2024-10-03 1918 瀏覽
   放工同事相約輕鬆一下,到公司附近happy hour啤一啤!這間位於鴻圖道以露營為主題的餐廳,佔地寬敞佈局舒服真有種置身於郊外一樣令人身心放鬆,還設有室外座位方便帶寵物的客人。我一們來到已有不少座上客正在享受着這裡的歡樂時光了。先Order 啤酒!ALL DAY HAPPY HOUR  露啤 $99/ 3杯先來乾一杯冰凍香港手工黑啤!好爽!琥珀色的黑啤酒,味道濃濃麥香帶微甜入口清爽。抵飲!乾杯!暢飲一番後再點吃的!選擇十分多,前菜,小食,串燒,湯粉,泰式烤肉類,海鮮,㗎喱,Pizza和甜品。。。等等。泰式生蝦 (10 隻)$ 98配有紅白酸蘿蔔,青醬汁酸酸甜惹味醒胃。生蝦好新鮮!肉質爽彈鮮甜口感,夾着生蒜辣椒同吃口味刺激。泰式拼盤 $238這個拼盤裏很豐富!有:洋蔥,生菜,肉碎,沙爹醬汁,蝦片,波蘿,豬,牛,雞各两串。肉串鬆軟有肉汁和肉香,味道咸甜調得恰到好處沾上沙爹醬味道更上一層樓!一口肉一啖啤酒快樂過神仙!蝦片鬆化,肉碎包生菜洋蔥味道較清淡與肉串味道一濃一淡口味和諧。夏威夷菠蘿沙拉美腸薄餅  $118熱燙燙的薄餅薄身,邊邊位置非常香脆,芝士口感Creamy香口。甜品~朱古力牛
我一們來到已有不少座上客正在享受着這裡的歡樂時光了。
先Order 啤酒!
ALL DAY HAPPY HOUR
露啤 $99/ 3杯
先來乾一杯冰凍香港手工黑啤!好爽!
琥珀色的黑啤酒,味道濃濃麥香帶微甜入口清爽。抵飲!
乾杯!
暢飲一番後再點吃的!
泰式生蝦 (10 隻)$ 98
配有紅白酸蘿蔔,青醬汁酸酸甜惹味醒胃。
生蝦好新鮮!肉質爽彈鮮甜口感,夾着生蒜辣椒同吃口味刺激。
泰式拼盤 $238
這個拼盤裏很豐富!
夏威夷菠蘿沙拉美腸薄餅  $118
甜品~
朱古力牛角包窩夫 配 朱古力雪糕  $ 88
窩夫好香脆!賣相吸引!
冰凍雪糕香滑與酥脆窩夫結合口感美妙!
2024-09-26
2024-09-23 2278 瀏覽
呢日我帶咗狗狗🐶去Camping⛺️觀塘#營足四季 佔地 4400呎,係以露營做主題嘅Cafe餐廳~放有露營常見嘅必備品,有室內外嘅營地及綠意叢林~比人anytime都可以喺市區享受露營嘅樂趣!~~ **帶咗毛孩記就要坐outdoor啦🐕🦮🐈**呢度真係好#petfriendly 職員們都對毛孩好好又同維伯伯玩,又請維伯伯食零食知道維伯伯無晒牙仔,即轉比細細粒嘅風乾健康零食佢~ 貼心 🫶 人類嘅menu都幾多選擇,有小食、串燒、前菜、湯粉、撈檬、黃咖哩、主食、pasta、pizza etc~ 飲品有基本嘅、泰式嘅、咖啡、仲有酒精飲品,喺夜晚chill都幾正喎~ 我地揀咗:🍢🥘《 泰式拼盤 💲238 》嘩好豐富,有燒過香甜juicy嘅菠蘿、辣椒和蒜頭)、香脆蝦片、入味又fresh嘅生菜洋蔥包肉碎(配有、豬牛雞串燒各兩串~啲串燒醃得好入味,唔乾又香口肉嫩,蘸埋香茅/沙嗲汁仲惹味!🐔🍜《 炭燒雞扒撈檬 💲78 》雞扒烤至香脆多汁,撈檬醬汁酸甜開胃又減膩~~ 🍕《 蕃茄忌廉芝士薄餅 💲108 》即焗熱辣辣,餅底薄身脆口,芝士份量多又半溶惹味,加埋軟滑嘅忌廉芝士,更添香濃芝味~~ 🧉《 椰汁冰💲
呢日我帶咗狗狗🐶去Camping⛺️

**帶咗毛孩記就要坐outdoor啦🐕🦮🐈**

呢度真係好#petfriendly 職員們都對毛孩好好
又同維伯伯玩,又請維伯伯食零食

我地揀咗:
🍢🥘《 泰式拼盤 💲238 》

🐔🍜《 炭燒雞扒撈檬 💲78 》
雞扒烤至香脆多汁,撈檬醬汁酸甜開胃又減膩~~

🍕《 蕃茄忌廉芝士薄餅 💲108 》

🧉《 椰汁冰💲32 》
椰汁中仲加咗開邊綠豆,好有泰式風味~

有機會嚟試吓坐室內先~
2024-08-31
2024-09-14 2018 瀏覽
觀塘露營泰式餐廳很久沒有吃泰國菜了,餐廳以露營主題為主,無論佈景還是座椅,都有滿滿的小夜燈和椰子樹,充滿露營感覺,非常有心思。餐廳座位寬敞,冷氣非常充足,播放住流行音樂,餐牌會不停更新,除了泰式食物還有pizza、意粉、特色甜品、酒飲、下酒菜等等。手機下單非常方便,而且圖文並茂,提供清水和紙巾,另收加一服務費泰式拼盤 $238拼盤非常豐富,有燒香甜多汁菠蘿、甜甜的香脆蝦片、清新的生菜洋蔥包肉碎、豬牛雞串燒各兩串,醃製了的串燒肉質軟腍,滿滿的香茅香料味,再配上沙嗲汁非常惹味,另外還有辣椒和蒜頭可以生菜豬肉碎一起吃,推介泰式糯米釀雞翼(2隻)$38飽滿的香辣雞翼非常惹味,味道濃郁,還配有泰式辣醬,不錯清新柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅$138超級薄的薄餅加入香草洋蔥和三文魚,配合甜甜的柚子醬,對接夾埋一齊食會有口感啲,味道配搭非常特別越南生牛肉湯河 $78可以選擇多河粉和另外加湯,熱騰騰的湯河除了牛肉、香料外,還有白蘿蔔,清清地非常暖胃朱古力牛角包窩夫配朱古力雪糕 $88需時20MINS,擺盤幾靚,適合打卡,熱騰騰的牛角包窩夫加入忌廉、朱古力雪糕和雲呢拿雪糕,雪糕很快溶,記得即刻食服務質素:7/1
觀塘露營泰式餐廳

很久沒有吃泰國菜了,餐廳以露營主題為主,無論佈景還是座椅,
都有滿滿的小夜燈和椰子樹,充滿露營感覺,非常有心思。

餐廳座位寬敞,冷氣非常充足,播放住流行音樂,

泰式拼盤 $238

泰式糯米釀雞翼(2隻)$38
飽滿的香辣雞翼非常惹味,味道濃郁,還配有泰式辣醬,不錯

清新柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅$138

越南生牛肉湯河 $78

朱古力牛角包窩夫配朱古力雪糕 $88

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2024-09-12
2024-07-25 2852 瀏覽
過了忙碌的幾個星期,終於可以有一個懶洋洋的星期六。中午十二時才自然醒,稍作梳洗便到觀塘和朋友吃午餐,順便談一談我們的台灣之旅。  營足四季位於觀塘鴻圖道。從觀塘地鐵站出發不用十分鐘便到,地點十分方便。餐廳裝修簡單,感覺令人舒服。而且枱與枱之間也不算太逼,坐得舒適。  我們一行二人共叫了不同菜色。互相分享。 餐前小吃(⭐⭐⭐⭐💢)泰式糯米雞翼燒得香脆可口,吃起來糯米軟腍腍,味道層次豐富,惹味可口。燒露筍不會太乾,食起來爽口。燒菠蘿香甜多汁。令人食慾大餐。 清新柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅(⭐⭐⭐⭐💢)三文魚大塊,而且肥美。配上洋蔥,柚子醬等等。吃起來清新可口。薄餅皮是薄款,係起來脆口。一份大約六件。2個人分享剛剛好。 烤焗原隻無激素春雞配菠蘿(⭐⭐⭐⭐💢) 朋友叫的春雞。也十分不錯,十分嫩口,吃起來油脂感十足。即使雞胸肉也十分嫩滑,令人停不了口。 總括而,言這間餐廳地點方便,而且價錢不算太貴,下次經過尖沙咀也會再來。 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 營足四季觀塘鴻圖道86號中富中心地舖 推介菜式:清新柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅 👍🏻地點方便 👍🏻食物精緻

我們一行二人共叫了不同菜色。互相分享。
餐前小吃(⭐⭐⭐⭐💢)
燒露筍不會太乾,食起來爽口。
燒菠蘿香甜多汁。令人食慾大餐。
清新柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅(⭐⭐⭐⭐💢)
烤焗原隻無激素春雞配菠蘿(⭐⭐⭐⭐💢)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
營足四季觀塘鴻圖道86號中富中心地舖
推介菜式:清新柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅

👍🏻地點方便
👍🏻食物精緻
午餐
又去咗探觀塘老母,鴻圖道位置旺中帶靜,有一間好特別嘅 camping 餐廳,營足四季。每次經過門口都會諗起有冷氣嘆嘅 camping,very enjoy 。室內裝修感受露營用餐,戶外風格,座位坐得舒服,空間非常寛敞,我們坐在露營車旁,更加有feel。如果一大班朋友就可以訂位露營車 vip 空間。我們選擇了很有風味的泰式叉燒、開胃小食、美味主食。泰式糯米釀雞翼首先泰式風味醬味道十分濃郁,小食炸泰式雞翼,糯米口感軟糯,入口軟腍,皮脆肉嫩又多汁。炸旋風薯仔有一點像韓國街頭風味小食的感覺,炸旋風薯仔質地鬆軟,酥脆可口,口感不錯。沙嗲牛肉串沙嗲豬肉和牛肉串、肉汁豐富,沙嗲惹味,很受歡迎的前菜,滋味無窮。生焗泰式叉燒(需時20MINS)一道特色菜,生焗泰式叉燒,厚切保持了肉質鮮嫩,多汁鮮味。配搭自家醬汁,增加了味道層次。生焗帶有一絲焦香,酥脆惹味,肉味濃郁。非常喜歡香嫩叉燒,配是拉差醬汁和泰式青醬,叉燒香氣四溢,滋味誘人。炭燒雞扒撈檬主角以外配菜也非常豐富,生菜絲、金不換、花生碎、酸蘿蔔絲、炸蒜。炭燒雞扒是朋友喜歡的,皮燒得很脆,味道濃而不膩,厚厚的雞扒,口感豐富,撈檬醬汁清甜,增添了獨特的風味
我們選擇了很有風味的泰式叉燒、開胃小食、美味主食。

泰式糯米釀雞翼
炸旋風薯仔
沙嗲牛肉串
生焗泰式叉燒(需時20MINS)
炭燒雞扒撈檬
炭燒雞扒是朋友喜歡的,皮燒得很脆,味道濃而不膩,厚厚的雞扒,口感豐富,撈檬醬汁清甜,增添了獨特的風味。
黃咖喱配炭燒牛肋條
炭燒牛肋條口感鮮嫩,伴碟的脆脆蝦片,黃咖喱配白飯,很有層次感。
營足四季還有室外的用餐區域,可以帶深愛的狗狗一起品嚐菜式,感受露營氛圍。
  • 生焗泰式叉燒
📍營足四季 (觀塘)📍觀塘鴻圖道86號中富中心地舖🟡泰式拼盤 $238🟡炭燒豬扒撈檬$85🟡越式牛丸生牛肉河粉$85🟡泰式糯米釀雞翼(兩隻)$38泰式拼盤是經典的泰式開胃菜集合,同平時好多炸物唔同,呢度嘅拼盤有生菜包、燒菠蘿和沙嗲串燒等。每樣小吃的味道都相當到位,生菜包既肉好足味又足料,沙嗲串燒既肉串燒得好香,菠蘿就稍微有啲酸,整體份量相對較多,2個人食哂會好飽!炭燒豬扒撈檬的豬扒得外層焦香內裡柔嫩,脂肪比例適中,撈檬的醬汁酸甜平衡,非常開胃!越式牛丸生牛肉河粉湯底好豐富,帶有濃郁的香茅和牛骨香味。牛丸有彈性,生牛肉切片薄而滑嫩,好讓人滿足。河粉不會過於軟爛,口感剛好!泰式糯米釀雞翼雞翼外皮脆口,內餡糯米的香料味道濃郁且層次豐富,是一道好值得食的小食。餐廳裝潢好似去咗露營咁,好有空間感,服務員態度友善,整體用餐體驗不錯!
📍營足四季 (觀塘)
📍觀塘鴻圖道86號中富中心地舖

🟡泰式拼盤 $238
🟡炭燒豬扒撈檬$85
🟡越式牛丸生牛肉河粉$85
🟡泰式糯米釀雞翼(兩隻)$38

3天前
午餐
4天前 0 瀏覽
露營主題泰國餐廳成間餐廳都係露營風格喺度食嘢又有得打卡超正成班朋友仲可以入露營車度食嘢㖭真係好過癮丫🉐🉐泰式糯米釀雞翼(2隻)$38雞翼外脆內軟包住滿滿嘅糯米真係一啖咬落去雞翼嘅肉汁爆曬出嚟,加埋啲糯米真係好味🤤🉐🉐泰式拼盤$238呢個拼盤包括咗多款泰式小食有串燒,生菜包同朋友分享樣樣都有啲就啱晒啦🤗🤗鍾意露營風嘅,你點可以錯過呢間餐廳呢🤗🤗佢哋亦都有戶外嘅用餐範圍可以帶埋毛孩一齊食嘢勁開心露營主題泰國餐廳成間餐廳都係露營風格喺度食嘢又有得打卡超正成班朋友仲可以入露營車度食嘢㖭真係好過癮丫
露營主題泰國餐廳
成間餐廳都係露營風格
喺度食嘢又有得打卡超正
成班朋友仲可以入露營車度食嘢㖭
真係好過癮丫

🉐🉐泰式糯米釀雞翼(2隻)$38
雞翼外脆內軟包住滿滿嘅糯米
真係一啖咬落去雞翼嘅肉汁爆曬出嚟,加埋啲糯米真係好味🤤
🉐🉐泰式拼盤$238

呢個拼盤包括咗多款泰式小食有串燒,生菜包
同朋友分享樣樣都有啲就啱晒啦🤗🤗
鍾意露營風嘅,你點可以錯過呢間餐廳呢🤗🤗
成間餐廳都係露營風格
喺度食嘢又有得打卡超正
成班朋友仲可以入露營車度食嘢㖭
真係好過癮丫

5天前 0 瀏覽
營足四季 - 觀塘的露營美食體驗最近去咗觀塘的「營足四季」,一間以露營為主題的餐廳,食物好味,加上環境特別,真係好有feel!炸泰式魚餅炸泰式魚餅外脆內嫩,咬落去魚肉鮮甜,仲有香料的獨特香氣,配上甜辣醬,真係一口接一口,完全唔會覺得膩。泰式香茅焗魚香茅焗魚味道非常香,魚肉鮮嫩,香茅嘅香氣好濃,食落去有種清新的感覺,搭配啲檸檬汁,真係好開胃。泰式辣椒膏海鮮意粉意粉煮得啱啱好,海鮮新鮮,辣椒膏的味道濃郁,既有微辣又有香甜,食落去每一口都有驚喜,真係食到唔想停。露啤 香港手工啤露啤清爽可口,啤酒味道純正,飲落去非常舒服,搭配食物一齊,真係令整頓餐更加完美,絕對係夏天嘅必備飲品。總之,「營足四季」嘅露營美食真係一流,無論係味道、環境都令人好開心,絕對值得再來!
營足四季 - 觀塘的露營美食體驗

炸泰式魚餅

泰式香茅焗魚

泰式辣椒膏海鮮意粉

露啤 香港手工啤

來!
<泰式拼盤🍱$238>呢個拼盤真係好豐富,有生菜包,6串雞牛豬沙爹串燒、好多蝦片同埋燒菠蘿 每一款食物都好好味,特別係沙爹串燒,燒得啱啱好,醬汁好濃,肉質都好鮮嫩🥹 菜包肉都唔錯,菜嘅清新同肉嘅香口配合得好好,燒菠蘿甜甜地,好多汁,好開胃🤤
<黃咖喱炭燒豬頸肉手抓餅🌮 $115+$20>好鍾意呢道菜🤤 豬頸肉燒得啱啱好,外脆內嫩,配上黃咖喱嘅香味,真係好惹味。我地仲加左$20轉手找餅 手抓餅軟熟又有咬勁,同黃咖喱好夾😚
<蒜片墨魚蟹肉意粉🍝 $148> 墨魚同蟹肉都好新鮮,同意粉好夾。蒜片的香味好出,令到成個意粉嘅味道提升到另一個層次。雖然辣,但係真係好過癮,食完仲想再食❤️
<泰式拼盤🍱$238>

<黃咖喱炭燒豬頸肉手抓餅🌮 $115+$20>
黃咖喱炭燒豬頸肉手抓餅

<蒜片墨魚蟹肉意粉🍝 $148>
蒜片墨魚蟹肉意粉
黃咖喱炭燒豬頸肉手抓餅
蒜片墨魚蟹肉意粉
忙咗成個星期,終於可以唞一唞🍻 啲人成日話喊咗出嚟會舒服啲,原來係真事😅 不過絕對唔係有人蝦我,而只係透過電影嘅情節,將平日積埋嘅鬱悶發洩咗出嚟啫🤭 幾個喊到眼紅紅嘅我哋由戲院🎬行出嚟,點都要搵個地方回一回氣🥹 醒起街尾近 #鴻圖道 有間以 #露營 為主題嘅 #特色餐廳「 營足四季 Season Camping 」,一於帶大家去食返餐開心吓🍻香港地方淺窄,可以喺市區搵到就連 #露營車 🚍 都擺得落嘅餐廳,實在難得🔥 餐廳佈置得有聲有色,四處都可以搵到有關露營嘅佈置同餐桌,好有儀式感⛺️ 朝早只係食咗塊麵包嘅我,肚仔打晒鼓😅 好在餐廳老闆夠細心,就連下午茶時段都可以搵到 #正餐 同各種各樣嘅 #小食 同 #飲品 🍻 真係望住個餐牌上嘅美食已經夠晒興奮🤪 🐥泰式糯米釀雞翼 - 脹卜卜嘅雞翼,咬落去熱辣辣,師傅將軟綿綿嘅糯米釀入去咗骨嘅雞翼裡面一齊炸,食起嚟特別香口🤤🍖泰式黑椒焗豬手 - 師傅將火爐控制得非常好,甘香嘅豬皮,充滿骨膠原,最啱貪靚嘅女士們用嚟補一補🤭 豬手肉入口淋滑,配上淡淡嘅黑椒風味,好惹味呀🤤🐟柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅 - 薄薄一層嘅薄餅底🍕好香脆,師傅再喺上面鋪上煙燻三文魚,

🐟柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅 - 薄薄一層嘅薄餅底🍕好香脆,師傅再喺上面鋪上煙燻三文魚,再淋上 #柚子醬,同充滿甜味嘅洋蔥非常夾味🤤 難怪我每次過嚟都一定要食佢😉

🐽黃咖喱炭燒豬頸肉飯 - 炭火上燒過嘅豬頸肉好香口,加上帶有少少肥肉,零舍有風味🤤 醬汁用上特製嘅黃咖喱,味道唔會太辣,配埋白飯一齊食,特別有風味🤤🤤

食得咁飽,又點少得叫杯 #龍眼冰 潤吓喉🧊 材料用上新鮮嘅龍眼肉,味道唔會太過甜,正好為濃味嘅食物嚟個中和作用😉 簡簡單單嘅一個週日,我哋圍埋傾吓偈、打吓卡… 原來留港消費都一樣可以咁chill㗎❤️

📍 營足四季 (觀塘) 鴻圖道86號中富中心地舖
2024-11-17
$212 (其他)
2024-11-20 0 瀏覽
呢排老公返工辛苦,搵咗間露營⛺️主題餐廳食晚餐輕鬆一下,其實我都係第一次嚟,入到去好有意外驚喜😲 中庭位置真係擺架露營車!!當晚仲有駐場歌手自彈自唱🎵🎤 成晚唱輕快歌真係令人變得好放鬆~而且仲可以喺佢地社交平台點唱,當晚有人慶祝生日,佢地都有現場唱生日歌添,好有氣氛!餐廳主打泰國菜同西式菜,亦有全日happy hour啤酒🍻 菠蘿炒飯份量岩岩好適合二人而且蠻多配料,有鮮蝦、蜆粒、魷魚、菠蘿、提子乾,撒滿肉鬆帶出濃厚風味,不得不說菠蘿粒實在太甜太juicy😋泰式拼盤呢個拼盤未免太豐富 !有蝦片、串燒、生菜包、燒菠蘿.🍍我自己特別鐘意生菜包嘅肉碎,充滿香茅味但味道又唔會過濃,仲要唔辣添,好岩我!! 有剩嘅肉碎用嚟撈菠蘿炒飯一齊食,原來勁夾🤣 每一款串燒燒得香口,雞肉肉質依然好嫰,一定搭配沙嗲汁,椰香味濃!夏威夷菠蘿莎拉美腸薄餅 pizza係薄餅底,莎拉美腸切片鋪喺芝士下面,同時間菠蘿甜味滲出嚟,簡單又邪惡😋
餐廳主打泰國菜同西式菜,亦有全日happy hour啤酒🍻
菠蘿炒飯
泰式拼盤
呢個拼盤未免太豐富 !有蝦片、串燒、生菜包、燒菠蘿.🍍
夏威夷菠蘿莎拉美腸薄餅
2024-11-09
今晚同老公食飯 決定去朋友介紹的營足四季📍天花佈置彷如置身在帳幕之用享用美食,岩晒打卡📸-我地首先點左泰式無骨鳳爪作為前菜🥗酸酸地,開胃。-之後點左泰式扎肉併魚餅檬粉🥣材料十足,檬粉有口感🥢配合特製的魚露,惹味-主食點左泰式積茅焗魚🐠由一層鹽層包裹,切開魚身,味香肉嫩✅再配上甜酸醬汁,好食😁不過要等差不多20分鐘🔎-飲品點了龍眼冰,略為太淡同多冰呢‼️-在餐廳用膳如置身野外營地,但係露營椅坐得太耐,有點不適👻要伸展一下😛
今晚同老公食飯 決定去朋友介紹的營足四季📍
天花佈置彷如置身在帳幕之用享用美食,
岩晒打卡📸
我地首先點左泰式無骨鳳爪作為前菜🥗
酸酸地,開胃。
之後點左泰式扎肉併魚餅檬粉🥣
材料十足,檬粉有口感🥢
配合特製的魚露,惹味
主食點左泰式積茅焗魚🐠
由一層鹽層包裹,切開魚身,味香肉嫩✅
再配上甜酸醬汁,好食😁
不過要等差不多20分鐘🔎
飲品點了龍眼冰,略為太淡同多冰呢‼️
在餐廳用膳如置身野外營地,
但係露營椅坐得太耐,有點不適👻
要伸展一下😛
泰式無骨鳳爪
泰式無骨鳳爪
龍眼冰
2024-10-23
2024-11-18 0 瀏覽
觀塘有一間好有特色嘅餐廳——營足四季佢哋主打泰式同西式菜式仲有露營主題嘅裝潢真係好chill🥳✨泰式糯米釀雞翼(2隻)$38 呢個雞翼外脆內軟包住嘅糯米香滑可口真係一啖咬落去就滿足到爆!雞肉多汁配上特製醬汁味道超級惹味😋✨泰式拼盤 $238 呢個拼盤包括咗多款小食有串燒,生菜包等真係好適合同朋友分享!每一口都充滿泰國風味👌✨炭燒豬頸肉撈檬 $85 豬頸肉炭燒得啱啱好肉質鮮嫩多汁加上特製撈檬醬🤤 ✨泰式無骨鳳爪 $88 無骨鳳爪入味十足口感滑溜又唔會太膩食完仲想再來一份!每一口都帶出濃厚嘅泰式風味😚🎶🎶🎶 Discover the vibrant flavors of Thailand at Ying Chuk Si Gai, where every dish is a delightful journey for your taste buds. With its unique camping theme and mouthwatering dishes, this restaurant is a must-visit for food lovers in Hong Kong
觀塘有一間好有特色嘅餐廳——營足四季
佢哋主打泰式同西式菜式
仲有露營主題嘅裝潢
真係好chill🥳

✨泰式糯米釀雞翼(2隻)$38
呢個雞翼外脆內軟
包住嘅糯米香滑可口
真係一啖咬落去就滿足到爆!
雞肉多汁
配上特製醬汁
味道超級惹味😋

✨泰式拼盤 $238
呢個拼盤包括咗多款小食
有串燒,生菜包等
真係好適合同朋友分享!
每一口都充滿泰國風味👌

✨炭燒豬頸肉撈檬 $85
豬頸肉炭燒得啱啱好
肉質鮮嫩多汁
加上特製撈檬醬🤤

✨泰式無骨鳳爪 $88
無骨鳳爪入味十足
口感滑溜又唔會太膩
食完仲想再來一份!
每一口都帶出濃厚嘅泰式風味😚
🎶🎶🎶
Discover the vibrant flavors of Thailand at Ying Chuk Si Gai, where every dish is a delightful journey for your taste buds. With its unique camping theme and mouthwatering dishes, this restaurant is a must-visit for food lovers in Hong Kong.

🍴營足四季
📍觀塘鴻圖道86號中富中心地舖
📞2638 3088

#營足四季 #comfy_觀塘 #觀塘美食 #觀塘好去處 #香港美食 #香港打卡 #香港餐廳 #好好吃
2024-11-14 178 瀏覽
琴晚同朋友去左觀塘行街,其中一個朋友介紹一個好chill 嘅餐廳,啱晒我,試下先:環境:喺室內造出室外嘅環境,有部露營車,有野餐枱櫈,入去坐,成日人都好relax,一流。服務:服務員好勤快,出菜亦快,快得嚟有控菜,好出色。食物:蒜蓉通菜,正常馬拉盞椰菜,個馬拉盞幾惹味,唔錯喎蒜蓉包,選用法包,蒜香一流,亦夠晒脆,值得一試泰式拼盤,有蝦片,生菜包同串燒,味道一流,未試個有生菜包喺拼盤,非常出色,佢個燒烤醬另上的,有靈魂泰式黑椒豬手,醃得味道啱啱好,一啲都唔韌,必試炸魷魚鬚,越來越少地方食到以前茶樓式嘅炸魷魚鬚,又係必試夏威夷菠蘿沙拉美腸薄餅,正常烤雞墨西哥Taco,又唔錯喎,個饀好豐富,唔會膩,要試炭燒雞扒湯檬,雞扒好香,湯底靚,檬都煮得好爽炭燒豬頸肉撈檬,豬頸肉大少適中,炭燒恰到好處,加上佢嘅撈汁味道非常好,少酸不刺激,要試金不換蛋炒飯,喺無加辣嘅情況下,味道都幾好,睇得出連煎蛋都係有用心,唔錯總結:4個人食咁多嘢,都係人頭300, 雖然位於較僻嘅工廠區,但咁chill 嘅地方,僻啲都值得一去

環境:

服務:
服務員好勤快,出菜亦快,快得嚟有控菜,好出色。

食物:
蒜蓉通菜,正常

馬拉盞椰菜,個馬拉盞幾惹味,唔錯喎

蒜蓉包,選用法包,蒜香一流,亦夠晒脆,值得一試

泰式黑椒豬手,醃得味道啱啱好,一啲都唔韌,必試

炸魷魚鬚,越來越少地方食到以前茶樓式嘅炸魷魚鬚,又係必試

夏威夷菠蘿沙拉美腸薄餅,正常

烤雞墨西哥Taco,又唔錯喎,個饀好豐富,唔會膩,要試

炭燒雞扒湯檬,雞扒好香,湯底靚,檬都煮得好爽

總結:
2024-11-14 122 瀏覽
同朋友去咗觀塘嘅營足四季,呢間餐廳嘅菜式好有特色,融合咗越南同泰國嘅風味,仲有啲西式甜品。最吸睛當然就係架露營車,配合返餐廳主題。慢煮牛舌撈檬,$98牛舌分量好多,慢煮得非常軟腍,入口即化,完全冇半點韌,仲帶有牛肉特有嘅香味。配埋檬粉,酸酸嘅醬汁令成個味道好平衡,食落去好清爽,唔會覺得太油膩。泰式黑椒焗豬手,$178外脆內嫩,入面啲肉仲保持住嫩滑。黑椒嘅香味好突出,帶少少辣,但唔會過火,令豬手更加香口。越式生牛肉湯河粉 $78熱氣騰騰,香味四溢。碗裡面有鮮嫩嘅生牛肉片,配上軟滑嘅河粉,加一些辣椒同青檸,令整碗湯河粉更添層次感。 芒果菠蘿沙冰,$38呢個沙冰真係又甜又清新,芒果同菠蘿嘅果香味濃郁,飲落去好解渴,特別係食完啲重口味嘢之後,呢杯嘢飲真係啱晒。最後,梗係唔少得甜品啦!叫咗個朱古力牛角包配雪糕,$98。牛角包外層焗得脆卜卜,內層鬆軟,配埋香草同朱古力雪糕,呢個組合perfect‼️

最吸睛當然就係架露營車,配合返餐廳主題。

慢煮牛舌撈檬,$98

泰式黑椒焗豬手,$178

越式生牛肉湯河粉 $78

芒果菠蘿沙冰,$38

最後,梗係唔少得甜品啦!
叫咗個朱古力牛角包配雪糕,$98。