2024-03-16 510 瀏覽
2024年3月16日,剛到九龍塘ASH探望已中風3年的媽媽,再探望入了ASH不到3個月的姨姨,身心疲憊,來到了又一城。決定為自己充充電,今天我選擇了無印良品餐廳。地方舒適,光線柔和,正適合撫平一個照顧者心中的痛。叫了一份牛油果燒牛肉三文治和齋啡,幻想自己是治癒式美食日劇的主角。咬了一口外脆內軟,層次多又口感豐富的三文治,滿足感立時安慰了我的靈魂。燒牛肉的野味、牛油果的滋味和蕃茄生菜的鮮味,使我身心滿足。配上炸得剛好的薯條和順喉的日系咖啡,把我從破碎中整合過來。這裡的服務恰到好處,有禮又不打擾,正適合我這個尋找安慰的落寞人。若你也是要照顧重症長者的同路人,可到此唞下氣。

若你也是要照顧重症長者的同路人,可到此唞下氣。
牛油果燒牛肉三文治連咖啡
2024-03-16
5 分鐘 (堂食)
牛油果燒牛肉三文治連咖啡
  • 牛油果燒牛肉三文治
2023-12-12 640 瀏覽
三品料理套餐 $98 + 甜品香橙朱古力蛋糕$32 試吓新嘢高野豆腐豆乳雜菜鍋,有南瓜,椰菜同杞子玉子配蘿蔔、冬菇、青瓜、粟米同特有醬汁,好健康芝麻醬拌菠菜冬菇亦好出色,雖然係冷盤,但亦都係素食盤中唔錯嘅選擇,夠清新今次最懷念嘅朱古力蛋糕終於回歸,十分感動,入口絲滑加埋十六殼飯同蔬菜湯真係好豐富
三品料理套餐 $98 + 甜品香橙朱古力蛋糕$32
試吓新嘢高野豆腐豆乳雜菜鍋,有南瓜,椰菜同杞子

玉子配蘿蔔、冬菇、青瓜、粟米同特有醬汁,好健康

今次最懷念嘅朱古力蛋糕終於回歸,十分感動,入口絲滑

加埋十六殼飯同蔬菜湯真係好豐富
1967 瀏覽
2023-10-13 509 瀏覽
今天帶仔仔相約了家姐去無印良品餐廳食午餐🍱。見到門口也許多人排隊,好在家姐一早攞定位。餐牌十分多元化,有肉類亦有蔬菜,蔬菜菜式比例多,10分適合素食人士。今次我選擇了百香果汁鮮蝦沙律,焗蔬菜及三文魚配十穀米飯。全部感覺到健康清新,沒有味精的菜式。餐飲是麵豉湯,但溫度不夠熱,略為遜色,湯水必須夠熱才好味。我仔仔今次選了兒童餐,有無糖豆奶,迷你漢堡包,吞拿魚螺絲粉及芒果奶凍。仔仔也食得開心,味道不錯,甜品味道不會太甜,令小朋友不會太濃味。
兒童餐
2023-10-01
10 分鐘 (堂食)
兒童餐
我非常推薦無印良品的定食晚餐,特別是對於想享受精緻、輕食的女生來說。餐點的份量相對少,但足以滿足飢餓感,且非常美味。其中,我個人最喜歡的是他們的和風定食,包括煮菜、白飯、味噌湯和小菜,食材新鮮,味道鮮美,讓人回味無窮。除了主餐,無印良品的蛋糕也值得一試。他們的蛋糕口感輕盈,甜度適中,非常適合當做甜點或下午茶。無印良品的氛圍也非常舒適,簡約風格的裝潢和輕柔的音樂,讓人感覺放鬆自在。總而言之,我認為無印良品是一個非常適合女生的餐廳,提供的餐點精緻又美味,且份量適中,讓人不會吃得太飽。如果你還沒有嘗試過無印良品的餐點,我強烈建議你去試試看!

好耐冇出又一城,今日約咗朋友👭🏻出嚟無印買文具,順便試吓佢嘅餐廳嘅甜品同drinks,食個Tea之餘,坐一坐儲返啲腳骨力~🔸香橙朱古力蛋糕 • Orange Chocolate Cake 🍊🍫橙同朱古力一向都係幾夾嘅組合呢到嘅香橙朱古力蛋糕有淡淡嘅橙香味甜度適中🔸宇治抹茶牛奶 • Uji Matcha Latte 🍵抹茶味濃郁得嚟無茶嘅苦澀味,又唔會完全蓋過牛奶味抹茶味同牛奶味嘅比例啱啱好鍾意佢唔會好甜🔸高知縣柚子特飲 • Kochi Yuzu Drink 🍹 有啲似柚子蜜梳打 Order 咗少甜,飲落帶少少柚子酸味餐廳空間感足夠,環境舒適,食品貫徹無印嘅格調,實而不華~

橙同朱古力一向都係幾夾嘅組合
呢到嘅香橙朱古力蛋糕有淡淡嘅橙香味
甜度適中

🔸宇治抹茶牛奶 • Uji Matcha Latte 🍵
抹茶味濃郁得嚟無茶嘅苦澀味,又唔會完全蓋過牛奶味
抹茶味同牛奶味嘅比例啱啱好
鍾意佢唔會好甜

🔸高知縣柚子特飲 • Kochi Yuzu Drink 🍹
有啲似柚子蜜梳打
Order 咗少甜,飲落帶少少柚子酸味

餐廳空間感足夠,環境舒適,食品貫徹無印嘅格調,實而不華~

2022-06-04
下午茶
2022-05-05 641 瀏覽
Light lunch 之選還境坐得舒服,服務周到,待應有禮。食物清清地,唔會好重味,感覺好健康。set lunch選擇都好,可以有唔同餸既combination 推薦
Light lunch 之選
還境坐得舒服,服務周到,待應有禮。
推薦
2022-03-20 541 瀏覽
尋日行咗轉Muji買零食 發現出咗唔少新snacks除咗買佢個士多啤梨朱古力之外🍓仲買咗焦糖爆谷🍿魷魚 🦑肉乾等今次想介紹呢隻餅▶️ Plain stick sable ($20)一包細細包 入面有8塊 包裝設計仲好好 可以密封返 (雖然可以一次過食晒🙈)佢係曲奇餅咁 但係又唔係一般牛油曲奇🍪味道比較淡 微微食到少少米味 成份冇加入牛油而係用芥花油所以感覺完全唔油膩 落上手比較乾身 唔會食到成手油咬落幾脆口 因為佢相對薄身😋另外佢完全唔甜 不過覺得都要自己另外用黎配yogurt/芝士/果jam 食 或者配杯牛奶 咁就係一個健康perfect snack🥛價錢上可能比起其他snack貴少少 不過我覺得都ok😌有興趣可以試吓~
尋日行咗轉Muji買零食 發現出咗唔少新snacks
今次想介紹呢隻餅

▶️ Plain stick sable ($20)

佢係曲奇餅咁 但係又唔係一般牛油曲奇🍪
味道比較淡 微微食到少少米味 成份冇加入牛油而係用芥花油
所以感覺完全唔油膩 落上手比較乾身 唔會食到成手油
Plain  stick  sable
咬落幾脆口 因為佢相對薄身😋

外賣自取
Plain  stick  sable
2021-12-24 546 瀏覽
舒適自在的一天,不到12時入座人數超小只得兩至三檯,一貫無印良品的風格純色木系,可以用QR code落單亦可以在櫃位前落單繼而侍應會送上枱上,沒有奢華的食物亦沒有高昂的食材,就這樣簡單的風格,一盤到枱不知怎樣看在眼底裏很是療癒。。。四餸配飯HK$110,自己就揀來黑醋醬豚肉/烤雜菌半伴風乾蕃茄/另外還加了一個甜紫薯和生菜包,雖然話兩款是熱盤兩款是冷盤,但總括入口四款我都感覺是(冷盤),味道上不過不失,沒有嘩然亦沒有搖搖頭,配上自己選嘅(16穀米飯)當中份量剛好,其實這些和風料理就有如我們中式的碟頭飯一樣,在芸芸十幾款又或是二十款已煮好烹調餸中,任君配搭~★簡約食材配以簡單設計裝修風格,不知何來感覺心情豁然寧靜,偶爾行在於無印良品中用餐,吃著樸實而不奢華的體驗,感覺實在很奇妙。★

2021-09-04 684 瀏覽
在无印良品这么有文艺气息的地方,有可以吃饭的地方简直再好不过,正好当时有点点饿,就来这里解决了午餐,点的牛油鸡肉亲菜咖喱饭,这个套餐营养均衡,食材非常新鲜,汤很好喝,配上茶简直美哉,虽然价格略高,但是价格不便宜一直就是无印良品的风格。
2021-09-01
3 分鐘 (堂食)
2021-08-01 517 瀏覽
星期五攞咗半日假去郊遊🌾,首先去九龍塘食個lunch, 樓底好高,日式設計💗,木色嘅陳設,人唔多,好有喺日本嘅感覺🌟,menu 大多有圖,好欣賞,日本公司嘅優點之一。👍自助點餐,可以QR code 點,可以自己出去點,選擇都幾多,有三餸飯98蚊起,有冷盆同熱盆,選兩冷一熱,可配飯or 包,我就另外order, 要咗蝦海藻麵加mocha, QR code 點立即要settle payment 嘅。三餸飯好快有,around 3mins , 趕時間嘅朋友可考慮呢個,海藻麵慢少少,大概15mins, 睇menu 以為係炒 or 撈麵,原來係湯麵,賣相幾唔錯💗,食落更高分,蝦好彈牙,麵幼身,質感都彈牙,而且我未食過呢種麵,有得試新野好開心😆,湯底係蕃茄湯,開胃醒神😗.mocha 都到,42蚊,好夠熱👍三餸飯我試咗少少雞,濃味,唔夠熱,麻麻😅

mocha 都到,42蚊,好夠熱👍

三餸飯我試咗少少雞,濃味,唔夠熱,麻麻😅

2021-07-30
午餐
2021-06-17 422 瀏覽
-🦄MUJI CAFE @muji_hongkong-茄子大豆素肉味噌田樂 Hkd98Rating🌕🌕🌕🌑🌑-前日發現到 @muji_hongkong 嘅餐牌有唔同咗一直都好鍾意食茄子田樂嘅我 無印竟然有得食於是乎我諗都唔諗 而今日又咁啱會經過又一城就去咗MUJI CAFE 食LUNCH 食我最愛嘅茄子田樂落咗單之後大約要等15分鐘 相信都係即叫即整嘅茄子同我想像嘅一樣 都係咁大條 咁先正架嘛HaHa旁邊仲有好幾款唔同嘅蔬菜做配菜 最好食係洋蔥茄子軟綿綿咁真係好好食 跟住啲紋路都好易切開面頭嘅素肉 係用大豆製成 一粒粒正方形嘅😌口感上大約有10-20%似食緊肉 我諗應該係豆乾嚟田樂醬方面我反而有少少失望 佢味噌嘅鹹香較突出反而缺少咗田樂醬中嘅一點甜 甜味係好重要架而家有少少被味噌嘅鹹香味蓋過咗 喧賓奪主咗如果可以平衡返少少會更加好 畢竟我是一個田樂控整體來講 我幾Surprised無印CAFE有茄子田樂食仲要有埋素肉 不過個素肉又唔係好似 差咁啲咁😂所以我覺得 不過不失啦 味道唔差 素食者可以一試-
🦄MUJI CAFE @muji_hongkong

整體來講 我幾Surprised無印CAFE有茄子田樂食
仲要有埋素肉 不過個素肉又唔係好似 差咁啲咁😂
所以我覺得 不過不失啦 味道唔差 素食者可以一試
2021-06-17
15 分鐘 (堂食)
2021-06-07 281 瀏覽
今次去左九龍塘行街,行完食少少野叫左個沙律同牛角包有時唔太肚餓想食個沙律,健康d而牛角包就肥膩點 配沙律食一流下次再試試其他輕食整體評分:4/5環境:4/5味道:4/5
今次去左九龍塘行街,行完食少少野

叫左個沙律同牛角包
有時唔太肚餓想食個沙律,健康d
而牛角包就肥膩點 配沙律食一流

下次再試試其他輕食

整體評分:4/5
環境:4/5
味道:4/5
2021-04-29 332 瀏覽
Prefer the choice of 3-5 lunch setU can pick any hot or cold dishesMiso fish and purple salad is my must haveFish is very Japanese styleTender moist and no bonesPurple salad is a relatively healthy choiceIt’s not too strong in flavour but with a hint of taroRemember to join their member to have 10% offHowever the dessert is not as good as expectedThe tart is really dryEarl grey flavour is almost tasteless
Fish is very Japanese style
Tender moist and no bones
The tart is really dry
2021-04-19 241 瀏覽
同朋友平日下午去,人不多。有music background,同朋友輕鬆傾計好舒服。食物質素加埋地點就腳,性價比算高啊all day breakfast味道是light口味,唔濃,生果新鮮,個toast都好香口。最suprise係碗燕麥,上面白色類似yogurt,都好開胃同好飽肚,不過唔知點解甘多水🤔滴漏咖啡都有點苦澀。

滴漏咖啡都有點苦澀。
All  day  breakfast

All  day  breakfast
2021-03-01 351 瀏覽
見到無印有輕食,適合做下午茶就試試。紫薯青蘋果沙律。好味,有玉米紫薯...健康既食材,配埋簡單既烹飪方式,可以食到食物既原味同甜味。雖然好似好細份,但因為係澱粉質,如果食曬都幾飽肚。香橙朱古力蛋糕。香橙食到係香精味道,而且陣味同朱古力唔夾。伏已中梳乎厘奄列。無空氣感,口感有D實,估計係落既麵粉比例比較多,不過味道中規中矩。今次體驗係無印既輕食做得比甜品好。下次經過未必會再試,因為哩個價錢可以有其他更好選擇。(題外話:餐具係一次性,有D唔環保)
見到無印有輕食,適合做下午茶就試試。

• 紫薯青蘋果沙律