2019-05-21 31 瀏覽
今日同同事3人收工見到有間又串又燒又雞煲既小店便入去試下,點知老闆娘好nice熱情招待,又有冷氣,算是涼快食串燒。不用自己動手燒,身上不會有烤味道。我地叫左好多野,首先出埸干鍋雞煲,小棘,好入味,連d豆角洋蔥都有汁之後就來了雞腎,燒得岩岩好,必食唔奀好爽蒜味䅗瓜,大大舊必食呢個聖子王,大的,用粉絲配合風格十足生𧐢可以啦,不過不失,都Ok日本墨魚筒甜甜的味道好,女仔like有咬囗仲有秋刀魚係焦左少少不過幾熱那那最後仲有羊架,真心推薦,好多汁,好正,噴汁菇類肥牛串煎雞扒亦都係啖啖汁最後總之就值得一試,羊架必吃,雞腎雞扒,干鍋雞煲,不能盡錄,值得一提餐廳有啤酒飲,同三五知己放工吹水食野,不錯不錯的。

之後就來了雞腎,燒得岩岩好,必食唔奀好爽

蒜味䅗瓜,大大舊必食

呢個聖子王,大的,用粉絲配合風格十足

生𧐢可以啦,不過不失,都Ok

日本墨魚筒甜甜的味道好,女仔like有咬囗

有秋刀魚係焦左少少不過幾熱那那

最後仲有羊架,真心推薦,好多汁,好正,噴汁

牛串

煎雞扒亦都係啖啖汁

2019-05-16 14 瀏覽
好正既雞煲燒烤>🔥喺佐敦渡船角既燒串煲 環境細細但燈光通明 主要係食雞煲 打邊爐同串燒。 🐤雞煲好味 燒烤都出色 好值得一班朋友黎食🍴招牌香辣雞煲 半隻158 蚊🔥🐤炒得好香好入味乾身既雞煲 雞肉中辣已經好入味好夠香辣 佢個醬汁係偏辣 辣得黎又有 d甜 好有層次感 炒得好好😍 半隻雞已有好多肉 仲有爽口既青瓜 青豆 洋葱 青紅椒調味 🌶 好豐富 食到甘上下再落湯打邊爐 好正😍 🍴脆皮燒賣 18 蚊🔥燒賣真係名副其實 整得好香脆 出面充滿住七味粉 好夠香辣 燒賣入面熱辣辣 口感煙靭 正😃 🍴孜然烤雞中翼 25 蚊🔥🐤兩隻雞中翼好肥美😍 雞翼出面既皮燒得好夠香脆 帶 d油香 咬開熱辣辣 雞肉嫩滑 🐤 孜然粉落得剛好 香味恰到好處十分惹味 正😃 🍴風味燒豬頸肉 25 蚊🔥🐖一份豬頸肉 都好多肉 出面好多乾辣椒碎 好夠香辣 豬肉燒得好香脆 入面帶 d豬肥膏 豬肉軟熟入味 重點係豬頸肉厚度適中 好正😄 🍴燒魚鮫 42 蚊🔥🐟好肥美既燒魚餃 魚肉燒得好香 出面既魚皮香脆 底下既魚肉帶 d魚膠香味都好正 夠哂嫩滑😍 1而且佢出面既炒蒜帶 d 辣好惹味 好正 😍 🍴安格斯牛小排 48 蚊🐂牛
好正既雞煲燒烤>🔥

🍴招牌香辣雞煲 半隻158 蚊🔥🐤

🍴脆皮燒賣 18 蚊🔥

🍴孜然烤雞中翼 25 蚊🔥🐤

🍴風味燒豬頸肉 25 蚊🔥🐖

🍴燒魚鮫 42 蚊🔥🐟

🍴安格斯牛小排 48 蚊🐂
牛小排切得成方形 好易入口 牛小排肥瘦適中 咬落牛味濃帶 d juicy就甘落 d黑椒同蒜燒已經好正😍

🍴燒粟米 18 蚊🌽🔥
原條燒粟米 粟米燒得熱辣辣🔥粟米好香甜 搽左 d牛油 好香好正

🍴風味燒雞軟骨 32 蚊 🐤
雞軟骨係比較幼身嗰 d . 雞肉好彈牙🔥 雞油味香 帶 d七味粉 好惹味 正 !

#雞煲 #串燒 #雞軟骨 #粟米 #牛小排 #魚鮫 #豬頸肉 #燒賣
Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#燒串煲
佐敦渡船角文苑街31 號文輝樓地下17 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-05-16
2019-05-13 13 瀏覽
一早知道佐敦渡船街附近有好多特色小店!大概行了兩條街後,發現有間新開串燒店,一於試試!不但有單點,而且還有二人同四人套餐店員服務好好,看到有小朋友,特意安排一個房間給我們!下單後,店員還細心地問我們是否需要走辣金銀蒜茄子$38!蒜很香,茄子很軟,小朋友都喜歡食小朋友要求點的芝士丸$18白鱔!好香好酥脆$48蜜焼雞亦$25必食超大聖子皇$68!燒到剛剛熟,鮮甜!大虎蝦$58燒菠蘿$28大元貝$68日本墨魚筒$68每款食材非常新鮮而且調味啱啱好,值得再來!

不但有單點,而且還有二人同四人套餐

金銀蒜茄子$38!蒜很香,茄子很軟,小朋友都喜歡食

小朋友要求點的芝士丸$18

白鱔!好香好酥脆$48

蜜焼雞亦$25

必食超大聖子皇$68!燒到剛剛熟,鮮甜!

大虎蝦$58

燒菠蘿$28

大元貝$68

日本墨魚筒$68
每款食材非常新鮮而且調味啱啱好,值得再來!

2019-05-12
2019-05-12 84 瀏覽
去完西九文化中心,行下行下去到以前近佐敦碼頭的文苑街,很久沒有經這區了,變化不大,只是樓下多了很多食肆,有日本、韓式、越式……,最後揀了這間串燒煲,門口貼滿了多款燒海鮮,好吸引時間尚早無乜人,最怕人迫,食得無咁暢快😀😀地方唔算大,老板話有20人可以包場,有機會攪個小型 party 慶祝下生日都好呀😉😉2人餐最抵食有樽裝飲品兩枝,老板是環保支持者,我們當然要配合前菜,黑醋青瓜 (其實是特別要求 走辣,因為喉嚨痛) 多謝體諒😘😘青瓜爽脆,口感清涼,原汁原味蜜燒雞翼雖然 size 唔大,但醃得夠味,再加上蜂蜜,皮脆帶甜,惹味生燒特大廣島蠔蠔大隻新鮮,肉質香滑,加了蒜蓉和香蔥更覺好味😋😋孜然羊肉串朋友話這個最好食, 熟得嚟又唔會太乾,有咬口感燒蟶子皇大隻新鮮,粉絲吸哂汁的鮮味,肉質彈牙,我 like 呢個招牌雞煲份量足2人食,有鮮雞半隻, 洋蔥、青椒、蘿蔔,少有的雞紅竟然出現,簡直是喜出望外😍😍新鮮雞入口特別滑嫩,平時唔食皮,今次都忍唔住,實在是太好食了。估唔到在這區有那麽多特色口味,要多去食下

時間尚早無乜人,最怕人迫,食得無咁暢快😀😀

2人餐最抵食

有樽裝飲品兩枝,老板是環保支持者,我們當然要配合

青瓜爽脆,口感清涼,原汁原味

蜜燒雞翼

生燒特大廣島蠔

蠔大隻新鮮,肉質香滑,加了蒜蓉和香蔥更覺好味😋😋

孜然羊肉串

朋友話這個最好食, 熟得嚟又唔會太乾,有咬口感

燒蟶子皇

大隻新鮮,粉絲吸哂汁的鮮味,肉質彈牙,我 like 呢個

招牌雞煲

估唔到在這區有那麽多特色口味,要多去食下

• 二人套餐
2019-05-12 25 瀏覽
是日去了佐敦睇轉科🥼,和朋友揸車到附近搵食!朋友介紹左間隱世小店「串燒煲」🍢 小店主打雞煲及串燒,即叫即做👍🏻😋小店串燒款式都幾多,仲可以點選濕或亁辣雞煲食,今日唔算好餓就揀左食個串燒😋 整體好食又野味 good!坐底點左快靚下左兩支茶飲下先,朋友本黎想點下啤酒🍻不過揸車麻安全為上👍🏻小店細心既店員會先了解客人接受到既辣度先,我們就揀左小辣🌶🔸生燒特大廣島蠔大大隻的蠔燒得熱騰騰,香䓤蒜茸好香!蠔夠creamy 又 juicy !正!蠔粉必試😋🔸香辣豉油燒白鱔白鱔皮燒得酥脆香口,帶有微辣,白膳厚肉又爽口,好味! 難怪這是店主推介👍🏻👍🏻🔸孜然燒雞中亦孜然粉又香又帶小辣好香口!雞翼皮加了小小蜜糖又燒得脆口,雞肉夠鮮嫩!野味之選呢😋🔸日式煙肉露筍卷煙肉燒得脆口野味,露筍鮮味,這個組合新穎,不錯👍🏻🔸精選安格斯牛柳粒牛肉七成熟,加了七味粉好野味!牛肉腍身juicy, good👍🏻要再encore!!🔸雞泡魚干燒得脆口就好似食緊薯條咁,好味👍🏻🍢🔸燒韮菜個人對韮菜有情意結!每次吃燒物都不能錯過這一道的!微辣又帶小小菜既鮮甜,岩灑我口味👍🏻👍🏻😋🔸蒜茸茄子勁多蒜茸加上麻辣味道,重口味的我們岩曬!!

小店細心既店員會先了解客人接受到既辣度先,我們就揀左小辣🌶

🔸生燒特大廣島蠔

🔸香辣豉油燒白鱔

🔸孜然燒雞中亦

🔸日式煙肉露筍卷
煙肉燒得脆口野味,露筍鮮味,這個組合新穎,不錯👍🏻

🔸精選安格斯牛柳粒

🔸雞泡魚干
燒得脆口就好似食緊薯條咁,好味👍🏻🍢

🔸燒韮菜

🔸蒜茸茄子
勁多蒜茸加上麻辣味道,重口味的我們岩曬!!

🔸蒜鹽秋刀魚
多春魚燒得酥脆成條食份外滋味,加了小許檸汁更顯肉質爽滑😋

2019-05-11
  • 精選安格斯牛柳粒
  • 特大廣島蠔
  • 雞泡魚干
  • 韮菜
2019-05-11 9 瀏覽
之前有friend 話好食,今日專登同兩個女仔friend 過黎試。佢兩個都唔太餓,所以我地叫左唔算好多野食。我覺得全部食物都幾好食,特別係魷魚筒,燒白鱔,燒蠔和羊架。魷魚筒好新鮮爽口,又大條~白鱔好滑好肥美,燒蠔好大隻好多汁,燒得好香口!最好食係羊架,絕對要推薦!好嫩好多汁。其他食物我地試左雞泡魚干,茄子,粟米,金菇,豬頸肉,雞翼等。埋單4百幾蚊,價錢唔算特別平,但好高質老闆都好好人好有禮貌,誠意推介
老闆都好好人好有禮貌,誠意推介
2019-05-08 14 瀏覽
平時黎渡船角都係食雞煲,今日行行下見到間小店係食串燒🤣🤣甘不如就轉一轉口味,食串燒喇!唔算大間,但空間感都算足夠,有兩大部電視機,睇波既一流,坐底左先發現,原來小店都有雞煲,我地黎試試串燒先雞泡魚干:非常香口好味,配合沙律醬,就一流。牛舌:大大塊,有燒焦香味,厚身,啖啖肉😁燒茄子🍆:全條燒,勁多蒜蓉,岩晒重口味既朋友,正~蟶子皇:大大隻,非常厚肉,燒得岩岩好,食得出鮮甜😋😋😋 白鱔:其實係侍應推介我地,我又推介返俾大家一定要叫🤣🤣🤣🤣每一啖都帶有魚油香,勁厚身,而且冇骨,非常出色既~~

雞泡魚干:非常香口好味,配合沙律醬,就一流。

牛舌:大大塊,有燒焦香味,厚身,啖啖肉😁

燒茄子🍆:全條燒,勁多蒜蓉,岩晒重口味既朋友,正~

蟶子皇:大大隻,非常厚肉,燒得岩岩好,食得出鮮甜😋😋😋

2019-05-07 25 瀏覽
返中班間唔中就會同同事出去食宵夜~感激佐敦文乜街仲有幾間呢啲串燒店為我哋服務~今次我哋揀咗文苑街食串燒~呢間燒串煲收凌晨2點,夠晒時間食嘢同傾計~我哋座低之後,就嗱嗱林叫串燒喇,因為製作需時~日式燒雞泡魚干燒到脆脆哋,甜甜哋,點沙律醬,簡單好味~清酒煮珍珠蜆清酒味滲入珍珠蜆,蜆肉算大粒,清清哋聖子皇大隻,新鮮又彈牙,好多蒜蓉好好味~粉絲吸晒啲精華,好入味好正啊~孜然烤雞中翼醃得好好味,熱辣辣食超好食~魚鮫好大塊,好滑,又唔腥安格斯牛小排燒得啱啱好,好林好好味!推介啊!鹽燒黑椒牛舌串好厚肉好有口感,味道不錯~雞軟骨串濃濃嘅孜然粉味,孜然愛好者必食~白鱔店員信心推介我哋食~白鱔嘅鮮味鎖住喺入面,咬落啲精華就bid出嚟~魚皮燒到好脆,果然無介紹錯~金銀蒜茄子好大塊茄子,超級多蒜蓉,燒到好林好入味~日本墨魚筒又彈牙又好味,一條墨魚筒切到好多舊,好食又抵食~翠玉瓜好水潤好好味,必食~其實見到仲有香辣雞煲同海鮮煲幾吸引,不過宵夜唔食咁勁喇~下次正常時間嚟試吓佢個雞煲先~
返中班間唔中就會同同事出去食宵夜~
感激佐敦文乜街仲有幾間呢啲串燒店為我哋服務~
今次我哋揀咗文苑街食串燒~

呢間燒串煲收凌晨2點,夠晒時間食嘢同傾計~

我哋座低之後,就嗱嗱林叫串燒喇,因為製作需時~

日式燒雞泡魚干

燒到脆脆哋,甜甜哋,點沙律醬,簡單好味~

清酒煮珍珠蜆

清酒味滲入珍珠蜆,蜆肉算大粒,清清哋

聖子皇

大隻,新鮮又彈牙,好多蒜蓉好好味~
粉絲吸晒啲精華,好入味好正啊~

孜然烤雞中翼

醃得好好味,熱辣辣食超好食~

魚鮫

好大塊,好滑,又唔腥

安格斯牛小排

燒得啱啱好,好林好好味!推介啊!

鹽燒黑椒牛舌串

好厚肉好有口感,味道不錯~

雞軟骨串

濃濃嘅孜然粉味,孜然愛好者必食~

白鱔

店員信心推介我哋食~
白鱔嘅鮮味鎖住喺入面,咬落啲精華就bid出嚟~
魚皮燒到好脆,果然無介紹錯~

金銀蒜茄子

好大塊茄子,超級多蒜蓉,燒到好林好入味~

日本墨魚筒

又彈牙又好味,一條墨魚筒切到好多舊,好食又抵食~

翠玉瓜

好水潤好好味,必食~

其實見到仲有香辣雞煲同海鮮煲幾吸引,不過宵夜唔食咁勁喇~
下次正常時間嚟試吓佢個雞煲先~
  • 安格斯牛小排
  • 聖子皇
  • 日式燒雞泡魚干
2019-05-02 27 瀏覽
一班朋友飯聚,平時食來食去都係放題,火鍋,打冷小菜,所以今次揀左食串燒。我地4人食左燒扇貝,龍蝦,蠔,聖子,菠蘿,韮菜,司華力腸... 燒海鮮,有大中小辣揀,我地揀左小辣,味道好夠味,蠔又冇中腥味,d海鮮都好新鮮。因一開始顧住食,唔記得影相,所以冇影菠蘿,司華力腸同韮菜呢間串燒仲有雞煲食,可以揀乾鍋/濕鍋,我地揀左乾鍋小辣,d雞都新鮮既,但可能我地揀左小辣,所以好似唔係好夠味。值得下次再黎!首選推介:聖子
一班朋友飯聚,平時食來食去都係放題火鍋,打冷小菜,所以今次揀左食串燒。我地4人食左燒扇貝,龍蝦,蠔,聖子,菠蘿,韮菜,司華力腸... 燒海鮮,有大中小辣揀,我地揀左小辣,味道好夠味,蠔又冇中腥味,d海鮮都好新鮮。因一開始顧住食,唔記得影相,所以冇影菠蘿,司華力腸同韮菜

首選推介:聖子
燒蠔
燒扇貝
燒聖子
2019-04-18 36 瀏覽
朋友搵左一間小店食串燒BOOK左7:30用餐人數唔多 坐得舒服一心唸住食串燒但見又有雞煲 即管試一試Order左半隻乾鍋香辣雞煲好好味 重口味唔需要用gas爐去再加熱D香味已經出晒黎雞件香滑 淨食已經好滿足讚 下次要order一隻先夠喉小店既串燒都要讚我們點了鯖魚, 用心製作, 好吃!  喜歡吃牛要點牛舌, 有燒焦的香味滿足! 燒茄子, 蒜蓉落得超大方,茄子燒完又香,又不失水份!蟶子王、大虎蝦, 吃下去便知道是新鮮!一整晚啤伴美食, 推!
朋友搵左一間小店食串燒

唔需要用gas爐去再加熱D香味已經出晒黎
雞件香滑 淨食已經好滿足
 下次要order一隻先夠喉

小店既串燒都要讚

我們點了鯖魚, 用心製作, 好吃!
喜歡吃牛要點牛舌, 有燒焦的香味滿足!
燒茄子, 蒜蓉落得超大方,茄子燒完又香,又不失水份!
蟶子王、大虎蝦, 吃下去便知道是新鮮!

一整晚啤伴美食, 推!
2019-04-17
  • 乾鍋香辣雞煲
哩間小店非常新,睇佢地嘅Facebook專頁,原來今年1月24先正式開張咋!餐廳主要食雞煲同串燒。兩樣都係我平時最鐘意食嘅野😋先講環境,枱與枱之間算闊落,好多串燒店d枱好迫,佢地坐得算舒服。另外我見亦有一間房可以book. 講番野食,雞煲有濕同乾窩兩種選擇!今次我揀左濕窩(小辣)。值得一讚雞真係好滑,但略嫌吾夠入味,雞亦斬得太碎,變左有好多碎骨,要小心食。如果鐘意食辣嘅朋友可能起碼要叫中辣先夠!始終新開張,尚有好多進步空間。串燒種類如果多d會更好,有d串燒都燒得乾得滯,味道亦偏淡,茄子不夠淋。相信店主慢慢會改良!同埋始終新開張,如果可以同食客有d交流,至少介紹下有咩招牌菜就更好!下次若果再試的話,我會試乾窩😎大家如果去記得訂座,因為預先訂座可以有9折同免加一。Facebook打咭會送雞翼一客。雞翼燒得吾錯,值得推介👍Hkgalxfoodlover 推介:🥢串燒雞翼哩餐好抵食,兩個人折完Hkd300有找😃

餐廳主要食雞煲同串燒。兩樣都係我平時最鐘意食嘅野😋

下次若果再試的話,我會試乾窩😎

Hkgalxfoodlover 推介:
🥢串燒雞翼