.【密探港大學生飯堂❎熾工房】#熾工房 #WowLab .地方雖然有少少🤏🏽偏僻|但主打食雞🍗同夠local 本地|港大讀書朋友都大力推薦👍🏻|.🈯️ 招牌雞肉漢堡🍔 +$5 轉蘑菇飯|🍄蘑菇飯🍚|真材實料|咸度啱啱好|厚切蘑菇|忌廉汁十足撈飯之後 都食極唔膩| 果然係必點side dish.|招牌雞肉🐓漢堡 🍔|😋 竹炭麵包🥯十分脆口| 脆厚雞肉 十分juicy 配 炸芝士片 非常驚喜|紫色🟣酸菜 更是點晴之選.|青檸🍋菠蘿🍍梳打🥤| +$14 轉特飲薄荷清新|青檸酸微微|菠蘿🍍青甜|入口refreshing 之餘|仲有啖啖果肉難得我遇到 好野食 好野飲🥰.環境非常乾淨|空間濶落|絕對可以 chill 成個下晝.———————————————————————-總結報告🉐📃性價比:8.9/10 😋|西餐|美國🇺🇸菜|小食店|少鹽少糖|—————————————————————📬 熾工房 WoW Lab |西環|西營盤|📍:西環高街111號地舖💈 營業時間:Mon-Sun 12:00-22:00 Wed Close☎️:2866-0080/ 2866-3080#熾工房 #WowLab
【密探港大學生飯堂❎熾工房】
📍:西環高街111號地舖
☎️:2866-0080/ 2866-3080
#熾工房 #WowLab
2023-04-16 85 瀏覽
非常出色的一間炸雞店,餐廳的炸雞比連鎖式快餐店的更出色👍🏻之前在長洲食過一次便已愛上,趁復活節假期近近地去西環品嚐下啦✌🏻餐廳座位非常闊落,而且餐廳的牆身佈滿壁畫,打卡一流👍🏻美食推介:💛1號滋味脆雞套餐:兩件原味炸雞,即叫即炸,熱辣辣的炸雞非常香口肉滑,每食一啖雞肉都好滿足🫶🏻粗薯條亦都好好食,炸得非常香脆👍🏻配一罐可樂,簡直完美👍🏻💛4號滋味雞翼套餐:10件單骨雞翼,單骨雞翼好處是讓人很容易食,雞翼味道醃得剛剛好,配上牛油粟米,感覺不會太油膩👍🏻而且粟米清甜😋餐廳📍熾工房 (西環)📍西環高街111號地舖價錢非常抵的有質素炸雞店👍🏻職員態度非常友善👍🏻👍🏻

餐廳座位非常闊落,而且餐廳的牆身佈滿壁畫,打卡一流👍🏻

美食推介:

餐廳
📍熾工房 (西環)
📍西環高街111號地舖

價錢非常抵的有質素炸雞店👍🏻
職員態度非常友善👍🏻👍🏻
2023-04-08
2023-04-15 54 瀏覽
想食美式炸雞好多時只有快餐呢個選項,快快手食完就走,偶然發現左呢度,格局似酒吧/西餐小店,禮拜五晚黎感覺好chill。脆雞漢堡餐賣相好澎湃,除咗炸魚之外,真係冇見過好似手掌咁大嘅炸雞扒用黎做burger。 一句講晒食落好爽,炸雞好厚身,食落啖啖肉。 實測左無論係肉定醬同炸雞餐都差唔多,加咗包同菜口感更加豐富,下次嚟都會叫呢個。大愛蜜糖芥末醬,唔係平時食到嘅味道,非常特別。 芥末香味好出,唔會太甜,點完將味道昇華左幾個層次。秘製雞肉丸同IKEA肉丸有得揮,蕃茄醬酸酸甜甜,肉丸幼滑有肉汁,同埋難得小食唔係得炸嘢,感覺上健康啲。偷食左幾啖朋友個蘑菇飯,煮得好香,蘑菇唔洗慳住食,好滿足。

偷食左幾啖朋友個蘑菇飯,煮得好香,蘑菇唔洗慳住食,好滿足。
2023-04-14 44 瀏覽
一心諗住嚟食招牌脆雞漢堡餐,點知居然無‼️ 我哋一行三人叫咗兩嗰餐三個小食,人均消費$78🤔 都有啲貴😂佢嘅滋味雞翼 $38 同墨西哥辣肉醬薯條🍟 $38 係好食,其他都無乜特別了😂 佢嗰雞翼炸得啱啱好,都好嫩口💗 仲有兩款特別醬同茄汁,加分咗,不過佢嗰辣肉醬好高分,行到累堂堂食嘅好選擇😛 洋蔥圈 $28 得6嚿,收呢嗰價錢真係有啲貴!兩嗰套餐相對普通,滋味脆雞套餐 $58 ,招牌蘑菇飯套餐 $58,無咩特別,唔洗嚟長洲食😂

2023-04-13 25 瀏覽
熾工房(西環)💛••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•原味烤雞套餐 $68配薯條/牛油粟米及汽水轉蘑菇飯+$5•西班牙海鮮炒飯 $108••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:想食烤雞蘑菇飯唔一定要去連鎖店嘅!去熾工房一樣可以滿足到你!!未講食評前都想同大家講佢哋西營盤店只做到今個月月尾咋😭,想食嘅一定一定要快啲去啦!!!如果唔係就要入到長洲食啦🥲烤雞套餐有一件大大件嘅雞胸同一件大大件嘅雞髀,完全唔洗擔心雞胸會好嚡,一拎起塊雞就會有肉汁流出嚟🥺🥺好正⋯⋯除咗烤雞都有炸雞㗎!同朋友一齊一人一款就可以試晒唔同風味啦🤩~蘑菇飯係比較西式嘅蘑菇飯喔,唔係黑椒蘑菇汁!係比較似忌廉蘑菇汁嘅~汁嘅份量足夠,唔會話食食吓得返白飯㗎!蘑菇嘅量都唔少,同埋唔係嗰啲罐頭蘑菇無乜菇味,都幾推介加錢轉做蘑菇飯㗎~如果唔食蘑菇飯嘅話,套餐本身係跟薯條或者粟米,一定滿足到大家!😍除咗最signature嘅烤雞蘑菇飯,原來仲有唔同嘅意粉同飯,今次朋友就試咗佢嘅西班牙海鮮炒飯,一望就知好多料!有蝦
熾工房(西環)💛
♥️餐點:
•原味烤雞套餐 $68
配薯條/牛油粟米及汽水
轉蘑菇飯+$5
•西班牙海鮮炒飯 $108
♥️食評:

除咗最signature嘅烤雞蘑菇飯,原來仲有唔同嘅意粉同飯,今次朋友就試咗佢嘅西班牙海鮮炒飯,一望就知好多料!有蝦、帶子、魷魚、蜆等等,值得一讚嘅係全部海鮮質素都幾唔錯,全部都有海鮮自己嘅鮮味,口感絕對唔會好似雪咗好耐嘅咁,成個飯本身嘅調味都唔錯,真係幾有驚喜😌😌
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
熾工房 (西環)
西環高街111號地舖

2023-04-10 20 瀏覽
熾工房其實已經係我wishlist上面好耐,只係長洲同西環都唔太就腳,今晚的起心肝黎到,驚為天人,恨我太遲先黎,絕對會一吃成主顧。滋味脆雞餐 ($66)比期望以上好食好多,弱弱一句其實覺得炸雞界黎講jolibee算好食,但呢度再高幾皮,新鮮炸起熱辣辣,香脆乾爽唔油膩。 戴住手套炸雞熱到辣手,重點係雞肉有輕輕調味,嫩滑有肉汁,唔靠醬汁其實都夠好味。值得一讚個薯條真心幾正,同出名嘅漢堡店比都有過之而無不及,食到薯仔質感同薯香,外脆內軟。 濃郁嘅黑松露醬同薯條好夾,但點炸雞就冇加分感覺,睇返menu個是拉差醬似牧羊少年配雞翼個款,下次揀是拉差醬應該開心啲。雖然加幾蚊可轉蘑菇飯,但薯條同飯都想試,決定單點個飯 ($28)。 欣賞所有野食熱度都好夠出哂煙咁,蘑菇飯醬汁直頭好似蘑菇湯咁濃,奶油味、香草同菇好香,大量菇片好足料。 因為個餐好大份飽肚,其實正常食量嘅男仔都好夠飽,同朋友一致決定下次揀薯條就夠哂。

十年前喺港大讀書,食好西都要行好遠,亦無冇咩好地方俾我同同學聚會,十年後呢日咁啱經過港大附近,見到呢間「熾工房 WOW Lab」,覺得裝修幾有特色,行工業風,決定入嚟一試,又覺得食物幾出色,慨嘆點解以前冇呢間餐廳俾我哋去揀呢?🥲🥲呢日我叫咗3號招牌脆雞漢堡餐($78)有個滋味脆雞漢堡,包薯條/牛油粟米,再有汽水。我加$12要多左個黑松露醬,再加$24要多杯青檸菠蘿梳打。滋味脆雞漢堡🍔🍔🍔竹炭黑色漢堡,黑色麵包皮入口帶點香脆,雞扒則外脆內軟,肉質十分幼嫩,而佢中間更夾住一塊味道濃郁嘅薄脆芝士,同大量紫椰菜,令口感非常豊富。當然食漢堡少不了靈魂醬汁,個醬汁酸甜度剛剛好,令個雞堡整體非常出色。薯條🍟🍟🍟最鍾意厚切薯條,非常新鮮,配上濃濃嘅黑松露醬,非常滿足。青檸菠蘿梳打酸甜度剛好,感覺非常清新。店內亦有寄賣蛋糕,可惜當日已售罄🥺而家港大啲學生哥真係幸福囉👍👍👍熾工房地址:西環高街111號地舖

滋味脆雞漢堡🍔🍔🍔

薯條🍟🍟🍟
最鍾意厚切薯條,非常新鮮,配上濃濃嘅黑松露醬,非常滿足。

青檸菠蘿梳打
酸甜度剛好,感覺非常清新。

店內亦有寄賣蛋糕,可惜當日已售罄🥺

而家港大啲學生哥真係幸福囉👍👍👍

熾工房
地址:西環高街111號地舖
2023-04-04
<WoW LAB> 📍西營盤 🔸脆薄超芝味 🤩 🔸嫩滑炸雞漢堡 Super yummy!!!西環朋友推薦我去試WoW LAB,餐廳位置確實有啲隔涉,由第一街行上去到高街,條氣有啲喘 😮‍💨 萬一唔好食,我真係會嬲!招牌脆雞漢堡餐($78) — 可能因為個漢堡包size唔係咁大,所以其實啖啖都有炸雞肉,雞扒外脆內軟,雞扒幼嫩,裡面充滿住油脂 🥴🥴🥴 餐廳自製醬料,味道酸酸甜甜辣辣(真係唔識形容),好惹味 😋👍🏼 。最意想不到嘅係Burger入面有一塊脆芝士,濃縮左嘅芝士味配合埋醬汁,令成個漢堡包提升至另一個層次 🤤 好好味啊!!! 不過漢堡包略嫌細咗少少 🤏🏼 覺得只有7成飽 🤭 不過可能因為我大食。(推薦!!!)特飲芫荽青檸梳打 (套餐 +$14) — 我認我係荽人 ☘️ 見到個「荽」就按耐不住,一定要試下。荽味唔算太濃,反而香茅同青檸味幾濃烈,感覺幾清新,不過有少少過甜 🤔 建議糖漿分開上。跟餐包咗一杯嘢飲同小食(薯條/粟米),粟米杯就正路,無驚喜。客源主要為街坊/ 周邊大學生,餐廳環境比較熱鬧。客人要自行Counter order, pick-up and retur
<WoW LAB> 📍西營盤
🔸脆薄超芝味 🤩
🔸嫩滑炸雞漢堡 Super yummy!!!

跟餐包咗一杯嘢飲同小食(薯條/粟米),粟米杯就正路,無驚喜。客源主要為街坊/ 周邊大學生,餐廳環境比較熱鬧。客人要自行Counter order, pick-up and return,但同一般快餐店唔同嘅係有洗手盤供客人清潔 😌 咁樣食到再「呢Hea」都唔怕啦。

2023-03-21 842 瀏覽
係我舊公司附近嘅一間炸雞店,相當正🤭🤭🤭今次真係要推介畀大家!💬 滋味脆雞套餐雖然炸雞好多地方都有得食,不過炸得岩岩好,炸完好嫩滑嘅,真係唔多,仲要係雞腿同上脾都好滑,真係好吸引😋;加上佢嘅煙燻燒烤醬同埋茄汁,煙燻燒烤醬帶bb級辣度,酸酸甜甜咁好惹味,仲可以選擇配薯條或者粟米,想食健康少少都得🤣不過我當然會揀薯條啦,新鮮香脆,薯條口感就軟硬都有👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬 招牌蘑菇飯套餐濃濃忌廉蘑菇醬汁加上單骨雞翼,雞翼脆身幾好味,同忌廉汁意外地夾😋,但有點食完唔夠喉嘅感覺🤭🤭 欣賞佢嘅蘑菇汁有滿滿嘅蘑菇,非常足料!回頭食: ⓨⓔⓢ總結一下,地點方面港鐵出閘都需要行5-10分鐘,不過我係港島銅鑼灣搭23號巴士,港大東閘落車都算近;而食物方面,係食得出佢哋行快餐風格而不失用心;服務方面就自助形式喇🤭;見佢增設咗甜品,有巴斯克芝士蛋糕添🤔當日有焦糖口味呀下次要試下先得!!!!學生仲有優惠添架!!!好多港大學生嚟食🤣💛熾工房💛西環高街111號地舖💛2866 0080/2866 3080▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂@hamm.eat.alotʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ

💬 滋味脆雞套餐

@hamm.eat.alot
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
  • 滋味脆雞套餐
  • 招牌蘑菇飯
西營盤呢頭最近好多開咗好多特色cafe 餐廳等等 西餐 好多選擇 我特別鍾意呢一間熾工房 因為佢地方大 寬闊 食物有質素 價錢用相當便宜㖭 一個套餐有嘢飲 有主菜一百蚊有找 最出名係炸雞同埋 #蘑菇飯 蘑菇飯不嬲都好creamy 係必食之作 我今日就嗌咗 #焗白汁鴨胸意粉 芝士白汁好香口有拉絲嘅感覺胸好鮮甜 嫩滑 成個意粉好creamy真係好好味 飲品嗌咗日本製嘅沖繩產嘅Orion啤酒 好大知仲好香口㖭 食焗嘢飲凍啤酒係好享受 飲下酒食好嘢真係好輕鬆

• 滋味脆雞套餐
2023-03-10 48 瀏覽
週末遊走中西區🚶🏻‍♂️晚餐食埋先走🦶🏻嚟到一間由長洲開到黎西環嘅美式快餐店有意粉🍝焗飯🍚包類🍔小食🍗各款選擇😮仲有甜品添🍰行咗成日勁肚餓揀個食飽D嘅𝗪𝗢𝗪焗豬扒飯🐽即叫即整都要等𝟮𝟬𝗺𝗶𝗻𝘀左右🕰飲品揀返罐裝雀檸😆🐦🍋出餐時已經聞到好香焗飯味份量都算大🤲🏻豬扒已經切開一件件🍴務求啲茄醬同啲芝士焗嗰陣溶化落塊豬扒到更加入味而焗飯夠香口又惹味😋目測其他客人大部份揀咗炸雞🍗配薯條🍟相信極之受大眾歡迎😮下次有機會嚟試下先
週末遊走中西區🚶🏻‍♂️晚餐食埋先走🦶🏻

目測其他客人大部份揀咗炸雞🍗
配薯條🍟相信極之受大眾歡迎😮
下次有機會嚟試下先
2023-03-04 37 瀏覽
之前去開長洲都有食開呢間熾工房咁岩西環都有分店即刻好掛住佢地嘅炸雞今晚二人叫左招牌蘑菇飯套餐 $68跟4件單骨炸雞翼跟汽水蘑菇汁好香濃同creamy 可以送哂成個飯單骨雞翼好香口 外脆內軟 雞都好夠味推介招牌烤雞套餐 $68可配薯條/粟米跟汽水烤雞食到有淡淡香草味肉質嫩滑 烤得幾香口兩件雞都幾夠飽粗薯條好味唔特別鍾意炸/烤雞嘅朋友Wow lab仲有好多款抵食嘅飯/意粉嗌上菜速度都快絕對係趕時間又想飽肚嘅好選擇😋
之前去開長洲都有食開呢間熾工房

上菜速度都快
絕對係趕時間又想飽肚嘅好選擇😋
2023-03-04
2023-03-04 42 瀏覽
餐廳設有室外座位 每張枱頭頂都有個遮光傘 唔怕曬 而且櫃檯隔離有洗手盤 方便鍾意用手食雞件嘅朋友!🌭️熾 熱狗 $32雖然熱狗都幾常見 但可能因為幾年無食所以超想食🤤熱狗好大隻 麵包外皮烘到微脆 比較挺身所以可以成個熱狗攞起咬腸仔係脆皮嗰種 而且夠大條 係仲長過個麵包配咗滿滿嘅芥末醬同埋茄汁 絕對係每啖都沾到以為芥末醬都係平時凈係得甜味嗰啲但呢款竟然驚喜地有啲啲辣味配酸甜茄汁唔會太膩🍗原味烤雞 $22烤雞熱辣辣 外皮好似半炸雞咁都幾香脆肉質好嫩滑仲有啲雞油香同埋好多雞汁咬咗一啖就見到下面墊著張紙有好多汁食到用咗香草同埋黑椒醃製 香濃又惹味🍍青檸菠蘿梳打 $24本身想試試杯芫荽特飲但因為朋友麻麻哋芫荽就試翻呢個唔會出錯嘅組合!青檸同菠蘿都係偏酸嘅水果 但混合一齊又唔會過酸糖漿份量啱啱好 中和到兩者嘅酸度又做到甜中帶酸嘅感覺加埋梳打水即刻好似夏天食完招牌炸雞或者烤雞都可以解解膩🍋檸檬薑特飲 $24可以揀凍定熱 我都係揀咗凍聽聞熱生薑檸檬水有助減肥 但呢杯加咗糖就…anyways 佢味道係好驚喜的唔肯定係咪用韓國即沖嗰隻薑味但好鍾意個薑帶種辛辣嘅味道而且底部有好多薑絲好有咬口檸檬味就中和翻啲甜
餐廳設有室外座位 每張枱頭頂都有個遮光傘 唔怕曬
而且櫃檯隔離有洗手盤 方便鍾意用手食雞件嘅朋友!
熾 熱狗
食完招牌炸雞或者烤雞都可以解解膩
檸檬薑特飲
🍋檸檬薑特飲 $24
可以揀凍定熱 我都係揀咗凍
聽聞熱生薑檸檬水有助減肥 但呢杯加咗糖就…
anyways 佢味道係好驚喜的
熾 熱狗
原味烤雞
檸檬薑特飲
2023-02-24 32 瀏覽
同朋友係附近去完staycation想食個晏畫,就去左呢間餐廳。熾工房位於西營盤,佢嘅空間真係好闊落,好多座位,就算好多人都唔使等好位。呢度有好多唔同配搭嘅套餐可以選擇,套餐仲送汽水。第一款食物係香脆炸雞兩件配薯條,雞肉好juicy同埋好脆口,薯條又香又熱。🍗🍟第二款食物係白汁蘑菇飯配脆香雞翼兩隻,呢個蘑菇個味道好濃郁,白飯唔會太硬,雞翼就炸得好脆好香,熱辣辣又好juicy,咬落好嫩。🍚🍗

2023-02-22 41 瀏覽
唔知咁多位朋友仔有冇去過長洲食過一間港式嘅炸雞店?食過嘅朋友仔都讚不絕口,原來係港島區都開左分店,即刻約埋朋友去再食🤤叫左Wow豬扒包、原味烤雞套餐(轉左磨菇飯),落左單等左一陣就有得食啦竹炭嘅漢堡包、夾住一塊無骨嘅嫩豬扒、醃蘿蔔絲、加上酸甜嘅醬汁,味道清爽得黎又帶少少辣味,好惹味😍跟餐附送嘅洋蔥圈好脆口而原味烤雞真係烤得外脆內軟又多肉汁,完全唔似連鎖快餐店個啲越縮越細又乾又柴咁,大推!另外黎得呢間餐廳必食磨菇飯!佢嘅醬汁並唔係連鎖快餐店個隻辣味嘅,而係多左份香味,真係每次黎都必叫嘅item,食厭左大集團嘅一式一樣,不妨試吓一啲小店,或者會搵到驚喜🤩評分:8.5 / 10

評分:8.5 / 10
2023-02-10