2025-01-20
《炑 - 尖沙咀》我成日都覺得食日本餐除咗享用新鮮嘅食材之外,睇廚師擺盤同切嘢都係一大享受,我個人都幾鍾意去一啲有得席前烹調菜式嘅日式餐廳食飯,雖然價錢會比一般迴轉壽司高少少,但係間唔中一餐好既,邊食好嘢,邊睇師傅製作料理都真係幾享受的, 今次我就去左位於尖沙咀既炑食晚餐,成晚一共有十五款食物,最尾仲有個味噌湯同甜品,食到巨飽飽呀💁🏻♀️啤梨果酒 $88 餐廳近排入左不少由日本山梨縣直送番店既果酒, $88就可以試到用新鮮啤梨製作既果酒,平時比較少見到有呢個口味的,個人推薦試下啤梨同奇異果味,飲落好清新,唔會死甜,酒精唔會太勁,最衰無得買番屋企啦💁🏻♀️三文魚籽湯葉 即係用高湯煮腐皮,食落好滑同埋好有豆味,味道唔會太濃味太刺激💁🏻♀️北海道瀨尿蝦茶碗蒸少有見到加入咁高級既食材製作茶碗蒸,用左少少柚子皮提香,食落有陣陣既檸檬香氣,除左面頭有好鮮既瀨尿蝦之外,茶碗蒸入面都有蝦同埋銀杏豐富左成個口感💁🏻♀️薄切深海池魚 呢道菜式好考切工,雖然佢係薄切的,但係食落滿滿的油香,個人覺得best matched with wasabi,簡簡單單就帶出到魚既鮮味💁🏻♀️淡路島針魚刺身呢款白身魚口感軟
我成日都覺得食日本餐除咗享用新鮮嘅食材之外,睇廚師擺盤同切嘢都係一大享受,我個人都幾鍾意去一啲有得席前烹調菜式嘅日式餐廳食飯,雖然價錢會比一般迴轉壽司高少少,但係間唔中一餐好既,邊食好嘢,邊睇師傅製作料理都真係幾享受的, 今次我就去左位於尖沙咀既炑食晚餐,成晚一共有十五款食物,最尾仲有個味噌湯同甜品,食到巨飽飽呀 💁🏻♀️啤梨果酒 $88 餐廳近排入左不少由日本山梨縣直送番店既果酒, $88就可以試到用新鮮啤梨製作既果酒,平時比較少見到有呢個口味的,個人推薦試下啤梨同奇異果味,飲落好清新,唔會死甜,酒精唔會太勁,最衰無得買番屋企啦
💁🏻♀️北海道瀨尿蝦茶碗蒸 少有見到加入咁高級既食材製作茶碗蒸,用左少少柚子皮提香,食落有陣陣既檸檬香氣,除左面頭有好鮮既瀨尿蝦之外,茶碗蒸入面都有蝦同埋銀杏豐富左成個口感
💁🏻♀️薄切深海池魚
💁🏻♀️淡路島針魚刺身 呢款白身魚口感軟林林的,呢個時候正值當造期,佢既口感會比平時食到既爽口少少,同柚子醬油就最夾啦
💁🏻♀️燒北寄貝 爐燒海鮮一向都係最簡單既做法,可以食到海產既原汁原味,有淡淡既海水同埋少少礦物味,北寄貝口感彈牙爽口,唔洗點任何醬料都好好食
💁🏻♀️紅鰤魚兩食 一片係 刺身,而另一片係灸燒紅鰤魚,睇住師傅喺面前用火槍燒香肥美多油既紅鰤魚,老遠都聞到果陣油香,可以加少少紫蘇花一齊食個味道會更豐富,兩種食法都帶出到魚既肉質同油香,十分好食
💁🏻♀️德島縣真蠔 用左磨碎既柚子皮再配上酸汁同辣蘿蔔蓉襯托番個新鮮真蠔,體型大隻得黎爽口,酸味帶出左蠔肉既海水味,味道少少辣,有層次感
💁🏻♀️秘製蝦多士 廚師用左蝦肉打成蝦膠,再用蝦頭煮成濃汁加上蛋黃醬同拉叉醬,食落辣辣地好刺激,成件事好泰式同好特別
💁🏻♀️大拖蘿 師傅用上呑拿魚既稀有部位蛇腹再炙燒,魚油迫曬出黎,用左紫菜包住魚肉再配上京葱碎,呑拿魚迷實鍾意❤️
💁🏻♀️牛肉汁炆和牛牛板肉 食完咁多 刺身之後就食熱食啦,呢道菜式醬汁甜甜的,和牛牛板肉已經炆到淋曬,一咬就已經化開,不得不提係件蘿蔔真係好入味好甜,個人覺得個蘿蔔真係神來之筆🤓
💁🏻♀️天婦羅墨魚 以為平平無奇既天婦羅,點知一食一鳴驚人地好食😱首先係個墨魚個口感十分軟糯,有啲似食緊麻糬既感覺,配上特製既咖哩鹽同烏魚子食好好味,個皮又勁薄,一咬落口好熱,但堅係酥脆的
💁🏻♀️天婦羅京都大黑菇 另就外一件天婦羅用上新鮮既大黑菇點上薄薄既炸漿油炸,入口濕潤但外皮同樣係超脆的
💁🏻♀️江之島釜飯 最後既熱食係用左江之島特產吻仔魚同其他海鮮製作,入面仲有甘荀、蟹肉、三文魚籽同埋脆卜卜既油揚,個飯既口感有層次,食到海鮮既原汁原味,三文魚籽唔會死咸搶左吻仔魚既香氣👍🏻
💁🏻♀️自家製黑糖蕨餅 食飽飽之後當然要食番個甜甜啦,最尾既菜式係師傅自家製作既黑糖蕨餅,口感煙煙韌韌唔會過甜,有陣陣清香既黑糖甜香