2017-06-13 109 瀏覽
今天提早下班,於大圍附近逛街,走著走著⋯⋯ 發現鄰近港鐵站有一間日本料理小店,就決定入內試試侍應哥哥服務勤快由於我太早,大概晚上6點入內,所以人客不多。店內裝潢有情調,很適合情侶或閨蜜一起共進晚餐談談心。侍應姐姐見我地看了餐牌很久都拿不定主意,就向我們介紹餐廳的名物。侍應姐姐向我們介紹,原來店舖每日都有新鮮海產由日本空運到港。部份海產是期間限定的,所以我們就試試今期期間限定的目仁奈魚。目仁奈(メジナ)刺身目仁奈肉質較爽及柔韌適中,帶清甜,適合薄切及點柚子帶酸甜汁醬食用。刺身一上枱,令我眼前一亮。 師傅刀工切得很薄!點上特製汁醬,吃下去有口感彈牙之外,亦帶鮮甜蟹子青瓜沙律沙律不只有青瓜,亦有蟹柳絲等提鮮,吃下去清新。豚肉生姜燒吃下去豚肉爽軟,與洋蔥同食,令人回味。最後,亦因為它而叫了一碗白飯配著來吃。黑珍珠一上枱令人眼前一亮本身以為是一條卷物。以這方式來呈現,恍如一粒黑珍珠。我選擇了海膽,海膽creamy服務很好,所有侍應都很主動給客人協助!會關心客人對於菜式嘅意見!着實令人窩心食品質素也很好
今天提早下班,於大圍附近逛街,走著走著⋯⋯
發現鄰近港鐵站有一間日本料理小店,就決定入內試試

侍應哥哥服務勤快

由於我太早,大概晚上6點入內,所以人客不多。

店內裝潢有情調,很適合情侶或閨蜜一起共進晚餐談談心。

目仁奈刺身

目仁奈(メジナ)刺身

刺身一上枱,令我眼前一亮。 師傅刀工
切得很薄!
點上特製汁醬,吃下去有口感彈牙之外,亦帶鮮甜

蟹料青瓜沙律

蟹子青瓜沙律
沙律不只有青瓜,亦有蟹柳絲等提鮮,吃下去清新。
豚肉生薑燒

豚肉生姜燒

一上枱令人眼前一亮
本身以為是一條卷物。
以這方式來呈現,恍如一粒黑珍珠。

我選擇了海膽,海膽creamy

服務很好,所有侍應都很主動給客人協助!
會關心客人對於菜式嘅意見!
着實令人窩心
食品質素也很好
2017-06-13
目仁奈刺身
蟹料青瓜沙律
2017-06-12 98 瀏覽
呢間新開嘅日本料理係晌大圍站對面,雖然晌街尾,但係都幾易搵到。佢入面嘅座位唔多,入口走入嚟時有一列屏風阻隔,面街嗰邊就開咗個唔大唔細嘅玻璃窗,總算唔會俾街外人一眼睇晒。由陳設睇嚟,佢哋應該係想營造一個同街坊式食店唔一樣嘅用餐環境。打開餐牌,刺身、壽司、燒物、揚物、一品料理等等都有,算係間多元化嘅日本料理,定價就比較進取。我哋叫咗幾樣嚟試,鹽煮牛舌切得夠厚,上面有啲黃芥辣,可以點醬汁再夾意大利青瓜一齊食,酸酸甜甜咁。彩虹刺身卷用咗吞拿魚同三文魚等等三款唔同顏色嘅刺身做餡,另外仲有牛油果同蟹籽,顏色比平時嘅卷物豐富,口感味道就幾討好。什錦天婦羅分別係海老、日本青椒、番薯、南瓜、冬菇同蟹柳,炸皮都幾薄脆,感覺唔錯。燒茄子燒得軟綿綿,上面仲搽咗柚子醬同少少辣粉,食起上嚟微甜都幾清新。

呢間新開嘅日本料理係晌大圍站對面,
雖然晌街尾,
但係都幾易搵到。

佢入面嘅座位唔多,
入口走入嚟時有一列屏風阻隔,
面街嗰邊就開咗個唔大唔細嘅玻璃窗,
總算唔會俾街外人一眼睇晒。

由陳設睇嚟,
佢哋應該係想營造一個同街坊式食店唔一樣嘅用餐環境。

打開餐牌,刺身壽司、燒物、揚物、一品料理等等都有,
算係間多元化嘅日本料理,
定價就比較進取。
鹽煮牛舌

我哋叫咗幾樣嚟試,
鹽煮牛舌切得夠厚,
上面有啲黃芥辣,
可以點醬汁再夾意大利青瓜一齊食,
酸酸甜甜咁。
彩虹刺身卷

彩虹刺身卷用咗吞拿魚同三文魚等等三款唔同顏色嘅刺身做餡,
另外仲有牛油果同蟹籽,
顏色比平時嘅卷物豐富,
口感味道就幾討好。
什錦天婦羅

什錦天婦羅分別係海老、日本青椒、番薯、南瓜、冬菇同蟹柳,
炸皮都幾薄脆,
感覺唔錯。
燒茄子

燒茄子燒得軟綿綿,
上面仲搽咗柚子醬同少少辣粉,
食起上嚟微甜都幾清新。
什錦天婦羅
燒茄子
2017-06-12 56 瀏覽
最近大圍開了新的日本料理,係火車站附近,交通方便!餐廳不算大,但一貫日本風味,坐得舒服!今次帶老人家來吃,所以點菜以熟食爲主!這款牛脷很爽口青新,有咬口,適合夏天吃!加埋個瓜一齊食就冇咁油膩,而且有個酸醬汁點黎食,就連少少肥膩感覺都沒有呢!點了一款炸物!吉列廣島蠔!炸蠔一點也不油,而且幾大隻!再加上備製的醬一起吃,很香很好吃!推介 另外再點了燒鯖魚味道不錯,很香口,份量如再多啲就更好了!在沒有加檸檬汁下吃,一點Sam味都無,所以質素應該不錯最後是牛肉稻亭牛肉採用安格斯,有質素保證!上桌時牛肉紅紅的,對講求鮮味的人來說最適合!不過我有老人家,所以待了一會讓牛肉全熟才吃!雖然放久了,但牛肉不硬,軟硬適中第一次聽稻亭一詞初時以為是烏冬,吃上口才知道是另一種日本麵!麵身非常滑,有口感!很不錯呢還有,原來結帳前只要like呢間餐廳和打卡,就有九折優惠
最近大圍開了新的日本料理,係火車站附近,交通方便!
餐廳不算大,但一貫日本風味,坐得舒服!

今次帶老人家來吃,所以點菜以熟食爲主!

點了一款炸物!吉列廣島蠔!

炸蠔一點也不油,而且幾大隻!

再加上備製的醬一起吃,很香很好吃!推介

另外再點了燒鯖魚

味道不錯,很香口,份量如再多啲就更好了!
在沒有加檸檬汁下吃,一點Sam味都無,所以質素應該不錯

最後是牛肉稻亭
牛肉採用安格斯,有質素保證!
上桌時牛肉紅紅的,對講求鮮味的人來說最適合!
不過我有老人家,所以待了一會讓牛肉全熟才吃!
雖然放久了,但牛肉不硬,軟硬適中

第一次聽稻亭一詞

初時以為是烏冬,吃上口才知道是另一種日本麵!
麵身非常滑,有口感!很不錯呢

還有,原來結帳前只要like呢間餐廳和打卡,就有九折優惠
2017-06-09 104 瀏覽
今晚大圍收工,約埋朋友食生日飯,其實大圍真係好多野食,比起沙田的千篇一律真係精采好多,今晚就係朋友介紹下食左呢間日本野。睇下個MENU,最吸引到我既係佢個熊野二人前,有野菜沙律、日替前菜、蜆味噌湯,三點刺身、燒鯖魚、吉列廣島蠔、安格斯牛肉稻亭同埋雪榚。先黎個蜆味噌湯,佢最特別之處係除左濃郁既湯底之外,仲有兩大隻蜆係入面,大大隻之餘,仲係好鮮味的! 再黎個三點刺身,食得出係好新鮮既,而且仲相當厚切,而且個刺身蝦仲係好大隻!仲要讚下個吉列廣島蠔,因為係出面食得多,吉列廣島蠔並唔係咁易整的,因為出面食果D成日都係好厚炸粉,食落去好似食炸粉多過食隻蠔。但呢度既吉列廣島蠔真係一流,入面隻蠔好大隻,食落仲係有蠔汁係入面。地點一流,會再黎。

地點一流,會再黎。
2017-06-05
趁著星期日,又同女友在大圍試新餐廳。因為我們都熱愛日本,所以就試這間日本料理。It was Sunday, and we explored new restaurant in Tai Wai again.We are fond of Japan, so we tried this new Japanese restaurant.午餐套餐大概有20款,她選了雜錦天婦羅定食,而我則選了帶子丼配烏冬。There were about 20 types of lunch set. She chose Assorted Tempura Teishoku; while I chose Hotate Don with Udon.天婦羅炸得唔錯,唔會太油膩,但粉略厚。Tempura was nice, not so oily, but too thick.帶子雖然好似鋪滿飯面,但太薄。烏冬不錯。Hotate (Scallop sashimi) was too thin. Udon was good.除咗主食,還有沙律、味噌湯、茶碗蒸,所以男生都夠飽。性價比算合理,但質素需要再提高。Besides ma

雜錦天婦羅定食 Assorted Tempura Teishoku

天婦羅炸得唔錯,唔會太油膩,但粉略厚。
帶子丼配烏冬 Hotate Don with Udon
帶子雖然好似鋪滿飯面,但太薄。烏冬不錯。

除咗主食,還有沙律、味噌湯、茶碗蒸,所以男生都夠飽。
性價比算合理,但質素需要再提高。
Besides main dish, there were salad, miso soup, and chawanmushi (Japanese egg custard).
CP value is reasonable while the quality of food should be improved.
2017-05-21
2017-05-28 200 瀏覽
新開張半個月左右 終於有時間去試下😍因為星期日晏就1點去食 就以為會好多人點知都冇話要等位 因為佢有2層地下full晒 唯有就上去2樓都幾靜下 不過係有啲暗 冇咁光猛諗左好耐食咩好 太多野食揀😍全部都係lunch set 冇得單嗌所以價錢上 相對可能會貴少少咁而每一set都有沙律 日式蒸蛋 味噌湯要講下日式蒸蛋 我見到食評話蒸蛋有小小水我屋企人個蒸蛋 整得好好 好滑相反我個個就有小小水 不過我覺得都係好食既😋三文魚親子丼配送烏冬$78三文魚同三文魚籽都好新鮮👍🏻啲飯都幾多下 配埋烏冬 好彩個烏冬真係好迷你 對於女仔泥講食飯+烏冬 就真係好飽😋 烏冬幾好食 湯底係普通既昆布湯😗雜錦天婦羅定食 $88天婦羅定食 天婦羅同飯係分開上我本來以為好似天婦羅蓋飯咁😂🙊有2隻蝦 蕃薯 茄子 青椒 蟹棒除左個青椒 食落有啲奇怪😂 其他都好食好香口唔會好多炸粉👍🏻 蝦 蕃薯 茄子係特別好食😋😋不過佢啲飯對於男仔泥講就有啲少 女仔泥講 食晒所有野 應該就岩岩好☺️蒲燒鰻魚飯 $108落單個陣 因為要即燒 等10-15分鐘時間唔係問題 一上菜 就即刻試下點知係暖暖地 我覺得可以再熱返少少就會更加好食!😬但係鰻
新開張半個月左右 終於有時間去試下😍

午餐
三文魚親子丼配送烏冬
雜錦天婦羅定食
2017-05-22 178 瀏覽
放假去食lunch 見到舊中旅社原來開左間日本野問番老闆原來lunch 開左一星期到Waiter 都好後生,都幾有禮貌睇menu 都幾多選擇,但唔想食生野,所以叫左個咖哩豬排飯,成個餐有小食,湯,沙律,主菜,最開心有蒸蛋(我最愛),72蚊有咁多野食都幾抵沙律比想像中大份,唔係好hea 得幾塊菜個d,同埋個汁係柚子汁,好fresh 蒸蛋我不嬲都中意食,呢個蒸蛋好滑,入面仲有冬菇,蝦,正!主菜個咖哩汁幾香,好送到飯,豬扒脆卜卜,粉亦唔會太厚,唔錯,而且份量大,女仔可能會食唔晒臨走見到另一檯食刺身,估計係刺身定食,成盤咁上,好似幾靚,下次會試下!總括黎講,呢到lunch 值得一試,七十幾蚊就咁聽唔平,但成個餐有咁多野,而且大圍呢個地段,除左食魚蛋粉,lunch 起碼都5,60蚊起,個人覺得加多少少食有質素既係值得,搵日試埋佢個dinner 再同大家分享
放假去食lunch
見到舊中旅社原來開左間日本野
問番老闆原來lunch 開左一星期到
Waiter 都好後生,都幾有禮貌
蒸蛋我不嬲都中意食,呢個蒸蛋好滑,入面仲有冬菇,蝦,正!

咖喱豬扒飯套餐
2017-05-21
午餐
咖喱豬扒飯套餐
大圍新開左間日本野唸住試下啦菜式都多的,知道價錢偏貴,但都想試下餐牌見有幾種魚生飯揀,因為無相,是但揀了個$288, 加埋一,即係三百幾但返黎得幾樣野,加埋應該有六七嚿度,新鮮是還可以,但份量實在太少,而飯佔了七成,絕對貴過尖沙咀、銅鑼灣。環境扮高檔,但設計、大細、私隱度都怪怪地侍應服務態度OK gar, 算正常,可能是晚餐,無咩人啦。兩個人埋單六百,應該唔會再幫襯,在大圍區,仲有幾間日本野。呢間性價比一般,寧願行遠D ,食第二間
大圍新開左間日本野唸住試下啦
菜式都多的,知道價錢偏貴,但都想試下
環境扮高檔,但設計、大細、私隱度都怪怪地
侍應服務態度OK gar, 算正常,可能是晚餐,無咩人啦。
兩個人埋單六百,應該唔會再幫襯,在大圍區,仲有幾間日本野。
呢間性價比一般,寧願行遠D ,食第二間

魚生飯
2017-05-17
2017-05-19 156 瀏覽
由於住係附近,所以由上星期已經留意到新開左間日本料理, 但係因為上星期一路都只係晚事時間試業, 一直都夾唔啱時間,到第二日訓醒,發現終於連lunch time 都試業啦! 係外面影入去, 地方好似唔係好大, 門口側邊就有兩個兩座位, 入到嚟好似仲有樓梯可以上一層, 但係今日得一個人嚟食,所以都無咩機會睇到係咪真係有多一層啦😂咁由於我得一個人,所以就坐係門口既兩人座位到, 呢個位唯一唔好既地方係,無侍應經過既話呢,你就真係唔洗叫野食都得啦, 因為有個屏風阻住, 咁當然唔係真係等好耐, 只係個感覺係咁啫😊😊好! 點左個鹽燒鯖魚定食嚟試, 不過呢... 今日第一日午市試業,可能未習慣到個情況, 而侍應姐姐都好有禮貌咁同我講唔好意思要等一等...不過等候既時間其實可以接受, 大約20mins ,我個定食就出現啦。 湯,蒸蛋, 沙律, 不過不失, 米飯呢,我就覺得可以改進一下,魚呢, 啱啱煎好, 手勢唔錯, 鹽既份量啱啱好, 整體都唔錯, 不過可以改進少少,成個定食既份量嚟講呢,如果係一啲男士的話呢,有機會會唔夠食既, 而女仕嚟講呢,都可以食得晒, 唔會浪費( 我真係食晒的) 總括嚟講個lunc

總括嚟講個lunch 係滿意,不過只係試左一樣, 仲有其他菜式, 日後可以慢慢試^^
家住大圍,日日經過村南道見到有新餐廳開張當然唔放過,尤其見op仲未有食家寫過食評~就由小女子開辟大地啦 --------------------- 呢度裝修喺大圍區都算特別,因為喺正街角,客流多一定留意到,但同時外觀比較暗色平實,所以整體外觀感覺相對內儉 第一個黎寫緊係要比啲誠意叫lunch menu最貴果樣lol~~(其實係自己想食⋯)就黎個「刺身定食10切」啦!呢度lunch set 都配有味噌湯、沙律前菜同日式蒸蛋,雖然無飲品但都有日式熱茶(雖然店員加茶速度較慢,但都同客多有關嘅) 「刺身定食10切」($138) 上菜時係有驚喜位嘅,因為刺身冰盤上,仲有唔少裝飾,睇得出有用心製作~加上店員指原來壽司同刺身set款式係日日同個個唔同嘅,雖然未考證到,但如果係嘅都幾有新鮮感 今次有:三文魚(肥而不膩,有足夠魚油)、鱆紅魚(薄切爽口,不過相對細塊啲)、鯛魚(好鮮甜,有口感,果然係當造5月魚類之一)、吞拿魚(都算頗厚切,無咩筋,入口幾嫩滑)同埋甜蝦(好新鮮~有蝦羔而且好甜) 至於其他小食,蒸蛋做得特別好~完全唔老好滑好滑,而且入面都有菇同海鮮粒,做得好好(唯獨蝦粒無挑腸)
---------------------

刺身定食10切」($138)
上菜時係有驚喜位嘅,因為刺身冰盤上,仲有唔少裝飾,睇得出有用心製作~加上店員指原來壽司刺身set款式係日日同個個唔同嘅,雖然未考證到,但如果係嘅都幾有新鮮感

Ps 部分店員可能比較green, 所以唔太熟餐set內容,不過整體都好有禮貌~
好味指數😋:8/10
翻啅指數🙆🏻:7.5/10
人均消費💰:101-200
服務態度👨🏼‍🍳:7.5/10
乾淨指數🌝:8/10
2017-05-18
  • 刺身定食
2017-05-14 148 瀏覽
新開餐廳諗住試下 一坐底 茶又無俾 餐具又無俾 全部都要問個侍應先識拎過來 已經減晒分呢間野本身喺呢個地段(大圍前中旅社,工聯會隔離)88蚊一個lunch set都真係唔算平 得 冇問題 d野等得耐等咗半個鐘 算 都ok 鯖魚定食終於到 跟餐個燉蛋係完全未熟 我成世人都未見過餐廳會夠薑上水狀燉蛋 之後同老闆講未熟 要求換過個 都係咁 之後第三個都係咁 但呢個老闆 佢一句唔好意思都冇諗過講就咁叫同事話: 幫13號檯換咗個燉蛋 咁既食物質素都可以接受架咩?到食個鯖魚定食 個鯖魚冇汁可以點 以為俾漏左啦 問老闆: 唔該呢個鯖魚係咪有嘢點? 佢答我: 哦你要嘢點?! 一個正常日本餐點都有啲醬汁點瓜?其實食緊既時候喺餐廳周圍都聽到其他食客嘅抱怨同不滿 全部人都要問佢哋先比餐具 等一碗追加細烏冬/餃子 都要等半粒鐘⋯ 以後都唔會再來呢度食

以後都唔會再來呢度食

水狀燉蛋