2023-12-16 445 瀏覽
最近經過元朗發現呢間舖以為剩係可以食米線(由於本人對米線馬馬地)不過餐牌上有寫可以轉飯,而且有幾款餸都想試一試就叫職員幫我落左個"豬軟骨"飯 再加配豬頸肉黎個"雙豬飯"  價錢係$55 + 8 蚊 黎到既時候都幾驚喜,整體賣相好有兩條菜心以及一小攝青蔥營養搭配以及視覺既享受之後就到MainFood 豬頸肉 以及 豬軟骨豬頸肉:廚師用打斜既方式切,好厚身,而且肉味十足,鮮甜又不會過咸豬軟骨:豬軟骨咬入口 ,食得出係炆左一定時間既口感,都係比較鮮甜呢個"雙豬飯" 比較鮮甜,感覺兩款味道都係甜同咸而我本人幾鍾意呢種食物既味道,所以好評!!然後就叫左支腐竹特飲,跟餐價係$10呢支野睇落好少,不過飲落好有驚喜!飲落去好重腐竹味,而且仲唔算好甜我自己好怕糖水就真係糖水好重甜味,呢支感覺就係少甜既腐竹糖水個甜度拿捏得好好,但係佢得凍因為職員表示佢係無添加飲品有機會試埋其他特式健康飲品雖則價錢比一般茶記既價錢高但勝在環境整潔,而且飯量以及餸量十足!!
最近經過元朗發現呢間舖
以為剩係可以食米線(由於本人對米線馬馬地)

不過餐牌上有寫可以轉飯,而且有幾款餸都想試一試

就叫職員幫我落左個"豬軟骨"飯 再加配豬頸肉

黎個"雙豬飯"  價錢係$55 + 8 蚊

黎到既時候都幾驚喜,整體賣相好
有兩條菜心以及一小攝青蔥
營養搭配以及視覺既享受
之後就到MainFood 豬頸肉 以及 豬軟骨
呢個"雙豬飯" 比較鮮甜,感覺兩款味道都係甜同咸

而我本人幾鍾意呢種食物既味道,所以好評!!
然後就叫左支腐竹特飲,跟餐價係$10

呢支野睇落好少,不過飲落好有驚喜!
飲落去好重腐竹味,而且仲唔算好甜
我自己好怕糖水就真係糖水
好重甜味,呢支感覺就係少甜既腐竹糖水
個甜度拿捏得好好,但係佢得凍
因為職員表示佢係無添加飲品
有機會試埋其他特式健康飲品
題外話/補充資料: 想比少少店家意見 唔知店家會唔會收到~ 剛剛上面食評都有提及到"簡潔" "整潔" 不過實在太整潔 所以舖內無咩相片比街坊參考 所以如果有相片支援就更好啦~
2023-12-15
10 分鐘 (堂食)
2023-11-16 332 瀏覽
而家揸住$38 蚊可以食到乜?火腿通早餐都未必食得到,午餐晚餐除左老麥真係諗唔到食到乜。中午路過元朗呢頭,諗住見到有咩想食就坐低,路過見到$38 有 Lunch 食包野飲?!加上呀姐熱情拉客,一試無妨。最初期望係得幾舊雞得骨無肉,點知係都幾唔錯好多舊肉又有菜,啲雞係滑同好食既,唔 Hea,食完係滿足既。呀姐見我啲飯食晒問我使唔使加飯,我就少carb 既。又平又好食仲想點?一定會覆桌啦,見呀姐咁好人,幫你寫埋好評!讚!BTW 佢個 lunch set 可能期間限定

BTW 佢個 lunch set 可能期間限定
2023-09-14 286 瀏覽
餐廳以燒雞和窯雞為主打菜品🐤,除了雞之外,還提供其他選擇。米線餐🍜可以選擇不同種類的粉麵和湯底,menu更加有提供了豐富多樣的選擇。海龍皇米線😍真的讓我愛不釋手。這碗米線的口感非常出色,裡面的鮑魚和蝦,🦐彈牙鮮味。其他的海鮮都😘非常新鮮,湯汁的鮮甜加上這些豐富的海鮮,每一口都讓我可以品嚐不同食材的味道。🤓而且這碗米線上面都是各種海鮮,特別適合喜歡海鮮的我。#元朗美食 #新界美食 #yuenlong
餐廳以燒雞和窯雞為主打菜品🐤,除了雞之外,還提供其他選擇。

🤓而且這碗米線上面都是各種海鮮,特別適合喜歡海鮮的我。

#元朗美食 #新界美食 #yuenlong
2023-08-26 259 瀏覽
安寧路嘅餐廳林立,午餐同朋友嚟呢度試吓,發現好食又飽肚👍🏻🐓 馳名窰雞 (蒜香) 河粉 $65佢地嘅招牌菜窯雞,可自選麵類同湯底,我要左河粉同純雞湯。窯雞指將雞放入甕缸烤製,比一般做法更鮮嫩入味。我要咗香口嘅蒜味🧄,雞皮香滑,油脂味濃郁但唔會好肥膩,雞件嫩、多肉少骨。純雞湯味道清淡,搭配河粉同菜心感覺健康。🐂 牛筋腩撈檬粉 $55 香辣牛展 +$8 豬軟骨 +$8除咗雞出名之外,呢度嘅牛同豬都好好食。入口係滿滿嘅骨膠原,肉質鮮嫩,口感Q彈👍🏻 我要咗乾撈檬粉,入口爽滑彈牙,好正🤤🐓 單骨芝麻雞翼 $38即叫即炸,外層酥脆香口,內裏半肥瘦,肉質嫩滑,好惹味😋🥤 健康飲品 +$10/支竹蔗茅根嘅功效包括清熱潤燥,生津解渴;而粟米鬚薏米水就可以清熱消暑,去濕消水腫。兩者嘅味道都清甜爽口,適合而家仲係好熱嘅天氣👍🏻職員嘅服務態度好好,而且座位闊落,坐得舒服。下次要試埋早餐/晚餐😋
安寧路嘅餐廳林立,午餐同朋友嚟呢度試吓,發現好食又飽肚👍🏻

🐓 馳名窰雞 (蒜香) 河粉 $65

🐂 牛筋腩撈檬粉 $55
香辣牛展 +$8
豬軟骨 +$8

🐓 單骨芝麻雞翼 $38
即叫即炸,外層酥脆香口,內裏半肥瘦,肉質嫩滑,好惹味😋

🥤 健康飲品 +$10/支

2023-08-20 209 瀏覽
陪好友入元朗睇跌打,怎料離開時開始下大雨,又遇上午膳時間,正在苦惱去邊度搵食之際,見到 燒窰雞 的燈牌,醒目又吸晴,行埋去見門店光鮮新淨,就決定入去一試~一入到去,店員非常貼心 ,問我哋 會唔會太凍(因為太大風大雨,我哋全身濕晒),駛唔駛調較一下冷氣,估唔到 有咁好既服務態度👍店舖坐位非常寬落舒服,又乾淨,光線充足,可以舒舒服服食餐飯,感覺非常好👍店員推介我哋試下佢哋既燒窰雞和海龍皇米線,平時食的米線都是配丸類 、肉片,未試過有海鮮,所以就order了一個去試試~海龍皇米線---非常足料,有蝦、蠔、帶子、花甲、仲有鮑魚!食落 鮮味十足,睇得出店主用高質食材.純魚湯 清甜又鮮,整體上 非常滿意原味燒窰雞米線---雞件非常入味,有肉食又沒有過多肥膏.豬骨湯 不太咸,味道清清的,非常適合炎熱潮濕嘅天氣.調味料 選擇多又乾淨整齊兩個米線既份量都多,我哋兩個女仔都食到好飽好飽最後試埋店舖自家製涼茶,跟餐只需加$10,又係另一驚喜,對比其他店舖的汽水、檸檬茶等,自家製涼茶多左一份健康+解渴!店員話自家製涼茶係餐廳每日新鮮煲起,呢份心思 很難得!總結今次午餐食得非常逍遙,坐得非常舒服,店員又非常ni

調味料 選擇多又乾淨整齊

兩個米線既份量都多,我哋兩個女仔都食到好飽好飽

總結今次午餐食得非常逍遙,坐得非常舒服,店員又非常nice~期待下次再來試蒜香味燒窰雞+地獄雲吞米線~
店員話佢哋新增咗早餐時段,夜晚又有串燒時段~我見價錢合理,有機會都想試試!
店名:燒窰居
地址:元朗安寧路138-160號紫荊樓二期期地下F舖
===1分鐘懶人包===窰雞(原味)米線雞湯/豬骨湯⭐⭐⭐⭐⭐牛根腩米線雞湯/豬骨湯⭐⭐⭐⭐⭐用餐特飲必須買, 洛神花茶最好飲⭐⭐⭐⭐⭐蒜香/燒雞重口味米線⭐⭐⭐⭐大滿貫(全菜)米線⭐⭐⭐⭐海龍皇(全海鮮)米線⭐⭐⭐⭐花甲/酸菜魚米線⭐⭐⭐===午餐正文===多次週日參與彌撒後到燒窰居午膳,其中最吸引我的是附餐購買特色飲料,因為都是自家本土新鮮製作, 而且正值炎暑有開胃消暑作用。每枝特飲都像涼茶附上功效說明, 讓我更了解這飲料是對自己有健康益處。燒窰居的膳食特別標榜健康、無味精、新鮮製作為主題, 如果你也像我一樣是個顧及健康的上班族, 燒窰居是個不錯的用膳之選。燒窰居以燒雞、窰雞加配米線自居, 其中由於個人比較偏向健康飲食, 喜歡味道不重又多汁不熱氣的選擇, 窰雞正正是多汁又有雞味的首選。米線套餐可以自選菜色、麵底及湯底, 免費附熱飲, 也可以用10元價值換購售價20元的特色飲料。 一般我會選擇窰雞(原味)配米線加雞湯, 再配特色飲料如洛神花茶, 洛神花茶的酸味很開胃,甜味適中, 給予口中清新的感覺, 有助品嚐雞的鮮味。米線湯頭也會附上很多時蔬, 不是一兩條青菜, 食客也可以自行加青,
===1分鐘懶人包===
窰雞(原味)米線雞湯/豬骨湯⭐⭐⭐⭐⭐
牛根腩米線雞湯/豬骨湯⭐⭐⭐⭐⭐
用餐特飲必須買, 洛神花茶最好飲⭐⭐⭐⭐⭐
蒜香/燒雞重口味米線⭐⭐⭐⭐
大滿貫(全菜)米線⭐⭐⭐⭐
海龍皇(全海鮮)米線⭐⭐⭐⭐
花甲/酸菜魚米線⭐⭐⭐
===午餐正文===

燒窰居以燒雞、窰雞加配米線自居, 其中由於個人比較偏向健康飲食, 喜歡味道不重又多汁不熱氣的選擇, 窰雞正正是多汁又有雞味的首選。米線套餐可以自選菜色、麵底及湯底, 免費附熱飲, 也可以用10元價值換購售價20元的特色飲料。 一般我會選擇窰雞(原味)配米線加雞湯, 再配特色飲料如洛神花茶, 洛神花茶的酸味很開胃,甜味適中, 給予口中清新的感覺, 有助品嚐雞的鮮味。米線湯頭也會附上很多時蔬, 不是一兩條青菜, 食客也可以自行加青, 有助消化亦很健康。唯獨窰雞跟燒雞一樣, 比較多小骨, 如果喜歡啖啖肉的人不一定喜歡, 但仍然很推薦大家試試這個招牌菜色。
馳名窰雞(原味)米線-豬骨湯+洛神花茶

如果是喜歡重口味一點的朋友, 也可以試試窰雞(蒜香)版本及蒜香燒雞。 燒雞相對窰雞乾身脆口, 每一口都能咬出聲音。燒雞會另外附上酸辣醬, 但個人感覺一般, 雞本身味道相對酸辣醬更有味道。而窰雞(蒜香)版本個人也相對原味而言不太推薦, 蒜香雖然香味十分,但或多或少遮蓋了窰雞本身的鮮甜味。蒜香比較適合習慣重味道的朋友, 喜歡清新、原味口味的朋友或許不太適應。如果想吃蒜香, 食客也可以自行附加乾蒜(免費)。
馳名窰雞(蒜香)米線-豬骨湯+洛神花茶

招牌蒜香燒雞米線-雞湯+腐竹特飲

牛根腩米線相比燒雞、窰雞是其中一款啖啖肉之選。牛根腩醃製味道十足, 軟滑易入口, 吃起來很方便, 價錢也相對燒雞、窰雞便宜一點。如果是趕時間或是不喜歡吃骨頭的朋友, 牛根腩米線是個人首選。
牛根腩米線-豬骨湯 + 斑蘭菊花茶

燒窰居的特色飲料是個人必點的特飲。不過特飲目前只有冷飲供應, 對於不喝冷飲的朋友是個壞消息。雖然特飲的價錢沒有特別便宜, 但它勝在健康無價, 為香港勞碌打工仔添加一點身體的支持。我個人推薦洛神花茶及腐竹特飲, 有助品解膩解渴, 開胃進食, 身體能回復一點活力。

洛神花茶★★★★★ (單買/附餐都可以, 酸甜開胃, 夏暑最好)
腐竹特飲★★★★☆ (相似糖水, 不太建議附餐一起喝, 適合單獨買一枝)
栗米鬚薏米水★★★★☆ (單買/附餐都可以, 清甜)
竹蔗茅根★★★☆☆ (相似糖水, 不太建議附餐一起喝, 夏暑適合單獨買一枝)
斑蘭菊花茶★★☆☆☆(太甜, 覆蓋了斑蘭跟菊花的香味, 無助開胃, 不太建議)
題外話/補充資料: 除此之外, 燒窰居仍然有提供全菜清淡套餐(但有點硬,不太適合牙力不好的朋友), 而且套餐價錢相對快餐店不平民, 因此只推薦給有消費力的上班旅以及有閒錢買飲料的年青人。
2023-08-06
5 分鐘 (堂食)
馳名窰雞(原味)米線-豬骨湯+洛神花茶
  • 大滿貫米線-雞湯/豬骨湯
  • 洛神花茶
  • 腐竹特飲
2023-07-31 92 瀏覽
今日突登入元朗食窰雞,朋友之前買過一整隻一齊食,都印象深刻。午飯時段黎食,午餐有16款米線可以揀 ,我哋一行三人每人點一碗米線,原味窯雞米線$60, 原味雞非常嫩滑,雞件好大份。湯底選擇: 魚湯,豬骨,雞湯底。椒麻辣窯雞米線$65 加魔鬼雲吞, 彈牙雲吞,雲吞皮更薄又滑。湯底豬骨湯底又濃又無味精。椒麻辣窰雞好多惹味,炒香辣椒粒, 蒜頭粒令人又辣又愛。牛腩米線$55,加腩汁,牛腩又淋又入味。牛筋炆得好淋。餐廳乾淨,員工介紹清晰,我哋一家人都鍾意食。

湯底選擇: 魚湯,豬骨,雞湯底。

牛腩米線$55,加腩汁,牛腩又淋又入味。牛筋炆得好淋。

餐廳乾淨,員工介紹清晰,我哋一家人都鍾意食。

• 原味窰雞
2023-07-04 568 瀏覽
最近去了一家餐廳,真的是被他們的海龍皇米線給驚豔到。這碗米線真的不錯吃,裡面的鮑魚、蝦、花甲、時令海鮮都非常的新鮮,加上湯汁的鮮甜,一口接一口都讓我垂涎三尺。而且這碗米線還有滿滿的海鮮,可以滿足我海鮮控的慾望。除了海龍皇米線,他們的招牌蒜香燒雞也非常的美味,皮脆肉嫩,入口即化,讓我回味無窮。除了美食,這家餐廳還有很多的健康飲品,全自家製,我點了粟米鬚薏米水,這不僅好喝,而且還有清熱消暑,怯濕、消水腫的功效,真的是太正!另外,他們的竹蔗茅根也非常的爽口,可以清熱潤燥,生津解渴,利尿除濕,對於現代人的身體保健真的是非常有幫助。這家餐廳的食物質素非常高,味道也非常的好,元朗又找到好去處。燒窰居 (元朗)元朗安寧路138號紫荊樓二期地下F號舖#海龍皇米線 #蒜香燒雞 #粟米鬚薏米水 #竹蔗茅根 #美食 #健康飲品 #foodie #instafood #foodporn #foodgasm #delicious #yummy #foodstagram #foodpics #foodphotography #foodlover #foodblogger #foodblog

元朗安寧路138號紫荊樓二期地下F號舖

2023-07-03
2023-06-16 169 瀏覽
燒窰居 (元朗)地址 : 元朗安寧路138號紫荊樓二期地下F號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:馳名窟雞, 海龍皇米線, 豬軟骨米線 同朋友仔入幫襯元朗下呢間「特別」米線😊入到去店員禮貌殷勤,未食已經俾個like👍 二話不說來個最貴款式-海龍皇米線,入面海鮮好足料,蝦新鮮彈牙,鮑魚仔味濃,花甲鮮甜,配上2個合時海鮮,魚肉嫰滑,蟶子好新鮮,物有所值嘅一款米線,加配竹庶茅根特飲,飲得出無添加,清甜解渴。 小朋友食豬軟骨米線,豬軟骨烹調得軟硬適中,不會軟擗擗,有咬口,小朋友好鍾意👍 同場點啲半份馳名嘅窰雞,食窰雞梗係嚟元朗啦,窰雞雞味濃郁,肉質嫰滑,難怪啲人讚不絕口
地址 : 元朗安寧路138號紫荊樓二期地下F號舖
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐
食物推介:馳名窟雞, 海龍皇米線, 豬軟骨米線
2023-06-16
  • 馳名窟雞
  • 海龍皇米線
  • 豬軟骨米線
2023-06-16 136 瀏覽
燒窰居 (元朗)地址 : 元朗安寧路138號紫荊樓二期地下F號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:海龍皇米線 豬軟骨米線 馳名窟雞等候時間:0分鐘馳名窰雞(半隻) $88👍👍👍來到燒窰居當然要食燒窰雞。今次是第一次食燒窰雞,原來過程非常花功夫,先以海鹽和調味料平均塗滿雞皮,醃製一晚之後,再用加上麥芽糖水,以柴火在窯內燒製一小時。色澤金黃、表皮香脆、肉質嫩滑,還帶有濃厚的煙燻味道,的確曉樑三日,回味無窮,不愧為招牌菜式!極力推介!🥰🥰🥰A7 海龍皇米線(純雞湯)$98😋😋😋非常豐富,有鮑魚、大鮮蝦、大花甲、聖子、鮮魚,所有海產都新鮮甜美,爽滑鮮甜,份量十足,貨真價實,值回票價。純雞湯濃淡適中,非常滋味。米線軟硬適中,容易入口。整體來說,正!A12 豬軟骨米線(豬骨湯底)$55😍😍😍豬軟骨肉香肥美,非常有口感,份量十足。凍奶茶🐧🐧🐧地道優質港式凍奶茶,一定要飲!凍檸檬茶❤️❤️❤️茶的濃度適中,甜度亦適中,好飲!
地址 : 元朗安寧路138號紫荊樓二期地下F號舖
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐
食物推介:海龍皇米線 豬軟骨米線 馳名窟雞
等候時間:0分鐘

馳名窰雞(半隻) $88👍👍👍
來到燒窰居當然要食燒窰雞。

A7 海龍皇米線(純雞湯)$98😋😋😋

A12 豬軟骨米線(豬骨湯底)$55😍😍😍
豬軟骨肉香肥美,非常有口感,份量十足。

凍奶茶🐧🐧🐧
地道優質港式凍奶茶,一定要飲!

凍檸檬茶❤️❤️❤️
茶的濃度適中,甜度亦適中,好飲!
2023-06-15 114 瀏覽
星期六出元朗買嘢,發現安寜路有間燒雞米線專門店,新開咗吾夠一個月,又嚟試下新野先。《招牌燒雞豬骨湯米線(豬骨湯)》($60)包熱飲免費,豬骨湯底很奶白,整半隻燒雞分碟上,份量確實不少。味道偏清淡,健康飲食之選。《豆花豬頸肉撈米線》($55),是店家自創,除了配有豬勁肉外,米線加入牛腩汁,乾蒜,並放入豆腐花,味道帶點新奇,如果喜歡試新野嘅朋友仔可以一試。店有供應一些自家制飮品,各自入好樽,感覺非常衞生。而店內更擺放有很多香料,認真大開眼界。本人就特別欣賞每枱上都供應有䓤及莞茜,可供客人自由添加。

本人就特別欣賞每枱上都供應有䓤及莞茜,可供客人自由添加。

2023-05-27
2023-06-02 593 瀏覽
呢幾日真係好熱,買完野便搵個地方坐低食個晏,見有間新開餐廳,睇睇餐牌似乎主打米線,價錢合理便入去試試吧。坐低後店員很快送上水同餐牌,有幾樣野都想試,就一次黎個雙併吧🤭🌶️椒麻窰雞+地獄雲吞米線自己叫左雞併雲吞,雞同雲吞都有幾款口味可選,全部揀要辣的😆天氣熱更加要食辣,哈哈。椒麻雞真係好多椒😆仲有唔少原粒蒜頭,蒜頭入口幾甜正呀。雞件個人覺得唔係好辣,加上少少麻真係好啱口味,不過同行友人話勁辣喎。辣雲吞都有地獄同魔鬼兩款,問下店員佢話兩款差唔多辣,咁就先試地獄啦。雲吞大大粒,入面包著豬肉同鮮蝦,幾鮮味,感覺都係似麻辣味🤔但我記得店員話地獄係咖哩,魔鬼先麻辣?可能我記錯啦🤣米線有咬口,份量都幾多,ok嘅。可惜係是日湯底賣晒,得返豬骨湯,想試埋其他湯底嘛。🥢牛筋腩+豬軟骨米線朋友話佢牛筋腩同豬軟骨都想食,咁又係黎個雙併啦,滿滿一碗都係肉。牛筋腩同豬軟骨都已經炆得好淋好入味,個人牛腩滷水味較重,豬軟骨略略偏甜,不過就多左硬硬脆脆嘅口感,兩樣都好食喎。🥤竹蔗茅根 & 樽仔咖啡再整支店家出品樽裝野飲,竹蔗茅根清甜但個人覺得偏淡,樽仔啡啡味濃,兩支都ok嘅,就係份量少左啲啲啦。價錢唔貴無加一,可以一試👍

🌶️椒麻窰雞+地獄雲吞米線

🥢牛筋腩+豬軟骨米線

🥤竹蔗茅根 & 樽仔咖啡

價錢唔貴無加一,可以一試👍
2023-05-31
2023-06-01 109 瀏覽
今日又到元朗覆診,酷熱天氣下只係想盡快跳入有冷氣嘅地方,誤打誤撞下來到了「燒窰居」。餐廳主打燒雞及窰雞,唔食雞亦有其他選擇,米線餐亦可以揀唔同粉麵及湯底,夠晒多選擇。每張枱都有辣椒粒、蔥花及芫茜可以俾客人任加,鍾意食幾多都得。喜愛食辣嘅我,梗係食呢款椒麻雞啦,揀咗純雞湯檬粉。純雞湯味道清清地,飲得出無落味精。窰雞上面鋪滿辣椒、蒜頭及花椒,傳黎陣陣麻香味,雞嘅份量都幾多,肉質好嫩滑,食落味道又麻又辣,越食越開胃。米線餐包熱飲,亦可以加錢轉特飲,我揀咗樽仔咖啡,咖啡入口好幼滑,無冰下味濃更香濃,天時暑熱飲真係份外醒神。

2023-05-31
午餐
2023-05-21 133 瀏覽
試新野🙂🙂🙂星期六下午1點幾去到見佢有酸菜魚米線食,就諗住入去試吓可能係新開張嘅關係,酸菜魚冇得食之後諗住食花甲米線都係未有得食🥲Menu上既好似有3樣野都未有想食既都未有得食唯有試下第二d…佢既所有上湯均採用原材料淆製(不含味精)👍🏻👍🏻豬軟骨檬粉(純魚湯)$55,魚湯比較淡,雖然係冇味精但個人認為冇味精都可以再煮得濃味d,檬粉份量正常唔算係多,豬軟骨都幾入味,唔錯可以一試👍🏻👍🏻唔算大份🙇🏼‍♂️熱檬水🙂🙂諗咗好耐結果試咗呢個 馳名窰雞(原味)檬粉$65,純雞湯都冇,結果都係轉返純魚湯🙇🏼‍♂️雞嘅份量唔算話好多,切得麻麻地,原味都覺得有少少鹹,係幾入味嘅,肉質都算滑,都可以一試🙂總結:新開有部份嘢都未能提供,希望佢盡快有返多啲唔同種類嘅嘢食啦,份量唔算係大份女士食嘅話就應該啱啱好,可以一試😀😀
試新野🙂🙂🙂星期六下午1點幾去到
見佢有酸菜魚米線食,就諗住入去試吓
可能係新開張嘅關係,酸菜魚冇得食
之後諗住食花甲米線都係未有得食🥲
Menu上既好似有3樣野都未有
想食既都未有得食唯有試下第二d…

佢既所有上湯均採用原材料淆製(不含味精)👍🏻👍🏻

熱檬水🙂🙂

2023-05-20
2023-05-21 124 瀏覽
成日出街食,都好驚唔健康,呢日經過安寧路,見到間新開嘅米線餐廳「燒窰居」,見佢寫上湯均採用原材料熬製,感覺健康,決定入黎一試,果真頗有驚喜😋😋呢日我叫咗個馳名窰雞(蒜香)米線套餐($65),再要咗枝洛神花茶(跟餐+$10)。窰烤雞肉的外皮烤得金黃色,看上去非常誘人,讓人不禁想一嚐其美味。而它的肉質鮮嫩多汁,口感十分棒。在烤制的過程中,雞肉吸收了炭火香氣,味道更為豐富。呢次食窰烤雞肉,我選了蒜香、醬油作調味,令佢嘅味道更入味🥹🥹至於米線的質地非常柔軟,入口即化,口感非常爽滑。而且米線的飽腹感不會太強,吃起來非常清爽,適合做為夏季消暑食品。😍😍洛神花茶自家製無添加,外觀呈現出淡紫色,非常美麗。洛神花茶散發出淡淡的花香,讓人聞起來非常愉悅。至於它的口感酸甜適中,非常清爽,適合夏季飲用。而且洛神花茶還有助於降低體溫和消暑,讓人感到十分舒適。😋😋燒窰居地址:元朗安寧路138號紫荊樓二期地下F號舖

呢日我叫咗個馳名窰雞(蒜香)米線[豬骨湯]套餐($65),再要咗枝洛神花茶(跟餐+$10)。

燒窰居
地址:元朗安寧路138號紫荊樓二期地下F號舖