2018-06-12 121 瀏覽
因為今日有個event要出中環咁就預早book定呢間好多朋友都讚不絕口既日本餐廳同媽咪食啦。晚市時段係omakase有三個餐可以簡, 我地就簡左極。佢同我以往食過既omakase有啲唔同, 同色比較沉, 同埋多啲設計元素, 都幾特別。 第一道菜係海膽配燒Baby corn。海膽非常新鮮, 一啲都唔腥。配埋燒過既baby corn雙重口感, 出奇地夾, 好食。 第二道菜有北海道生粟米, 花螺, 麻醬水母 同埋味噌螢光魷魚。要由淡味既開始食, 粟米生食我同媽咪都係第一次, 非常驚喜, 咬開每一粒粟米都有汁係口入面爆出黎, 淡淡甜甜既粟米味令人好難忘啊~ 麻醬水母既口感同我想像中完全唔同, 好好食! 第三道菜係鮑魚清湯, 雖然話係清湯但都落足誠意, 飲到有清香既青檸同紫酥既味道。相信係為下一道菜清清味蕾而設既。 第四道菜就係刺身啦, 今日有深海池魚, 金目鯛同拖羅。對於十分挑食既我黎講, 呢三款刺身都非常高分啊! 深海池魚同金目鯛口感順滑, 完全唔腥又有少少油香。拖羅有一件係有輕輕燒過既, 帶出另一種香味, 所有刺身都無渣, 高質。 主打天婦羅既日本餐廳當然會包埋天婦羅啦, 侍應為我地介紹面

主打天婦羅既日本餐廳當然會包埋天婦羅啦, 侍應為我地介紹面前既condiments包括有海藻鹽, wasabi鹽, 檸檬同埋已調味既蘿蔔蓉。至於每款天婦羅應該配咩食呢就會有大廚講解既。

我地既第一款天婦羅係蝦同蝦頭, 蝦肉非常嫩, 完全唔似係炸過咁。蝦頭其實已經處理過所以可以一啖食既。

第二款天婦羅係沙追魚, 我係第一次食呢種魚, 佢有好淡既魚香味, 一啲骨都無, 肉質依然好濕潤, 好食!

之後既係日本紅衫魚配海膽醬, 好濃海膽味所以幾乎食唔到紅衫魚既味道, 只有佢好嫩滑既口感同濃濃既海膽味。

再黎就係連殼炸既大蜆天婦羅, 我估佢連殼炸既原因係因為佢除左蜆肉本身仲有其他配料想放埋一齊, 所以個蜆殼就成為一個好好既容器啦。入面仲有菇同菜, 重點係佢地都仲好濕潤! 大廚既手藝真係高超啊。

食完天婦羅就係熱食 – 味噌茄子。茄子配上味噌真係好岩拎黎送飯啊!

下一道係炭燒西冷牛肉同慢煮牛肩。我同媽咪都鐘意慢煮牛肩多啲, 因為佢個牛味更出同埋更香啊!

麵食方面係梅素麵配梅冰, 夏天食真係透心涼~ 連冰都係用梅做, 咁就唔怕冰溶左會令個麵淡晒~smart act!

甜品呢就係招牌菜生炸鹿兒島蕃薯配Brandy同砂糖。第一啖咩都唔沾, 佢係一舊好食既蕃薯天婦羅, 第二啖沾左brandy, 佢係一舊微苦既蕃薯天婦羅, 之後當你沾完brandy再沾砂糖, 佢就係一舊好食到停唔到口既蕃薯天婦羅啦! 有brandy既醇香又被砂糖中和左佢既苦味, 真不枉佢係瀧既招牌菜!

最後就係少少既水果清清味蕾, 為呢餐出色既omakase作結啦!

2018-06-09
2018-05-16 276 瀏覽
又試新店喇😜,知道呢度天婦羅好正😳,但係天婦羅我就唔係咁啱,都係魚生飯啱我心水😁。睇完餐牌🤔,叫個三色丼啦🤤,有海膽、碎吞拿魚腩、魚籽🤤。前菜有茄子同菇菇,普通啦☺️。意大利粉沙律,就溝咗啲山葵,幾醒胃喎😍。海膽係加拿大海膽😊,碎吞拿魚腩,應該即係吞拿魚蓉啦😅,魚籽細細粒,都算甜嘅☺️,至於個白飯,唔係日本米嚟嘅😢,麵豉湯都算唔錯啦😊。最後個甜品,焦糖好味,餅底夠脆😀。以呢個價錢,中環食魚生丼,我就覺得貴喇😅下次都係食天婦羅⋯⋯不過個白飯😓❗️
睇完餐牌🤔,叫個三色丼啦🤤,有海膽、碎吞拿魚腩、魚籽🤤。
以呢個價錢,中環食魚生丼,我就覺得貴喇😅
下次都係食天婦羅⋯⋯不過個白飯😓❗️
2018-05-16
2018-04-18 184 瀏覽
一個月前在朋友的推薦下第一次來tempura taki,沒想到一個月後就回訪了。這次是宴請客戶,設在private room里,服務好的沒話說,全屋人都對服務贊不絕口。上次選了菜單「極」,最後實在吃不下,這次選擇了中間價位的菜單「瀧」,沒想到性價比還是很高。第一道慢煮八爪魚配蛋黃醬,慢煮後的八抓魚切厚片,口感即有韌性,卻又柔軟,蛋黃醬提升整體味道,但醬汁給的稍微有點偏多。第二道花竹蝦、白眉貝螺、螢光魷魚。花竹蝦背後開口塞滿了魚籽,螺肉已經細心幫你挑出,口感和第一道的八抓魚有點類似,柔軟卻有韌性。第三道是鯛魚舞茸菇清湯,在鯛魚和蘑菇的作用下,味道清淡卻十分鮮美。第四道刺身,包括清甜的深海池魚,吞拿魚,和螢光魷魚。現在正值3-4月是螢光魷魚的季節,不過和第二道前菜的食材有點重復。之後開始上天婦羅,配料有海藻鹽、綠茶鹽、檸檬汁、蘿蔔蓉。這裡沒有天婦羅汁,只有預先用九州和靜岡的兩種蘿蔔調制好的蘿蔔泥。第一道天婦羅是炸花竹蝦和蝦頭,蝦肉肉質緊實,味道甘甜,外麵包裹的脆皮非常之薄,絲毫不覺得油膩。之後緊跟著是目光魚天婦羅,脆皮緊緊包裹了鮮嫩的魚肉,裡面十分juicy,獲得全場的好評。第三道天婦羅是

第三道天婦羅是紅衫魚配海膽醬,這道味道非常棒,也很有新意。一改天婦羅沾天婦羅汁,海膽醬體質厚重,味道濃郁,沒想到配紅衫魚天婦羅竟如此協調。

第四道天婦羅是連殼一起下油鍋炸的蜆,裡面搭配香菇等,做法獨特。第一次吃的時候確實是第一次見到這種做法。當時我心裡想到了釀蟹蓋這道菜,感覺有異曲同工之處。

天婦羅後第一道主食是炭燒雪鴨搭配鴨肉叉燒。這道鴨肉的分量確實很實在!鴨肉叉燒的味道很像港式叉燒包,也很有特色。

第二道主食是清湯雞肉面,食材簡單但味道卻不簡單。

重頭戲是來自日本鹿兒島的安納芋,連皮一起慢炸近一個小時,出鍋後切塊上桌。食客先粘白蘭地,再沾糖,連皮帶肉可以一起吃。紅薯皮口感清脆,紅薯肉甜糯細膩,一口咬下去,完美! 不愧是主廚的拿手好戲!

最後甜品是日本西瓜和甜柑。

第二次回訪的整體感覺都比第一次更好了。雖然只有一個月,但是前菜主菜都是有變化的,當然,著名的炸紅薯還是一如既往的好吃。另外值得一提的是服務我們的工作人員非常熱情而且專業,她的服務絕對可以給滿分,也大大提升了全場對這頓晚餐的滿意度。

這家里,朋友小聚就坐吧太,還可以看著師傅炸天婦羅很有意思。商務小聚可以坐private room,享受美食的同時,服務環境也好。

我真的很愛吃天婦羅,看過我的食評就知道我常去一寶,兩家都吃過後我覺得很難比較。畢竟tempura taki的菜式更多,不單單只有天婦羅,幾道前菜主菜等也做的十分有樣子。另外taki的天婦羅也一改傳統,有很多創新,一些菜式能讓人深深地記住。所以這家天婦羅店,推薦!
2018-04-05 4561 瀏覽
有朋友收到風,話中環呢邊有間食天婦羅好正嘅OMAKASEA, 然後約齊幾個朋友來食好西!坐吧枱頭可以睇到師傅炸嘢!有趣。有冰填的前菜打頭陣,小小的杯中有順菜 ,爽口得來又有少少粘粘的質感,生髮菜幾爽口,水母係最爽身的,上面有少少紫菜。幾種深海的食材聚一杯中,層遞式發揮爽鮮的滋味!蘿蔔加明太子,對比鮮明。白果粒上有啲鹽,味不會寡,而且幾好𡁻。鮮腐竹,好香的豆味!鴨胸,切得簿身但味濃梅子湯有啲酸,幾開胃刺身有三款!刺身是深海池魚。幾鮮甜的鰤魚,厚身咗啲,好濃郁的魚味。拖羅來自清心縣,冇急凍過的,超rich,由於好多魚脂,食到wasabi 係甜的。開始天婦羅的序幕!原來連啲蘿蔔蓉都唔簡單,用咗來自兩個地方的蘿蔔,其中一種蘿蔔係來自靜崗的,味道甜啲。另一種係來自九州的,較為辣啲。先來個炸蝦天婦羅,蝦🦐肉幾彈牙,仲可以食埋炸到脆脆的蝦頭。目光魚 原來係眼會發光的意思中間軟軟的魚肉 ,好正。炸紅衫魚!上有新鮮海膽汁,下有炸冬菇片做底,好豐富嘅配搭啊,而且魚肉好先。口感好好。可惜我食到有骨,吉到上顎,痛左半餐飯,食魚真係要小心啲。 日本大蜆, 雖然係大隻,但係純天然的不是飼養。仲有冬菇粒。清湯煮蕪清

坐吧枱頭可以睇到師傅炸嘢!有趣。

蘿蔔加明太子,對比鮮明。

白果粒上有啲鹽,味不會寡,而且幾好𡁻。
鮮腐竹,好香的豆味!
鴨胸,切得簿身但味濃

梅子湯有啲酸,幾開胃

刺身有三款!

刺身是深海池魚。幾鮮甜的

鰤魚,厚身咗啲,好濃郁的魚味。

開始天婦羅的序幕!

先來個炸蝦天婦羅,蝦🦐肉幾彈牙,仲可以食埋炸到脆脆的蝦頭。

原來係眼會發光的意思
中間軟軟的魚肉 ,好正。

炸紅衫魚!

日本大蜆,
雖然係大隻,但係純天然的不是飼養。仲有冬菇粒。

清湯煮蕪清
來自京都的蕪上面有啲細細嘅柚子絲。

真係開心!可以一次過試到兩隻牛肉。
左邊宮崎牛肩,右邊係近江牛柳粒。

食完豐富的牛肉,食咗碗冷麵。清一清味蕾,同埋填一填肚。

眼前開始係一個普通的番薯,其實係安納芋,來自一個叫做種子島的地方。想不到番薯做天婦羅原來咁好食,個外皮真係炸到超脆!裏面啲番薯茸甜甜的,好軟身!最正就係可以伴埋白蘭地一齊食,酒味將安納芋的甜味引到更高一個層次。

飯後果都好正!
有鮮甜的富有柿同埋新潟縣啤梨。

2017-12-20
天婦羅,一種日本傳統的炸物製法,亦是筆者最喜歡的炸物之一,那種酥脆鮮美,實在令人回味無窮。前陣子朋友邀請來到中環一間天婦羅專門店享用了一頓天婦羅廚師發辦,大廚對,食材和製法的講究與堅持,著實讓筆者大開眼界,深表佩服。落戶於中環威靈頓街的商業大廈之內,店內裝潢時尚高雅,用上了黑、白、藍做為主調,神秘感中顯出風格。牆上一幅以激流巨龍為主題的彩色手繪,栩栩如生,動感十足!長方形的格局內設置了可容十三人的巨型廚桌,Open Kitchen 的設計,可以欣賞到大廚即席泡製天婦羅,金黃色半圓形,餐廳特別訂製的天婦羅炸鍋是整個廚房的焦點位,能近距離看著大廚瀟灑的手藝,又是一種特別的經歷享受。專門做特色既天婦羅餐廳主打即炸天婦羅,每個廚師發辦的套餐都含有天婦羅的菜式,筆者選擇了名為[極]的廚師發辦套餐。先付松葉蟹肉、蟹膏、海膽撈,冰鎭著的松葉蟹殼盛著松葉蟹肉棒、蟹膏和海膽還有鵪鶉蛋,店員解說將所有材料拌勻便可食用,一絲絲的蟹肉沾上了蟹膏的濃香和海膽的鮮味,入口鮮甜滿有蟹香,食材間完美配合,啖啖精華,是一道很有海洋氣息的頭盤。前菜四小碟,四款前菜用上四種不同的演繹方式。合桃豆腐,是大廚自家設計泡製的,以

專門做特色既天婦羅

先付
前菜四小碟

前菜四小碟,四款前菜用上四種不同的演繹方式。

合桃豆腐,是大廚自家設計泡製的,以合桃磨粉加上葛粉做成,雖然叫做豆腐,但其實並無豆類成份,入口亦較一般豆腐為結實粉糯,滲出啖啖的合桃香,口感特色,別有風味。

九州水母配酸汁,日本水母即海蜇,口感較平時食開的煙韌,爽脆帶嚼勁,配上柚子醋調成的酸汁,清爽開胃。

愛知縣銀杏,稍微燒過的日本銀杏,灑上海鹽調味,口感軟中帶脆,微鹹甘香。

法國鴨胸配芥末子,鴨胸肉幼嫩中帶肥美,鴨香鬆軟,配上芥末子的辛辣刺激,濃香醒神。
蠔真丈清湯

蠔真丈清湯,湯色清澈,中間放上舞茸菇和一磚酷似豆腐的東西,據店員介紹原來是大廚以蠔肉加上魚肉打碎壓製而成的,享用前要先將蠔磚弄散,讓蠔味滲入湯中,果然原本清淡的湯汁撈上蠔蓉之後,添上了濃郁的蠔香,份外鮮甜,暖胃之餘亦可順帶清一清味蕾。

刺身三點盛

刺身三點盛,厚切魚生,鮮度滿瀉。

野生鰤魚,油甘魚的另一名稱,肉質結實彈牙,魚味濃香,柔嫩鮮美。

野生大拖羅,粉嫩肥美,入口即溶,脂香鮮味。

金目鯛,魚皮經輕輕炙燒,讓魚油徐徐滲出,燒香的魚皮Q彈軟糯,肉質細緻富彈性,帶著濃郁的魚香。

天婦羅,終於到主角出場了!據大廚解說,要炮製最上乘的天婦羅,炸油及粉漿的選擇和混合最為重要,根據師傅多年經驗和心得,以特製炸爐泡製出來的金黃薄脆菜式,每件也仿如藝術品般珍貴,讓人不其然細嘴慢嚼的用心品嚐。
天婦羅的佐料

店員先介紹天婦羅的佐料,專家果然就是與眾不同,這裏沒有用上一般的天婦羅汁,換來了四種不同的佐料,以免浸上天婦羅汁令脆皮受潮變軟而失真。而單只是白蘿蔔蓉,已講究的選用了分別來九州和靜岡的大根,據説這兩種大根各有不同特色,靜崗鮮甜九州蘿蔔味濃郁,混合後拌上天婦羅同吃,鮮甜清爽,感覺有減膩之效。除了蘿蔔蓉之外,另外還有海草鹽,咖喱鹽和檸檬汁,都是大廚自家秘方或特別訂購的。

日本花竹蝦

日本花竹蝦,活花竹蝦加上炸得酥脆的蝦頭,薄薄的脆皮包裹著蝦身,蝦肉嫩滑肉厚,鮮甜彈牙,一點也不覺油膩,沾上少許海草鹽更能帶出鹹鮮美味。蝦頭已起去腮塊和沙囊,帶著少許蝦膏,炸得卜卜脆,酥脆得成隻蝦頭都可進食,非常香口,點上少許咖哩鹽,再放上白蘿蔔蓉,辟腥之餘亦增添惹味,實為佐酒佳品。

目光魚

目光魚,原條炸得外香脆內鬆軟滑嫩,十分Juicy,而且沒有骨啖啖肉吃得痛快。
野生海鰻東京萬能蔥醬汁

野生海鰻東京萬能蔥醬汁,野生海鰻即穴子,在日本可算是上乘的食材,大廚將肥美的穴子炸成外脆內嫩的天婦羅後,再佐以得獎名物東京萬能蔥打成的醬汁,醬色翠綠十分吸睛特別,起初以為會有很重草腥味,食落原來又是另一回事,淡淡的蔥香不會過濃,清香惹味,配合炸香了的萬能蔥的根莖(據店員推介萬能蔥的精華滋味全在於此)和炒香了的芝麻,帶出了更多的鮮味之餘亦令海鰻的味道層次得以提升,大廚的這個創意,實在令筆者大開眼界。
天婦羅炸釀天然鮮大蜆

天婦羅炸釀天然鮮大蜆,大蜆切粒釀上菇粒和紫蘇葉連殼炸香,在外邊暫時還未見過這種做法,頗有新意,賣相亦佳,但要用上筷子將大蜆釀料逐點挖出,感覺有點鬆散不夠盡興,還好味道夠鮮甜,蜆肉亦彈牙無沙,口感豐富。
清湯煮京都蕪菁

合肴
清湯煮京都蕪菁,大根簡單的以鰹魚清湯煮得軟腍,入口清潤多汁如在吃煮軟了的冬瓜肉一般,味道清甜中帶鰹魚香,感覺清新,正好在天婦羅的剌激後沉澱一下味蕾。

眾所周知日本和牛是牛肉中的極品,而今趟能夠一次過嚐到兩款名牛更是難得!份量雖不多,但就是少食多滋味,讓筆者珍而重之慢慢品嚐。
近江西冷 / 宮崎牛肩

近江西冷,厚切成肉角燒至五成熟,表層焦香內裡粉嫩,細看下還可見到亮麗油花,肉質鬆軟雖未至於入口即溶,但肉汁豐富,牛味香濃,脂香滿滿,簡單的以少許鹽吊味已滋味無窮。
近江西冷 / 宮崎牛肩

宮崎牛肩,以薄切上碟,慢煮的做法讓肉質保持柔滑,入口軟嫩中帶少許嚼勁,肉汁亦同樣豐富,大廚預先淋上了略甜的燒汁,令口感更為細緻。
九洲石斑拉麵

食事
九洲石斑拉麵,熬上2天的雞湯加入了豬骨和日式麵豉,湯底濃稠度爆燈,入口黏黏的一飲已知十分足料,配上新鮮石斑魚塊、魚皮和芽蔥,佐上拉麵,濃厚中見清甜,湯汁完全掛上了麵條,香濃彈牙,味道實在無與倫比。
原個安納芋天婦羅

甜品
原個安納芋天婦羅,此道菜絕對是大廚的得意之作,鹿兒島種子島的安納芋本身有差不多30度的甜度,經大廚用心反覆研究之下,創製出烹調安納芋天婦羅最滿意的方法,就是將原個新鮮安納芋連皮沾脆漿炸上45分鐘再切件,更特別的是大廚將之配上糖和白蘭地同吃,起初還擔心白蘭地會有苦澀味,想不到巳完全被芋頭的甜度抵銷了,還帶有獨特酒香,就算連皮一起食也沒有渣,外脆內軟嫩,口感細滑甜香,美味盡在不言中。
新瀉縣啤梨 / 日本富有柿

最後來一盒時令飯後果清一下味蕾
新瀉縣啤梨清爽多汁,日本富有柿爽脆清甜

小店由菜單設計到上菜招呼均一絲不苟,用料新鮮不在話下,某幾款菜式更是大廚自家創作,而主打的天婦羅炸物更是出色,由薄薄的脆皮到軟嫩彈牙的內料,火喉控制恰到好處,一方面平衡了各種食材的味道和質感,另一方面更配合上不同的節奏與層次,全都做得十分到位,盡顯大廚功架,身為天婦羅控的筆者從沒有想過天婦羅原來可以做得如此的美味!加上店員親切有禮,服務貼心,雖然價格屬高檔收費,但論環境招呼和食物質素,取價其實十分合理。日本飲食文化的細緻與專注,實在值得敬佩!
2017-12-12
九洲石斑拉麵
原個安納芋天婦羅
新瀉縣啤梨 / 日本富有柿
2018-04-03 173 瀏覽
早排同女朋友去左蘭桂芳附近一間專門食日本料理既餐廳到食飯。間餐廳環境都幾好,有埋屏風分隔,望落感覺都幾大幾舒服;言歸正傳,間餐廳既MENU既係有3個SET提供比食客既,每SET既價錢都唔同既,分別係天婦羅SET,SASHIMI SET同一個MIX既SET,當中只有MIX既SET 有和牛提供,咁鐘意食牛既我就梗係諗都唔洗諗揀左最貴MIX果SET黎食啦。佢前菜黎左既係一個貝殼類SASHIMI小拼盤,當中帶子,赤貝同菜心花等配埋WASABI味既JELLY,清清地得黎D貝類都食得出係新鮮既,食完之後都開始對後面既菜式有所期待。之後上既係一D小食,應該都係FOR問胃之用,當中有柿乾配醃蘿蔔,煙三文魚配蛋黃醬,蠶豆及柚子豆腐等,呢碟小食味道可見係多數帶酸味同甜味既,而蠶豆食落甜甜地似係專登浸過隻味,而比較特別既會係柚子豆腐。柚子豆腐可能睇落冇乜特別,但食落之後發現,佢所整既豆腐同我去日本當地食既料理果隻豆腐係同一種!!!!!!清甜香滑~~食完想再添果隻~前菜黎完之後就開始黎主菜啦~~佢首先黎既係刺身拼盤啦,當中包括深海池魚,”鰤魚同拖羅,咁原來佢地對食既先後次序都都講究,佢地話最好由淡味食到去濃味
早排同女朋友去左蘭桂芳附近一間專門食日本料理既餐廳到食飯。
間餐廳環境都幾好,有埋屏風分隔,望落感覺都幾大幾舒服;

前菜黎完之後就開始黎主菜啦~~佢首先黎既係刺身拼盤啦,當中包括深海池魚,”鰤魚同拖羅,咁原來佢地對食既先後次序都都講究,佢地話最好由淡味食到去濃味既,咁本身唔係特別好刺身既我,黎到當然都要試啦,魚生食落新鮮冇腥味,而且拖羅令我印象較深既,因為佢既油脂幾豐富,正。

刺身拼盤後就開始天婦盤菜式,咁餐廳就準備左幾款調味料比我地,有海藻鹽,咖啡鹽,檸檬汁同埋九洲靜岡既蘿蔔溶(加左檸汁),等我地一陣可以配埋天婦羅食。

打頭陣出場既會係天婦羅蝦,一隻字: 薄粉,鬆脆,做到呢點睇落好易,因為日本好多當地餐廳都比佢厚粉,餐廳可能希望可以食客食隻蝦都可以食落肚,所以見到佢地蝦頭蝦身分開炸,當然我平時食開天婦羅都係成隻連埋殼都食埋落肚既。

其次係沙椎魚天婦羅,呢個就比較普通,但都係薄粉既,魚既肉仲係嫩口,我選擇左”點”左小小檸汁黎食,幾清新。

接住落黎既係日本紅衫魚天婦羅配海膽汁,呢款應該係SASHIMI菜式中較特別既一種,因為佢係配特別既海膽汁食,鐘意食海膽既人真係唔好錯過,佢個海膽汁係非常之濃郁,但汁既量黎講我認為可以少D。

最後既係一個大貝殼天婦羅,呢款係唔需任何配料,就咁食佢既鮮味。

食完咁多油炸食物,佢係食宮崎牛前會有個清清地既煮京都竹荀比我地隔一隔,免得影響一陣落黎食物既味道。

食完竹荀後,我既主角都差唔多準備好上場SLOW COOK牛肩肉(FROM日本近江A5牛),味道一流,裡面既肉仲KEEP到粉嫩紅色,肉質”淋”,配埋佢D汁同調味料,我相信滿足到任何鐘意食牛既食客個胃口。

臨到尾聲出場既係,餐廳自淆雞湯既北海道拉面,聽廚師講,每日所淆既雞湯係有限量嫁!!!!真係唔係話食就食到,一上台就梗係飲下佢個湯係咪堅料先啦,濃濃既雞湯味,加埋餐廳會落D石班魚肉落去,令到碗拉面充滿鮮同濃字,而且份量適中,一流!

最後開始食甜品鳥,先黎既有天婦羅蕃薯,成隻連皮炸,炸左45分鐘,外脆內嫩中帶有甜甜既味道,果然係一道唔錯既甜品

食完蕃薯後,上既係日本出名既水果,哈蜜瓜同士多啤梨,當中哈蜜瓜你係會見到D肉係透透地,睇到出係FULL OF WATER,同我去日本買貴價蜜瓜一樣,一咬落去D汁係飛哂出黎,仲有非常JUICY同甜既士多啤梨埋尾,真係非常之滿足。
2018-03-28 146 瀏覽
今晚終於去了瀧品嚐一下高級的omakase。牆上壁畫充滿日式風情, 坐著一邊吃一邊欣賞師傅用心製作料理, 是很好的體驗。 晚餐時段, 瀧只有三個選擇, 第一個set主要吃天婦羅, 第二和第三個set就有天婦羅和其他食事。 我選了第二set。 這是第一道菜, 以松葉蟹肉蟹膏和鵪鶉蛋黃攪拌一起吃, 蟹肉味道非常鮮甜。第2道菜擺放精緻, 有豆腐核桃,水母以及鴨胸配芥末籽醬, 水母非常爽脆, 鴨胸肉口感很好。 第3道是酶清湯,味道酸甜, 異常開胃。 然後就是刺身了, 分別有深海池魚,獅魚及拖羅, 先有淺色吃到深色, 刺身全厚切, 很有口感, 齒頰留香。 終於到天婦羅了, 調味方面有海草鹽, 咖喱鹽及檸檬汁。 蘿蔔蓉不是一般的蘿蔔製成, 而是採用頂級蘿蔔, 建議一定要吃。平常的蘿蔔蓉我只會吃少許, 這個我也忍不住多吃了。 天婦羅炸醬很薄, 油溫很夠, 吃下去非常香脆, 和一般吃到的差很遠, 絕對要試過才知道差別在哪。 這個帶子很巨型, 真的可以用巨型來形容, 鮮甜有口感 連平時較少吃蔥的我都很愛吃。 主食是碳燒法國鴨腿和鴨批, 如果愛吃牛的可選最第三個餐, 這道比較西式的菜, 想不到味道絕不遜色
今晚終於去了瀧品嚐一下高級的omakase。

第3道是酶清湯,味道酸甜, 異常開胃。

主食是碳燒法國鴨腿和鴨批, 如果愛吃牛的可選最第三個餐, 這道比較西式的菜, 想不到味道絕不遜色。

還有喬麥麵, 味道較清,可把之前的油膩感去除。

甜吃的主角就是這個蕃薯, 薯心軟綿, 需時45分鐘, 配糖及白蘭地一起吃, 取白蘭地的酒香, 吃法挺特別。

店員還會細心講解每道菜, 而且服務一流, 絕對值回票價。 當晚所見, 熟客甚多, 吃完就知是為甚麼了。
2018-03-26 1933 瀏覽
鍾情日本菜既程度就係 lunch食壽司夜晚食日本菜 而鍾意Omakase 既程度就係 你每每諗起日本菜 你就會想食Omakase食過一次之後 你就好想好想 食完再食今日再食新既Omakase 天婦羅Omakase位於中環既Taki 瀧 以為只係食魚既餐廳點知原來 好有驚喜的瀧 有三種Omakase 天 瀧 極 瀧 同 極 餐大致相同 不同在於極有刺身同日本和牛平時忍得口 今日都唔忍 即時叫左個 極先上頭盤 心諗 咁有心思既蘿蔔好爽口 配明太子更是非常少見鴨胸配上芥末籽 顯得份外惹味豆腐加上wasabi 顯得更香口 刺身部分喇 其實前菜咁好食我對刺身都比較高期望🤤深海池魚 好甘甜 來自青森的拖羅魚油味重食完一塊再一塊到今晚既重點了 先上既係炸紅衫魚 係比較特別既紅衫魚魚味不算最出色 加上海膽汁同蔥絲增加味道 目光魚睇落似九肚魚 食落魚肉更實 外脆內軟 魚咪極香天婦羅海老 特別將蝦頭同蝦身 分開炸蝦頭可以炸得極脆 不可不提 天婦羅全部都係即炸 特別香脆 配上咖哩粉 檸檬汁 或蘿蔔蓉作佐料不可不提 蘿蔔蓉非常香 原來係用兩種蘿蔔配上檸檬及鹽 就咁食都好好食食過天婦羅 忘記了仲有日本和牛左邊的
鍾情日本菜既程度就係 lunch食壽司

突然送上一鹿兒島香納芋天婦羅 靚到呢
成個蕃薯可以連皮食 點白蘭地仲可以提味
簡直係今晚之最😀😀😀
2018-03-23 142 瀏覽
當晚的OAMKASE有多道菜,做得都非常精緻又好看,這就是和食的精神師傅無論是什麼樣的食物,都是用心製作,以求有最好的一面呈現給客人, 前菜係腐皮,昆布,海胆,用冰鎮形式呈現, 口感鮮甜, 不錯另外賣相精緻既小物: 有日本橘乾配蘿蔔絲, 柚子豆腐,柚味原來配豆腐都不錯, 日本銀杏, 燒熟之後是有點透明的翠綠色,口感Q彈,甘甜中又帶有微微的苦澀之后就飲個鮑魚清湯, , 清甜之外, 還散發住柚子香氣, 暖一暖個胃, 就食刺身啦鰤魚, toro, 深海池魚, 豐盈口感。 做刺身時, 以蘿蔔茸伴吃, 可平衡脂肪紋的肥膩, 還添幾分清甜, 由於未經急凍, 明顥比平日食的刺身新鮮得多!之后就食天婦羅, 炸物實在令人又愛又恨,愛其香酥可口師傅做出的天婦羅脆漿薄如蟬翼, 山錐魚天婦羅外脆內嫩,皮炸得極薄,而且縱然是天婦羅卻一點油膩感都無,處理得不錯海鰻天婦羅,原條脆炸的穴子,亦即海鰻,不覺油膩且味道鮮香京都蘿蔔, 每一口都有鏗魚湯既香味, 好特別宮崎肩肉不需過度烹調就能感受其滿溢的肉脂香氣, 和牛肉質柔嫩多汁, 甜品竟然也是安納戶,。面前有兩個小碟,放入了砂糖及白蘭地,吃時先蘸上酒再沾砂糖吃,安納

前菜係腐皮,昆布,海胆,用冰鎮形式呈現, 口感鮮甜, 不錯

之后就食天婦羅, 炸物實在令人又愛又恨,愛其香酥可口
海鰻天婦羅,原條脆炸的穴子,亦即海鰻,不覺油膩且味道鮮香

京都蘿蔔, 每一口都有鏗魚湯既香味, 好特別

宮崎肩肉
不需過度烹調就能感受其滿溢的肉脂香氣, 和牛肉質柔嫩多汁

甜品竟然也是安納戶,。面前有兩個小碟,放入了砂糖及白蘭地,吃時先蘸上酒再沾砂糖吃,安納芋軟糯香甜,滲透馥郁的酒香

飯后甜品仲有宫崎柑, 味道甜美入口回甘,濃厚的甜味與微微的清爽酸味完美調和
2018-03-22 146 瀏覽
廚師發辦,今次食到去中環-瀧。秉承着食要食最好既心態😂,所以叫咗價值1480既極。水雲藻水紫菜其實細細碗,全部都係藻類,仲加咗醋。入口酸微微,咬落口又有爽脆感,作為前菜,感覺好match。因為新年期間,餐廳有預備到有關日本賀年食物,真係好窩心,不時不食既感覺岀哂黎😂。最令我驚訝既一定係黑豆,冇諗過黑豆可以咁食,甜甜咁好好入口。日本海鰻配萬能葱個葱好得!好香葱味,好嫩,入口100%鮮甜,連葱頭都食得。海鰻好嫩,即炸即起令佢保持外脆內軟。京都蘿蔔咬落口好清甜,無渣,好腍,好似食緊薯蓉嘅質感咁。牛左手係宮崎牛,右手係近江牛。 一黎到就好靚,宮崎牛既部位較肥膩,油脂較多,不過入口好得。近江牛係接近牛柳既位置,所以入口厚實好多,好有牛味。2種都好好食。雞湯拉麵當我飽飽地既時候,點知再上個拉麵,真心有啲唔開心。但點知個湯真係得到冇人有!個湯勁香,飲落仲會痴口,係一個超濃既雞湯。啲拉麵都好得,有彈性。
廚師發辦,今次食到去中環-瀧。
秉承着食要食最好既心態😂,所以叫咗價值1480既極。

水雲藻水紫菜

日本海鰻配萬能葱

京都蘿蔔
咬落口好清甜,無渣,好腍,好似食緊薯蓉嘅質感咁。

雞湯拉麵
2018-03-21 149 瀏覽
早排同男朋友ANNIVERSARY, 佢BOOK蘭桂芳附近一間主打TEMPURA 既OMAKASE 餐廳原來個到有3 SET OMAKASE 揀, 難得出黎食下野, 貴少少都叫個最靚既SET 啦~STARTER 有燒貝殼, 帶子.赤貝,菜心花, WASABI JELLY 同瓦刀貝WASABI JELLY真係第一次食, 好特別, 其他都都好新鮮另外一碟開胃菜就係有柿餅, 煙三文魚配蛋黃醋, 蠶豆,柚子豆腐煙3文魚配蛋黃醬特別開胃, 蛋黃醋有少少酸酸地, 蠶豆就甜甜地, 得2粒太少了, 想繼續食柚子豆腐就清甜既, 好香滑另外有個刺身盤,有深海池魚, 絲魚同拖羅店員教我地由最淡食到最濃味,拖羅既油脂一流!!之後有個鮑魚清湯,無咩大特別, 但鮑魚都幾鮮之係就係天婦羅喇!! 第一個係蝦好大隻WOR!!! 咬落去啖啖肉, 我點左海藻鹽食已經好SURPRISE, 唔洗點其他野之後係沙椎魚,粉好薄,我都係就咁點海藻鹽食就得第3樣係紅衫魚配海膽汁,汁係鮮既但可以唔洗咁多, 厚肉既, 都不錯吃有個大殼天婦羅,純天然可以就咁食食完天婦羅就比左煮竹荀我地清一清個口之後係和牛喇~~ 有宮崎牛肩肉, SLOW C

柚子豆腐就清甜既, 好香滑
另外有個刺身盤,有深海池魚, 絲魚同拖羅
店員教我地由最淡食到最濃味,拖羅既油脂一流!!
之後有個鮑魚清湯,無咩大特別, 但鮑魚都幾鮮
之係就係天婦羅喇!! 第一個係蝦
之後係沙椎魚,粉好薄,我都係就咁點海藻鹽食就得
有個大殼天婦羅,純天然可以就咁食
食完天婦羅就比左煮竹荀我地清一清個口
之後係和牛喇~~ 有宮崎牛肩肉, SLOW COOK既, 同埋近江A5牛柳
我自己鍾意牛肩肉多D, 慢煮既技巧好高, 好LUM
之後就有個自家制雞湯北海道拉麵加石班肉
個雞湯濃到呢~~ 第一次食咋,真係要講句好有雞味!!! 值得一試
最後有個天婦羅蕃薯,烤左45分鐘可以連皮食, 好甜!!
仲有日本蜜瓜同士多啤梨,士多啤梨反而出色過蜜瓜WOR!
2018-03-13 135 瀏覽
Omakase餐由$800-$1480不等,有前菜、刺身、天婦羅、主食、甜品等等。刺身新鮮無腥味,只有新鮮北寄貝才會是左下的灰色!豆腐非常富豆香!在口腔中爆發!海膽配腐皮再配醋啫喱都是特別的食法。天婦羅專門店,用鰻魚做天婦羅😍炸得魚肉嫩滑又鬆脆!底下是用葱打成的醬汁,左邊是炸菇👍🏻配搭非常豐富!當晚還吃到多款平日吃不到的天婦羅。中間以清甜的蘿蔔清新一下口腔,又可以重新作戰!除了天婦羅出色,其他菜式都很不錯!套餐其中一道煮物是圖中的宮崎和牛及近江牛,分兩個不同部位、不同煮法,鮮嫩的牛肉肉味香濃😋後者脂香豐富!主食可選野菜天婦羅飯及龍蝦湯麵,縱使來到這環節已經好飽,但還是有驚喜!龍蝦湯十分濃郁,麵身彈牙野菜天婦羅以為會好膩,但原來完全乾爽不油,十分鬆脆可口,拌飯都零負擔!到最後以甜蕃薯及日本生果作結。蕃薯食法特別,先蘸白蘭地,再蘸白砂糖,又辛烈又甜。
刺身新鮮無腥味,只有新鮮北寄貝才會是左下的灰色!
豆腐非常富豆香!在口腔中爆發!
海膽配腐皮再配醋啫喱都是特別的食法。

當晚還吃到多款平日吃不到的天婦羅。
中間以清甜的蘿蔔清新一下口腔,又可以重新作戰!

除了天婦羅出色,其他菜式都很不錯!

龍蝦湯十分濃郁,麵身彈牙

到最後以甜蕃薯及日本生果作結。
蕃薯食法特別,先蘸白蘭地,再蘸白砂糖,又辛烈又甜。
2018-03-07 2089 瀏覽
當晚放工,跟好姊妹一起走到中環威靈頓街 The Loop 的樓上餐廳食日本菜 <瀧>! 她推介這裡的廚師發辦套餐!我們走進店子,這裡的裝潢已給我們驚喜! 牆身有條有氣勢的龍圖案,很貼合店名 <瀧>! 整體優雅舒適! 桌上備有餐具及餐巾!廚師發辦,廚師與食客更互動及交流,主廚幾 social!而且,見他好有耐性教廚師助手!廚師團隊很有心機弄食物,不論食物配搭抑或賣相,也帶給食客驚喜及新鮮感!「天」套餐 $880以熟食為主! 好啱我!前菜冰鎮水雲水紫菜水母入口涼浸浸又酸咪咪,水雲軟滑,水母是海蜇頭,富有嚼勁!新年食品:日本柿、日本豆腐、日本炒蛋、日本紅白魚蛋,單是賣相已經吸引動人! 猶如一件日式賀年擺設!日本柿是柿乾,仍然保持甜美 Juicy!下面是清酸又清爽的醃漬!日本豆腐冰凍滑溜!湯包括:紫蘇葉、梅子、紫菜,入口熱辣辣味帶鹹及酸,為我們驅寒意!天婦羅配上靜崗九洲白蘿蔔蓉、沖繩海草鹽、咖哩鹽、檸檬汁,當中,白蘿蔔蓉清甜不澀無渣,亦有助減輕熱氣!鮮蝦有鮮味,蘸上不同醬料,提升不同鮮美度!『馬頭魚』甘鯛魚的魚鱗好像開花,很有美感,而且口感脆卜卜!沙錐魚炸起後,
當晚放工,跟好姊妹一起走到中環威靈頓街 The Loop 的樓上餐廳食日本菜 <>!
 她推介這裡的廚師發辦套餐!

我們走進店子,這裡的裝潢已給我們驚喜!
 牆身有條有氣勢的龍圖案,很貼合店名 <>!
 整體優雅舒適!
 桌上備有餐具及餐巾!
廚師發辦,廚師與食客更互動及交流,主廚幾 social!
而且,見他好有耐性教廚師助手!

「天」套餐 $880
以熟食為主!
 好啱我!

前菜
冰鎮水雲水紫菜水母
入口涼浸浸又酸咪咪,水雲軟滑,水母是海蜇頭,富有嚼勁!

冰鎮水雲水紫菜水母
猶如一件日式賀年擺設!

日本豆腐冰凍滑溜!
新年食品:日本柿、日本豆腐、日本炒蛋、日本紅白魚蛋

天婦羅
靜崗九洲白蘿蔔蓉、沖繩海草鹽、咖哩鹽、檸檬汁
鮮蝦有鮮味,蘸上不同醬料,提升不同鮮美度!
海老天婦羅
『馬頭魚』甘鯛魚的魚鱗好像開花,
很有美感,而且口感脆卜卜!
甘鯛魚
沙錐魚炸起後,外型堅挺識企!
入口鮮美!連魚尾都好香脆!

沙錐魚
海鰻配日本得獎萬能葱,葱清甜,根位炸得酥脆!

海鰻配日本得獎萬能葱
海蜆似是鮑魚質感的彈性及嚼勁,配上冬菇及蔥,既清新又清香!

海蜆
南非鮑魚鮮甜有嚼勁,很彈牙!
南非鮑魚
迷你洋蔥熟透而清甜可口!

迷你洋蔥
熱蕎麥麵
餐廳經理介紹,由日本空運到港,
 本身帶有麵粉,保持其麵質,入口有彈性又掛湯,湯底味清而夠味!

甜品:炸蕃薯
教人驚喜!
炸蕃薯 45分鐘,甜美粉腍,先沾上白蘭地及糖粉,別有一番風味!

炸蕃薯

整體份量比我預期多!
2018-01-10
新年食品:日本柿、日本豆腐、日本炒蛋、日本紅白魚蛋
海老天婦羅
沙錐魚
海鰻配日本得獎萬能葱
海蜆
炸蕃薯
2018-02-27 165 瀏覽
今次去左一間專食天婦羅既日本餐廳,都是第一次食天婦羅廚師發辦,師傅安排煮到埋嚟就食,其實都幾好!今次下就嚟食,平過夜晚一半有多啊!首先奉上前菜有三款-鴨胸配上芥末;黑豆煮到好腍,好甜!日本柿既果乾,食到柿本身既甜味!之後係刺身既部分,有油甘魚、吞拿魚及甜蝦,全部都好新鮮,幾厚身!開始食天婦羅,調味不會用天婦羅汁而係用佢地既海藻鹽 、咖哩鹽,避免吾會蓋過食材既鮮味,仲有來自九洲及靜崗的蘿蔔製成蓉,十分清甜呢!師傅先比左沙錘魚及蝦我地,連側邊既蝦頭部分都食得,十分脆口。蝦鮮味好出,一咬開就發現同平時食既差好多,加上炸粉好薄更加分!魚好細嫩,加少少鹽已經非常到位!之後係瀨尿蝦及馬頭魚,瀨尿蝦炸完都一樣彈牙,肉有彈性。馬頭魚肉質比沙錘魚有質感,再加上面頭香脆既魚鱗片,是會令人難忘的一道。粟米仔都好清甜!之後仲有好入味既關東煮及麵食,飽肚又滿足既一餐。甜品係佢地自己整既咖啡慕絲,都幾濃咖啡味,質地好滑!
魚好細嫩,加少少鹽已經非常到位!
之後係瀨尿蝦及馬頭魚,瀨尿蝦炸完都一樣彈牙,肉有彈性。
粟米仔都好清甜!
之後仲有好入味既關東煮及麵食,飽肚又滿足既一餐。
甜品係佢地自己整既咖啡慕絲,都幾濃咖啡味,質地好滑!
2018-02-20 148 瀏覽
圓圓的金色半球體後面,就是制作tempura架啦。柚子豆腐 但竟然無豆腐成份 !?用上葛粉扮成豆腐,但竟出奇地清新同滑溜,當然柚子亦即時令胃口大開。右上的是香甜的柿乾下面墊有蘿蔔絲。日本銀杏日本銀杏,是有益的食材:含維他命C、鈣、磷等。銀杏入口軟腍帶甜味,銀杏的清香,令人一再回味。左起鰤魚、Toro 及深海池魚冬天出現的鰤魚,這時候的鰤魚臨近產卵期,肉味濃且肥美。Toro顏色泛紅有光澤,口感柔軟,入口即化。Tempura有海鹽、綠茶鹽、檸檬汁及九州靜岡的蘿蔔,蘿蔔清甜得黎無渣,消一消食完炸野的熱氣。山錐魚天婦羅外脆內嫩,皮炸得極薄,而且縱然是天婦羅卻一點油膩感都無,處理得很好,輕輕點一點海鹽已經很滋味。海鰻配上日本京都萬能蔥海鰻炸得香噴噴,外脆內滑。萬能蔥亦值得一提,味道雖不濃卻清香。撒少少葱花在面,已帶出鮮香。日本馬頭魚、松葉蟹和白蜆很特別的炸馬頭魚,連魚鱗都一併炸得酥脆,魚鱗炸得很工整很美,像畫一般,好吃且耐看,很有藝術感呢!石斑雞湯拉麵,用上雞煮成的濃湯底,湯底濃稠有滿滿雞味,重有幾條柚子點綴帶出鮮味添。鹿兒島安納芋用上名為安納芋的番薯,其糖度高達16%,炸了45分鐘,本身已經是

圓圓的金色半球體後面,就是制作tempura架啦。

柚子豆腐
右上的是香甜的柿乾下面墊有蘿蔔絲。
日本銀杏

左起鰤魚、Toro 及深海池魚
冬天出現的鰤魚,這時候的鰤魚臨近產卵期,肉味濃且肥美。

Toro顏色泛紅有光澤,口感柔軟,入口即化。

海鰻配上日本京都萬能蔥

日本馬頭魚、松葉蟹和白蜆

鹿兒島安納芋
用上名為安納芋的番薯,其糖度高達16%,炸了45分鐘,本身已經是一度美美的甜品,當然要更提升味道,就用上面前的砂糖及白蘭地,吃時先蘸上酒再沾砂糖吃,安納芋軟滑香甜,滲透馥郁的酒香。
美味多汁的香甜蜜柑及甜美的草莓作結😋😋