜配上自家製蒜蓉醬😙超級惹味同芽菜超爽脆清甜😉
鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜

8️⃣季節吸物
今日係淮山魚湯🥣miss mochi唔係好飲街既湯😌因為太重味精😫不過呢度碗湯🥣miss mochi飲晒! 魚湯奶白色同熱辣辣🔥如果唔係好易好腥😌好濃魚味同超級鮮甜美味🐟淮山入口黏滑😗非常鮮甜😎
淮山魚湯

9️⃣甜品
自家製巨峰提子啫喱🍇好特別,啫喱係整到一粒粒透明既🧊好似啲冰粒咁,超fancy🤭食落好似食緊巨峰提子咁😎質地勁Q彈😏
巨峰提子啫喱

🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸

📍 銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓
🚇 港鐵銅鑼灣站E出口,步行約4分鐘
季節前菜
香煎銀鱈魚
美國頂級牛肉
鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜
淮山魚湯
2024-11-14 230 瀏覽
這是一個賞心悅目的鐵板燒:鐵板燒餐廳#### 餐廳特色- **美味食材**:選用新鮮的和牛、海鮮及時蔬,確保每一口都能感受到食材的原汁原味。👍- **主廚表演**:專業主廚在鐵板前的精湛技藝,將食材現場烹調,讓顧客在享受美食的同時,也能欣賞到廚藝的魅力。👍- **舒適環境**:現代簡約的裝潢,搭配柔和的燈光,營造出輕鬆愉悅的用餐氛圍。👍#### 推薦菜品1. **和牛鐵板燒**:肉質細膩,油花分布均勻,輕輕一烤即化,搭配特製醬汁,風味絕佳。👍2. **海鮮拼盤**:新鮮和龍蝦,配上師傅的烹調技巧非常好味。 👍3. **時蔬炒菜**:選用當季時蔬,清脆可口,為重口味的肉類提供了良好的平衡。👍4. **自製醬料**:餐廳提供多款自製醬料,如蒜蓉醬、黑椒醬等,讓顧客可以根據個人口味進行搭配。👍環境非常美麗可以飽覽銅鑼灣夜景🎑
這是一個賞心悅目的鐵板燒:

團購
100分的鐵板燒
超好的鐵板燒
2024-11-14 152 瀏覽
🍬餐廳位於銅鑼灣繁華地段的Sugar+商厦中。空間格局寬敞明亮,近乎落地的透明玻璃窗將外界景致一覽無遺。價格不過千的日式饗宴,超級友善的職員,賓至如歸的體驗,好絕對值得一試。📄Takiyan Tasting Menu $880🌊自家製醬汁主南非鮑魚鮑魚的肉質滑嫩有彈性、有咬感,海味與醬汁的味道融合,帶來淡淡的鮮甜味。底部有一小塊白蘿蔔吸收鮑魚的鮮味,平衡醬汁的濃郁。🍣季節刺身三款池魚、伊佐木和吞拿魚的風味由淡入濃,循序漸進。池魚的肉質細膩,味道清淡,散發著淡淡的海鮮鮮味。伊佐木則肉質結實而滑嫩,味道鮮美,且帶有絲絲甜味。吞拿魚的口感柔滑且富有嚼勁,油脂的濃郁味道令人回味無窮。🐟🧂金鎗魚腩手捲這道料理採用了鬆脆餅代替紫菜作為手捲的包裹,和使用了米粉鹽作為配料,令口感層次更豐富。金鎗魚肉質鮮嫩、油脂豐富、入口即化,鬆脆餅能提供酥脆的口感和清淡乾身,與內餡的軟嫩形成對比,很好的襯托主角,增加整體口感的多元性。米粉鹽的添加能為口感增添一層鹹香的味道,與內餡鮮美結合,形成更複雜的層次。創新的作法也賦予整道菜餚一種更加精緻優雅的視覺擺盤效果和當代人對健康的追求。🥚茶碗蒸滑順密實的蛋質地,散發出溫潤

📄Takiyan Tasting Menu $880

🌊自家製醬汁主南非鮑魚

🍣季節刺身三款

🐟🧂金鎗魚腩手捲

🥚茶碗蒸
滑順密實的蛋質地,散發出溫潤的金黃色澤。蛋香與蒸汽的清幽氣息融合,加入不同海鮮的食材,為這道料理增添了一絲海鮮鮮味和咬感,令人食欲大開。

🥣季節吸物 - 蜆肉清湯
湯頭清新淡雅,卻蘊含著大海的鮮美滋味,同時能潔淨味蕾,喚起對後續菜肴的期待。

🦞野生生猛龍蝦
龍蝦肉質飽滿爽口彈牙、呈現誘人的金黃色澤,檸檬汁既能突出其鮮甜的海鮮風味,為整體口感帶來了柔和的平衡。

🦢香煎鵝肝
鵝肝的表面酥脆的外皮,而內裡則保持著渾厚濃郁的口感。每一口都能感受到鵝肝獨特的滑嫩質地和醇厚濃郁的風味,再以黑豆進行中和,搭配絕妙。

🐮美國頂級牛柳
保持了軟嫩多汁的質地,令每一口咀嚼都能感受到牛肉纖維的鮮甜多汁,令人回味無窮。旁邊的青椒帶來了脆嫩的口感,與牛肉形成反差、調和口感。

🍚煙肉香蒜炒飯
每一粒米飯都吸附了適量的油脂,散發出誘人的香氣;與飽滿的煙肉碎、蒜末等配料充分融合,每一口都能感受到飯粒的彈牙,以及煙肉帶來的豐厚味道。

🥗炒什菜
芽菜被炒至香口搭配XO醬,更惹味。

🍨自家製白桃冰粉
既不會過於冰冷生澀,也不會過於甜膩軟爛,恰到好處地融合了滑嫩與香甜,瑰麗的果香在口中久久飄蕩。
2024-11-09 278 瀏覽
餐廳位於Sugar+ 26/F,坐擁大坑同埋維園嘅夜景,超級推薦夜晚嚟食,一路食一路欣賞香港嘅夜景✨而家做緊優惠,以promotion price $880享用原價$1380嘅Takiyan Tasting Menu✨自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚浸得又淋又入味,自家製醬汁好有日式風味,白蘿蔔比想像中更加清甜!好出色地kick start呢餐盛宴✨季節刺身3款先食鯛魚、再食青花魚,最後係吞拿魚厚切刺身,非常新鮮,而且充滿魚香,個人覺得青花魚最出色💯✨金鎗魚腩手卷由底數上係米餅、壽司飯、呑拿魚碎、用米粉做嘅鹽以及少量芝麻碎🥹唔用紫菜反而用口感爽脆嘅米餅,呢個配搭好新奇😛✨海鮮茶碗蒸滿滿嘅蟹肉,日本🇯🇵蛋嘅味道真係特別香,份量都幾大同好滑身✨季節吸物濃郁嘅龍蝦湯,實在係龍蝦盛宴✨野生生猛龍蝦🦞坐吧枱位最開心係可以見到師傅成個備餐過程,由拎隻好生猛游緊水嘅龍蝦出嚟劏、沖水、煎,到最後用膏煎至金黃色,再加埋日本紫菜粉👍🏻龍蝦大大隻非常多肉而且肉質彈牙鮮嫩,性價比好高✨香煎鵝肝伴自家製醬汁脂肪感爆棚嘅鵝肝配自家製黑醋醬😋食完仲有兩粒黑豆解膩,toast烤得好香脆!✨美國頂級牛柳肉味香濃,唔需要額外用鹽

季節刺身3款
先食鯛魚、再食青花魚,最後係吞拿魚
厚切刺身,非常新鮮,而且充滿魚香,個人覺得青花魚最出色💯

海鮮茶碗蒸
滿滿嘅蟹肉,日本🇯🇵蛋嘅味道真係特別香,份量都幾大同好滑身

季節吸物
濃郁嘅龍蝦湯,實在係龍蝦盛宴

野生生猛龍蝦🦞

香煎鵝肝伴自家製醬汁

美國頂級牛柳
肉味香濃,唔需要額外用鹽調味已經好足夠,簡單嘅炸蒜片亦都好驚艷!

煙肉香蒜炒飯
🍽️omakase最珍貴之處係簡單嘅食材都可以用出色嘅方法呈現😋炒飯嘅用料好簡單普通,充滿蛋香嘅飯配上眾多配料👍🏻本身好飽都食晒成碗飯

炒什菜
新鮮清甜嘅炒雜菜,想重味啲嘅話可以撈埋師傅自製嘅蒜蓉醬👀我個人覺得加埋醬料味道更加豐富同埋多層次

是日精選甜品🍧
軟滑嘅綠茶布甸,配上紅豆蓉👍🏻個人覺得紅豆蓉絕對係錦上添花