2023-03-18 302 瀏覽
餐廳佈局似居酒屋。食物主打燒鳥串燒,雞選用最上乘嘉美雞。用上日本備長炭,燒出嚟食物容易鎖住肉汁。除咗雞外。亦有牛、豚、海鮮、蔬菜,亦有沙律、飯麵等,種類非常豐富。餐廳愈夜愈熱鬧。最後我地叫左以下食物。雞軟骨($30)免治雞肉棒($38):食落有口感,燒汁惹味,配上雞蛋汁一起食,更加滑流。雞腿($42):軟嫩的雞腿,一點都唔鞋A4聊燒和牛三角腩($68):和牛肉質柔軟和帶和牛香味,JUICY,好味!鹽燒牛小排($58):肉質軟嫩,帶點咬口豚肉車厘茄卷($32):豚肉內包著多汁的車厘茄,非常JUICy豚肉牛油果卷($38)味淋魚乾($48):每次食串燒/居酒屋都必不可少的味淋魚干,佐酒一流海老卷($48):子鹽味濃,非常惹味,而且不用淥殻炭燒白鱔($68):白鱔燒得剛剛好,魚皮香脆可口,魚肉軟滑明太子燒淮山($32):滿滿的明太子配上鮮淮山,爽口帶點咸香惹味。田樂燒茄子($32)金時蕃薯($42):好甜好好食的蕃薯春菊及水菜沙律($68):翠綠新鮮爽脆,健康之選,消去油膩感。甘口嘉美雞全翼($48):Juicy 的燒雞全翼炸日本山芋($58):感覺似食天婦羅,帶點爽口,第一次食,好味最中餅
餐廳佈局似居酒屋。

食物主打燒鳥串燒,雞選用最上乘嘉美雞。
用上日本備長炭,燒出嚟食物容易鎖住肉汁。

除咗雞外。
亦有牛、豚、海鮮、蔬菜,亦有沙律、飯麵等,種類非常豐富。

餐廳愈夜愈熱鬧。

最後我地叫左以下食物。

雞軟骨($30)

雞腿($42):軟嫩的雞腿,一點都唔鞋

鹽燒牛小排($58):肉質軟嫩,帶點咬口

豚肉牛油果卷($38)

海老卷($48):子鹽味濃,非常惹味,而且不用淥殻

炭燒白鱔($68):白鱔燒得剛剛好,魚皮香脆可口,魚肉軟滑

田樂燒茄子($32)

金時蕃薯($42):好甜好好食的蕃薯

甘口嘉美雞全翼($48):Juicy 的燒雞全翼

最中餅($38)

芝士年榚($48)

日本柚子鳥龍茶($42)

菠蘿青檸梳打($38)

焦糖蕃薯配雪榚(半份)($48)
2023-03-16
慶祝紀念
生日
2023-03-17 36 瀏覽
🐓喺香港想搵到一間好食嘅燒鳥專門店一啲都唔容易😭今次推介呢間位於銅鑼灣嘅炭火地雞非常有心思餐廳堅持採用備長炭燒製 令到串燒帶有獨特炭香味除咗唔同部位嘅燒鳥之外 佢哋都仲有海鮮、豚肉、牛肉、沙律等選擇餐廳環境唔算非常大 但感覺好舒服氣氛好好加上買一送一嘅日本生啤真係好幸福🥰-燒鳥串系列試左雞軟骨、雞胸軟骨、雞皮、雞腎、雞肝、雞提燈、熟成雞腿肉~當中令我哋讚不絕口嘅係熟成雞腿肉 鮮嫩多汁咬落去勁香滑 食完就明白佢嘅價值所在😋雞肝比較少地方有得食 佢哋燒到外皮有少少脆內裡軟綿綿冇腥味 有沙沙地既口感好正-雞提燈自從知道佢係咩部位之後一直都唔敢嘗試試過之後比想像中好喎 前端薄膜包住嘅蛋黃比平時食到嘅雞蛋口味較淡 而輸卵管頗彈牙最主要係佢哋既醬汁調味再加上炭香味基本上只會食到食材鮮甜嘅味道 唔使太擔心🥰-其他串燒比較特別嘅推介喺炭燒白鱔、和牛雞內卵同埋明太子燒淮山小食之中香脆雞皮配香蔥酸汁十分推介鍾意食雞皮既人點🤩加埋個香蔥酸汁邪惡得黎唔膩 送酒一流🤣🤣燒雞肝醬多士 食落有陣陣甜味 口感好Creamy未係好接受到食內臟既話可以先由呢個入手👍🏻-最後最後!建議大家嚟到一定要食埋個甜品 焦糖番薯配雪
🐓
喺香港想搵到一間好食嘅燒鳥專門店一啲都唔容易😭
今次推介呢間位於銅鑼灣嘅炭火地雞非常有心思
餐廳堅持採用備長炭燒製 令到串燒帶有獨特炭香味
餐廳環境唔算非常大 但感覺好舒服氣氛好好
加上買一送一嘅日本生啤真係好幸福🥰
燒鳥串系列試左
雞軟骨、雞胸軟骨、雞皮、雞腎、雞肝、雞提燈、
熟成雞腿肉~
試過之後比想像中好喎 前端薄膜包住嘅蛋黃
比平時食到嘅雞蛋口味較淡 而輸卵管頗彈牙
最主要係佢哋既醬汁調味再加上炭香味
基本上只會食到食材鮮甜嘅味道 唔使太擔心🥰
其他串燒比較特別嘅推介喺炭燒白鱔、
和牛雞內卵同埋明太子燒淮山

好味評分😋:5🌟/5🌟🌟
抵食指數🤑:4/5 🌟🌟
餐廳環境 🤪:4.5/5🌟🌟
價錢💰:~$400 @1
地址:炭火地雞 銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓 @yakitori25hk

#littlefoodtour銅鑼灣
#littlefoodtour日式
2023-03-15 218 瀏覽
呢間位於銅鑼灣既鳥燒店近期好Hit,見到好多朋友去食都好評,去開銅鑼灣食飯,咁等我都去試一試先。上到去係好有氣氛既日式鳥燒店,成間店都感受到好有活力,串燒既選擇都幾多,特別係雞肉同內臟串燒,而且標榜用備長炭黎燒,更加健康同好味😋 而串燒叫吓叫吓,唔覺意就叫咗好多 🙈😂我地叫咗:🥢煙燻雞火腿他他 👍🏻生雞肉經過殺菌處理,然後煙燻,有特有的煙燻香味,雞肉切成細粒,再加上麻油山葵撈埋京蔥配海苔一齊食,味道根本就唔覺係食緊生雞肉,加埋雞蛋就更加滑。 雞肉他他係香港比較少有,但朋友之前係日本食過就大推👍🏻,如果雞肉可以再切細一點會更惹味😋🥢春菊及水菜沙律 食串燒前食啲沙律打個底,好似健康啲🤭,春菊及水菜翠綠新鮮,配上橄欖油較健康。🥢白蝦仔 👍🏻白蝦仔連殼炸得香脆,咸咸地,作為餐前小食及送酒一流~ 串燒:🥢雞軟骨、雞翼 雞皮- 這裏的雞皮燒得很鬆化,而且是甜甜地的,有點吃炸過的豬皮的感覺。 🥢炭燒白鱔 👍🏻白鱔新鮮肥美,燒過後皮脆肉嫩🥢雞肝、雞腎👍🏻一直都食雞的內臟,兩者調味都入味,燒得乾身但唔硬,雞肝沾滿醬汁,濃香軟嫩,而雞腎就爽身脆口。🥢雞頸👍🏻完全顛覆我對雞頸的固有印象, 印象中既雞頸係中

而串燒叫吓叫吓,唔覺意就叫咗好多 🙈😂
我地叫咗:
🥢煙燻雞火腿他他 👍🏻

🥢春菊及水菜沙律

🥢白蝦仔 👍🏻
白蝦仔連殼炸得香脆,咸咸地,作為餐前小食及送酒一流~

串燒:
🥢雞軟骨、雞翼

🥢炭燒白鱔 👍🏻
白鱔新鮮肥美,燒過後皮脆肉嫩

🥢雞肝、雞腎👍🏻

🥢雞頸👍🏻
完全顛覆我對雞頸的固有印象, 印象中既雞頸係中式果D, 有骨又無乜肉咁😂😂 但原來日式燒烤果啲唔係咁,雞頸剔走頸骨,只剩下肉及雞皮來燒,雞頸肉好嫩滑,唔講真係估唔到係雞頸肉, 推介👍🏻

🥢免治雞肉棒
燒得微微焦香,另外雞肉裏有加雞軟骨,食落有口感,而燒汁好惹味,配埋雞蛋汁一起食,更加滑流。

🥢提燈 👍🏻
呢度專門食雞,咁無理由唔試吓出名既提燈,提燈即母雞卵巢及輸卵管(每隻雞只有一串),第一次食唔知點解有啲心理壓力😂😂,但食落都得意,卵巢味道似蛋黃,而輸卵管就似鵝腸,其實都幾得意🤭

🥢鹽燒牛小排 、牛舌芯 👍🏻
雖然呢度出名雞,但啲牛既質素都好唔錯鉆試咗鹽燒牛小排及牛舌芯,牛舌芯濃味而且爽脆,滿滿的牛羶味,小排就滿滿的牛味,

🥢豚肉牛油果卷
平時豚肉配荔枝、蕃茄仔或蘆筍一齊燒就見得多,但牛油果就第一次見,所以特別叫黎試吓,都幾特別,口感好creamy,牛油果配上豚肉又幾得意。
🥢明太子燒淮山 👍🏻
-明太子配鮮淮山,淮山爽口而明太咸香惹味,配上有口感有味道,不錯❤️

🍹飲品:
食串燒黝可以無啤酒!呢度既札幌生啤做緊買一送一,好抵!
唔飲酒既朋友都好多選擇,有好多選擇,例如朋友叫既無酒精mojito 、菠蘿青檸梳打等,都好清爽。
  • 提燈
  • 雞肝
  • 雞頸
2023-03-15 212 瀏覽
餐廳佈局似居酒屋,食物主打燒鳥串燒,而雞選用最上乘嘉美雞,用嚟燒的燃料係日本備長炭,它嘅好處係燒出嚟嘅食物比較容易鎖住肉汁,同時又唔容易燒焦。除咗雞嘅大部分位置,亦有牛、豚、海鮮、蔬菜,亦有沙律、飯麵同甜品,種類非常豐富,一定好滿足。燒鳥☀︎ 雞軟骨 $30☀︎ 免治雞肉棒 $38☀︎ 提燈 $42雞軟骨同免治雞肉棒好似每次嚟串燒店都必叫,雞軟骨爽口,免治雞肉棒表面燒得香口,雞肉有軟骨碎食落好有咬口。提燈係雞嘅卵巢同未孵化嘅蛋,穿喺一支竹籖上,睇起嚟似一盞提著嘅燈籠,每隻雞只有一個,亦唔係每隻都搵到,所以有得叫就必叫。口感有啲似雞肝,燒香後好惹味。燒牛豚☀︎ 鹽燒牛舌芯 $58☀︎ 鹽燒A4和牛三角腩 $68☀︎ 和牛雞內卵 $68牛舌芯厚薄適中,肉質爽口,A4和牛油脂含量高,肉質嫩滑,和牛雞內卵係和牛包住雞卵,一口咬落兩種感受,係必叫燒魚 / 海鮮☀︎ 炭燒白鱔 $68白鱔肉香口冇腥味,皮亦燒得香脆前菜☀︎ 煙薰雞火腿他他 $88這款係今餐嘅焦點,雞肉做他他好少見但原來一樣可以,配上蛋黃同wasabi令味道同口感都有提升,最後用紫菜包住食,好有創意卷物☀︎ 豚肉鵪鶉蛋卷 $38☀︎ 豚肉牛油果卷 $38

燒鳥

☀︎ 鹽燒A4和牛三角腩 $68
☀︎ 和牛雞內卵 $68

燒魚 / 海鮮
☀︎ 炭燒白鱔 $68
白鱔肉香口冇腥味,皮亦燒得香脆

前菜
☀︎ 煙薰雞火腿他他 $88

卷物
☀︎ 豚肉鵪鶉蛋卷 $38
☀︎ 豚肉牛油果卷 $38
用豚肉包住鵪鶉蛋,蛋香同豚肉好夾,而用豚肉包住牛油果,味道清新

野菜
☀︎ 明太子燒淮山 $32
淮山燒得爽口,加上少少明太子,味道更感豐富

揚物
☀︎ 炸日本山芋 $58
食山芋都係貪佢爽口,今次係炸,似食天婦羅,沾上醬味道更好

飯面
☀︎ 濃香雞湯素面 $58
食完串燒接近尾聲可以試吓這個雞湯素面,素面加上簡單蛋花,非常清淡,同之前串燒嘅油膩感有強烈對比,而雞湯好香濃,在串燒店食到咁高質湯面,絕對係驚喜

甘味
☀︎ 最中餅 $38
☀︎ 焦糖蕃薯配雪糕 $48
最後叫咗兩款甜品,印象最深刻係最中餅,抹茶雪糕加紅豆,紅綠顏色賣相好吸引,味道亦唔會差,,細細件份量剛好。
另一款焦糖蕃薯配雪糕好似冇乜特別,純粹係想熱配凍,但蕃薯同雪糕麻麻地夾。
豚肉鵪鶉蛋卷
炭燒白鱔
提燈
免治雞肉棒
2023-03-15 24 瀏覽
📍𝕮𝖆𝖚𝖘𝖊𝖜𝖆𝖞 𝕭𝖆𝖞 🚙▪田樂燒茄子 🍆𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 𝔼𝕘𝕘𝕡𝕝𝕒𝕟𝕥炭燒白鱔 💯💯ℂ𝕙𝕒𝕣𝕔𝕠𝕒𝕝 𝕌𝕟𝕒𝕘𝕚免治雞肉棒 💯𝕋𝕤𝕦𝕜𝕦𝕟𝕖豚五花腩鵪鶉蛋 🐷ℙ𝕠𝕣𝕜 𝔹𝕖𝕝𝕝𝕪 & ℚ𝕦𝕒𝕚𝕝 𝔼𝕘𝕘 ℝ𝕠𝕝𝕝豚五花腩牛油果 💯ℙ𝕠𝕣𝕜 𝔹𝕖𝕝𝕝𝕪 & 𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 ℝ𝕠𝕝𝕝A4鹽燒和牛崩沙腩 💯𝕎𝕒𝕘𝕪𝕦 ℍ𝕒𝕣𝕒𝕞𝕚雞軟骨 🐔ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕊𝕠𝕗𝕥 𝔹𝕠𝕟𝕖雞腎 🐔𝔾𝕚𝕫𝕫𝕒𝕣𝕕牛舌 💯💯𝔹𝕖𝕖𝕗 𝕋𝕠𝕟𝕘𝕦𝕖雞翼 🐔ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕎𝕚𝕟𝕘𝕤雞肝醬多士 🍞ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕃𝕚𝕧𝕖𝕣 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕖 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥▪
📍𝕮𝖆𝖚𝖘𝖊𝖜𝖆𝖞 𝕭𝖆𝖞 🚙

• 免治雞肉棒
  • 牛舌
  • 炭燒白鱔
  • A4鹽燒和牛崩沙腩
「炭火地雞」為日式串燒店‼️🎏 知道同行友人很喜歡這間餐廳,便悄悄地訂位帶她前來,很驚喜‼️🥳▫️燒鳥:❥$32 雞翼❥$34 雞皮❥$36 雞腎❥$34 雞心❥$40 雞肝❥$42 提燈❥$30 雞軟骨❥$38 免治雞肉棒由餐廳的名字可以看出主打鳥燒,絕對不可錯過‼️👅印象最深刻一定是首次品嚐的「提燈」,金黃色的外形吃著有點似雞蛋黃‼️而輸卵管部份纏繞在竹籤上,爽脆的口感有點像雞腸‼️免治雞肉棒也是每次來日式串燒店必試菜式‼️一如既往地美味‼️👍🏻▫️燒牛:❥$58 鹽燒牛舌芯❥$58 鹽燒牛小排烤得肉嫩多汁,不會過乾‼️▫️卷物:❥$38 豚肉鵪鶉蛋卷外層的豚肉帶有焦香,和鵪鶉蛋一併咬下口感豐富‼️▫️海鮮:❥$48 海老卷❥$68 炭燒白鱔爽彈的海老卷中間包著一片紫蘇葉,味道清新‼️👍🏻炭燒白鱔肥厚多汁,很美味‼️👍🏻▫️野菜:❥$26 青椒仔❥$28 粟米❥$32 田樂燒茄子❥$42 金時蕃薯當中最喜歡金時蕃薯,其又香又甜又鬆軟,一整碟輕鬆ko‼️▫️揚物:❥$48 甘口嘉美雞全翼❥$48 白蝦仔雞翼香脆肉嫩‼️白蝦仔咸香無比‼️▫️甘味:❥$38 最中餅❥$48 焦糖蕃薯配雪糕/半份當晚選的兩款甜品都大愛啊‼️🤩脆口的
燒鳥:
❥$40 雞肝
❥$42 提燈
❥$30 雞軟骨
❥$38 免治雞肉棒
由餐廳的名字可以看出主打鳥燒,絕對不可錯過‼️👅
燒牛:
❥$58 鹽燒牛舌芯
❥$58 鹽燒牛小排
烤得肉嫩多汁,不會過乾‼️
卷物:
❥$38 豚肉鵪鶉蛋卷
外層的豚肉帶有焦香,和鵪鶉蛋一併咬下口感豐富‼️
海鮮:
❥$48 海老卷
❥$68 炭燒白鱔
爽彈的海老卷中間包著一片紫蘇葉,味道清新‼️👍🏻
炭燒白鱔肥厚多汁,很美味‼️👍🏻
野菜:
❥$26 青椒仔
❥$28 粟米
❥$32 田樂燒茄子
❥$42 金時蕃薯
當中最喜歡金時蕃薯,其又香又甜又鬆軟,一整碟輕鬆ko‼️
揚物:
❥$48 甘口嘉美雞全翼
❥$48 白蝦仔
雞翼香脆肉嫩‼️白蝦仔咸香無比‼️
甘味:
❥$38 最中餅
❥$48 焦糖蕃薯配雪糕/半份
當晚選的兩款甜品都大愛啊‼️🤩
脆口的最中餅夾著濃郁的抹茶雪糕及甜滋滋的紅豆,是一種猜得到的美味‼️👍🏻
熱乎乎的焦糖蕃薯配搭凍冰冰的雲呢拿雪糕,雙重口感‼️👍🏻
❥$48 札幌生啤 /買一送一
滋味的串燒總離不開啤酒‼️買一送一很划算‼️
炭火地雞 Yakitori25📍銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓朋友嘅朋友介紹我哋嚟呢一間好高水準嘅串燒店食晚飯,知道佢哋5點半先開門,為咗避開晚餐人潮,我哋6點左右就上去食,果然只有一檯客食緊,去到走時大概8點幾,全場滿座,人氣十足!店舖整晚都播放住日本歌曲,人流多嘅時候好有喺日本食串燒店嘅氣氛,同樣都有好多上班族放工後過嚟鬆一鬆!話明叫炭火地雞,當然有大量雞肉串燒同料理供選擇啦,由雞心到雞尾,有超過15種雞串燒任君選擇。今餐我哋總共叫咗36款飲品同嘢食,當中嚴選咗必點必試嘅9款推介俾大家,希望你哋嚟到唔知食咩好嘅時候可以參考參考! 💰$78辛辣雞胸芫茜沙律 🐓🌿🥗首先要介紹嘅係呢款辛辣雞胸芫茜沙律,除咗一眼睇到嘅一大堆芫茜外,其實佢仲有芽菜、白蘿蔔絲、蕃紅花同大量花生碎。將上述嘅食材同微辣嘅雞胸肉絲撈勻,雞肉嘅調味有少少似川菜嘅香辣,連同芫茜嘅清新,好醒胃,特別推介俾各位芫茜控!價錢 Price] 💰$58香脆雞皮配香蔥酸汁 🐓🍋愛食雞皮嘅我哋一定唔會錯過呢款雞皮小食!我哋之前有食過其他日本菜嘅酸雞皮前菜,大部份都係將雞皮處理好之後切絲,口感係爽彈為主。但呢度嘅雞皮唔單止大大塊,仲
炭火地雞 Yakitori25
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓

💰$78
辛辣雞胸芫茜沙律 🐓🌿🥗

價錢 Price]
💰$58
香脆雞皮配香蔥酸汁 🐓🍋
愛食雞皮嘅我哋一定唔會錯過呢款雞皮小食!我哋之前有食過其他日本菜嘅酸雞皮前菜,大部份都係將雞皮處理好之後切絲,口感係爽彈為主。但呢度嘅雞皮唔單止大大塊,仲係脆口嘅,真係好新奇!佢嘅洋蔥索晒酸汁,同雞皮一齊食可以減低油膩度,一碗都有好多塊,好抵食!

💰$32
濃香雞湯 🐓🥣
號稱「湯怪」嘅我見到有得叫一碗淨雞湯,對眼當堂發晒光,最後加點咗一碗,到底佢係有幾好飲呢?呢碗湯又香又濃,飲得到係用嘅精華熬煮而成,但佢嘅湯唔油仲好清,加埋些少芫茜一齊飲,非常暖胃!提提大家,可以嘅就趁熱飲,咁先飲到最正嘅味道!

💰$88
煙薰雞火腿他他 🐓
朋友最鍾意叫啲特色嘢,所以佢點都要叫佢雞火腿他他嚟食。可能好耐之前食過牛肉他他後有啲陰影,覺得他他都係食緊攪碎生肉,所以唔太敢食。但佢誠意拳拳咁包埋俾我,所以我都好俾面硬住頭皮食咗一嚿。嘩,同牛肉他他完全兩回事!雞肉無筋已經不在話下,有wasabi同蛋黃加持下,成個味道昇華晒,用紫菜包住,完全唔覺得食緊生肉,證明啲雞肉好新鮮!

💰$48
雞肝醬多士 🐓🍞
鵝肝就聽得多、食得多,雞肝醬你又試過未?我哋就係第一次食雞肝醬,本來我係比較抗拒食內臟嘅,尤其係肝,因為覺得偏腥同苦。但呢款雞肝醬唔單止唔腥唔苦,食落仲有陣陣鮮甜味,咁creamy嘅口感係我哋從未食過嘅!多士烤得恰到好處,唔會過脆,正呀!

💰$42
提燈 (每隻雞只有一串) 🐓🪔
提燈係由母雞輸卵管、卵巢同未成熟未有殼嘅蛋黃組成,唔係隻隻雞都有,加上好考師傅刀同燒嘅功力,所以格外珍貴,如當日有供應,記得點返串嚟試下啦!

💰$38
免治雞肉棒 🐓
數到近乎無一檯坐低嘅食客都必點嘅,一定非呢串免治雞肉棒莫屬!佢嘅免治雞肉食落有少少軟骨,肉汁鎖晒喺燒得香脆嘅表面內,咬落啖啖雞肉香味,點埋蛋黃食,一大享受!我哋一人叫咗一串,價錢非常經濟,絕對係必食嘅單點之一!

💰$38
最中餅 🍵🫘🥮
呢個最中餅好有驚喜,除咗係因為佢哋用咗抹茶雪糕同有大大粒紅豆外,最特別嘅地方就係佢個餅皮食落好似甜筒個筒咁,而且口感一樣咁脆,就好似食緊一個改良版嘅甜筒一樣,好特別!佢嘅紅豆有天然甜味,份量亦俾得好闊綽,相信可以俘虜唔少愛食甜品嘅人嘅心!

💰$88
焦糖蕃薯配雪糕 🍠🍦
另一款招牌甜品係呢份焦糖蕃薯配雪糕,半條大蕃薯嘅表面鋪滿糖去燒,結成一層焦糖面,同口感粉粉哋嘅蕃薯形成對比,再配埋雲呢拿雪糕一啖食,一次過有三重感受!我哋點嘅呢份係大份嘅,細食嘅嘅朋友可以揀$48嘅半份試下;而如果多人分食嘅就可以揀大份嘅一齊開心share!
  • 免治雞肉棒
  • 煙燻雞火腿他他
  • 香脆雞皮配香蔥酸汁
  • 雞皮
  • 雞柳
星期六晚想食好啲Weekend出街食飯一定訂定位但原來呢間餐廳訂咗位形同虛設情況如下:若然你係預咗檯俾訂座的人 先放walk-in客完全接受呀!但!!!喺準時出席門口等通知店員「我訂咗位」而企你前一個位嘅人walk-in 就入咗…. 而因為佢入咗walk-in客,所以訂咗位又準時到達嘅客人要喺無任何指示下喺門口onxx 等成十幾分鐘…. 其實安排明顯欠缺系統。不如你唔好接受訂位,先到先得喇!First impression已經好差!Moving on, 講食物Menu 形式同燒烤堂好似 一問之下原來係同一老細 檯面有一個大方型碟for上菜上面有一舊檸檬 一舊青檸有少少mustard, 7味粉同似柚子胡椒嘅醬呢度主打食燒鳥,但叫咗幾款雞;燒雞髀肉: 肉身滑、彈牙,但調味偏咸,唔會encore 炸雞翼:出色嘅!炸漿薄脆,出面甜甜嘅,隻雞翼肉汁keep到!做到皮脆肉滑!會encore雞腎串:正常 都抵食 ($58 兩串)免治雞肉棒($38)抵食嘅 但雞肉偏林/棉棉,雞軟骨可以落多啲,因為唔夠雞軟骨而個口感麻麻哋。不會encore。 牛唔洗特別試 梅酒無味 枝酒本身唔靚俾埋粒梅都幫佢唔到原來呢
星期六晚想食好啲
Weekend出街食飯一定訂定位

但原來呢間餐廳訂咗位形同虛設

情況如下:
若然你係預咗檯俾訂座的人 先放walk-in客
完全接受呀!

其實安排明顯欠缺系統。
不如你唔好接受訂位,先到先得喇!

First impression已經好差!

Moving on, 講食物
Menu 形式同燒烤堂好似
一問之下原來係同一老細

檯面有一個大方型碟for上菜
上面有一舊檸檬 一舊青檸
有少少mustard, 7味粉同似柚子胡椒嘅醬

呢度主打食燒鳥,但叫咗幾款雞;

燒雞髀肉: 肉身滑、彈牙,但調味偏咸,唔會encore

雞腎串:正常 都抵食 ($58 兩串)

牛唔洗特別試

梅酒無味 枝酒本身唔靚
俾埋粒梅都幫佢唔到

原來呢間餐廳都不少foodie有sponsor去食
唔慣之得 不同平台對此餐廳食評咁正面
聽到隔離檯每人有$600 Budget食
而且不定督電話計 仲有幾多錢夠數,可以再叫邊個price range嘅食物🤭

其實我想講人均消費$500 (連酒)都好夠
因為食物款式唔多
又唔會有啲嘢食物特別想翻兜

15 分鐘 (堂食)
  • 甘口嘉美雞全翼
2023-03-08 24 瀏覽
餐廳啲雞用咗本地雞,加上日本備長炭去燒每一串,除咗食物原味,仲多咗陣炭燒焦香。喺柔和嘅燈光,日系懷舊風、冇油煙嘅環境下,梗係同朋友仔飲返兩杯(無酒精)先啦😆😆∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 私心推介🫶🏻૪ 雞軟骨 $30脆口得嚟,仲有啲肉食,惹味૪ 熟成雞腿肉 $42嫩滑有汁嘅雞肉,俾燒到香脆外層嘅雞皮包住,口感豐富,好好食🤤૪ 薯仔沙律 $68棉密嘅薯蓉,加上流心蛋漿同少少芥末味,唔會覺得會滯૪ 芝士年糕 $48要襯熱食,薄脆外層,軟糯內層,香濃芝士味૪ 甘口嘉美雞全翼 $48調味啱啱好,鹹甜鹹甜,咔嚓!咔嚓!超級脆口,入面嘅肉質仲好juicy添😋૪ 焦糖蕃薯配雪糕 $88又甜又熱辣辣又棉滑嘅蕃薯,上面嘅糖燒到焦脆,配埋凍冰冰嘅雲呢拿味雪糕,冰火口感,呢款甜品做到呀👍🏻❥ 少見系列🔎૪ 銀杏 $28要睇彩數,朋友仔嗰串就帶啲苦,小編串又冇乜喎,帶有甘甜味૪ 提燈 $42雞得一粒,呢粒好橙黃色,好大粒,仲識爆汁૪ 豚肉車厘茄卷 $32油香滿滿嘅豚肉包住車厘茄,味道酸甜酸甜,中和到油膩感૪ 豚肉蘆筍卷 $38除咗豚肉嘅香,仲

❥ 私心推介🫶🏻
૪ 雞軟骨 $30
脆口得嚟,仲有啲肉食,惹味

૪ 熟成雞腿肉 $42

૪ 薯仔沙律 $68
棉密嘅薯蓉,加上流心蛋漿同少少芥末味,唔會覺得會滯

૪ 芝士年糕 $48
要襯熱食,薄脆外層,軟糯內層,香濃芝士味

૪ 甘口嘉美雞全翼 $48

૪ 焦糖蕃薯配雪糕 $88

❥ 少見系列🔎
૪ 銀杏 $28
要睇彩數,朋友仔嗰串就帶啲苦,小編串又冇乜喎,帶有甘甜味

૪ 提燈 $42
雞得一粒,呢粒好橙黃色,好大粒,仲識爆汁

૪ 豚肉車厘茄卷 $32
油香滿滿嘅豚肉包住車厘茄,味道酸甜酸甜,中和到油膩感

૪ 豚肉蘆筍卷 $38
除咗豚肉嘅香,仲食到蘆筍嘅香同爽口感

❥ 繼續食系列🍽️
૪ 親子丼 $58
૪ 無酒精莫希托 $42
૪ 日本柚子烏龍茶 $42

2023-03-07 33 瀏覽
<Binchotan Grilled Yakitori>It was our second visit to Yakitori 25 at Causeway Bay, and the quality of food remained impressive. They made us of binchotan for grilling, making the skewers beautifully charred with irresistible chargrilled aroma. As you can tell from its name, it specializes in yakitori (grilled chicken), where they serve chicken parts from beak to tail, including rare parts like chouchin. The chicken meat like the thighs and wings were all amazingly tender and juicy with
<Binchotan Grilled Yakitori>

It was our second visit to Yakitori 25 at Causeway Bay, and the quality of food remained impressive. They made us of binchotan for grilling, making the skewers beautifully charred with irresistible chargrilled aroma. As you can tell from its name, it specializes in yakitori (grilled chicken), where they serve chicken parts from beak to tail, including rare parts like chouchin. The chicken meat like the thighs and wings were all amazingly tender and juicy with crisped up skin, while the innards like the heart and gizzard were firm and chewy — all perfectly executed. We encored on their deep fried wings as they were infused with so much flavors even on the inside, with juices oozing out after every bite. Despite specializing in yakitori, the other kushiyakis were equally amazing. We recommend trying the pork mochi skewer, which they wrap a chewy mochi inside pieces of fatty pork. It was a very new and interesting combination. The entire experience was impressive!

💰around $400pp (VERY full)
📍Yakitori 25
25/F, Circle Tower, 28 Tang Lung Street Causeway Bay
2023-03-05 64 瀏覽
銅鑼灣人氣串燒店炭火地雞朋友專登訂左位,一齊happy Friday 餐廳以日式居酒屋設計,氣氛十足果然係人氣店,當日全場爆滿所以記得訂位!ꔐ煙燻雞火腿他他($88)生雞似吞拿魚蓉,加入蛋黃口感好滑溜溜ꔐ辛辣雞胸芫茜沙律($78)第一次芫茜沙律,拌以辣辣地醬汁幾好食,一啲都唔奇怪叫左好多款串燒,串燒用上日本備長炭即叫即製,所以要等一等ꔐ雞翼($58)ꔐ雞頸 ($58)ꔐ雞腎($36)ꔐ免治雞肉棒($38)ꔐ熟成雞腿肉($42)雞肉裡面最鍾意雞腿肉,雞皮香脆裡面多汁雞頸燒得好好,食完即刻encoreꔐ牛舌蔥卷附月見($48)ꔐ鹽燒牛舌芯($58)ꔐ鹽燒牛小排($58)ꔐ和牛雞内卵($68)和牛雞内卵必叫,口感好正牛舌芯唔算厚切但爽嫩ꔐ味噌松板豬($38)ꔐ豚肉車厘茄卷($32)ꔐ豚肉芫茜卷($36)ꔐ豚肉蘆筍卷($38)ꔐ豚肉牛油果卷($38)豚肉燒口味差唔多試哂最鍾意係牛油果口味,外脆內軟口感配埋惹味大阪醬汁,真係好好食芫茜燒唔會燒到過老,芫茜仲保持爽嫩ꔐ明太子燒淮山($32)ꔐ炭燒白鱔($68)明太子燒淮山好有驚喜,超推燒白鱔好彈牙爽嫩,無細骨ꔐ無酒精莫希托 ($42)ꔐ菠羅青檸梳打
銅鑼灣人氣串燒店
炭火地雞
朋友專登訂左位,一齊happy Friday
餐廳以日式居酒屋設計,氣氛十足
果然係人氣店,當日全場爆滿
所以記得訂位!

ꔐ煙燻雞火腿他他($88)
生雞似吞拿魚蓉,加入蛋黃
口感好滑溜溜

ꔐ辛辣雞胸芫茜沙律($78)
第一次芫茜沙律,拌以辣辣地醬汁
幾好食,一啲都唔奇怪

叫左好多款串燒,串燒用上日本備長炭
即叫即製,所以要等一等
ꔐ雞翼($58)
ꔐ雞頸 ($58)
ꔐ雞腎($36)
ꔐ免治雞肉棒($38)
ꔐ熟成雞腿肉($42)

雞肉裡面最鍾意雞腿肉,雞皮香脆裡面多汁
雞頸燒得好好,食完即刻encore

ꔐ牛舌蔥卷附月見($48)
ꔐ鹽燒牛舌芯($58)
ꔐ鹽燒牛小排($58)
ꔐ和牛雞内卵($68)

和牛雞内卵必叫,口感好正
牛舌芯唔算厚切但爽嫩

ꔐ味噌松板豬($38)
ꔐ豚肉車厘茄卷($32)
ꔐ豚肉芫茜卷($36)
ꔐ豚肉蘆筍卷($38)
ꔐ豚肉牛油果卷($38)

豚肉燒口味差唔多試哂
最鍾意係牛油果口味,外脆內軟口感
配埋惹味大阪醬汁,真係好好食
芫茜燒唔會燒到過老,芫茜仲保持爽嫩
ꔐ明太子燒淮山($32)
ꔐ炭燒白鱔($68)
明太子燒淮山好有驚喜,超推
燒白鱔好彈牙爽嫩,無細骨

ꔐ無酒精莫希托 ($42)
ꔐ菠羅青檸梳打($38)
兩杯都好清爽,用黎配串燒岩岩好

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
餐廳人氣十足,超旺場
真係要訂位!
串燒質素好高,燒得好好
唔會過老,每樣都皮脆又juicy 🉐
2023-03-05 145 瀏覽
「隻雞個樣可惡。」「可能惡雞好勇鬥狠,啲肉都結實彈牙啲!」「隻雞個樣可惡。」「可能惡雞好勇鬥狠,啲肉都結實彈牙啲!」的確,這邊雞是主角,雞皮好crispy,平日不好雞皮的我可以連續吃四串雞心管是雞心前血管部份燒後口感是爽脆型,有點像黃喉三黃雞尾脆卜卜令我想起台灣的七里香嘉美雞熟成雞腿肉,雞騷味確是與別不同另外還有雞胸骨、雞頸及兩款免治雞肉串第一輪是「雞全部都係雞」一讚椎茸免治雞肉雞肉與椎茸燒後香氣好濃烈誘人假如有膽固醇quota,大大力推薦提燈及和牛雞內卵特別是後者,和牛呈小袋的造型燒後牛的油脂完美收納中間包裹著兩小粒雞內卵整串放入口時有爆汁與爆卵的口感味蕾衝擊實在太太太太太太太爆炸!另外味噌松板肉味道很驚豔外貌有點像半肥瘦叉燒但有著豬頸肉的爽脆口感另外牛方面除了「小布袋」牛舌芯及和牛三角腩都在我的Top3其他小食必點是炸日本山芋與白蝦仔是ichiban的佐酒菜銀杏田樂燒茄子正常發揮至於甜品最中餅與焦糖蕃薯配雪糕都正正子
「隻雞個樣可惡。」
「可能惡雞好勇鬥狠,啲肉都結實彈牙啲!」
「隻雞個樣可惡。」
「可能惡雞好勇鬥狠,啲肉都結實彈牙啲!」

的確,這邊雞是主角,
雞皮好crispy,
平日不好雞皮的我可以連續吃四串

雞心管是雞心前血管部份
燒後口感是爽脆型,有點像黃喉
三黃雞尾脆卜卜
令我想起台灣的七里香
嘉美雞熟成雞腿肉,
雞騷味確是與別不同
另外還有雞胸骨、雞頸及兩款免治雞肉串
第一輪是「雞全部都係雞」
一讚椎茸免治雞肉
雞肉與椎茸燒後香氣好濃烈誘人

假如有膽固醇quota,
大大力推薦提燈及和牛雞內卵
特別是後者,
和牛呈小袋的造型
燒後牛的油脂完美收納
中間包裹著兩小粒雞內卵
整串放入口時有爆汁與爆卵的口感
味蕾衝擊實在太太太太太太太爆炸!

另外味噌松板肉味道很驚豔
外貌有點像半肥瘦叉燒
但有著豬頸肉的爽脆口感
另外牛方面除了「小布袋」
牛舌芯及和牛三角腩都在我的Top3

其他小食必點是炸日本山芋與白蝦仔
是ichiban的佐酒菜
銀杏田樂燒茄子正常發揮
至於甜品最中餅與焦糖蕃薯配雪糕都正正子

2023-03-02 33 瀏覽
坊間有唔少串燒店,而呢間就比較特別,以本地三黃雞同嘉美雞供應唔同部位嘅雞肉同內臟串燒,更以日本備長炭嘅高溫炭燒方式烹調,希望可以鎖住食材嘅水分~ 餐廳地理位置十分方便,由於店內位置唔多,想食嘅就記得要預先預約啦!叫得燒鳥專門店當然唔少得嗌雞肉串燒,今次要咗雞軟骨、雞胸軟骨、雞柳、雞翼、椎茸免治雞肉棒、提燈同熟成雞腿肉~ 店員會將串燒放喺個方碟上,而且有柚子胡椒、一味唐辛子粉、日本黃芥末、檸檬同青檸等調味料讓客人沾住食!雞肉肥美,有油香,肉質嫩滑,雞味突出,而且有種獨特嘅炭烤香味,款款都各有千秋,難以分得出勝負🥰燒魚/海鮮方面就有味淋魚乾、海老卷同炭燒白鱔、前菜同揚物包括雞肝醬多士、甘口嘉美雞全翼、白蝦仔同炸日本山芋~ 個人最喜歡雞全翼同白蝦仔,前者外脆內嫩而且食落啖啖肉,後者一口一粒脆脆,過吓口癮都唔錯🤤 另外亦有燒豚同野菜,豚肉麻糬卷、豚肉芫荽卷、豚肉牛油果卷、粟米、銀杏、田樂燒茄子、金時蕃薯等,最推係豚肉鵪鶉蛋卷同明太子燒准山,兩款都比較罕見,而且食物配搭出奇地match,充滿日式風味呀🙈唔夠飽嘅話仲有飯麵類,濃香雞湯素麵好有驚喜,雞湯底濃郁,蛋夠滑身,麵條軟硬度適中,性價比甚高,

唔夠飽嘅話仲有飯麵類,濃香雞湯素麵好有驚喜,雞湯底濃郁,蛋夠滑身,麵條軟硬度適中,性價比甚高,另外親子丼都唔錯,份量十足,適合多人分享!飲品方面亦有唔少選擇,淨係梳打都有原味/巨峰/柚子蜜/菠蘿/青檸等口味,冰有啲多不過幾解渴🤣 最後叫埋兩款甜品,最中餅以貝殼脆脆呈現,入面包住滿滿嘅紅豆同抹茶雪糕,而芝士年糕都OK,夠煙韌而且有爆漿效果,為呢餐畫上完美嘅句號~
呢度嘅串燒用上日本備長炭🔥 用落好香炭燒味🤤 串燒嘅款式有好多 雞肉都有唔同嘅部位💁‍♂️ 有啲仲比較少見添😗—🐔👍🏻免治雞肉棒$38每次食串燒都會叫🤓 雞肉棒撈埋軟骨好有口感😋 配埋蛋汁一齊食好正😚.👍🏻雞心管 $40第一次食雞心管 原來係雞嘅血管🤓 質感爽脆幾特別😌.👍🏻雞肝 $40用咗汁燒嘅方式 生熟拿捏得啱啱好 中間仲保持粉嫩🥰.✅雞軟骨 $30✅雞翼 $38—🐮👍🏻牛舌 $58口感爽口彈牙 食落juicy有肉汁🤤—🐷👍🏻豚五花腩芫荽卷 $36捲住滿滿的芫荽🌱 啖啖滿足🥰 芫荽控就一定要試下啦😈.✅豚五花腩鵪鶉蛋 $38—🥬春菊水菜沙律 $68水菜清新爽脆 醋汁酸甜開胃👍🏻.🥔薯仔沙律 $68薯蓉好綿😋 配埋糖心蛋好正🤤.🥖雞肝醬多士 $48可以叫2人或4人份😌 多士烘得香脆 雞肝醬味道濃郁🥰

🐔

薯蓉好綿😋 配埋糖心蛋好正🤤
🥖雞肝醬多士 $48
可以叫2人或4人份😌 多士烘得香脆 雞肝醬味道濃郁🥰
2023-02-27 43 瀏覽
上次食完串燒,今日又心郁郁想食串燒,所以我地去左銅鑼灣永年中心25樓的「炭火地雞」食串燒。餐廳主打多款雞的不同部位,而且嚴選本地三黃雞和嘉美雞,有雞尾、雞頸、雞心、雞肝,雞心管,雞爽肉,以D部位都好少見,除了有燒鳥,亦有燒魚、牛、豚、海鮮、野菜、前菜、揚物、飯、甜品等等可以選擇。串燒採用日本備長炭烤製,令串燒有炭香味又可鎖住肉汁,可以保留到食材原汁原味。煙燻雞火腿他他($88)開頭有點抗拒,第一次食雞火腿他他,點知非常有驚喜,將雞肉和蛋黃撈勻,再用紫菜包住雞肉、蔥、蘿蔔苗、子薑絲,入口好滑味道特別,有點煙燻味,口感有點似三文魚他他。免治雞肉棒($38/串)雞肉入面加了雞軟骨,啖啖肉兼有咬口,雞肉棒混合金黃色的蛋黃,入口肉汁濃郁。海老卷($48/串)蝦肉爽口彈牙熟成雞腿肉($42/串)雞皮燒得香脆,肉汁豐富,雞腿肉嫩滑,啖啖肉。A4鹽燒和牛三角腩($68/串)鹽燒牛小排($58/串)和牛油香十足,牛味濃郁,入口滿滿肉汁,和牛三角腩入口即溶,兩款串燒中間加了洋蔥和蔬菜,可以中和油膩感。雞腎($36/串)豚肉鵪鶉蛋卷($38/串)豚肉牛油果卷($38/串)粟米($28/串)雞翼($32/串)

煙燻雞火腿他他($88)

免治雞肉棒($38/串)

海老卷($48/串)蝦肉爽口彈牙
熟成雞腿肉($42/串)
雞皮燒得香脆,肉汁豐富,雞腿肉嫩滑,啖啖肉。

A4鹽燒和牛三角腩($68/串)
鹽燒牛小排($58/串)

雞腎($36/串)
豚肉鵪鶉蛋卷($38/串)
豚肉牛油果卷($38/串)

粟米($28/串)
雞翼($32/串)
雞翼燒得非常鹹香,肉質嫩滑

芝士年糕($48/2件)

白蝦仔($48/份)
白蝦仔炸到金黃香脆,食落勁惹味,完全停唔到口,送啤酒一流

濃香雞湯($32)
用真材實料煲出黎,雞湯飲落去沒有油,味道清甜,雞湯味道濃郁,喝到雞的原味,喝罷不口渴。

親子丼($58)
半熟嫩滑的雞蛋伴上嫩滑的雞肉,雞肉入味,份量剛剛好。