2025-02-14 131 瀏覽
自從跟好友到「炑」用膳過後一直都很喜歡,所以好友最近又提議到「炑」用膳的時候,我便立刻應邀。每次到餐廳用膳都很喜歡這裏木系而帶雅致的裝潢,總給我舒適的感覺。菠蘿水果酒菠蘿水果酒甜甜酸酸,內裏還有菠蘿果肉,酒精濃度又不高,易入口之餘,又開胃醒神!柔煮水八爪魚經過一小時柔煮的水八爪魚,厚身之餘,入口特別柔軟又充滿八爪魚的香氣,配上清甜的青森大根,配搭得宜又美味!茶碗蒸茶碗蒸口感絲滑又帶濃郁的蛋香味,配以甜豆、冬菇、雲耳和百合已經相當美味,再配上鹹香的三文魚子和鮮甜又creamy海膽後就更上一層樓!蜜柑鯛刺身蜜柑鯛刺身口感帶點爽彈而富有淡淡的鮮甜味,簡單的配上wasabi和豉油就已經美味可口!淡路島小針魚刺身小針魚刺身鮮甜中滲透出清新的魚香味,配以薑蔥豉油一起吃既有提鮮的作用,吃上來又別有一番風味!北海道帆立貝刺身厚厚而鮮甜的北海道帆立刺身就已經討得我的鍾愛,柚子皮的香氣更為帆立貝刺身增添一份清新的感覺外,吃上去更為有層次感!柚奄燒目光魚目光魚柚奄燒後香氣四溢,皮脆肉嫩,充滿魚油香,配以帶點柚味醬油一起吃可以減低油膩感之餘,更為開胃可口!寒鰤刺身寒鰤刺身魚香味相當濃郁又鮮甜,不過火炙過的寒鰤
菠蘿水果酒
柔煮水八爪魚

茶碗蒸
蜜柑鯛刺身
淡路島小針魚刺身

北海道帆立貝刺身
柚奄燒目光魚

寒鰤刺身
寒鰤刺身魚香味相當濃郁又鮮甜,不過火炙過的寒鰤就更討得我的鍾愛,入口非常甘香又不失魚香味,配上我喜愛的柚子胡椒則變得更為香口惹味!

黑鯥刺身
經過火炙的黑鯥刺身吃上去都特別甘香,甘香味過後還帶陣陣的魚香味,加上刺身亦相當厚,所以吃上去,不論是口感還是味道都非常討好!
德島縣阿南市生蠔
生蠔不但新鮮肥美,入口鮮甜可口又creamy,配上辣蘿蔔蓉、柚子皮、酸汁一起吃更為開胃又清新!
燒喜之次·飯
喜之次燒過之後特別皮脆肉嫩,將它拌入香甜軟糯的日本米一起吃特別匹配,每吃一口飯都充滿魚香味,實在令人吃過不停!
北海道松葉蟹肉·蟹膏
將北海道松葉蟹肉和蟹膏拌勻一起吃,不但能嚐得到蟹肉的鮮甜,又能嚐得到蟹膏的甘香,再配上小菊的清新,絕對是不能抗拒的美味組合!

燒大拖羅
香脆可口的紫菜包裹着火炙過的大拖羅,入口特別甘香,而配上京蔥後令油脂豐富的大拖羅吃上去不但香而不膩,反而更有清新又幸福的感覺!
金目鯛魚舞茸菇湯
吃過甘香的大拖羅後,再喝清甜可口又帶魚香味的金目鯛魚舞茸菇湯都特別舒服!
北海道松葉蟹腳天婦羅
松葉蟹腳天婦羅外脆內啖啖肉,味道鮮甜無比,單吃已經很美味,但配上咖喱粉一起吃則更為惹味可口!
山形縣行者大蒜天婦羅
大蒜天婦羅香脆可口,充滿蒜香味而沒有不討好的辣勁,反而帶有甜味,特別得來又討好!
蝦夷鮑魚天婦羅配鮑魚肝醬
蝦夷鮑魚口感柔軟中而富有彈性,外層還香脆可口,配上濃郁又甘香的鮑魚肝醬,匹配得來又美味!

十勝和牛釜飯
十勝和牛釜飯香氣四溢,和牛入口柔軟而充滿肉香味,肉香味之中又帶甘香,而每一粒釜飯都被香甜的釜飯汁包裹着,配上和牛一起吃簡直是一絕的組合!
赤麵豉湯
赤麵豉湯熱騰騰之外,還鹹香濃郁,喝起來都特別美味!
自家製黑糖蕨餅
蕨餅口感軟糯又討好,配上黑糖更為美味可口,作為飯後甜品就最好不過!

最後,這裏從前菜到甜品都貫徹如一高水準,食材新鮮,配搭得宜,環境舒適,服務又周到,難怪我們一直都這麼喜歡到此用膳。
2025-01-20 759 瀏覽
《炑 - 尖沙咀》我成日都覺得食日本餐除咗享用新鮮嘅食材之外,睇廚師擺盤同切嘢都係一大享受,我個人都幾鍾意去一啲有得席前烹調菜式嘅日式餐廳食飯,雖然價錢會比一般迴轉壽司高少少,但係間唔中一餐好既,邊食好嘢,邊睇師傅製作料理都真係幾享受的, 今次我就去左位於尖沙咀既炑食晚餐,成晚一共有十五款食物,最尾仲有個味噌湯同甜品,食到巨飽飽呀💁🏻‍♀️啤梨果酒 $88 餐廳近排入左不少由日本山梨縣直送番店既果酒, $88就可以試到用新鮮啤梨製作既果酒,平時比較少見到有呢個口味的,個人推薦試下啤梨同奇異果味,飲落好清新,唔會死甜,酒精唔會太勁,最衰無得買番屋企啦💁🏻‍♀️三文魚籽湯葉 即係用高湯煮腐皮,食落好滑同埋好有豆味,味道唔會太濃味太刺激💁🏻‍♀️北海道瀨尿蝦茶碗蒸少有見到加入咁高級既食材製作茶碗蒸,用左少少柚子皮提香,食落有陣陣既檸檬香氣,除左面頭有好鮮既瀨尿蝦之外,茶碗蒸入面都有蝦同埋銀杏豐富左成個口感💁🏻‍♀️薄切深海池魚 呢道菜式好考切工,雖然佢係薄切的,但係食落滿滿的油香,個人覺得best matched with wasabi,簡簡單單就帶出到魚既鮮味💁🏻‍♀️淡路島針魚刺身呢款白身魚口感軟
《炑 - 尖沙咀》
💁🏻‍♀️啤梨果酒 $88

💁🏻‍♀️三文魚籽湯葉

💁🏻‍♀️北海道瀨尿蝦茶碗蒸

💁🏻‍♀️薄切深海池魚

💁🏻‍♀️淡路島針魚刺身
呢款白身魚口感軟林林的,呢個時候正值當造期,佢既口感會比平時食到既爽口少少,同柚子醬油就最夾啦

💁🏻‍♀️燒北寄貝
爐燒海鮮一向都係最簡單既做法,可以食到海產既原汁原味,有淡淡既海水同埋少少礦物味,北寄貝口感彈牙爽口,唔洗點任何醬料都好好食

💁🏻‍♀️紅鰤魚兩食
一片係刺身,而另一片係灸燒紅鰤魚,睇住師傅喺面前用火槍燒香肥美多油既紅鰤魚,老遠都聞到果陣油香,可以加少少紫蘇花一齊食個味道會更豐富,兩種食法都帶出到魚既肉質同油香,十分好食

💁🏻‍♀️德島縣真蠔
用左磨碎既柚子皮再配上酸汁同辣蘿蔔蓉襯托番個新鮮真蠔,體型大隻得黎爽口,酸味帶出左蠔肉既海水味,味道少少辣,有層次感

💁🏻‍♀️秘製蝦多士
 廚師用左蝦肉打成蝦膠,再用蝦頭煮成濃汁加上蛋黃醬同拉叉醬,食落辣辣地好刺激,成件事好泰式同好特別

💁🏻‍♀️大拖蘿
師傅用上呑拿魚既稀有部位蛇腹再炙燒,魚油迫曬出黎,用左紫菜包住魚肉再配上京葱碎,呑拿魚迷實鍾意❤️

💁🏻‍♀️牛肉汁炆和牛牛板肉
食完咁多刺身之後就食熱食啦,呢道菜式醬汁甜甜的,和牛牛板肉已經炆到淋曬,一咬就已經化開,不得不提係件蘿蔔真係好入味好甜,個人覺得個蘿蔔真係神來之筆🤓

💁🏻‍♀️天婦羅墨魚
以為平平無奇既天婦羅,點知一食一鳴驚人地好食😱首先係個墨魚個口感十分軟糯,有啲似食緊麻糬既感覺,配上特製既咖哩鹽同烏魚子食好好味,個皮又勁薄,一咬落口好熱,但堅係酥脆的

💁🏻‍♀️天婦羅京都大黑菇
另就外一件天婦羅用上新鮮既大黑菇點上薄薄既炸漿油炸,入口濕潤但外皮同樣係超脆的

💁🏻‍♀️江之島釜飯
最後既熱食係用左江之島特產吻仔魚同其他海鮮製作,入面仲有甘荀、蟹肉、三文魚籽同埋脆卜卜既油揚,個飯既口感有層次,食到海鮮既原汁原味,三文魚籽唔會死咸搶左吻仔魚既香氣👍🏻

💁🏻‍♀️自家製黑糖蕨餅
食飽飽之後當然要食番個甜甜啦,最尾既菜式係師傅自家製作既黑糖蕨餅,口感煙煙韌韌唔會過甜,有陣陣清香既黑糖甜香
2025-01-07
2024-12-10 1413 瀏覽
♡炑·Dinner Menu $1580/位❥先付:‎𐮛京都湯葉、三文魚子醬油漬、北海道馬糞海膽 - 湯葉其實就即係類似我哋平時食嘅腐皮,廚師以繁複工序新鮮製作,入口好滑。加埋三文魚子同埋海膽非常鮮甜。‎❥茶碗蒸:‎𐮛以新鮮紫菜、香菇、鮮百合製成嘅茶碗蒸,融合咗紫菜味風味特別。❥刺身:‎𐮛薄切蜜柑鯛 - 愛媛縣產,漁夫用蜜柑餵魚,食落去有蜜柑香味,第一片乜都唔好掂原汁原味咁食,真係有蜜柑嘅甜味好特別。不過魚味偏淡身,我都係覺得點豉油好食啲。‎𐮛針魚 - 淡路島產,配薑蔥蓉豉油食,質地結實及爽口。❥燒物:‎𐮛北海道帆立貝 - 配甜豆、檸檬汁、三文魚子 、紫洋蔥,火炙後帆立貝半生熟口感好好。❥揚物:‎𐮛北海道松葉蟹春卷 - 以春卷皮包裹滿滿嘅松葉蟹肉,加咗洋蔥碎同蟹膏,好少有呢種食法,非常好食。❥壽司四貫:‎𐮛深海池魚‎𐮛赤貝 中間夾住柚子‎𐮛鰤魚 柚子胡椒‎𐮛中拖羅 -入口即溶媲美大拖羅。❥釜飯:‎𐮛炸鮮馬友,加咗拖羅筋魚油,中間撈咗漬蘿蔔碎,師傅建議整碎佢溝埋食,咬落去有啲蘿蔔碎,口感好得意。魚油令個飯非常香。❥赤味噌湯❥甜品:‎𐮛九州蜜柑果凍 - 清新香甜,果凍直接用蜜柑皮盛載,唧埋
♡炑·Dinner Menu $1580/位

❥先付:

‎❥茶碗蒸:

刺身

‎𐮛針魚 - 淡路島產,配薑蔥蓉豉油食,質地結實及爽口。

❥燒物:

❥揚物:

壽司四貫:
‎𐮛深海池魚

‎𐮛赤貝 中間夾住柚子

‎𐮛鰤魚 柚子胡椒

‎𐮛中拖羅 -入口即溶媲美大拖羅。

❥釜飯:

❥赤味噌湯

甜品
‎𐮛九州蜜柑果凍 - 清新香甜,果凍直接用蜜柑皮盛載,唧埋個蓋嘅果汁落去食啖啖蜜柑果汁。

食Omakase緊係要開始酒🍶 呢度嘅Sake選擇都幾多,仲有靚酒杯自選。另外平時食Omakase好少有多樣化嘅追加菜式選擇,呢度有少量廚師推介創意菜式可以追加💕
$2000 (晚餐)
2024-11-23 1645 瀏覽
位於尖沙咀 ʜ ᴢᴇɴᴛʀᴇ 的日式料理餐廳 「炑」,主打比起ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ更高級精緻的四季料理。餐廳除了ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ,壽喜燒及天婦羅料理項目。.餐廳主要為木系和風裝修,整體簡潔又優雅,全吧枱的設計,座位之間也很闊落,空間感十足,用餐舒適。餐廳店員服務也是很殷勤又有禮,這種氛圍真的很值得一訪。.餐廳主要提供三款價錢套餐每位$1580起,最近餐廳還提供午市七折,晚市七五折,還有特別折扣套餐等優惠,性價比爆燈。.ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ $1880/ᴘᴘ.先付✿ 白梅貝配銀杏✿ 柚子瀨尿蝦茶碗蒸.季節 刺身 二品✿ 薄切蜜柑鯛✿ 針魚.燒物✿ 北海道北寄貝.季節 刺身 二品✿ 赤貝✿ 野生油甘魚.揚物✿ 北海道松葉蟹春卷.季節 刺身 一品✿ 炙燒拖羅.煮物✿ A4和牛.天婦羅 兩品✿ 帆立貝✿ 富有柿.釜飯✿ 香魚釜飯.甜品✿ 蜜柑果凍.從三款套餐挑了中價的,刺身的款式比較多。.首先,開場的白梅貝配銀杏的開場令人驚艷,貝類的新鮮與銀杏的清香相得益彰,讓我對接下來的菜色充滿期待。接著,瀨尿蝦茶碗蒸的滑順口感,搭配淡淡柚子的清香,實在是不錯的組合。.在季節刺身二品中,薄切蜜柑鯛的帶鮮甜清新感
ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ $1880/ᴘᴘ
✿ 富有柿
釜飯
✿ 香魚釜飯
✿ 蜜柑果凍
從三款套餐挑了中價的,刺身的款式比較多。
在季節刺身二品中,薄切蜜柑鯛的帶鮮甜清新感以手及爽身的針魚,讓人感受到秋天的味道,兩者都處理得恰到好處,針魚刺身擺成葉子狀,非常吸睛。而燒物部分的北海道北寄貝則帶來了另一番風味,經汁煮,肉質鮮嫩。
接下來的赤貝,加了點柚子調味,格外清新。野生油甘魚的質感非常像油脂滿滿的大拖羅,同樣非常出色。至於揚物中的北海道松葉蟹春卷,爆量蟹肉餡,每一口都能感受到蟹肉的甜美。炙燒拖羅油脂感滿滿也很不錯。
煮物的A4和牛則是這頓飯的高峰,肉質柔滑鮮嫩多汁。天婦羅部分的帆立貝與富有柿則是讓我驚訝的亮點,炸得金黃酥脆,很難想像是令水果富有柿可以做出這般的感覺,不失食材的鮮味。
最後的香魚釜飯,米飯吸收了魚的鮮香,每一口都令人滿足,而蜜柑果凍作為甜品,則為整餐畫上完美的句號,清新的口感讓我心情愉悅。
2024-11-13 1605 瀏覽
剛好餐廳正做優惠🤭晚餐指定套餐有在做65折🌟午餐也有7折優惠~剛好今晚就來吃看看正做優惠的套餐吧🤣新餐牌主題是旬·料理,用時令食材製作出各款菜式,也算是omakase的意思♥️作為前菜的白梅貝,口感爽脆,味道鮮甜清新♥️用銀杏作搭配,更添上了一點秋天的氣息🍂十分滑溜的茶碗蒸🌟滿滿的高湯香氣,口感十分Q滑♥️好吃產自日本愛媛縣的蜜柑鯛在飼料中加入了蜜柑皮🌟入口無腥味,反而會散發出淡淡的蜜柑味♥️魚肉軟嫩,表示喜歡♥️頭一回吃秋刀魚刺身🙈擺盤造型很好看,是楓葉的形狀🍁魚肉味道比較濃郁,肉質爽口,可以蘸上薑蔥汁,味道更好👍🏻淋上了檸檬汁的帆立貝,味道清爽好吃,口感不錯♥️配上三文魚子和小青豆,口感更豐富🌟香脆的春卷皮包住滿滿的松葉蟹肉香蟹膏🔥還有炒洋蔥碎作搭配,蟹肉香甜、蟹膏濃郁,確實不錯♥️四貫壽司分別是深海池魚、赤貝、金目鯛、拖羅🌟池魚鮮甜🔥赤貝爽口🌟金目鯛鮮美♥️拖羅外層經過炙燒,入口即化🔥都很讚😍同樣是用時令當造的魚類作為主角,並烤至香脆♥️廚師建議把魚塊壓開拌飯再吃~啖啖魚肉香氣,是好吃的🌟
十分滑溜的茶碗蒸🌟滿滿的高湯香氣,口感十分Q滑♥️好吃

四貫壽司分別是深海池魚、赤貝、金目鯛、拖羅🌟
池魚鮮甜🔥
赤貝爽口🌟
金目鯛鮮美♥️
拖羅外層經過炙燒,入口即化🔥都很讚😍
2024-11-11
  • 北海道帆立貝
  • 蜜柑鯛
尖沙咀嘅鬧市入面,隱藏住一間可以令味蕾瞬間穿越去日本嘅料理店——「炑」。我早有耳聞呢度將日本料理「唔時唔食,一期一會」嘅理念發揮到淋漓盡致,今日終於有機會同朋友一齊去驗證。一踏進店內,雅致嘅環境就已經令我印象深刻,每個細節都展現住日式美學,好似喺輕輕訴說住對食材同料理嘅尊重。跟住落嚟,一道道精心炮製嘅餸菜端上枱,為我哋展開一場震撼味蕾嘅盛宴。松葉蟹枝豆蓉作為前菜,就已經畀咗我哋一個好大嘅驚喜。松葉蟹嘅鮮甜同枝豆蓉嘅綿密交織喺一齊,每啖都好似喺大海同田園之間穿梭,層次豐富到令人驚嘆。茶碗蒸喺日本料理中好常見,但「炑」嘅廣島蠔茶碗燒就好唔一樣。肥嘟嘟嘅廣島蠔躺喺嫩滑嘅蛋羹入面,一啖落去,鮮蠔嘅濃郁同蛋羹嘅柔滑完美融合,鮮到令人忍唔住閉埋眼回味。深海池魚薄蔥配酸汁,一上枱就吸引晒所有人嘅目光。池魚嚟自深海,帶住大海賦予嘅醇厚魚味,薄切嘅蔥絲增添咗清新嘅氣息,而酸汁就好似一位神奇嘅魔術師,巧妙地中和咗魚嘅油膩,令呢道菜嘅口感變得清新又開胃,瞬間就喚醒咗我哋嘅食慾。淡路島針魚畀廚師精心擺喺盤入面,好似一件藝術品咁。行埋去細聞,魚嘅鮮香撲鼻而來。入口嗰陣,彈牙嘅口感令人陶醉,每絲魚肉都喺訴說住佢嚟

淡路島針魚畀廚師精心擺喺盤入面,好似一件藝術品咁。行埋去細聞,魚嘅鮮香撲鼻而來。入口嗰陣,彈牙嘅口感令人陶醉,每絲魚肉都喺訴說住佢嚟自淡路島嘅故事。

燒北寄貝嘅火候拿捏得啱啱好,表面微微焦香,香氣四溢。咬開之後,貝肉嘅鮮嫩爽滑同外殼嘅香脆形成好鮮明嘅對比,鮮美嘅汁水流喺口中,真係正到爆!

紅鰤魚二食係一道好有創意嘅餸菜。刺身嘅部分,可以令我哋品嚐到紅鰤魚最原本嘅鮮嫩;火灸之後嘅魚肉就多咗一層好吸引人嘅焦香,兩種食法,兩種完全唔同但又一樣精彩嘅味覺體驗。

德島縣真蠔,個頭飽滿到唔得咁,一入口,濃郁嘅鮮味瞬間喺口腔入面綻放,嗰種純粹嘅海洋味道,好似帶住德島嘅海風同陽光,令人沉醉。

花竹蝦多士嘅搭配好新穎。彈牙嘅蝦膠鋪喺香脆嘅多士上面,再加上蝦頭同明太子沙律醬嘅點綴,一啖落去,豐富嘅口感層次喺口中不斷跳躍,畀我哋帶嚟好多新鮮感。

大拖羅,作為刺身入面嘅頂級食材,喺「炑」得到咗最完美嘅呈現。佢嘅油脂分布均勻,放落口入面,瞬間融化,濃郁嘅甘美滋味喺舌尖散開,嗰種滿足感,真係令人好耐都難以忘記。

汁煮十勝牛牛板肉,選用嘅係十勝牛嘅牛板肉,經過汁煮之後,肉質軟嫩入味,每絲纖維都充滿住濃郁嘅肉香。牛筋部分就好有嚼口,食起身好過癮。

天婦羅沖繩花竹蝦同天婦羅京都大黑菇都好出色。沖繩花竹蝦嘅天婦羅外皮酥脆,蝦肉彈牙鮮甜,搭配特製咖喱鹽,獨特嘅風味令人食到停唔到口;京都大黑菇嘅天婦羅就將菇肉嘅軟嫩多汁同外皮嘅酥脆完美結合,令我哋對菇類有咗全新嘅認識。

江之島釜飯,淨係睇住就已經令人流曬口水。吻仔魚、三文魚子、雞肉等食材同飯完美融合,再加上天婦羅碎嘅點綴,每啖飯都充滿住濃郁嘅香氣,幸福感即刻爆棚。

最後,用黑糖蕨餅作為呢場美食之旅嘅收尾,真係再啱唔過。蕨餅軟糯Q彈,黑糖嘅香甜同黃豆粉嘅香氣相互交織,甜而唔膩,為我哋嘅用餐體驗畫上一個完美嘅句號。

📍炑
尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖
2025-02-18 0 瀏覽
日本料理中的「旬」解作「當令」嘅意思,尖沙咀嘅炑正正就以「旬」作出發點。Dinner有25%off優惠就叫咗中價位嘅餐。松葉蟹配枝豆蓉以及燒蠔茶碗蒸,2樣嘅味道唔會太濃,幾開胃。2款刺身分別係長崎縣嘅深海池魚以及淡路島嘅針魚。無論刀功還是擺盤都賞心悅目,味道鮮甜美味🥹燒北海道嘅大溝貝,切成薄片感受佢爽口彈牙嘅口感,沒有過多調味蓋過鮮味,呢個好好食🤤再嚟嘅係德島阿波生蠔以及富山冰見寒鰤。生蠔大隻飽滿帶有海水咸味;寒鰤則有2個部分,腩位更以炙燒方式逼出魚油,入口即化☺️名古屋燒鰻魚,以紫菜同蔥夾住一齊食,首先感受到嘅係香氣,再黎係鰻魚汁同魚肉嘅軟嫩,一體性好好👍🏻拖羅同樣以紫菜同大蔥包住,油脂明顯多好多,一嚿完全唔夠喉🥹大蜆清湯目光魚天婦羅以及京都大菇天婦羅,師傅建議可以乾濕2食做配搭,點咖哩粉或者天婦羅汁味道會有明顯分別最後係白飯魚蟹肉三文魚子釜飯,以及甜品

松葉蟹配枝豆蓉以及燒蠔茶碗蒸,2樣嘅味道唔會太濃,幾開胃。
拖羅同樣以紫菜同大蔥包住,油脂明顯多好多,一嚿完全唔夠喉🥹
大蜆清湯
最後係白飯魚蟹肉三文魚子釜飯,以及甜品
慶祝紀念
生日
2025-02-15 0 瀏覽
《🌟推介😋 晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》平時食omakase都係魚生壽司🍣 今次就試吓精緻日式傳統割烹🤭坐喺bar 檯仲可以近距離欣賞匠心手藝,體驗地道日式傳統料理文化🇯🇵呢度嘅menu會隨時令而有新菜式,唔同季節嚟食都可以食到最新鮮當造嘅食材🤤除咗食物高質,連店員都非常好服務,價錢亦好合理宜家仲要有7折優惠,絕對值得一試!🌟 $1088 lunch set🌟前菜-鰻魚魚生配新筍菜味道清新開胃🌟燒蠔茶碗蒸第一次食有燒蠔🦪嘅茶碗蒸😯平時唔好蠔嘅我都好有驚喜,肥美新鮮仲燒到脆脆哋,蛋亦都好滑溜🌟季節刺身-野生鰤魚鰤魚係生長到一定長度嘅野生油甘魚,野生鰤魚因為要成日捕食,魚肉會呈鮮嫩嘅粉紅色而且油脂較多,配上柚子鹽令鮮味更突出🤩🌟鹽燒拖羅下巴骹👍呢個真係無得頂,原來拖羅下巴可以咁好味!師傅用慢火細烤,魚肉嫩滑帶油香😮‍💨就咁食已經好好食,或者將柚子豉油同蘿蔔蓉撈勻再沾上魚肉,可以中和魚肉嘅油膩感😌最犀利係師傅火候控制得好好,可以將骨膠原燒到啫喱狀而唔會變硬,食落口煙煙韌韌好有口感🌟和牛板肩肉用温火熬製,味道似牛腩,但肉質比牛腩更軟懦😚湯入邊仲有蒟蒻同蘿蔔,加上蔥花同七味粉調味
《🌟推介😋 晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

🌟季節刺身-野生鰤魚

🌟鹽燒拖羅下巴骹👍

🌟和牛板肩肉

🌟 天婦羅二品-大蝦🍤行者蒜🧄👍
出邊食嘅天婦羅通常啲炸粉好厚😣第一次食到炸到咁脆又薄皮仲要唔油膩嘅天婦羅😯 蝦肉好紮實,配上咖哩鹽更有風味

🌟鵝肝飯
鵝肝煎至香脆,配少少白飲
細細碗,份量適中。

🌟味噌湯

🌟甜品-自家製柚子雪葩

人均價錢:$900
味道:9/10
環境:9/10
服務:9/10
回頭率:9/10

📍 炑
地址: 尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖
電話: 66176602
2025-02-07 51 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀K11 musea行完街,就去了對面嘅中間道H Zentre食晏晝😲係UG層,有兩間日本餐廳,分別係「炑」同埋鮨燐,據講兩間餐廳都是同一個老細🫣。我地揀咗主打熟食嘅「炑」,餐廳裝修拍得住Omakase嘅級數,而且座位安排,另各食客同廚師都可以有好好嘅互動😲,店員亦好細心,每一道菜都解釋得好好👍🏻我們二人均點了$1088 lunch set。Lunch set好豐富,有茶碗蒸、魚生、鹽燒拖羅下巴骹、和牛板肩肉、天婦羅、鵝肝飯、湯及甜品🤤🌟鰻魚魚生配新筍菜味道清新,作為開胃菜,是不錯的選擇👍🏻🌟燒蠔茶碗蒸蠔🦪肉,好新鮮,而且表面有一層薄薄嘅脆皮,同茶碗蒸好匹配🤤🌟鰤魚魚生據講,要野生的油甘魚,兼且要生長到一定的長度,才可以叫鰤魚。因為野生鰤魚要經常捕食各種魚蝦蟹,所以魚肉亦由白色轉至粉紅色。魚肉油脂亦比飼養油甘魚重😋,再配上柚子鹽,豉油都不需要了!🌟鹽燒拖羅下巴骹絕對係驚喜👍🏻,首先魚肉燒至香滑肥美,表皮脆脆的🤩。而且師傅用慢火細烤,將骨膠原烹調成啫喱狀,如果火候控制不當,骨膠原就會燒成軟骨的硬度。有三種食法,依次為1.) 直接食;2.)將柚子豉油加上蘿蔔蓉撈勻,再放上魚

🌟鰻魚魚生配新筍菜
味道清新,作為開胃菜,是不錯的選擇👍🏻

🌟燒蠔茶碗蒸
蠔🦪肉,好新鮮,而且表面有一層薄薄嘅脆皮,同茶碗蒸好匹配🤤

🌟鰤魚魚生

🌟鹽燒拖羅下巴骹
絕對係驚喜👍🏻,首先魚肉燒至香滑肥美,表皮脆脆的🤩。而且師傅用慢火細烤,將骨膠原烹調成啫喱狀,如果火候控制不當,骨膠原就會燒成軟骨的硬度。有三種食法,依次為1.) 直接食;2.)將柚子豉油加上蘿蔔蓉撈勻,再放上魚肉上邊;3.)加上檸檬汁。我最愛第二種食法,柚子汁可以中和魚肉嘅油膩感,又唔會俾檸檬汁過分中和。加碗白飯就可以變成一餐🤤

🌟和牛板肩肉
和牛板肩肉用温火熬製,味道似牛腩,但肉質比牛腩細膩🤤。和牛湯入邊仲有蒟蒻及蘿蔔,表面嘅蔥花及七味粉,調味之餘亦有裝飾效果🤩

🌟天婦羅
好好食,完全唔油膩,拍得住我喺日本食過嘅質素🤤。有大蝦(分頭及肉身)及蒜頭,嗰種一咬就鬆脆嘅感覺係香港好耐冇食過,難怪個頭同埋尾都可以完全食晒😋

🌟鵝肝飯
細細碗,份量適中。鵝肝煎至香脆,配上蘿蔔苗、大蔥中和油膩感👍🏻

🌟味噌湯及是日甜品
天氣凍,飯後味噌湯是最佳選擇,可以暖胃,幫助消化😲。甜品有自家製柚子雪葩,甜度適中👍🏻
全能型𝒐𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆 ٩(ˊᗜˋ )و 熟食魚生同樣出色!絕對係高水準發揮 服務亦超級好 晚餐有3個價位今次揀左中價位套餐 就算冇壽司都非常豐富比外面更特別嘅係除左時令魚生 亦有多道精緻和食 包括割烹料理、天婦羅、釜飯 每道都好有誠意啊.晚市15道菜套餐 $1880 𝙥𝙥 [𝐎𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞訂座額外有折喔]✿ 先付|茶碗蒸|季節魚生四品|燒物二点✿ 炸物|煮物|天婦羅二品|湯品|釜飯|甜品季節魚生非常特別 比較少喺香港食到~包括有海中鵝肝之稱嘅「剝皮魚」口感軟嫩細緻有頂級鰤魚「冰見寒鰤」非常肥厚緊實 魚脂味重當然少不了超肥美嘅大拖羅 炙燒後油脂更豐富!和食亦很不錯~日版「蝦多士」小驚艷!外型有趣 有啲似中式燒肉(*゚∀゚*)咬開非常脆口包住彈牙蝦肉 外脆內軟 醬汁微辣非常開胃最後仲有超多料嘅釜飯 有江之島名物「吻仔魚」配上蟹肉、三文魚籽 啖啖都係鮮味啊(^∀^)

全能型𝒐𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆 ٩(ˊᗜˋ )و 熟食魚生同樣出色!
絕對係高水準發揮 服務亦超級好 晚餐有3個價位
今次揀左中價位套餐 就算冇壽司都非常豐富
比外面更特別嘅係除左時令魚生 亦有多道精緻和食
包括割烹料理、天婦羅、釜飯 每道都好有誠意啊
晚市15道菜套餐 $1880 𝙥𝙥
[𝐎𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞訂座額外有折喔]
✿ 先付|茶碗蒸|季節魚生四品|燒物二点
✿ 炸物|煮物|天婦羅二品|湯品|釜飯|甜品

季節魚生非常特別 比較少喺香港食到~
包括有海中鵝肝之稱嘅「剝皮魚」口感軟嫩細緻
有頂級鰤魚「冰見寒鰤」非常肥厚緊實 魚脂味重
當然少不了超肥美嘅大拖羅 炙燒後油脂更豐富!

和食亦很不錯~日版「蝦多士」小驚艷!
外型有趣 有啲似中式燒肉(*゚∀゚*)咬開非常脆口
包住彈牙蝦肉 外脆內軟 醬汁微辣非常開胃

最後仲有超多料嘅釜飯 有江之島名物「吻仔魚」
配上蟹肉、三文魚籽 啖啖都係鮮味啊(^∀^)
2025-02-06 0 瀏覽
炑 割烹,以旬料理為餐廳宗旨,每日都會帶嚟最時令嘅食材,今晚黎到趁住做緊晚市75折優惠,叫咗$1880共14品Dinner menu。開胃菜:北海道松葉蟹配枝豆蓉🥗中間夾雜咗鎮江醋啫喱,突顯返蟹嘅鮮味瀨尿蝦茶碗蒸溫暖滑嫩嘅蛋以及融合咗瀨尿蝦,呢個天氣食真係暖入心刺身:長崎縣嘅深海池魚 割烹特別之處在於可以望見師傅”切割”食材,及”烹調”食物嘅過程。呢碟深海池魚精美,可以由原味>酸汁>wasabi襯托出魚肉不同風味刺身:淡路島嘅針魚屬於銀皮光物魚,細心起晒細骨後將魚生擺成花嘅形狀,搭配酸汁一齊食,食落爽口彈牙燒物:北海道嘅大溝貝即象拔蚌親戚,燒到僅熟後片成薄片,口感軟嫩之中帶爽彈,簡單少許醬油調味已能食出食材嘅鮮美刺身:德島阿波生蠔🦪肥美鮮甜,帶淡淡海水味,口感介乎creamy與爽口之間刺身:富山冰見寒鰤不時不食講嘅應該就係指冬季才有嘅冰見寒鰤,亦即野生油甘魚,分別有背位及腩位2切,腩位更以火炙方式釋出鰤魚油脂,入口即溶而不膩!揚物:沖繩縣海花竹蝦多士🦐呢一道可以話係餐廳嘅招牌,蝦肉大隻鮮嫩,配上蝦膏整成嘅汁+特調是拉差辣椒醬後層次豐富,同時仍能保持多士香脆口感時令刺身:

開胃菜:北海道松葉蟹配枝豆蓉🥗
中間夾雜咗鎮江醋啫喱,突顯返蟹嘅鮮味

瀨尿蝦茶碗蒸
溫暖滑嫩嘅蛋以及融合咗瀨尿蝦,呢個天氣食真係暖入心

刺身:長崎縣嘅深海池魚
深海池魚

刺身:淡路島嘅針魚

燒物:北海道嘅大溝貝
北海道大溝貝

刺身:德島阿波生蠔🦪
肥美鮮甜,帶淡淡海水味,口感介乎creamy與爽口之間

刺身:富山冰見寒鰤
富山冰見寒鰤

揚物:沖繩縣海花竹蝦多士🦐
沖繩縣海花竹蝦多士

時令刺身:炙燒拖羅
用紫菜及大蔥包裹住,連埋燒香後嘅油脂一齊食十分滿足
炙燒拖羅

煮物:日本大蜆清湯
間場料理以大蜆清湯加上柚子絲及菜之花煮成,盡量保持食材原味及起到清口腔嘅作用

目光魚天婦羅
師傅建議乾食,比較少見嘅係配咖哩粉,喺唔會過分搶咗食材味道情況下咖哩香嘅餘韻好鮮明

京都大菇天婦羅
另一種食法則係較常見嘅濕食,配上蘿蔔蓉天婦羅汁

釜飯:白飯魚蟹肉三文魚子釜飯🍚
白飯魚及蟹肉份量好多,另外再加咗天婦羅碎增加口感,特別要提及嘅係米飯煮得啱啱好,軟熟飽滿帶甜味
白飯魚蟹肉三文魚子釜飯

沖繩縣海花竹蝦多士
炙燒拖羅
白飯魚蟹肉三文魚子釜飯
2025-02-03 99 瀏覽
今日同朋友約食飯 突然好想食日本嘢 就搵到尖沙咀一間嘅omakes於是我哋就book咗呢間去試吓門口已經有打卡位 同朋友嚟一齊影相真係好好我哋今日揀咗$978既lunch nemu Total埋單每人$1565 折左每人$78X服務態度都好好 廚師都好細心 第一道菜:沖繩水雲配秋葵平時唔鐘意食山葵 因為覺得好滑潺潺 加咗啲沖繩水運雲同埋個汁好開胃 酸酸地~第二道菜:茶碗蒸蛋 :入邊有百合 好食 加咗面頭有紫菜👍 趁熱食啊~第三道菜:北海道秋刀魚刺身配薑蔥醬油!哇 勁有刀工 🔪師傅切咗個花嚟 😍 打卡岩晒~第四道菜:勁出色 見佢係焗爐拎咗啲嘢出嚟原來係拖羅 好香魚味 入口即溶 好juicy 👍第五道菜:和歌山劍齒梭魚配蔬菜~ 下面有小小啫喱,好清新。第六道菜:紫菜包炸蠔 配佢自己調教嘅汁,酸酸甜甜好好味第七道菜:炸天婦羅 炸得好脆好簿 一咬入面個瓜勁多汁 配咗柚子鹽 第八道菜:A4近江和牛柳飯 好香牛肉味 洋蔥好爽脆配埋滑蛋飯絕配第九道菜:芝麻雪糕 奶味比較重
於是我哋就book咗呢間去試吓

服務態度都好好
廚師都好細心

第一道菜:沖繩水雲配秋葵平時唔鐘意食山葵
因為覺得好滑潺潺
加咗啲沖繩水運雲同埋個汁好開胃 酸酸地~

第三道菜:北海道秋刀魚刺身配薑蔥醬油!哇 勁有刀工 🔪
師傅切咗個花嚟 😍 打卡岩晒~
第四道菜:勁出色 見佢係焗爐拎咗啲嘢出嚟
原來係拖羅 好香魚味 入口即溶 好juicy 👍

第五道菜:和歌山劍齒梭魚配蔬菜~ 下面有小小啫喱,好清新。

第六道菜:紫菜包炸蠔 配佢自己調教嘅汁,酸酸甜甜好好味

第九道菜:芝麻雪糕 奶味比較重
以木系和風裝修為主,座位全部都係吧枱設計,環境顯得非常舒適。店員同師傅既服務態度都好nice,每道菜都會講解,令人感受到細緻的用心。有3個套餐,而家係仲做緊優惠呀~🔸晚市15道菜套餐 $1880·先付_水煮八爪魚🐙八爪魚係煮咗一個鐘,口感特別嫩滑食八爪魚之後先再食蘿蔔好入味·茶碗蒸🥚滑滑的茶碗蒸,入面係有海苔、木耳、百合,配合得很好·季節魚生四品剝皮魚配上紫蘇花和剝皮魚肝打成的汁,味道鮮美,讓人驚喜交集淡路島針魚刺身新鮮無比,口感細膩師傅嘅手工好精細,切到每塊都好平均,而且擺得好靚😍北海道象拔蚌仔用左蒜蓉醬汁加啲青檸汁,帶來了清新的風味富山灣 _冰見寒獅魚熟食部分經過炙燒,搭配柚子醬,油脂分泌豐富,令人垂涎;而刺身部分則保持了魚肉的鮮嫩,兩者各有千秋。 ·燒物二點-磯燒北寄貝配合生葉,食到原汁原味嘅感覺彈牙又清新灸燒拖羅師傅將拖羅燒一燒,油脂味好出加咗啲洋蔥🧅調味,紫菜脆卜卜·炸物 原本係炸蝦多士,但係我唔食得蝦既關係師傅好細心就整左呢個響螺 每一塊都切到好薄,加上了柚子皮絲好爽口😙!· 煮物 _煮打蜆配清湯蜆肉肥美,又大大粒好清甜嘅湯底❣️·天婦羅二品 -北海道蠔配上左咖喱鹽外脆內嫩,
有3個套餐,而家係仲做緊優惠呀~

🔸晚市15道菜套餐 $1880

·先付_水煮八爪魚🐙
八爪魚係煮咗一個鐘,口感特別嫩滑
食八爪魚之後先再食蘿蔔好入味

·茶碗蒸🥚
滑滑的茶碗蒸,入面係有海苔、木耳、百合,配合得很好

·季節魚生四品
剝皮魚
配上紫蘇花和剝皮魚肝打成的汁,味道鮮美,讓人驚喜交集

淡路島針魚刺身
新鮮無比,口感細膩
師傅嘅手工好精細,切到每塊都好平均,而且擺得好靚😍

北海道象拔蚌仔
用左蒜蓉醬汁加啲青檸汁,帶來了清新的風味

富山灣 _冰見寒獅魚

·燒物二點
-磯燒北寄貝
配合生葉,食到原汁原味嘅感覺
彈牙又清新

灸燒拖羅
師傅將拖羅燒一燒,油脂味好出
加咗啲洋蔥🧅調味,紫菜脆卜卜

·炸物
 原本係炸蝦多士,但係我唔食得蝦既關係
師傅好細心就整左呢個響螺
每一塊都切到好薄,加上了柚子皮絲
好爽口😙!

· 煮物 _煮打蜆配清湯
蜆肉肥美,又大大粒
好清甜嘅湯底❣️

·天婦羅二品
-北海道蠔配上左咖喱鹽
外脆內嫩,保留住蠔既鮮味

-山形縣蒜葉
係蒜頭嘅葉,食落去嘅味道好似蔥咁樣
很特別又好味!

·釜飯
熱辣辣釜飯♨️
配上三文魚子、蟹肉、白飯魚絲,口感豐富
再加上左天婦羅脆,增加口感~

·湯品
味噌湯

·甜品_自家製黑糖蕨餅
食飽飽之後就有師傅自家製作既黑糖蕨餅😙
口感煙煙韌韌唔會太過甜,陣陣既黑糖香味😍

2025-01-25 157 瀏覽
今晚約左好姊妹食好西, 之前食隔離間Room3嘅時間已經有話想試下呢間炑, 新一年終於約到兌現承諾, 一入去就係長長嘅三面長枱, 環境乾淨企理, 裝潢具特色✨️果酒餐廳近日入咗唔同嘅果酒, 我地就試左啤梨同奇異果味, 口感好清爽, 味道唔會太甜好似糖漿咁, 入便仲有少少果肉, 飲落口感好豐富✨️前菜湯葉配三文魚子, 腐皮柔軟富濃郁豆香, 配上鹹鹹香香嘅三文魚子, 食落相當開胃✨️北海道瀨尿蝦茶碗蒸 打開就已經見到攋尿蝦係蒸蛋上面, 香濃嘅鮮味慢慢湧出, 蝦肉爽彈有著勁,蒸蛋軟滑, 蛋香味濃, 配上少量柚子皮感覺相當清新✨️深海池魚薄切 第一道嘅薄切已經非常吸睛, 簡單配上wasabi已經好突顯出魚嘅鮮味✨️淡路島針魚刺身 而家當造嘅白身魚, 肥美爽口, 鮮味十足✨️燒北寄貝肉質肥美爽脆, 貝殼仲裝住甜甜嘅清湯, 超正!✨️紅鰤魚兩食肉質肥美而不膩, 口感爽彈, 配上紫蘇花同食, 令味道更突出✨️德島縣真蠔 簡單配搭柚子皮、酸汁同辣蘿蔔蓉已經好出色, 蠔肉質感比較爽身, 蠔味濃郁✨️蝦多士用左蝦膠、蝦頭汁、蛋黃醬同士拉叉醬製作, 配搭新穎有趣, 多士炸至金黃酥脆, 外型好似一塊五花腩咁, 食落好有驚喜,
✨️果酒

✨️前菜

✨️北海道瀨尿蝦茶碗蒸

✨️深海池魚薄切

✨️淡路島針魚刺身
而家當造嘅白身魚, 肥美爽口, 鮮味十足

✨️燒北寄貝
肉質肥美爽脆, 貝殼仲裝住甜甜嘅清湯, 超正!

✨️紅鰤魚兩食

✨️德島縣真蠔

✨️蝦多士
用左蝦膠、蝦頭汁、蛋黃醬同士拉叉醬製作, 配搭新穎有趣, 多士炸至金黃酥脆, 外型好似一塊五花腩咁, 食落好有驚喜, 而且完全無膩感

✨️大拖蘿
用左蛇腹呢個部位, 肉質相當肥美, 油脂甘香, 配京葱平衡番整體味道

✨️牛肉汁炆和牛牛板肉
用左牛板肉、蘿蔔同炆牛肉汁製作, 食落甜甜地, 和牛軟腍入味

✨️墨魚天婦羅
新鮮炸好嘅天婦羅墨魚, 金黃酥脆, 配上自家調製嘅咖哩鹽同烏魚子, 風味十足

✨️京都大黑菇天婦羅
外層嘅炸衣好薄好脆, 磨菇柔軟juicy

✨️江之島釜飯
釜飯材料有甘筍、白飯魚、蟹肉、三文魚子同油揚, 份量十足, 每一啖都食到食材鮮味, 口感相當豐富

✨️自家製黑糖蕨餅
蕨餅口感軟糯, 煙煙韌韌, 甜而不膩
2025-01-24 136 瀏覽
把四季料理融入食材,當季食材的精緻日料,吃起來別有一番風味。這次跟朋友來到尖沙咀H Zentre覓食,去了這家吃一波。預先訂位不用等,木系的環境裝修,是以吧枱為主,座得舒適挺涼快。晚市有3款套餐選擇,我們選了個便宜的,因為還有優惠欵🙈。-晚市套餐 HKD$1028現在在做限時65折優惠欵,原價要$1580的,可以吃得便宜😎。套餐食物包括:先付、茶碗蒸、季節刺身、燒物、揚物、手握壽司、旬の釜飯及甜品。一道道菜慢慢享受,席前欣賞師傅刀工📸。-先付油煮八爪魚以慢煮方式製作一小時,肉質爽口鮮味,感覺挺有嚼感的。面層灑上海苔粉,吃起來口感豐富田。底下有蘿蔔,口感爽脆鮮味。-茶碗蒸用了新鮮紫菜製作,打開的味道挺香欵。滑溜溜的質感蛋味香濃,醬汁香濃微甜。裡有多款鮮味配料,吃起來口感豐富。-季節刺身深海池魚 用了弧形碟子裝著,這款是薄切的版本,魚肉鮮甜爽口。這個可配酸汁或芥末醬油,一次吃到多個味道感覺可以欵,味道各具特色。.淡路島針魚是時令的魚品種,擺盤堆砌到花的形狀,賣相挺吸引欵🤭。魚肉晶瑩剔透味道鮮甜,這個是配薑蔥醬油吃,所以不會感到太腥味。-燒物名古屋蒲燒鰻魚熱辣辣燒出來味道真香☺️,鰻魚厚身大件
晚市套餐 HKD$1028

深海池魚

淡路島針魚
燒物

名古屋蒲燒鰻魚
熱辣辣燒出來味道真香☺️,鰻魚厚身大件,是皮脆肉嫰的質感。把紫菜包著來吃,口感香脆惹咪,裡有青瓜絲口感豐富。
揚物

因為不吃蝦肉,所以餐廳更換了金目鵰魚湯。熱辣辣的賣相挺香,魚肉厚身帶點燒焦的外皮。魚肉是半熟質感,魚油滲出後肉質鮮嫰入味,魚湯是奶白色味道鮮甜。

手握壽司
櫻鵰壽司:面層有蘿蔔蓉提鮮,肉質鮮嫰,挺香芥末味
赤貝:鮮味爽脆的,裡有柚子皮,拍打後口感更爽脆
間白魚:肉質較香滑,感覺較有嚼感
中拖羅:滑溜溜的質感挺香油脂味,感覺魚味較重

旬の釜飯|麵豉湯
用的是日本水域鮮馬友,魚肉質感鮮嫰滑溜。燒香過後的魚皮香脆,可以弄碎拌飯吃的。用拖羅和魚油製的拌飯,味道鮮甜惹味。

飯後來碗麵豉湯,味道香濃又暖胃,用料豐富挺有嚼感。

甜品
甜品款式每天也不同,也是師傅每天現做的甜品。這次的是日式厥餅,喜歡這個煙韌軟糯的質感。甜品加入黃豆粉和紅糖漿,吃起來味道更吸引。

2025-01-07