2024-09-27 180 瀏覽
在人口密集既地方搵食都有一點難, 最近在工商地段看到一間幾有意思的餐廳, 以露營風格打造, 環境好CHILL, 空間感大, 和朋友一起聊天特別寫意.🔸泰式併盤: 這個併盤好大好吸睛, 有牛肉串燒,豬肉串燒,雞肉串燒各二串; 肉質嫩口, 點上沙爹醬好惹味; 燒菠蘿是無敵, 燒完酸酸甜甜好開胃; 另外有泰式肉碎生菜包, 豬肉碎用洋蔥炒過, 好香, 再用生菜包著吃, 生菜的脆口, 口感清新. 中間也放了很多蝦片.🔸黃咖哩配泰式豬頸肉: 另加手抓餅, 食咖哩不能沒有手抓餅, 否則浪費了很多咖哩. 好香的黃咖哩, 甜度適中, 炭燒豬頸肉好惹味, 點了咖哩又另一種風味. 🔸芒果沙冰: 香甜的芒果沙冰, 濃濃的芒果味, 好爽!
🔸芒果沙冰: 香甜的芒果沙冰, 濃濃的芒果味, 好爽!
泰式併盤
芒果沙冰
  • 泰式拼盤
  • 黃咖哩配泰式豬頸肉
2024-09-27 210 瀏覽
鍾意露營嘅我 去餐廳打卡都開心😍擺滿露營車、露營枱及露營凳 🏕️非常有feel 及浪漫~空間感大 同朋友傾下計 飲返杯😙提供多種泰式美食 🇹🇭🇹🇭泰式拼盤$238包羅萬有嘅小食拼盤 每款各有特色 仲好出色🤤—生菜肉碎包—牛+豬串燒—鮮甜菠蘿—蝦片🥘黃咖喱配炭燒豬頸肉 $92咖喱非常惹味 唔辣豬頸肉微微燒過 加埋蒜蓉包一流🫶🏻✨菠蘿海鮮炒飯🧇🍦牛角包窩夫配朱古力雪糕$88窩夫鬆脆 即時焗😳仲有2球雪糕提前講聲 仲可以免費插蠟燭及生日牌呢啲服務真係買少見少💯🍻手工啤(露啤) $99@3 杯同朋友慶祝 當然要啤啤佢優惠時段呢個價錢可以接受😍手工啤比想像中易入口~唔會太苦連個杯都係悉心設計餐廳仲設有戶外位置 可以帶埋毛孩過黎🐶
鍾意露營嘅我 去餐廳打卡都開心😍
擺滿露營車、露營枱及露營凳 🏕️
非常有feel 及浪漫~空間感大

手工啤比想像中易入口~唔會太苦
連個杯都係悉心設計

餐廳仲設有戶外位置 可以帶埋毛孩過黎🐶
2024-09-22 199 瀏覽
週末做完野,很想找一個地方坐下來休息和享受,雙腳很自然走到觀塘這間露營主題餐廳,地方寬濶,叫了黃咖喱豬頸肉、蒜蓉飽、波蘿芒果沙冰,豬頸肉燒得剛好,不會太『鞋』,黃咖喱香而不辣配金黃色的蒜蓉飽,人間美食。波蘿芒果沙冰,用新鮮的波蘿和芒果打成,未入口已聞到波蘿味,酸酸甜甜非常開胃,想再叫食物,留得下一次吧!經過出菜位,望入廚房,非常乾凈,廚房內的工作人員全是年青人,值得一贊👍🏻,他們的廚藝比起⭐️級餐廳高很多。
2024-09-21
2024-09-20 328 瀏覽
位於觀塘既餐廳空間極大,以露營風格設計,擺放著露營車、抬櫈,十分有氛圍感。糯米釀雞翼 $38雞翼肥嘟嘟,原來係將糯米飯釀係雞翼入面,口感軟糯啖啖肉,帶點微辣,外皮亦都燒到好香口。黃咖哩配炭燒豬扒 $115豬扒軟腍,帶陣陣炭燒風味。黃咖哩微辣質地好濃稠,夾住薄餅食好滋味,而且一啲都唔膩!泰式拼盤(豬、牛、雞串燒各兩串/燒菠蘿/生菜包)$238🐽🫎🐔豬、牛、雞串各有特色,多汁有口感,亦唔會乾柴,配自家製沙嗲醬。🍍燒菠蘿香甜多汁,陣陣焦糖香,味道酸酸甜甜,解油膩感。生菜包係食泰國菜必點既菜式!生菜新鮮清爽包住惹味既肉碎,可以自己加上生蒜,口感豐富刺激味蕾👍🏻。🥭🍍芒果菠蘿沙冰。$38將芒果、菠蘿融合,味道清甜香濃,口感細滑,透心涼。玫瑰花花蜜 $28玫瑰花蜂蜜濃醇蜜香,好滋潤!
位於觀塘既餐廳

糯米釀雞翼 $38

黃咖哩配炭燒豬扒 $115

泰式拼盤(豬、牛、雞串燒各兩串/燒菠蘿/生菜包)$238
🍍燒菠蘿香甜多汁,陣陣焦糖香,味道酸酸甜甜,解油膩感。

🥭🍍芒果菠蘿沙冰。$38
將芒果、菠蘿融合,味道清甜香濃,口感細滑,透心涼。

玫瑰花花蜜 $28
玫瑰花蜂蜜濃醇蜜香,好滋潤!
2024-09-20 242 瀏覽
這家餐廳位於觀塘工業區。餐廳是以露營為主題,有露營枱、露營椅和露營車等,星期五六日晚有嘉賓在現場表演唱歌,氣氛輕鬆。炭燒雞扒湯河粉,雞扒份量多,肉嫩惹味,河粉滑,湯有魚露味,加有九層塔,很美味。炸泰式魚餅,魚餅有四件,香口,味道不錯。泰式糯米釀雞翼,雞翼有兩隻,外層香脆,內層雞肉嫩糯米煙韌,醬汁有甜味、酸味和少少辣味。馬拉盞魚露炒通菜,馬拉盞味道香濃但不會太咸,通菜翠綠,味道鮮甜。泰式黑椒焗豬手,豬皮香脆,骨膠煙韌,豬肉入味,沙律菜新鮮。啤酒冰凍清涼,味道可口。

炸泰式魚餅,魚餅有四件,香口,味道不錯。

泰式黑椒焗豬手,豬皮香脆,骨膠煙韌,豬肉入味,沙律菜新鮮。

啤酒冰凍清涼,味道可口。
2024-09-14
2024-09-19 198 瀏覽
觀塘原來有一間穩世的露營主題餐廳喜歡去camping 既你一定覺得好chill又舒服,體驗一下露營晚餐 十分之寬敞舒適,全埸有成百幾個座位,同一大班朋友 gathering 就岩~你會見到佢地嘅佈置好有心思,採用露營車、露營枱凳營造 camping 氛圍感,每逢星期五六晚仲有live band 表演推薦小食拼盤第一次見拼盤入面有生菜包 而且洋蔥分開放 值得一讚 入面有雞牛豬串,肉串的調味會帶有煙熏的香氣,外焦內嫩,讓人垂涎欲滴。燒菠蘿的酸甜味則能很好地中和肉類的油膩感,增添了清新感燒菠蘿香茅雞中翼湯粉香茅雞中翼,湯底通常由香茅、雞肉和各種香料熬製而成,散發出獨特的香氣。湯粉的口感滑順,吸收了湯底的精華,讓每一口都充滿香濃的味道。雞中翼部分肉質鮮嫩,搭配湯粉的Q彈口感,形成了豐富的口感層次。這道菜不僅暖胃,也十分適合作為一餐的主菜。

觀塘原來有一間穩世的露營主題餐廳
喜歡去camping 既你一定覺得好chill又舒服,

感,每逢星期五六晚仲有live band 表演

推薦小食拼盤

香茅雞中翼湯粉

2024-09-17 207 瀏覽
餐廳裝修好似去咗露營咁 我哋咁啱被安排坐喺營車前面 打卡一流 餐廳主打泰國菜 所以會播住泰文流行音樂 泰式糯米釀雞翼 老公不嬲都鍾意食雞翼 而呢個雞翼就可以食到雞翼皮嘅香脆 仲包住少少糯米 食落都幾特別泰式香茅焗魚 呢個唔係太多地方有得食 所以我哋叫咗嚟試下 烏頭魚裏面包咗香茅等嘅香料 面頭有一層粗鹽包住鹽焗 外皮焗到香脆 介開外皮裏面就係充滿肉汁嘅烏頭魚肉 點上隔離配嘅泰式汁 酸酸甜甜帶出烏頭魚肉嘅鮮泰式辣椒膏海鮮意粉 意粉裏面有蝦魷魚蜆肉等等嘅海鮮 加埋都幾濃味嘅辣椒膏做Sauce 意粉亦有咬口 食落都幾惹味炭燒豬頸肉撈檬 而家炎炎夏日都唔會想食啲太熱嘅嘢 呢個撈檬就夠曬清爽 酸酸甜甜嘅魚露加埋涼涼哋嘅撈檬 裏面仲有生菜絲紅蘿蔔絲酸蘿蔔絲等等 而且豬頸肉夠肉汁唔會overcook好爽彈 而且夠曬油脂 好味

2024-09-16 204 瀏覽
今日同朋友去咗觀塘營足四季食晚飯,呢間餐廳最特別係裝修擺設好似去左露營咁,仲有一架露營車可以喺入面食飯添。今次叫咗個泰式拼盤,樣樣都可以食啲,有大大片脆卜卜蝦片,多汁嘅燒菠蘿、香辣生菜包、配有沙嗲醬又燒得剛剛好的豬牛雞串燒😋食完呢個已經好滿足。我最鍾意食嘅菠蘿海鮮炒飯當然要叫,有大大塊新鮮菠蘿🍍,菠蘿多汁又夠甜好好食,炒飯都有唔少海鮮。牛油果蟹肉他他脆餅,軟綿綿的牛油果蟹肉蓉,鋪滿整個脆餅,配上三文魚子,清新可口。

2024-09-16 196 瀏覽
香港Pet Friendly 嘅餐廳唔算太多,但觀塘有呀💡🏕️ 營足四季成個Setting都有Camping 感覺,露營車啦~ 木枱櫈啦~ 氣油燈啦~ 幾有Feel~ 🐶 戶外位置主要俾狗狗同主人一齊坐,好彩係去晚餐,唔會太熱。食物好多選擇,主要以泰式為主🇹🇭 推介牛油果蟹肉他他脆餅🥑🦀,超薄脆餅裝住大大啖油果醬,口感唔錯!🍢泰式拼盤有齊豬牛雞串燒、生菜包豬肉碎,🍍燒菠蘿好甜,最正係勁多蝦片,啱哂一路吹水一路食。呢度份量頗大,其實兩個女仔食泰式拼盤都飽左,所以 🍖香烤原條安格斯牛肋骨 上菜時我係O咗嘴😲,因為太大份喇.... 每塊都超厚哈哈哈打包返屋企都可以當兩餐食。飲品點咗椰汁冰+芒果菠蘿沙冰,唔錯。冬天冇咁熱可以再戰坐室外哈哈哈🤭
香港Pet Friendly 嘅餐廳唔算太多,但觀塘有呀💡

2024-09-09 259 瀏覽
趁著今個星期天氣比較好,特別約了好友來觀塘海濱 逛一逛。午餐我們選了這間營足四季,看見網上評價也不錯,我們都充滿了期待。餐廳裝修有特色,像去了露營一樣。這裏食物款式也多,我們叫了幾樣一起互相分享。首先來個清新開胃前菜,BBQ手撕豬肉墨西哥taco食起來淡淡肉。配上微微酸的醬汁,令人食肉大增。之後來的這個清新柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅,味道清新可口。肥美的三文魚配上清新的柚子醬汁,吃起來味道豐富。巨型豬扒配蘆筍燒菠蘿絕對是今日的精選。豬扒看起來巨型,食起來肉味十足,肉質幼嫩得來不會鞋口。配搭特製醬汁,令人停不了口。最後叫了個泰式扎肉拼魚餅湯粉,吃點澱粉質才飽肚 不過不失。份量也算足夠,在這天的午餐畫上完美句號。

2024-08-10
午餐
2024-09-07 245 瀏覽
改菜單後啲嘢食又貴又唔好食,完全冇性價比,食物又唔熱,嘢飲又唔好飲個香茅雞翼唔熱又冇肉汁油香,炸腩肉都唔柴但係屋企應該都整到,個意粉一般,魚ok。但係收我$800就真係完全冇性價比,可以話係完全食唔飽。
📍營足四季😍觀塘高質素露營主題餐廳👍~黃咖喱配炭燒豬頸肉😛豬頸肉全部都勁正😍燒到勁香👍份量仲要好多☺️咖喱味都好香濃😘👍~泰式拼盤😍串燒非常之正☺️全部肉質嫩滑爽口彈牙😛豬肉雞肉牛肉每樣都好出色😘生菜包肉碎調味得非常之好😘唔會太鹹👍生菜每塊都好靚😎😍👍~朱古力牛角包窩夫配雪糕😘好耐冇食過咁正嘅窩夫😛夠熱之餘香脆可口😍上面鋪滿晒忌廉☺️配埋雪糕食真係非常之正😘😍順帶一提😛餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍下次經過呢頭一定再嚟食😎📍營足四季 (觀塘)觀塘鴻圖道86號中富中心地舖
📍營足四季😍觀塘高質素露營主題餐廳👍

豬肉雞肉牛肉每樣都好出色😘

生菜包肉碎調味得非常之好😘
唔會太鹹👍生菜每塊都好靚😎😍👍

~朱古力牛角包窩夫配雪糕😘

📍營足四季 (觀塘)

觀塘鴻圖道86號中富中心地舖
2024-08-30 308 瀏覽
今日我去咗觀塘一間好特別嘅餐廳,佢嘅裝修以露營為主題,搭配咗木頭同布料,感覺好溫馨,真係好有氣氛。餐廳入面有駐場歌手,正好當日有位客人生日,佢哋仲唱咗生日歌,令整個晚餐更加開心!講返食物,首先係「泰式脆香豬腩肉」。呢個菜式真係好正!豬腩肉嘅皮脆到入面一咬就化,完全無需費力。搭配上甜酸汁,味道酸酸甜甜,仲有香草嘅清香,真係令我一口接一口再嚟就係「泰式生蝦」。十隻生蝦新鮮得黎,肉質滑溜,咬落去有種海洋嘅清新感。佢哋仲有配搭一啲香料,令味道更加突出接住係「牛油果蟹肉他他脆餅」。牛油果嘅滑順配上蟹肉嘅鮮甜,真係食得非常滿足。玫瑰花花蜜凍飲」色澤粉嫩,清爽得來又有一陣淡淡嘅花香,喝落去唔單止消渴,仲有種令人放鬆嘅感覺,

2024-08-30 335 瀏覽
觀塘🏕️營足四季🏕️以露營為主題,不用怕日曬雨淋,環境又寬敞,餐廳中間仲有一架露營車🛻人多既可以包埋架車係入面食野,真係好chill好寫意㗎😍😍。呢度逢星期五,六,日 晚仲有🤩Live Band🤩有人唱歌製造氣氛,趁住朋友仔生日就✨提前訂枱✨仲可以唱埋生日歌,真係會勁開心同驚喜,呢度約埋朋友黎玩真係一個好地方👍🏻👍🏻👍🏻泰式拼盤🍢呢個拼盤可以一次過試晒多款泰式小食 - 豬牛雞串燒各兩串,生菜包,蝦片,燒菠蘿。串燒配搭沙嗲醬又唔乾好嫩,燒菠蘿鮮甜多汁清新開胃,生菜包加埋豬肉碎食好fresh,蝦片又脆卜卜❤️清新柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅🍕薄餅批底好薄又脆,清新無負擔感,配上肥美的三文魚肉🐟爽脆既洋蔥,柚子味甜甜的,很特別令人非常開胃,每一口都很滿足🩷焦糖雞蛋布甸瀑布卷蛋🍮布甸香味濃郁,質感細嫩滑口,帶有淡淡焦糖香味,卷蛋中間帶有忌廉有驚喜😍😍

泰式拼盤🍢

清新柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅🍕

焦糖雞蛋布甸瀑布卷蛋🍮
  • 清新柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅
2024-08-24 313 瀏覽
朋友聚會,友人推介這間餐廳。雖然地點距離地鐵站有點遠,但佈置有創意,餐枱與餐枱之間有適當的距離,坐得舒服食物和飲品也有驚喜和質量。侍應服務熱情,久坐沒有黑面和趕客。最重要是無限時坐。

食物和飲品也有驚喜和質量
侍應服務熱情,久坐沒有黑面和趕客。最重要是無限時坐。
2024-08-24