山長水遠嚟到大美督咖啡店打卡📷日落之後都順便食個晚餐🌙見到呢間居酒屋感覺幾好悠閒既感覺又幾熱情就坐低啦❤️ 味道當然唔好Expect係正宗日式居酒屋🏮但係選擇多 以港式日本菜黎講口味都算不錯🫶🏼⭐️ 醬油原隻雞腿雞白湯拉麵 🍗雞腿份量豐富唔會太Dry😊 調味入味而且雞白湯底算濃郁而且唔會過鹹🤍⭐️ 清酒煮沙白 🐚坦白講份量唔算多但係沙白肉質新鮮😊 清酒調味恰到好處🍸⭐️ 火柴玉子燒 🍳⭐️ 胡麻豆腐 🫓⭐️ 一口紫薯 🍠⭐️ 燒茄子 🍆玉子燒調味不錯但係係口感有一點偏乾💛其他小食嘅調味都幾好👍🏻⭐️ 生燒白鱔串 🐟⭐️ 厚切燒牛脷芯 👅⭐️ 燒原隻生蠔 🦪⭐️ 汁燒伊比利亞豬頸肉串 🥓鱔肉爽口照燒汁香脆度口味剛剛好🔥 豬頸肉同埋牛舌都燒出有肉汁❤️到訪嗰日接近中秋節仲特別送左月兔造型既甜品幾有誠意🐰

⭐️ 醬油原隻雞腿雞白湯拉麵 🍗

⭐️ 厚切燒牛脷芯 👅
⭐️ 燒原隻生蠔 🦪
⭐️ 汁燒伊比利亞豬頸肉串 🥓

到訪嗰日接近中秋節仲特別送左月兔造型既甜品幾有誠意🐰
今日自己黎到大美督到chill下,揀左間係湖邊既餐廳食下午茶,叫左份燒雞髀配薯條。薯條食得出係新鮮整落,好脆口同好好味!不過雞髀食得出用水灼過再燒,略嫌遜色!可以整得更惹味!

2023-09-25 327 瀏覽
Walking around Tai Mei Tuk, my daughter and I felt like having a light lunch so we went in for Japanese ramen. We were surprised at how the shop looked much smaller than when we last visited. The owner told us that this was the aftermath of Typhoon Saola and the Black rain which severely damaged the shop. Despite this the lunch was still super yummy. We had bone broth ramen (can choose the texture) and spicy seafood ramen with a side order of dumplings. The place was packed and is pet friendly as well 😍🐶🐾👍🏼

Definitely recommended 👍🏼
Spicy  seafood  ramen
Pork  bone  broth  with  char  siu
Spicy  seafood  ramen
  • Pork  bone  broth  ramen
2023-08-30 294 瀏覽
呢間餐廳如果唔係朋友介紹,都冇咩機會認識到,而且位置偏遠,冇座駕嘅話真係比較難去。雖則如此,呢度食物嘅水準比預期好食,無論雞白湯雞脾拉麵或者黑松露湯底,一樣十分濃厚。麵身係細麵,好配濃湯底,而且有咬口,成個配搭好夾。和牛有肉味而且唔過熟,調味做得幾好。焗蠔肥美,唔會整到好乾,而且唔腥。玉子燒份量唔少,而且冇過老。而麻辣牛舌幾有驚喜,除咗夠厚,估唔到牛舌幾適合譚仔麻辣醬。食住串燒飲住酒,望住外面郊外嘅景色,感覺非常唔錯。係偏遠地方都係個優點黎。

和牛有肉味而且唔過熟,調味做得幾好。

焗蠔肥美,唔會整到好乾,而且唔腥。

2023-08-05
We are in a rush today, have to go fishing with my friend from smt so we go this Japanese food restaurant.Around 1pm stupid old woman ask me to try their food. But I saw no one costumer inside, then I just order two ramen for takeaway. I told her remember give me two tablewares. Finally she didn’t give me anything but charge me$4 dollars😡(this fork is belong to me) 1 fork for 2 ramen I felt very pitiful in order to catch up the ferry I won’t return and take one more fork . Something bad happened
1 fork for 2 ramen I felt very pitiful in order to catch up the ferry I won’t return and take one more fork . Something bad happened was coming…..
First this ramen very hard and the soup tasted like instant noodles which buy from supermarket .
⚠️And the worst happened I saw one smaller paper in the soup I guess that is cigarette paper this food charge me $100 are going too far.
I think if I go any restaurant I won’t meet any one of this bad experience!
This dirty restaurant will BlackList forever and ever!
Dirty
日式居酒屋🏮pet friendly 🫶🏻平時去大尾篤,只會諗到燒烤同西餐廳🍴今次發現原來有日式餐廳仲要係居酒屋型式內有柴犬狗店長💁🏻‍♀️可以帶小狗🐶仲可以坐室內涼冷氣😌- 7味雞軟骨 5星非常香脆 口感十足一路傾計一路食 就最好不過😆- 醬油原隻雞腿雞白湯拉麵🍜 5星白湯底香濃😌麵質地唔會太淋 剛剛好雞腿🍗煮得好夠味 會有令人回味既感覺 一碗分量都多🤭- 清酒煮沙白 5星每隻都好新鮮肥美🫶🏻清酒配搭好惹味 而且每隻都有開口👍🏻推薦🥰- 吉列咖喱豬扒丼 4星豬扒丼配有味噌湯 飯係用左珍珠米煮成 每粒軟硬適中唔會太多水👍🏻咖哩汁唔會咸吉列豬扒夠厚肉 食落易入口整體分量剛好
日式居酒屋🏮pet friendly 🫶🏻

平時去大尾篤,只會諗到燒烤同西餐廳🍴今次發現原來有日式餐廳
仲要係居酒屋型式

吉列豬扒夠厚肉 食落易入口
整體分量剛好

2023-06-18
2023-07-01 206 瀏覽
路過以為特色小店,入去試吓啦二人鐵板餐,約$1200前茶三小碟正常水準酒煮白蜆,唔新鮮,酒有苦味燒鱔,又係唔多新鮮,有腥味虎蝦變咗普通大蝦都算,又係冇鮮味M 5和牛,算比較正常炒飯冇味… 只用幾粒小元貝炒蛋飯叫咗幾個小食,埋單約$1700
路過以為特色小店,入去試吓啦

二人鐵板餐,約$1200
前茶三小碟正常水準
酒煮白蜆,唔新鮮,酒有苦味
燒鱔,又係唔多新鮮,有腥味
虎蝦變咗普通大蝦都算,又係冇鮮味
M 5和牛,算比較正常
炒飯冇味… 只用幾粒小元貝炒蛋飯
叫咗幾個小食,埋單約$1700

2023-06-19 181 瀏覽
黎大尾篤郊遊打算搭巴士出返市區,等巴士等左勁耐,見餓餓地,索性係度食埋野先出市區,誤打誤撞下就發現左呢間有水準既居酒屋火柴玉子燒 $42有水準既玉子燒,鬆軟,有厚度👍🏻 上面有木魚碎、明太子同芝士,咸咸甜甜,好味蟹籽沙律 $38蟹籽、青瓜絲、蟹柳絲同沙律既配搭,清新開胃之選清酒煮沙白 $98好肥美鮮甜既沙白!一咬落去d汁咇哂出黎,正!🤤慢煮脆皮原隻雞髀雞白湯拉麵 $88原隻雞髀上,用手拎住咬,啖啖肉,好爽!雞白湯夠香夠濃味,雞肉亦夠嫩滑,性價比高👍🏻店舖仲有隻好可愛既柴犬,望住佢行黎行去好得意🥰

火柴玉子燒 $42

蟹籽沙律 $38
蟹籽、青瓜絲、蟹柳絲同沙律既配搭,清新開胃之選

清酒煮沙白 $98
好肥美鮮甜既沙白!一咬落去d汁咇哂出黎,正!🤤

慢煮脆皮原隻雞髀雞白湯拉麵 $88
原隻雞髀上,用手拎住咬,啖啖肉,好爽!
雞白湯夠香夠濃味,雞肉亦夠嫩滑,性價比高👍🏻

店舖仲有隻好可愛既柴犬,望住佢行黎行去好得意🥰
  • 醬油原隻雞腿雞白湯拉麵
2023-04-02 319 瀏覽
—三年冇去大尾篤踩單車 而去親都係會喺附近燒烤今次跟住友人嚟食玩住短短兩日一夜都好chill火柴玉子燒($42)鬆軟有厚度 蟹籽木魚碎仲有芝士圖中係嗌咗兩份嘅份量清酒煮沙白($98)肥美冇沙 連湯汁都幾鮮個texture似半熟🤣 但開晒殼口慢煮牛脷炒椰菜芯($58)食完串燒再食呢個牛脷就較清淡岩鹽燒五花腩串($28)汁燒伊比利亞豬頸肉串($58)冇肉騷味 keep到肉汁生燒白鱔串($78)燒白鱔係串燒餐廳必嗌之菜式爽彈有嚼勁 魚油豐腴原條燒魷魚($108)燒汁入味 魷魚圈切得幾幼岩鹽燒冬菇($28)唔會乾柴仲有少少濕潤原條燒茄子($68)茄子好食 大大嚿但好腍蒜蓉牛油炒雜菇($42)日本直送雪葩椰子味($48)覺得係椰子雪糕creamy嘅唔係冰感用椰子殼盛載很可愛冷泡紅茶($32)Suntory Premium Mait’s 生啤 ($78)同場加映 🐶小店長妹妹寫真照————————————————火柴盒大埔大美督大美督村47F號地舖
三年冇去大尾篤踩單車
而去親都係會喺附近燒烤
今次跟住友人嚟食玩住
短短兩日一夜都好chill
火柴玉子燒($42)
鬆軟有厚度 蟹籽木魚碎仲有芝士
圖中係嗌咗兩份嘅份量
清酒煮沙白($98)
肥美冇沙 連湯汁都幾鮮
個texture似半熟🤣 但開晒殼口
慢煮牛脷炒椰菜芯($58)
食完串燒再食呢個牛脷就較清淡
岩鹽燒五花腩串($28)
汁燒伊比利亞豬頸肉串($58)
冇肉騷味 keep到肉汁

生燒白鱔串($78)
燒白鱔係串燒餐廳必嗌之菜式
爽彈有嚼勁 魚油豐腴
原條燒魷魚($108)
燒汁入味 魷魚圈切得幾幼
岩鹽燒冬菇($28)
唔會乾柴仲有少少濕潤
原條燒茄子($68)
茄子好食 大大嚿但好腍
蒜蓉牛油炒雜菇($42)
日本直送雪葩椰子味($48)
覺得係椰子雪糕creamy嘅唔係冰感
用椰子殼盛載很可愛

冷泡紅茶($32)
同場加映 🐶小店長妹妹寫真照
————————————————
火柴盒
大埔大美督大美督村47F號地舖
2023-03-20 236 瀏覽
之前嚟大美督嘅時候都試過呢間餐廳😚食過味道都幾好😆見今次要入嚟就去再食多一次先💓但係就有啲失望🥹🧊櫻花擔擔軟殼蟹拉麵 $98 7/10軟殼蟹炸到脆卜卜🤩食落去又唔會太油膩✨一咬落去充滿蟹膏嘅鮮味!勁多蟹膏,點少少湯再試既味道都幾豐富😋湯底係豬骨湯味加入左擔擔既元素💓面頭嘅櫻花蝦同埋木耳絲👍🏻令湯帶少少辣味🌶之餘仲有蝦味道麵質選擇左超硬麵,食落去有咬口😍唔會好似食緊半生既質感🤣不過面嘅份量唔算多,有機會會半飽😂但之前好食好多🥹個湯係勁濃郁!份量又好似多啲🥵最小食完係飽嘅🤣🧊日式蟹集炊🦀$138 5/10本來諗住食翻拉麵🍜但見到呢個係期間限定同限量10碗就揀左😂望落去個賣相似未煲好嘅粥🙂只係加入咗蛋花同埋半隻蟹😅湯底味道有啲淡🥹冇乜海鮮味或者蟹味🤨蟹肉唔算好多🫣整體味道麻麻今次嘅質素比起之前真係差咗唔少🥹份量唔太多之餘,味道方面一般🥵兩個人食完都係大約得7成飽🤣🤣人均消費💵: $100-120性格比: 5/10好食程度😋:6/10回頭指數💓:5.5/10

🧊櫻花擔擔軟殼蟹拉麵 $98 7/10

🧊日式蟹集炊🦀$138 5/10

人均消費💵: $100-120
性格比: 5/10
好食程度😋:6/10
回頭指數💓:5.5/10
2022-07-02 1030 瀏覽
由於午餐吃得晚,晚餐時份吃點輕食就足夠了。大尾篤可以吃輕食的餐廳不多,作為日式居酒屋的「火柴盒」就是其中一間。蟹籽沙律($38)就是蟹籽,青瓜絲,蟹柳,沙律醬的配搭。如果沙律醬中加少少煉奶,會令味道更香甜好吃。火柴玉子燒($42)以店名命名,應該都是店子的招牌菜之一吧!上桌時,面層的芝士仍滋滋冒油,而且有一點拉絲的效果。面層有蟹籽, 咬下去會噗滋噗滋的爆開.玉子燒的橫切面層層相間,有點像年輪蛋糕。味道都好似食蛋糕一樣,柔軟香甜。串燒是即叫即燒,看著廚師即席製作,總覺得會更美味。厚切燒牛脷($42)牛舌有三片,最頭的一片最好吃,一咬即斷,口感軟嫩。之後的兩片呢,就好似打了肌肉硬化針似的,咬不斷理還亂,應該是給了一些不太好的部位吧。岩鹽燒五花腩串($28)外層燒得焦脆。五花腩肥瘦雙間,口感爽脆,有豬油香。加了點點岩鹽調味,更能凸顯肉香。五花腩一部份脂肪被燒了出來,入口不覺油膩。個人覺得性價比比牛脷高得多。

蟹籽沙律($38)

火柴玉子燒($42)

以店名命名,應該都是店子的招牌菜之一吧!
串燒是即叫即燒,看著廚師即席製作,總覺得會更美味。

厚切燒牛脷($42)

岩鹽燒五花腩串($28)

• 火柴玉子燒
  • 岩鹽燒五花腩串
2022-05-17 701 瀏覽
📍 火柴盒 (大埔)大埔大美督大美督村47F號地舖裝修都非常有日本居酒屋既特式,出面黑曬佢就好有日式居酒屋既氛圍,舒舒服服咁食野。👉 蟹籽沙律💰38+1😋😋😋/5沙律有好多新鮮嘅青瓜條,但過多醬,有啲膩👉 火柴玉子燒💰42+1😋😋😋/5玉子燒熱辣辣入面軟綿綿,面頭有木魚碎同蟹子,不過玉子過甜👉 火柴玉子燒💰42+1😋😋😋/5玉子燒熱辣辣入面軟綿綿,面頭有木魚碎同蟹子,不過玉子過甜👉七味雞軟骨💰42+1😋😋😋😋/5雞軟骨入口好香脆,味道調得岩岩好,停唔到口🌟👉 岩鹽燒五花腩串💰28+1😋😋😋😋/5腩肉唔會燒到乾,肉質仲係保持肉汁,又唔會過肥,簡單既岩鹽燒好食🌟👉 胡麻豆腐💰22+1😋😋😋.5/5想食豆腐所以叫,面頭有小量青瓜絲同蟹子。👉岩鹽冬菇💰28+1😋😋😋😋/5佢啲串燒都幾好食😋回頭: maybe,唔會專登入大尾篤食🤣🤣#kermit食在大埔#petfriendly
📍 火柴盒 (大埔)
大埔大美督大美督村47F號地舖

👉 蟹籽沙律
💰38+1
😋😋😋/5
沙律有好多新鮮嘅青瓜條,但過多醬,有啲膩

👉 火柴玉子燒
玉子燒熱辣辣入面軟綿綿,面頭有木魚碎同蟹子,不過玉子過甜

👉 火柴玉子燒
玉子燒熱辣辣入面軟綿綿,面頭有木魚碎同蟹子,不過玉子過甜

👉七味雞軟骨
😋😋😋😋/5
雞軟骨入口好香脆,味道調得岩岩好,停唔到口🌟

👉 岩鹽燒五花腩串
💰28+1

👉 胡麻豆腐
💰22+1
😋😋😋.5/5
想食豆腐所以叫,面頭有小量青瓜絲同蟹子。

👉岩鹽冬菇
💰28+1
佢啲串燒都幾好食😋

回頭: maybe,唔會專登入大尾篤食🤣🤣

#kermit食在大埔
#petfriendly
2022-05-02 573 瀏覽
星期五放工想找個地方鬆一鬆,和朋友來到大美督「火柴盒」。環境舒適,望住個湖,風景一流。從大美督巴士總站,沿汀角路往新娘潭方向行,未行到已見到很大個招牌,易搵﹗用QR code 手機點餐。先點了雞軟骨和啤酒。雞軟骨炸得香脆,配生啤一流﹗玉子與芝士配搭,加上蟹籽,味道很夾。玉子的質地和平時吃的玉子燒不同,較軟綿綿。接著是櫻花擔擔軟殼蟹拉麵﹕湯底有濃濃的花生味、少許辣,但惹味。軟殼蟹另上,不會被湯浸淋。是日有數款燒海鮮,我們點了﹕燒沙鎚魚新鮮,魚肚洗得很乾淨,魚燒得剛剛好﹗是晚不算太多人。所有菜式都感受到師傅用心烹調,是一間用心經營、注重細節的食店﹗於是過兩日我又和朋友去食。以下是5月1日吃的部分東西。慢煮脆皮雞腿雞白湯拉麵﹕麵質爽口彈牙,雞皮香脆,雞肉十分嫩滑,雞白湯香濃,非常好吃﹗燒沙白同樣新鮮肥美,也燒得剛剛好﹗原隻燒魷魚﹕這個有驚喜。平時在其他日式餐廳吃,常常會燒得過熟。這個燒得剛剛好,魷魚爽滑不會乾﹗蒲燒鰻魚丼 整體來說,我最欣賞佢哋嘅拉麵﹗湯底濃郁美味,食材煮得剛剛好﹗餐廳的菜式都即叫即做,海鮮又新鮮﹗價錢合理(大美督餐廳一般比出面貴少少,但佢和出面差不多)

七味雞軟骨

火柴玉子燒

櫻花擔擔軟殼蟹拉麵

是日有數款燒海鮮,我們點了﹕

燒沙鎚
燒沙槌魚

魚新鮮,魚肚洗得很乾淨,魚燒得剛剛好﹗

於是過兩日我又和朋友去食。以下是5月1日吃的部分東西。

慢煮脆皮原隻雞腿白湯拉麵

燒沙白

同樣新鮮肥美,也燒得剛剛好﹗

原條燒魷魚

燒沙槌魚
慢煮脆皮原隻雞腿白湯拉麵
原條燒魷魚
2022-04-26 382 瀏覽
又搵到一間pet-friendly餐廳係唔洗坐室外嘅!狗狗去到火柴盒一齊坐係大帳篷入面,吹住冷風機,夠哂涼好推介串燒款式唔算多但重質不重量!串燒嘅醬汁配搭有驚喜尤其係個燒豬頸肉,好深刻!之前次次都係食櫻花蝦擔擔殼蟹拉麵,今次去佢售罄,於是第一次試左醬油原隻雞腿雞白湯拉麵,原來都好好食!雞髀好軟熟又入味,拉麵湯底又夠哂濃郁。香味太犀利,店員一放低碗拉麵,狗狗即刻追住黎聞,不過都係有得聞無得食🤣 雞軟骨就繼續咁好食,送啤酒一流
好推介串燒
款式唔算多但重質不重量!串燒嘅醬汁配搭有驚喜
尤其係個燒豬頸肉,好深刻!
2022-04-25
2022-03-26 457 瀏覽
疫情期間冇野好去,就選擇去親親大自然,去郊外行下,大尾督就係一個好選擇,大尾督不嬲泰國野食蛋,今次係離停車場遠少少發現左一間外型獨特既「火柴盒」,原來係間食日本野既餐廳😎😎(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌘🌑櫻花担担軟殼蟹拉麵($88)呢個拉麵係火柴盒其中一個招牌既拉麵🥰 佢既湯底係有別一般拉麵既豬骨湯底,係用左佢地秘製既担担辣湯底,非常惹味😋😋 拉麵口感軟硬適中,軟殼蟹係另外用碟上,唔怕比湯底浸軟左,新鮮熱辣脆卜卜😍👍🏻不過可能湯底用左好多配料整,味道偏濃,食開清淡晚朋友就未必岩🤣和風牛肉丼雖然呢個係好多日式餐廳都會有既菜式,呢到都算做得唔錯,溫泉蛋望落漲卜卜,用黎撈飯一流,跟餐仲配埋一碗熱辣辣麵豉湯😁😁價錢:🌕🌕🌕🌑🌑價錢錢同平時日式餐廳比較都差不多,合理價錢,份量充足😎交通:🌕🌕🌗🌑🌑位於大尾督最篤篤既位置,比我地上次介紹既忠誠茶座要再行前多啲啲,外型係一幢扁扁既村屋,可能因為外觀咁樣就叫「火柴盒」😛😂搭車可以搭小巴/75K巴士去到總站落車再行過去,泊車就可以泊係大尾督既咪錶場,天氣好既時間踩單車入去睇埋大壩然後再去食又係一個唔錯既選擇😍環境:🌕🌕🌕🌕🌑佢既內部裝修都非常有日本居酒

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌘🌑
櫻花担担軟殼蟹拉麵($88)
櫻花担担軟殼蟹拉麵

和風牛肉丼
和風牛肉飯

價錢:🌕🌕🌕🌑🌑
價錢錢同平時日式餐廳比較都差不多,合理價錢,份量充足😎

交通:🌕🌕🌗🌑🌑

環境:🌕🌕🌕🌕🌑
佢既內部裝修都非常有日本居酒屋既特式,中午去到睇住出面大尾督既景色非常舒服,夜既出面黑曬佢就好有日式居酒屋既氛圍,舒舒服服咁食野,都有啲似去左日本嫁🤣🤣

性價比:🌕🌕🌕🌗🌑
大尾督可能對好多人黎講都係一個比較遠既地方,但如果Plan去踩單車/想去戶外吸下新鮮空氣,就可以順便黎試一試呢個都幾chill既餐廳😋😝😝
午餐
櫻花担担軟殼蟹拉麵