2017-10-25 596 瀏覽
一間以蜆為主題嘅火鍋店.真心伏_到爆炸. 蜆肉鍋除咗辣之外就乜都冇. 蜆肉又細又腥又有沙,越食越腥,食出人生各種辛酸苦澀. 叫咗一碟松露墨魚丸.我同我嘅朋友仲要玩遊戲猜輸食.真心食枱面嘅嘢係一種懲罰. 除咗雞泡魚乾同啤酒係正常之外,完全係個伏. 食完之後仲成身臭蜆味. 當你離開餐廳嘅時候.由你嘅衫褲袋都會發出你對呢間餐廳嘅厭惡味.究竟自己啱啱食咗啲咩. 埋單俾錢.我哋四位朋友位位二百幾.真心覺得自己蝕_左. 真心不可一不可再.
2017-03-04 1890 瀏覽
招牌龍蝦海鮮煲👍👍👍味道簡直一流真係好正,第一次帶男朋友黎,佢第一時間試飲啖湯,成個幸福樣咁就知好正喇!!!海鮮係好足料嘅 一隻龍蝦 四隻蝦 有好多蜆同雜菜菇😋,叫左幾款邊爐料,最生猛就係隻田雞,仲識郁架,但有個美中不足係想叫卜卜蜆煲個時同我講冇優惠,$98 原價($168)我Book左9:00,因為計入座時間,優惠時間係9:30 冇同我講過亦冇寫明,我問先講😒👎,氣憤唯有下次先再食過!!!$20蚊隻生蠔 係好低嘅 好重海水味,不過有小小腥 有1/2隻有少量殼粹 但都OK嘅。
招牌龍蝦海鮮煲👍👍👍
2017-03-02
慶祝紀念
紀念日
2017-02-09 2303 瀏覽
食物質素相當麻麻, 九點半後追加嘅生蠔更加一早已經賣曬, 根本就冇可能食到, 所謂嘅海鮮湯底所謂嘅龍躉湯底海鮮數量同龍躉數量都非常少, 完全一啲都唔新鮮, 六個人食咗二千四蚊我靜係食左豆腐,黃牙白,牛內(好通透既)同烏冬, 所謂嘅帆立貝刺身我淨係見到檸檬, 我相信争鮮廿零蚊嘅都仲好食過佢十倍, 員工服務質素就見仁見智啦有啲好有啲唔好啦, 但係連醬料都要加144蚊, 嗰啲卜卜蜆仲衰過我係大排檔食嘅炒蜆 ,湯底冇嚟味道, 呢間都會畀我 bad list 唔會再去㗎喇, 上述只係個人意見。
2017-02-08
2016-12-08 2958 瀏覽
不愧以魚、海鮮為名,芫茜皮蛋湯底也是奶白的魚湯,一上檯,魚香襲來!鯇魚片、鯇魚腩:鮮、脆👍🏻👍🏻鯪魚釀冬菇:一上來,六集飽滿脹卜卜,已引人,吃了,魚彈牙加冬菇香,正到呢⋯⋯😋😋😋芝心墨魚丸:彈牙,有咬口,真材實料😋牛肉、黑豚肉、萵荀、淮山,都是水準啦!響鈴呢⋯⋯吃過最好的了,其他食肆的,只是一般般啦🙊訂檯入座時,雖講明限時1.5小時,因是閑日,沒人等可繼續吃;服務又殷勤又寬容!在此打邊邊,簡直是享受😊😊btw,三丁友,沒點的蜆鍋,隔離檯狂讚,邊吃邊說好食,想點呀⋯⋯他們四人每人都是滿滿一碗殻,太多蜆了吧,下次集齊人馬要試!
鯇魚片、鯇魚腩:鮮、脆👍🏻👍🏻
芝心墨魚丸:彈牙,有咬口,真材實料😋
牛肉、黑豚肉、萵荀、淮山,都是水準啦!
響鈴呢⋯⋯吃過最好的了,其他食肆的,只是一般般啦🙊

2016-12-07
2016-11-30 1966 瀏覽
友人介紹此火鍋店,就去試試。原book了7:30,因7:00早到了,卻因限時關係,明白的便於門外等候。坐低了,因剛剛shopping完一袋二袋,問可以有多張椅擺放,各侍應懶忙回覆等等,明白的,再過一會再問回覆沒辦法,算了自己想辦法。柯打了:雞鍋、牛、餃子、炸腐皮...(食物ok的一般啦)、水晶粉(好味道的) ⋯ 而中途追加了一次柯打,死追懶追都未有,服務欠佳。明白的,我不會再來了。

明白的,我不會再來了。

2016-11-11
2016-11-14 1596 瀏覽
打邊爐最緊要湯底同食材新鮮,為食魚就能夠一次性滿足晒我地,大飽口福。先來龍蝦湯底、鮮甜滑口、 味道香醇,回味無窮,涮起黎别有風味。將海鮮的鮮美之味原本呈現出黎,食起黎清潤可口十分鮮美。再加上新鮮火鍋菜品。 正。新鮮既蜆都係活着上桌,煮熟之後蜆張開殼会有“卜卜”的声音。 上桌開火,看着挺清淡,其实味道微辣,又唔會覆蓋蜆肉的鮮味,蜆肉鮮甜爽口,香味撲鼻!手切肥牛,肥瘦均勻,具有肥而不膩,瘦而不柴等口感,色鮮味美,肉質鮮嫩多汁,回味無窮。黑松露墨魚丸, 表面色澤潔白,入口富有彈性,口感爽脆,係食火鍋必選的食品之一。

2016-11-04 1046 瀏覽
打邊爐聚舊最佳選擇,可以一坐幾個鐘,一路食一路傾噶,又可以品嚐吾同既美食,一樂也。我地哎左個龍蝦海鮮鍋,看似清淡的海鮮鍋底,其實係經過多種食材精心熬制而成的,營養豐富,極具滋補功效。 湯底味道鮮美,龍蝦鮮甜彈牙,依靠食材本身的自然鮮味就足够了,我最鍾意這種自然的味道。手打牛丸采用純鮮牛肉打制,使之味道更香,口感爽脆、柔嫩,且丸中帶湯,口嚼鲜汁四濺。鹹蛋皇蝦丸,鹹蛋黄色澤鮮美,質地細膩,味鹹鮮醇厚,回味綿長。手切牛頸脊,肉澤紅潤,肥瘦均勻,肉質細膩,入口即化, 味道香甜悠長,回味無窮。凍豆腐, 豆腐形態呈蜂窩狀,有好多孔隙,令其更容易入味,豆香味十分濃郁,味道也更加鮮美。翠綠萵筍, 營養豐富,而且味道鮮嫩味美,色澤翠綠,鮮香爽口、清淡可口,增强食慾。太滿足啦,有機會再來品嘗。

太滿足啦,有機會再來品嘗。
2016-11-01 749 瀏覽
胡椒豬肚鷄煲,湯底濃中帶清,飲一啖湯入肚,首先有一股辣辣的胡椒香氣直衝味蕾,除了胡椒的辛辣外,湯中仲有豬肚的香甜,鷄肉的鮮美和藥材的醇厚,細細品嚐,口感飽滿豐富,不油不膩,回味悠長。手切肥牛,色澤紅潤,肥瘦似雪花,經涮過的肥牛,肉质細腻,入口滑嫩,其口味香甜悠长,回味無窮。串串蝦,蝦十分新鮮,色澤光鮮透亮,蝦肉飽滿鮮嫩,清甜爽口。芝土蝦丸, 滿滿蝦肉口感鮮嫩彈滑,既有蝦肉的鹹鮮,又有芝士的香濃,十分美味。娃娃菜,口感細膩潤澤,鮮嫩清甜可口。

串串蝦,蝦十分新鮮,色澤光鮮透亮,蝦肉飽滿鮮嫩,清甜爽口。

娃娃菜,口感細膩潤澤,鮮嫩清甜可口。
10 分鐘 (堂食)
  • 本地手切肥牛
2016-10-08 417 瀏覽
Happy friday 的晚上,沒有book枱的情況下,要在旺角吃上一頓飯,實在千辛萬苦。既然每間都要等,就揀了最近頗有人氣的為食魚海鮮火鍋專門店。竟然一等就是90分鐘,為左食突然變得好有耐性㗎我,滿心歡喜立刻點菜。十月推廣的酸菜龍躉鍋$168。乍看之下,好大一鍋,以為單憑兩個人肯定吃不完。但,原來魚的份量就如圖示。其餘的都是芽菜和芽菜。魚肉是經過事先製作的,並不是平常食的那種鮮魚片。因此,不大吃到魚本身的味道,亦不滑嫩。而湯底亦無甚酸菜味,很正常,因為酸菜只有幾小片而已。要待滾到最後,才能嘗到些許味道。所以整個鍋真係有點三不像,純粹喺將幾種食材湊埋一齊。失望大哭ing~另外,叫了咸檸七$18、薯粉$22。薯粉一落鍋,瞬間就熟哂,很Q,吃畢很飽足。回想起大學的時候和hallmates喺街坊小店食酸菜魚,那種好味道。唔通細個乜都好食,大個先黎揀飲擇食?

但,原來魚的份量就如圖示。其餘的都是芽菜和芽菜。
2016-10-07
90 分鐘 (堂食)
2016-09-23 475 瀏覽
1️⃣✨酒槽冰鎮南非鮑魚 ($58)✨🌰先吃頭盤小吃 色沉得閃亮的它已熟了 入口爽滑😼帶一點醬油的鹹鮮 肉質彈牙又夠入口 很不錯吃!Rating💁🏻(7*/10*)-2️⃣✨燒三色珍寶蠔拼盤 ($168)✨🧀💥極大隻!成部iphone 6s最巨大!📱蠔肉爽脆帶膏又新鮮 入口不腥肉質軟綿🤘🏻好吃🤘🏻👉🏻黑松露芝士🧀 菌香在表面纏繞 但芝士太淡~👉🏻麻辣🌶 有辣油和蒜蓉加持 惹火但狂野的辣😋👉🏻蒜蓉🍴量多香濃 切成碎屑的蒜頭爆得香口😌Rating💁🏻(8*/10*)-3️⃣✨笑蝦蝦冬陰功海鮮鍋 (9月限定!晚巿$168/原價$278)✨🍲很辣的冬蔭公!酸味中附上絲絲麻辣 開胃但刺激🤓吃到有點頭暈😂其實都幾香口 但蝦很多又爽脆~還有薯粉 木耳 娃娃菜等 份量夠三四人 也不太膩🙂Rating💁🏻(6.5*/10*)-4️⃣✨墨膠流心奶皇包 ($78)✨💦墨魚丸配上奶皇餡 彈力雖強但可惜丸身膠感重~鹹奶皇太少也不太夾味 感覺是gimmick為亮點🤔Rating💁🏻(5*/10*)-5️⃣✨黑松露鮮蝦餃 ($88)✨🍤配上豬肉蝦仔黑松露口感爽脆 滿香口但有筋稍膩😳Rating💁🏻(6.5*/10*)-6️⃣✨自家製酸梅湯
1️⃣酒槽冰鎮南非鮑魚 ($58)🌰
先吃頭盤小吃 色沉得閃亮的它已熟了 入口爽滑😼

帶一點醬油的鹹鮮 肉質彈牙又夠入口 很不錯吃!

Rating💁🏻(7*/10*)

2️⃣燒三色珍寶蠔拼盤 ($168)🧀
💥極大隻!成部iphone 6s最巨大!📱

蠔肉爽脆帶膏又新鮮 入口不腥肉質軟綿🤘🏻好吃🤘🏻

👉🏻黑松露芝士🧀 菌香在表面纏繞 但芝士太淡~

👉🏻麻辣🌶 有辣油和蒜蓉加持 惹火但狂野的辣😋

👉🏻蒜蓉🍴量多香濃 切成碎屑的蒜頭爆得香口😌

Rating💁🏻(8*/10*)

3️⃣笑蝦蝦冬陰功海鮮鍋 (9月限定!晚巿$168/原價$278)🍲
很辣的冬蔭公!酸味中附上絲絲麻辣 開胃但刺激🤓

吃到有點頭暈😂其實都幾香口 但蝦很多又爽脆~

還有薯粉 木耳 娃娃菜等 份量夠三四人 也不太膩🙂

Rating💁🏻(6.5*/10*)

4️⃣墨膠流心奶皇包 ($78)💦
墨魚丸配上奶皇餡 彈力雖強但可惜丸身膠感重~
鹹奶皇太少也不太夾味 感覺是gimmick為亮點🤔

Rating💁🏻(5*/10*)

5️⃣黑松露鮮蝦餃 ($88)🍤
配上豬肉蝦仔黑松露口感爽脆
滿香口但有筋稍膩😳

Rating💁🏻(6.5*/10*)

6️⃣自家製酸梅湯 ($13/杯)🍹
怕甜者也不怕 甜度恰好也不甜到起痰 解渴一流

Rating💁🏻(6.8*/10*)

2016-09-21 440 瀏覽
平日都超旺場嘅海鮮火鍋店!!冇諗過平日都坐滿人,訂滿枱!好彩我哋6:30PM找到,WALKIN都仲有位點佐個8月限定嘅"龍蝦湯水煮龍躉"($148),上枱時見到紅色一大鍋真係呆咗, 因為我哋完全睇漏佐"水煮"兩字,唔知係辣, 結果真係好辣下,食到後期可能條脷麻佐,又反而覺得接受到喎。值得一讚嘅係, 龍躉魚肉有成斤咁多,非常足料,而且魚肉嫩滑,啖啖鮮肉,之後會加龍蝦湯,食落仲會多佐份鮮味個鍋仲有d薯粉喺底,不過份量比較少,如果多啲就仲好啦~~~

個鍋仲有d薯粉喺底,不過份量比較少,如果多啲就仲好啦~~~
  • 墨膠奶皇包
  • 黑松露鮮蝦餃"
  • 燒美國珍寶蠔
2016-09-20 462 瀏覽
今次同同事食飯又吾知食咩好,當然都係去返openrice找野食啦,我地成班邊爐人有咩選擇當然都係邊邊啦,我見未試下就話不如我地去,一行5人去到原來待應話$1000可以包房而且仲吾限時,當然即話OK啦去到房入面仲有電視睇添,我地冇咩理價錢加上飲左少少酒,每人$330價錢可以接受。我地叫左2個鍋加野食好快滿晒桌面,但因為桌面吾太大所好快已經滿而已因為有2個煲關係都幾焗,要最後有一個吾要才感覺舒服一點。小食豆腐一黎係脆口但味道吾覺有味,之後軟身就吾再好食。雞煲食落雞嫩但醬汁吾夠麻辣,配菜洋蔥都吾少。而蕃茄薯仔魚就原來係冇魚見到,湯都冇魚味,配料都新鮮,牛肉食落都好有牛味而吾硬身,蠔好味又夠大隻,芝士蝦丸都彈口而且芝士味都香,響鈴都脆口而吾大件。飲品叫左啤酒同特飲,菠蘿沙冰飲落好淡但應該係堅肉生果整因為有果肉係度。

2016-09-15
我哋真係太鐘意打邊爐 啦,一個星期唔打,個心就總係囉囉攣!!! 今日去咗旺角白布街為食魚海鮮火鍋專門店!!!我哋叫嗰咗龍蝦湯水煮游水龍躉,真係十分足料,成條龍躉!!! 魚,全部都係魚!!!! 嘩!!! 好大個魚頭呀!!!!! M佬,你唔好同我爭嗰面豬dum 。龍躉片塊塊都好厚肉,又滑又香!! 講真嗰湯底一開始唔係好重龍蝦味,因為啲水煮辣油好出味,不過加咗幾次湯底之後,就好香龍蝦味!! 用水煮湯底打埋邊爐,真係第一次,好特別!!! 食得辣嘅朋友一定要試!!嗱!! 考吓大家,食水煮魚 最正係咩?水煮魚就梗係魚啦!! Sorry 唔係。咁呀? 嗰水煮湯? 都唔係喎。吓,玩嘢呀?識食一定係食水煮魚裏面嘅薯粉啦!!! 吸晒啲精華,入晒味!!!! A姐食到流晒眼水同鼻水,搞到人哋以為我整喊佢囉。 不過認真好好味,食到條脷都麻痺,又愛又恨。再加埋自家製炸響鈴,吸晒嗰湯,無得頂!!!打邊爐一定唔少得四寶丸,啱晒我哋呢啲想試最多嘢嘅人 (哈哈,姐係貪心嘅人)!!! 四寶丸係包括牛丸,鮮蝦丸,墨魚丸同鯪魚丸,每樣兩粒,啱啱好,唔洗爭!!! 手打嘅真係唔同啲,好彈牙!! 我哋最鐘意手打牛丸,好濃牛味,有驚喜
龍蝦湯水煮游水龍躉
嗱!! 考吓大家,食水煮魚 最正係咩?

水煮魚就梗係魚啦!! Sorry 唔係。

咁呀? 嗰水煮湯? 都唔係喎。

吓,玩嘢呀?
自家製炸響鈴
再加埋自家製炸響鈴,吸晒嗰湯,無得頂!!!
手打四寶丸
打邊爐一定唔少得四寶丸,啱晒我哋呢啲想試最多嘢嘅人 (哈哈,姐係貪心嘅人)!!! 四寶丸係包括牛丸,鮮蝦丸,墨魚丸同鯪魚丸,每樣兩粒,啱啱好,唔洗爭!!! 手打嘅真係唔同啲,好彈牙!! 我哋最鐘意手打牛丸,好濃牛味,有驚喜!!!
原隻花膠桶
黑松露鮮蝦餃
另外,原隻花膠桶真係好大隻,記得住唔好滾咁耐,如果唔係就會縮晒水。好鐘意呢到嗰黑松露鮮蝦餃,因為嗰黑松露味唔係好重,無cover咗啲蝦味。
2016-08-12
自家製炸響鈴
手打四寶丸
原隻花膠桶
黑松露鮮蝦餃
【冬蔭功笑蝦蝦海鮮鍋】HK$168 (優惠價至2016年9月30日) 冬蔭功湯底mix左龍蝦湯湯底, 味道更加突出鮮味同濃郁, 加上入面有好多隻蝦,同埋蜆, 相當足料! 湯底酸酸辣辣令人胃口大增!【燒三色珍寶蠔 拼盤】HK$168 三隻蠔大得如手掌般大, 一個拼盤可以食哂三款唔同味道! 每隻蠔都大大隻好肥美!一d都唔腥...原味珍寶蠔: 海水味比較重, 食落好肥美, juicy~芝士忌廉黑松露珍寶蠔: 煮法比較創新, 有好重既黑松露味, 好香....火焰珍寶蠔: 夾住蒜蓉同辣椒一齊食, 食落辣辣地, 又香口, 好惹味【酒糟冰鎮南非鮑魚】HK$58@1 以冰墊底, 鮑魚有清醇既酒味, 但唔會cover哂本身鮑魚既清甜味, 口感爽口煙韌...【墨魚奶皇包】HK$78 少少彈牙又甜甜地既墨魚丸包住入面既奶皇蓉, 有好香既奶味...味道比較特別,唔係周圍有得食! 【黑松露鮮蝦餃】HK$88 皮包比較薄, 擺入火鍋稍為滾一滾, 滲左少少湯汁入去, 咬開入面有頗多既蝦粒同香蔥, 食落有口感又鮮甜, 正!!!

【燒三色珍寶蠔 拼盤】HK$168

原味珍寶蠔: 海水味比較重, 食落好肥美, juicy~

【酒糟冰鎮南非鮑魚】HK$58@1

【墨魚奶皇包】HK$78

【黑松露鮮蝦餃】HK$88

2016-09-14 332 瀏覽
餐廳以"為食魚"作招徠,顧名思義是以魚類菜式為招牌菜,立即點了8月特價限定,龍蝦湯水煮龍躉來試試。水煮龍躉用石鍋上菜,風味與氣派十足,十分有睇頭。由於石鍋比較厚身,所以需要更多時間來煮滾,但同時亦能令食物更入味,溫度保持得更好。龍躉不是很大的一條,二人份量剛好,而且已經切片,魚頭魚尾亦一拼下鍋煮,十分足料。湯底辣味足夠,不會單一層次,而且還鋪上生蒜泥和指天椒粒,絕對是重口味人士之選。魚本身肉質結質但容易咬開,魚味亦有,不會太膩。鍋底內藏了大量芽菜和小量扁薯粉,如煮得太耐,真的會得辣,所以我建議先把它們拿起,放涼後才吃,又可清除辛辣感。火鍋配料點了黑松露餃和奶黃墨魚丸。水餃十分足料,每隻亦包含一隻鮮蝦,小量雲耳和黑松露醬。水餃的黑松露香味足夠,蝦新鮮蝦牙,吃得出是新鮮包的!但一客6隻對2人來說太多,建議可點半份。奶黃墨魚丸有點創意,流必奶黃餡不會太甜,反而是有點creamy,而墨魚丸彈牙,不錯吃。這裡的特大生蠔也是招徠之一,可生食和作燒烤。上菜上真的大得很,有iphone之大,十分吸引。燒烤的話,無限蒜泥和指天椒鋪面,蠔味濃,吃得過癮!

燒烤的話,無限蒜泥和指天椒鋪面,蠔味濃,吃得過癮!
2016-08-26