2016-12-31 1054 瀏覽
睇食評,諗住試下,服務差意料之內, 泰式滷水豬脾飯完全冇味 , 海南雞飯平平無奇, 檸檬茶完全冇茶味 ,食物味道比最差好少少大家吾好祈望甘高, 並吾係好似其他人講到甘好食,一定吾會有下次
2016-08-25 3310 瀏覽
昨天因為要到客人公司開會便來到荔枝角區, 驚趕不及唯有在這邊搵食, 因是食Lunch時間眼見的餐廳都很多人, 剛好見到一間上樓的, 就即管上去試試, 這裏都一樣是企滿人等候, 心想應要等好耐了, 便上前問問一位可否安排, 等了3分鐘左右侍應安排下我可以入座, 環境上全為橙色主調設計突顯光猛, 眼見好多人都係叫海南雞飯當然唔執輸咁叫返個, 碟飯一到D飯黃色已好搶眼幾吸引咁!原來係黃薑飯食落就油左小小 , D雞都有雞味(好似拍緊飲食節目咁, 因為依家D雞好多時真係無雞味仲要鞋到死)又唔算肥又大舊又滑滑地, 而個老火例湯真係冇咩味精咁, $50仲有碗冇味精的老火例湯送合理亦算抵食, 唔怪之得佢上樓都咁多人等, 若朋友去開荔枝角都會叫佢試下.
冇骨海南雞飯
2016-08-24
3 分鐘 (堂食)
冇骨海南雞飯
  • 海南雞飯
2016-08-23 2099 瀏覽
最近公司調左我嚟到荔枝角呢邊返工,呢區中午出街開餐都好多選擇,同事介紹呢間上樓的去骨海南雞飯話好好食,咁就要試啦!嘩!中午時段人山人海,好在有個女侍應安排得很好很有秩序..........等了不到10分鐘便有位了 我叫左個去骨海南雞飯套餐,肉質軟滑,沒有過多嘅肥膏,食落一啲都唔覺油膩,再加上個雞醬配襯食落很香口 ~~ 靈魂嚟喇,海南雞 ; 至於個油飯,顏色睇落唔似平時雞油飯咁吸引,但粒粒分明,入口爽身,最岩我呢種怕太肥膩既人,配上甜醬油,超好餸飯!套餐可選老火湯或飲品,天氣咁熱我選擇了凍奶茶,茶香奶滑好飲我同事就選了老火湯,她飲完成碗都無話好口渴,仲話味道有啲住家湯的感覺很濃郁,真的是沒有味精,下次一定要試。呢個絕對係精明午餐之選!下次要試另一招牌泰式鹵豬脾飯先得呀.

;

招牌泰式去骨海南雞飯套餐
套餐可選老火湯或飲品,天氣咁熱我選擇了凍奶茶,茶香奶滑好飲

2016-08-22
10 分鐘 (堂食)
招牌泰式去骨海南雞飯套餐
  • 招牌泰式去骨海南雞飯
2016-08-17 1280 瀏覽
今日去食咗個海南雞飯同小食併盤, 海南雞飯D飯好油, D雞又油又無雞味 個0茶無茶味, 真係食乜無乜味, 唔怪得牆上貼上話多要醬油加3蚊碟併盤全部炸物, 炸雞中翼, 炸咖哩角, 炸虾春卷, 炸札肉, 唔知係未差唔多3點師傅可能已經收咗工, 炸出嚟D嘢又多油又黑, 成餐飯食咗好多油落肚

2016-08-17
2016-08-11 920 瀏覽
一間餐廳可以有幾差?呢間就令你知道咩叫當啲客係乞丐!首先,有個身材肥胖嘅女侍應走黎上菜,佢見張餐牌仲係枱到,居然喝我:幫我執番張餐牌上去!(原句,一字不漏)就連隔離枱個男人聽完個女侍應咁講,都即刻同佢友人講個女侍應一啲禮貌都無,間餐廳服務太差,一定唔會再食!咁佢服務態度再差,我都要食埋我喊左嗰碟飯嘅。但呢我無諗過我未食完已經被人問係咪食飽,可唔可以收。本來佢問當然無問題,慘就慘在個女人問嘅同時已經伸埋隻手落我碟飯,手指仲掂到啲飯添。我食曬未亦因此不再是個問題,高招!好啦,到最後埋單。個女侍應原來除左唔識禮貌外,亦都唔識計數!見佢找少$2即時同佢講,佢居然就咁掟個$2比我,然後好似啞左咁一句唔好意思都無!如果你唔想出街食飯食到好似比人當乞丐咁,荔枝角真係有更多更好嘅選擇!
一間餐廳可以有幾差?呢間就令你知道咩叫當啲客係乞丐!

2016-07-28
10 分鐘 (堂食)
午餐
2016-07-14 1095 瀏覽
見左咁多次個名,今次係第一次黎食,餐廳感覺似自點自取既快餐,不過原來都有人帶位同點嘢食 叫餐有湯或熱飲送,凍飲加兩蚊,今日係佛手瓜湯,味道還可以,唔太咸唔太淡,雞腳就無咩味,咬落仲有種雞腥味,可以不用吃。 叫左份招牌海南雞飯,還可以,姜黃飯就較淡味,雞都幾滑,只是雞皮較厚,有點油,不過點佢地既汁食,還可以,所以我將汁都倒了飯上一起吃了。 又搞點一個lunch

又搞點一個lunch
2016-07-12
15 分鐘 (堂食)
2K
2016-06-11 2788 瀏覽
本來我們是專程來 億利工業中心 去 程班長 吃東西的 .... 無奈 程班長 實在太旺場而我們又不習慣等位, 於是到了大廈的另一邊的餐廳開餐 .... Menu ~ 我們點了, 泰式去骨海南雞飯套餐 $50 (海南雞飯 + 餐飲)香飯, 飯粒煙韌, 入口軟綿, 略嫌未夠油香 ~海南雞, 肉質細緻嫩滑肉厚, 雞味濃香, 皮爽少肥 ~凍奶茶奶下得過多, 蓋過了茶香, 味道不平均 ~ 本篇完 ~
Menu ~
香飯, 飯粒煙韌, 入口軟綿, 略嫌未夠油香 ~
海南雞, 肉質細緻嫩滑肉厚, 雞味濃香, 皮爽少肥 ~
凍奶茶
奶下得過多, 蓋過了茶香, 味道不平均 ~

本篇完 ~

2016-04-02 1801 瀏覽
荔枝角餐廳好多,但好食而價錢大眾代既餐廳除左茶餐廳就無太多選擇,呢間既海南雞飯基本上每兩星期就會黎一次,一黎佢價錢大眾化,二黎當然係佢既味道不錯佢既雞係無骨既,所以可以啖啖食落口都係肉,皮唔會好肥膩,飯係油飯,乾身,食落去唔會太大油膩感,但飯後就感覺好飽佢個餐可以配湯或飲品,我次次都揀湯,因為佢係無味精既湯,味道都唔錯,$40有碟飯,仲有湯,簡直超值

2016-03-10 1305 瀏覽
今日公司開會開到3點先放飯!醒起附近有間食海南雞飯一直想試~但佢平日收5點都無機會夜晚黎食!呢間係公廠大廈入面~近荔枝角地鐵站都好易揾!入到去鋪頭~主色用橙色好鮮明!加上有大大個窗口~少左工廠大廈焗促又沉悶既感覺!1坐低原本有唸過叫下午茶,因為價錢好抵,只係$26有個粉餐。但黎得呢度始終抵唔住頸要試下個海南雞飯。去骨海南雞飯+熱檸蜜($50)首先無唸過叫熱檸蜜唔洗加錢~個飯黎到又幾大碟!雞油飯點都香過又好食過白飯,d雞都唔係細細舊碎濕濕~而係啖啖肉仲要好嫩滑~幾有水準~果然無叫錯!個汁就間間都係咁上下架啦~甜豉油同海南雞酸汁~撈飯無得頂!

去骨海南雞飯+熱檸蜜($50)
  • 泰式去骨海南雞飯
2016-03-01 886 瀏覽
點了泰式海南雞飯,送西洋菜湯。湯標註冇味精,雖稍欠火候,中上之選。海南鷄飯,是胸肉,只吃鷄時有淡淡麻油香,滑,肥瘦適中,沒多餘皮下脂肪。高質!配2種醬汁,黑豉油及泰式醬。黑豉油非濃稠的那種,有豉香,帶點點甜,佐鷄一流。泰式醬,甜酸適中,帶淡淡的微辣及薑香。可中和油飯的油膩感。飯夠油香,唯油的份量稍多碟底有明頭的油餘下。總體來說,值得推薦。
點了泰式海南雞飯,送西洋菜湯。

湯標註冇味精,雖稍欠火候,中上之選。

泰式海南雞飯
2016-03-01
泰式海南雞飯
2016-02-07 1336 瀏覽
現在的食肆有很多都搬上樓上發展,尤以工廠區為甚,由於香港勞工短缺加上製造業一直走下坡令到大量工廈長期空置,靈活的商人更趁機改變工廈用途,將空置的單位改建成為展覽埸、健康中心、室內野戰埸、食堂等等。但基於衛生和消防條例所限,這些工廈食肆表面上都只能作為工人食堂之用,絕對不能展示任何招牌或廣告標語向外宣傳,所以如非熟人推薦,相信大家即使在工廈經過也難以發現這些食肆的存在。這家泰式餐廳「為食雞」位於長沙灣道億利工業中心一樓,跟「程班長台灣美食」同一樓層,主要提供泰式飯餐、泰式湯粉餐、咖喱系列以及多款泰式特色小食和飲品,以泰式去骨海南雞為招牌菜。普通的工廠食堂裝修格局,全店以明亮橙色為主,加上從大玻璃窗透入的陽光,感覺十分開洋明朗泰式去骨海南雞飯套餐 HK$50 (配黃油飯及老火例湯或熱飲)海南雞肉質幼嫩可口有嚼勁,皮爽滑並夾雜油香,精彩的是在皮與肉之間的一層啫喱,食在口中香而不膩,最重要是完全無骨,單以海南雞而言,絕對水準之上。蘸雞的黑醬油又濃又黑,另一邊是秘製酸辣蘸醬,味道獨特, 蘸雞外也好下飯。黃油飯不是太油膩,但雞味並非太特出泰式鹵豬脾飯套餐 HK$50 (附送老火例湯或熱飲)口味近似
泰式去骨海南雞飯套餐

泰式去骨海南雞
泰式去骨海南雞飯
泰式鹵豬脾飯套餐
泰式鹵豬脾飯套餐 HK$50 (附送老火例湯或熱飲)

口味近似客家梅菜扣肉,但伴碟的不是梅菜,似是咸菜。食鹵水豬脾最重要是肥而不膩,第二就是香濃的鹵水汁,缺一不可,而這店的鹵水豬脾正正做到這兩點,加上泰式酸辣汁非常好味,令到胃口大開
附送的老火湯是青紅蘿蔔雞腳湯
2016-01-11
泰式去骨海南雞飯套餐
泰式去骨海南雞
泰式鹵豬脾飯套餐
因為食唔到程班長而轉戰呢度!一心諗住點招牌菜海南雞飯,落單時女收銀員話 :冇海南雞飯,冇豬頸肉,冇榨菜乜乜乜....我地唯有退而求其次,點口水雞餐,把女收銀員再叫來,佢嘅回應係:所有雞都冇呀,你再諗諗。然後好冇禮貌地行開。廚房那邊大叫"豬排賣哂"。一間餐廳未到兩點可以餐牌上一半食物都冇供應,好難令人接受。而且要不斷追問先知有咩可以食,感覺不良好!!最後我們點了普通食物:香茅雞排,雞翼米線&濛粉。老實說,食物質素是可以的。雞翼煎到金黃剛剛好,也入味,但香茅未不重。米線質感好,有咬口,而味道帶點甜。跟餐飲品沒什麼特別。但女收銀員的態度&餐廳嘅食物供應安排,好難令人回頭光顧。之後有些男食客來光顧,女收銀員很用心地一次過向他們簡介有咩食物係暫停供應。可能我地係女食客,所以冇呢個優待。Btw, 有客人知道成個餐牌有一半食物冇供應,即刻離場,有吉士!!
因為食唔到程班長而轉戰呢度!

然後好冇禮貌地行開。廚房那邊大叫"豬排賣哂"。

最後我們點了普通食物:香茅雞排,雞翼米線&濛粉。

但女收銀員的態度&餐廳嘅食物供應安排,好難令人回頭光顧。

香茅雞排濛粉
2015-12-24
2015-10-19 1300 瀏覽
同同事去了附近上樓食堂 名為為食雞 以去骨海南雞為招牌菜 普通的工廠食堂裝修格局 墻身髦以黃色 感覺有點非一般的怪怪感 叫了個香煎咸魚茸肉餅飯加凍奶茶 三塊不薄的肉餅鋪在白飯上 伴以少許雜菜 有味醬油另上 醬油味道一般 未見突出 但肉餅卻煎得很好 很香脆 不乾身 味道適中 還偶有咸魚的霉香味在肉餅中 整體以40多元的價錢 可以說是非常不俗
同同事去了附近上樓食堂 名為為食雞 以去骨海南雞為招牌菜
2015-09-21
2015-10-13 927 瀏覽
朋友知道我素來嗜食海南雞 告之有間樓上店據聞不俗 今日有機會經過此地 便順道拜訪一下 甫入店內滿目皆是泰式去骨海南雞的廣告 主打招牌菜 來一份吧 油飯的雞味並非太特出 反而顏色比黃油雞還黃 感覺有點怪怪 雞本身應該釆用黃油雞 試了一件連皮帶肉 皮爽滑並夾雜油香 肉質幼嫩可口 精彩的是在皮與肉之間的一層脂肪 因溫度關係形成啫喱狀 食在口中香而不膩 一絕 可惜用來沾雞的醬汁就欠缺心思 單以海南雞而言 味道絕對水準之上
2015-09-10
2015-09-30 1021 瀏覽
又再次幫襯“為食雞”,之前因為餐廳抽風系統嘅問題,筆者也盡量避免嚟呢度用膳,但由於同事好想品嘗佢哋嘅海南雞,所以唯有跟大隊,再次去到“為食雞”食晏。仔細翻閱餐牌,突然想試下餐廳推介嘅泰式鹵豬脾飯,因為印象中泰國除咗海南雞好味之外,鹵豬肉也相當出色,所以是日就揀咗泰式鹵豬脾飯。食物上枱,單看外觀,心想應該味道還不錯,一吃之下,期待像被錘子一擊即碎似的,頓時破滅,外皮乾燥口感乏味難嚼,肉質依稀還能嚐到一絲絲冷凍味,有點僵硬的感覺,很明顯解凍后,並未妥善的處理,就急著推出,這種錯誤很容易使人望而生畏~整碟飯唯一可取之處是其鹵水汁,尚算及格。經過這次的用膳經驗,此餐廳的泰式鹵豬脾飯將會被筆者納入“不可再試”的小筆記本裡,也成為極少被筆者打入“冷宮”的食物之一。
2015-09-23