2019-12-09 4782 瀏覽
這間居酒屋不是朋友介紹真係唔識去😅佢位於銅鑼灣一期對面的一條巷仔,商廈的上樓舖,位置其實都方便,但平時經過唔會留意。餐廳很闊落,環境充滿日式風味,牆上有各種日本酒,更設有吧枱可欣賞師傅燒串燒,有點置身日本居酒屋的感覺,相當有氣氛。食物質素相當不錯,推介燒牛肋骨,肉質鮮嫩,牛肉味很重👍🏻不能錯過的鵝肝雙蛋飯,又肥又厚的鵝肝,好邪惡呀😋😋我哋3個人分享一碗剛剛好,非常滿足炸䲞魚也是必食推介,新鮮魚連魚鱗炸,酥脆美味燒日本青椒仔,外皮爽脆,裏面多汁又清甜,加上木魚碎,特別滋味清酒煮蜆,蜆肉雖然不算肥大,但很鮮甜,加上清酒上湯,都可以一試。鹽燒椰菜仔配白松露油,食咗咁多肉,配這個菜中和下,減低飽膩感😊最後來到居酒屋,點可以冇酒呢 ~~ 我叫咗杯日本 Suntory 生啤,綿密幼滑的啤酒泡,十級滿足。

食物質素相當不錯,推介燒牛肋骨,肉質鮮嫩,牛肉味很重👍🏻

炸䲞魚也是必食推介,新鮮魚連魚鱗炸,酥脆美味

2019-12-08
  • 炸立魚
  • 前菜
2019-07-26 2996 瀏覽
原來要二百個字先可以比個喊喊。首先入口已經係一個伏字。入門覺得冷氣唔夠,然後既然識串燒,梗係要睇吓個爐乜樣。竟然第一眼就見廚師喺度用火槍燒爐上邊嘅串燒,老老實實我真係第一次見。好⋯當我見識淺,既然嚟到都試一試。落單叫咗十幾串,因為之前去咗Happy Hour,所以趁機會去洗手間。前後唔夠幾分鐘,一出嚟已經上了幾串,真係不得不讚佢哋嘅效率(曲)。咁有誠意(繼續曲),食物當然比一般更一般。早後,隔離個冷氣機開始不停漏水,地上兩三尺水氹冇人處理,完。
2019-07-26
2019-07-13 2072 瀏覽
每次去完銅鑼灣行街,都會嚟呢間居酒屋食晚飯,貪其地點方便,位於銅鑼灣廣場一期對面,而且地方闊落,買完野一袋二袋都唔使驚。今次同埋兩個女朋友上嚟,由7點坐到10點幾,慢慢食慢慢傾,一個滿足的晚上。今次叫咗以下幾款食物,咁多年都保持水準,食完回味無窮👍🏻👍🏻一坐底先叫兩個頭盤,燒雞泡魚干和蟹子蟹柳沙律。前者燒得香甜惹味,後者的沙律菜很新鮮,食完特別開胃。另外,燒牛肋骨絕對是今晚驚喜之作,要讚師傅的燒烤技術,生熟度恰到好處,肉質鮮嫩,入口即溶。招牌菜 — 羊扒燒及鵝肝雙蛋飯也是Must-Eat items,食完成個人滿足哂。最後再點了吉列炸蠔和燒年糕,炸蠔勁酥脆,燒年糕就煙煙韌韌好得意。

2019-06-29
  • 蟹子蟹柳沙律
  • 鵝肝雙蛋飯
  • 羊扒燒
  • 燒牛肋骨
2019-06-15 1709 瀏覽
呢間居酒屋既串燒水準真係吾錯!特別係牛舌,不論口感同味道都好正!👍🏻佢啲燒扒類都正!全部都燒到5-6成熟!燒粟米佢會配埋自家製既香草牛油比你搽尼食,真係香勁勁勁多🤤👍🏻相當出色嘅仲有燒手打墨魚餅配明太子醬,個墨魚餅幾彈牙,而最突出嘅就係個明太子醬,真係有勁多明太子😍👍🏻炸物方面呢度嘅炸𩶘魚同炸多春白飯魚都好好食,全部火喉都恰到好處,炸野吾會太油!不過略嫌炸多春白飯魚個炸漿吾夠鬆脆,同埋放一陣就”林”,有待改善🙈但個白飯魚超級多春,好正!送酒一流!另外,中意食鵝肝嘅可以試鵝肝蛋飯,件鵝肝幾厚🤤店員會幫你撈混晒佢地尼食,唔想撈混既記住要講聲😛不過自從轉咗師父之後,有部份串燒我覺得差咗,例如燒雞心同雞腎都有陣不太討好嘅雞羶味,雞掌肉又太咸,厚燒牛舌雖然都仲係好食嘅,但都真係冇之前咁出色,有少少失望...雖然相比之前真係差咗少少,但以香港日式居酒屋嚟講,呢間嘅出品都仲算係中上,而且座位方面又唔會太逼,坐得幾舒服!鍾意食日式串燒,又想搵個地方同朋友飲下啤酒吹下水,呢度絕對滿足到你😚記住記住!必食佢既燒牛舌!真心夠厚夠味又夠爽!😍👍🏻
呢間居酒屋既串燒水準真係吾錯!

記住記住!必食佢既燒牛舌!真心夠厚夠味又夠爽!😍👍🏻
  • 燒手打墨魚餅配明太子醬
  • 牛脷串燒
2018-07-17 3414 瀏覽
舊同學聚會,有人推介去呢間位於銅鑼灣的樓上舖居酒屋,地點算方便,地鐵站出口過條馬路就到,但大廈入口環境就麻麻,喺翠華旁的後巷,唔起眼,初時都驚會唔會中伏😅,不過入到餐廳,出奇地闊落舒適,坐我地旁仲有枱日本人,即刻放心哂,仲有D置身日本嘅Feel🤣食物方面,真係冇得彈,樣樣都好好味,串燒有好多選擇,推介炸䲞魚、燒牛脷丶燒手打墨魚餅丶燒羊扒丶燒油甘魚鮫、鵝肝雙蛋飯,全部用料唔差,下次一定會再嚟😋

炸䲞魚
燒油甘魚鮫
鵝肝雙蛋飯
  • 炸立魚
2018-06-14 1674 瀏覽
聽聞好難先訂到台,朋友話有位即刻跟黎試。香港已經好難搵D炭燒既串燒,呢間餐廳做到真係好有heart,每樣串燒既都脆口,仲有濃娑既炭香味,完全有置身日本居酒屋既感覺。食左佢既雞泡魚,甜甜地又香口,又有得咬下又吾難咬開,好食。仲有雞掌肉,一上碟已經知道佢會係好好食,燒到脆卜卜,再配埋個汁,不得了!佢樣樣串燒都燒得好靚,1定會再黎試埋其他串燒!正
2018-06-11 1307 瀏覽
一段時間冇來幫襯,今次同幾個外國返來的朋友聚會,想搵個地點方便,又可坐耐些傾偈的地方,就諗起這間位於銅鑼灣上樓的居酒屋串燒店。入到餐廳,環境依舊闊落,不過感覺有些煥然一新,原來佢地之前翻新過,光猛咗及冇咗油煙味,店主說原來他們做了差不多11年,所以要執一執,能夠在銅鑼灣屹立咁耐真係唔容易👍🏻食物方面,食完又令我再次愛上佢💕~~我地叫咗很多串燒,值得推介是燒牛脷,肥美又惹味,鵝肝雙蛋飯就保持水準,另外最有驚喜是燒油金魚鮫同岩鹽燒喜知次,前者肉質鮮嫩,連骨都要舐埋(但忘記了影相😅),後者個樣雖然有些醜樣,但估唔到勁鮮味,仲有一個訂先有嘅海膽炸蛋,係佢地自創嘅菜式,估唔到炸咗嘅流心蛋同海膽可以咁夾😋😋好滿足的一餐總括,呢到係一班friend食嘢、飲sake、吹水嘅好地方,推介👍🏻👍🏻👍🏻

• 鵝肝雙蛋飯
  • 岩鹽燒喜知次
  • 燒牛脷
  • 燒油金魚鮫
  • 海膽炸蛋
2018-05-19 1239 瀏覽
其實一間食店 食物質素緊要 服務嘅態度 好唔好, 一間成功嘅食店 都係取決於 佢可唔可以 有回頭客, 儘管 美食當前 質素其高 點解我仲要去畀人鬧, 今時今日 位處於銅鑼灣鬧市之中 日本串燒店 成行成市 呢間食店嘅價錢 又唔係化算 都唔明點解 佢仲可以生存到。有一個夜晚如有人試下呢一間 日本串燒店 我個人覺得 質素普通 食物唔差 但係唔係特別好食 冇裝修, 位置一般, 但係 服務生態度 非常之差, 已今天的消費指數 五百蚊一位晚膳 其實一啲都唔算經濟 如果 對服務態度有要求 都係過份的話 咁我寧願去食 連鎖快餐店
2018-05-04
2018-03-22 1455 瀏覽
同老公拍拖行街,去銅鑼灣想搵間好坐,可以傾下計、冇分時段、又唔會趕你走嘅餐廳,朋友介紹呢間上樓嘅日本串燒餐廳。位置算方便易搵,地鐵站C出口,過條馬路行前少少就到。入到餐廳十分驚喜,感覺似去咗日本的居酒屋,雖然當晚差不多滿座,但地方都大,算坐得舒服。佢個前菜好味,係好淋好入味嘅牛脷,但可惜唔記得影相。之後再點了些串燒,推介燒牛脷,第一啖有驚為天人的感覺🤩,牛脷軟嫩多汁,外層燒得好香,必食!另外,鐵板美國牛腹肉、炸䲞魚和鵝肝煎蛋飯,都好好味👍🏻👍🏻👍🏻冇介紹錯🤤令人回味嘅燒牛脷😋😋😋燒粟米夾埋嚿香草牛油都幾特別鐵板美國牛腹肉好淋炸䲞魚連魚鱗一齊炸出奇地好味鵝肝煎蛋飯,最後我哋食唔曬要攞走,下次要留肚食👍🏻👍🏻👍🏻另外我地叫了一支柚子sake,好新鮮嘅柚子味,好啱女仔飲,不過我老公就話麻麻。最後埋單每位約$500,以食物質素,我同老公非常滿意,值得推介👍🏻☺️

令人回味嘅燒牛脷😋😋😋

燒粟米夾埋嚿香草牛油都幾特別

鐵板美國牛腹肉好淋

炸䲞魚連魚鱗一齊炸出奇地好味

鵝肝煎蛋飯,最後我哋食唔曬要攞走,下次要留肚食👍🏻👍🏻👍🏻

2018-03-17
  • 燒牛脷
  • 鵝肝煎蛋飯
  • 炸䲞魚
  • 鐵板美國牛腹肉
上星期是我的生日,經由朋友介紹認識這間餐廳,我們就選擇了在這裡慶祝,但當晚卻遇到十分不開心的經歷,我們是訂了晚上七時的台,當晚都坐滿了人,我們叫了十款東西,下單半小時都沒有東西吃,叫了那個女侍應幫忙卻又黑口黑面,到食物終於來了,卻發現不新鮮,燒牛肉過熟很難咬入口,雞翼的皮雖然香脆但已很乾,完全沒有肉汁,煎餃子的皮很硬,很乾,而且還很咸,食飽後走出餐廳才發現通風系統不好,食完一身都是油煙味,下次不會再去!
2017-11-12
慶祝紀念
生日
2017-10-13 1046 瀏覽
其實平均每幾個月都去一次,最愛鵝肝雞蛋飯(推介),厚厚脆皮鵝肝與半熟蛋混合,真係人間美食!其他串燒都係用炭燒,好有heart,口感脆口,味道香濃,好有日本居酒屋既感覺!得意推介有雞掌肉,燒到脆卜卜,加上日式燒烤汁,咬落去彈牙,感覺有d似燒香左既冇骨泰式鳳爪!另外唯一唔推介既係雞翼,雖然燒得好靚,但味道就.....因為好重雪味!環境方面,因為係炭燒關係,空氣比較差,通風系統唔夠,所以食完飯番到屋企都仲聞到自己既炭燒味。

2017-07-07
2017-07-29 1212 瀏覽
朋友食過話好好食,所以即使地點係我最討厭既銅鑼灣,都決定一試。可惜最後都係失望而回。首先一去到,已經打左個突,門口超大個字寫只招待會員,又係呢啲拎會所牌做生意既古惑野,我估唔到銅鑼灣區都會有,度門仲要鎖住要禁鐘,一禁鐘有人打開門口窗仔睇左你係咩人先開門俾你,唔講以為自已去做賊... 入到去,環境算ok,坐低左叫左支清酒,飲左兩杯準備叫野食,點知個侍應話今日有一個爐壞左,啲野可能會耐少少,問我地趕唔趕時間?唔趕時間先好叫... 我心諗,點解你唔係我地叫酒前講,我酒都叫左如果趕時間係咪可以唔飲唔俾錢轉去食第二間?呢個時候先問真係有點多餘囉...講下啲野食啦,失望位真係好多:1. 燒茄子:超快到左,好明顯係一早整定跟住微波爐叮番熱,熱到出晒煙既... 我真係接受唔到咁拿西既質素2. 燒青樣仔:一樣,好快到左,明顯燒得唔夠3. 燒尢魚筒:個size係平時街市賣廿蚊三條既size,手指公粗少少... 我朋友話上次食成隻碟咁大,可能而家休魚期?如果係咁我寧願你唔好賣啦,當無貨咪得... 咁細條你又無收平啲4. 燒多春魚:呢個係正常既,問題係價錢,$3x一條,如果唔係朋友想食我先唔會叫... 痴線!
講下啲野食啦,失望位真係好多:
2. 燒青樣仔:一樣,好快到左,明顯燒得唔夠
4. 燒多春魚:呢個係正常既,問題係價錢,$3x一條,如果唔係朋友想食我先唔會叫... 痴線!$3x一條多春魚!唔係一份!
咁食左咁多野,都總有啲好食既:
1. 燒飯團:特登叫佢燒燶啲,好食,有飯焦
2. 燒雞肝:我好鍾意食雞肝,而家出面好少有得食
3. 前菜炆牛腩:好好食,我覺得全晚最好食係佢... 好淋,但肉唔鞋,唔係平時食既牛腩既口感,好特別
4. 燒牛舌:其實得唔係牛舌愛好者,我自已覺得ok,肉質好爽,但我朋友超鍾意,話好好食
最後要講服務,呢個其實係我會俾喊喊既主要原因,樓面有兩位中年女士服務,有笑容亦有禮貌,上菜時自已搵位上,唔係要我服侍番佢,但有位比較年青既女士,佢主要係廚房做野,間中先出黎幫手上菜,無笑容都算,佢個面口黑到,唔知以為掙佢錢,都算,唔笑唔緊要有服務就得啦,但最最最令人唔滿意既係,成台都係碟,佢上菜時拎住碟野係半空中,等!我!地!執!開!俾!佢!放!咁不如我自已去廚房拎埋自已上埋菜自已執埋碟再自已洗埋啦好唔好呀?仲要之後係一句唔該都無呀!另外兩位中年女士,係會自已執位上菜,我地幫手時係識講唔該嫁!西面都算,連基本禮貌都無,大排檔阿叔都識講唔該啦!你咁既價錢,我要求你有啲禮貌都好基本啫下嘛?我希望果位年青女士會睇到,可以檢討下啦!
最後埋單,四人3200蚊,咁既服務咁既食物質素,只可以講句:同價錢唔成正比!
2017-07-28
2016-11-21 3857 瀏覽
實在太過鍾意食串燒或爐端燒,明天要出差,今晚決定唔煮飯出去食多次。再次來到最熟悉的銅鑼灣搵食,雖然是七點多的晚飯高峰時段,竟然出奇地可以六點幾打電話去仲訂到枱,還有兩三間可供選擇!可能正值星期一,很多人在周末已經玩到天昏地暗,禮拜一又是假期後的第一個工作日,全部唔係要OT就係返屋企食飯。左揀右揀,無心插柳下選擇了「炭」。餐廳地址在駱克道,毗鄰另一棟食廈「駱克駅」。本來以為好容易搵,但係去到 openrice 所指示的地址,竟然是佔據地下至3樓共四層的「翠華」(即是以前「富臨飯店阿一鮑魚」的地址),卻見不到任何大廈入口或者電梯大堂。打開 Google Map 利用 GPS 確認一下地點位置,確實冇去錯地方。正在猶豫之際,發現旁邊有一條橫巷,窺看一下,竟然有光線從一棟大廈入口滲出來。心中不禁想:「唔會是這棟大廈啩?」事實往往就是出人意表⋯⋯去到這棟商業大廈的所謂正門,根本沒有什麼電梯大堂,更似是大廈的後門,甚至連後門的上落貨大堂都沒有,更加離奇的是只有一台非常普通的載貨電梯。再看一下那個有點破舊的水牌,顏色最搶眼的是一間迷你倉,其餘全部都是顏色暗淡低調、只有幾隻日文假名、兼完全沒有任何食物

去到這棟商業大廈的所謂正門,根本沒有什麼電梯大堂,更似是大廈的後門,甚至連後門的上落貨大堂都沒有,更加離奇的是只有一台非常普通的載貨電梯。再看一下那個有點破舊的水牌,顏色最搶眼的是一間迷你倉,其餘全部都是顏色暗淡低調、只有幾隻日文假名、兼完全沒有任何食物相片的日式夜店!!一向都知道銅鑼灣駱克道及謝斐道一帶,有不少小型商業大廈內滿佈同類型的日式卡拉OK夜店,自80年代初以來一直以在香港工作的日本人作為主要客源;隨着日本經濟泡沫爆破,這類型的夜店買少見少,已經過了最風光的時期,只是想不到原來這條橫巷也有一棟同類型的商廈(筆者按:反正是夜店,懂得門路者自然會摸上門,當然會將靠向駱克道的全部門面作為地舖)。
在水牌中搜尋一會,終於見到「炭」。招牌無論從設計、用色、字體以及殘舊程度,同上下左右四邊的日式夜店如出一徹,開始懷疑到底有冇去錯地方?
電梯果然是客貨兩用,完全沒有任何裝修。去到9樓,電梯門打開,映入眼簾的根本就是大廈每層的後門;「炭」的門牌也大大隻字寫着《只招待會員》。
按下後門門鐘(真的只能夠以後門去形容),有個女人探頭出來張望,以不太熱誠的態度問:「有沒有訂位?」回覆:「大約半小時前打電話訂了枱,兩大一 B。」之後大門打開,馬上往內張望一下 ⋯⋯ 真的是一間餐廳!抹一把汗!但真的很有「私竇」氣氛。
七點左右去到,整間餐廳空空如也,我們也只是第二枱客人(原因見後記一)。深啡色的木枱木椅、四邊牆壁的下半截又用上了同色系的木皮板作為裝飾,再加上仿古木架外型吊燈,以及完全塗上黑色的天花板;整體佈置都模仿一間上百年歷史的木建築日本料理老店。
其中一堵牆上又貼滿了各個品牌日本燒酌及米酒的招紙,間接反映了店舖在現址開業已有一定的年期。
沿用日本當地居酒屋的作風,客人一律收取お通し(類似前菜小吃)(每位$28);其實等同香港中式酒樓的酸菜,只不過日式居酒屋是按人頭計數。
「炭」お通し款式及味道卻值得稱讚,並非單獨只有一種口味又或者是最普通的毛豆,竟然有兩種不同款式,還要是相當好味的日式居酒屋庶民料理。第一款是蓮藕片撈茄子,蓮藕爽脆、茄子腍滑,味道較為清淡,與另一個小吃味濃的蘿蔔煮牛舌互相配合,一濃一淡。
第二款更吸引,是類似關東煮的蘿蔔煮牛舌,各有兩塊,剛剛夠筆者兩夫婦分享。蘿蔔本身夠清甜、又煮得夠腍,吸收了用木魚清湯、日式醬油及味醂熬煮的湯汁後,倍添美味。沒有採用爽口彈牙牛舌心,而用了軟糯的牛舌外皮,反而更適合這種炆煮的烹調方法。
開放式廚房就對正餐廳門口,落單之後,趁沒有太多客人,立即走過去看看究竟。一如所料,餐廳雖然叫作「炭」,但只表示主打日式串燒及爐端燒兩款日式料理,並非真的用炭爐,只是採用高温電烤爐;始終香港對於採用炭爐煮食有嚴格規定,甚至不再發出餐廳炭爐牌照。但其實在日本也不是所有串燒、炉端燒或燒肉店都會採用炭爐,很多餐廳,尤其是大型連鎖店,都是採用電烤爐。
師傳正在烤兩條牛胸腹肉及一串牛舌。牛肉是原條燒烤,表面鋪滿黑椒碎及粗海鹽,其中一條正是筆者的。牛舌一串有四塊、超級厚切,也即將會走進筆者的肚子。
牛脷串燒($58)共有四大塊,非常抵食。雖然切得非常厚身,但柔軟、彈牙、爽口;燒烤時間又控制得非常準確,剛剛全熟,完全沒有因為牛舌燒烤得唔夠熟而肉質又韌、兼無法咀嚼的問題。但味道實在偏鹹,之前看見師傅在燒烤時候不停灑鹽花,已擔心味道過濃。
牛脷串燒
估唔到原條燒烤的牛胸腹肉($88)切片之後的賣相會這樣吸引。每片牛胸腹肉的外圈燒得焦香全熟;中央部份則呈現鮮嫩的鮮紅色、大概只是五成熟。看到這樣漂亮的橫切面,差點以為是高級扒房的牛扒。與牛舌相同,都是配上黃芥末作為醬料,但還是不蘸才最能夠吃出牛肉原味;肉質鬆軟、又有咬口兼肉味濃郁。由於是原條燒烤之後再切片,無論味道、賣相都較先切片後再燒烤的串燒好吃。調味方面同樣偏鹹、偏濃,似乎這裏的師傅偏向重手。
牛胸腹肉
見到岩鹽燒喜知次($98)只售這個價錢,以為睇錯。鍾意食日本菜的人都聽聞喜知次是日本北海道特產的魚王,在香港食最少要幾百蚊,所以很懷疑這條喜知次熟真熟假。見到條魚的實物之後,並不是太大條(喜知次的標準尺寸),再加上金紅色的魚皮及大大隻的魚眼窩,外表真的很似。
岩鹽燒喜知次
用筷子叉開魚肉,肉質軟綿、又看見魚皮滲出點點魚油。細味一啖魚肉,肉質幼滑、味道鮮甜,又充滿油份,但卻沒有固體魚脂兼沒有任何魚腥,只品嚐到魚油的獨特香味。連着少少的香脆魚皮同吃,倍覺滋味。無論外觀、大細尺寸、甚至乎味道,都與喜知次如出一轍,就是價錢不太合理;究竟是否真喜知次?
燒煙肉番茄卷($35)。迷你車厘茄清甜多汁,配上鹹香的煙肉,是相當可口的串燒。就個人口味而言,如果能夠選用多一點點脂肪的煙肉,燒烤後能夠增加多一份甘香,味道會更好。
燒煙肉番茄卷
再去睇睇師傅燒烤的過程,烤爐上面正是串燒雞皮($30)及串燒雞脾肉($30)。順便吹吹水,原來餐廳在現址已經營業超過10年,由於地點隱蔽,主要靠熟客及推薦介紹。
串燒雞皮($30)串燒雞脾肉($30)的份量夠多、價錢又唔貴;單講賣相的話,每塊雞肉及雞皮實在太過緊迫在一起,不夠美觀。如果是什麼日本品種地雞,餐廳一定會標明,既然沒有說明,應該都是普通雞肉,自然唔會太貴。鹽燒雞皮下的多餘脂肪在燒烤之前已經預先去除,薄薄的雞皮燒烤得非常香脆。
串燒雞皮
雞脾肉則是汁燒,始終是口味問題,筆者並不太喜歡。可能是雞肉的質素問題,雞味不夠;雞脾肉雖然嫩滑,但肉質稍為缺乏彈性。
串燒雞脾肉
之前的那一份牛胸腹肉實在太過好食兼抵食,追加燒牛肋骨(半份)($198),之前問清楚侍是沒有帶肋骨的原條牛肋肉排才落單,也要求輕手啲、調味不要太重。單看外表,實在無法分辨出燒烤中的牛肋骨肉與之前那一條牛胸腹肉。
燒牛肋骨(半份)
雖然價錢差不多貴一倍,但份量也多了接近一倍,還因為部位不同,切片後分開兩碟送上。第一碟是牛肋肉的兩端及表面位置,由於直接受熱燒烤,因此接近全熟;雖然如此,但牛肋肉始終較胸腹肉軟腍,肉質並沒有因為全熟變得乾硬,即使因為全熟已經不再柔軟,仍然充滿肉汁,更加多了一種焦燶的香口。
第二碟是牛肋肉的中心位置,大約七成熟;馬上放一塊入口中咀嚼,富油香、口感軟腍、充滿肉汁,與七成熟的 USDA Prime Angus ribeye 沒有分別,正!與牛胸腹肉的有咬口及濃郁牛肉鮮味是兩種不同的滋味!
每次食串燒都以肉類為主,其實唔係好健康,尤其根本有很多蔬菜串燒可供選擇,所以追加了一支燒粟米($35),估唔到足足有一整支粟米,之前在其他鋪頭食,一串可能只得兩截。雖然並不是超甜的北海道白粟米,但依然香甜、多汁、無渣,塗上一些餐廳自家混合的香草牛油,增添一份香濃。
燒粟米
近幾年,日式爐端燒及串燒店越來越多,全部都是在銅鑼灣、中環或尖沙咀等旺區,價錢不便宜。以「炭」的食物質素及相對抵食的定價,實在有巨大的競爭力,怪不得可以在現址生存超過10年。如果不是有 openrice,在沒有熟客指引帶路的情況下,外人根本不懂得摸上門;所以,這一頓滿意的晚飯實在要多謝 openrice 的指引。
後記一:臨走時才知道原來「炭」只在每晚 7:00至10:00 營業。餐廳位處這棟租客組合如此特別的大廈,加上大廈入口隱蔽,租金應該相對便宜。否則,以這種「迆」的營業時間,如何在香港生存?另一方面,也很羨慕餐廳員工的工作時間如此短,到底他們是否有其他正職?

後記二:筆者七點多進入餐廳後,過了不久已經陸陸續續、越來越多客人,到八點半結帳離開時,整間餐廳已經座無虛席了!真的是越夜越熱鬧!心中頓起一個疑問,當年這棟大廈最風光時期,會否有很多在樓上樓下卡拉OK耍樂完畢的客人,到此宵夜?
2016-09-12
牛脷串燒
牛胸腹肉
岩鹽燒喜知次
燒牛肋骨(半份)
2016-07-12 3218 瀏覽
老公話佢好耐之前食過,覺得好食,我又心血來潮想食串燒我地嘅最愛,非牛舌莫屬喇厚切,燒完都係咁 juicy,好味到震燒雞翼燒雞皮係老公的,佢好鍾意,話好脆燒雞軟骨係我的呢個牛好淋!正
老公話佢好耐之前食過,覺得好食,我又心血來潮想食串燒
我地嘅最愛,非牛舌莫屬喇

厚切,燒完都係咁 juicy,好味到震
牛舌
燒雞翼
燒雞皮係老公的,佢好鍾意,話好脆
燒雞軟骨係我的
呢個牛好淋!正
牛舌
2015-07-18 3985 瀏覽
聽朋友講呢間店好出名, 所以一早訂咗位, 諗住同朋友慶祝生日. 接訂座電話的小姐態度已經麻麻地, 不過都無乜所謂. 即管去試下. 當日我地搵咗一段時間都搵唔到個入口, 又無指示. 結果要打返電話去問路, 點知又係個位小姐, 態度仍然很差. 原來係後巷個度入去, 唔問的話其實都幾難搵. 首先講下好味的:1) 牛脷串燒 ($58) - 厚切, 而且很多肉汁, 不會太淋亦不會太硬, 算是整晚比較出色的食物2) 燒栗米 ($35) - 粟米夠甜, 而且沒有燒焦和不會乾3) 燒雞心 ($30) - 份量比較少, 但燒得很香而以下呢幾款卻是令人失望的1) 燒蒜香黑豚配蘋果醬(鹽燒)($108) - 滿有期待. 但上碟的豚肉卻太肥, 油份太多, 其中有幾件更是一有半以上是肥肉, 蘋果醬本身可中和膩的感覺, 可惜實在太油. 即使有蘋果醬亦感覺太油. 另外肉質太淋, 沒有豚肉應有的口感2) 燒磨菇 ($23)用鍚紙包好的磨菇, 很普通而且沒有香味 3) 岩塩燒喜知次 ($98)其實是一味橙紅色皮的魚. 肉質算是不錯, 可惜沒有魚類應有的鮮味, 如配附上的醬汁還是不錯的, 可惜卻不是預期中魚的鮮味4) 燒

首先講下好味的:
3) 燒雞心 ($30) - 份量比較少, 但燒得很香

而以下呢幾款卻是令人失望的

2) 燒磨菇 ($23)
用鍚紙包好的磨菇, 很普通而且沒有香味

3) 岩塩燒喜知次 ($98)

4) 燒雞軟骨 ($30)
燒得比較乾身, 份量和賣相和在超級市場買到的急凍雞軟骨是差不多的, $30一串實在不值

不過不失
1) 鵝肝雙蛋飯 ($180)
雖說是招牌菜, 卻沒有驚喜. 個人比較喜歡鵝肝配以清新一點的配料. 這裏卻用以伴飯, 未能突出鵝肝獨有的口感和味道. 雖說仍能吃得出鵝肝的味道, 但與雞蛋一起伴飯卻是浪費了. 可惜

由於收費偏貴, 個人來說以這個價錢可以有更佳的選擇. 而且此店的服務員質素比較差 (女服務員語氣更為惡劣), 整餐晚飯也沒有人主動加茶, 整體來說有點失望

2015-07-11
慶祝紀念