2018-10-06
牛一一直是我的all time涮涮鍋favourite,食過咁多其他任食涮涮鍋,牛一的綜合表現真的最優秀。主要原因有1. 價錢相宜 2. 蔬菜種類多,有貴價菜和新鮮 3. 個和牛咖哩飯好正 4.最最最好食的乳酪雪糕!!!如果喜歡食乳酪雪糕的話,你一定會愛上牛一。🤤說返今天的午餐,由於今天是星期六,所以沒有60分鐘的選擇,只有90分鐘的,他們兩者的分別就在於肉類是不是任食的。我們選擇了最便宜的128元套餐,就有美國牛肉和豚肉可以任食,再加了季節限定的韓式牛尾湯底。牛尾湯底其實料挺足的,有栗子、白蘿蔔和一塊挺大的牛尾,顏色也有雪白雪白的,but it looks better than it tastes,味道完全不足,需要用調味料先得,不推薦點呀,上一次期間限定的冬陰公湯表現好得多。一坐下,侍應就放低三碟牛同一碟豬,呢一轉質素對得起個價錢,如果食豬的話推介要點牛一的柚子醋,真係好夾架出面都有好多料攞,牛一比較特別的是它提供的蔬菜,有其他同類型餐廳少見的,例如羽衣甘藍、蟲草花、紅覓菜,都十分新鮮,另外就是有麻糬魚腐比較好食的( ´▽`)仲有和牛咖哩和和牛炒飯,加在一起非常香口同好吃😋,要留
仲有和牛咖哩和和牛炒飯,加在一起非常香口同好吃😋,要留少少胃食呀👍🏻
第二轉我們點了兩牛兩豬,今次質素麻麻,因為根本睇顏色都分唔到牛定豬,我都係第一次😂要放入口先知道係咩。同埋明明點兩牛兩豬,最後黎左三豬一牛🤷🏻♀️
第三轉再點左三牛,今次質素又ok翻🤭
飲品方面都有很多選擇,有啤酒、汽水、最開心有soda water,實有你喜歡的^^
最後就是壓軸出場的froyo 😍
想唧froyo的同時見到隔離有新出的芝麻味軟雪糕,有見上次的抹茶雪糕好好食,所以今次都試試,點知.....唔係話唔好食,而是比較甜,芝麻味一般,個人覺得可以skip
而froyo是永恆不變的好味,酸度同甜度平衡得好好,重點是連滑度都好足,比外面一些froyo店表現還好,有牛一真係唔洗特地在街外買froyo食😎,仲有超多配料自己落,可惜又冇左上次最喜歡的麻糬🤦🏻♀️
In short, 今次牛一的表現比以往差了點,但是froyo仍是非常好食,一如以往水準,為了froyo來食都值^_^