2024-03-26 903 瀏覽
明明見到廚師發辦也有餐牌,什麼刺身五品、壽司六貫,又有先付又有吸物等等,起碼我事先也會知道有什麼吃。但奈何我在每次吃廚師發辦時的心情總是來得很緊張刺激,除了有神秘莫測還是不知會有什麼吃的期待之外,當中亦有被服侍的興奮感覺。今晚女兒的生日飯,與她來到尖東香格里拉酒店地庫,光顧一間在日本有過百年歷史而進駐在香港已有很多年,吃廚師發辦和日本菜的日式料理店 - 灘萬日本料理,期待有什麼吃的心情又再次湧現心頭了。這日本料理店位置雖然隱蔽,在酒店的低二層。但内裡的佈局裝潢高雅闊落,分為三個區域,鐵板燒區、吃omakase廚師發辦的吧枱區和吃其他日本料理的雅座。今晚女兒要點的是二十五貫性價比非常高,不計加一,一張金牛有找之廚師發辦,價錢比午市的不相伯仲。星級酒店配星級餐廳,食材方面我不會置疑。值得一提和稱讚的是,這二十五貫的廚師發辦每款的出場次序,與其他店的與別不同,聽廚師說這是日籍總廚拍板認同的安排。特色是沒有前菜主食燒物吸物甜品之分,直頭是將二十五貫打亂安排出場,務求讓到客人有高低起伏的期望。頭五貫- 日本淡水蜆湯,先來清清味蕾。- 蓬豆腐,將時令的日本皇帝菜攪爛再加入葛粉後過濾凝固,實與黃豆製

頭五貫
- 日本淡水蜆湯,先來清清味蕾。
- 蓬豆腐,將時令的日本皇帝菜攪爛再加入葛粉後過濾凝固,實與黃豆製成的豆腐無關,但都很有口感。
- 北海道三文魚籽,鮮美。
- 來自冲繩的海藻 - 水雲,聽說能降膽固醇和生髮。
- 京都藍點馬鮫刺身,炙燒過的魚皮帶點香脆。
其次五貫
- 長崎縣平目魚壽司
- 鯊魚軟骨壽司巻,軟骨切碎伴以重口味的忌廉芝士,再以水晶梅的酸味作中和,是伴酒一流之物。
- 明太子甜蝦
- 蕗の薹田楽,蕗の薹是日本蔬菜,味道帶苦澀,酥炸後再配上田楽味噌來吃,苦味帶來的回甘,與味噌少少的甜味中和,是日本養生的菜式。
- 愛知縣象拔蚌刺身
跟住上場的五貫
- 茶碗蒸,夠熱蛋不太老。
- 長崎吞拿魚壽司,用醬油輕輕醃製過,帶著少少的咸香味道。
- 中拖羅壽司,選自魚腩中的後部位,油脂分佈得恰到好處。
- 大拖羅壽司,雪花脂肪分佈得宜,是吞拿魚的極上之物。
- 炸鮑魚配日本青椒仔,鮑魚事先經兩小時出汁的醃製上味後才油炸,淋身兼不過熟,正。
再上的五貫
- 北海道海膽,這海膽真的沒腥味,名餐廳選材的要求,真的是一絲不苟。
- 縞鰺壽司,口感爽脆脂肪比例適中。
- 一口燒魚,時令魚是馬頭魚,立鱗燒讓魚鱗炸得香脆可口。
- 蠶豆
- 香蔥拖羅壽司卷,配上酸酸小黃瓜。
最後來的五貫
- 玉子燒
- 鰻魚壽司
- 日本大咸水蜆湯,與第一味的淡水蜆湯前後呼應。
- 干瓢卷,干瓢即是胡蘆瓜,醃製後做成卷物又幾特別。
- 熊本縣紅白士多啤梨,兩種甜度在口腔裡,為今晚的二十五貫美味,劃上句號。
被全球的香格里拉酒店邀請作夥伴駐酒店餐廳,餐廳廚師説,這日本料理店已在很多國家地區裡的香格里拉酒店内也能找到這店的蹤影,包括在香港共兩間的香格里拉酒店内,這店的名聲並不是浪得虛名。
2024-02-24 881 瀏覽
早前mami生日 👦🏻安排了再訪九龍香格里拉的灘萬日本料理🍱我哋幾個人點咗唔同餐試 食咗好多嘢落肚🤣🤣用餐環境好舒適 食懷石要慢慢嘆😌 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 和定食 彩 $380前菜 刺身 日式蒸蛋 日式煮雜菜 雜錦天婦羅燒魚 白飯 漬物 麵豉湯 雪糕 ✿ 牛肉香味燒 $370前菜 沙律 牛肉香味燒 白飯 漬物 麵豉湯 雪糕 ✿ 天婦羅膳 $370前菜沙律 日式蒸蛋 雜錦天婦羅 白飯 漬物 麵豉湯 雪糕 ✿ 午市懷石料理 $620

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

✿ 午市懷石料理 $620

2023-11-11
生日
2024-01-04 1101 瀏覽
今午一家人去尖沙咀香格里拉酒店地庫的日本料理, 灘萬日本料理,  吃午餐.  女接待員穿上和服招呼,  感覺這餐廳好有傳統文化.餐廳內有日式擺設.  面積大, 座位多, 燈光悠和.分別設有壽司吧檯, 和鐵板燒檯.我們訂了鐵板燒,  安排座位自成一角.  午市餐牌, 定食簡單易明.  大家分別點了鐵板燒, 海鮮定食及美國牛柳定食.  頗豐富.   有前菜, 沙律, 三文魚刺身, 主菜鐵板燒, 素菜, 雞蛋炒飯, 漬物, 麪鼓湯, 雪糕或茶.先來開胃沙律.  沙律菜新鮮爽脆,  加上胡麻醬汁.  入口酸甜開胃.前菜, 烘多士配蕃茄,  非常脆口.三文魚刺身,  切得厚厚的, 肥美好味.在鐵板燒旁用餐,  可以欣賞大廚烹制過程,   enjoy !主菜鐵板燒, 雜錦海鮮,   有三文魚, 蝦, 魷, 銀鱈魚.  師傅把表面煎至金黃帶脆,  肉質柔軟,  口感鮮嫩. 另一主菜鐵板燒牛肉定食,  鐵板燒美國牛柳,  這火焰表演不錯啊!鐵板燒美國牛柳, 口感柔嫩軟滑, 油脂均勻, 牛味香濃. 炒素菜, 簡簡單單, OK!漬物, 麪鼓湯,  雞蛋炒飯, 一般也  OK.最後可揀雪糕或茶,   我選綠
今午一家人去尖沙咀香格里拉酒店地庫的日本料理,
餐廳內有日式擺設.  面積大, 座位多, 燈光悠和.
分別設有壽司吧檯, 和鐵板燒檯.
我們訂了鐵板燒,  安排座位自成一角.
沙律
前菜, 烘多士配蕃茄,  非常脆口.
烘多士配蕃茄
三文魚刺身,  切得厚厚的, 肥美好味.
三文魚刺身
雜錦海鮮, 有三文魚, 蝦, 魷, 銀鱈魚
鐵板燒美國牛柳, 口感柔嫩軟滑, 油脂均勻, 牛味香濃.
鐵板燒美國牛柳
炒素菜, 簡簡單單, OK!
炒素菜
漬物, 麪鼓湯,  雞蛋炒飯, 一般也  OK.
最後可揀雪糕或茶,   我選綠茶雪糕味道好好.
家人叫熱檸茶, 也不錯.
最後服務員送上生日蛋糕, 又替我們拍照片,  招呼頗好.
沙律
烘多士配蕃茄
三文魚刺身
雜錦海鮮, 有三文魚, 蝦, 魷, 銀鱈魚
鐵板燒美國牛柳
炒素菜
2023-04-12 1765 瀏覽
位於尖沙咀香格里拉嘅灘萬🖤黑白配⚪️又過嚟encore 啦,原因就係覺得呢度嘅懷石料理都幾出色,而且以酒店嘅質素黎講咁樣嘅價錢真係好合理,最重要係個環境舒服寧靜啱晒傾偈😉銀鱈西京燒膳 $488套餐好豐富,包括前菜、沙律🥗、刺身🍣 、日式蒸蛋🪺 、銀鱈魚🐟 、日式煮雜菜🥦 、白飯🍚 、漬物、麵豉湯🥣 同埋雪糕 🍨 每款食物嘅擺設都好精緻,煮雜菜同埋漬物細細碟但勝在款式多,少食多滋味🤩而個銀鱈魚真係整得好出色,魚肉有好香嘅甘甜味,配埋日本米飯一流❤️炸軟殼蟹卷 $140軟殼蟹炸到外脆內軟👍🏻

銀鱈西京燒膳 $488

炸軟殼蟹卷 $140
軟殼蟹炸到外脆內軟👍🏻

2023-02-15 2039 瀏覽
今年情人節到灘萬日本料理慶祝💕,位於尖沙咀麼地道64號九龍香格里拉大酒店地下2層。 大約六點半到達, 酒店有代客泊車服務很方便👍🏻, 店內環境舒適,燈光柔和,店員服務有禮, 原先訂位的時候諗住食懷石料理, 到最後我們揀了鐵板燒😋,日本黑毛和牛餐$1680、 海鮮餐$1080和 Prosecco$88。 首先讚下鐵板師傅非常細心, 我們點兩個不同的餐, 但每次上菜都很貼心地幫我們分好, 代我們可以試到兩個餐的食物。 食物方面所有菜式都發揮得幾有水準, 要大大力讚一讚日本黑毛和牛西冷, 入口即溶,肉質有彈性, 嫩而多汁, 肉味非常濃郁。 另外龍蝦爽口彈牙, 味道鮮甜。 對兩個套餐都幾滿意👍🏻,Prosecco🥂氣泡口感溫和,入口清爽。 整體用餐體驗好滿意🤗, 下次會試下這裏的Omakase。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

日本黑毛和牛餐$1680、 海鮮餐$1080

首先讚下鐵板師傅非常細心

整體用餐體驗好滿意🤗, 下次會試下這裏的Omakase。

Prosecco

日本黑毛和牛西冷
季節特色炒飯、泡菜、龍蝦湯
  • 日本黑毛和牛餐$1680、海鮮餐$1080
2023-02-08 1053 瀏覽
由2 月 8 號至 17 號 #JFOODO 喺 labconcept 會同十幾間日本餐廳(包括香格里拉酒店灘萬餐廳/ 櫓杏/ 佐楽/ 赤身焼肉USHIO/ 穴) 推出販賣唔同嘅特級便當😍 所有日本便當都係用日本食材和米🍚 即日新鮮出品 好配合日本便當製作一絲不苟嘅匠人精神💪🏼  自己係比 Nadaman 所吸引 畢竟堂食過幾次都唔錯😬 西京燒鱈魚好入味 雖然係便當但肉質仍然保持嫩滑 擺盤講究賞心悅目 午飯輕食啱晒🤭依家啲款便當仲可以喺Island Shangrila Nadaman 裏面買到!!!!

自己係比 Nadaman 所吸引 畢竟堂食過幾次都唔錯😬
西京燒鱈魚好入味 雖然係便當但肉質仍然保持嫩滑
擺盤講究賞心悅目 午飯輕食啱晒🤭

2023-01-31 1498 瀏覽
最近有朋友為我慶祝生日,預訂了這家位於九龍香格里拉酒店地庫的日本餐廳,由進入酒店大堂一刻已覺環境優雅。 餐廳裝修雖然保留上世紀風格,但環境非常寧靜,適合傾談。 餐牌是一大張卡紙,有定食及單點食物。 我們點了兩客午餐,主菜分別是牛肉香味燒及壽司烏冬定食,不一會食物陸續送上。 前菜、沙律前菜是冷菠菜,新鮮清甜而且夠冰冷。沙律是生菜配胡麻醬,爽口的生菜淋上醬汁,變得十分惹味。 面豉湯有多片昆布,溫度夠高,而鹹味亦適中。 燒汁牛肉牛肉份量相當多,肉質算細嫰,燒汁味香濃,而最底下的洋蔥吸收了燒汁味,格外美味。珍珠米飯軟熟可口,味道微甜。 壽司及烏冬六件壽司有不同顏色,如藝術品一樣,各款刺身保持新鮮,入口鮮甜美味。烏冬嫰滑彈牙,湯底清徹。 甜品有不同味道雪糕選擇,我選了雲呢拿味,既甜入心,亦清清味蕾。如果不想吃雪糕,可以選熱咖啡。 服務方面,貼心而親切,招呼很周到。女侍應穿上和服,更令客人有如置身日本。

餐牌是一大張卡紙,有定食及單點食物。

前菜、沙律

面豉湯
有多片昆布,溫度夠高,而鹹味亦適中。

燒汁牛肉

壽司及烏冬

2023-01-28
生日
2022-12-04 1018 瀏覽
Nadaman喺日本🇯🇵已經有百幾年嘅歷史,而喺海外只有香港兩間分店分別坐落喺港島香格里拉同尖東香格里拉裏面,今次🖤黑白配⚪️就去尖東嘅Nadaman ,餐廳環境寧靜,空間寬敞,而食物質素亦都係水準之作,不過🖤黑白配⚪️覺得如果兩間餐廳比較港島香格里拉嘅味道比較出色🫡金䱽魚腩 $840Hon Maguro Toro -prime tuna呢款拖羅係最上等嘅拖羅 🍣 ,食落去係滿滿嘅油脂香,入口即溶🤤🤤銀鱈西京燒 $220銀鱈魚食落去都幾滑,魚皮亦都燒得好香口,點埋個沙律醬食落去特別惹味😎澳洲産和牛牛肉壽喜燒 $720澳洲和牛🐮呈紅色,牛嘅油花細緻,油脂分布得好平均,入口感覺係一啖啖慢慢溶化,嗰種脂肪甘甜嘅味道喺口中散開🤩🤩,完全係食到牛嘅鮮味,配埋個壽喜燒嘅汁甜甜地,食落去好match ,配菜有洋蔥🧅、冬菇 🍄 豆腐,全部因為有甜甜地嘅味道所以食落去特別開胃🥺

金䱽魚腩 $840
Hon Maguro Toro -prime tuna

銀鱈西京燒 $220

澳洲産和牛牛肉壽喜燒 $720
2022-11-12 673 瀏覽
位於港島香格里拉嘅灘萬,分別有懷石料理同埋鐵板燒選擇,🖤黑白配⚪️今次就食咗佢哋嘅鐵板燒,主要供應一啲海鮮套餐同埋牛肉套餐餐廳佈置咗好多唔同高貴嘅擺設,完全有五星級酒店嘅氣派,食物水準方面質素唔錯,而且以五星級酒店來講價錢亦都幾相宜牛肉套餐 $450套餐包括青菜沙律、牛柳、雜錦野菜、炒飯、麵豉湯同埋泡菜食完個套餐包你飽🤣整體所有嘢都係水準之作,個牛柳啲肉質都幾嫩,同埋咬落去都幾有咬口,另外個炒飯食落去好香👍🏻👍🏻

牛肉套餐 $450
套餐包括青菜沙律、牛柳、雜錦野菜、炒飯、麵豉湯同埋泡菜

2022-08-24 1766 瀏覽
我今天下午快要掛8號風球,把握中午前去吃一餐美味的日本菜,於是選擇了九龍香格里拉酒店的灘萬。午餐有很多選擇,有不同的定食,例如銀鱈魚、壽司烏冬、天婦羅、等等。因為不能確定想吃什麼,午餐於是選了和食彩。它的內容豐富,有前菜、茶碗蒸、天婦羅、魚生、銀鱈魚、蔬菜和飯。每種食物的質素也很好,魚生很新鮮,味道吸引,不失為午餐的好選擇。最後還有雪糕當甜品,選擇有綠茶、芝麻。吃完之後有很大的滿足!下次一定會再嚟。

最後還有雪糕當甜品,選擇有綠茶、芝麻。

吃完之後有很大的滿足!下次一定會再嚟。

2022-08-24
2022-08-05 1228 瀏覽
服務差:1)冇提供濕毛巾(おしぼり)⇒不要說要防疫所以不提供[餐具都是洗過再用的,濕毛巾不可能消毒不了」2)$700以下的日本酒都冇貨⇒逼人喝貴酒的感覺😪😪😪 只能喝$990的八海山3)不依照套餐的内容上菜⇒要小心對照餐牌;漏了一個小菜投訴後,補上時一句歉意的話都冇😓😓😓4)两個人的上菜時間安排不好⇒一個有東西吃,另一個要看著留口水🤤🤤🤤
服務差:
3)不依照套餐的内容上菜⇒要小心對照餐牌;
漏了一個小菜投訴後,補上時一句歉意的話都冇😓😓😓
2022-07-20 1682 瀏覽
今次係第二次食佢地個懷石料理午餐💁🏻‍♀️餐廳環境寧靜,寬敞舒適,而今次嘅餐單亦好岩我地口味🥰呢餐懷石料理共有7道菜,包括:Appetizer🥗京都腐竹+冷製秋葵片:調味輕盈有驚喜,凍凍地好清新開胃😋Sashimi🍣季節時令刺身: 有鯛魚,深海池魚,赤身吞拿魚各2片,每款都好新鮮🐟Seasonal Delicacies🍱一碟有齊多款小食:厚燒雞蛋,雞肉丸串🍢辣金槍魚壽司卷,蒸雞沙律配芝麻醋,枝豆,楊梅啫喱❤️每款一小件都已經十分豐富,其中厚燒雞蛋質感好似蛋糕咁鬆軟☺️而楊梅啫喱甜甜酸酸,連啫喱食口感特別,各有各特色,食到好滿足😍Simmered Dish🍲門鱔片+日本茄子:炸過嘅鱔片同茄子🍆仲好熱辣辣,相當鬆脆,連同加咗醬汁嘅蘿蔔蓉一齊食,味道加倍昇華😺Grilled Dish🥩牛肉網燒:上菜時附有生菜🥬燒過嘅南瓜🎃紅椒同青瓜片,相信係同牛肉夾埋一齊食嘅,不過我忍唔住要試件牛肉先😃牛肉切成4片,肉質有嚼勁,如果可以煎得再香d會更好👍🏻醬汁方面有麻油,麵筋醬,芥末同鹽,第一次試麻油同麵筋醬,味道唔錯幾特別,值得一試😊 Rice Dish🍜日本素麵:牛肉香嫩無肥肉🐮素麵幼身彈牙,連同茗荷,蔥花同

呢餐懷石料理共有7道菜,包括:

Appetizer
🥗京都腐竹+冷製秋葵片:調味輕盈有驚喜,凍凍地好清新開胃😋

京都腐竹+冷製秋葵片

門鱔片+日本茄子

Grilled Dish

牛肉網燒

Rice Dish
🍜日本素麵:牛肉香嫩無肥肉🐮素麵幼身彈牙,連同茗荷,蔥花同凍汁一齊食到心心眼😻

日本素麵

Dessert
🎋自家製甜品:竹葉糰子賣相可愛💚淡淡嘅竹葉香氣,加上糯米糰同紅豆餡嘅細緻甜味,完美配搭😀

自家製甜品:竹葉糰子

每道菜式擺盤都好精緻,打卡一流🤳好睇又好食,而且價錢相宜(每位HK$550),情侶黎浪漫一下👫或者慶祝生日🎂特別節日黎呢度都係唔錯嘅選擇❣️
2022-06-18
京都腐竹+冷製秋葵片
季節時令刺身
門鱔片+日本茄子
牛肉網燒
日本素麵
自家製甜品:竹葉糰子
2022-07-12 2112 瀏覽
好友即將離港,臨別依依,朋友們提議一齊去食好西。跟住朋友去,就緊係朋友發辦,我就專心同朋友把酒談天。由於平日夜晚,唔算多人,我地一行五人一張枱,廚師Jackie 負責招呼我地,整餐飯令我地賓至如歸,恰當的交流介紹,不時詢問我地食物喜好,調味火喉控制得一流,絕對對得起5星級的質素。由小食既炸三文魚骨,連骨都食到。再到前菜粟米豆腐好似食緊雪糕咁,菜上面既魚仔香脆可口粟米湯好creamy 濃味刺身新鮮鵝肝配埋藍梅汁感低肥膩既感覺,不過肥美得仍然令我有罪龍蝦肉爽口彈牙鮑魚入味爽口,其中一道令我鍾意清酒既你一定要試呢道帶子,連d汁都要飲埋薄牛入面包左蔥粒,將牛昇華到另一個層次日本和牛,簡直令我有去左日本既感覺,味道絕對比得上試過既神戶牛飛驒牛佐賀牛有左咁好味既食物,這道雜菜既粟米鮮甜得令我有驚喜感覺最好雖然已經好飽,但炒飯同蝦頭湯既咸香味令我忍唔住ko 左小半碗甜品我地試左荔枝啫喱,每啖荔枝加埋茶既香味再加啫喱既q彈,好想encore 相比下可能太飽,芝麻雪糕就正常雪糕埋單唔知幾錢,亦唔想知

由小食既炸三文魚骨,連骨都食到。

再到前菜粟米豆腐好似食緊雪糕咁,菜上面既魚仔香脆可口

粟米湯好creamy 濃味

刺身新鮮

鵝肝配埋藍梅汁感低肥膩既感覺,不過肥美得仍然令我有罪

龍蝦肉爽口彈牙

鮑魚入味爽口,其中一道令我

鍾意清酒既你一定要試呢道帶子,連d汁都要飲埋

薄牛入面包左蔥粒,將牛昇華到另一個層次

有左咁好味既食物,這道雜菜既粟米鮮甜得令我有驚喜感覺

相比下可能太飽,芝麻雪糕就正常雪糕

埋單唔知幾錢,亦唔想知

2022-07-12
  • 日本和牛
個Menu同之前一模一樣,會唔會有時玩下會有啲新意呢?因為好似都食咗成年我同上次一樣,天婦羅轉咗做沙律🥗質素依然!今次其實大致上嘅質素同上次一樣,不過服務就差啲啦!侍應比漏咗嘢,又好似喺後面打爛咗嘢呀所以佢好似就唔記得咗我哋嗰啲嘢未上刺身今次係油甘魚,赤身同埋真調,新鮮煮蔬菜同埋漬物前菜等都係平時嘅質素,細細碟咁但係款式多,所以滿足我呢啲貪心嘅人銀鱈魚好好味呀!我應該會喺邊間食都會覺得好食!因為呢度餸本身就太好食😋不過就太細舊啦今次唔知係咪換咗待應,服務比較弱,同唔同嘅人講嘢或者要求,例如拎口罩套、或者追餐,佢哋都會唔記得
所以佢好似就唔記得咗我哋嗰啲嘢未上
刺身今次係油甘魚,赤身同埋真調,新鮮
煮蔬菜同埋漬物前菜等都係平時嘅質素,
細細碟咁但係款式多,所以滿足我呢啲貪心嘅人
不過就太細舊啦

2022-06-09 1046 瀏覽
我個人屬於日本嘢嘅Big Fans,但係今次係第一次試高級日本鐵板燒🍴平日嘅Dinner,餐廳比較靜。我同朋友揀左「舞」,呢個餐冇啲咩特別珍貴嘅材料,都係普通海鮮同埋和牛,但係食材新鮮,未到驚艷,但整體都吾錯👍🏻鮮蝦肉質爽而彈牙,鮮甜👌🏻帶子無多餘嘅花樣,簡單大粒,都有鮮味嘅👌🏻成個餐食到最後有個炒飯,個飯個人覺得真係麻麻,偏乾同硬😅總括而言,名牌酒店入面嘅餐廳我期望可以再好小小,但呢個就不過不失啦,有好食嘅但印象吾深😶‍🌫️

鮮蝦肉質爽而彈牙,鮮甜👌🏻
帶子

帶子無多餘嘅花樣,簡單大粒,都有鮮味嘅👌🏻

成個餐食到最後有個炒飯,個飯個人覺得真係麻麻,偏乾同硬😅

帶子