2017-10-18 110 瀏覽
大圍近年越來越多好嘢食,今晚約咗朋友,帶埋仔仔去試新野。餐廳位於大圍站附近,位置便利,旺中帶靜。一入門口,店員見到我仔仔,已經主動問我要唔要BB凳,佢仲主動畀杯暖水我仔仔。好少餐廳服務態度咁殷勤,好窩心,超級值得一讚!首先係柚子牛油果沙律,酸味味,好開胃。炸軟殻蟹卷,我老公至愛,大件又好味。風味海鮮鍋,外表平平無奇,但湯底勁鮮味,三文魚又大大件,花甲肥美有冇沙,成個海鮮煱好新鮮,𠲖個價錢,簡直物超所值。三文魚厚切刺身,超級肥美,勁厚切,新鮮到回味無窮。鹽燒雞扒,喜愛雞肉嘅朋友,一定要試,雞皮煎到脆bok bok ,雞肉一定唔係雪藏,好食到震。我係烏冬 super lover,安格斯牛稻亭,正!非常滿足又滿意的一餐,下次再encore
大圍近年越來越多好嘢食,今晚約咗朋友,帶埋仔仔去試新野。
餐廳位於大圍站附近,位置便利,旺中帶靜。
首先係柚子牛油果沙律,酸味味,好開胃。
炸軟殻蟹卷,我老公至愛,大件又好味。
三文魚厚切刺身,超級肥美,勁厚切,新鮮到回味無窮。
我係烏冬 super lover,安格斯牛稻亭,正!
非常滿足又滿意的一餐,下次再encore

2017-10-18
今天下班約了家人在大圍站一起吃飯。由於不想走太遠, 就去到近大圍站的這間熊野日本料理。門面看上去已經很有高級日式料理的感覺, 內進後我們被安排坐到樓上。餐廳人流不多, 靜靜的反而更能享受精緻的日本食物。 先來的是池魚刺身和雞腿肉。本人不吃魚, 但媽媽說刺身非常爽口,帶有一點點鮮甜味,和三文魚有點相似。雞腿肉有點蜜糖烤焦味, 外脆而內裡保有雞肉口感,筆者非常喜歡。炸軟殼蟹也非常不錯, 炸得很脆但又不會覺得油膩, 一份內有大約四件,小食來說份量十足。主菜方面叫了安格斯壽喜燒和鰻魚炒飯。上菜時看見安格斯牛肉的色澤和油花非常吸引。壽喜燒的湯底帶有陣陣甜味,因為會愈煮愈濃味,餐廳貼心地用小酒樽裝了湯底,好讓我們可以自己加湯調節濃度。壽喜燒的材料不少,當中本人最喜歡的是日本粉絲,煙韌之外更吸收了湯底的味道,非常入味。 至於鰻魚飯是用碗上的,份量夠三人分吃。一般餐廳的鰻魚飯未必能看到鰻魚粒。但這家餐廳的炒飯卻是用量十足,幾乎每口飯都能吃到鰻魚。味道也不錯值得一讚的是餐廳用的餐碟和食具都十分精緻,而且都像新的一樣。讓人看到的時候心情也好一點,只是上菜時間比較慢,但卻令人更可以細味每一道菜,享受聚餐時間

值得一讚的是餐廳用的餐碟和食具都十分精緻,而且都像新的一樣。讓人看到的時候心情也好一點,只是上菜時間比較慢,但卻令人更可以細味每一道菜,享受聚餐時間。
2017-10-16
  • 雞腿肉
  • 池魚刺身
2017-10-12 80 瀏覽
熊野係一間非常傳統,典型嘅日本料理,包埋前菜,沙律,刺身,壽司,卷物,燒物,鍋物,楊物,汁物等等,都非常之經典。呢度嘅日本清酒亦都非常齊全,包括吟釀,梅子酒,辛口,值得一試。我同朋友都鍾意食暖嘢,所以今次我啲食埋其中嘅楊物:日本南瓜蕃薯天婦羅,燒物:明太子雞翼,鹽燒三文魚,同埋鍋物:安格斯牛肉火鍋。坦白啲講,每一道菜嘅量唔算大,但係會感覺到食材超級鮮美,新鮮,食物嘅質素非常之高。強烈推薦鹽燒三文魚同埋安格斯牛肉火鍋,味道極為鮮美。
熊野係一間非常傳統,典型嘅日本料理,包埋前菜,沙律,刺身壽司,卷物,燒物,鍋物,楊物,汁物等等,都非常之經典。呢度嘅日本清酒亦都非常齊全,包括吟釀,梅子酒,辛口,值得一試。我同朋友都鍾意食暖嘢,所以今次我啲食埋其中嘅楊物:日本南瓜蕃薯天婦羅,燒物:明太子雞翼,鹽燒三文魚,同埋鍋物:安格斯牛肉火鍋。坦白啲講,每一道菜嘅量唔算大,但係會感覺到食材超級鮮美,新鮮,食物嘅質素非常之高。強烈推薦鹽燒三文魚同埋安格斯牛肉火鍋,味道極為鮮美。
2017-09-25
  • 安格斯牛肉火鍋
2017-09-26 119 瀏覽
家就住大围附近,今晚和朋友去吃。环境很好,空间大且安静,享受和朋友边吃边聊的时光。食物的味道很好,食材很新鲜,印象很深的是三文鱼,又鲜嫩又肥美,特别好吃。还点了一个牛肉锅,牛肉的味道很正,里面的蔬菜很鲜,而且分量足,最后真是撑到不行。我们还点了什锦天妇罗和盐烧鸡翼,盐烧鸡翼的味道很正,柠檬与鸡肉的味道和在一起,清新香醇,也增加了味道的层次感。就是点的有点多,最后差点吃不下,哈哈。特别享受这次的晚餐!好评
2017-09-26
2017-09-26 1553 瀏覽
朋友住在大圍,介紹我們去"熊野"食日本嘢牆上寫著當天的特價海鮮和刺身裝修簡潔清雅有不少的套餐可供選擇二人套餐都有好幾款呢, 真係豐儉由人揀咗今日嘅精選海鮮, 三文魚腩,油甘魚腩,𩶘魚薄切三文魚腩色澤鮮明,新鮮切花之後仍然咁厚, 口感一流肉質肥美甘香, 魚油沁入口裏面, 好肥美油甘魚腩, 油甘魚本身已經好甘香啦,加上係腩。。。簡直係肥美無比油甘魚嘅魚有冇三文魚咁多, 但肉質比較厚實, 更有口感薄切嘅𩶘魚,唔使食淨係欣賞都夠啦廚師嘅刀功真係一流, 可以切到紙咁薄𩶘魚薄而爽, 另有一番口感唔食壽司揀選食刺身同埋鰻魚炒飯鰻魚炒飯, 分量足料足,少油,炒得好好炒雜菜,木魚喺碟上郁下郁下, 增添不少食慾醬汁燒雞肉, 醬汁味濃好惹味侍應招呼一流, 會介紹當日嘅菜式,還不停斟水,好有 禮貌添價錢相當合理, 每人都係食咗百幾蚊咋
朋友住在大圍,介紹我們去"熊野"食日本嘢

牆上寫著當天的特價海鮮和刺身

裝修簡潔清雅

有不少的套餐可供選擇

二人套餐都有好幾款呢, 真係豐儉由人

揀咗今日嘅精選海鮮, 三文魚腩,油甘魚腩,𩶘魚薄切

三文魚腩色澤鮮明,新鮮

切花之後仍然咁厚, 口感一流

肉質肥美甘香, 魚油沁入口裏面, 好肥美

油甘魚嘅魚有冇三文魚咁多, 但肉質比較厚實, 更有口感

薄切嘅𩶘魚,唔使食
淨係欣賞都夠啦

廚師嘅刀功真係一流, 可以切到紙咁薄

𩶘魚薄而爽, 另有一番口感

唔食壽司
揀選食刺身同埋鰻魚炒飯

鰻魚炒飯, 分量足料足,少油,炒得好好

炒雜菜,木魚喺碟上郁下郁下, 增添不少食慾

醬汁燒雞肉, 醬汁味濃好惹味

侍應招呼一流, 會介紹當日嘅菜式,還不停斟水,好有 禮貌添

價錢相當合理, 每人都係食咗百幾蚊咋

• 油甘魚魚腩
  • 三文魚魚腩
2017-09-23 148 瀏覽
去大圍探朋友,她見我咁有誠意,於是帶我去食啲又正又抵嘅嘢環境唔錯噃嘩嘩嘩好肥美嘅魚生呀三文魚腩, 肉質細嫩鮮味,帶有豐富嘅油質 由於厚切,所以口感特別好慢口細嚼,三文魚油充斥在口內,真的齒頰留香油甘魚腩非常厚實滑嫩,色澤紋路分佈均勻,如大理石,肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜、滑嫩多膠質,油花均勻的散佈於刺身當中,入口即能融化在舌尖上。𩶘魚 ,廚師刀鋒一流, 竟然能夠切到紙咁薄薄到真係難以想像, 入口爽脆鰻魚炒飯,份量十足,粒粒鰻魚都好大粒,每口飯都有鰻魚嘅香味, 炒得不肥不膩, 功夫了得鹽燒三文魚頭, 煎得皮香肉嫩 一般餐廳嘅三文魚頭會成個上, "熊野"會燒好之後將佢切件,食起來比較方便啲,想得真係周到這裏環境優雅,侍應姐姐好有禮貌, 下次會叫埋其他朋友一齊嚟食好彩今日入嚟大圍探朋友, 如果唔係都唔會嚟到"熊野"食, 今日真係不枉此行喇
去大圍探朋友,她見我咁有誠意,於是帶我去食啲又正又抵嘅嘢

環境唔錯噃

嘩嘩嘩好肥美嘅魚生呀

三文魚腩, 肉質細嫩鮮味,帶有豐富嘅油質

由於厚切,所以口感特別好

慢口細嚼,三文魚油充斥在口內,真的齒頰留香

𩶘魚 ,廚師刀鋒一流, 竟然能夠切到紙咁薄

薄到真係難以想像, 入口爽脆

鰻魚炒飯,份量十足,粒粒鰻魚都好大粒,
每口飯都有鰻魚嘅香味, 炒得不肥不膩, 功夫了得

鹽燒三文魚頭, 煎得皮香肉嫩

2017-09-21
  • 鹽燒三文魚頭
  • 油甘魚腩
  • 三文魚腩
2017-09-15 114 瀏覽
沙田大圍近來開左間新日本料理叫"熊野日本料理",鄰近大圍火車站對面斜,其日式佳餚均不失日本風格。三文魚炒飯,炒飯固然炒香辣格爽,飯中配以熟三文魚粒、其他雜錦紅蘿蔔粒、蘑菇粒、洋蔥蔥菜粒等,吃落自會有一番日式炒飯風味,惹味無窮。安格斯肥牛肉火鍋, 肥牛當然是任何類型火鍋中不可缺少的餸款,再配以粗粉絲、清豆腐,菜心椰菜及大冬菇等,在上湯底(非濃味)火鍋一滾下,食落自然會清爽可口,尤其爽滑的肥牛肉,味道適中。梅子酒杯裝,在大圓冰雪凍下,香甜帶少果酸的梅子酒飲落滿口冰凍涼格爽。

2017-09-14 109 瀏覽
大圍近來開左間新日本料理叫"熊野日本料理", 由於日本料理都幾受歡迎在大圍,我便去食晚餐,店的裝修及音樂都令人輕鬆感覺。好耐無食三文魚炒飯,今次仲要這麼好味道,有好多鮮味三文魚粒配調味好正,炒飯好似粒粒金黃,好有鑊氣,真令我開胃。安格斯牛肉火鍋,當火鍋滾熱在蔬菜、金菇、粉絲、豆腐時,再加牛肉令湯底好甜,牛肉滑滑又香。薄切章紅魚,不用醬料都食出鮮味,食得出肉質好細滑,新鮮色澤,肉又結實是好滋味。下次一定要再來食過晚飯。

下次一定要再來食過晚飯。
2017-09-13
2017-09-13 99 瀏覽
之前經過與友人大圍時發現這間日本料理店,決定系lunch time 一試。我叫了一個安格斯牛肉烏冬,佢個餐幾抵食,因為包埋沙律,一碟開胃的黃瓜,味噌湯,日式蒸蛋同埋汽水,所以我覺得價錢合理,以日式料理黎講,可以話係幾抵。味道方面,反而系個日式蒸蛋比我印象最深刻,因為個蛋好滑,入面有蝦,肉同菇,個味道係咸淡適中。而牛肉烏冬個d牛肉好多,但個湯係濃味,但偏咸,而個味噌湯就反而系偏淡。個沙律就偏酸,個醋重手左。就份量和豐富而言系非常唔錯,但調味方面可再改善。

就份量和豐富而言系非常唔錯,但調味方面可再改善。
2017-09-10 98 瀏覽
餐廳有上下兩層,呢度係下層,左右兩排都係梳化位,坐得舒服,大約可以容納二十個客人黑板上面仲會有是日推介燒雞小腿雞肉嫩滑已去骨,size剛好可以成粒放入口章紅魚薄切刺身切到好薄,好考師傅嘅刀功👍🏻章紅魚好新鮮,雖然係薄切,但係都食得出鮮味,可以唔駛點汁鹽燒三文魚頭外層脆,內層魚肉嫩滑炸軟殼蟹卷軟殼蟹卷上面有牛油果同大量蟹籽,軟殼蟹炸得香脆唔油,滿滿蟹籽亦能增加口感安格斯牛肉稻庭稻庭烏冬口感幼滑,牛肉嫩唔韌風味海鮮鍋海鮮鍋好足料,有兩款魚,帶子,蝦,蜆,仲有葛絲同蔬菜墊底,湯底吸哂海鮮嘅精華,好夠鮮味,最後等食菜同葛絲吸哂味先食諗唔到食咩可以選擇套餐,有唔同價位提供呢間餐廳雖然店面小小,但食品製作用心,員店服務態度好,每次杯水未飲完已經自動加水,下次黎大圍會再去!

黑板上面仲會有是日推介

燒雞小腿
雞肉嫩滑已去骨,size剛好可以成粒放入口

章紅魚薄切
刺身切到好薄,好考師傅嘅刀功👍🏻
章紅魚好新鮮,雖然係薄切,但係都食得出鮮味,可以唔駛點汁

鹽燒三文魚頭
外層脆,內層魚肉嫩滑

炸軟殼蟹卷

安格斯牛肉稻庭
稻庭烏冬口感幼滑,牛肉嫩唔韌

風味海鮮鍋

諗唔到食咩可以選擇套餐,有唔同價位提供

2017-09-06
2017-09-06 163 瀏覽
位置方便,大圍火車站一出就係,環境乾淨舒適,食物新鮮就一定好食,服務非常好。整體我會比 9 分 / 10 分滿分,而家同大家介紹下。雖然我今晚係散叫,但懶得諗既人可以叫餐食,係我隔離兩張台都叫餐,份量都好足夠。平目魚刺身,淡淡既味道,襯托於旁邊既檸汁之下,味道一流,口感「煙孕」。(其實唔止檸檬汁咁簡單,應該幾樣野整埋一齊,味道複雜)呢個必食既燒物,燒雞翼,即叫即燒,一攞出黎香噴噴,入口外脆內軟,冇骨,配上檸檬汁,酸酸地,勁正壽司質素好好,新鮮一定好食牛油果鰻魚卷,好喜歡牛油果既壽司,軟綿綿既感覺,first kiss 既感覺軟売蟹脆卜卜鰻魚炒飯又要讚一讚,首先鰻魚係多既,飯先係重點,粒粒非常分明好食最尾走既時候回頭影張相先,即係代表住我會回頭再幫襯

整體我會比 9 分 / 10 分滿分,而家同大家介紹下。

壽司質素好好,新鮮一定好食

軟売蟹脆卜卜

好食

最尾走既時候回頭影張相先,即係代表住我會回頭再幫襯
2017-09-06
  • 平目魚刺身
  • 燒雞翼
  • 牛油果鰻魚壽司
2017-09-01 102 瀏覽
好耐味黎過大圍食飯,甘岩有野做就係依頭食個便飯啦。門口以黑色為主,單調得黎望落舒服,店舖都幾親民,放咗幾張櫈係度,等排隊食飯的人客可以吾洗企係度甘辛苦。一入到去見到好多吾同的酒,俾d酒吸引住,吾覺意望多咗兩眼。岩坐底,仲以為間餐廳好細,後來見到有D食客上咗上邊個層。另外,我見張張枱都好闊,而我地都坐得好舒服。池魚簿切 砌得好令,片片分明,望落通透,配上旁邊橙紅色的醬汁,拎到池魚的鮮味更出,仲有就係,放到入口有種溶化的感覺黑珍珠海膽 個飯團俾好多好多的魚子醬包圍住,跟住d飯團又包住滿滿的海膽肉,幾得意的做法銀雪魚 係好熱辣辣的時候上枱架,甜甜地,咸咸地,外皮好香脆,識食一定係襯熱食,甘先可以試真D佢個味。依種雞粒個size岩岩好,一啖就可以塞滿個咀。最後一碟係鰻魚飯 ,鰻魚好多又好滑,食落啖啖肉,整體個賣相都吾錯,有紅有綠,好健康。今晚餐飯,Waiter 服務好好 ,全程都會主動幫我地加茶,執咗食完的餐碟。上菜又有節奏感,等你食完一道後再上一道,令你可以係食物最佳的時刻進食。

好耐味黎過大圍食飯,甘岩有野做就係依頭食個便飯啦。

一入到去見到好多吾同的酒,俾d酒吸引住,吾覺意望多咗兩眼。

深海池魚簿切

黑珍珠海膽

銀雪魚西京燒

燒雞小腿

依種雞粒個size岩岩好,一啖就可以塞滿個咀。

鰻魚炒飯

2017-08-31
深海池魚簿切
黑珍珠海膽
銀雪魚西京燒
2017-08-30 102 瀏覽
去到大圍吾想又食雞煲,經過見到新開既日本餐廳,清清地岩哂瘦身既我😘😘坐底環境好舒服,夠寬落。日本野食款式,價錢正常吾係話好貴。先食個開胃菜- 蟹子沙律,再叫左個安格斯道亭烏冬,個烏冬係篇平個種,我覺得好食過圓身個個!牛味都好出👍🏻推介!湯底係清,易入口。再叫左2個小食,炸軟殻蟹,平時好怕軟殻蟹炸到油立立,依個係中間,吾會話好油但又好脆口,師傅整得好好。再點d醬汁👍🏻👍🏻👍🏻仲有個三文魚頭,落左少少炸粉,都幾好食同好多舊。

坐底環境好舒服,夠寬落。
日本野食款式,價錢正常吾係話好貴。

仲有個三文魚頭,落左少少炸粉,都幾好食同好多舊。
2017-08-21
2017-08-21 159 瀏覽
平時都會入去大圍食野😋貪佢地方細細但餐廳選擇多今次揀左間開左無耐既熊野日本餐廳門面已經好有日本風🇯🇵餐廳環境好闊落舒適好適合一家大細同朋友聚餐👥👥👥食物選擇都有好多唔同款式今次我叫左安格斯牛肉配稻庭烏冬軟殼蟹天婦羅,牛油果鰻魚壽司,蟹子沙律烏冬份量好足料,而且係扁身嗰隻烏冬好彈牙,牛肉半生熟,好有牛味👍🏻👍🏻👍🏻牛油果鰻魚卷賣相同味道都出色👍🏻下次我會再叫😋軟殼蟹天婦羅好大件而且係即炸所以好脆身好好味👍🏻不得不提係餐廳員工服務態度一流非常主動幫我地換碟同斟水👍🏻
平時都會入去大圍食野😋
貪佢地方細細但餐廳選擇多
今次揀左間開左無耐既熊野日本餐廳

門面已經好有日本風🇯🇵
餐廳環境好闊落舒適
好適合一家大細同朋友聚餐👥👥👥

食物選擇都有好多唔同款式
今次我叫左安格斯牛肉配稻庭烏冬
軟殼蟹天婦羅,牛油果鰻魚壽司,蟹子沙律

烏冬份量好足料,而且係扁身嗰隻烏冬
好彈牙,牛肉半生熟,好有牛味👍🏻👍🏻👍🏻
牛油果鰻魚卷賣相同味道都出色👍🏻
下次我會再叫😋
軟殼蟹天婦羅好大件
而且係即炸所以好脆身好好味👍🏻

不得不提係餐廳員工服務態度一流
非常主動幫我地換碟同斟水👍🏻

2017-08-21
2017-08-18 161 瀏覽
昨晚在大圍諗住食小小野先返屋企,就諗起近期港鐵站附近新開張的日本餐廳。入到餐廳內裝修企理,侍應生有禮貌、環境舒適、燈光比較暗。我們一家二口點了海鮮鍋沒有鮮味鍋內的湯似水的一般、壽司拼盤平平無期、三文魚炒飯很一般、牛油果鰻魚手卷的牛油果看落去不新鮮元氣壽司好食好多、燒牛舌肉都算juicy 但沒有燒烤的味道黑椒落重手和炸蝦天婦羅還可以。埋單要$700、兩個人不便宜的一餐。總體評分用這樣的價錢不會再幫襯。
昨晚在大圍諗住食小小野先返屋企
,就諗起近期港鐵站附近新開張的日本餐廳。

入到餐廳內裝修企理,侍應生有禮貌、環境舒適、燈光比較暗。

我們一家二口點了海鮮鍋沒有鮮味鍋內的湯似水的一般

埋單要$700
、兩個人不便宜的一餐。總體評分用這樣的價錢不會再幫襯

2017-07-18