2024-12-10 222 瀏覽
♡炑·Dinner Menu $1580/位❥先付:‎𐮛京都湯葉、三文魚子醬油漬、北海道馬糞海膽 - 湯葉其實就即係類似我哋平時食嘅腐皮,廚師以繁複工序新鮮製作,入口好滑。加埋三文魚子同埋海膽非常鮮甜。‎❥茶碗蒸:‎𐮛以新鮮紫菜、香菇、鮮百合製成嘅茶碗蒸,融合咗紫菜味風味特別。❥刺身:‎𐮛薄切蜜柑鯛 - 愛媛縣產,漁夫用蜜柑餵魚,食落去有蜜柑香味,第一片乜都唔好掂原汁原味咁食,真係有蜜柑嘅甜味好特別。不過魚味偏淡身,我都係覺得點豉油好食啲。‎𐮛針魚 - 淡路島產,配薑蔥蓉豉油食,質地結實及爽口。❥燒物:‎𐮛北海道帆立貝 - 配甜豆、檸檬汁、三文魚子 、紫洋蔥,火炙後帆立貝半生熟口感好好。❥揚物:‎𐮛北海道松葉蟹春卷 - 以春卷皮包裹滿滿嘅松葉蟹肉,加咗洋蔥碎同蟹膏,好少有呢種食法,非常好食。❥壽司四貫:‎𐮛深海池魚‎𐮛赤貝 中間夾住柚子‎𐮛鰤魚 柚子胡椒‎𐮛中拖羅 -入口即溶媲美大拖羅。❥釜飯:‎𐮛炸鮮馬友,加咗拖羅筋魚油,中間撈咗漬蘿蔔碎,師傅建議整碎佢溝埋食,咬落去有啲蘿蔔碎,口感好得意。魚油令個飯非常香。❥赤味噌湯❥甜品:‎𐮛九州蜜柑果凍 - 清新香甜,果凍直接用蜜柑皮盛載,唧埋
♡炑·Dinner Menu $1580/位

❥先付:

‎❥茶碗蒸:

刺身

‎𐮛針魚 - 淡路島產,配薑蔥蓉豉油食,質地結實及爽口。

❥燒物:

❥揚物:

壽司四貫:
‎𐮛深海池魚

‎𐮛赤貝 中間夾住柚子

‎𐮛鰤魚 柚子胡椒

‎𐮛中拖羅 -入口即溶媲美大拖羅。

❥釜飯:

❥赤味噌湯

甜品
‎𐮛九州蜜柑果凍 - 清新香甜,果凍直接用蜜柑皮盛載,唧埋個蓋嘅果汁落去食啖啖蜜柑果汁。

食Omakase緊係要開始酒🍶 呢度嘅Sake選擇都幾多,仲有靚酒杯自選。另外平時食Omakase好少有多樣化嘅追加菜式選擇,呢度有少量廚師推介創意菜式可以追加💕
$2000 (晚餐)
2024-11-23 590 瀏覽
位於尖沙咀 ʜ ᴢᴇɴᴛʀᴇ 的日式料理餐廳 「炑」,主打比起ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ更高級精緻的四季料理。餐廳除了ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ,壽喜燒及天婦羅料理項目。.餐廳主要為木系和風裝修,整體簡潔又優雅,全吧枱的設計,座位之間也很闊落,空間感十足,用餐舒適。餐廳店員服務也是很殷勤又有禮,這種氛圍真的很值得一訪。.餐廳主要提供三款價錢套餐每位$1580起,最近餐廳還提供午市七折,晚市七五折,還有特別折扣套餐等優惠,性價比爆燈。.ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ $1880/ᴘᴘ.先付✿ 白梅貝配銀杏✿ 柚子瀨尿蝦茶碗蒸.季節 刺身 二品✿ 薄切蜜柑鯛✿ 針魚.燒物✿ 北海道北寄貝.季節 刺身 二品✿ 赤貝✿ 野生油甘魚.揚物✿ 北海道松葉蟹春卷.季節 刺身 一品✿ 炙燒拖羅.煮物✿ A4和牛.天婦羅 兩品✿ 帆立貝✿ 富有柿.釜飯✿ 香魚釜飯.甜品✿ 蜜柑果凍.從三款套餐挑了中價的,刺身的款式比較多。.首先,開場的白梅貝配銀杏的開場令人驚艷,貝類的新鮮與銀杏的清香相得益彰,讓我對接下來的菜色充滿期待。接著,瀨尿蝦茶碗蒸的滑順口感,搭配淡淡柚子的清香,實在是不錯的組合。.在季節刺身二品中,薄切蜜柑鯛的帶鮮甜清新感
ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ $1880/ᴘᴘ
✿ 富有柿
釜飯
✿ 香魚釜飯
✿ 蜜柑果凍
從三款套餐挑了中價的,刺身的款式比較多。
在季節刺身二品中,薄切蜜柑鯛的帶鮮甜清新感以手及爽身的針魚,讓人感受到秋天的味道,兩者都處理得恰到好處,針魚刺身擺成葉子狀,非常吸睛。而燒物部分的北海道北寄貝則帶來了另一番風味,經汁煮,肉質鮮嫩。
接下來的赤貝,加了點柚子調味,格外清新。野生油甘魚的質感非常像油脂滿滿的大拖羅,同樣非常出色。至於揚物中的北海道松葉蟹春卷,爆量蟹肉餡,每一口都能感受到蟹肉的甜美。炙燒拖羅油脂感滿滿也很不錯。
煮物的A4和牛則是這頓飯的高峰,肉質柔滑鮮嫩多汁。天婦羅部分的帆立貝與富有柿則是讓我驚訝的亮點,炸得金黃酥脆,很難想像是令水果富有柿可以做出這般的感覺,不失食材的鮮味。
最後的香魚釜飯,米飯吸收了魚的鮮香,每一口都令人滿足,而蜜柑果凍作為甜品,則為整餐畫上完美的句號,清新的口感讓我心情愉悅。
2024-11-13 844 瀏覽
剛好餐廳正做優惠🤭晚餐指定套餐有在做65折🌟午餐也有7折優惠~剛好今晚就來吃看看正做優惠的套餐吧🤣新餐牌主題是旬·料理,用時令食材製作出各款菜式,也算是omakase的意思♥️作為前菜的白梅貝,口感爽脆,味道鮮甜清新♥️用銀杏作搭配,更添上了一點秋天的氣息🍂十分滑溜的茶碗蒸🌟滿滿的高湯香氣,口感十分Q滑♥️好吃產自日本愛媛縣的蜜柑鯛在飼料中加入了蜜柑皮🌟入口無腥味,反而會散發出淡淡的蜜柑味♥️魚肉軟嫩,表示喜歡♥️頭一回吃秋刀魚刺身🙈擺盤造型很好看,是楓葉的形狀🍁魚肉味道比較濃郁,肉質爽口,可以蘸上薑蔥汁,味道更好👍🏻淋上了檸檬汁的帆立貝,味道清爽好吃,口感不錯♥️配上三文魚子和小青豆,口感更豐富🌟香脆的春卷皮包住滿滿的松葉蟹肉香蟹膏🔥還有炒洋蔥碎作搭配,蟹肉香甜、蟹膏濃郁,確實不錯♥️四貫壽司分別是深海池魚、赤貝、金目鯛、拖羅🌟池魚鮮甜🔥赤貝爽口🌟金目鯛鮮美♥️拖羅外層經過炙燒,入口即化🔥都很讚😍同樣是用時令當造的魚類作為主角,並烤至香脆♥️廚師建議把魚塊壓開拌飯再吃~啖啖魚肉香氣,是好吃的🌟
十分滑溜的茶碗蒸🌟滿滿的高湯香氣,口感十分Q滑♥️好吃

四貫壽司分別是深海池魚、赤貝、金目鯛、拖羅🌟
池魚鮮甜🔥
赤貝爽口🌟
金目鯛鮮美♥️
拖羅外層經過炙燒,入口即化🔥都很讚😍
2024-11-11
  • 北海道帆立貝
  • 蜜柑鯛
2024-11-05 1006 瀏覽
位於尖沙咀 H Zentre 的「炑」,主打日式割烹料理,店內以木系和風既設計,全吧枱,可以一路食一路欣賞師傅用心既製作🥰當日我揀左$978的午市套餐,餐廳最近仲推出午市套餐7折優惠,超抵食,一個價錢已經有齊刺身,天婦羅等等既美食🤤🤤🤤你地仲唔快啲去試下😋🤗🍅先付 - 水雲醋物沖繩水雲配車厘茄同秋葵,水雲係沖繩特產,口感順滑得意(第一次食😂),配埋醋汁,酸酸甜甜好鬼開胃🥚海苔茶碗蒸嫩滑既蒸蛋加埋新鮮嘅紫菜,竟然出奇地match🐟北海道秋刀魚Sashimi(薑蔥汁)刺身厚切,肉質肥美彈牙,第一次點薑蔥汁一齊食,令本身秋刀魚嘅魚香更顯鮮味,加上擺盤砌得好靚成塊樹葉咁,打卡一流📸🐟燒吞拿魚骹(柚子醋 + 蘿蔔蓉)下顎係最嫩滑嘅位置,肉質嫩滑,油脂豐富好香魚油味,好味到食唔停口🍲 和歌山鱧魚新順菜煮物鱧魚鮮嫩,配上梅子醬,令味道更有層次感,而個啫喱狀嘅湯底滑滑的,十分鮮甜😋記住要飲埋🍤🌽天婦羅 二品沖繩縣花竹蝦 (柚子鹽) + 北海道甜粟米天婦羅炸衣炸到脆口得嚟好薄身,蝦肉爽口彈牙,而蝦頭炸到脆卜卜可以當薯片咁食😂而個粟米天婦羅好特別,佢係拆晒d粟米粒粒出嚟炸,炸至金黃色,啖啖香甜嘅粟米粒,正

🍅先付 - 水雲醋物

🥚海苔茶碗蒸
嫩滑既蒸蛋加埋新鮮嘅紫菜,竟然出奇地match

🐟北海道秋刀魚Sashimi(薑蔥汁)

🐟燒吞拿魚骹(柚子醋 + 蘿蔔蓉)

🍲 和歌山鱧魚新順菜煮物

🍤🌽天婦羅 二品
沖繩縣花竹蝦 (柚子鹽) + 北海道甜粟米
而個粟米天婦羅好特別,佢係拆晒d粟米粒粒出嚟炸,炸至金黃色,啖啖香甜嘅粟米粒,正👍

🐮A4 近江和牛御飯 + 赤出味噌湯
和牛粒油脂豐富,肉味濃郁,雞蛋嫩滑,成碗飯好味得黎又飽肚,飲埋味噌湯,真係大大滿足😌

🍊自家製蜜柑啫喱
用新鮮蜜柑汁整嘅啫哩,食落甜甜地又帶少少酸,剛好中和返上幾道菜嘅油膩感,令整餐飯感覺好圓滿🥰

📍尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖
2024-10-26
午餐
2024-10-26 1079 瀏覽
比omakase更精緻嘅四季料理,用最時令嘅食材,係升級版嘅廚師發辦,加左👍🏻嘅都係我覺得好食嘅dish1️⃣松葉蟹肉脆脆波加左食用花、魚籽同金箔嘅蟹肉波波,作為前菜精緻度滿分,波波係薄脆皮,口感好fine2️⃣茶碗蒸👍🏻加左瀨尿蝦肉嘅茶碗蒸,除左滑溜,多左一份鮮味2️⃣ 深海池魚👍🏻嚟自長崎縣嘅深海池魚,配酸汁食,好清新開胃3️⃣鰤魚刺身4️⃣北海道秋刀魚刺身👍🏻魚身厚實,配薑蔥豉油,食上去鮮得嚟唔腥5️⃣燒北寄貝👍🏻原汁原味,啲汁簡直係精華6️⃣北海道真蠔7️⃣松葉蟹春卷 8️⃣燒拖羅👍🏻火炙過之後逼哂啲油香出嚟,少少入口即溶9️⃣A4和牛料理👍🏻和牛嘅油香軟嫩,調味後更加一食難忘1️⃣0️⃣北海道帆立貝天婦羅👍🏻炸到半熟嘅狀態,好juicy,可以加少少鹽或者蘸醬食1️⃣1️⃣無花果天婦羅👍🏻有驚喜,估唔到炸左嘅無花果係咁好食,口感好輕盈,又甜甜哋1️⃣2️⃣香魚一香干釜飯1️⃣3️⃣麵豉湯1️⃣4️⃣蜜柑啫喱

1️⃣松葉蟹肉脆脆波

2️⃣茶碗蒸👍🏻
加左瀨尿蝦肉嘅茶碗蒸,除左滑溜,多左一份鮮味

2️⃣ 深海池魚👍🏻
嚟自長崎縣嘅深海池魚,配酸汁食,好清新開胃

3️⃣鰤魚刺身

4️⃣北海道秋刀魚刺身👍🏻
魚身厚實,配薑蔥豉油,食上去鮮得嚟唔腥

5️⃣燒北寄貝👍🏻
原汁原味,啲汁簡直係精華

6️⃣北海道真蠔
7️⃣松葉蟹春卷

8️⃣燒拖羅👍🏻
火炙過之後逼哂啲油香出嚟,少少入口即溶

9️⃣A4和牛料理👍🏻
和牛嘅油香軟嫩,調味後更加一食難忘

1️⃣0️⃣北海道帆立貝天婦羅👍🏻
炸到半熟嘅狀態,好juicy,可以加少少鹽或者蘸醬食

1️⃣1️⃣無花果天婦羅👍🏻
有驚喜,估唔到炸左嘅無花果係咁好食,口感好輕盈,又甜甜哋

1️⃣2️⃣香魚一香干釜飯

1️⃣3️⃣麵豉湯

1️⃣4️⃣蜜柑啫喱
  • 北海道帆立貝天婦羅
  • 無花果天婦羅
  • 北海道秋刀魚刺身
  • A4和牛料理
2天前 0 瀏覽
最近都經常去開尖沙咀食嘢,今日我哋去咗H zentre, 位置上其實都幾方便,鄰近地鐵站出口,講緊係一出地鐵站就見到。今日食呢間呢間日式割烹餐廳叫做「炑」,我哋點咗$1,580嘅晚餐套餐,第一道係汁煮北海道水八爪魚,煮得好軟腍,好少喺日式餐廳食到,配上蘿蔔同紫蘇,味道非常鮮明。接著係茶碗蒸,食落口好軟身同埋好滑。刺身部分有蜜柑鯛同鰤魚,特別推薦蜜柑鯛,因為佢食嘅時候有淡淡嘅果香,聽師傅話係會用蜜柑俾啲鯛魚作食糧,所以喺味道上面會滲出蜜柑味道,真係幾特別。鰤魚就啖啖肉,其中一片半肥腩位做埋火炙,D油香真係不得了。燒物的北海道帆立貝經火炙後,好香口,搭配平豆同三文魚子,味道好正。接下來的北海道松葉蟹春卷,外皮酥脆,內餡充滿蟹肉和蟹膏,真係好滿足呀。壽司部分包括赤貝、深海池魚,漬中拖羅同埋北海道海膽,都好新鮮。佢哋嘅釜飯亦都用左和歌山馬友魚和拖羅魚油調味,馬友魚香口得黎加埋呢個咁豐富嘅撈飯,真係飽晒🤭最後,甜品是用蜜柑皮盛裝的果凍,清新可口。食物質素咁好,而位置又咁方便,我諗我都會經常返嚟回味吓😄尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖港鐵尖沙咀/尖東站 L1 出口, 步行約1分

尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖
港鐵尖沙咀/尖東站 L1 出口, 步行約1分鐘

今晚去的餐廳位於尖沙咀,是一間以木色為主調的日式料理,主打廚師發板,菜式精緻,服務態度很好。八爪魚🐙柔煮八爪魚,口感鮮嫩,十分軟稔,生紫菜與紫蘇的清香更添風味。茶碗蒸✨上面是啖啖肉的瀨尿蝦,內含冬菇、百合,蒸得入味,鮮美無比。石垣鯛刺身🍣作為白身魚的代表,配酸汁與辣蘿蔔蓉及萬能蔥,口感清爽。赤貝刺身✨裙邊與肉身均十分爽口,配柚子皮與芥末,清新開胃。燒北寄貝✨口感爽口,汁煮完湯底鮮美。鰤魚 🎣共有兩款,薄切清新,厚切豐腴,厚切經過火炙後,更香氣四溢。金目錭刺身 🐟魚皮火炙後帶著微微的焦香,魚肉鮮嫩。松葉蟹炸春卷 🦀內含新鮮蟹膏,鮮美蟹肉,春卷皮酥脆可口。大拖羅🍣厚燒大拖羅,經微微火炙,配大蔥碎與紫菜,口感層次豐富,魚油豐富。和牛 🥩 A4十勝和牛,入口即化,配茄子,汁香味美,和牛醇厚與,茄子🍆鮮甜。花竹蝦天婦羅 🍤天婦羅外酥裡嫩,咖喱鹽更提升了整風味。南瓜天婦羅 🎃南瓜香甜,天婦羅酥脆。豆腐味噌湯 🥣味噌鹹香,豆腐細嫩。釜飯 🍚三文魚籽、白飯魚、雞肉、蟹肉、配天婦羅碎,口感豐富。甜品🍮蜜柑果凍,清甜可口。
八爪魚🐙
茶碗蒸✨
上面是啖啖肉的瀨尿蝦,內含冬菇、百合,蒸得入味,鮮美無比。
石垣鯛刺身🍣
作為白身魚的代表,配酸汁與辣蘿蔔蓉及萬能蔥,口感清爽。
赤貝刺身
裙邊與肉身均十分爽口,配柚子皮與芥末,清新開胃。
燒北寄貝✨
口感爽口,汁煮完湯底鮮美。
鰤魚 🎣
共有兩款,薄切清新,厚切豐腴,厚切經過火炙後,更香氣四溢。
金目錭刺身 🐟
魚皮火炙後帶著微微的焦香,魚肉鮮嫩。
松葉蟹炸春卷 🦀
內含新鮮蟹膏,鮮美蟹肉,春卷皮酥脆可口。
大拖羅🍣
和牛 🥩
花竹蝦天婦羅 🍤
天婦羅外酥裡嫩,咖喱鹽更提升了整風味。
南瓜天婦羅 🎃
南瓜香甜,天婦羅酥脆。
豆腐味噌湯 🥣
味噌鹹香,豆腐細嫩。
釜飯 🍚
三文魚籽、白飯魚、雞肉、蟹肉、配天婦羅碎,口感豐富。
甜品🍮
蜜柑果凍,清甜可口。
3天前 0 瀏覽
我同朋友今次嚟到尖沙咀的「炑」,期待已久嘅日本正宗Omakase,入到去就已經感受到濃厚嘅日式氛圍,真係好有feel。第一道上嘅水八爪,肉質彈牙,搭配紫蘇葉嘅清香,食落去有一種清新感,紫菜的鹹香更添風味,真係好開胃口。接著來到海膽三文魚茶碗蒸,滑滑嘅口感令人驚喜,海膽嘅鮮甜同三文魚嘅香味融合得好好。靜岡縣石雕切片來得剛好,肉質鮮嫩,搭配少少的醬油,味道更加突出,咬下去有種海鮮的清新感。然後係淡霧島針魚,肉質滑嫩,搭配檸檬汁,食落去既有海味又有清爽感,仲有一絲酸味,真係食到心情大好。德島縣的生蠔新鮮無比,肉質鮮甜,配上檸檬汁,味道更加突出。木乾魚配青檸,外脆內嫩,青檸的酸味令整道菜更添風味,食落去有種咸香味。接下來係獅魚,肉質鮮嫩,搭配柚子胡椒和Wasabi,味道層次分明。日本海膽配Wasabi,海膽鮮甜,搭配Wasabi的清香。北海道喜知次壽司飯,飯粒粒分明。金木鵰清湯,飲落去既清淡又不失鮮味,舞茸菇的香氣令湯更加美味,喝下去暖心又舒爽。燒吞拿魚外焦內嫩,肉質鮮美,搭配少少鹽,味道非常出色。香箱蟹,蟹膏、蟹籽同蟹肉完全無得輸,搭配一齊食落去,味道濃郁。沖繩花竹蝦,配上咖哩鹽,蝦肉鮮甜,

德島縣的生蠔新鮮無比,肉質鮮甜,配上檸檬汁,味道更加突出。

日本海膽配Wasabi,海膽鮮甜,搭配Wasabi的清香。

北海道喜知次壽司飯,飯粒粒分明。

燒吞拿魚外焦內嫩,肉質鮮美,搭配少少鹽,味道非常出色。

沖繩花竹蝦,配上咖哩鹽,蝦肉鮮甜,咖哩的香氣令整道菜更添風味。

北海道鮑魚配肝醬,鮑魚滑嫩,搭配肝醬的濃郁,味道層次豐富。

皇釜飯香氣四溢,米飯粒粒分明。

赤味增湯味道濃郁,喝落去既暖心又滋補,真係好適合搭配整頓餐。

最後,九洲蜜柑果凍清甜爽口,甜而不膩。

搭配啤酒同梅酒,啤酒清爽可口,梅酒香甜,兩者搭配得好好。
位於尖東站K出口的「炑」是一個方便的選擇,特別適合喜愛精緻料理的食客。這裡的omakase套餐將為你帶來一場味覺盛宴。首先,開胃菜的柔煮八瓜魚令人印象深刻。經過一小時的慢煮,魚肉彈牙且煙韌,為接下來的美味菜餚打開了胃口。接下來是鮮紫菜茶碗蒸,這道菜結合了茶碗蒸和水雲藻,口感順滑,吃起來非常舒適,讓人感受到海的鮮美。刺身部分更是不可錯過。深海池魚刺身薄切,搭配酸汁,鮮美可口,是我的最愛。而瀨戶針魚則配上薑醋汁,味道鮮味十足,讓人回味無窮。燒帶子拼三文魚籽是另一道驚喜。帶子輕輕用火槍燒過,搭配三文魚籽,味道極其鮮美,讓人欲罷不能。接著是松葉蟹春卷,這道每日新鮮拆蟹肉的春卷,餡料由松葉蟹和菇菌製成,經過炒製後再包裹炸制,口感豐富且鮮美,十分特別。在壽司方面,愛媛縣蜜柑魚的清新魚香令人驚豔,赤貝鮮美可口,而中拖羅的油脂豐富,入口即溶,吞拿魚醬油漬也讓人感受到鮮美的滋味。最後,馬友御飯是這次用餐的亮點之一。使用珍珠米混合蔬菜和蘿蔔粒,炒得香氣四溢。馬友魚肉與米飯混合,油香撲鼻,令人想再來一碗,器皿的設計也十分有特色。甜點方面的蜜柑果凍將果凍放在蜜柑外殼中,吃之前輕輕打開蜜柑的蓋子,淋上果汁,味道
甜點方面的蜜柑果凍將果凍放在蜜柑外殼中,吃之前輕輕打開蜜柑的蓋子,淋上果汁,味道鮮美可口,為這次的用餐畫上完美的句號。
整體套餐價格為1580元,還有多個套餐可供選擇,對天婦羅感興趣的顧客可以額外添加,其他單點也可追加。如果你在尋找一次難忘的用餐體驗,「炑」絕對值得一試。

地址:尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖
4天前 0 瀏覽
原先諗住平日晚上去尖沙咀睇燈飾會輕鬆一點,誰知人頭湧湧,逛了一會,便放棄了。與友人去咗一間日式料理店食廚師發板。先付 :聽㕑師講,八爪魚鬚用了一小時左右烹製,質感軟熟,蘿蔔非常入味。茶碗蒸十分滑溜。季節二品 :片片晶瑩剔透嘅金鯛,建議原汁原味,鮮美!針魚來自淡路𡷊,肉質彈牙鮮甜。燒物 : 帆立貝熟度恰到好處,細嫩。炸物 : 金黃酥脆,啖啖濃香,蟹肉鮮甜。壽司四貫 :深海池魚,赤貝,黑目魚,拖羅各具特色,停不了口。季節釜飯 : 飯粒吸盡精華所在,味道十足。甜品 : 小巧可愛嘅柑啫喱,味美。
與友人去咗一間日式料理店食廚師發板。

先付 :

茶碗蒸十分滑溜。

季節二品 :
片片晶瑩剔透嘅金鯛,建議原汁原味,鮮美!
針魚來自淡路𡷊,肉質彈牙鮮甜。

燒物 : 帆立貝熟度恰到好處,細嫩。

炸物 : 金黃酥脆,啖啖濃香,蟹肉鮮甜。

壽司四貫 :
深海池魚,赤貝,黑目魚,拖羅
各具特色,停不了口。

季節釜飯 : 飯粒吸盡精華所在,味道十足。

甜品 : 小巧可愛嘅柑啫喱,味美。

2024-12-17
ʜ ᴢᴇɴᴛʀᴇ 原來有好多高質餐廳,位置仲好方便,一出地鐵站L 同K 出口就見到,之前食過一間Omakase 店好好食,最近再試埋佢隔離較精緻日式割烹四季料理店🍁 「炑」,同閨蜜再來一場滿滿儀式感嘅大餐🥰🤎餐廳主要木系和風裝修,座位全吧枱設計,簡潔優雅,用餐舒適;店員和師傅服務有禮,每道菜都會親自講解,而且,餐廳有多個超值套餐,而家仲做緊優惠65折添,CP 值極高✨𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ 炑·Dinner Menu $1,580/位 先付𓐎 北海道水八爪魚🐙汁煮一個鐘的北海道水八爪魚🐙,好軟腍又濃味,配上蘿蔔,再加了紫蘇葉花,真係好考功夫。‎茶碗蒸𓐎 以新鮮紫菜、香菇、鮮百合製成,好滑又有蛋香。刺身二品𓐎 薄切蜜柑鯛 🍊師傅解說係長野縣餵飼嘅時候,飼料已有加入蜜柑,唔怪得入口真係食到蜜柑味!𓐎 鰤魚大廚將肥美獅魚分了兩部份,一片獅魚屬半肥腩的下巴位;而另一片係獅魚背脊位,大廚火炙後加上柚子糊椒有少許辣。為食Be 就偏愛後者,火炙後更迫出魚油香氣。燒物𓐎 北海道帆立貝 火炙後帆立貝半生熟入口爽彈,再配上平豆、三文魚子 。揚物‎ 𓐎 北海道松葉蟹春卷

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ

炑·Dinner Menu $1,580/位

先付
𓐎 北海道水八爪魚🐙

‎茶碗蒸
𓐎 以新鮮紫菜、香菇、鮮百合製成,好滑又有蛋香。

刺身二品
𓐎 薄切蜜柑鯛 🍊

𓐎 鰤魚

燒物
𓐎 北海道帆立貝
火炙後帆立貝半生熟入口爽彈,再配上平豆、三文魚子 。

揚物
‎ 𓐎 北海道松葉蟹春卷🦀
春卷皮包裹了松葉蟹肉,春卷中間仲夾有蟹膏和蔥
碎同蟹膏,好有新鮮感嘅一道菜色。

壽司四貫
𓐎 赤貝 加有柚子汁
𓐎 深海池魚
𓐎 漬中拖羅
𓐎 北海道海膽

釜飯 配赤味噌湯
‎ 𓐎 超有驚喜釜飯🤩 大廚先將和歌山馬友魚炸好,再加入了拖羅筋魚油和漬蘿蔔碎,跟大廚建議弄碎了魚肉撈均入口,米飯吸收了魚的鮮香,真係好好味,大滿足🫶🏻

𓐎九州蜜柑🍊啫喱果凍
賣相好可愛,直接用上蜜柑皮盛載著果凍,記得要唧埋蓋上面果汁撈埋食,好好味啊!超滿足嘅一餐😋
2024-12-19 0 瀏覽
炑omakase @Zentre, 尖東站K出口一出去就係,非常方便~火木讀音取其右邊「木」開胃菜柔煮八瓜魚(慢煮一小時),口感彈牙煙韌,打開了我的胃。鮮紫菜茶碗蒸類似茶碗蒸與海雲組合體,入口順滑很舒服。刺身薄切深海池魚拼酸汁,我的最愛,鮮美!而瀨戶針魚配薑醋汁,味道十分鮮味。燒帶子拼三文魚籽味道超級鮮味,帶子一開二,輕輕用火槍燒過,配上三文魚籽,一個字:鮮!松葉蟹春卷(每日將新鮮蟹肉拆出再捲)為功夫菜,春卷的餡是拆出嚟的松葉蟹,配上菇菌,炒過然後再春卷再炸,特色春卷,味道鮮味~但又不失豐口感!壽司愛媛縣密柑魚由農夫餵蜜柑佢哋食,魚香清新。赤貝鮮美。而中拖羅油脂豐富,入口即溶。吞拿魚醬油漬很鮮美!馬友御飯:這個飯令人回味無窮,馬友香煎過,採用珍珠米,混上蔬菜蘿蔔粒,炒得很香,將飯面上的香煎馬友篤碎,和珍珠米混在一起,油香撲鼻,使人想再三回味😍😍用酒杯形態的器皿承載着,很有特色。甜點蜜柑果凍將果凍讓在蜜柑的外殼裏,進食前把蜜柑的蓋輕輕炸出蜜柑果汁,淋在果凍上一同進食,鮮味可口😍😍

火木
讀音取其右邊「木」

開胃菜
柔煮八瓜魚(慢煮一小時),口感彈牙煙韌,打開了我的胃。

鮮紫菜茶碗蒸
類似茶碗蒸與海雲組合體,入口順滑很舒服。

刺身

壽司

甜點
蜜柑果凍
2024-12-18 0 瀏覽
今天用不算貴的價錢享受了,非常正宗的美味驚豔的日式料理。凍食串番茄🍅迷你小蕃茄茄去皮,經過醋浸,非常鮮甜可口,驚豔了我。茶碗蒸裏面有海鮮以及百合,非常嫩滑。芥末蜜糖燒蠔芥末味經火燒十分香甜,蠔🦪鮮味美。北海道銀鱈魚西京燒慢火細燒,香滑油分充足,巨好吃😋瀨尿蝦天婦羅從未吃過瀨尿蝦天婦羅,真係好矜貴,附加的咖喱海鹽,簡直令味道十級提升!粟米天婦羅🍤欣賞佢兩排粟米排列整齊,用心。和牛滑蛋飯黃牛不失嫩滑入口即溶,蛋滑,米飯是珍珠米,令整頓飯更顯飽足豐富!芝麻雪糕香、滑、濃!值得再試另外套餐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
今天用不算貴的價錢享受了,非常正宗的美味驚豔的日式料理。

凍食串番茄🍅
迷你小蕃茄茄去皮,經過醋浸,非常鮮甜可口,驚豔了我。

茶碗蒸
裏面有海鮮以及百合,非常嫩滑。

芥末蜜糖燒蠔
芥末味經火燒十分香甜,蠔🦪鮮味美。

北海道銀鱈魚西京燒
慢火細燒,香滑油分充足,巨好吃😋

瀨尿蝦天婦羅

粟米天婦羅🍤
欣賞佢兩排粟米排列整齊,用心。

和牛滑蛋飯

芝麻雪糕
香、滑、濃!

值得再試另外套餐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-12-13 0 瀏覽
去到尖沙咀 H Zentre  炑,餐廳主打日式割烹料理,一路食一路欣賞師傅用心精心炮製店內以木系和風既設計,設有14個吧檯用餐座位,建議預早訂位,店員服務細心,整體用餐晚市套餐有3款,價錢分別$1580、$$1880 同 $$2180。而我揀$1880有刺身、天婦羅、燒物、煮物、釜飯、甜品前菜有三款包括筍、酸蘿蔔、牛蒡汁煮白梅貝白梅貝入口新鮮鮮甜味旁邊配銀杏柚子瀨尿蝦茶碗蒸滑嫩茶碗蒸入口非常順滑有淡淡柚子清新,配上鮮甜瀨尿蝦,非常美味組合季節刺身擺盤非精精緻,一款來自長畸深海池魚配酸汁,深海池魚魚味頗濃而油脂充足,魚油豐富肉質肥美新鮮第二款真魚款配薑汁醬油,針魚通常高級刺身用魚,味道清新鮮甜,肉質爽口彈牙,配上自家制薑汁醬油令味道更鮮味白醬煮北海道北寄貝,肉質爽彈鮮嫩,北寄貝夾京蔥絲同三葉一齊食,入口鮮味有層次赤崎蠔好肥美,加上羅白蓉同酸汁,入口非常creamy 而帶有海水味(右)野生獅魚背刺生,入口魚油脂口感也較三文魚結實(左)炙燒獅魚魚鮫,入口肥美油香北海道松葉蟹春卷,春卷充滿松葉蟹蟹膏蟹肉,每一啖充斥蟹鮮味炙燒大拖羅用上紫菜包上,暖暖拖羅燒到外層焦香,內層鮮嫩,加上京蔥碎,入口
前菜有三款包括筍、酸蘿蔔、牛蒡
汁煮白梅貝
白梅貝入口新鮮鮮甜味旁邊配銀杏
柚子瀨尿蝦茶碗蒸
(右)野生獅魚背刺生,入口魚油脂口感也較三文魚結實
(左)炙燒獅魚魚鮫,入口肥美油香
北海道松葉蟹春卷,春卷充滿松葉蟹蟹膏蟹肉,每一啖充斥蟹鮮味
炙燒大拖羅用上紫菜包上,暖暖拖羅燒到外層焦香,內層鮮嫩,加上京蔥碎,入口油香四溢齒頰留香
汁煮A4近江和牛,和牛入口軟屬油香豐富溢,一口牛肉令人幸福滿滿,加上吸牛肉汁茄子都非常美味
天婦羅有兩款,第一件北海道帆立貝,剛剛熟天婦羅再加少少柚子鹽,入口鮮甜無比
第二款富有肺天婦羅,可加少少柚子鹽,質感似食海鹽食炸雪糕,有種奇妙而且有創意感覺
是日釜飯用上蟹肉 、江之島白飯魚、三文魚子,再加八方飯底有雞肉甘荀煮成,入口鮮甜美味
隨即店員放送上赤味增湯,煮湯加上鮮海台,入口天然甜味
最後以日本蜜柑果凍作為甜品,為晚餐劃上完美句號。
$2000 (晚餐)
2024-12-12 0 瀏覽
星期六約咗朋友想食返餐 omakase喺openrice見到呢間預訂有7折,午市仲有幾個餐選擇,所以嚟咗試試, 餐廳位置方便, 裝修格局令人很放鬆。因為朋友主要吃熟食所以我哋揀咗呢個680蚊的餐。前菜係酸酸味色澤鮮艷的秋葵水雲草好開胃茶碗蒸滑嫩細緻,材料豐富,很特別吃到白合仲有冬菇。 蛋上面的新鮮紫菜, 除了濃海苔味外還把這個蒸蛋的格調提升了。北海道蠔配上日本靜岡芥末醬北海道蠔味道較濃,肉地豐盈飽滿,多汁, 焗咗後仍能吃得到淡淡海水味, 特製的醬汁底也帶點西式的口味。北海道銀雪魚西京燒做法的銀雪魚燒到焦黃色脆邊,好重魚香味,魚肉嫩滑,每一口都帶有幸福感。配上一些蛋黃醬, 帶出另一番口感。兩款天婦羅都用上薄薄粉漿脆炸,食落唔會很油膩感北海道瀨尿蝦天婦羅很驚喜品嚐到這罕有的食材,入口肉質細緻嫩滑。山形縣蘑菇天婦羅即炸即食,很清甜帶少小青草味,很清新。A4 近江和牛飯近江牛出名肉質細緻、肥美但不油膩,出名入口即溶,配上香噴噴軟綿綿的日本米飯,加埋隻滑滑日本蛋,小食飯嘅我都秒清。赤山味噌湯絕不馬虎,濃郁,用左部份嚟湯飯食最後以日本雪糕結尾
星期六約咗朋友想食返餐 omakase

因為朋友主要吃熟食所以我哋揀咗呢個680蚊的餐。

前菜係酸酸味色澤鮮艷的秋葵水雲草
好開胃

茶碗蒸滑嫩細緻,材料豐富,很特別吃到白合

北海道蠔配上日本靜岡芥末醬

北海道銀雪魚
配上一些蛋黃醬, 帶出另一番口感。

兩款天婦羅都用上薄薄粉漿脆炸,食落唔會很油膩感

北海道瀨尿蝦天婦羅
很驚喜品嚐到這罕有的食材,入口肉質細緻嫩滑。

山形縣蘑菇天婦羅
即炸即食,很清甜帶少小青草味,很清新。

A4 近江和牛飯

赤山味噌湯
絕不馬虎,濃郁,用左部份嚟湯飯食

最後以日本雪糕結尾