2022-01-31 499 瀏覽
—————————————————————🍴美食資訊🍴麻辣牛肉豬手鹵蛋拉面($55)麻辣湯底辣度係有,但覺得唔夠麻😵‍💫但係牛肉就好有驚喜!佢唔係沙嗲牛肉個種薄切牛肉,而係真係一舊牛肉。而舊牛肉係好腍,有筋,有味🤯豬手彈牙得嚟而且好入味!而個鹵蛋又係入晒味😋拉面係手工拉嘅,咬落有勁,係一碗好出色嘅牛肉拉面!牛筋牛丸拉面($50)呢碗係清湯😛但有好濃嘅牛肉湯味,睇落係完全唔覺的。牛丸彈牙又juicy,牛筋煮得好腍亦係上乘之作👍跟埋個面同靚湯底混合,又係一碗高質拉面。————————————————————👑評分味道:4/5環境:3/5價錢:4/5份量:4/5服務:3/5會否推薦:會呢間鋪頭個名真係極普通😹直頭開宗明義講明係賣牛肉拉面。而佢不論個面定個湯都好出色👍👍👍我地如果唔係盲中中走入去試,真係會走寶,估唔到幾好食😛佢幾樣餸都好好食,本身想食蘿蔔,但賣晒。有趣嘅係,跟住再入嚟嘅客人都想叫蘿蔔,但都唔知賣完😹睇嚟幾好食。鋪頭內部簡陋,但開放式廚房,可以睇到個師傅整拉面。————————————————————

—————————————————————
🍴美食資訊🍴

麻辣牛肉豬手鹵蛋拉面($55)

牛筋牛丸拉面($50)
————————————————————
服務:3/5
會否推薦:會

————————————————————
2022-01-13 331 瀏覽
食開呢間牛肉拉面,由舊鋪已經開始食上次突然結業係突然轉晒人,仲有條友扮老闆係到拉面。琴日經過想買外賣,驚見鋪頭無開,招牌變紅字好傷心,呢間野水準一向穩定,正宗便宜大碗。希望只係細鋪搬大鋪,或者只係裝下修。
食開呢間牛肉拉面,由舊鋪已經開始食
上次突然結業係突然轉晒人,仲有條友扮老闆係到拉面。
琴日經過想買外賣,驚見鋪頭無開,招牌變紅字
好傷心,呢間野水準一向穩定,正宗便宜大碗。
希望只係細鋪搬大鋪,或者只係裝下修。
2021-12-04 309 瀏覽
牛肉拉麵有咬口, 店主超級好人靓仔,老婆超級好,識聽廣東話,是很多香港店吃不到的味道。而且重點係,超級平!日本拉麵雖然是豬骨湯,但麵不是手拉的。 佢地麵食手拉的, 但都係30幾40蚊一碗, 性價比很高。佢無做咩宣傳,店面都係簡簡單單做附近學生生意,不過手拉已經很有誠意。每個星期都會去吃!麵麵是新鮮現做的,現場手拉。地方雖小,但乾淨!推薦蔥油拉麵,味道剛剛好,麵吸到蔥油汁!湯麵也不錯牛肉拉麵的話係牛肉湯,肉做法偏爽口。也有豬軟骨選擇!
已是常客,路經紅磡必食之店。即拉手工麵、清湯、牛肉…….簡單、平凡、美味!!(P.S. 佢地自制辣椒油好味,面有咬口有筋度)因真心想比個評分佢,所以下文是按要求寫滿200字 :本人對蘭州拉麵情有獨中,走遍大江南北由西雙版納至黑龍江,到每個地方都會搵間蘭州拉麵醫肚,而紅磡依間我本人覺等已做到80分,值得一試,價錢也是很大眾化的!!廢話 : 就憑著《東北林志穎》依個稱號,我相信依間麵店勢必客似雲來,希望佢地兩口子(唔知係咪,但應該係)不忘初心,保持水準!!

2021-11-18
5 分鐘 (堂食)
2021-06-24 768 瀏覽
之前舖頭叫做「蘭州拉麵」,不過見唔到這兩位店主,但係招牌冇變,就去食咗… 食食吓有隻曱甴喺枱面行過之後就冇再食過。後尾知道原來佢哋搬咗位,再開返! 真心好食,雖然價格比之前貴咗少少,但是都是平民價!小本經營,都值得支持! 最好食係牛腩麵,本人鍾意食幼麵,見到師傅即刻打,即刻煮,最好食係堂食,店內食因為外賣途中,麵會被湯浸林左… 外賣盒每個餸+ 1蚊如果你哋有支付寶香港,可以數二維碼俾錢,減少現金交易,因為佢地冇得用信用卡。麵好食,牛腩肥瘦適中好滑!缺點:選擇唔夠多,只有麵,同4-5 款小食,冇其他非澱粉質的主食…

後尾知道原來佢哋搬咗位,再開返!

真心好食,雖然價格比之前貴咗少少,但是都是平民價!

小本經營,都值得支持!

外賣盒每個餸+ 1蚊

麵好食,牛腩肥瘦適中好滑!
皮蛋
2021-06-24
5 分鐘 (堂食)
皮蛋
2021-03-27 625 瀏覽
两个星期前经过时见到师傅在即场拉面,已经想试试。 今天晚上没见到,但也进去试试味。店外有餐牌,辣度可自选,面也有几种选择,价钱也不贵。小型的餐厅只有十几个座位,地方有点狭窄,但地方企理,很干净。大块牛肉面的份量还可以,他们可以免费加底。牛肉是牛腩,厚切带点筋。但肉质有点韧,口感一般。面是可以的,爽口有弹性,没有因泡在汤内太久而发涨。凉拌皮蛋加了蒜蓉和酱油,并以青瓜丝垫底。但皮蛋不够咸,带少许腥味,跟平时吃的皮蛋酸薑吃法不一样。这里的价钱不贵,东西可以,吃的是小店风味。

店外有餐牌,辣度可自选,面也有几种选择,价钱也不贵。

大块牛肉面

凉拌皮蛋

这里的价钱不贵,东西可以,吃的是小店风味。
2021-03-27
2021-01-15 622 瀏覽
朋友介紹,講到食蘭州拉麵,呢一間店舖,一定要來!門口細細,冇華麗嘅裝修,坐低之後,老闆娘親自煮麵,等咗一陣間之後,麵到了,一食之後,發覺個麵果然與別不同!朋友話,啲面係老闆親自用麵粉拉的!所以講真,食落真係特別有口感,彈牙!由於係用自製麵粉搓,所以基本上同出邊食開嘅拉麵,根本係冇得比! 我叫嘅係撈麵,所以亦都要講求「撈」工,確保所有麵都真係「撈」得好好!食開撈面嘅人就知道,如果你走去第二度嗌碗撈麵,基本上係一碗麵飛咗水之後,加啲豉油或者蠔油叫你自己撈。情況係點,你估到!呢度,淨係食老闆娘既撈工已經冇得輸!愛心爆棚!經濟實惠!抵食夾大件!仲有得免費加底!你話真係邊度搵?
朋友介紹,講到食蘭州拉麵,呢一間店舖,一定要來!

經濟實惠!抵食夾大件!仲有得免費加底!你話真係邊度搵?
撈面
2021-01-15
撈面
  • 撈麵
2020-11-08 570 瀏覽
簡簡單單的小店,食物種類亦不算太多。牛腩麵,選是清湯。牛腩,而且一看就知是凍肉切開來煑成的,方角形的肉粒帶有脂膏,一咬便散,無乜肉味。湯底清清的。沒有特別要求下,麵條應屬正常麵,所以拉麵唔算太幼,且有厚度,由於是老闆自己拉的麵,口感韌度都與機製的有所不同,較為有彈性,不錯。如怕不夠,拉麵可以免費加底的,一定能吃飽。大塊牛肉麵,一嚿嚿較深色的牛肉粒,帶有筋似牛肋肉。這肉味濃得多,有咬勁,只差$2,但相比下好吃好多了。
簡簡單單的小店,食物種類亦不算太多。

牛腩麵,選是清湯。

湯底清清的。

如怕不夠,拉麵可以免費加底的,一定能吃飽。

大塊牛肉麵,

• 大塊牛肉麵
2020-09-04 555 瀏覽
呢間野開頭細細間係三河屋對面,廚房樓面就係兩公婆,跟住做做下係隔離開左間大,雖然都係牛肉麵,但完全唔係初時水準,個兩公婆都唔見左。最近無啦啦開左而家呢一間,變番原本兩公婆打理,質素即卡番離個時見佢即席現場拉麵覺得好有風味跟住試下,一試不得了,d麵唔知係咪手拉關系覺得比平日食既麵更煙韌,有咬勁。配埋佢個湯底真係一流。而且惟價比超高,免費加底,勁大碗都係40$,雖然已經加左價,但依然覺得物超所值。主打的牛肉拉麵的牛肉份量都多,但個人覺得佢牛腩好食d,有d 肥膏易入口,試過牛肚都唔錯麵個人鐘意細麵,幼身比較掛湯,煙韌得離唔會太淋。不過如果鐘意食硬身有咬口就一定揀佢既扁麵

牛腩拉麵
2020-09-03
牛腩拉麵
2020-05-25 457 瀏覽
依間麵店係無意中發現,上次早到紅磡閒逛,第一次行到發覺都有幾間吾同嘅食店。今次專登來試佢地嘅牛肉麵。上次喺佢門口見到介紹話師傅仔每天自己親手揉麵,令我值得期待,咁就揀個 大塊牛肉牛腩麵 同 蒜蓉菜芯 嚐試。牛肉牛腩真係吾錯,好有牛味 ; 但個寬麵就吾係好啱我,太淋同吾夠彈牙 ; 反而個湯頭都算有睇頭,清得嚟同吾覺得有加師父喺入面。菜芯佢地用蒜蓉,吾係同出面用蠔油或腩汁,配合埋都吾錯。佢地除左 牛肉同牛腩之外,仲有另外一些不同部位,我最想試係 牛筋,再試埋第二款麵就完美。
菜芯佢地用蒜蓉,吾係同出面用蠔油或腩汁,配合埋都吾錯。
2020-05-20
午餐
2020-04-27 377 瀏覽
尋日落街外賣回家食晚餐,本身想買個間無開,我好想食辣麵,周圍兜圈,最終都係在屋企樓下呢間牛肉拉麵, 應該都係新開,第一次食。今次叫左豬軟骨麻辣拉麵,第一彈食落去有少少辣到飛起,但再食就開始冇咁辣,仲越食越過癮,越食越想食,啲豬軟骨大大嚿,好有口感,又淋又好味,啲麵條軟硬適中,好幼滑,湯底的麻辣湯好正, 我都飲咗唔少,另外我加多咗個蒜蓉菜心, 只需十蚊份量也不少,而且味道也不錯,呢餐只需要$48,好抵食。

今次係大隻佬牛肉拉麵復出後第二次幫襯。上次無影相,今次補影返。今次嗌牛腩麵(粗麵),牛腩有啲肥膏,比起大塊牛肉更易入口。望到大隻佬真係即場拉麵條,老實講佢係幾用心做每一碗麵。如果佢有連飲品嘅套餐會更好。提提大家,佢逢星期一休息。

今次嗌牛腩麵(粗麵),牛腩有啲肥膏,比起大塊牛肉更易入口。

望到大隻佬真係即場拉麵條,老實講佢係幾用心做每一碗麵。

如果佢有連飲品嘅套餐會更好。

提提大家,佢逢星期一休息。

2020-02-14
牛腩麵
呢間麵舖本來喺三河屋對面 (以前有好多poly學生幫襯),後尾休業咗一段時間,依家重新開檔。味道無變過,唔會過多調味,食到牛肉最原始嘅味道。今次唔記得影相,下次會再補影返。
2020-02-07
  • 大塊牛肉拉麵