招聘中
$18,000-$20,000
月薪
餐廳: 燒肉LIKE (圍方)
資訊:

2023-08-25 2559 瀏覽
去咗大圍新開商場圍方朝聖,行到攰攰哋又肚餓就早啲搵嘢食。東京過江龍「燒肉LIKE」原來喺呢度都開咗分店,佢主打正宗日式一人燒肉,周圍都有分店,間間都多人排隊。我哋五點經過見有位,就即刻入座。新店新裝修,一貫簡約木系設計,高枱座位,設有單人烤爐,啱晒一個人嚟都可以享受「一人前燒肉」。環境光猛,乾淨整潔,周圍唔會油冧冧,採用無煙烤爐抽氣真係好好,唔會一路燒一路充滿油煙味,店員親善有禮。❁日本黑毛和牛前胸肉套餐 (100g) $122係期間限定推出,選用黑毛和牛前胸肉,好想試吓,份量有100g同200g選擇。每片和牛脂肪似霜降分佈平均,個人鍾意唔好燒太熟,燒後牛脂甘香,肉質軟嫩有嚼勁。餐廳提供多款秘製醬汁俾客人試到唔同風味,唔落調味已經滿滿牛肉香,蘸醬汁都唔會掩蓋和牛本身嘅味道,性價比高。本來想試埋新出嘅期間限定明太子紫菜飯,可惜賣晒。❁ LIKE套餐 (250g) $142(牛舌、牛五花、橫膈膜肉)呢款套餐係熱門之選,可以試到牛嘅三款唔同部位,有兩種份量150g同250g可以選,呢個價錢抵食。⦿牛舌~有五大片,唔算太薄切,燒完肉質軟嫩有嚼勁,牛味濃郁。⦿牛五花~ 薄切,油脂較多,燒烤後油香

❁日本黑毛和牛前胸肉套餐 (100g) $122

LIKE套餐(牛舌、牛五花、橫膈膜肉)

❁ LIKE套餐 (250g) $142
(牛舌、牛五花、橫膈膜肉)
⦿牛五花~ 薄切,油脂較多,燒烤後油香豐富肥美。
⦿橫膈膜肉~厚切,肉質軟嫩,入口充滿油香,夾雜住濃濃牛肉味。
木魚絲紫菜飯、溫泉蛋

套餐已包括白飯、和風湯、泡菜或迷你沙律:
⦿木魚絲紫菜飯 + 溫泉蛋 +$15
反而覺得呢個飯先係靈魂,採用日本米口感煙韌,我升級咗木魚絲紫菜飯,飯都可以選擇份量,仲可以揀生蛋或者溫泉蛋。

溫泉蛋撈埋木魚絲紫菜飯,加埋燒熱嘅烤肉一啖放入口,一大享受,簡直返唔到轉頭,醬汁、肉汁、蛋汁、麻油香,口味層次豐富,直頭想叫多碗飯食,建議大家一定要升級。

⦿和風湯~有海帶,唔會過鹹。
⦿泡菜或迷你沙律~泡菜開胃,沙律菜清新,配燒肉一齊食,可中和油膩感。

烤爐火喉都易控制,好容易就燒得靚,唔會燶晒浪費咗。食完離開餐廳時,門口已經充滿食客等位。
#燒肉LIKE
地址:大圍車公廟路18號圍方4樓426A號舖
2023-08-10
日本黑毛和牛前胸肉套餐
LIKE套餐(牛舌、牛五花、橫膈膜肉)
木魚絲紫菜飯、溫泉蛋
2023-08-21 393 瀏覽
最近大圍開咗新商場圍方,而嚟自日本東京嘅一人燒肉專門店「 燒肉 LIKE」 都進駐咗,住附近嘅朋友仔唔使周圍走都可以品嚐到日式一人燒肉嘅體驗~餐廳採用除煙技術,食完燒肉都唔怕成身油煙味~日本黑毛和牛前胸肉套餐($122@100g/ $158@200g)最近燒肉LIKE推出咗期間限定嘅「日本黑毛和牛前胸肉」,睇落好吸引,所以我叫咗個200g嘅套餐。套餐非常豐富,配有白飯、和風湯、泡菜或迷你沙律。日本黑毛和牛前胸肉係一款非常高質嘅牛肉。一睇牛肉油花豐富,就知道好適合用作燒肉,燒到7分熟就可以。日本黑毛和牛前胸肉味道鮮美,燒完後牛肉油脂感爆滿,脂肪係口中融化,釋放出豐富嘅香氣。依款牛肉肉汁充足,口感柔軟。另外,前胸肉運動量較大,令霜降脂肪更平均,相比其他牛肉部位,前胸肉更有咬口,肉味更濃郁。我將套餐嘅白飯升級咗做溫泉蛋紫菜飯(亦可單點)。溫泉蛋紫菜飯有大量紫菜、木魚絲同溫泉蛋,蛋汁令飯粒更濕潤,口感豐富。 牛舌 & 牛板腱 & 橫膈膜肉套餐 $122/150g另外,我order咗個人氣牛肉拼盤套餐,有齊牛舌、牛板腱同橫膈膜肉。牛舌薄薄一片,食落份外爽口。牛板腱牛肉味較重。橫膈膜肉好滋味,食落

牛舌 & 牛板腱 & 橫膈膜肉套餐 $122/150g
另外,我order咗個人氣牛肉拼盤套餐,有齊牛舌、牛板腱同橫膈膜肉。牛舌薄薄一片,食落份外爽口。牛板腱牛肉味較重。橫膈膜肉好滋味,食落軟淋,又帶油香。套餐配嘅沙律酸酸甜甜,好新鮮,好開胃。

熱茶 $5
我哋仲叫咗杯熱茶,食完燒肉可以解膩。

嚟自東京嘅燒肉 LIKE嚟咗香港已經一段時間,今次去圍方打卡咁啱見到佢開咗新店,估唔到 CP 值咁高 🤤 百幾蚊就食到乾淨企理又高質嘅日式燒肉真心唔錯 🫶🏻日本黑毛和牛前胸肉套餐見到新出咗黑毛和牛前胸肉,牛魔王就點都要試下 😋 上檯見到霜降脂肪分佈得好均勻,一擺入口油脂爆出嚟超級香 😍 而且肉質有咬口得嚟又好鮮嫩 🤤 因為一路燒一路會有油份(畫面非常治癒 🫶🏻),所以比較容易搶火,我就建議較細啲個火慢慢燒,燒到剛剛開始搶火就可以食到又 juicy 又彈牙嘅和牛啦 🙆🏻‍♀️三部合奏套餐(豬五花腩、豬頸肉、雞肉)食完牛都想試埋其他肉,呢個套餐一樣有驚喜 😍 每款肉都肥瘦適中,豬五花腩好juicy,豬頸肉就彈牙,雞肉就好嫩滑,成個套餐口感同味道都好豐富,值得推介 🫶🏻牛舌最近鍾意咗食牛舌 😍 牛舌好嫩滑,我就鍾意加少少海鹽同黑胡椒嚟燒,簡簡單單已經好香口 👍🏻木魚絲紫菜蛋飯我地將餐個白飯轉咗呢個~ 可以揀溫泉蛋或者生蛋,我哋一人試一款 😋 木魚絲同紫菜份量好夠,撈曬成碗飯都無問題 👍🏻 加埋雞蛋一齊撈,撈完溫泉蛋會比生蛋濃稠少少,但兩樣都咁好味 🤤 見到檯面上面嘅醬料架真係心心眼 😍 除左海

日本黑毛和牛前胸肉套餐

三部合奏套餐(豬五花腩、豬頸肉、雞肉)

牛舌

木魚絲紫菜蛋飯

見到檯面上面嘅醬料架真係心心眼 😍 除左海鹽、黑胡椒仲有原味 BBQ 醬之外,仲有蒜香醬油、鹽味醬、韓式辣醬同辣味噌醬 🤤 所以啲肉可以有好多種唔同嘅配搭,一次過可以有辣有唔辣 🫶🏻

平時去食燒肉最怕食完個身一陣味,今次食完居然無味 🙈 睇返先知道原來佢地嘅無煙烤嬿用左先進除堙技術,唔怪得無咗果陣味,之後行街都舒服啲🙆🏻‍♀️

今次我哋都係食咗 300 蚊左右,見佢啲餐都係幾十蚊起跳,已經有湯有沙律或者泡菜,CP 值絕對係高,一個人去食都完全無負擔 🫶🏻
2023-08-09 437 瀏覽
哩個燒肉主打一人前,今日自己一個就去咗食下午茶。我好滿意哩間燒肉其中一個原因係佢完全唔會有好勁煙味同燒肉味,抽氣系統做得好好!另外仲幾抵食,最平可以$50蚊1個餐,有100g 肉,白飯,沙律,湯。 以後得閒下午茶可以嚟食!性價比高!
哩個燒肉主打一人前,今日自己一個就去咗食下午茶。

作為大圍人 終於唔洗去新城市食燒肉LIKE🤫🤫😆知道星期六多人,5點幾已經係gulu 拎定飛,點知都係要等到8點先有位🫣🫣好肚餓關係 點左一份壽喜燒牛小排&牛五花套餐200g($142)+ 木魚絲紫菜飯150g+生蛋(+$15)兩款肉質都唔韌,好有牛味,但唔係好明點解叫壽喜燒🤔🤔可能俾左隻生蛋就當係壽喜燒。轉左生蛋紫菜飯開胃好多😆😆覺得個飯仲好食過燒肉👍🏻👍🏻整體CP值好高,想要平少少嘅套餐都有平有平食 貴有貴食

轉左生蛋紫菜飯開胃好多😆😆覺得個飯仲好食過燒肉👍🏻👍🏻

整體CP值好高,想要平少少嘅套餐都有
平有平食 貴有貴食

2023-08-05
2023-07-25 736 瀏覽
圍方新開幕幾日基本上每日都人山人海幾乎所有餐廳都起碼要排兩個鐘呢間我星期一五點半攞籌要到夜晚八點先可以入座不過住附近可以返屋企慢慢等再用GULU app預啱時間先去餐廳就無乜所謂叫左200g既牛五花套餐手機落單 手機支付 侍應只係叫飛同執枱態度都友善 不過遞手揾侍應都要等一陣200g牛肉一個人食份量啱啱好牛肉質素以呢個價錢相當唔錯我加左温泉蛋 汽水 埋單都係$103個餐有泡菜 白飯 麵豉湯食完一定飽個麵豉湯唔似一般有好多粉係底果d佢比較清 似鰹魚味既海帶湯味道就不過不失另外想講下d醬汁一開始我以為自己最中意蒜味醬試過幾款之後發現鹽味醬先最正似係稀d 但鹽味比較重既豉油點牛肉唔會蓋過d牛味 我覺得最夾辣味噌醬唔辣 味道反而似點腸粉果d甜醬😂韓式辣醬其實都唔錯整體質素中上 性價比高間中食一次都ok同埋佢油煙真係隔得幾好 隔到九成既味道返到屋企d衫可能只係有好微弱既油煙味
圍方新開幕幾日基本上每日都人山人海
幾乎所有餐廳都起碼要排兩個鐘