2018-05-20 61 瀏覽
平時去西貢玩完多數選擇吃海鮮又或者地道泰國嘢,好少去西餐廳,不過座落西貢碼頭有間個名很特別叫無問題,一於試吓。女外藉經理好好安排坐係對住碼頭海景,可以看到人來人往臉帶開心愉快笑容嘅遊人。menu有好多款式,服務人員好有耐性等待我們慢慢選擇最後叫左週末燒烤精選,西岸蟹沙律和兩杯飲品精選餐有烤豬髀肉3件,肉質厚味口感不肥,配手工大麥約克郡布丁,用炸方式特別,清新健康烤薯仔,嫩蘿蔔,泰國蘆筍,還有硬而有口感英式炸豬皮,以蘋果燒汁伴。而沙律就大件蟹肉配青瓜,羅馬生菜,蕃茄,牛油果,半生熟蛋就夠晒份量和健康。兩杯飲品檸檬青檸酒花和血紅橙梳打水就夠晒清新。唔覺唔覺就舒服舒服左兩個鐘,剛好可以睇埋彩霞日落,埋單都係四百多啲,真係抵夾爽

最後叫左週末燒烤精選,西岸蟹沙律和兩杯飲品

兩杯飲品檸檬青檸酒花和血紅橙梳打水就夠晒清新。

2018-05-19
2018-05-15 74 瀏覽
又到weekend, 當然同女友去找地方遊玩下和食好味的食物,relex一吓啦,一心入開西貢,本來想食美味的海鮮因為西貢出名食海鮮。西貢風景最適合情侶週末行下。行到黃昏時侯,開始肚餓了,本來想去食海鮮,突然經過一間叫momentai的食店。環境好舒適,寫意。被店鋪的裝飾深深吸引住,日落景色好美,又見到有張桌球枱可以给食客玩玩。好外國感覺。於是入去試試。坐係外邊,望住個日落,個view好正。好難忘呀。店員全是外國人,但有些是懂少少廣東話,可以廣東話對答的。態度都很友善。叫咗個芝士薯條,芝士好多,好味道。又叫咗個雞翼,好入味和趣。最好食是個名叫momentai漢堡,買相好靚,食材都好新鮮。好回味。還叫咗個蘑菇飯,蘑菇味好濃,口感一流,另叫咗杯lime soda, 青檸好出,正呀。而且此食店收加一服務費。絕對是難忘的一餐。
。又叫咗個雞翼,好入味和趣

外賣自取
2018-05-14 448 瀏覽
距離前次來西貢已有些許時間了,為了紓解工作壓力,邀約了大學同學朱諾再次來到西貢散步看風景。說也奇怪只要一到西貢,看見藍天碧海,穿梭其中的船隻,整個人就覺得放鬆,心情也真著飛揚起來。約莫夜幕低垂,兩人想在風景如畫的西貢享用晚餐。於散步其中發現這家無問題餐廳,頗有風格。於是選擇它為晚膳的落腳地。店內空間寬敞,風格採開放式也有撞球檯讓人感到輕鬆愜意。晚餐在此享用還可欣賞燈光爍爍的夜色亦有浪漫情調。餐牌上的菜式選擇多樣化,屬多國料理,細選後我們也決定了今晚的菜式有蟹餅、Apple crumble 、安格斯肉眼扒、煙西班牙辣肉腸、鐵板燒豬扒、Red sangria、雪糕一起分享。煙西班牙辣肉腸, 辣度不高鹹味稍重,配合麵包吃可中和肉腸的重口味。再吃顆酸甜的石榴可爽口解膩,重口味的我蠻喜歡的。蟹餅---蟹肉由店家自行調制而成,蟹餅炸得金黃香脆,配上sour cream及蔬菜,吃起來沒油膩感,清爽很開胃,滿口留香。鐵板燒豬排大份量,肉質很扎實,料理恰當保留了肉汁,很嫩口。沾著醬料讓豬肉風味更為凸顯。配菜馬鈴薯也是口感綿密好吃。這道菜我們是相當喜歡。鐵板燒烤安格斯肉眼扒---會選擇它就是因為它是七天風

鐵板燒烤安格斯肉眼扒---會選擇它就是因為它是七天風乾,我們從未吃過這種七天風乾的安格斯肉眼扒,決定試試它的獨特風味。整體賣相當吸引人,果然經過風乾後的牛味、肉汁、油脂全濃縮在一起,整體風味真的猶勝一籌一般的安格斯肉眼。配菜中的炸洋蔥圈酥脆不辛辣單獨食用亦是美味。牛肉搭上酸甜蕃茄,讓牛肉更顯鮮甜是很棒的搭配,也可解解油膩

Apple crumble –略帶酸甜的蘋果泥,和著香氣的肉桂味,非常合我胃口。香酥脆的奶酥與蘋果泥這樣搭配真的很讚!軟口中帶這脆感讓我們讚不絕口吃的很開心。搭配馬達加斯加雲呢拿雪糕-冰涼綿密的口感,不甜膩。吃上一口幸福感湧上心頭,煩惱壓力拋上雲霄,甜點就是有這種魔力啊!

吃完愉悅的一餐,我們前往岸邊小走一會,邊吹著徐徐海風,踏上回家之路
2018-05-11
說到西貢讓我想到的就是美食美景,有空來這坐坐,看看海天一色,欣賞晚霞夜景,讓自身放輕鬆一下,非常推薦。。西貢亦是同事保羅很喜愛的地方。星期五下班兩人想好好犒賞自己一番,便結伴一同前往西貢吃晚餐放鬆心情。出發前已先訂好這間兩人都未曾光顧的----無問題。果然晚上氣氛就是不同,正所謂燈光美氣氛佳的寫照。比鄰著海邊吹著海風,真的感到悠閒自在。餐牌上的料理品項不少,讓我們考慮許久,親切的服務生很有耐心介紹菜式,讓人倍感窩心,於是就挑選了貢香雞、麥啤酒香炸魚薯條、煙肉包雞再搭配Red sangria來細細品嚐。貢香雞配菲律賓菠蘿蓉醬,多汁的雞肉炸的香酥,直接吃就讓人停不了口。沾上酸甜滋味的菠蘿蓉醬,多風味的口感,讓人回味無窮。煙肉包雞,真的大推薦啊!沒想到這樣的組合是如此美味,煙肉的鹹搭配淡口味的雞肉,這一鹹一淡譜出這一道美味。再佐上特調醬汁,與口感綿密的馬鈴薯,這多層次的口感,讓人吃的滿心歡喜麥啤酒香炸魚薯條,新鮮的魚肉煎的外皮脆口,熟透的魚肉還保留肉汁,吃起來還是相當軟嫩。配菜任你隨意搭配,都能嚐出不同滋味Red sangria,飯後總是要來點讓人更能放鬆的飲品,就屬水果調酒最讓我鍾意。Re

Red sangria,飯後總是要來點讓人更能放鬆的飲品,就屬水果調酒最讓我鍾意。Red sangria酒精濃度不高,喝起來很順口帶點酸甜的滋味,喝完一口那果香酒香瀰漫口中,很喜歡這種感覺。

2018-05-14
2018-05-09 2863 瀏覽
今日朋友去左學潛水,貪玩既我當然跟埋去一齊落海啦因為係上堂既關係,約1430已經返到岸邊,求其去附近運動場淋一淋身,就帶左我朋友去一間之前去過幾次既餐廳食飯, 順便享受下海風《無問題》前面係碼頭竹,後面係Van仔站,位置非常方便。面對住個海,感覺好舒服,天氣好D就正啦內部裝修都係走自然舒適路線的,享受就應該是這樣吧。好友聚會,酒精是必須吧,餐廳都有好多手工啤選擇,岩晒Yardley Brothers Machine Men, 聽個名都知係較男性化,味道偏向苦,不過入口慢慢有花香味滲出,很有層次Young Master Fake Jucie, 充滿左生果既味道,酸酸甜甜,亦有微微既麥香,不過唔會有啤酒既苦澀,好飲佐酒小食呢個角色就交比《Cheesy Fries》,滿滿既芝士舖滿粗身香脆薯條,再加少少香蔥係面,無得輸啦主菜1: Niko's Bacon Wrapped Chicken.呢個係我既大愛,第一次食完之後,我每次黎都要食雞胸肉去皮後,再用煙肉包住焗,嫰滑雞肉+煙煙韌韌既煙肉,口感十足。而且煙肉代替左雞皮,咸咸香香既油脂入晒雞肉入面,味道一流面頭再舖滿左白汁同洋蔥碎,味道同口感都更
今日朋友去左學潛水,貪玩既我當然跟埋去一齊落海啦

《無問題》前面係碼頭竹,後面係Van仔站,位置非常方便。

面對住個海,感覺好舒服,天氣好D就正啦

內部裝修都係走自然舒適路線的,享受就應該是這樣吧。

好友聚會,酒精是必須吧,餐廳都有好多手工啤選擇,岩晒

而且煙肉代替左雞皮,咸咸香香既油脂入晒雞肉入面,味道一流

面頭再舖滿左白汁同洋蔥碎,味道同口感都更上一層樓

雞肉非常之厚,但又非常嫰滑,實在難得

主菜2: Lamb Roast.呢個係Sunday Special, 燒羊架平時就食得多,燒羊膝就比較少食,羊味較重,羊騷味亦較重,不過我本身都好鍾意食羊,所以接受到的,羊肉亦較有口感
值得一試。

伴碟有一個包,類似鬆餅,表面焗都脆脆的,有陣麥味,味道幾特別,又幾好食,不過唔記得左問Waiter係咩黎
不過我一定有機會再黎既

味道,環境,服務都唔只係《無問題》,西貢又一好餐廳

2018-05-08 73 瀏覽
就著天氣還不太熱,和男朋友去了西貢一日遊,遠離城市煩囂。原來每逢週末假日,西貢海旁都有市集擺賣,很多都是自家製手作品,逛大半天也未看完。走走看看到了傍晚時分,肚子開始覺得餓,中午我們去了海鮮酒家吃點心,晚上想轉轉口味,見到海旁有一間西餐館叫無問題,好有趣的名字,今晚就試這間吧。店舖裝修得很有氣氛,天花掛著魚網,吊著些貝殼,再看看原來每張餐桌桌面花紋都不同,好有特色。餐館都沒有裝上玻璃,半露天的,我們坐的位置對著大海,一望無際,陣陣海風吹來,好寫意呀。我們先叫了兩杯Red Sangria,再點了個下酒小吃炸蟹餅。原本以為是泰式蝦餅,彈牙的那種。怎知原來蟹係餅外脆內軟,外面炸得脆卜卜,裏頭軟綿綿,應該是全蟹肉造,非常鮮味。吃到一絲絲的蟹肉,好味道。男朋友是牛魔王,無牛不歡,主菜叫了熟成牛扒,而我則選擇煙肉雞卷。其實餐牌上有一道週末燒烤, 澳洲肉眼扒只需$198,好抵食。但男友比較喜愛熟成牛扒,貪其味濃,所以選擇了這款。牛扒先到,好大塊。上面叠滿洋蔥圈,洋蔥圈下則鋪滿櫻桃番茄,滿滿的起碼有十多顆,好搞笑。牛扒要了medium well,男友不喜愛吃太生,切開嘗一口,唔,果然牛肉味濃郁,咀嚼咀

男朋友是牛魔王,無牛不歡,主菜叫了熟成牛扒,而我則選擇煙肉雞卷。其實餐牌上有一道週末燒烤, 澳洲肉眼扒只需$198,好抵食。但男友比較喜愛熟成牛扒,貪其味濃,所以選擇了這款。牛扒先到,好大塊。上面叠滿洋蔥圈,洋蔥圈下則鋪滿櫻桃番茄,滿滿的起碼有十多顆,好搞笑。牛扒要了medium well,男友不喜愛吃太生,切開嘗一口,唔,果然牛肉味濃郁,咀嚼咀嚼,牛肉鮮味充滿整個口腔,不錯不錯。

而煙肉雞卷則令我有意外驚喜。雞肉做得非常嫩滑,通常平常吃到的都是硬繃繃的,這裏的很不同,鮮嫩多汁,非常非常推介這道菜式。

我們一直由傍晚坐到天黑,看著黃昏夕陽的景色,享受慢活時光,很難得呀!其實餐館還有些床bar,可以躺下的,邊喝著酒,邊對著大海,可惜今天到來時己全滿,下次必定要來試試。

2018-05-07 82 瀏覽
又到了一年一度的母親節,因為母親大人正日當天要出門旅行,所以今年提早慶祝。往年都是到中菜館晚飯,今年搞搞新意思,帶阿媽落吧蒲。我們去了西貢海旁的無問題。無問題在西貢海旁邊,地點好易搵。雖然五月份開始有啲熱,但傍晚時份在海旁邊,食住晚飯,摸下酒杯底,吹下海風,畀母親大人一個新體驗。母親大人說不想吃太多肉,好,我們就主攻頭盤,沙律之類的。其中有個頭盤好特別,必定要說說,就是格格煎哈囉米芝士。最底下是一塊麵包,舖上用parsnip打成的蓉,parsnip 應該是蘿蔔的一種,再混入金文拔芝士,上有還有兩件綠色的物體,我們都以為是奇異果或牛油果之類,吃進口才知原來是朝鮮薊,朝鮮薊味道酸酸的,配上濃味的芝士就最合適了。另外我們又叫了貢香雞,母親大人是炸雞fans,想不到吧。貢香雞是用雞肉切成粒,再沾上麵包糠去炸。炸得不錯,不油不膩,雞肉仍保持嫩滑。要說說用來沾雞塊吃的莎莎醬,平常炸雞都是配泰式辣醬之類,這莎莎醬裏頭有菠蘿,蕃茄,味道甜甜的,我們一致覺得比一般的泰式辣醬來得更配合。還有一款頭盤是西班牙辣肉腸。也是以麵包墊底,鋪上炒得焦糖色的洋蔥和西班牙切片辣肉腸。西班牙肉腸鹹香味道濃郁,配上甜甜的洋

還有一款頭盤是西班牙辣肉腸。也是以麵包墊底,鋪上炒得焦糖色的洋蔥和西班牙切片辣肉腸。西班牙肉腸鹹香味道濃郁,配上甜甜的洋蔥再加上麵包,母親吃得很開心,還說雖然比較鹹,但其中帶出的香氣和中國臘腸完全不同。

吃罷頭盤母親大人已經差不多飽了七成。再叫了幾份主菜我們分吃。最後再加個甜品 apple crumble 蘋果肉桂酥,需要等10至15分鐘,因為是即叫即焗。蘋果酥熱辣辣,再加上冰冰涼涼的雲呢拿雪糕,一冷一熱,喜愛吃甜點的絕對不能錯過。

母親大人吃得滿足,也很滿意我們今晚的安排。還說要帶她的晨運友過來吃,試試新口味。
母親節
琴日番工咁忙,今日番到香港緊係要慰勞下自己啦。於是,去完行山後就去左西貢碼頭對面既一間西餐廳食野。餐廳旁邊種滿花草,對望出去就係碼頭,仲有對望住海既梳化,一邊望海,一邊飲酒,真係好chill.下午七點入座,剛剛開始夕陽西下。今日星期日,餐廳既人都多,但係七點幾入去都有位。一入到去,有張桌球枱可以比人玩。店鋪既裝潢帶有中東味道,好多民族風pattern既設計,而天花板吊飾都十分得意,有d稻穗。waiter 幫我地搵左個好chill 既位。距離海景都幾近既位。呢到近水樓臺 ,我以為d野食會好貴,但係實際係幾抵食,而且質素非常好。Pig out pork burger , 慢煮豬肉漢堡配薯條都係125 , 呢間餐廳係沒有任何服務費,NO ANY SERVICE CHARGE! 再主菜叫左個煙肉包雞胸配薯仔粒薯蓉,同埋一個煙三文魚沙津飯.漢堡來了,其實都幾大份下,一切開個豬肉汁都出哂尼,呢個個燒烤汁超香,同埋個豬肉都有香烤過,個汁既味完全融入左成塊豬裡面,超嫩超香,陣味同口感有d似ruby Tuesday 既barbecue rib rack ,但只係平好多,咁既質素既漢堡,出去食一定唔只呢個

下午七點入座,剛剛開始夕陽西下。

漢堡來了,其實都幾大份下,一切開個豬肉汁都出哂尼,呢個個燒烤汁超香,同埋個豬肉都有香烤過,個汁既味完全融入左成塊豬裡面,超嫩超香,陣味同口感有d似ruby Tuesday 既barbecue rib rack ,但只係平好多,咁既質素既漢堡,出去食一定唔只呢個錢!
慢煮豬肉漢堡

呢個主菜我都十分喜歡,個甘荀好甜,配雞胸,味道十分搭。成個菜其實係互相配合,好似煙肉包住雞胸,完住吸收左果陣煙肉香,令本身冇咩味既雞胸充斥住煙肉既香味,但又有雞胸嫩嫩滑滑既口感。個沙律薯仔粒有薯仔粒既爽口,個薯蓉加左d蔥粒,令到成個菜果陣味十分香。所有食材雖然簡單,但係配搭完味,亦見到廚師用心既烹調。
煙肉包雞配薯蓉

最後呢個係沙律飯配青瓜加煙三文魚。個飯係熱騰騰的,不是平是見到既凍壽司飯,加左檬汁同芥末同三文魚既味道十分搭,雖然有好多沙律醬,但係裡面加左d青瓜,所以都唔會好膩。個飯熱乎乎,係壽司飯用既珍珠米,煮得岩岩好,唔會太淋,唔會太硬,十分煙韌。但係我唔係好鐘意食飯,所以覺得飯可以少d.
煙三文魚沙律飯

另外係餐廳有bar 枱,如果想同朋友尼飲杯野,傾傾計,都可以入尼chill 下。
今日叫左杯 pale ale, 非常清香,有陣果味。

食物全家福

餐廳環境

慢煮豬肉漢堡
煙肉包雞配薯蓉
煙三文魚沙律飯
2018-05-01 2088 瀏覽
<西貢>是一個很特別的地方,除了有碼頭和海鮮外,每個假期或星期六日都必定有很多人特意到來遊玩,當中更不乏外籍人士。今天和閨蜜出海遊玩後在西貢碼頭上船,餓得快要死掉,作為西貢居民的她就推薦我來這間休閒風格的<Momentai>。食店是休閒度假風格,內裏有很多梳化供食客可以邊吹著海風邊躺著休息一下。非常輕鬆寫意。其實食店就正正向著西貢碼頭方向,由於沒有加上玻璃所以輕柔的海風就直直的迎面吹來,非常relax(閨蜜說冬天來的時候會有暖爐供應,很貼心呢)先來一個chicken burger,還配上脆卜卜的薯條呢。肉嫩多汁的雞排配上豐富的醬汁和爽脆生菜和番茄,very nice另外還點了Fish&Chips,同樣也有脆卜卜薯條,而且還有半個烤檸檬呢!炸魚的外層烤得酥脆但內裏的魚肉卻依然保持著柔滑,而且炸漿不厚,外脆內滑。女生的聚餐又怎可能沒有甜品呢!我們點了焦糖燉蛋。比較特別的是焦糖表層帶有薰衣草香味,呼應著令人relax的環境,我放鬆得有點想睡覺呢敲開脆脆的薰衣草焦糖表層下是滑嘟嘟的燉蛋,我和閨蜜爭吃得差點要打交呢。吃飽飽後我們都覺得這個地方太舒服想多坐一會兒,所

非常輕鬆寫意。

(閨蜜說冬天來的時候會有暖爐供應,很貼心呢

Chicken Burger

Fish&Chips

Creme Brulee

女生的聚餐又怎可能沒有甜品呢!我們點了焦糖燉蛋。

2towns Ciderhouse 'Outcider' Unfiltered Apple

吃飽飽後我們都覺得這個地方太舒服想多坐一會兒,所以都點了杯啤酒來輕鬆一下。
我的<Outcider>有強烈的青蘋果味道,酸酸的蓋過了酒精的味道,精神爽利。

Young Master 'Fake Juice' IPA

閨蜜的<fake juice>入口帶酸, 感覺有少少似柚子或番石榴味, 但又同時帶有少少麥味。完全沒有啤酒的苦澀, 口感幾清新

最難得的是竟然沒有加一服務費!但沒有服務費不代表沒有服務,這裏的侍應生態度非常親切,我們想不到喝什麼啤酒時都是由他推介我們的。

能夠和親朋好友輕輕鬆鬆在這裏吹下海風,吃東西和喝喝啤酒,絕對是人生一大快事。
2018-04-21
Chicken Burger
Fish&Chips
Creme Brulee
Young Master 'Fake Juice' IPA
  • 2townsCiderhouse'Outcider'UnfilteredApple
  • YoungMaster'FakeJuice'IPA
  • ChickenBurger
  • CremeBrulee
  • YoungMaster'FakeJuice'IPA
  • ChickenBurger
  • CremeBrulee
2018-04-30 82 瀏覽
放假同老公去橋咀州, 睇連島沙州! 出發前當然要食個靚午餐, 補充一下體力先啦! 我地去到西貢碼頭前, 就見到呢間餐廳, 餐廳面向海, 望住個海景食午餐, 感覺好舒服, 所以一試!MOMENTAI BUGER $140我地叫左漢堡扒要5成熟, 漢堡扒肉質嫩, 肉味鮮, 牛味濃郁! 而且充滿肉汁! 正呀!配菜薯條都好味, 值得推介!CRAB LOUIE SALAD $125沙律中有大量既蟹肉呀! 每一啖都可以食到蟹肉! 而且蟹肉鮮甜美味! 沙律仲有青瓜, 生菜, 蕃茄, 牛油果同溫泉蛋. 所有材料都好新鮮, 而且份量都相當多!所有食材一齊食好配合感覺清新!  非常之好味, 好開胃!YOUNG MASTER FAKE JUICE (300ML) $50好有驚喜呀! 我唔太喜歡飲啤酒, 都覺得好飲, 又易入口! 女士們都可以一試呀!入口有濃濃果香味, 而且啤酒苦味少, 帶少少果甜! ICED MOCHA $54 唔會好甜, 有淡淡朱古力味.

MOMENTAI BUGER $140

配菜薯條都好味, 值得推介!

CRAB LOUIE SALAD $125

所有食材一齊食好配合感覺清新!  非常之好味, 好開胃!

入口有濃濃果香味, 而且啤酒苦味少, 帶少少果甜!

ICED MOCHA $54
 唔會好甜, 有淡淡朱古力味.
2018-04-28 981 瀏覽
嚟到西貢玩水上活動,完咗之後當然要嘆返個休閒午餐喇。呢間餐廳環境唔錯,採用戶外嘅設計,出面望到入面,入面亦都可以享受到好靚嘅風景。佢嘅位置喺碼頭對出,非常方便同埋顯眼。雖然佈置似係泰國餐廳,但係食物嘅款式都幾多元化。除咗最典型嘅漢堡之外,仲有意大利面飯、日式菜同埋酒類嘅選擇。1) 冇問題漢堡 (⭐⭐⭐⭐⭐)由自家製牛肉漢堡配蘋果燻煙肉,同埋芝士組成。另外附有薯條。牛肉漢堡嘅肉質鮮甜,肉汁沒有流失,份量亦啱曬大胃口嘅我。至於薯條,厚身有咬感,係味蕾既享受。2) 煙肉包雞 (⭐⭐⭐⭐⭐)由蘋果木燻煙肉包著雞胸,另外再加牛油香蔥薯蓉底同埋蘿蔔仔,食落口感層次豐富。而且用煙肉包雞胸,配搭新穎,係有驚喜嘅一碟菜。3) 菠菜芝士炸球 (⭐⭐⭐⭐⭐)分量唔係好多,不過味道一流。上菜熱辣辣,要小心!芝士入口即溶,作為前菜係唔錯嘅選擇。最後埋單二百蚊一個人,環境同埋食物質素嚟講係物有所值。如果週末黎開西貢嘅不妨都試下。

1) 冇問題漢堡 (⭐⭐⭐⭐⭐)
冇問題漢堡

2) 煙肉包雞 (⭐⭐⭐⭐⭐)
煙肉包雞

3) 菠菜芝士炸球 (⭐⭐⭐⭐⭐)
菠菜芝士炸球

2018-04-14
冇問題漢堡
煙肉包雞
菠菜芝士炸球
2018-04-28 406 瀏覽
星期五放工,想去近海的地方輕鬆一下。由旺角搭小巴去西貢都很方便,大約 45分鐘就到。到了西貢,感覺空氣也較清新,再望望海,心情也輕鬆下來。行到碼頭附近,被一個名字吸引,"Momentai',很特別的名字。於是便到這裡晚餐。店內環境也頗大,有不同款式的椅子,座位,亦有桌球、書籍可供娛樂。另,店員全都說英語的,而且店內有很多外國客人,仿似置身於外國。這樣可忘卻煩惱,好像在享受假期 這些座位是面向海的,這樣躺下,看看書、看看海、飲下野,不錯的休閒活動 感受完四周的環境,看看餐牌先......很得意的 logo ^_^先來一杯 "Young Master 'Fake Juice' IPA" and "Apple Cider".晚餐可望著海 我們再點了 "Crab Cake", "Momentai Burger" and "Ale Battered Fish and Chips".Crab Cake,炸得香口,但不油膩!蟹肉都頗多,口感豐富,仲有蔬菜伴碟 Burgers 有5款,牛、豬、雞及素菜,很貼心的選擇,因每人的喜好不同,可以食到自己合口味的漢堡。另一款是重量級 「皇朝漢堡」但我們仍鍾愛牛
星期五放工,想去近海的地方輕鬆一下。
由旺角搭小巴去西貢都很方便,大約 45分鐘就到。
到了西貢,感覺空氣也較清新,再望望海,心情也輕鬆下來。

於是便到這裡晚餐。

店內環境也頗大,有不同款式的椅子,座位,
亦有桌球、書籍可供娛樂。

另,店員全都說英語的,而且店內有很多外國客人,
仿似置身於外國。這樣可忘卻煩惱,好像在享受假期

這些座位是面向海的,這樣躺下,看看書、看看海、飲下野,
不錯的休閒活動

感受完四周的環境,看看餐牌先......

很得意的 logo ^_^

"Apple Cider" and "Young Master 'Fake Juice' IPA"
晚餐可望著海

Crab Cake
Crab Cake,炸得香口,但不油膩!
蟹肉都頗多,口感豐富,仲有蔬菜伴碟

薯條

Burgers 有5款,牛、豬、雞及素菜,
很貼心的選擇,因每人的喜好不同,可以食到自己合口味的漢堡。
另一款是重量級 「皇朝漢堡」

但我們仍鍾愛牛漢堡,所以點了 "medium well" Momentai Burger。
牛肉味濃,香嫩多汁;最感意外是煙肉,煎得很香脆!
難怪這個漢堡用店名命名,值得推介

Ale Battered Fish and Chips

Ale Battered Fish and Chips

Ale Battered Fish and Chips!
沒想到咁大塊炸魚!
我們初以為是幾塊小炸魚的,外脆內嫩,
再配上獨特的醬汁,很惹味!

食得飽飽,很滿足的一餐,很 relax 的一晚 ^_^
2018-04-20
2018-04-28 37 瀏覽
今日專程入到黎西貢,去完離島玩之後,就去咗呢間明知相當特別嘅餐廳食晚飯。冇錯,呢間餐廳就係叫做「無問題」。呢度可以望到西貢碼頭,吹着海風咁樣食晚飯,真係喺西貢先有得咁寫意。呢度每一張枱都好有特色,好靚,我呢張枱係以太陽花做主題,好繽紛!我哋叫咗一個芝士薯條,所用到嘅芝士好濃味,幾乎每條雪條都可以沾滿芝士,好邪惡!吞拿魚生日式沙律飯。吞拿魚雖然冇日式餐廳食嘅刺身咁鮮味,但係同沙律醬、牛油果、溫泉蛋混合之後,味道都唔錯。呢個日式沙律魚生飯對比起elephant grounds嘅poke雖然係冇咁精彩,但係簡簡單單都有佢自己嘅特色。最後臨走嘅時候,仲比我發現咗佢出面嘅地板好靚,忍唔住影咗張相🤭間唔中入嚟西貢享受下海風,飲下啤酒,真係好relax ,我都幾鍾意呢個地方。

冇錯,呢間餐廳就係叫做「無問題」。

吞拿魚生日式沙律飯。

2018-04-24 62 瀏覽
星期日兩pairs人食完晏入西貢行下市集,多左小攤舖,遊客如我哋亦好多,行到黃昏時分都攰喇,但又未好餓,搵左間對正西貢碼頭嘅餐廳主要飲下酒,呢個時晨呢間望落最多人,環境唔錯,希望食物都好啦,所以一行四人入去攞位;我哋窮飲五十蚊一杯嘅南非紅酒和白酒及earl grey tea ,杯南非紅酒唔錯㗎喎,南非白酒就襯返呢個價;飮酒緊係要叫盤送酒拼盤~~啤酒屋拼盤$240,有燻意大利煙肉、巴馬火腿、意式風亁牛、橄欖、雅支竹心、甜椒、半乾蕃茄、哥根蘇拿芝士、蒜蓉包,樣様都有四件,啱哂我哋四個人;另外想八下俾飯團知,唔好以為呢間多外國人嘅餐廳貴,D價錢屬合理價,個餐牌每頁下邊仲大大隻字,no service charge絕無服務費,好大賣點🤑

2018-04-23 86 瀏覽
西貢真係好靚,西貢碼頭望出去已經係世界級靚景,納米樓面積嘅小石島上有松樹,足球場大小嘅無人小島綠樹成蔭,大大小小丶遠遠近近嘅島嶼不規則咁呈現你眼前,天空上有麻鷹丶紙鳶、無人駕駛飛機,海面上遊艇丶獨木舟丶風帆應有盡有,加上藍天白雲,喺呢間餐廳一邊飲酒一邊近距離望住呢個世界級美景,一樂也,收費是世界級?不是,相反,收費相當平民價,一杯啤酒只係幾十蚊,加送埋侍應親切嘅笑容,超值,食物水準也不錯,炸芝士用料實在,使用Cammebert芝士,入口香味四溢,一啖酒一啖炸芝士,香味在口中,眼睛又望住靚靚大自然美景,真感恩呢!仲有fish and chips, 大大塊炸魚,香脆可口,加埋一盆小食併盆,有芝士,Parma hams,橄欖油浸蕃茄丶橄欖,實在冇得輸。