2025-06-09 420 瀏覽
主打日式席前鐵板燒嘅瀧宴,位於銅鑼灣Sugar+嘅高層!餐廳同時有席前壽司師傅坐鎮,就好似食半Part Omakase,再接半Part席前鐵板燒,一次過滿足晒兩個願望!Takiyan 特選和牛套餐 $880/位原價$1,380,特價$880,仲可以用優惠價追加items!自家製醬汁煮南非鮑魚煮到入晒味,鮑魚係淋中帶彈牙嘅完美口感,Good Start!季節刺身3款鯖花魚 - 輕炙燒出油香!深海池魚 - 魚肉爽身細嫩!真鯛 - 以黑松露醬、黑松露油同埋淡雪鹽調味,淡雅鮮甜!金槍魚腩手卷金槍魚腩蓉軟綿肥美!海鮮茶碗蒸以蟹肉同埋帶子肉作芡汁,份外鮮甜!季節吸物蜆湯清甜可口!野生生猛龍蝦瀧宴嘅特色之一,就係有魚缸養住鮮活龍蝦!龍蝦肉加入龍蝦膏炒香,最後灑上紫菜粉,既鮮味又彈牙!香煎鵝肝伴自家製醬汁鵝肝肥美甘香,自家製嘅無花果黑醋汁,微酸帶果甜,配鵝肝十分美味!日本宮崎和牛輕煎至三成熟,肉汁豐富!煙肉蒜香炒飯香口嘅炒飯,加埋流心燶邊太陽蛋,正!炒雜菜蒜蓉醬增添風味!是日精選甜品是日甜品為自家製豆乳奶凍!
Takiyan 特選和牛套餐 $880/位
季節刺身3款
鯖花魚 - 輕炙燒出油香!
深海池魚 - 魚肉爽身細嫩!
真鯛 - 以黑松露醬、黑松露油同埋淡雪鹽調味,淡雅鮮甜!
金槍魚腩手卷
金槍魚腩蓉軟綿肥美!
海鮮茶碗蒸
以蟹肉同埋帶子肉作芡汁,份外鮮甜!

蜆湯清甜可口!

日本宮崎和牛
輕煎至三成熟,肉汁豐富!
煙肉蒜香炒飯
香口嘅炒飯,加埋流心燶邊太陽蛋,正!
炒雜菜
蒜蓉醬增添風味!

是日精選甜品
是日甜品為自家製豆乳奶凍!
2025-05-26
2025-06-04 1022 瀏覽
閨蜜愛吃龍蝦,朋友「吹雞」到日式料理店吃午餐,想也不用想便立即答應。餐廳空間闊落,景觀也不錯。友人曾多次在此用餐,盛讚這裡的龍蝦與牛肉套餐美味兼性價比高,碰巧餐廳兩周年優惠,多款套餐有八折優惠。季節前菜是冷明太子玉子燒,質素正常,不過不失。龍蝦生猛新鮮,直接以鐵板烤熟,配以龍蝦膏調配的醬汁同食,最能突顯龍蝦的鮮味。帆立貝屬大尺碼,以牛油香煎外,廚師還配以紫菜湯汁,令帆立貝更加濕潤。鵝肝煎得恰到好處,口感柔軟而不肥膩,實屬水準之作。牛肉是否頂級不得而知,牛肉幾乎沒有脂肪,可幸肉味依然濃郁。蟹肉炒飯香口美味,炒飯顆粒分明,只是蟹肉不知去向,易名為櫻花蝦炒飯更為適合。餐牌上寫的是炒雜菜,上枱的卻是炒芽菜,基於其他食物的水準都達標,抄雜菜變成炒芽菜也不用計較。味噌湯換成了魚湯,魚湯魚味濃郁,魚肉亦十分香軟,加錢升級也絕對值回票價。———————————————————————使用優惠:餐廳開業兩周年紀念,午市套餐八折優惠。

餐廳空間闊落,景觀也不錯。

季節前菜

季節前菜是冷明太子玉子燒,質素正常,不過不失。

香草牛油帆立貝

煎鵝肝伴自家製醬汁

鵝肝煎得恰到好處,口感柔軟而不肥膩,實屬水準之作。
美國頂級牛肉

牛肉是否頂級不得而知,牛肉幾乎沒有脂肪,可幸肉味依然濃郁。
香蒜蟹肉炒飯

鮮淮山魚濃湯
———————————————————————
使用優惠:餐廳開業兩周年紀念,午市套餐八折優惠。
2025-02-26
香草牛油帆立貝
煎鵝肝伴自家製醬汁
美國頂級牛肉
鮮淮山魚濃湯
2025-05-19 1063 瀏覽
👨🏻‍🍳日式鐵板燒的精髓在於利用新鮮的食材 加上廚師的一對巧手 帶出食物最原始的風味 食客坐在鐵板吧枱前看着大廚舞動着煎鏟 逐一將食材炮製熱㶧㶧的美食 既賞心悅目 也讓人口角垂涎 餐廳位於銅鑼灣的Sugar+ 26樓 可俯瞰城市的夜景 落地玻璃設計也大大增加空間感 琳瑯滿目的酒藏牆身更加突顯奢華氣派✨.首先上桌的是自家製醬汁煮南非鮑魚 入口肉質軟稔 以蒸煮手法加上大根一同烹煮 大根吸盡湯汁的精華 .隨後奉上鰈魚 鯛魚和深海大池魚刺身 味道由淡至濃 鮮美甘甜 厚薄適中 .金鎗魚腩手卷魚蓉口感細滑 配上香脆的餅底大大增添口感 .大蜆湯底色澤清澈 鮮甜的大蜆帶微微的海水鹹香 回味悠長 .主菜方有龍蝦 鵝肝及和牛 龍蝦在鐵板上吱吱作響 肉質鮮嫩彈牙 伴隨豐腴的龍蝦膏調味 味道豐富 .香煎鵝肝外脆內軟 油香味濃郁 自家製醬汁帶微微果香 能中和鵝肝的膩感.宮崎和牛表面微焦 五成熟內裡仍保持粉嫩紅色 肉質柔嫩多汁 入口即化 簡單的調味已經突顯到和牛的牛香 配上蒜片更添滋味 最後以蒜香炒飯 炒時蔬和寒天果凍作結尾 相當滿足.餐廳主打鐵板燒 亦有刺身及日本料理提供 晚市鐵板套餐優惠性價比頗高 環境舒適有

金鎗魚腩手卷魚蓉口感細滑 配上香脆的餅底大大增添口感

大蜆湯底色澤清澈 鮮甜的大蜆帶微微的海水鹹香 回味悠長

餐廳主打鐵板燒 亦有刺身及日本料理提供 晚市鐵板套餐優惠性價比頗高 環境舒適有格調 餐廳氣派奢華講究 無疑是慶祝或聚會的好去處💆🏻‍♀️

2025-02-23 2429 瀏覽
近日朋友仔從美國回來,請我吃生日午餐,我們選址銅鑼灣的”瀧宴日本料理”,今次點了兩款不同的菜單,可以交換試吃。開場是季節性開胃小菜,玉子燒配上明太子和紫菜。再來是生魚片拼盤,魚肉切割精細,拖羅不算肥美但入口軟嫩,肉質鮮甜。野生南非鮑魚用上簡單的黑椒和鹽調味,煎得油潤彈牙,肉質爽口有彈性,讚。野生大虎蝦蝦肉鮮嫩多汁,外皮略帶焦香,師傅還細心幫我們切成三份。香草牛油帆立貝,扇貝的嫩滑與牛油的醇厚相互交融,每一口都充滿幸福感。鐵板煎鱈魚的火候掌握得宜,外脆內嫩,魚肉的鮮香在口中綻放,讓人忍不住想再來一塊。鐵板燒少不了牛肉,宮崎日本牛肉的嫩滑,與美國頂級牛肉的濃郁風味交織,不過味道和肉質都是比較喜歡日本牛,只沾一點點鹽已經回味無窮。這次的午市套餐不僅價格合理,食材新鮮,且每一道菜都展現了廚師的巧思與熱情。特別鳴謝經理服務專業,細心有禮,讓我們過了一個愉悅的午餐時光。瀧 Lunch Special Menu $488/per personLunch Business Set $680/per person(2 週年激賞會有8折優惠)

近日朋友仔從美國回來,請我吃生日午餐,
我們選址銅鑼灣的”瀧宴日本料理”,
今次點了兩款不同的菜單,可以交換試吃。

開場是季節性開胃小菜,玉子燒配上明太子和紫菜。
再來是生魚片拼盤,魚肉切割精細,
拖羅不算肥美但入口軟嫩,肉質鮮甜。
野生大虎蝦蝦肉鮮嫩多汁,外皮略帶焦香,
師傅還細心幫我們切成三份。
鐵板煎鱈魚的火候掌握得宜,外脆內嫩,
魚肉的鮮香在口中綻放,讓人忍不住想再來一塊。
鐵板燒少不了牛肉,
宮崎日本牛肉的嫩滑,
與美國頂級牛肉的濃郁風味交織,
不過味道和肉質都是比較喜歡日本牛,
只沾一點點鹽已經回味無窮。

這次的午市套餐不僅價格合理,
食材新鮮,且每一道菜都展現了廚師的巧思與熱情。
特別鳴謝經理服務專業,
細心有禮,讓我們過了一個愉悅的午餐時光。

(2 週年激賞會有8折優惠)

2025-02-16
慶祝紀念
生日
2025-02-16 2368 瀏覽
臨近情人節,係度諗同男朋友點樣慶祝好咁岩我地都覺得正日先出去食的話,應該都係比人割韭菜多 😂所以就提早慶祝好過~今次黎到呢度食佢既特選和牛套餐 🐮咁岩做緊特價$880 per person,等我地一探究竟先!以下星星評分,五星為之最高級 👍自家製醬汁煮南非鮑魚🌟🌟🌟🌟鮑魚燜煮到個state已經好容易咬醬汁甜甜地魚刺身🌟🌟🌟🌟魚肉肥美帶油香咬下咬下滿口魚油香味好味 😋金䱽魚腩手卷🌟🌟🌟🌟無錯,佢點睇都唔似一個手卷 😂但係十分有驚喜白色一片片係鹽花(意外地好食同夾)壽司飯係面係一個類似威化餅既東西師傅話呢個已經調味左,所以食既時候唔需要再點豉油果然!啲鹽花令到啲吞拿魚腩吊起少少咸味,特別鮮味海鮮茶碗蒸🌟🌟🌟呢個如果熱啲(熱到辣手既程度)咁serve效果會更好龍蝦 + 日本宮崎和牛 + 香煎鵝肝呢個係全晚既高潮我相信雖然只係相,但係大家都可以感受到食材既新鮮/精緻度太太太太鍾意啦 ❤️🌟🌟🌟🌟🌟每人有半隻龍蝦 🦞但係唔好以為得好少!我想話我就係呢個位唔小心食飽左 😂啲龍蝦好結實,肉感重,龍蝦既鮮味直頭大爆發建議大家一定一定要order一個有龍蝦既set🌟🌟🌟🌟🌟又係超級好食煎鵝肝夠厚(同埋其實
所以就提早慶祝好過~
今次黎到呢度食佢既特選和牛套餐 🐮
以下星星評分,五星為之最高級 👍
鮑魚燜煮到個state已經好容易咬
醬汁甜甜地
刺身
魚肉肥美帶油香
咬下咬下滿口魚油香味
好味 😋
金䱽魚腩手卷
🌟🌟🌟🌟
無錯,佢點睇都唔似一個手卷 😂
但係十分有驚喜
白色一片片係鹽花(意外地好食同夾)
壽司飯係面係一個類似威化餅既東西
師傅話呢個已經調味左,所以食既時候唔需要再點豉油
果然!啲鹽花令到啲吞拿魚腩吊起少少咸味,特別鮮味
呢個如果熱啲(熱到辣手既程度)咁serve效果會更好
龍蝦 + 日本宮崎和牛 + 香煎鵝肝
呢個係全晚既高潮
我相信雖然只係相,但係大家都可以感受到食材既新鮮/精緻度
太太太太鍾意啦 ❤️

每人有半隻龍蝦 🦞
但係唔好以為得好少!
我想話我就係呢個位唔小心食飽左 😂
啲龍蝦好結實,肉感重,龍蝦既鮮味直頭大爆發
建議大家一定一定要order一個有龍蝦既set

又係超級好食
煎鵝肝夠厚(同埋其實都比我想像中大件)
煎得好香,加埋塊脆多士,太滿足啦 ❤️
男朋友大讚既宮崎和牛 🥩
入口即溶,牛油順滑香口
even旁邊既小菜(小青椒同洋蔥沙律)都好好味
有種相得益彰既感覺
🌟🌟🌟
香蒜味唔夠突出,而且份量有啲太少
呢個炒飯相對就比較普通
不過可以讚既係,佢炒得好乾身同埋啲蛋醬係好even咁包住所有飯粒
魚湯
🌟🌟🌟🌟
帶輕微魚腥味,但個人覺得可以接受
overall鮮甜順口,會想再encore多一碗 🥣
巨峰提子冰粉
呢度既冰粉略帶Q彈口感
巨峰提子果汁好香甜 🍇
好難會有人無鍾意呢個甜品 👌
2025-02-10
慶祝紀念
情人節
2025-06-12 0 瀏覽
想食鐵板燒,於是問吓朋友有咩推薦,介紹咗銅鑼灣既瀧宴鐵板燒,於是去試吓餐廳位置Sugar 26樓,可以一覽無遺海景。一嚟先上前菜係南非鮑魚配大根,用上自家製醬汁,鮑魚非常鮮嫩亦非常入味。之後就到刺身包括咗八爪魚,真鯛,深海池魚,八爪魚爽脆,真鯛及深海池魚亦非常鮮甜。之後就上咗拖羅最中餅及蟹肉茶碗蒸,酒精非常滑溜,配上蟹肉鮮甜無比。最期待既鐵板燒終於上場澳洲野生龍蝦,龍蝦啱啱喺魚缸撈上嚟就放上啲鐵板燒非常新鮮,龍蝦用上龍蝦膏做成醬汁分外惹味。鐵板宮崎和牛油香十足,入口即溶,配上蒜片一下已經食晒。最後就係鐵板炒飯,用上煙肉蔥花炒,非常乾淨鐵板炒飯比起用鑊炒嘅飯更加有鑊氣。炒菜亦不能錯過自家製醬汁,更加將蔬菜嘅甜味發揮出嚟。餐廳亦非常好,可以自帶酒水雖然要開瓶費,但可以飲到自己喜歡嘅清酒搭配上鐵板燒第一個滿足嘅晚餐。

2025-06-12 0 瀏覽
📍瀧宴😍銅鑼灣頂級鐵板燒👍🏻~$880特價套餐😍有齊龍蝦,和牛,鮑魚,鵝肝,刺身👍🏻~日本宮崎和牛😍油花非常靚嘅和牛❤️入口即溶👍🏻~野生生猛澳洲龍蝦🦞仲郁緊又大隻嘅龍蝦❤️仲要勁膏👍🏻肉質彈牙😍~香煎法國鵝肝❤️鵝肝煎得勁香😍配上意大利黑醋食味道一流👍🏻~自家製醬汁煮南非鮑魚😘鮑魚非常新鮮❤️爽口彈牙👍🏻自家製醬汁非常香甜☺️~季節刺身三款😍吞拿魚腩,金木鯛,鮫鰈❤️三款都係勁新鮮👍🏻~吞拿魚蓉壽司米餅😛特別又好味嘅菜式❤️新鮮嘅吞拿魚蓉配上壽司飯米餅食😍~海鮮茶碗蒸😘未飲過咁豐富嘅茶碗蒸😂蛋味非常香濃❤️材料豐富👍🏻~櫻花蝦煙肉蛋炒飯😘煙肉雞蛋香蔥炒飯😍上面再配上一隻太陽蛋同櫻花蝦😛~炒雜菜❤️雜菜新鮮😍調味一流👍🏻~蜆清湯😍清淡得黎又濃味👍🏻兩大隻蜆☺️~巨峰提子啫喱💕好有特色嘅甜品😍非常香滑啫喱😘😘📍瀧宴日本料理 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓
📍瀧宴😍銅鑼灣頂級鐵板燒👍🏻

鵝肝煎得勁香😍配上意大利黑醋食味道一流👍🏻

~自家製醬汁煮南非鮑魚😘

鮑魚非常新鮮❤️爽口彈牙👍🏻自家製醬汁非常香甜☺️

~季節刺身三款😍

吞拿魚腩,金木鯛,鮫鰈❤️三款都係勁新鮮👍🏻

~吞拿魚蓉壽司米餅😛

~蜆清湯😍
清淡得黎又濃味👍🏻兩大隻蜆☺️

~巨峰提子啫喱💕
好有特色嘅甜品😍非常香滑啫喱😘😘

📍瀧宴日本料理 (銅鑼灣)

銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓
口痕好想食啲高質日本嘢,見到呢間食鐵板燒睇落好高級就同女朋友嚟食!😋上到嚟首先係個環境已經勁吸引我,我哋坐喺師傅面前嘅bar位,可以一直望住鐵板燒師傅整嘢食,後面仲有好靚嘅海景,氛圍感滿分!我哋兩個都嗌咗個特選和牛套餐,total有成10樣嘢!鮑魚彈牙,但係又唔會韌,再加上佢哋自己條配嘅鮑魚汁,每一啖都係一個享受~刺身非常新鮮!而且估唔到黑松露汁會同魚生咁夾~師傅會將啲食材俾我哋望一次先!金鎗魚腩手卷最下面嗰層係魚餅,上面係有鹽花,可以調味得來又唔會太鹹,就咁食就可以,同吞拿魚腩非常夾,唔會掩蓋佢原本嘅味道~海鮮茶碗蒸上面有一層蟹肉醬,超級滑嫩,入邊有菇同埋其他海鮮!季節吸物呢次係海帶蜆湯,好清甜開胃,為接下來嘅主菜做準備😋野生生猛龍蝦龍蝦係你面前現捉,絕對新鮮,師傅會先將啲蟹膏拎出嚟調味,然後將調個味嘅蝦膏覆蓋住每一粒蝦肉,龍蝦食起上嚟好彈牙。香煎鵝肝伴自家製醬汁鵝肝煎得酥軟,好重油脂,入口即溶,配嘅無花果醬同麵包融合得很好,最後會有粒黑豆俾我哋refresh一下,佢好似水果咁甜甜地。跟住就到重頭戲宮崎和牛😭我地叫咗medium,和牛牛味好重得嚟,油脂超香,入口即溶,仲要擺盤超靚打卡

我哋兩個都嗌咗個特選和牛套餐,total有成10樣嘢!

刺身非常新鮮!而且估唔到黑松露汁會同魚生咁夾~

師傅會將啲食材俾我哋望一次先!

金鎗魚腩手卷

海鮮茶碗蒸

上面有一層蟹肉醬,超級滑嫩,入邊有菇同埋其他海鮮!

季節吸物

呢次係海帶蜆湯,好清甜開胃,為接下來嘅主菜做準備😋

跟住就到重頭戲宮崎和牛😭

我地叫咗medium,和牛牛味好重得嚟,油脂超香,入口即溶,仲要擺盤超靚打卡一流,依家望住張相都好想再食多次😣

最後就係一個炒飯同甜品俾我哋填番飽個肚,每一道菜嘅份量都唔會話好多,但係去到最後真係食得好飽好飽!

人均1000,但呢個體驗真係絕對值得,特別係有咩節日要慶祝嘅時候帶另一半嚟,一定會令佢失望,而且下晝嗰啲套餐都只係$300-400 就可以食到咁正嘅鐵板燒,真係好推薦!
今日約咗朋友嚟食晚餐🌛對住銅鑼灣嘅無敵大夜景真係好有格調🌃Table Side睇到師傅嘅功夫真係值回票價☺️試咗最新嘅特選和牛套餐樣樣都好高質性價比非常高呢🩷⭐️ 自家製醬汁煮南非鮑魚 🇿🇦鮑魚鮮味滿滿🌊配上醬汁非常入味同新鮮👍🏻⭐️ 季節刺身 3款 🍂用上時令嘅鮫鰈魚深海池魚同埋吞拿魚🍣由清新去到濃味既次序岩岩好😊⭐️ 金槍魚腩手卷 🍙金槍魚腩肥美無窮放喺最中餅上面帶油香🐟特別配上日本嘅雪鹽點綴❄️口味分外有層次⭐️ 海鮮茶碗蒸 🍳茶碗蒸夠晒滑溜💛配上絲絲嘅蟹肉鮮甜到更上一層次🦀⭐️ 季節吸物 🍲用上蜆肉嘅清湯帶濃郁既鮮味🤩啱啱好平衡味蕾迎接接下來嘅主菜❤️⭐️ 野生生猛龍蝦 🦞龍蝦份量飽滿啖啖肉值回票價🧡用上龍蝦膏調製醬汁🤤食盡了每一滴龍蝦嘅精華⭐️ 香煎鵝肝伴自家製醬汁 🦆鵝肝油脂感半溶嘅效果好正🥹 黑豆同黑醋調味🖤剛巧唔會太油膩⭐️ 日本宮崎和牛 🥩和牛火候控制得好好入口即溶🔥同樣不失肉味值得一讚😃⭐️ 煙肉香蒜炒飯 🥘飯粒粒粒分明非常香口🥰 加上太陽蛋拌勻蛋汁果然有畫龍點睛嘅效果🥚⭐️ 炒雜菜 🥬配上自家制蒜蓉蒜香濃郁🧄平衡返肉感岩岩好😗⭐️ 是日精選甜品 🍧冰份配上提子口味清爽又好Fresh🍇
⭐️ 自家製醬汁煮南非鮑魚 🇿🇦
⭐️ 是日精選甜品 🍧
冰份配上提子口味清爽又好Fresh🍇
季節刺身 3款
2025-05-27 288 瀏覽
Takiyan 特選和牛鐵板燒套餐 $880自家製醬汁煮南非鮑魚 鮑魚質地爽彈,入味之餘唔會過韌。醬汁基調係醬油同味醂,輕微帶甜,再加上七味粉,令整體風味更立體,入口先帶鹹香,隨後滲出細膩辛香,提升咗海鮮嘅鮮味。季節刺身三款 左口魚裙邊包住柚子胡椒,魚肉清淡,但柚子嘅果香同微辣胡椒味平衡咗整體口感,鮮味被明顯帶出。深海池魚油脂分佈均勻,魚味濃郁而不膩。吞拿魚肉質紮實,油脂豐富,入口有順滑感,魚油香濃而甘潤。金䱽魚腩手卷 底層係香脆米餅,面頭鋪上以麵粉鹽花調味,配以飯素同蔥花。魚腩油脂豐厚,質感柔滑,入口即化。米餅帶有烘焙過嘅穀物香,整體層次分明,鹹香中帶酥脆,味道平衡得宜。海鮮茶碗蒸 以松葉蟹膏湯作湯底,整體鮮味濃厚,帶有甲殼類特有嘅甘香。蒸蛋質感細緻,滑嫩而有彈性,口感均勻,入口即溶,毫無蛋腥味,味道純淨。大蜆清湯 湯底清澈,入口鮮甜,完全展現出蜆本身嘅鮮味,冇加入多餘調味料,反映出對食材原味嘅尊重。每一啖都能感受到海水氣息,餘韻悠長。鐵板燒龍蝦 龍蝦件用上龍蝦膏熬製嘅醬油醬汁慢煎,味道濃厚,帶有天然海味同微微焦香。肉質結實而彈牙,火候掌握準確,外層微焦,內裡保持嫩滑,忠
Takiyan 特選和牛鐵板燒套餐 $880

季節刺身三款

金䱽魚腩手卷

大蜆清湯

鐵板燒龍蝦
龍蝦件用上龍蝦膏熬製嘅醬油醬汁慢煎,味道濃厚,帶有天然海味同微微焦香。肉質結實而彈牙,火候掌握準確,外層微焦,內裡保持嫩滑,忠實呈現龍蝦本身嘅鮮甜。

香煎鵝肝配黑豆
鵝肝香氣撲鼻,煎至外脆內滑,油脂豐盈但不膩。底層麵包經過吸油後烘香,更添酥脆層次。配搭甘露煮黑豆,甜中帶豆香,作為過渡味蕾嘅設計恰到好處,令整道菜更完整。

宮崎和牛
和牛油脂分佈平均,入口即溶,肉質細嫩但仍保留咬口。煎至表面焦香,肉味濃郁,脂香馥郁,餘韻悠長,展現出高質和牛應有嘅層次與深度。

2025-05-23 194 瀏覽
真係好鐘意食鐵板燒,講真宜家出去食餐好少少人均都要四五百蚊起跳,有時覺得畀多少少錢食鐵板燒好似仲化算,保證有新鮮食材,又可以食海鮮 今次試左銅鑼灣糖街上面既瀧宴,樓底寬敞,環境舒服,可以飽覽維港+維園既景。特選和牛set做緊promotion $880一位,有鮑魚、鵝肝、勁大隻龍蝦同宮崎和牛,性價比頗高 頭盤係汁煮南非鮑魚,切開左四片都幾大隻,味道濃厚,係偏向重口味嘅日式煮法季節刺身三味口感各有不同,三款都好鮮甜。梭子魚攞火槍燒香左表皮 食落好香 魚肉帶甜味,深海池魚肉質彈牙,而屬於赤身魚嘅中拖羅就魚味最濃郁,雖然未至於去到大拖果種入口即溶,但都好好味金鎗魚腩手卷有別於平日食開嘅手卷,淨係賣相已經贏左99.9%嘅壽司店,賞心悅目食完凍盤就到熱辣辣嘅蟹肉茶碗蒸同麵豉湯,茶碗蒸真係食到一梳梳蟹肉,味道鮮甜,質地亦剛好。麵豉湯就有兩隻大蜆,飲落去就飲有清酒嘅餘韻但全晚嘅MVP一定係龍蝦!真係好好味!肉質掌握得恰到好處,剛剛熟得黎但又煎得好香,加埋落調左味嘅龍蝦膏入面簡直係不得了咁好味!!忍唔住比左個like師傅熱辣辣嘅鵝肝又係好邪惡嘅味道,配多士一齊食一定唔會輸食到呢度都已經飽左8成,同朋友

熱辣辣嘅鵝肝又係好邪惡嘅味道,配多士一齊食一定唔會輸
食到呢度都已經飽左8成,同朋友揀左厚燒同薄燒和牛各一客share食,宮崎和牛嘅肉味同油脂真係好好味。薄燒夾雜住蔥花輕輕一燒,而厚燒就充滿肉汁,兩款都好好味,但如果一定要揀的話,厚燒會稍勝一籌
食埋最考師傅功架嘅炒飯同炒野菜,仲有甜品,滿足到不得了
2025-05-22 123 瀏覽
早排同老公慶祝周年結婚紀念,叫左佢哋嘅特選和牛套餐,地點高層望到維園同夜景,氣氛靜靜地,唔嘈,適合二人世界前菜:南非鮑魚配自家製鮑汁
鮑魚大粒爽彈,口感唔韌,帶少少煙韌感。醬汁係日式鮑汁做法,微甜帶鹹,收得幾乾身,食完好開胃三款時令刺身
當日食到鰤魚、鯛魚、金目鯛,三款刺身好新鮮,口感各有特色,由油香滑嫩到清爽彈牙,層次分明金槍魚蔥手卷
底層係香脆既威化,上係係滿滿吞拿魚蓉同蔥,脂香好突出,魚味濃但唔腥,一啖入口好有層次感海鮮茶碗蒸
蛋滑得似布甸,入面有蝦、蟹柳,每啖都有鮮味,啖啖都有料。湯底係清甜昆布味,唔會太濃龍蝦
半隻開邊上,一邊保留原味,一邊用牛油香草香煎過,肉質好彈牙,超惹味,味道鮮甜,食得出新鮮鵝肝配自家製醬汁
外皮微脆,內裡滑溜,唔油膩。醬汁略帶果香、少少甜味,配鵝肝啱啱好,唔會搶味,反而中和咗油脂感。主菜:日本宮崎和牛
七成熟,熟度啱啱好。油花靚、脂香均勻,咬落軟腍入味,唔需要點醬已經好食,完全體現和牛本身質素蒜香煙肉炒飯
炒得乾身香口,粒粒分明,蒜香唔會太重,帶少少焦香,唔會膩,上面仲有隻大大既流心蛋,色香味俱全炒什菜
芽菜用咗牛油炒,有香氣但唔油,食落口清爽又解膩甜

前菜:南非鮑魚配自家製鮑汁

三款時令刺身

金槍魚蔥手卷

龍蝦

鵝肝配自家製醬汁

主菜:日本宮崎和牛

蒜香煙肉炒飯

炒什菜
芽菜用咗牛油炒,有香氣但唔油,食落口清爽又解膩

甜品
酸酸甜甜、帶清新果香,完美清口,為整餐收個靚尾。

整體味道水準穩定,每道菜都唔浮誇但做得出心思,配搭得好
2025-05-20 78 瀏覽
瀧宴日本料理位於銅鑼灣糖街25-31號suger+ 26樓一踏入餐廳就見到維港海景,一邊食一邊欣賞夜晚嘅景色,仲可以近距離望住師傅烹調精心製作每一道菜,食材新鮮,擺盤賞心悅目特選和牛套餐 Promotion price $880自家製醬汁煮南非鮑魚味道獨特,肉質鮮嫩,口感滑順,自家製的醬汁帶甜味和微妙的鹹味,令鮑魚香氣濃郁,蘿蔔放底也很入味多汁季節刺身三款吞拿魚腩,鯖魚,黑陸,吞拿魚腩刺身的味道鮮美,肉質滑嫩,富有油脂,口感極其柔軟,帶有微甜的味道,鯖魚刺身的味道鮮美,肉質緊實而滑嫩,帶有略微的油脂,黑陸魚刺身的味道清新,肉質緊實且滑嫩,帶有淡淡魚香,口感爽脆,略帶甜味,油脂豐富金䱽魚魚腩手卷,底部用米餅造,魚蓉入口軟棉,甘香有脂肪,米餅卜卜脆海鮮茶碗蒸味道鮮美,蛋液的滑嫩與海鮮的鮮味相得益彰,每一口都能品嚐到蛋香鮮甜,柔滑的蛋季節吸物濃郁嘅魚湯入面有兩片新鮮淮山,味道鮮甜,加入昆布令魚湯更香野生生猛龍蝦用咗頂級嘅本地花龍蝦,味道鮮甜爽口,非常新鮮,蝦頭仲好多膏用來炒龍蝦肉,非常出色,份量多,夠哂大隻香煎鵝肝伴自家制醬汁,法國鵝肝煎到金黃色,味道甘香,口感滑順有濃郁的奶油香,鵝肝的脂肪
瀧宴日本料理
位於銅鑼灣糖街25-31號suger+ 26樓

特選和牛套餐
Promotion price $880

季節刺身三款

季節吸物
濃郁嘅魚湯入面有兩片新鮮淮山,味道鮮甜,加入昆布令魚湯更香

香煎鵝肝伴自家制醬汁,法國鵝肝煎到金黃色,味道甘香,口感滑順有濃郁的奶油香,鵝肝的脂肪含量高,入口都融化般柔滑

日本宮崎和牛
和牛有四片,脂肪同肉嘅比例平均,放低已聞到濃郁嘅牛香,入口即化,仲有一隻靜岡青椒,旁邊有幾塊蒜片,燒到卜卜脆,牛肉仲可以點埋旁邊的海鹽,令到牛肉味道更突出

煙肉香蒜炒飯
炒飯上面鋪咗太陽蛋,櫻花蝦蔥花,加上煙肉炒香,飯身粒粒分明,又乾身

炒什菜'椰菜絲,冬菇絲,芽菜,韭菜,配蒜蓉醬,清甜爽脆,幫助消膩

甜品巨鋒啫哩,冰凍香甜,Q彈滑溜溜
  • 海鮮茶碗蒸
  • 自家製醬汁煮南非鮑魚
  • 香煎鵝肝伴自家制醬汁
2025-05-01 118 瀏覽
在眾多日式料理中,Takiyan的「特選和牛套餐」帶來一場融合視覺與味覺的細膩體驗,以推廣價$880來說,坐在鐵板燒旁的座位一面享受豐富美味的食物一面欣賞著廚師的廚藝,性價比極高。餐前以南非鮑魚開場,鮮嫩彈牙,接著是三款時令刺身,其中一道為「搞碟魚」(也稱為青甘),魚脂豐厚、入口即化,讓人一試難忘。刺身擺盤雅緻,展現出主廚對細節的堅持。金槍魚蔥手卷同樣精彩,師傅即席製作,並於最後一刻用手輕輕灑上淡雪鹽,如雪飄落的畫面充滿儀式感,提升了整體用餐氣氛,亦為味道添上一層細膩鹹香。茶碗蒸則藏有驚喜,滑嫩蛋羹上鋪上一層香濃的松葉蟹芡汁,帶出海鮮的鮮甜與溫潤口感,是本套餐中一個低調卻極具水準的小品。接下來的龍蝦肉質扎實,與香煎鵝肝佐自家御醬汁相得益彰,鵝肝外脆內滑、醬汁鹹甜適中,是整餐的高潮之一。主菜可選宮崎和牛或西班牙火腿,我選了宮崎牛,油脂分布如霜降,口感柔嫩、肉味濃郁,充分體現日本和牛的精髓。配菜如煙肉香蒜炒飯及炒什菜穩打穩紮,不過不失,甜品則以精緻日式風格啫哩作結,清新不膩,收尾自然。整體而言,這份套餐不僅味道出色,在細節與服務上亦見用心,是一次令人滿足且具儀式感的用餐體驗。

2025-05-01 99 瀏覽
📍瀧宴日本料理(銅鑼灣)銅鑼灣糖街25-31號sugar+ 26樓朋友就嚟生日,搵咗間鐵板燒同佢慶祝,估唔到抵食之餘。仲好有質素,環境仲一流👉特選和牛套餐💰$880/位😋😋😋😋.9/5⭐️自家製醬汁煮南非鮑魚隻鮑魚好食就唔洗講啦,連舊大根都煮得咁好味,當然要大讚⭐️季節刺身三款三款都係新鮮魚刺身,油脂分佈均勻,沾上醬油個鮮咩仲更加出⭐️金䱽魚腩手卷雖然佢一啲都唔似舊手卷,底層係塊威化,中間係魚腩蓉,面層滿佈鹽花,一啖咬落去係非常有驚喜⭐️海鮮茶碗蒸鮮甜嫩滑嘅味道,夾雜鮮甜蟹肉,每啖食落去都好暖入心⭐️野生生猛龍蝦一入到嚟已經見到個魚缸滿滿生猛海鮮,師傅準備菜式時喺魚缸撈隻生猛龍蝦出嚟生劏,係面前由生至熟,到放埋落個度,個種鮮甜彈牙嘅味道,簡直係無法形容。呢個價錢簡直係值回票價⭐️香煎鵝肝鵝肝一向都好食都唔使講啦,喺呢度食再加埋個靚景,簡直好味到講唔出口⭐️日本宮崎和牛一個字,好L好味,係入口即溶😋😋⭐️蜆湯清甜鮮甜,粒蜆肉又肥又大粒,咬落去仲會咇汁⭐️煙肉香蒜炒飯炒飯粒粒分明,教落爽口,最出色係隻燶邊蛋,我比滿分💯⭐️炒什菜朋友平時唔多鍾意食菜,但我見佢密密咁食哂成碟😋😋😋😋⭐️巨峰冰粉唔會太甜,又解油膩,
📍瀧宴日本料理(銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號sugar+ 26樓

👉特選和牛套餐
💰$880/位
😋😋😋😋.9/5

⭐️自家製醬汁煮南非鮑魚
隻鮑魚好食就唔洗講啦,連舊大根都煮得咁好味,當然要大讚

⭐️季節刺身三款
三款都係新鮮魚刺身,油脂分佈均勻,沾上醬油個鮮咩仲更加出

⭐️金䱽魚腩手卷

⭐️海鮮茶碗蒸
鮮甜嫩滑嘅味道,夾雜鮮甜蟹肉,每啖食落去都好暖入心

⭐️野生生猛龍蝦

⭐️香煎鵝肝

⭐️日本宮崎和牛
一個字,好L好味,係入口即溶😋😋

⭐️蜆湯
清甜鮮甜,粒蜆肉又肥又大粒,咬落去仲會咇汁

⭐️煙肉香蒜炒飯
炒飯粒粒分明,教落爽口,最出色係隻燶邊蛋,我比滿分💯

⭐️炒什菜
朋友平時唔多鍾意食菜,但我見佢密密咁食哂成碟😋😋😋😋

⭐️巨峰冰粉
唔會太甜,又解油膩,我諗無人唔鍾意食

回頭:yesyesyes!唔使講嘢,一定會帶多啲朋友嚟食,仲有咁正既景色,一定要bookmark,book左枱就可以用880優惠價食呢個餐,真係一定要book!!!