2025-01-20 137 瀏覽
《炑 - 尖沙咀》我成日都覺得食日本餐除咗享用新鮮嘅食材之外,睇廚師擺盤同切嘢都係一大享受,我個人都幾鍾意去一啲有得席前烹調菜式嘅日式餐廳食飯,雖然價錢會比一般迴轉壽司高少少,但係間唔中一餐好既,邊食好嘢,邊睇師傅製作料理都真係幾享受的, 今次我就去左位於尖沙咀既炑食晚餐,成晚一共有十五款食物,最尾仲有個味噌湯同甜品,食到巨飽飽呀💁🏻‍♀️啤梨果酒 $88 餐廳近排入左不少由日本山梨縣直送番店既果酒, $88就可以試到用新鮮啤梨製作既果酒,平時比較少見到有呢個口味的,個人推薦試下啤梨同奇異果味,飲落好清新,唔會死甜,酒精唔會太勁,最衰無得買番屋企啦💁🏻‍♀️三文魚籽湯葉 即係用高湯煮腐皮,食落好滑同埋好有豆味,味道唔會太濃味太刺激💁🏻‍♀️北海道瀨尿蝦茶碗蒸少有見到加入咁高級既食材製作茶碗蒸,用左少少柚子皮提香,食落有陣陣既檸檬香氣,除左面頭有好鮮既瀨尿蝦之外,茶碗蒸入面都有蝦同埋銀杏豐富左成個口感💁🏻‍♀️薄切深海池魚 呢道菜式好考切工,雖然佢係薄切的,但係食落滿滿的油香,個人覺得best matched with wasabi,簡簡單單就帶出到魚既鮮味💁🏻‍♀️淡路島針魚刺身呢款白身魚口感軟
《炑 - 尖沙咀》
💁🏻‍♀️啤梨果酒 $88

💁🏻‍♀️三文魚籽湯葉

💁🏻‍♀️北海道瀨尿蝦茶碗蒸

💁🏻‍♀️薄切深海池魚

💁🏻‍♀️淡路島針魚刺身
呢款白身魚口感軟林林的,呢個時候正值當造期,佢既口感會比平時食到既爽口少少,同柚子醬油就最夾啦

💁🏻‍♀️燒北寄貝
爐燒海鮮一向都係最簡單既做法,可以食到海產既原汁原味,有淡淡既海水同埋少少礦物味,北寄貝口感彈牙爽口,唔洗點任何醬料都好好食

💁🏻‍♀️紅鰤魚兩食
一片係刺身,而另一片係灸燒紅鰤魚,睇住師傅喺面前用火槍燒香肥美多油既紅鰤魚,老遠都聞到果陣油香,可以加少少紫蘇花一齊食個味道會更豐富,兩種食法都帶出到魚既肉質同油香,十分好食

💁🏻‍♀️德島縣真蠔
用左磨碎既柚子皮再配上酸汁同辣蘿蔔蓉襯托番個新鮮真蠔,體型大隻得黎爽口,酸味帶出左蠔肉既海水味,味道少少辣,有層次感

💁🏻‍♀️秘製蝦多士
 廚師用左蝦肉打成蝦膠,再用蝦頭煮成濃汁加上蛋黃醬同拉叉醬,食落辣辣地好刺激,成件事好泰式同好特別

💁🏻‍♀️大拖蘿
師傅用上呑拿魚既稀有部位蛇腹再炙燒,魚油迫曬出黎,用左紫菜包住魚肉再配上京葱碎,呑拿魚迷實鍾意❤️

💁🏻‍♀️牛肉汁炆和牛牛板肉
食完咁多刺身之後就食熱食啦,呢道菜式醬汁甜甜的,和牛牛板肉已經炆到淋曬,一咬就已經化開,不得不提係件蘿蔔真係好入味好甜,個人覺得個蘿蔔真係神來之筆🤓

💁🏻‍♀️天婦羅墨魚
以為平平無奇既天婦羅,點知一食一鳴驚人地好食😱首先係個墨魚個口感十分軟糯,有啲似食緊麻糬既感覺,配上特製既咖哩鹽同烏魚子食好好味,個皮又勁薄,一咬落口好熱,但堅係酥脆的

💁🏻‍♀️天婦羅京都大黑菇
另就外一件天婦羅用上新鮮既大黑菇點上薄薄既炸漿油炸,入口濕潤但外皮同樣係超脆的

💁🏻‍♀️江之島釜飯
最後既熱食係用左江之島特產吻仔魚同其他海鮮製作,入面仲有甘荀、蟹肉、三文魚籽同埋脆卜卜既油揚,個飯既口感有層次,食到海鮮既原汁原味,三文魚籽唔會死咸搶左吻仔魚既香氣👍🏻

💁🏻‍♀️自家製黑糖蕨餅
食飽飽之後當然要食番個甜甜啦,最尾既菜式係師傅自家製作既黑糖蕨餅,口感煙煙韌韌唔會過甜,有陣陣清香既黑糖甜香
2024-12-10 813 瀏覽
♡炑·Dinner Menu $1580/位❥先付:‎𐮛京都湯葉、三文魚子醬油漬、北海道馬糞海膽 - 湯葉其實就即係類似我哋平時食嘅腐皮,廚師以繁複工序新鮮製作,入口好滑。加埋三文魚子同埋海膽非常鮮甜。‎❥茶碗蒸:‎𐮛以新鮮紫菜、香菇、鮮百合製成嘅茶碗蒸,融合咗紫菜味風味特別。❥刺身:‎𐮛薄切蜜柑鯛 - 愛媛縣產,漁夫用蜜柑餵魚,食落去有蜜柑香味,第一片乜都唔好掂原汁原味咁食,真係有蜜柑嘅甜味好特別。不過魚味偏淡身,我都係覺得點豉油好食啲。‎𐮛針魚 - 淡路島產,配薑蔥蓉豉油食,質地結實及爽口。❥燒物:‎𐮛北海道帆立貝 - 配甜豆、檸檬汁、三文魚子 、紫洋蔥,火炙後帆立貝半生熟口感好好。❥揚物:‎𐮛北海道松葉蟹春卷 - 以春卷皮包裹滿滿嘅松葉蟹肉,加咗洋蔥碎同蟹膏,好少有呢種食法,非常好食。❥壽司四貫:‎𐮛深海池魚‎𐮛赤貝 中間夾住柚子‎𐮛鰤魚 柚子胡椒‎𐮛中拖羅 -入口即溶媲美大拖羅。❥釜飯:‎𐮛炸鮮馬友,加咗拖羅筋魚油,中間撈咗漬蘿蔔碎,師傅建議整碎佢溝埋食,咬落去有啲蘿蔔碎,口感好得意。魚油令個飯非常香。❥赤味噌湯❥甜品:‎𐮛九州蜜柑果凍 - 清新香甜,果凍直接用蜜柑皮盛載,唧埋
♡炑·Dinner Menu $1580/位

❥先付:

‎❥茶碗蒸:

刺身

‎𐮛針魚 - 淡路島產,配薑蔥蓉豉油食,質地結實及爽口。

❥燒物:

❥揚物:

壽司四貫:
‎𐮛深海池魚

‎𐮛赤貝 中間夾住柚子

‎𐮛鰤魚 柚子胡椒

‎𐮛中拖羅 -入口即溶媲美大拖羅。

❥釜飯:

❥赤味噌湯

甜品
‎𐮛九州蜜柑果凍 - 清新香甜,果凍直接用蜜柑皮盛載,唧埋個蓋嘅果汁落去食啖啖蜜柑果汁。

食Omakase緊係要開始酒🍶 呢度嘅Sake選擇都幾多,仲有靚酒杯自選。另外平時食Omakase好少有多樣化嘅追加菜式選擇,呢度有少量廚師推介創意菜式可以追加💕
$2000 (晚餐)
2024-11-23 1228 瀏覽
位於尖沙咀 ʜ ᴢᴇɴᴛʀᴇ 的日式料理餐廳 「炑」,主打比起ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ更高級精緻的四季料理。餐廳除了ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ,壽喜燒及天婦羅料理項目。.餐廳主要為木系和風裝修,整體簡潔又優雅,全吧枱的設計,座位之間也很闊落,空間感十足,用餐舒適。餐廳店員服務也是很殷勤又有禮,這種氛圍真的很值得一訪。.餐廳主要提供三款價錢套餐每位$1580起,最近餐廳還提供午市七折,晚市七五折,還有特別折扣套餐等優惠,性價比爆燈。.ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ $1880/ᴘᴘ.先付✿ 白梅貝配銀杏✿ 柚子瀨尿蝦茶碗蒸.季節 刺身 二品✿ 薄切蜜柑鯛✿ 針魚.燒物✿ 北海道北寄貝.季節 刺身 二品✿ 赤貝✿ 野生油甘魚.揚物✿ 北海道松葉蟹春卷.季節 刺身 一品✿ 炙燒拖羅.煮物✿ A4和牛.天婦羅 兩品✿ 帆立貝✿ 富有柿.釜飯✿ 香魚釜飯.甜品✿ 蜜柑果凍.從三款套餐挑了中價的,刺身的款式比較多。.首先,開場的白梅貝配銀杏的開場令人驚艷,貝類的新鮮與銀杏的清香相得益彰,讓我對接下來的菜色充滿期待。接著,瀨尿蝦茶碗蒸的滑順口感,搭配淡淡柚子的清香,實在是不錯的組合。.在季節刺身二品中,薄切蜜柑鯛的帶鮮甜清新感
ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ $1880/ᴘᴘ
✿ 富有柿
釜飯
✿ 香魚釜飯
✿ 蜜柑果凍
從三款套餐挑了中價的,刺身的款式比較多。
在季節刺身二品中,薄切蜜柑鯛的帶鮮甜清新感以手及爽身的針魚,讓人感受到秋天的味道,兩者都處理得恰到好處,針魚刺身擺成葉子狀,非常吸睛。而燒物部分的北海道北寄貝則帶來了另一番風味,經汁煮,肉質鮮嫩。
接下來的赤貝,加了點柚子調味,格外清新。野生油甘魚的質感非常像油脂滿滿的大拖羅,同樣非常出色。至於揚物中的北海道松葉蟹春卷,爆量蟹肉餡,每一口都能感受到蟹肉的甜美。炙燒拖羅油脂感滿滿也很不錯。
煮物的A4和牛則是這頓飯的高峰,肉質柔滑鮮嫩多汁。天婦羅部分的帆立貝與富有柿則是讓我驚訝的亮點,炸得金黃酥脆,很難想像是令水果富有柿可以做出這般的感覺,不失食材的鮮味。
最後的香魚釜飯,米飯吸收了魚的鮮香,每一口都令人滿足,而蜜柑果凍作為甜品,則為整餐畫上完美的句號,清新的口感讓我心情愉悅。
2024-11-13 1336 瀏覽
剛好餐廳正做優惠🤭晚餐指定套餐有在做65折🌟午餐也有7折優惠~剛好今晚就來吃看看正做優惠的套餐吧🤣新餐牌主題是旬·料理,用時令食材製作出各款菜式,也算是omakase的意思♥️作為前菜的白梅貝,口感爽脆,味道鮮甜清新♥️用銀杏作搭配,更添上了一點秋天的氣息🍂十分滑溜的茶碗蒸🌟滿滿的高湯香氣,口感十分Q滑♥️好吃產自日本愛媛縣的蜜柑鯛在飼料中加入了蜜柑皮🌟入口無腥味,反而會散發出淡淡的蜜柑味♥️魚肉軟嫩,表示喜歡♥️頭一回吃秋刀魚刺身🙈擺盤造型很好看,是楓葉的形狀🍁魚肉味道比較濃郁,肉質爽口,可以蘸上薑蔥汁,味道更好👍🏻淋上了檸檬汁的帆立貝,味道清爽好吃,口感不錯♥️配上三文魚子和小青豆,口感更豐富🌟香脆的春卷皮包住滿滿的松葉蟹肉香蟹膏🔥還有炒洋蔥碎作搭配,蟹肉香甜、蟹膏濃郁,確實不錯♥️四貫壽司分別是深海池魚、赤貝、金目鯛、拖羅🌟池魚鮮甜🔥赤貝爽口🌟金目鯛鮮美♥️拖羅外層經過炙燒,入口即化🔥都很讚😍同樣是用時令當造的魚類作為主角,並烤至香脆♥️廚師建議把魚塊壓開拌飯再吃~啖啖魚肉香氣,是好吃的🌟
十分滑溜的茶碗蒸🌟滿滿的高湯香氣,口感十分Q滑♥️好吃

四貫壽司分別是深海池魚、赤貝、金目鯛、拖羅🌟
池魚鮮甜🔥
赤貝爽口🌟
金目鯛鮮美♥️
拖羅外層經過炙燒,入口即化🔥都很讚😍
2024-11-11
  • 北海道帆立貝
  • 蜜柑鯛
2024-11-05 1340 瀏覽
位於尖沙咀 H Zentre 的「炑」,主打日式割烹料理,店內以木系和風既設計,全吧枱,可以一路食一路欣賞師傅用心既製作🥰當日我揀左$978的午市套餐,餐廳最近仲推出午市套餐7折優惠,超抵食,一個價錢已經有齊刺身,天婦羅等等既美食🤤🤤🤤你地仲唔快啲去試下😋🤗🍅先付 - 水雲醋物沖繩水雲配車厘茄同秋葵,水雲係沖繩特產,口感順滑得意(第一次食😂),配埋醋汁,酸酸甜甜好鬼開胃🥚海苔茶碗蒸嫩滑既蒸蛋加埋新鮮嘅紫菜,竟然出奇地match🐟北海道秋刀魚Sashimi(薑蔥汁)刺身厚切,肉質肥美彈牙,第一次點薑蔥汁一齊食,令本身秋刀魚嘅魚香更顯鮮味,加上擺盤砌得好靚成塊樹葉咁,打卡一流📸🐟燒吞拿魚骹(柚子醋 + 蘿蔔蓉)下顎係最嫩滑嘅位置,肉質嫩滑,油脂豐富好香魚油味,好味到食唔停口🍲 和歌山鱧魚新順菜煮物鱧魚鮮嫩,配上梅子醬,令味道更有層次感,而個啫喱狀嘅湯底滑滑的,十分鮮甜😋記住要飲埋🍤🌽天婦羅 二品沖繩縣花竹蝦 (柚子鹽) + 北海道甜粟米天婦羅炸衣炸到脆口得嚟好薄身,蝦肉爽口彈牙,而蝦頭炸到脆卜卜可以當薯片咁食😂而個粟米天婦羅好特別,佢係拆晒d粟米粒粒出嚟炸,炸至金黃色,啖啖香甜嘅粟米粒,正

🍅先付 - 水雲醋物

🥚海苔茶碗蒸
嫩滑既蒸蛋加埋新鮮嘅紫菜,竟然出奇地match

🐟北海道秋刀魚Sashimi(薑蔥汁)

🐟燒吞拿魚骹(柚子醋 + 蘿蔔蓉)

🍲 和歌山鱧魚新順菜煮物

🍤🌽天婦羅 二品
沖繩縣花竹蝦 (柚子鹽) + 北海道甜粟米
而個粟米天婦羅好特別,佢係拆晒d粟米粒粒出嚟炸,炸至金黃色,啖啖香甜嘅粟米粒,正👍

🐮A4 近江和牛御飯 + 赤出味噌湯
和牛粒油脂豐富,肉味濃郁,雞蛋嫩滑,成碗飯好味得黎又飽肚,飲埋味噌湯,真係大大滿足😌

🍊自家製蜜柑啫喱
用新鮮蜜柑汁整嘅啫哩,食落甜甜地又帶少少酸,剛好中和返上幾道菜嘅油膩感,令整餐飯感覺好圓滿🥰

📍尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖
2024-10-26
午餐
4天前 0 瀏覽
今晚約左好姊妹食好西, 之前食隔離間Room3嘅時間已經有話想試下呢間炑, 新一年終於約到兌現承諾, 一入去就係長長嘅三面長枱, 環境乾淨企理, 裝潢具特色✨️果酒餐廳近日入咗唔同嘅果酒, 我地就試左啤梨同奇異果味, 口感好清爽, 味道唔會太甜好似糖漿咁, 入便仲有少少果肉, 飲落口感好豐富✨️前菜湯葉配三文魚子, 腐皮柔軟富濃郁豆香, 配上鹹鹹香香嘅三文魚子, 食落相當開胃✨️北海道瀨尿蝦茶碗蒸 打開就已經見到攋尿蝦係蒸蛋上面, 香濃嘅鮮味慢慢湧出, 蝦肉爽彈有著勁,蒸蛋軟滑, 蛋香味濃, 配上少量柚子皮感覺相當清新✨️深海池魚薄切 第一道嘅薄切已經非常吸睛, 簡單配上wasabi已經好突顯出魚嘅鮮味✨️淡路島針魚刺身 而家當造嘅白身魚, 肥美爽口, 鮮味十足✨️燒北寄貝肉質肥美爽脆, 貝殼仲裝住甜甜嘅清湯, 超正!✨️紅鰤魚兩食肉質肥美而不膩, 口感爽彈, 配上紫蘇花同食, 令味道更突出✨️德島縣真蠔 簡單配搭柚子皮、酸汁同辣蘿蔔蓉已經好出色, 蠔肉質感比較爽身, 蠔味濃郁✨️蝦多士用左蝦膠、蝦頭汁、蛋黃醬同士拉叉醬製作, 配搭新穎有趣, 多士炸至金黃酥脆, 外型好似一塊五花腩咁, 食落好有驚喜,
✨️果酒

✨️前菜

✨️北海道瀨尿蝦茶碗蒸

✨️深海池魚薄切

✨️淡路島針魚刺身
而家當造嘅白身魚, 肥美爽口, 鮮味十足

✨️燒北寄貝
肉質肥美爽脆, 貝殼仲裝住甜甜嘅清湯, 超正!

✨️紅鰤魚兩食

✨️德島縣真蠔

✨️蝦多士
用左蝦膠、蝦頭汁、蛋黃醬同士拉叉醬製作, 配搭新穎有趣, 多士炸至金黃酥脆, 外型好似一塊五花腩咁, 食落好有驚喜, 而且完全無膩感

✨️大拖蘿
用左蛇腹呢個部位, 肉質相當肥美, 油脂甘香, 配京葱平衡番整體味道

✨️牛肉汁炆和牛牛板肉
用左牛板肉、蘿蔔同炆牛肉汁製作, 食落甜甜地, 和牛軟腍入味

✨️墨魚天婦羅
新鮮炸好嘅天婦羅墨魚, 金黃酥脆, 配上自家調製嘅咖哩鹽同烏魚子, 風味十足

✨️京都大黑菇天婦羅
外層嘅炸衣好薄好脆, 磨菇柔軟juicy

✨️江之島釜飯
釜飯材料有甘筍、白飯魚、蟹肉、三文魚子同油揚, 份量十足, 每一啖都食到食材鮮味, 口感相當豐富

✨️自家製黑糖蕨餅
蕨餅口感軟糯, 煙煙韌韌, 甜而不膩
5天前 0 瀏覽
把四季料理融入食材,當季食材的精緻日料,吃起來別有一番風味。這次跟朋友來到尖沙咀H Zentre覓食,去了這家吃一波。預先訂位不用等,木系的環境裝修,是以吧枱為主,座得舒適挺涼快。晚市有3款套餐選擇,我們選了個便宜的,因為還有優惠欵🙈。-晚市套餐 HKD$1028現在在做限時65折優惠欵,原價要$1580的,可以吃得便宜😎。套餐食物包括:先付、茶碗蒸、季節刺身、燒物、揚物、手握壽司、旬の釜飯及甜品。一道道菜慢慢享受,席前欣賞師傅刀工📸。-先付油煮八爪魚以慢煮方式製作一小時,肉質爽口鮮味,感覺挺有嚼感的。面層灑上海苔粉,吃起來口感豐富田。底下有蘿蔔,口感爽脆鮮味。-茶碗蒸用了新鮮紫菜製作,打開的味道挺香欵。滑溜溜的質感蛋味香濃,醬汁香濃微甜。裡有多款鮮味配料,吃起來口感豐富。-季節刺身深海池魚 用了弧形碟子裝著,這款是薄切的版本,魚肉鮮甜爽口。這個可配酸汁或芥末醬油,一次吃到多個味道感覺可以欵,味道各具特色。.淡路島針魚是時令的魚品種,擺盤堆砌到花的形狀,賣相挺吸引欵🤭。魚肉晶瑩剔透味道鮮甜,這個是配薑蔥醬油吃,所以不會感到太腥味。-燒物名古屋蒲燒鰻魚熱辣辣燒出來味道真香☺️,鰻魚厚身大件
晚市套餐 HKD$1028

深海池魚

淡路島針魚
燒物

名古屋蒲燒鰻魚
熱辣辣燒出來味道真香☺️,鰻魚厚身大件,是皮脆肉嫰的質感。把紫菜包著來吃,口感香脆惹咪,裡有青瓜絲口感豐富。
揚物

因為不吃蝦肉,所以餐廳更換了金目鵰魚湯。熱辣辣的賣相挺香,魚肉厚身帶點燒焦的外皮。魚肉是半熟質感,魚油滲出後肉質鮮嫰入味,魚湯是奶白色味道鮮甜。

手握壽司
櫻鵰壽司:面層有蘿蔔蓉提鮮,肉質鮮嫰,挺香芥末味
赤貝:鮮味爽脆的,裡有柚子皮,拍打後口感更爽脆
間白魚:肉質較香滑,感覺較有嚼感
中拖羅:滑溜溜的質感挺香油脂味,感覺魚味較重

旬の釜飯|麵豉湯
用的是日本水域鮮馬友,魚肉質感鮮嫰滑溜。燒香過後的魚皮香脆,可以弄碎拌飯吃的。用拖羅和魚油製的拌飯,味道鮮甜惹味。

飯後來碗麵豉湯,味道香濃又暖胃,用料豐富挺有嚼感。

甜品
甜品款式每天也不同,也是師傅每天現做的甜品。這次的是日式厥餅,喜歡這個煙韌軟糯的質感。甜品加入黃豆粉和紅糖漿,吃起來味道更吸引。

2025-01-14 0 瀏覽
這一間餐廳環境佈置十分之明亮,加上店員熱情地招待全晚感受到賓至如歸的感覺,適合大家慶祝節日及生日的聚會.精美的燒北寄貝,其鮮美的滋味在鹽燒的烹飪方式下得以完美呈現。貝肉鮮嫩多汁,帶著淡淡的海水咸香,令人回味無窮。油甘魚刺身切片厚實,魚肉細膩柔滑,口感鮮美,搭配醬油和芥末,更是將魚肉的鮮美凸顯得淋漓盡致。炙燒喜之次的表皮微焦,內裡卻依然保持著魚肉的鮮嫩,炙燒的香氣與魚肉的鮮美相互交融,令人陶醉。大拖羅的脂質豐富,入口即化,帶著濃郁的魚油香氣,是刺身愛好者的不二之選。和牛料理的牛肉質地細膩,紋理清晰,烹調得恰到好處,保留了牛肉的原汁原味,每一口都令人滿足。天婦羅蝦外皮酥脆,內裡的蝦肉鮮嫩彈牙,天婦羅的面糊薄而酥脆,不掩蝦肉的鮮美,令人讚不絕口。蟹肉釜飯的飯粒吸收了蟹肉的鮮美與鍋底的鍋巴香氣,口感層次豐富,令人回味無窮。整體而言,這些菜品無一不展現出精湛的烹飪技藝與食材的原汁原味,令人難以忘懷。每一道菜也令人感受到廚師的用心.

每一道菜也令人感受到廚師的用心.
The sashimi shines with a perfect thickness, allowing the rich, buttery flavors of the fish to shine through. The tempura is light and crisp, free from excess oil, letting the natural flavors of the ingredients shine, with a sprinkle of curry salt adding a delightful twist.
2025-01-11 59 瀏覽
🍱餐廳:炑 (尖沙咀)🍽️類別:日式刺身&天婦羅廚師發辦💯回頭率:10/10💯推薦指數:10/10.▪️八爪魚配蘿蔔 ▪️瀨尿蝦蒸蛋▪️深海池魚 ▪️淡路島針魚▪️燒北寄貝 ▪️鰤魚▪️德島縣生蠔 ▪️燒拖羅▪️長腳蟹春卷 ▪️烤鰻魚 ▪️三文魚籽雪長蟹釜飯▪️沖繩縣蝦天 ▪️熊本縣茄子▪️味增湯 ▪️橘子果凍.雖然食材質素尚未達到米芝蓮水準,但相較於許多定位相約的廚師發辦店,這裡的顯然更為上乘。.刺身泛著油光,厚度恰到好處,入口時脂香與鮮魚的味道交織的感覺,每款都各具特色,充滿記憶點。而天婦羅和炸物的炸衣則輕薄而酥脆,充分瀝去多餘油分,絲毫沒有油膩感,內部水分更是充分保留,讓食材本味得以展現,沾上咖喱鹽調味更是錦上添花。不得不提的是他們自家釀製的梅酒,酒中浸潤著一粒粒梅榕,梅肉自身的糖分令其甜度更上一層樓,而且梅香四溢。上次造訪時,那驚艷的味道讓我無法忘懷,所以這次再度造訪,剛坐下便迫不及待地點了一杯!💰: $1880+ p.p😍整體評分 味道:🌟🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務態度:🌟🌟🌟🌟🌟
🍱餐廳:炑 (尖沙咀)
🍽️類別:日式刺身&天婦羅廚師發辦

性價比:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟🌟
2025-01-10 49 瀏覽
呢排做野好勤力,一定要享受美食獎勵自己🥰約朋友去尖沙咀的炑,食🫶旬料理,即是四季料理,與 omakase 相似但更精緻高級✨️,原價1580,現在有65折優惠,非常划算。💯🥢前菜:柔煮八爪魚,慢煮1小時,以紫菜粉調味,還有蘿蔔,八爪魚入口肉質細嫰。🥚新鮮紫菜茶碗蒸,非常滑溜,紫菜香味濃郁。🥢季節お造り二品深海池魚薄切,配酸汁食,肉質嫰滑肥美。淡路島針魚,配薑葱,十分新鮮。🔥燒物:名古屋蒲燒鰻魚,即燒熱辣辣,外皮脆口,紫菜包住脆卜卜好正。🍤揚物:蝦多士非常鬆脆,一點都不會油膩。🍣握り四貫:櫻鯛壽司配辣蘿蔔蓉,十分新鮮細滑。赤貝柚子皮,帶清新果香,口感爽彈。間八新鮮。中拖羅好鮮甜,油脂剛剛好。🍚旬の釜飯日本水域新鮮馬油,外皮香脆,可撈飯食,飯以拖羅油脂調味,非常香口。🍮Dessert:黑糖蕨餅,香軟美味。
呢排做野好勤力,一定要享受美食獎勵自己🥰

🥢前菜:

🥚新鮮紫菜茶碗蒸,非常滑溜,紫菜香味濃郁。

🥢季節お造り二品

深海池魚薄切,配酸汁食,肉質嫰滑肥美。

淡路島針魚,配薑葱,十分新鮮。

🔥燒物:

名古屋蒲燒鰻魚,即燒熱辣辣,外皮脆口,紫菜包住脆卜卜好正。

🍤揚物:

蝦多士非常鬆脆,一點都不會油膩。

🍣握り四貫:

櫻鯛壽司配辣蘿蔔蓉,十分新鮮細滑。

赤貝柚子皮,帶清新果香,口感爽彈。

間八新鮮。

中拖羅好鮮甜,油脂剛剛好。

🍚旬の釜飯

🍮Dessert:

黑糖蕨餅,香軟美味。

2025-01-07
今次我去咗尖沙咀嘅「炑」,一間專做正宗Omakase的日本餐廳,期待已久,入到去已經感受到濃厚嘅日本氣息。第一道上嘅水八爪,肉質彈牙,配上清香嘅紫蘇葉,味道好清新,仲有紫菜的鹹香襯托出海鮮的鮮味,食落去真係好開胃。接著來到海膽三文魚茶碗蒸,滑滑嘅口感令我驚喜,海膽的鮮甜同三文魚的香氣融合得好好,咬落去每一口都係享受,真係好難忘。靜岡縣的石雕切片來得剛好,肉質鮮嫩,搭配少少的醬油,味道更為突出,咬下去有種海鮮的清新感,真係一口接一口,完全停唔到。然後係淡霧島針魚,肉質滑嫩,搭配檸檬汁,食落去既有海味又有清爽感,仲有一絲酸味,真係食到令人心情愉快。德島縣的生蠔新鮮得無得輸,肉質鮮甜,配上檸檬汁,味道更加突出,食完一口,海的味道真係令人陶醉。木乾魚配青檸,外脆內嫩,青檸的酸味令整道菜更添風味,食落去有種咸香味,真係好特別。接下來係獅魚,肉質鮮嫩,配上柚子胡椒和Wasabi,味道層次分明,既有海味又有香辣,真係一口接一口。日本海膽配Wasabi,海膽鮮甜,搭配Wasabi的清香,口感滑順,每一口都令人陶醉,真係無得輸。北海道喜知次壽司飯,飯粒粒分明,拖羅油的香氣令整道菜更加豐富,食落去既有鮮味

北海道喜知次壽司飯,飯粒粒分明,拖羅油的香氣令整道菜更加豐富,食落去既有鮮味又有油香,真係好享受。

金木鵰清湯,飲落去既清淡又不失鮮味,舞茸菇的香氣令湯更加美味,喝下去暖心又舒爽,真係一個好搭配。

燒吞拿魚外焦內嫩,肉質鮮美,搭配少少鹽,味道非常出色,食落去每一口都有驚喜,真係好過癮。

香箱蟹,蟹膏、蟹籽同蟹肉完全無得輸,搭配一齊食落去,味道濃郁,真係一個奢華嘅享受。

沖繩花竹蝦,配上咖哩鹽,蝦肉鮮甜,咖哩的香氣令整道菜更添風味,真係食到驚喜。

北海道鮑魚配肝醬,鮑魚滑嫩,搭配肝醬的濃郁,味道層次豐富,食落去每一口都令人陶醉,真係一個唔容錯過的選擇。

皇釜飯香氣四溢,米飯粒粒分明,搭配新鮮食材,食落去每一口都係享受,真係完美的主食選擇。

赤味增湯味道濃郁,喝落去既暖心又滋補,真係好適合搭配整頓餐,令人感到滿足。

最後,九洲蜜柑果凍清甜爽口,口感滑順,為整頓餐畫上完美句號,真係甜而不膩,令人心情愉快。

搭配啤酒同梅酒,啤酒清爽可口,梅酒香甜,兩者搭配得好好,令整頓餐更加完美,真係一個好嘅收尾飲品。

2024-12-30 110 瀏覽
這裡的食物不僅十分用心炮製,而且精緻美味,讓人印象深刻。串茄串茄已脫皮而且醃好,酸酸甜甜,好開胃。茶碗蒸滑嫩的蒸蛋加上底層豐富的配料:海鮮、百合,每一口都充滿了細膩的口感。鰤魚刺身外面燒過,口感豐富。魚油柚子胡椒。魚油鮮香。肉質彈牙。生蠔天婦羅鮮蠔的鮮美。今次搭配咖喱鹽。除了外脆,點小小咖喱鹽後,既有口感又有惹味的味道。燒吞拿魚顎魚肉鮮嫩多汁,經過燒烤後散發出濃郁的香氣。和牛滑蛋飯和牛肉質鮮嫩,配上滑蛋和特製醬汁,味道鮮美濃郁,每一口都是享受。芝麻雪糕芝麻的濃郁香氣與雪糕的細膩口感結合,為整頓飯劃上了完美的句號。
這裡的食物不僅十分用心炮製,而且精緻美味,讓人印象深刻。

串茄
串茄已脫皮而且醃好,酸酸甜甜,好開胃。

茶碗蒸

鰤魚刺身
外面燒過,口感豐富。魚油柚子胡椒。魚油鮮香。肉質彈牙。

生蠔天婦羅

燒吞拿魚顎
魚肉鮮嫩多汁,經過燒烤後散發出濃郁的香氣。

和牛滑蛋飯

芝麻雪糕
  • 鰤魚刺身
  • 燒吞拿魚顎
  • 和牛滑蛋飯
  • 凍食串茄
2024-12-29 91 瀏覽
26號晚去呢間餐廳度食割烹料理 叫咗兩個set 一個2100百幾蚊 另一個1500百幾蚊 兩個人share食 季節刺身 燒物 壽司 每樣都做得好,精緻幾好味 比較出色嘅係獅魚刺身 天婦羅鮑魚 同帶子 及最後嘅和牛斧飯 幾好食嘅割烹料理
  • 北海道蝦夷鮑配肝醬
3K
2024-12-26 123 瀏覽
今晚又係放鬆兼享受美食時間。頭盤係巨大嘅八爪魚觸鬚,用了一個鐘時間餚製而成,入口軟腍入味。茶碗蒸加入了海苔原素,增添鹹香味。愛媛縣金鯛,不用蘸任何醬汁,原汁原味夠鮮。時令淡路島嘅針魚,爽口鮮甜。北海道帆立貝燒得內軟,配合紫洋蔥,魚籽和青豆,配搭新鮮。似中式春卷,餡料採用了松葉蟹嘅蟹膏和蟹肉,味道濃郁又夠鮮。深海池魚夠甜美。赤貝入口爽脆。黑目魚肉質細嫩鮮美。拖羅那油脂香令人難忘。釜飯造型有別傳統,精緻。馬友魚塊香口。飯粒軟糯可口。
今晚又係放鬆兼享受美食時間。

茶碗蒸加入了海苔原素,增添鹹香味。

愛媛縣金鯛,不用蘸任何醬汁,原汁原味夠鮮。

時令淡路島嘅針魚,爽口鮮甜。

北海道帆立貝燒得內軟,配合紫洋蔥,魚籽和青豆,配搭新鮮。

似中式春卷,餡料採用了松葉蟹嘅蟹膏和蟹肉,味道濃郁又夠鮮。

深海池魚夠甜美。
赤貝入口爽脆。

黑目魚肉質細嫩鮮美。
拖羅那油脂香令人難忘。

釜飯造型有別傳統,精緻。馬友魚塊香口。飯粒軟糯可口。
2024-12-17