2024-04-09 298 瀏覽
登龍街呢個美食集中地,廿幾年都一直無變過,仲變得愈來愈多美食進駐😋今日朋友介紹之下,去左間又地道,又好食嘅日式燒烤店🔥“炭火地雞”🔥佢係主打用日本備長炭烤串燒,入到間鋪唔會好煙。當然仲有好多不同主食,小食任君選擇。由於款式太多,我叫左好多唔同款式串燒。串燒黎講,火喉,食材絕對係重中之中,呢間店就真做得好出式😎肉食方面:👍🏻燒雞柳,佢地主打用嘉美雞,嘉美雞皮下脂肪少,肉嫩富彈性,燒出黎嫩口,雞肉味豐富。👍🏻牛三角腩,肥美香口,入口有小小油脂,好食!👍🏻牛小排,燒得唔會過熟,有肉汁,牛味香濃!😍鱔呀!本身我就鍾意食鱔,一放入口就知新鮮,燒完仲好彈牙!正!😍最令我眼前一亮,反而係兩個比較素的燒物, 明太子燒淮山,同芝士年糕麻薯卷。💥明太子佢大大粒得黎,上面個堆明太子,一啲都唔孤寒,小辣,基本上調味都唔洗,就可以食到淮山嘅口感,明太子嘅口味,爽口美味!💥芝士年糕,呢個趁熱食真係好正好正,溶溶地個狀態,芝士味好濃,好香!口感好綿❤️戀愛感覺呀😂💥麻薯卷,香口,煙韌,個燒汁香甜雞軟骨雞柳(芥末)雞翼雞腿鹽燒牛小排A4鹽燒和牛三角腩秋葵卷紫蘇卷麻薯卷無花果卷炭燒白鱔黑松露带子燒明太子燒淮山田樂燒茄子炸
肉食方面:

👍🏻牛三角腩,肥美香口,入口有小小油脂,好食!
👍🏻牛小排,燒得唔會過熟,有肉汁,牛味香濃!

麻薯卷。

💥麻薯卷,香口,煙韌,個燒汁香甜

雞軟骨
田樂燒茄子
炸日本山芋
芝土年榚
😆😆越叫越多食得好開心😆😆
其他野燒物都好出色,不能盡錄,總知可以encore!
最後亦都係最重要係啤酒買一送一呀😂食串燒點可以無啤酒送呀!爽呀喂!呢一間真係良朋聚會,晚飯吹水宵夜嘅好地方。
  • 明太子燒淮山
  • 燒鱔
如果你問我夜晚食乜好,我未必答到你,因為選擇太多,但如果你specific問串燒食邊間好,我絕對可以比一個無懈可擊既答案比你,就係日式燒鳥專門店「炭火地雞」,你諗下一隻雞,N咁多個部位,唔同部位有唔同口感、味道,淨係燒鳥都夠你食成晚呀!👇🏻📌串 燒 - ▪️ 燒 鳥 -▫️「雞頸」圍繞雞頭部位周邊既肉,食落極富彈性,好有咬口。▫️「雞翼」燒得夠哂脆口,外皮帶少少焦香,調味岩岩好,唔會太鹹。▫️「雞心」個口感食落比較上腍滑,係口腔裡面瞬間爆汁,而且相當入味,好食。▫️「雞腎」食落相當爽口,外層無出面果種乾身既質感,裡面仲幾juicy。▫️「雞皮」燒得恰到好處、入口脆卜卜,索索聲,夠哂邪惡。▫️「雞尾」無市面食開果種怪味,食落油脂豐厚到不得了,好滿足。▫️「雞胸軟骨」咬落比起普通雞軟骨更加有爽脆,軟骨亦夠腍身,正!▫️「免治雞肉棒」食親串燒都一定嗌呢個,雞肉棒軟腍入味,加埋濃郁蛋黃,入口更加香滑惹味,大力推薦。▪️ 燒 牛 豚 -▫️「鹽燒牛舌芯」賣相絕對係厚切,食落口感爽彈有咬口,裡面唔會乾爭爭,肉汁豐富。▫️「味噌松板豬」Size夠厚身,豚肉配上味噌,做到鹹甜適中,值得一試。▫️「鹽燒黑毛和牛牛小排」和牛油脂香
如果你問我夜晚食乜好,我未必答到你,因為選擇太多,

就係日式燒鳥專門店「炭火地雞」,你諗下一隻雞,

N咁多個部位,唔同部位有唔同口感、味道,

淨係燒鳥都夠你食成晚呀!👇🏻

📌串 燒 -
▪️ 燒 鳥 -
▫️「雞頸」圍繞雞頭部位周邊既肉,食落極富彈性,好有咬口。
雞頸

雞翼

▫️「雞心」個口感食落比較上腍滑,係口腔裡面瞬間爆汁,
而且相當入味,好食。

雞腎
▫️「雞皮」燒得恰到好處、入口脆卜卜,索索聲,夠哂邪惡。

雞皮

雞尾

雞胸軟骨

▫️「免治雞肉棒」食親串燒都一定嗌呢個,雞肉棒軟腍入味,
加埋濃郁蛋黃,入口更加香滑惹味,大力推薦。

▪️ 燒 牛 豚 -
牛舌
味噌松板豬

▫️「鹽燒黑毛和牛牛小排和牛油脂香味濃郁,如果係牛魔王呢個真係要嗌。
鹽燒黑毛和牛牛小排

▪️ 飯 面 -
▫️「濃香雞湯素面」簡單一碗雞湯,沖淡返之前串燒既油膩感,
麵條每一啖都係濃香既雞湯精華,絕對係食完串燒之後既恩物。
濃香雞湯素麵

▪️ 甘 味 -
▫️「芝士年糕」睇得出chef係好用心即叫即燒,外層做到微脆,
裡面芝士岩岩呈現到半溶狀態,作為甜品真係好好食。
芝士蛋糕
牛舌
鹽燒黑毛和牛牛小排
濃香雞湯素麵
芝士蛋糕
「炭火地雞」開業數年,窩夫與閨蜜去年11月終於有機會一試。以備長碳炭火燒,別具風味。看「炭火地雞」的店名便知道餐廳主打雞,有雞的不同部位和內臟,也有雞以外的選擇。先來兩杯飲品,閨蜜的百香果梳打($36)及窩夫的菠蘿青檸梳打($38),味道都不錯。薯仔沙律($68)上有一隻煙燻的流心蛋,再加上蟹籽和青瓜,令沙律的味道和口感更有層次。雞內臟當中,點了雞心($38),一串五粒細細粒,非常考功夫,廚師及格有餘。鵝肝醬和鴨肝醬都吃過,雞肝醬比較少見,當然要試試。雞肝醬多士(2人份)($58)的雞肝醬份量足,香滑美味,配鬆脆多士一流。椎茸免治雞肉($38)多了一重椎茸的香,味道更有層次。雞肝($40) 甘香滋味,燒得剛剛好,不會太生也不會太硬。一人一串燒雞翼($58/2串),雞皮燒得香脆,鎖得住肉汁,水準之作。第一次吃燒的雞腳筋($32),口感特別,值得一試。雞胸軟骨($34)比常吃的雞膝軟骨好吃,肉較多,也沒那麼硬。豚肉卷着荔枝或露筍較普遍,秋葵卷($34)和芫茜卷($36)都是第一次吃。窩夫對芫茜卷印象較深刻,芫茜的香味填滿口腔,芫茜控必試。熟成雞腿肉($42)外層的雞皮燒得香脆,雞腿肉嫩滑多
「炭火地雞」開業數年,窩夫與閨蜜去年11月終於有機會一試。

以備長碳炭火燒,別具風味。

百香果梳打及菠蘿青檸梳打

薯仔沙律

椎茸免治雞肉及雞肝

燒雞翼兩串

雞腳筋及雞胸軟骨

秋葵卷及芫茜卷

熟成雞腿肉

熟成雞腿肉($42)外層的雞皮燒得香脆,雞腿肉嫩滑多汁,非常好吃。
麻糬卷

最後是麻糬卷($36),麻糬口感軟糯,吸收了肉味,跟平時甜食的麻糬感覺很不同。
2023-11-27
秋葵卷及芫茜卷
熟成雞腿肉
麻糬卷
  • 雞腳筋
來到銅鑼灣一間居酒屋食串燒,呢間串燒店以雞為主角,雞串燒的選擇都可以分到好仔細,例如雞腳筋、雞頸、雞心、雞心管平時小見的部位都可以點到,喜歡食雞同探索另類味道的朋友,相信絕對不能錯過。🧐👏🏼🐥🍢🔥串燒即叫叫燒,睇住串燒師傅燒串燒,真的火喉十足。🍡🍢🔥✨飲品餐廳的啤酒選用了日本札幌SAPPORO品牌,價錢買一送一,相當抵飲。而我哋揀了無酒精飲品,因為整餐都是點選串燒,所以選了滋潤為主的菠蘿青檸梳打($38)及柚子蜜梳打($32),可以清除一下熱氣。🍻🍹🍍🍊🍯✨燒鳥🐥雞皮($34),一塊大大的雞皮壓縮至一串,燒得非常乾身,每一口都好似食緊薯片,香脆無比。雞柳(芥辣)($32),入口甜滑,肉質很嫩滑,用即磨的山葵調味,味覺有一種微辣的衝擊。雞翼($32),雞翼打橫燒,火喉平均,令雞翼的外皮很香脆內嫩。雞胸軟骨($34),較白色的雞胸軟骨都很爽口,咬起來也很緊緻結實,很有咬口。免治雞肉捧(日付見)($38),雞肉棒燒到脹卜卜,肉質鬆軟,蛋黃沾上雞肉棒令口感更細滑,濃香滑溜。鹽燒熟成雞腿肉($42),整串雞腿肉都緊實度適中,啖啖肉,簡單的鹽燒已經好夠味。不同雞的部分口感滋味各有不同,每一串炭香味

串燒即叫叫燒,睇住串燒師傅燒串燒,真的火喉十足。🍡🍢🔥

✨飲品

✨燒鳥🐥
不同雞的部分口感滋味各有不同,每一串炭香味濃,夠哂火喉。🍢🤤👍🏼

✨海鮮🐟
炭燒白鱔($68),白鱔燒得外皮金黃色,而且魚汁鮮甜豐富,味道甜滑。
黑松露帶子($58),帶子燒得很滑身,濃濃的炭燒味,加入黑松露的味道令帶子的香味更香濃。🐟😍🫶🏻

✨燒牛豚🐮
鹽燒牛舌芯($58),牛舌芯爽口又多汁,彈牙、又有嚼勁,加埋檸檬汁味道更加提鮮。
鹽燒黑毛和牛牛小排($68),牛小排的牛味香濃,黑毛和牛更有絕對的質素保證。
鹽燒A4和牛三角腩($78),A4和牛的雪花均勻,入口的脂肪和油香比例都較高,和牛很腍,做到入口即溶的口感。☺🥩🔥️👏🏼

✨燒豚🐷
麻薯卷($36),豚肉包住麻薯,燒熱左的麻薯煙煙韌韌,燒豚肉燒至乾身,配搭突出了麻薯的口感。

甜品
焦糖蕃薯配雪糕($58),選用日本黃芯蕃薯,有種甘甜的栗香甜道,有一層薄薄脆脆的焦糖道上蕃薯的表面,雪糕用上了濃滑的日本牛乳味道,很喜歡雪糕同蕃薯一齊食那種冷熱交融的感覺,份外的滿足感。🍠🍨😍
2023-12-11 418 瀏覽
嚟緊陸續有飯局,個個都旨意大胃拍板gathering嘅地方,真係諗爆頭。銅鑼灣有間日式樓上串燒店,有mood有質素,不失為好方案呢間主打雞串燒,選用最正嘅嘉美雞,食嘅部位有啲都好特別。雞腳筋有種外脆內彈嘅感覺,扭轉一般人對腳筋嘅形象提燈係輸卵管、卵巢同未有殼未成熟嘅雞蛋,口感有啲似雞膶,粒燈就係好嫩嘅蛋黃免治雞肉棒撈埋月見蛋,肉質爽綿又creamy。雞心管又嫩又彈,好有驚喜。熟成雞腿整成卷狀,啖啖肉好有質感串燒製作全用日本備長炭,相當講究。松板豬好有臘肉嘅香,叉燒嘅口感,香到極致。用和牛包住未生成殼嘅蛋,牛嘅油香同蛋香非常之夾牛舌好厚切,啖啖牛香極纏綿。和牛三角腩嘅脂肪分佈超完美,好食到欲鮮欲死。用豚肉包住麻糬燒,麻糬嘅膨脹令人興奮,實而不滯,同豚肉相映成脆包住鵪鶉蛋又得啫,蛋嘅香綿同豚肉都好夾。燒白鱔燒得好好,皮脆肉嫩,甜而帶點澀香燒淮山好少食到,仲要咁大嚿,鋪上厚重明太子,超香爽又唔會黏口柚子檸檬撈蕃茄,消膩開胃,令人追住嚟食炸雞皮撈香蔥酸汁,估唔到效果咁好,睇戲送酒超正雞肝醬好少聽到,搽多士食原來都好正,惹味包又鬆軟芝士年糕燒得好靚仔,咬開芝士緩緩流出,唔會膩好滿足日本生啤買一送

提燈

鵪鶉蛋卷

柚子檸檬蕃茄

柚子檸檬撈蕃茄,消膩開胃,令人追住嚟食

香脆雞皮配香蔥酸汁

炸雞皮撈香蔥酸汁,估唔到效果咁好,睇戲送酒超正

雞肝醬多士

雞肝醬好少聽到,搽多士食原來都好正,惹味包又鬆軟

芝士年糕

芝士年糕燒得好靚仔,咬開芝士緩緩流出,唔會膩好滿足

札幌生啤

日本生啤買一送一,食串燒送酒啱晒,仲好大杯𠻹,飲勝
2023-12-10
提燈
鵪鶉蛋卷
柚子檸檬蕃茄
香脆雞皮配香蔥酸汁
芝士年糕
札幌生啤
  • 熟成雞腿肉
主打備長炭即叫即燒的日式燒鳥串燒🐓 較少見嘅部位有雞腳筋、雞心管、雞爽肉等等以串燒店來說,地方寬敞,坐得相當舒適(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),朋友相聚冇問題。食物款式多,牛豬雞海鮮樣樣有,好滿足呢~食咗十幾串,介紹下有記憶點嘅款式😂😂᯾鹽燒牛舌芯🥩$58 牛舌軟腍多汁,味道不錯。᯾熟成雞腿肉 (含雞蠔肉) 🍗 $38圓碌碌成粒肉丸咁,雞肉外皮香脆,內部肉質特別軟嫩多汁,油脂豐富,絕對讓人驚喜。強烈推介一定要試。᯾鹽燒黑毛和牛牛小排 🥩 $58用最簡單嘅鹽同黑椒調味,突顯牛肉味濃郁,肉質細緻有嚼勁᯾親子丼🥚$48 強烈建議最後每人要一碗親子丼😍,雞肉肉質幼滑,雞蛋熟度剛好,入口香濃帶甜,配上日本米,仲有昆布豆腐湯.."᯾濃香雞湯素麵🍜$48整體而言,火候控制得幾好,唔會乾柴;服務細心又有禮🥰生啤仲有買一送一🍻
主打備長炭即叫即燒的日式燒鳥串燒🐓
較少見嘅部位有雞腳筋、雞心管、雞爽肉等等

食咗十幾串,介紹下有記憶點嘅款式😂😂

᯾鹽燒牛舌芯🥩$58

牛舌軟腍多汁,味道不錯。

᯾熟成雞腿肉 (含雞蠔肉) 🍗 $38

᯾鹽燒黑毛和牛牛小排 🥩 $58
用最簡單嘅鹽同黑椒調味,突顯牛肉味濃郁,肉質細緻有嚼勁

᯾親子丼🥚$48

᯾濃香雞湯素麵🍜$48

整體而言,火候控制得幾好,唔會乾柴;服務細心又有禮🥰
生啤仲有買一送一🍻
3天前 0 瀏覽
「炭火地雞」係一間專門食到優質雞肉與珍稀部位嘅串燒店。各種內臟同部位通通被分得超級仔細!刁鑽部位例如:雞腳筋、雞頸、雞心管、雞爽肉及雞蠔肉都齊全。除咗雞肉,餐廳都有唔少其他肉類嘅串燒選擇。師傅嘅燒烤技術出色,火候控制講究,串燒燒得表面香脆,肉類一啲都唔乾,完全鎖住晒D肉汁,即叫即燒即上枱!令客人完全品嘗到高水準嘅美味串燒。我同朋友叫咗好多唔同嘅串燒,特別推介嘅有:🔸熟成雞腿肉(含雞蠔肉)- 燒到7到分熟後,食起上嚟口感鮮嫩,肉汁飽滿,外皮仲十分香脆。🔸甘口嘉美雞全翼 - 酥脆嘅雞翼配上惹味醬汁加持,令人食唔停口。🔸雞軟骨 - 口感十足,越咀嚼越有味,送酒啱晒!🔸鵪鶉蛋卷 - 創意特式串燒。一咬落去,鵪鶉蛋「卜」一聲爆開,滋味滿滿。🔸明太子燒淮山 - 淮山新鮮爽口,蓋上厚厚一層明太子,鹹香味道交融。🔸春菊水菜沙律 - 蔬菜有獨特嘅味道,清爽甘甜又開胃。枱上面嘅調味料,芥辣、檸檬同埋Wasabi非常適合串燒,有畫龍點睛之效。

除咗雞肉,餐廳都有唔少其他肉類嘅串燒選擇。

我同朋友叫咗好多唔同嘅串燒,特別推介嘅有:

🔸雞軟骨 - 口感十足,越咀嚼越有味,送酒啱晒!

🔸春菊水菜沙律 - 蔬菜有獨特嘅味道,清爽甘甜又開胃。

燒麻薯
燒麻薯
  • 麻糬卷
  • 明太子燒淮山
  • 炭燒白鱔
  • 鵪鶉蛋卷
4天前 0 瀏覽
平民燒鳥店🍢 即燒串燒要熱辣辣先好食🤤最推薦免治雞肉棒及熟成雞腿肉😻 嫩滑多汁,雞皮又夠脆🫶🏼 平日夜晚都開到凌晨12點😆免治雞肉棒 (附月見) $38 : 鮮蛋黃味道香濃😆 免治雞肉棒口感豐富🙌🏼雞柳(芝士)(7成熟) $28 雞翼 $28 雞軟骨 $28 雞腎 $28 👍🏼熟成雞腿肉(含雞蠔肉)$38 雞肝 $32👍🏼鹽燒牛舌心 $48: 爽彈口感🙈鵪鶉蛋豚肉卷 $32雞肝醬多士(2人份) $58 濃香雞湯素面 $48親子丼 $48
平民燒鳥店🍢 即燒串燒要熱辣辣先好食🤤

鵪鶉蛋豚肉卷 $32

雞肝醬多士(2人份) $58
濃香雞湯素面 $48
親子丼 $48
收工同朋友約左去銅鑼灣食晚飯,見到呢間串燒網上評價都好似不錯👍於是就上去一探究竟🤪餐廳格局走日本居酒屋路線🇯🇵環境都幾舒適,適合朋友收工黎一邊食串燒,小酌一杯🥃·鹽燒牛舌芯好厚切,燒得剛剛好👍👍👍·免治雞肉棒🍗沾埋蛋汁食好好味🤤·炭燒白鱔好味到想再黎多串😛·黑松露蒜蓉炒雜菌食左咁多肉,要食返啲蔬菜解下膩,呢個炒雜菌好香黑松露味😍另外有好多雞內臟嘅燒物,如果中意食內臟的朋友可以試下!
·鹽燒牛舌芯
好厚切,燒得剛剛好👍👍👍
·免治雞肉棒🍗
沾埋蛋汁食好好味🤤
·炭燒白鱔
好味到想再黎多串😛
·黑松露蒜蓉炒雜菌
食左咁多肉,要食返啲蔬菜解下膩,
呢個炒雜菌好香黑松露味😍
另外有好多雞內臟嘅燒物,如果中意食內臟的朋友可以試下!

2024-05-12 0 瀏覽
去到一打開lift門已經被日式嘅裝修包圍着🇯🇵座位都充滿居酒屋氣氛🍶我最鐘意去每間日式串燒都些佢地既免治雞肉棒🍢因為免治雞肉嘅配方每間舖都唔同最能夠試到鋪頭既手藝😚呢間的免治雞肉棒軟骨同雞肉嘅比例相當平均係我喜歡的口味呢✨呢度既炭火串燒果然冇令人失望❤️‍🔥不論係豬肉、牛肉定雞肉🥩都燒得岩岩好 外脆內軟 唔通係備長炭嘅威力?推薦一定要食炸日本山芋🤩估唔到炸左既山芋入面可以咁juicy 超好食!!雞肝醬多士🐓就濃香開胃唔太油好適合夜晚去食 唔怕滯到瞓唔到😂總結~~用炭火燒果然不同凡響🌟推薦
去到一打開lift門已經被日式嘅裝修包圍着🇯🇵
座位都充滿居酒屋氣氛🍶

我最鐘意去每間日式串燒都些佢地既免治雞肉棒🍢
因為免治雞肉嘅配方每間舖都唔同
最能夠試到鋪頭既手藝😚
呢間的免治雞肉棒軟骨同雞肉嘅比例相當平均
係我喜歡的口味呢✨

呢度既炭火串燒果然冇令人失望❤️‍🔥
不論係豬肉、牛肉定雞肉🥩
都燒得岩岩好 外脆內軟
唔通係備長炭嘅威力?

推薦一定要食炸日本山芋🤩
估唔到炸左既山芋入面可以咁juicy 超好食!!

雞肝醬多士🐓就濃香開胃唔太油
好適合夜晚去食 唔怕滯到瞓唔到😂

總結~~
用炭火燒果然不同凡響🌟推薦
銅鑼灣超人氣日本備長炭烤串燒🍢串燒好夠火喉~值得一試!款式種類都算好多,今次特別推薦呢幾款!🔸免治雞肉棒雞腿必叫!配埋蛋醬沾住食一流🔸雞柳(芝士)|雞翼雞翼皮超脆口,中間仲好多汁嫩滑🔸鹽燒牛小排|A4鹽燒和牛三角腩燒得好juicy,牛味都重!🔸麻薯卷食落超煙韌,值得一試!🔸牛油蒜蓉金菇夠香牛油味🧈配埋蒜蓉超惹味~🔸最中餅呢個勁可愛~有抹茶雪糕配紅豆🫘食落唔會太甜~餅仲好脆口📍 炭火地雞 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓#炭火地雞 #skewer#日式串燒 #香港探店 #香港美食 #銅鑼灣美食
銅鑼灣超人氣日本備長炭烤串燒🍢
串燒好夠火喉~值得一試!

款式種類都算好多,今次特別推薦呢幾款!

🔸免治雞肉棒雞腿必叫!
配埋蛋醬沾住食一流

🔸雞柳(芝士)|雞翼
雞翼皮超脆口,中間仲好多汁嫩滑

🔸鹽燒牛小排|A4鹽燒和牛三角腩
燒得好juicy,牛味都重!

🔸麻薯卷
食落超煙韌,值得一試!

🔸牛油蒜蓉金菇
夠香牛油味🧈配埋蒜蓉超惹味~

🔸最中餅
呢個勁可愛~有抹茶雪糕配紅豆🫘
食落唔會太甜~餅仲好脆口

📍 炭火地雞 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓

#炭火地雞 #skewer
#日式串燒 #香港探店 #香港美食 #銅鑼灣美食
2024-05-11 0 瀏覽
炭火地雞係採用日本備長炭嘅串燒店,串燒即叫即燒,可以即刻享受到串燒熱辣辣、香噴噴嘅惹味😋免治雞肉棒美味多汁,沾埋個蛋黃,一啖就上癮!味噌松阪豬鮮嫩多汁,搭配味噌醬汁嘅香氣,口感豐富~鹽燒牛小排嘅牛肉嫩度恰到好處😌搭配鹽燒口味,鮮甜多汁,帶出牛肉嘅原汁原味黑松露帶子燒鮮嫩彈牙,搭配上黑松露,身為黑松露迷嘅我一定唔會錯過!黑松露蒜蓉雜菌新鮮嘅雜菌搭配黑松露同埋蒜蓉,散發出迷人嘅香氣。雜菌嘅嫩滑同黑松露嘅獨特風味完美融合,令人回味無窮。佢地鋪頭嘅札幌生啤仲做緊買一送一嘅優惠!只需$48就嘆到兩杯大大杯嘅啤酒啦~🤩

免治雞肉棒美味多汁,沾埋個蛋黃,一啖就上癮!

味噌松阪豬鮮嫩多汁,搭配味噌醬汁嘅香氣,口感豐富~

黑松露蒜蓉雜菌

因為這次叫了很多不同款串燒,所以只介紹印象最深刻的🤗🍀🍽️ Bacon w/ Smoked Cheese (煙燻芝士卷) $32芝士都流出來了🤣 煙肉🥓 加芝士🧀這個搭配 不會錯!🍀🍽️ Smoked Chicken Ham Yukke (煙薰雞火腿他他) $88雞肉他他不常見,拌蛋黃,再加上蔥、wasabi、紫菜☺️ 口感很豐富,喜歡~🍀🍽️ Pork Belly w/ Quail Egg (鶴鶏蛋巻) $32這個比煙燻芝士卷有驚喜😚 燒豚不會很乾,包著鶴鶏蛋,再加上木魚絲,好吃😋🍀🍽️ Chargrilled Sea Eel (炭燒白鱔) $58皮燒得很香很脆😆 燒得時間剛好,保留了肉裡面的水分💦🍀🍽️ Monaka (最中餅) $38最後吃綠茶雪糕,清清口腔,解解膩,十分清新~🍀🍻 Sapporo Draft Beer $48現在還有日本生啤買一送一優惠,真係超值啊🤩🍀想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful
因為這次叫了很多不同款串燒,所以只介紹印象最深刻的🤗
🍀

芝士都流出來了🤣 煙肉🥓 加芝士🧀這個搭配 不會錯!

🍀

皮燒得很香很脆😆 燒得時間剛好,保留了肉裡面的水分💦
🍽️ Monaka (最中餅) $38

最後吃綠茶雪糕,清清口腔,解解膩,十分清新~
🍻 Sapporo Draft Beer $48

現在還有日本生啤買一送一優惠,真係超值啊🤩
2024-05-10 0 瀏覽
行完銅鑼灣,最愛食燒鳥嘅我哋當然會選擇呢間餐廳,採用日本備長炭,並且選用嘉美雞,可以食得安心又放心坐下來已經送上調料,有黃芥辣、柚子胡椒及鮮檸角,檯上亦放置了辣椒粉,以供串燒之用👍🍺Sapporo 生啤$48買一送一生啤配串燒無得輸,仲有買一送一優惠,當然要啤啤佢喇🍻🥢雞腳筋$28彈牙煙韌又唔會太硬,特別喜歡呢種口感,推介之選👍🥢雞心$28非常新鮮,估唔到無腥味之餘仲有鮮甜味,外面乾身內裏juicy,而且仲好有口感添😋🥢雞頸$34軟嫩又爽彈,帶濃香鮮雞味👍🥢雞皮$32燒到外脆而夾心位帶Q彈,口感好有層次,脂香滿溢🥢炭燒白鱔$58魚味濃香鮮甜,外皮燒得香脆,肉質爽口嫩滑兼juicy,點埋檸檬汁更增添鮮味🥢鹽燒牛舌芯$48超甘香juicy,質地爽彈又軟嫩,正😋🥢銀杏 $28燒到微微收乾水嘅銀杏,煙韌Q彈,口感一流👍🥢青椒仔$28面頭灑上鰹魚絲,令清爽嘅青椒仔增添香氣,呢個配搭唔錯👍🥢親子丼$48估唔到仲跟埋個雞湯,超鮮甜有雞味,親子丼亦毫不遜色,白飯質地煙韌有口感,雞肉彈牙,而且滑蛋蛋香味濃,用親子丼做結尾非常滿足🥰串燒調味整體啱啱好👍,唔會過鹹,又食到原味道;而且火候剛好,唔會乾柴👍 📍

🍺Sapporo 生啤$48買一送一
生啤配串燒無得輸,仲有買一送一優惠,當然要啤啤佢喇🍻

🥢雞腳筋$28
彈牙煙韌又唔會太硬,特別喜歡呢種口感,推介之選👍

🥢雞心$28

🥢雞頸$34
軟嫩又爽彈,帶濃香鮮雞味👍

🥢雞皮$32
燒到外脆而夾心位帶Q彈,口感好有層次,脂香滿溢

🥢炭燒白鱔$58

🥢鹽燒牛舌芯$48
超甘香juicy,質地爽彈又軟嫩,正😋

🥢銀杏 $28
燒到微微收乾水嘅銀杏,煙韌Q彈,口感一流👍

🥢青椒仔$28
面頭灑上鰹魚絲,令清爽嘅青椒仔增添香氣,呢個配搭唔錯👍

🥢親子丼$48

📍炭火地雞
銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓
2024-05-10 0 瀏覽
香港串燒店真係好多間,位於中環登龍街既日式燒鳥專門店「炭火地雞」主打日本備長炭烤串燒,入到店完任無焗促同周圍都係油煙既感覺。除左有各式既肉類選擇外,佢仲主打供應雞既不同部份,岩哂D食得講究既Foodie。今次我哋都叫咗唔少食物,串燒款式包括有熟成雞腿:雞肉風味濃郁,多汁柔嫩爽口味噌松板豬:微脆香甜肉質嫩滑唔會食到口乾鹽燒牛舌芯:肉味重又爽滑😋鹽燒牛小排:香甜肉滑多汁好好味鹽燒和牛三角腩:發出陣陣炭燒油脂香味,食落好惹味麻薯卷: 煙煙韌韌嘅麻糬柔軟、有嚼勁、炭火燒後散發陣陣甜香鵪鷍蛋卷:爽口彈牙、香口嫩滑又惹味👍🏻黑松露帶子燒:帶子鮮甜美味,大隻肉厚,口感好嫩滑雞翼:椒鹽入味,香味撲鼻,肉汁豐濃厚富焦糖蕃薯配雪糕:表面金黃色既蕃薯熱呼呼好香甜,烘到脆面焦糖好香口配上雪糕冷熱配對非常好味飲品青檸梳打:酸酸甜甜既青檸梳打,消脂解油膩之選菠蘿冰乳酸:水果茶釋放菠蘿本身的果酸甜味、酸酸甜甜非常好喝

今次我哋都叫咗唔少食物,串燒款式包括有

熟成雞腿:雞肉風味濃郁,多汁柔嫩爽口

味噌松板豬:微脆香甜肉質嫩滑唔會食到口乾

鹽燒牛舌芯:肉味重又爽滑😋

鹽燒牛小排:香甜肉滑多汁好好味

鹽燒和牛三角腩:發出陣陣炭燒油脂香味,食落好惹味

麻薯卷: 煙煙韌韌嘅麻糬柔軟、有嚼勁、炭火燒後散發陣陣甜香

鵪鷍蛋卷:爽口彈牙、香口嫩滑又惹味👍🏻

黑松露帶子燒:帶子鮮甜美味,大隻肉厚,口感好嫩滑

雞翼:椒鹽入味,香味撲鼻,肉汁豐濃厚富

飲品
青檸梳打:酸酸甜甜既青檸梳打,消脂解油膩之選
菠蘿冰乳酸:水果茶釋放菠蘿本身的果酸甜味、酸酸甜甜非常好喝
2024-04-18