2018-10-06 553 瀏覽
牛一一直是我的all time涮涮鍋favourite,食過咁多其他任食涮涮鍋,牛一的綜合表現真的最優秀。主要原因有1. 價錢相宜 2. 蔬菜種類多,有貴價菜和新鮮 3. 個和牛咖哩飯好正 4.最最最好食的乳酪雪糕!!!如果喜歡食乳酪雪糕的話,你一定會愛上牛一。🤤說返今天的午餐,由於今天是星期六,所以沒有60分鐘的選擇,只有90分鐘的,他們兩者的分別就在於肉類是不是任食的。我們選擇了最便宜的128元套餐,就有美國牛肉和豚肉可以任食,再加了季節限定的韓式牛尾湯底。牛尾湯底其實料挺足的,有栗子、白蘿蔔和一塊挺大的牛尾,顏色也有雪白雪白的,but it looks better than it tastes,味道完全不足,需要用調味料先得,不推薦點呀,上一次期間限定的冬陰公湯表現好得多。一坐下,侍應就放低三碟牛同一碟豬,呢一轉質素對得起個價錢,如果食豬的話推介要點牛一的柚子醋,真係好夾架出面都有好多料攞,牛一比較特別的是它提供的蔬菜,有其他同類型餐廳少見的,例如羽衣甘藍、蟲草花、紅覓菜,都十分新鮮,另外就是有麻糬魚腐比較好食的( ´▽`)仲有和牛咖哩和和牛炒飯,加在一起非常香口同好吃😋,要留

仲有和牛咖哩和和牛炒飯,加在一起非常香口同好吃😋,要留少少胃食呀👍🏻

第二轉我們點了兩牛兩豬,今次質素麻麻,因為根本睇顏色都分唔到牛定豬,我都係第一次😂要放入口先知道係咩。同埋明明點兩牛兩豬,最後黎左三豬一牛🤷🏻‍♀️

第三轉再點左三牛,今次質素又ok翻🤭

飲品方面都有很多選擇,有啤酒、汽水、最開心有soda water,實有你喜歡的^^
最後就是壓軸出場的froyo 😍

想唧froyo的同時見到隔離有新出的芝麻味軟雪糕,有見上次的抹茶雪糕好好食,所以今次都試試,點知.....唔係話唔好食,而是比較甜,芝麻味一般,個人覺得可以skip
而froyo是永恆不變的好味,酸度同甜度平衡得好好,重點是連滑度都好足,比外面一些froyo店表現還好,有牛一真係唔洗特地在街外買froyo食😎,仲有超多配料自己落,可惜又冇左上次最喜歡的麻糬🤦🏻‍♀️

In short, 今次牛一的表現比以往差了點,但是froyo仍是非常好食,一如以往水準,為了froyo來食都值^_^
2018-10-02 529 瀏覽
性價比幾高下既餐廳,偶爾間想打下邊爐 ,而又唔想整到屋企污煙障氣既話,總是會去打牛一既主意😋。講到食物方面,叫$178極上美國肥牛,是常識吧😁,送餐速度十分快,出去攞好自己所需既調料同牛肉以外火煱配料,就馬上開始了,限時90分鐘,任飲任食,仲有甜品雪糕,物超所值,要小小挑剔既就係,店內既環境開始老舊了,抽氣唔係做得咁好,個火煱D蒸氣成日都係向我塊面吹,搞到好唔舒服🙄,埋單兩個人加埋一,盛惠413蚊,唔貴
埋單兩個人加埋一,盛惠413蚊,唔貴
麻辣湯底
2018-10-01
2018-09-15 711 瀏覽
星期五上完堂,忙左一星期,當然想食好d,朋友提議話去食牛一邊爐,咁我地就急急腳衝左過去攞飛🏃🏻!拎完飛,女孩們就去左行街,而男孩們就係到打機等位,大概9個字左右,就差唔多入座,朋友話芝士湯底好正喎,咁我地就聽佢講叫呢個啦😆另外一位平時食開好野既朋友就話,頭2個level既牛佢都唔食,我地揀下揀下,就叫左和牛level,食左我一日人工喇😳不過講真,真係無諗過放題質素既牛會咁好食👍🏻大家出出入入拎左好多菜同配料番黎,成個煲都係野食,超開心😆果然係一分錢,一分貨呀,貴係貴左少少,不過又飽又開心😁
2018-08-27 876 瀏覽
約左8點睇show,6點放工,快快趣黎過90分鐘火鍋放題!樂道呢間牛一好方便,係尖沙咀地鐵站H出口行5分鐘就到!快、靚正!我地3個人去,揀左極上美國牛肉、豚肉,同加左$18要左混合湯底。淡十勝芝士豚骨湯聞落個芝士味好香濃,但食落唔濃味,有少少甜味偏奶味。碌烏冬同牛肉好match!壽喜燒就正常,最正係有生雞蛋點嘛~ 碌熟塊牛,熱辣辣點落個蛋液度,個熱度令雞蛋有半熟同實色左少少,放落口,牛肉滑同濃濃既蛋香~好味!! D牛肉同豚肉唔係第一碟先靚,之後再追加都係一樣質素,唔會好肥好瘦咁。值得一提既係,呢度既蔬菜選擇都幾多,有羽衣甘藍~ 第一次打邊爐食佢~野飲選擇都多,仲有乳酪電糕,重點係有麻薯啊!!!!!!!!! 好Q軟~ 200蚊唔洗~都幾抵~不過90分鐘有少少趕~

2018-08-23
用餐優惠
優惠券
2018-07-24 1365 瀏覽
牛一已經黎過好幾次~公司成班人食飯都會過黎~佢既lunch好抵食!湯底有好多, 以前試過三文魚豆乳同壽喜燒今次就壽喜燒加蕃茄豚骨~都係覺得壽喜燒最好味豆乳太清太淡了…有一碟牛肉或豬肉, 無得refill但出面既配料係任食!野飲都任飲!最正既係有乳酪雪糕♥︎♥︎♥︎有得落朱古力醬/焦糖醬, 或者加toppings, 款式好多~有我最鍾意既糯米糍~野食方面都多選擇菜類,菇類,面食,各種丸等等基本上諗到既都會有而且幾新鮮~比較特別既我覺得係依粒有麻糬夾心咖哩飯都好食架, 同事次次黎到都要食返一兩碗😂個飯係牛肉炒飯!好足料(*'▽'*)覺得依間lunch黎講真係又平又抵食!好多人黎食架, 建議大家要先訂位
牛一已經黎過好幾次~
公司成班人食飯都會過黎~
佢既lunch好抵食!
湯底有好多, 以前試過三文魚豆乳同壽喜燒
今次就壽喜燒加蕃茄豚骨~
都係覺得壽喜燒最好味
豆乳太清太淡了…

有一碟牛肉或豬肉, 無得refill
但出面既配料係任食!野飲都任飲!
最正既係有乳酪雪糕♥︎♥︎♥︎
有我最鍾意既糯米糍~

野食方面都多選擇
菜類,菇類,面食,各種丸等等
基本上諗到既都會有
而且幾新鮮~
比較特別既我覺得係依粒有麻糬夾心

咖哩飯都好食架, 同事次次黎到都要食返一兩碗😂
個飯係牛肉炒飯!好足料(*'▽'*)
覺得依間lunch黎講真係又平又抵食!
好多人黎食架, 建議大家要先訂位

2018-07-23
  • 乳酪雪糕
牛一新品!!! 期間限定!!! 期間限定湯底: 泰式冬陰公!!! 這冬陰公湯底很鮮味, 充滿(((蝦)))頭味!!! 充滿香茅, 香葉等泰式香料, 是一個用心烹調的冬陰公, 讚!!! 牛肉和豬肉是最便宜價格那一款, 也沒有太差的口感, 不過不失!!! 自助區竟然有羽衣甘藍!!! 超級抗氧化的羽衣甘藍!!! 它們都很新鮮, 讚!!! 冬陰公加無限蕃茄, 會變得更冬陰公!!! 甜品區竟然又有一樣期間限定!!! 它就是抺茶雪糕!!! 抺茶雪糕非常足料, 抺茶味道是濃濃的!!! 乳酪雪糕也很乳酪!!! 沒有過甜, 也沒有冰粒混水摸魚!!! 很多很多的杏仁片+ 玄米粒粒+ 提子乾= 無敵!!! p.s. 這裡的杏仁片和玄米粒粒, 都非常非常的脆卜卜的!!! 讚!!!

牛一新品!!! 期間限定!!!

期間限定湯底: 泰式冬陰公!!!

這冬陰公湯底很鮮味, 充滿(((蝦)))頭味!!!

充滿香茅, 香葉等泰式香料,

是一個用心烹調的冬陰公, 讚!!!

牛肉和豬肉是最便宜價格那一款,

也沒有太差的口感, 不過不失!!!

自助區竟然有羽衣甘藍!!!

超級抗氧化的羽衣甘藍!!!

它們都很新鮮, 讚!!!

冬陰公加無限蕃茄,

會變得更冬陰公!!!

甜品區竟然又有一樣期間限定!!!

它就是抺茶雪糕!!!

抺茶雪糕非常足料, 抺茶味道是濃濃的!!!

乳酪雪糕也很乳酪!!!

沒有過甜, 也沒有冰粒混水摸魚!!!

很多很多的杏仁片+ 玄米粒粒+ 提子乾= 無敵!!!

p.s. 這裡的杏仁片和玄米粒粒,

都非常非常的脆卜卜的!!! 讚!!!

2018-07-07
2018-05-15 5491 瀏覽
158美國牛(1位)另加10%混合湯底(自選兩款湯)加$18選擇:麻辣湯和壽喜燒湯每位有一隻雞蛋其他配料(在外圍自助區夾)菜,瓜,菇類較多(啱同行的素食朋友)肉丸類(某幾款內裡有芝士餡)特别位除有菜苖,羽衣甘藍(放題較小見菜款)有蟲草花?(原來火鍋湯底煮蟲草花,好好食~正!)熟食有和牛飯/咖喱牛飯(但d牛肉??只剩餘d牛肉碎)完全食唔到有牛肉的感覺湯底(麻辣~勁辣)壽喜燒湯(甜甜地)兩款湯底不錯牛和豚肉的级數(分5級)揀左$158位的美國级肉質鲜嫩(唔鞋~)咖哩好味(唔辣)無奈唔見有和牛肉除雪櫃盒庒罐庒飲品,仲有自助飲品區最愛自助乳酪雪糕區乳酪好好味(自己配杏仁碎和朱古力碎)3人(9O分鐘)連加10%$715尖沙咀區(算係中價價$)食物新鲜,坐位有空間感(坐位多梳化位)
158美國牛(1位)另加10%
混合湯底(自選兩款湯)加$18

選擇:麻辣湯和壽喜燒湯
每位有一隻雞蛋

其他配料(在外圍自助區夾)
菜,瓜,菇類較多(啱同行的素食朋友)

肉丸類(某幾款內裡有芝士餡)

特别位
除有菜苖,羽衣甘藍(放題較小見菜款)
有蟲草花?(原來火鍋湯底煮蟲草花,好好食~正!)

熟食
有和牛飯/咖喱牛飯
(但d牛肉??只剩餘d牛肉碎)完全食唔到有牛肉的感覺

湯底(麻辣~勁辣)壽喜燒湯(甜甜地)
兩款湯底不錯

牛和豚肉的级數(分5級)
揀左$158位的美國级
肉質鲜嫩(唔鞋~)

咖哩好味(唔辣)無奈唔見有和牛肉

除雪櫃盒庒罐庒飲品,仲有自助飲品區

最愛自助乳酪雪糕區
乳酪好好味
(自己配杏仁碎和朱古力碎)

3人(9O分鐘)連加10%$715
尖沙咀區(算係中價價$)

食物新鲜,坐位有空間感(坐位多梳化位)

2018-04-23 3063 瀏覽
係咁多呢啲牛x打邊爐,牛一真係仲穩站我心目中第一名,今次又黎到尖沙咀呢間分店,等我試下佢有冇退步先未夠7點就到,好好彩唔洗等即入座,我地加錢叫鴛鴦鍋同高一級既牛肉,因為樓下安排位嗰個話最平嗰隻啲牛會比較肥,好啦就信佢啦,果然啲牛真係肥牛,唔係肥油到出面啲野食,又係數都要數好耐,最特色有羽衣甘藍,幾款醬爆丸,特別一提係呢到有種幼既好似日本拉麵,幾彈牙幾好味,野飲就冷熱,啤酒都有,重點,係有乳酪同雪糕,每樣都有2種味,其實個半鐘真係唔夠,打得邊爐又食唔得切雪糕

2018-03-29
  • 乳酪雪糕
2018-04-04 2799 瀏覽
我最愛既日式火鍋放題!香港而家好興食日式火鍋放題,間間都大排長龍!而我最愛既牛一有佢過人之處!分店多,地點好不在話下啦!而佢價錢都非常相宜,唔洗200就食到!而且佢湯底有好多款,款款都好唔錯又有佢地自己既特色!我最愛就係麻辣湯底,好香既麻味又唔會太辣搶晒野食既味!但今次就因為友人唔食辣,就貪隻蛋叫左壽喜燒湯底!不過個人唔鍾意甜湯底所以就麻麻地啦!而最重要既牛肉都好鮮,正常水準啦!醬汁配料等有非常多款色,記得落佢個秘制辣椒,好正!仲有佢個拉麵都係一絕!超彈牙好好味呀!
我最愛既日式火鍋放題

2018-04-03 1829 瀏覽
4月2號, 一行五人,有老有嫩! (因為之前已經打電話確認五點鐘開始 )入到去reception, 個男仔話仲有兩分鐘 , 趕番我哋出去, 佢自己就坐喺reception同後面兩個坐喺凳嘅女仔傾計, 有櫈都唔畀我哋坐要喺馬路邊等!過咗五點又唔叫我, 要我入去問佢請問有位未, 佢先斯斯然問我幾多位! 負評絕對係畀呢個咁態度差嘅帶位!食物方面就唔係太多種類不過價錢算平,有牛,有菜,有丸,有任飲,任食雪糕咁la環境方面都幾新淨, 可能我哋早到,所以冇乜人流,樓上侍應態度都ok不過諗起樓下嗰個咁嘅員工我就以後都唔會再去

不過諗起樓下嗰個咁嘅員工我就以後都唔會再去

2018-03-25 1789 瀏覽
時值初春,天氣開始回暖,但仍然很想食燒肉。之前吃過了尖沙咀的一間餐廳的日式燒肉放題,感覺很不錯,本想再次去試餐廳的午餐,但因為朋友塞車,本來約了12點半的午餐變成了一點半,但不限時的放題將於三點便結束,感覺時間不足,便轉到附近的另一間吃牛肉火鍋放題的餐廳——牛一。這間牛肉火鍋放題是限時的—— 90分鐘。我叫了一鍋鮮茄濃蝦湯底,大家沒看錯,是濃蝦不是龍蝦,不過湯底也是濃郁,有淡淡的鮮蝦味,鮮茄明顯不足,但勝在可以於自助場上自取,絕不缺乏。我點了特上和牛套餐,套餐可供客人任吃和牛和豚肉(即豬肉),黑色盤的是豬肉,白色盤的便是牛肉。豬肉肉質厚實有𡁻頭,也很重豬肉味。而和牛脂肪分佈均勻,牛肉味重。這是我暫時去了這麼多間牛肉火鍋放題之中,牛肉是屬於最好的一間。雖然牛肉被切成薄片,但非常大塊,弄熟了放進口裡還是很有口感的。火鍋配料也有很多,所有也是任君自取的,除了有時令的蔬菜、野菇,也有些丸物、豆腐等。最喜歡他有自製咖喱,配合白飯也很不錯,不過我們則用作火鍋醬汁。另外餐廳也有和牛炒飯,配上鮮魚子,不過魚子過羶,不吃也沒損失。餐廳有提供許多不同的飲料,不過相比其他類似的放題餐廳,款式便不算多了。基本
時值初春,天氣開始回暖,但仍然很想食燒肉。
這間牛肉火鍋放題是限時的—— 90分鐘。

豬肉肉質厚實有𡁻頭,也很重豬肉味。

特上和牛

基本服務生的態度也不錯,我們過了7分鐘,服務生也禮貌提醒。惟上菜的速度太慢,同時上菜的以命令式叫我給她單看,真的不明所以!我們不是點特上牛?還是她不知道枱號?不是簡單一句問:是否加點特上牛便可?
可能是我們吃得快,其中一盒吃完便要求加牛肉,但連最後的豬肉也吃完也未到,只好先吃火鍋配料,所以之後每次要多叫兩盒加單,但一次加點四盒,服務生笑臉回應,卻換來上菜的驚訝表現。我是否點多了?
特上和牛
I tried the 60-min Lunch Deal for 62$ (+ service charge) without any additional pork. Of course 60 min isn't a long time, especially not for Hot Pot. Still I think it is a really good deal as you already get the Pot with the soup base after 2 min while you can already pick all the vegetables and stuff you like. The restaurant is really clean (all of their stores), the buffet itself has a good selection (could be a bit more but it's already really good), the vegetables are very fresh and the dri

The restaurant is really clean (all of their stores), the buffet itself has a good selection (could be a bit more but it's already really good), the vegetables are very fresh and the drinks and desserts included make the deal even more valuable!

Actually they could really have some more ingredients for the dipping sauce, they only had a few (mainly types of soy sauce).

The buffet offers around 3 types of mushrooms, some salads, taro, corn, ...and a lot more! Really enough!

As well as a lot of noodles:

And of course sausages, balls, tofu, wheat gluten,...

Last but not least, the have some rice, all kinds of soda / tea and a dessert station (ice cream):

The staff is attentive and able to speak at least broken English.
I personally really like the place! It's even perfect for Vegetarians
(tofu, wheat gluten, a looot of vegetables,...) only the soup bases aren't that veggie-friendly.

All in all: One of my best hot pot experiences so far (as it is such a cheap option compared to other places)!
2018-02-22
2018-02-18 1948 瀏覽
話說辛苦地請左一日平日假期,當然要去賀一賀佢,訓到中午先起身,去食暴肥又唔岩時間,響左度右度嘅情況之下,最後決定去食放題。之但係原來放題都好似暴肥時間嘅啫,所以就諗起去任食打邊爐,跟住就諗起好耐都冇食過嘅牛一啦!到牛一時,又左諗右諗左一餐,最後決定食好西!日本和牛餐真心講句,呢個午餐係抵食因爲只要晚餐一半嘅價錢就可以,真係無得輸!和牛都係日本好食,因為比較肥美,而澳洲和牛,肉味比較濃!最出奇嘅其實佢個豬都幾好食!但唔知係唔係因為我哋去食晏嘅時間已經係兩點幾,所有嘅員工都係有聲無影,服務態度比較差,上菜時間比較慢,叫三次先來一次,起碼要15至20分鐘先至有牛肉上台。係員工要改善下!其他都可以

到牛一時,又左諗右諗左一餐,最後決定食好西!
日本和牛餐

係員工要改善下!其他都可以
2018-02-16 1263 瀏覽
年初一的午餐🏮我選擇了牛一因爲是90 分鐘任食,對於新年在外用餐,價錢都差唔多先講下湯底,呢個係蕃茄豬骨湯底,味道唔錯 唔係好淡味果種之後到肉類啦, 我地揀既係$148 既極上牛肉,豬肉set , 係90分鐘時間內, 肉類都可以任食~ 之前我試過最平既set , 但肉質就非常一般, 呢個算係中位價錢既set另外 ,菜類同丸類, 飲品 都可以任取 最後, 最值得講既就係乳酪雪糕, 一定要試啦, 唔錯, 同出面食緊幾十蚊一杯既差唔多, 上面配料仲可以任選,款式都算多始終自取形式, 服務就唔多講啦
年初一的午餐🏮
我選擇了牛一
因爲是90 分鐘任食,對於新年在外用餐,價錢都差唔多

先講下湯底,呢個係蕃茄豬骨湯底,味道唔錯
唔係好淡味果種

之後到肉類啦, 我地揀既係$148 既極上牛肉,豬肉set
呢個算係中位價錢既set

另外 ,菜類同丸類, 飲品 都可以任取

最後, 最值得講既就係乳酪雪糕
, 一定要試啦, 唔錯, 同出面食緊幾十蚊一杯既差唔多
, 上面配料仲可以任選,款式都算多

始終自取形式, 服務就唔多講啦
2018-02-16
2018-02-08 1147 瀏覽
一大班人嚟食火鍋reu,因為有人有8折coupon所以揀咗呢間揀咗最普通嘅牛肉豬肉放題套餐,雖然冇upgrade到牛肉,但係啲肉都幾靚超級薄切好易熟,而且肉質幾彈牙唔韌佢嘅醬汁比較多選擇,有普通醬油同埋黑蒜油湯底就麻麻哋,我哋咁多人可以叫兩個鍋,一個揀咗蕃茄湯,實際上冇咩味另一個揀咗咩芝士鍋,都係冇芝士味嘅,得隻色,所以其實有少少似打緊中式火鍋配料都幾多嘢揀,有好多種丸類,菇類同菜類,較特別嘅係佢竟然有冰菜!有朋友好鐘意冰菜嘅質感,我個人就麻麻地encore嘅牛肉都好靚,甚至覺得靚過第一盤牛肉豚肉就冇咁靚佢呢度仲有一大賣點係有得自己斟雪糕有士多啤梨,好立克,阿華田同乳酪雪糕4種口味toppings選擇多,又幾乾淨好立克雪糕同胚芽粉都幾夾

超級薄切好易熟,而且肉質幾彈牙唔韌

佢嘅醬汁比較多選擇,有普通醬油同埋黑蒜油

encore嘅牛肉都好靚,甚至覺得靚過第一盤牛肉

豚肉就冇咁靚

佢呢度仲有一大賣點係有得自己斟雪糕
有士多啤梨,好立克,阿華田同乳酪雪糕4種口味

toppings選擇多,又幾乾淨
好立克雪糕同胚芽粉都幾夾