2024-08-22 936 瀏覽
🍊 餐廳名稱:火五越式牛肉粉專門店 (佐敦)🐝 味道:7.5/10環境:7.5/10整體分數:7.5/10💰人均:$100———————————————————炸軟殼蟹撈檬 💰68大大隻軟殼蟹,咬落熱辣辣好脆口。檬粉軟硬適中,有啲彈牙feel。火五火車頭牛肉粉💰68牛丸咬落有好多汁飛出黎,非常出色,而且feel到彈到可以打乒乓波。牛腩扎肉方面就正正常常啦,生牛肉岩岩好熟度。另外仲有一款秘製醬—— 越北士拉差醬,重口味人士必落!原隻大蝦長春捲 💰39食落蝦肉滿滿,誠意之作!🗺️ 佐敦白加士街55號其昌樓地舖🔍#FlavorforToday佐敦🚆 佐敦站C2出口,步行約3分鐘
🍊 餐廳名稱:火五越式牛肉粉專門店 (佐敦)🐝

———————————————————

炸軟殼蟹撈檬 💰68

火五火車頭牛肉粉💰68

原隻大蝦長春捲 💰39
食落蝦肉滿滿,誠意之作!

🗺️ 佐敦白加士街55號其昌樓地舖
🔍#FlavorforToday佐敦
🚆 佐敦站C2出口,步行約3分鐘
2024-08-12 1341 瀏覽
越南湯粉真系間唔時都會想食碗😋最近食左間越南湯粉小店🇻🇳系未飛到越南之前先食碗感受一下吧😛🇻🇳炸軟殼蟹青木瓜沙律軟殼蟹肉質鮮美🌟外皮炸得金黃酥脆💥內裡肉質又軟嫩多汁💦外酥內嫩的美味😋青木瓜夠新鮮👍🏻爽脆度高~🇻🇳和牛牛丸扎肉粉牛丸彈牙🐮湯底濃郁牛肉味~湯粉配搭扎肉一齊食🥢口感豐富有層次🇻🇳香草大蝦春卷撈檬蝦肉鮮嫩多汁💧春卷皮酥脆可口💥搭配檸檬汁更加清新酸爽✨

🇻🇳炸軟殼蟹青木瓜沙律

🇻🇳和牛牛丸扎肉粉

🇻🇳香草大蝦春卷撈檬
蝦肉鮮嫩多汁💧春卷皮酥脆可口💥搭配檸檬汁更加清新酸爽✨
2024-08-04 1168 瀏覽
小食十分出色的平民越南小店。🔸扎肉撈檬檬粉很幼很掛汁,紮肉口感十分紮實,有淡淡的胡椒味,加上酸辣湯汁,好吃 😋🔸鳳爪撈檬鳳爪酸辣外皮脆口,沒有坊間無骨鳳爪的怪味,軟骨爽口加上酸辣湯汁,兩者配合超級開胃 🤤🔸特色雞翼小食都是即叫即整,雞皮炸得很脆,雞肉仍充滿肉汁 😍 加上少許檸檬汁,提升了味道層次 🥰🔸原隻大蝦長春卷裡面有鮮蝦,蝦肉彈牙結實,外面超級鬆脆 🤩🔸白桃梳打 / 提子梳打夠氣且甜度適中,十分適合夏天 🙌🏻

小食十分出色的平民越南小店。

🔸扎肉撈檬

🔸鳳爪撈檬

🔸特色雞翼

🔸原隻大蝦長春卷
裡面有鮮蝦,蝦肉彈牙結實,外面超級鬆脆 🤩

🔸白桃梳打 / 提子梳打
夠氣且甜度適中,十分適合夏天 🙌🏻

#christine開飯日記下個月終於有得飛去越南玩啦🥰最近行程成日見到Phở都好想食🙈🙈都係忍唔住喺佐敦搵咗一間專門食Phở好出名嘅餐廳食返碗先餐廳位置都幾易搵,喺佐敦地鐵站行出嚟幾分鐘就到🥰餐廳座位都幾闊落嘅。最吸引就係性價比真係好高,小食二三十蚊就有交易😍🌟手作大蝦米紙卷($38)米紙卷一定係必叫嘅,份量都好足架👍蝦肉都幾彈牙😍🌟火五特式鳳爪($28)鳳爪好入味,酸酸辣辣咁,做餐前小食真係好開胃架👍👍🌟牛丸扎肉粉($82)終於到我心心念念嘅Phở😍湯底都好甜,牛丸彈牙又多汁😍😍食材都幾新鮮架🌟套餐加配小食-蜆港炸魚餅佢嘅炸魚餅都幾值得一試,即叫即炸所以都好香口架🥰而且都好彈牙👍👍🍴火五越式牛肉粉專門店 (其昌樓) (佐敦)📍佐敦白加士街55號其昌樓地舖
#christine開飯日記

🌟手作大蝦米紙卷($38)
米紙卷一定係必叫嘅,份量都好足架👍蝦肉都幾彈牙😍

🌟火五特式鳳爪($28)
鳳爪好入味,酸酸辣辣咁,做餐前小食真係好開胃架👍👍

🌟牛丸扎肉粉($82)

🌟套餐加配小食-蜆港炸魚餅

🍴火五越式牛肉粉專門店 (其昌樓) (佐敦)
📍佐敦白加士街55號其昌樓地舖
2024-07-23 1098 瀏覽
火五越式牛肉粉專門店 • 佐敦早幾日去左呢間越式餐廳,餐廳細細是小店,環境自然唔能夠要求太多,但食完感覺食物質素唔錯,途中見到店家外賣生意接過不停,係味道嘅保證😆..✅ 火五火車頭牛肉湯粉 🐮 $78材料有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉,熟牛肉有少許特別,係用左一塊牛肋條/牛腩之類部位,生牛肉食的就是鮮嫩,和牛牛丸的確比一般牛丸更多汁😙.✅ 香茅豬頸肉油香飯 🐷 $56豬頸肉亦係泰式系列必嗌嘅野食,充滿油香,肉質亦都滑嫩帶少少爽,肉充滿香茅香味,油飯亦都油香四溢,配搭簡單,但非常惹味😙.✅ 原隻大蝦春卷 🦐 $39值得一讚嘅係,蝦春卷非常有誠意,入邊滿滿嘅蝦肉,食完有滿足感,呢個亦都係餐廳推介嘅小食,朋友仔可以試吓~
火五越式牛肉粉專門店 • 佐敦
✅ 火五火車頭牛肉湯粉 🐮 $78

✅ 香茅豬頸肉油香飯 🐷 $56
😙

✅ 原隻大蝦春卷 🦐 $39
1926 瀏覽
嚟食晏好彩早咗過嚟,坐低一陣就full晒,keep住有人等,叫到成枱都係好開心一人餐主食和牛牛丸扎肉湯檬,和牛牛丸牛味勁香濃,咬完一啖成口牛味勁正,扎肉彈牙,好鍾意檬粉嘅口感另一款主食生牛肉湯河,牛肉好嫩,湯底同樣香濃,配大量蔥,食落更香口小食雞翼皮脆肉嫩,加埋芝麻炸蒜更好食,拌碟仲有酸蘿蔔,好開胃另一款小食蝦春卷,大大條啖啖都食到蝦肉,爽脆彈牙餐飲白桃茶,挑味濃郁,甜度啱啱好,仲有好多桃肉,好滿足加咗碟生菜,大大碟健康之選枱面有個調味corner,大家可以按個人喜好調味,好貼心無論套餐定單點嘅選擇都好多,份量足,價格合理,味道唔錯,具CP value,值得再嚟

另一款小食蝦春卷,大大條啖啖都食到蝦肉,爽脆彈牙

餐飲白桃茶,挑味濃郁,甜度啱啱好,仲有好多桃肉,好滿足

加咗碟生菜,大大碟健康之選

枱面有個調味corner,大家可以按個人喜好調味,好貼心

2024-07-06 752 瀏覽
😱百幾蚊喺佐敦可以食到成枱都喺越南嘢聽朋友講話佐敦呢度有一間越南小店,佢呢度嘅椰汁三色冰超級好飲,反正今日冇咩做就特登出嚟試下去到嘅時候未夠十二點成條街都好靜,仲可以揀位坐位置都唔算係太難搵就係喺裕華國貨對面行過少少,喺正譚仔嘅斜對面。🐔越南雞翼湯檬粉呢度嘅雞翼竟然係有連埋雞翼尖嘅雞翼嚟㗎!🥰估唔到佢咁平竟然有三隻雞翼喎檬粉嘅湯味道都好好🦐越式炸蝦餅蝦餅外面非常酥脆!裏面qq彈彈,裏面真係有蝦肉㗎!🥖越式米紙蝦卷裏面有一啲新鮮嘅青木瓜絲紅蘿蔔絲生菜等等嘅材料,點咗佢哋嘅秘製醬汁,非常之清香爽朗好適合夏天食🥰🍤大蝦長春捲一份有三大條,裏面有好多蝦好多蝦好多蝦!其實如果唔想食主食,叫呢一個都係唔錯嘅選擇🥳🥤椰汁三色冰佢哋係採用真正嘅椰漿,飲落去甜得嚟又唔會好漏好有越南風味呀!間餐廳比嘅配料其實都好大方,竟然檯面有沙爹xo醬畀你任用!我講到咁平,你哋估下呢一餐幾多錢?竟然係180蚊咋📍火五越式牛肉粉專門店佐敦白加士街55號其昌樓地舖#越南 #越南菜 #抵食 #佐敦 #佐敦美食 #隱世
😱百幾蚊喺佐敦可以食到成枱都喺越南嘢
聽朋友講話佐敦呢度有一間越南小店,
佢呢度嘅椰汁三色冰超級好飲,
反正今日冇咩做就特登出嚟試下
去到嘅時候未夠十二點成條街都好靜,仲可以揀位坐
位置都唔算係太難搵就係喺裕華國貨對面行過少少,
喺正譚仔嘅斜對面。

🐔越南雞翼湯檬粉
呢度嘅雞翼竟然係有連埋雞翼尖嘅雞翼嚟㗎!🥰
估唔到佢咁平竟然有三隻雞翼喎
檬粉嘅湯味道都好好

🦐越式炸蝦餅
蝦餅外面非常酥脆!
裏面qq彈彈,裏面真係有蝦肉㗎!

🥖越式米紙蝦卷
裏面有一啲新鮮嘅青木瓜絲紅蘿蔔絲生菜等等嘅材料,
點咗佢哋嘅秘製醬汁,
非常之清香爽朗好適合夏天食🥰

🍤大蝦長春捲
一份有三大條,
裏面有好多蝦好多蝦好多蝦!
其實如果唔想食主食,叫呢一個都係唔錯嘅選擇🥳

🥤椰汁三色冰
佢哋係採用真正嘅椰漿,飲落去甜得嚟又唔會好漏
好有越南風味呀!

間餐廳比嘅配料其實都好大方,竟然檯面有沙爹xo醬畀你任用!
我講到咁平,你哋估下呢一餐幾多錢?
竟然係180蚊咋

📍火五越式牛肉粉專門店
佐敦白加士街55號其昌樓地舖

#越南 #越南菜 #抵食 #佐敦 #佐敦美食 #隱世
2024-07-06 553 瀏覽
今日與朋友途經佐敦道火五,記得上次曾經買外賣回家吃,十分好味,今天決定堂食,餐牌上面有很多不同嘅選擇,我們選了些一齊分享:🥰火五火車頭牛肉湯粉首先當然要選出名的牛肉湯粉,配料有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉,可以一次過試幾款不同美食,湯底濃郁清甜,生牛肉煮得剛剛好,好重牛肉味,非常嫩滑,熟牛肉即牛腩,夠淋有嚼口,和牛牛丸肉彈牙有肉汁,扎肉好好味,河粉爽滑,加上配料的香味,十分滿足。🥰豬扒撈檬粉豬扒切成小塊,份量十足,香脆可口,檬粉煙韌有咬口,我很喜歡撈檬,尤其是佢個汁,加埋紅蘿蔔絲及青瓜絲,酸酸甜甜的,味道清新好開胃。🥰吉列炸蝦餅每次必點,蝦餅外脆內嫩,新鮮彈牙,啖啖蝦肉,非常惹味。加上凍檸茶及咸檸七, 非常滿足的一餐。
🥰火五火車頭牛肉湯粉
🥰豬扒撈檬粉
🥰吉列炸蝦餅
每次必點,蝦餅外脆內嫩,新鮮彈牙,啖啖蝦肉,非常惹味。
加上凍檸茶及咸檸七, 非常滿足的一餐。

• 火五火車頭牛肉粉
2024-07-05 492 瀏覽
今日又係佐敦搵食,就試下呢間老字號越式牛肉粉火五,佢地都有午市套餐,我哋今次就叫左單點越式咸菜腐竹胡椒豬肚湯河 $58呢個新出品唔錯,個湯底一流,有好清香既胡椒湯味,配料份量十足,咸菜同豬肚都好好食法式咖喱豬頸肉油香飯 $58呢個咖喱原來係日式咖喱黎既,甜甜地都幾好食,個油飯好香,豬頸肉份量都多黃金脆魚皮 $32魚皮夠哂脆口,配埋咸蛋黃醬非常惹味凍青檸梳打 $19凍咸檸雪碧 $19兩杯特飲都各有特色,大大杯,仲可以拎住走tim

越式咸菜腐竹胡椒豬肚湯河 $58

法式咖喱豬頸肉油香飯 $58

黃金脆魚皮 $32
魚皮夠哂脆口,配埋咸蛋黃醬非常惹味

凍青檸梳打 $19
凍咸檸雪碧 $19
兩杯特飲都各有特色,大大杯,仲可以拎住走tim
2024-07-04 487 瀏覽
炎熱的夏日裡,外賣系一個不錯嘅選擇。今日去咗呢家火五越式牛肉粉買外賣,我點了:咖哩牛肋油香飯:咖哩濃郁,配搭珍珠米飯,入口綿密香滑,牛肋肉炆得好淋,十分美味。原隻大蝦長春卷:大蝦肉質爽口,伴以新鮮蔬菜及特制醬汁,系一個不錯嘅小食。特色雞翼:雞翼肉質嫩滑,醃得好入味,雞皮邊有少少焦脆,正。火五生熟牛肉粉:粉質細滑,湯頭濃郁醇厚,牛肉片同牛肋條牛味濃郁,配搭芽菜、青檸等配菜,食到道地越式美味。在等待外賣時,看到不斷前來購買的客人,我已經覺得選擇這家店是對的。加上外賣自取有8折,對於外食需求高嘅我們來說,這無疑是非常好的優惠。

特色雞翼:雞翼肉質嫩滑,醃得好入味,雞皮邊有少少焦脆,正。

芽菜、青檸等配菜,食到道地越式美味。

原隻大蝦長春卷

特式雞翼

原隻大蝦長春卷

火五生熟牛肉粉

火五生熟牛肉粉

咖哩牛肋油香飯

2024-07-01
15 分鐘 (外賣自取)
  • 火五火車頭牛肉粉
  • 手作大蝦米紙卷
2024-04-21 760 瀏覽
襯週末試吓呢間越南河粉。可能落雨濕濕,少咗人出街,餐廳內無其他食客。我哋喺門口等咗一陣,無店員接待就直接行入去坐低。兩人各點一個好多人推薦嘅火車頭牛肉河粉,有齊生牛肉、熟牛肉、牛丸、扎肉。份量都足,好大碗。但係配料要同店員講先有。生牛、熟牛都無乜味,感覺唔係好新鮮。牛丸、扎肉就無咩問題。 湯底唔夠清,好淡,但係食完又會好口渴。同喺越南食嘅完全唔同。另外叫咗一份米紙卷,一碟四小件。米紙卷都係係無乜味,又偏乾,要沾多啲醬汁先好啲。$79一配河粉都唔平。呢個質數,唔會想再食第二次。
襯週末試吓呢間越南河粉。

份量都足,好大碗。但係配料要同店員講先有。

$79一配河粉都唔平。呢個質數,唔會想再食第二次。

火車頭牛肉河粉
2024-04-09 602 瀏覽
佐敦最有名氣的就是廟街,廟街附近有一間越式餐廳,價錢不貴,而且很地道!火五火車頭牛肉粉$78火五火車頭內有生牛肉、熟牛肉、扎肉和和牛牛丸,這個越南粉有很多的配菜,男士一定吃得飽!肉類方面,牛肉很滑,而且很重牛肉味,牛肉的份量也很多。粉的份量方面很多,足夠吃飽,湯底也不會太濃郁。溫馨小提示有一些配菜如青檸、銀芽等等需要的請找服務員協助!麻辣酸菜扎肉粉$48能夠吃辣的朋友一定要叫這個來吃,因為真的很惹味,而且湯底能夠配合越式湯底,吃下去別有一番風味!原隻大蝦長春卷$39大蝦長春卷總共有三大條,吃下去時外脆內滑,蝦肉鮮甜嫩滑,咬下有淡淡的口感。荔枝紅茶和檸檬茶荔枝紅茶喝下有淡淡的荔枝香味,而且比想像中不會好甜。檸檬茶茶底好新鮮,飲落有濃郁嘅茶味。📍地址: 火五越式牛肉粉專門店 (其昌樓) (佐敦)佐敦白加士街55號其昌樓地舖#香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港 #香港生活 #我的美食日記 #美食日常 #美食探店 #探店 #人氣打卡餐廳 #香港美食推薦 #廟街美食 #廟街# 佐敦#佐敦美食 #佐敦探店 #越式餐廳 #越式 #越式推介 #越式餐廳

火五火車頭牛肉粉$78

溫馨小提示有一些配菜如青檸、銀芽等等需要的請找服務員協助!

麻辣酸菜扎肉粉$48

原隻大蝦長春卷$39

荔枝紅茶和檸檬茶

📍地址:

火五越式牛肉粉專門店 (其昌樓) (佐敦)
佐敦白加士街55號其昌樓地舖

今日想食越南嘢,於是就嚟咗呢間餐廳!🔖火五和牛牛丸扎肉湯檬套餐💰82牛丸同扎肉嘅份量都唔少!牛丸十分彈牙,又超重牛味😆咬開仲有少少牛汁彈出嚟🤤至於扎肉就有淡淡嘅胡椒味🤩推介!💫推薦指數: 8.5/10​🔖越式雞翼💰/ (套餐已包)雞翼有三隻🐔而且連埋雞翼尖一齊上枱,啱曬鍾意食雞翼尖嘅朋友🤤雞翼炸粉夠薄身,所以咬落十分酥脆,一咬就啖啖肉又有好多肉汁🤩鍾意食雞嘅朋友可以留意一下🤭💫推薦指數: 8.5/10​🔖凍白桃茶💰 / (套餐已包)呢個白桃茶唔算好甜🍑飲落去都幾清新,重點係入面有白桃肉㗎!比想像中有驚喜🫶🏻💫推薦指數: 8/10​🔖火五生熟牛肉粉💰58兩款牛肉都唔會韌,上枱既時候生牛肉仲帶有小小嘅粉紅色,熟牛肉都好大舊㗎😍而且好重牛味🐮河粉食落都好滑,加埋濃郁嘅牛骨湯,超滿足🤩💫推薦指數: 8/10​🔖峴港吉列炸蝦餅💰28新鮮炸起嘅蝦餅熱辣辣又香脆🦐食落去都算有蝦味,加上沙律醬,可以平衡返油膩感🤓食完都唔會覺得滯啊😛💫推薦指數: 8/10​🔖絲網鳳尾蝦春卷💰38春卷外皮炸得好酥脆又夠薄😍而且一啲都唔油,入面包住嘅鳳尾蝦仲好新鮮添㗎!💫推薦指數: 8.5/10​-溫馨提示👉🏻太子界限街設
今日想食越南嘢,於是就嚟咗呢間餐廳!

🔖火五和牛牛丸扎肉湯檬套餐
💰82

🔖越式雞翼
💰/ (套餐已包)

🔖凍白桃茶
💰 / (套餐已包)

🔖火五生熟牛肉粉

💰38
溫馨提示
👉🏻太子界限街設有分店
2024-03-27 336 瀏覽
今日到火五越南式牛肉粉专门店,麻辣酸菜牛丸,原隻大虾长春卷和奶茶,作为我的午餐。麻辣酸菜牛丸粉很好味道,牛丸彈牙有咬口,大蝦長春卷夠大條,啖啖有蝦真材實料,做得很好。
2024-03-26 293 瀏覽
佐敦火五越式牛肉粉專營店🇻🇳品嘗到正宗越菜麻辣酸菜牛丸濛粉✅這道美食是一道融合了麻辣酸菜和牛丸的粉類小吃。牛丸口感Q彈,酸菜味道濃郁,配上麻辣的湯底,讓人食慾大增。特色雞翅✅香氣撲鼻,口感鮮美,外焦里嫩,香味四溢,凍越式香滑濃郁咖啡✅凍越式香滑濃郁咖啡是一道非常受歡迎的飲品。它採用優質咖啡豆,加上冰塊和特製的香滑奶泡,口感非常細膩,喝上一口就會讓你感到非常放鬆和愉悅。峴港吉炸蝦餅✅炸得金黃酥脆,蝦肉鮮美,咬一口滿滿的幸福感炸魚餅則鮮嫩多汁✅搭配秘制醬料更是美味可口手作大蝦米紙捲✅卷上豐富的餡料,輕咬一口,清香四溢。無論是與朋友聚餐還是獨自享受美食,都是一個絕佳的選擇。🙈🥳🫰

佐敦火五越式牛肉粉專營店🇻🇳品嘗到正宗越菜

麻辣酸菜牛丸濛粉✅

特色雞翅✅
香氣撲鼻,口感鮮美,外焦里嫩,香味四溢,

凍越式香滑濃郁咖啡✅

峴港吉炸蝦餅✅
炸得金黃酥脆,蝦肉鮮美,咬一口滿滿的幸福感

炸魚餅則鮮嫩多汁✅
搭配秘制醬料更是美味可口

手作大蝦米紙捲✅
卷上豐富的餡料,輕咬一口,清香四溢。