2016-06-29 6045 瀏覽
Dim Sum Icon provides a new twist on traditional local dishes catering to the current Instagram era. Recently Dim Sum Icon has been in the spotlight mainly because of the Gudetama pooping chocolate buns. This restaurant previously collaborated with the Little Twin Star Concept which has now changed to Kobitios theme, based on the story of a Japanese boy finding creatures in different form of plants.Gudetama Chocolate Buns $38We were really hyped up with this one which resulted in slight disappoi
Gudetama Chocolate Buns $38
We were really hyped up with this one which resulted in slight disappointment. It was hilariously entertaining to play with but we expected the chocolate to have a richer texture. As our parents have always told us, “don’t play with your food!” we will abide and stick to other dishes instead.
Kobitos Steamed Prawn Dumplings $59
Just a traditional prawn dumpling with stickers of Korbitos on them. This didn’t make the dumpling taste any different. These stickers did create a nice photo as they represent the different types of Kobitios.
Kobitos Steamed Pork Dumplings $59
This dumpling tasted nothing like pork and tasted like the prawn dumpling just dressed differently. Presented like one of the Kobitos this dish did win points for creativity.
Recommended Dish: Kobitos Steamed Rice Roll With Chili Sauce $59
The chili sauce has lots of spice and flavours which went very well with the rice roll. The spicy sauce can over power the rice rolls therefore having the sauce on the side allowed us to control the amount we wanted.

Overall: Adding life to traditional dim sum dishes was an experience itself and for this we recommend a visit. We recommend going for the gimmick and reasonable dim-sum, for good traditional dim sum go elsewhere.
Value For Money: The restaurant justifies the price and was reasonable considering being central Lan Kwai Fong.
2016-06-11
  • Kobitos Steamed Rice Roll With Chili Sauce
2016-06-18 528 瀏覽
經常經過這一間餐廳,看見門外的屁桃君。今天終於有機會一試。由於朋友趕時間,所以只叫了兩樣最出名的點心:屁桃君鮮奶包和懶蛋蛋巧克力包。戳爛屁桃君的嘴,鮮奶夾心就流出來 嘻嘻超噁心的但也很好玩戳爛懶蛋蛋的屁屁(●°u°●)​ 」屎色的夾心流出來了 但還是很好吃的吃這麼萌的點心幸福感超高!只是有一點不足,收了茶位費每人十元,卻沒有人問我們喝什麼,雖然是自己在餐牌上寫,但我們忘記叫茶也沒有人提醒。希望服務可以再周到一些
戳爛屁桃君的嘴,鮮奶夾心就流出來 嘻嘻超噁心的但也很好玩
吃這麼萌的點心幸福感超高!
懶蛋蛋巧克力包
屁桃君鮮奶包
超可愛❤️❤️❤️
外面的屁桃君
2016-06-19
10 分鐘 (堂食)
懶蛋蛋巧克力包
屁桃君鮮奶包
  • 奶皇流沙包
自從上次黎食過之後我就念念不忘佢嘅松露翠玉瓜餃,決定今次夜晚再黎(加上因為我有張夜市$60 coupon Haha!)佢全日menu都係一樣,啱晒啲夜晚都想食點心嘅人啦!P.S~佢地MENU上嘅名係好聽好多嘅~不過我已經唔記得晒唔知咩尖椒 - 呢個辣辣地,同埋未食過有呢啲鬚鬚包住嘅尖椒,得意又好味!松露翠玉瓜餃同松露翠玉瓜蛋炒飯- 清清地但好好味裡面有炸豆卜嘅腸粉- 外軟內脆,正松露翠玉瓜餃好似叫串咀花枝丸 - 外面層貌似雲吞皮無食,淋嘅~ 不過粒花枝丸包住啲杏仁片好食~見到好多女仔叫左好多(有喊有甜)嘅野,諗住佢地都係主要影下相,點知真係全部都食得晒!足以證明真係好食啦!
)佢全日menu都係一樣,啱晒啲夜晚都想食點心嘅人啦!

P.S~佢地MENU上嘅名係好聽好多嘅~不過我已經唔記得晒
松露翠玉瓜餃同松露翠玉瓜蛋炒飯- 清清地但好好味
裡面有炸豆卜嘅腸粉- 外軟內脆,正
松露翠玉瓜餃

足以證明真係好食啦!
2016-06-14
用餐優惠
優惠券
原本諗住去潮聖 Little twin stars⭐️, 點知道原來已經換左醜比頭...原本有d失望😅,但見到屋企人對醜比頭既好奇👀同熱情❤️,我又興奮埋一份🎉😁咁多樣點心入面 最 yummy 係咸水角!造型一百分💯!味道都是一百分💯食到係新鮮炸!👏🏻鮮蝦炸雲吞都係新鮮架,好好味!👍🏻👍🏻recommended!! 💪🏻個菠蘿🍍炒飯份量有d少,2,3個細碗就無喇!😋都不過不失啦! latte 就好失望,唔啱我口味,偏酸! 三個人500蚊,臨走時,親愛的媽媽仲係咁影相,見到佢燦爛既笑容✨,實在係priceless! there is something money can't buy...and that's it! 💁🏻

latte 就好失望,唔啱我口味,偏酸!
三個人500蚊,臨走時,親愛的媽媽

• 咸水角
2016-06-07 481 瀏覽
成日睇fb見到点心代表的post .賣相非常靚,心想以為得個樣。這天在中環做完,已經六点半,經過点心代表,就不仿試試!一進店以為是boutique. 感覺有點像米蘭10 corso como. 入到𥚃面才是餐廳。餐廳環境不像傳統茶樓、感覺型格。似巴黎時尚有型的cafe. 還見到朱慧敏就坐在中間的長枱進餐。我坐卡位。看看menu, 價錢在中環區都ok. 選擇非常多、以為只食醜比頭點心。原來剛新出火星的後裔,個名的攪笑😂。還有小菜!喜歡試新菜式的我,點了火星食物、一個叫串咀花枝丸😂、木乃伊仲有蝦你眼凸炸雲吞。味道不錯!原來食巳不只是,色、香、味,還有影、美、趣!再試小菜、賣相好fusion. 試了牛魔王、口感特別。好似天婦羅牛排。配了個汁,是用中式的麻辣加西式的黒椒。好味!還有一個菠蘿炒飯,以前要食起碼四、五人先食到! 這個小型菠蘿,兩人份量剛好!服務方面,還可以啦!
還見到朱慧敏就坐在中間的長枱進餐。我坐卡位。
服務方面,還可以啦!
2016-06-04
  • 菠蘿小甜豬
  • 串咀花枝丸
  • 木乃伊尖椒
2016-05-26 519 瀏覽
為左個嘔奶醜比頭而來,其實只不過係印左公仔上點心度,預左好睇唔好食。不過食物質素係比想像中好,唔會唔好食。不過個環境可以再多d醜比頭,唔知點解,個水壺仲係用緊little twins star,無乜誠意喎 個嘔奶包都ok,玩到凍晒先食,流心都變實心。舊屎好硬,唔好食,得好少練奶,要追加。燒賣顏色幾鮮豔,好似好毒咁,但又ok wor。

個嘔奶包都ok,玩到凍晒先食,流心都變實心。

舊屎好硬,唔好食,得好少練奶,要追加。

燒賣顏色幾鮮豔,好似好毒咁,但又ok wor。
2016-05-15 436 瀏覽
農場精靈點心粉屁桃鮮奶流沙包🍑 ($49)平時食奶皇流沙就食得多,但呢個就唔同,係鮮奶流沙包。味道又唔錯,甜甜地,個餡似煉奶🍼,而個樣就好cute cute!小花頭燒賣🌸 ($59)其實同一般燒賣係一樣,只係樣就可愛好多喇!同埋司令覺得皮厚左少少,但因為造型關係,咁又難免既!粉屁桃鮮奶撻🍑 ($39)咁多食物,最唔滿意就係佢☹️!可能係我太遲食,已經凍晒掛。撻皮唔穌唔脆,係淋既,而且咬到中間個餡同皮中間有層野,唔知咩嚟🤔,感覺有啲似係個皮未熟晒咁,但餡呢係唔錯既!
農場精靈點心

粉屁桃鮮奶流沙包🍑 ($49)

小花頭燒賣🌸 ($59)

粉屁桃鮮奶撻🍑 ($39)
2016-05-14 475 瀏覽
Dim Sum Icon今次同醜比頭Crossover🍑D點心好醜樣😂 味道竟然唔差😮醜比頭燕麥蛋黃流沙包 $49蛋黃非常流心 味道好濃好正😁😁而且熱辣辣 所以食嘅時候要小心d 粉屁桃鮮奶流沙包 $49成個包都好Pink呀🍑😆鮮奶比蛋黃冇咁膩 唔錯👍🏻 粉屁桃燉奶椰皇 $59好香椰子味 但略嫌唔夠滑🤔 小花頭朱古力慕絲 $39朱古力味好重好驚喜😳👍🏻不過食得哂會覺得太甜
Dim Sum Icon今次同醜比頭Crossover🍑

小花頭朱古力慕絲 $39

朱古力味好重好驚喜😳👍🏻

不過食得哂會覺得太甜
2016-05-10 482 瀏覽
粉屁桃鮮奶流沙包 $49評分:🌟🌟醜比頭蝦餃 $59評分:🌟🌟🌟奶奶頭木糠布甸 $39評分:🌟🌟🌟小花頭朱古力慕絲 $39評分:🌟🌟🌟小花頭燒賣 $59評分:🌟🌟🌟黃金寶炸饅頭 $39評分:🌟🌟-點心icon既醜比頭theme新menu launch左一段時間喇!肥桃既鮮奶流沙包同炸饅頭夠哂好玩岩影相(仲有勁耐冇食既雪餅!),蝦餃同燒賣蝦夠滑且花花燒賣堅係好靚,仲有盆栽甜品味道都有驚喜地好食,連小編都心郁郁想試!而且幫襯完仲可以玩佢既selfie機,同肥桃自拍飽!
粉屁桃鮮奶流沙包 $49
奶奶頭木糠布甸
小花頭燒賣
黃金寶炸饅頭
2016-05-10 4605 瀏覽
友人好愛黃金💩,知道香港嘅點心代表有crossover ,所以就嚟朝聖一番😁去到已經見到有好多Kobitos嘅禮品可以買,好靚好cute!!不過就貴左啲😆餐廳裝修好靚,中環店比尖沙咀店大好幾倍,想坐得舒服啲就去中環店喇👍🏻啲餐具真係好靚,如果可以拎走就好喇😆 (平時當我serve飛機上嘅大陸乘客,佢地都會將飛機上嘅餐具偷偷拎走當souvenir 架😂)我地叫左好多野食!我都忘記左個名,但食物有蝦餃,奶黃包,雜菇炒飯,黃金屎燕麥包,黃金屎菇菇腸粉,魚子蝦沙律...仲有3個甜品,60%朱古力蛋糕,米糠布甸,朱古力mousses!!蝦餃好入味,夠juicy,蝦亦好足料👍🏻屁🍑奶黃包同黃金💩燕麥包就有點太甜,賣相滿分,但味道就差啲!黑松露雜菇炒飯勁好味!!好香,又多菇菇😍不過就油左少少!黃金💩菇菇腸粉亦都好讚,唔沾soy sauce都夠哂味!入面有腐皮,菇同翠肉瓜,係素架😁😋魚子蝦沙律味道ok,食一個就夠哂,因為都有啲甜,會有點流😆不過我食唔出係apple or pear😆3款甜點最愛60%朱古力蛋糕,唔係軟軟嘅,朱古力嗰part有少少硬身,好鐘意個口感!木糠布甸口感好滑,友人不太喜歡,但我好

蝦餃好入味,夠juicy,蝦亦好足料👍🏻
黑松露雜菇炒飯勁好味!!好香,又多菇菇😍不過就油左少少!
木糠布甸口感好滑,友人不太喜歡,但我好喜歡😂好足料,好多餅乾碎喺底👍🏻
朱古力mousses除左頂嘅幾粒朱古力好好味,我就覺得其他都普通左啲,無乜特別!個底有啲啫喱,其實材料都好足嘅😆

服務就100分!所有serve過我地嘅staffs都好好笑容又helpful!!老闆亦都好好人!我成日都話一間餐廳,服務都好重要!!

走嘅時間,個金髮哥哥話可以憑收據影相,佢非常之好!幫我用屁🍑公仔令我仔仔望鏡頭,又好有耐性介紹餐廳同屁🍑合作嘅點滴比我地知,讚
👍🏻👍🏻👍🏻
我地買souvenir 之後,問佢可唔可以影多張,佢都好好人比我地影多張!真係太好太開心😁
2016-04-18 3437 瀏覽
不論是什麼年代, Sanrio 總是陪伴我們成長的,不論是什麼年紀的,心目中總有喜歡的。只要有餐廳與卡通人物做 crossover,必會成為大家追捧的。今個週末和中學同學去行山,最有趣的是地方對, 路線卻是另一番風景,比想像中多了一點難度。然而在高高的山上,風和日麗,綠油油一片, 確是心曠神怡,很舒暢的感覺。完成後我們決定吃一頓豐富的午餐, 獎勵一下。於是來到朋友超喜歡的限定 Little Twin Stars 的點心店。大概已經是下午茶的時間,客人不算多,我們左拍右拍下就入座了。我雖不是 Twins Star 的粉絲,但置身於這環境,滿是 Little Twin Starts 的餐具,也多一份童真。先點花茶, 因為每位會獲贈Twins Star 杯墊, 也不理那 $20 一位的茶錢! 至於杯墊當然已轉贈好友,為了朋友可以食滿 $500 換購禮物, 我們差不多點了大迎部份有 Little Twin Stars 圖案的點心。 先來原粒帶子燒賣,是瘦身的 Twins star, 不計他們的身型,帶子入口挺鮮爽的,燒賣肉汁也豐富,味道不錯的。 滿滿的水晶白蝦餃,餃皮彈彈的,內裡蝦肉也

滿滿的水晶白蝦餃,餃皮彈彈的,內裡蝦肉也很足料,雖然只吃那星星掃,也不覺得失色。
不論是在那裡,我也會點奶皇包的,所以點了蒸奶皇流沙包。脹脹的包挺著 Little Twin Stars 的面,倒是可愛。奶皇流沙包,果然很流心,也是水準之作。
Little Twin Stars 鮮蝦腸粉,其實只有面的有圖像,我們當然讓給好友吃, 鮮蝦挺大隻而且爽彈,腸粉也很滑溜。

估不到有一個健康的海鮮五穀炒飯,有甘荀星星,粟米,青口,鮮蝦,炸魚仔,而 Little Twin Stars 被印到一塊魚柳上,很驚喜。材料豐富,而且炒得飯粒分明,真的比想像中好吃!

至於鮮奶蛋撻,用上撻皮,如果可以更鬆脆,會更合我口味。

而燉蛋椰皇就個個讚好,陣陣椰香,燉蛋滑溜,很滿足的一個甜品
為了朋友,今餐吃得貴一點,也沒有關係吧!
2016-03-26
2016-04-17 683 瀏覽
醜比頭是朋友最喜歡的卡通,一知道點心代表跟醜比頭cross over,她便邀約我一起去一試。中環這暗較大,也有多一些醜比頭的裝飾,還者photo booth.原以為人會很多,所以還早點到,可能時間真的較早,人真的不多。點菜全權交給朋友發板,menu 也是醜比頭,的確挺精緻但醜比頭的菜式價錢會較貴,而有一些菜式是中環店才有,粉絲要留意。 必點鮮奶流心包 真的很有創意,而且做得挺像的外型 員工教我們的"正確食法" 哈哈。很有趣味味道比預期好吃,奶香包也香軟。腸粉真的不錯,比想像中滑,旁邊有麻辣雞絲,伴著一起吃,減低辣味。但旁邊那個炸的東西完全不知道是什麼。鮮蝦菜苗餃,size 很大,蝦的size 也不少,皮也不厚,讚!原本以為這些gimmick 東西應該虛有其表,但這次的食物水準真的不錯,只是價錢有點貴。如果是醜比頭的粉絲不妨一試

點菜全權交給朋友發板,menu 也是醜比頭,的確挺精緻
必點鮮奶流心包
真的很有創意,而且做得挺像的外型

員工教我們的"正確食法" 哈哈。很有趣味
味道比預期好吃,奶香包也香軟。

如果是醜比頭的粉絲不妨一試

2016-04-14 699 瀏覽
三月見到有報導講點心代表同醜比頭crossover,即刻同朋友約左去食!一到門面就見到大大隻醜比頭係到,坐低就即刻叫野食,嗌左:鮮奶流心包:外觀好可愛,包夠軟熟,餡料係椰汁味勁重,可惜我唔鍾意椰汁。屎樣饅頭:造型搞笑,外面脆卜卜,入面都軟熟,下面加塊旺旺雪餅,唔錯!咸水角:皮夠脆,不過餡唔夠多蝦餃:有三隻唔同嘅人物係蝦餃上面,好得意,同埋蝦都幾多!叫埋杯桃特飲,不過唔係桃味,係有陣橙味,d冰勁大粒,所以可唔洗嗌!

一到門面就見到大大隻醜比頭係到,坐低就即刻叫野食,嗌左:

咸水角:皮夠脆,不過餡唔夠多

蝦餃:有三隻唔同嘅人物係蝦餃上面,

好得意,同埋蝦都幾多!

2016-04-13 677 瀏覽
雖然之前係尖沙咀個間食完雙子星主題之後下定決心唔會再來,但見到今期主題係醜比頭都係忍唔住想試下,所以就揀左貌似評價好D既中環分店。因為唔想排隊,所以揀下午2點幾來,點知都係要等,等左15分鐘啦。中環分店大好多,環境亦都比尖沙咀間好。三個人點左一籠流沙包,一籠流奶包,一籠蝦餃,一碟炸饅頭同一個椰子燉奶。個人最中意係流奶包、炸饅頭同椰子燉奶。流奶包流心程度高,我食到有D椰子味,包都好鬆軟。而炸饅頭整成咁樣真係好有創意,炸得好香脆,仲淋左煉奶,而下面仲有旺旺雪餅!椰子燉奶味道都幾驚喜,好滑,好香椰子味,仲可以刮埋D椰子肉一齊食添。蝦餃味道都可以,皮唔會好厚,蝦肉都幾彈牙。但流沙包就比較失望,料好少,流心程度亦不高,比較普通啦。總既來講都比想象中好食啦!

蝦餃味道都可以,皮唔會好厚,蝦肉都幾彈牙。
但流沙包就比較失望,料好少,流心程度亦不高,比較普通啦。
總既來講都比想象中好食啦!
15 分鐘 (堂食)
2016-04-10 742 瀏覽
同朋友晏就碌左去中環間DIM SUM ICON(因為聽聞喱間比起TST果間大啲同無咁多人).未去到門口就離遠已經見到大大隻嘅桃子君🙈好打意呀間野係B/F黎嘅,大家需要行落一層樓梯,行落去嘅途中你係會見到桃子君同奶奶頭(好可愛呀)餐具有部分都轉左佢個嘜頭一見到奶奶頭就點左佢先,賣相比個Like佢炒飯就一般般…偏淡(連平時食開清淡嘅朋友都覺得無味)紅蘿蔔造型嘅咸水角同平時食開嘅咸水角有小小唔同,個皮比較軟身,外面都好鬆脆蝦蛟…味道普通因為果皮偏厚味道幾特別,似杏仁又似椰汁係幾吸like吱佢出黎嘅時候嚇死我…差小小就吱左落我塊面到走之前記得問佢拎把扇免費嫁
.未去到門口就離遠已經見到大大隻嘅桃子君🙈好打意呀
餐具有部分都轉左佢個嘜頭
一見到奶奶頭就點左佢先,賣相比個Like佢
炒飯就一般般…偏淡(連平時食開清淡嘅朋友都覺得無味)
紅蘿蔔造型嘅咸水角

同平時食開嘅咸水角有小小唔同,個皮比較軟身,外面都好鬆脆
蝦蛟…味道普通
因為果皮偏厚
味道幾特別,似杏仁又似椰汁係幾吸like
吱佢出黎嘅時候嚇死我…差小小就吱左落我塊面到
走之前記得問佢拎把扇免費嫁