2019-04-11 2672 瀏覽
雖然現在「屯門區」有了港鐵「西鐵綫」接駁,但是由於「西鐵綫」沿途途經新界西北,走了一大段多餘的「冤枉路」,才能到達終點站「屯門」,所以「屯門公路」至今仍然是「屯門人」出入九龍必然的選擇。由於我拿着殘疾八達通,從西貢坐小巴出發到將軍澳,再轉乘港鐵前往屯門,期間消耗的時間實在太長,結果連轉乘票價優惠也因此而作廢,所以我若要前往屯門,我寧願改坐小巴前往彩虹港鐵站,再轉港鐵前往屯門。又或者索性放棄港鐵,改坐巴士從彩虹出發,沿着「青山公路」或者「屯門公路」,去到屯門之後再想辦法,轉乘輕鐵或者小巴前往屯門區內的目的地。可想而知這樣的轉乘方法頗為費時失事。所以我現在若然可以再選擇一次的話,我寧願選擇前者的轉乘方法,從西貢到彩虹再轉港鐵去屯門市中心好過了。雖然轉乘的八達通優惠會減少了,起碼還可以坐在冷氣車廂,免除不斷轉車之苦。說回今次我在屯門的星期日晚餐之旅,我選擇位於屯門「屯利街」旁邊的「華都商場」,「華都商場」地下舖位位置,舖位面積細小的日本菜餐廳「牛蓋」,可想而知「牛蓋」的招牌菜也是以牛肉作配菜的日式蓋飯。當然,對於日式牛扒飯食品,我個人還是偏向比較喜歡食,以油炸方法處理牛肉,再放在小型爐具上,

當然,對於日式牛扒飯食品,我個人還是偏向比較喜歡食,以油炸方法處理牛肉,再放在小型爐具上,以小型蠟燭加熱上檯的「吉列牛肉」多一點。

至於屯門「華都商場」「牛蓋」裡面的「極上牛蓋飯」,我在試食之前還是對「極上牛蓋飯」抱有一點疑問,究竟「牛蓋飯」是什麼玩意,直到我取得「極上牛蓋飯」製成品的時候才一一知道。

原來「牛蓋」的「極上牛蓋飯」,類似連鎖快餐餐廳裡面的「大碗飯」,餐廳預先準備了一大堆白飯,白飯堆放在大型丼飯飯碗裡面,再用刀把慢煮牛扒切成多份,然後舖排在白飯之上,餐廳廚房再把甜味醬汁淋在牛肉上。

「牛蓋」的「極上牛蓋飯」就此大功告成,擺放在廚房窗口位置,「牛蓋」店員通知我可以領取,我點了的二百二十克版本食品「極上牛蓋飯」。

「牛蓋」不單止他們製作的招牌「牛蓋飯」食品定價昂貴,就連食店裡面區區一罐罐裝汽水飲品,也被定價為港幣八元的昂貴價位,所以我即使只是食了一客「極上牛蓋飯」加一罐汽水,價錢已經變成昂貴的港幣一百八十六元正。

雖然「牛蓋」「極上牛蓋飯」裡面的牛扒,屬於以慢煮的方式預先製作完成備用,但是我在進入「牛蓋」後,由點餐直至取得「極上牛蓋飯」食品,還是在所難免地需要等候接近二十分鐘時間。

而且「牛蓋」餐牌裡面的「牛蓋飯」食品,沒有任何定食套餐可以選擇,結果牛花了接近港幣一百八十多元價錢,到最後亦只得到一客,由慢煮牛肉扒加大碗飯而成的「極上牛蓋飯」食品而已。

極上牛蓋飯(220g)

「牛蓋」二百二十克版本的招牌慢煮牛扒蓋飯食品「極上牛蓋飯」,包括有大約十塊左右份量的慢煮牛肉,「牛蓋」廚房再在慢煮牛肉的上面,加上一隻半熟狀態的窩蛋,最後淋上一層味道甜甜酸酸的醬汁。

「牛蓋」廚房為免慢煮裡面的甜酸醬汁,最後會把自己的大型丼碗弄髒,導致清洗丼碗的工作變得艱鉅難行,所以在「極上牛蓋飯」跟大型丼碗之間,加入一大塊新鮮生菜,用來阻隔醬汁和慢煮牛肉產生的油脂。

「牛蓋」的「極上牛蓋飯」慢煮牛肉,以燒烤的方式煮熟牛扒,再在煮熟牛扒之後用刀切開多段牛肉。慢煮牛肉除了有燒烤的味道之外,還有甜酸醬汁為牛肉加入的甜酸開胃味道。

至於「牛蓋」「極上牛蓋飯」慢煮牛肉的口感,亦順利能夠造到質地軟腍。「極上牛蓋飯」表面的慢煮牛肉,肉質鬆軟而且容易咀嚼,牙齒撕咬慢煮牛肉過程比預計來得容易。

「極上牛蓋飯」表面口感軟腍腍的慢煮牛肉,再加上味道甜甜酸酸的醬汁跟雞蛋,慢煮牛肉整體上的酸味十分濃厚,兼且有蛋汁的甜味調劑。

而且我發現「極上牛蓋飯」裡面的慢煮牛肉,牛肉構造不會因為煮得太長時間而流失肉汁,保留了肉汁的慢煮牛肉,配合味道酸酸甜甜的醬汁,使我感到食慾大增。

慢煮牛肉裡面的肉質色澤,仍然擁有象徵鮮嫩的鮮紅色,我在大約四十分鐘之內,享用完畢「牛蓋」的一大碗「極上牛蓋飯」,足夠讓牙齒舌頭,好好感受細味慢煮牛肉的軟嫩口感加酸甜味道。

如果不計算「牛蓋」的選址,「極上牛蓋飯」唯一缺點,應該可能是「極上牛蓋飯」定價實在偏貴,以快餐店「大碗飯」造型的「極上牛蓋飯」,一百七十多元價錢還沒有套餐餐湯前菜跟餐,價錢稍嫌昂貴。

「牛蓋」「極上牛蓋飯」裡面的甜酸味道醬汁,除了令到慢煮牛肉裡面,充滿來自醬汁的甜酸味道,醬汁那種甜酸味道最後亦大幅度地,均勻灑遍「極上牛蓋飯」大部分包括白飯位置。

食客基本上不用擔心享用「極上牛蓋飯」,「極上牛蓋飯」裡面會有位置沒有醬汁的甜酸味道。因為「極上牛蓋飯」甜酸醬汁非常之多,多得幾乎蓋整碗丼飯白飯。

用港幣一百七十多元,只食一碗慢煮牛肉跟甜西醬汁大碗飯,我覺得「牛蓋」「極上牛蓋飯」實際定價比我期望的價錢稍為昂貴了一點點,我享用肚子還是若有所失,未能完全滿足肚子要求。

或許「極上牛蓋飯」實際價錢,可以再降低一點。
2019-01-06
20 分鐘 (堂食)
極上牛蓋飯(220g)
2019-03-15 978 瀏覽
佢搬左舖,係同泰國野陸她娜調轉左間舖以前舊舖食過5-6次快餐質素但係好食 係$68-88 但牛扒又細嫩又淋換左舖 , 今日第一次次食佢話要等4-5個字先送到食物到到最後9個字後先送到黎冇交待 仲態度好差佢而加既負責人係舊舖「陸她娜」既老闆娘黎以前食過見過佢好差對啲客又鬧啲客好啦,出去拎餐,問佢有冇餐具 佢勁大聲 , 下 我地黑面,同埋好燥底問佢好似仲有兩罐可樂啊佢又係勁燥底話我地張單冇可樂塊面黑過黑色。。。勁燥底我絕對明白做餐廳可能會忙啲但以前係舊舖食冇佢呢個人既存在時 係完全冇呢啲問題唔洗等,亦唔會錦樣既態度對客人你做野做到燥底 唔關客人事成間舖既客都好安靜錦食野 等食物食完都會照佢地既要求自己擺番個盤番去你做野做到燥 就轉駕比你啲客黑口黑面之餘 仲要開口喝你啲客問你一句(超級無敵好態度)都仲要比人唔耐煩請都真心唔會去除左態度極惡劣比起以前舊舖啲食物質素都極差等45分鐘,啲牛扒係凍既無汁 乾爭爭勁「un」每咬一舊都要費氣力去咬 同痴牙用$88 去食一個快餐環境 食物質素同老闆態度 連茶記都不如呢絕不會再去!比錢買難受
佢搬左舖,係同泰國野陸她娜調轉左間舖
以前舊舖食過5-6次
快餐質素
但係好食 係$68-88 但牛扒又細嫩又淋

換左舖 , 今日第一次次食
佢話要等4-5個字先送到食物
到到最後9個字後先送到黎
冇交待 仲態度好差
佢而加既負責人係舊舖「陸她娜」既老闆娘黎
以前食過見過佢好差對啲客
又鬧啲客

好啦,出去拎餐,
問佢有冇餐具 佢勁大聲 , 下 我地
黑面,同埋好燥底

問佢好似仲有兩罐可樂啊
佢又係勁燥底話我地張單冇可樂
塊面黑過黑色。。。
勁燥底

我絕對明白做餐廳可能會忙啲
但以前係舊舖食
冇佢呢個人既存在時 係完全冇呢啲問題
唔洗等,亦唔會錦樣既態度對客人

你做野做到燥底 唔關客人事

絕不會再去!
比錢買難受
慢煮牛扒飯
2019-02-10 879 瀏覽
新年日日食糕食到滯,初六訓得晏,已經無糕食兩點幾出去市中心覓食。想發掘下未食過嘅餐廳,嚟到華都地下都幾多選擇,見到呢間餐廳大大個牛字,即刻吸引左無牛不歡嘅我同男朋友埋嚟門口有個大餐牌,見到慢煮我就流曬口水喇。拿拿聲入去,叫左兩份鋪頭唔算大,得3-4張枱,開放式廚房,要先點餐再搵位坐,自助形式漢堡要等一等,先嚟左牛扒蓋飯我地驚會爭食,所以要左加大嘅份量我對牛肉要求高,無誇張確實係睇到都知係好味嘅牛慢煮夠腍,好有牛味,勁正個汁係岩岩好撈曬成碗飯,有鰹魚味,我地幾乎係一啖飯配一舊牛如果一個人嚟食可能唔加大都夠食食完牛扒蓋飯等多一陣,漢堡就嚟喇,睇見都驚人,大大舊咁食左一啖我就覺得,等咁耐先有得食都係抵嘅!切開呢舊巨形漢堡扒,入面有好香嘅芝士,男朋友友話食到薯蓉添🤣芝士配漢堡,簡直無得輸呀。我地食到好飽,但已經講緊下次要再嚟食
新年日日食糕食到滯,
初六訓得晏,已經無糕食

兩點幾出去市中心覓食。
想發掘下未食過嘅餐廳,
嚟到華都地下都幾多選擇,
見到呢間餐廳大大個牛字,
即刻吸引左無牛不歡嘅我同男朋友埋嚟

門口有個大餐牌,見到慢煮我就流曬口水喇。

拿拿聲入去,叫左兩份

鋪頭唔算大,得3-4張枱,開放式廚房,
要先點餐再搵位坐,自助形式

漢堡要等一等,先嚟左牛扒蓋飯
牛扒蓋飯

我地驚會爭食,所以要左加大嘅份量

我對牛肉要求高,無誇張
確實係睇到都知係好味嘅牛

慢煮夠腍,好有牛味,勁正
個汁係岩岩好撈曬成碗飯,有鰹魚味,
我地幾乎係一啖飯配一舊牛

如果一個人嚟食可能唔加大都夠食
芝士漢堡扒飯

食完牛扒蓋飯等多一陣,
漢堡就嚟喇,睇見都驚人,大大舊咁

食左一啖我就覺得,
等咁耐先有得食都係抵嘅!
芝士漢堡扒飯

切開呢舊巨形漢堡扒,入面有好香嘅芝士,
男朋友友話食到薯蓉添🤣
芝士配漢堡,簡直無得輸呀。
我地食到好飽,但已經講緊下次要再嚟食

2019-02-10
牛扒蓋飯
2019-02-04 589 瀏覽
初嚐此店失望而回見都坐滿 以為應該不錯吧有時想 這種質素都可以坐滿是不是屯門人的要求低?定根本冇選擇?店內自助形式 唔緊要 好味就冇所謂啦(如果)今晚叫了牛扒烏冬及牛扒飯付款的時候已經見佢既牛扒係港式已經醃好果種 已經心知不妙等左成15 分鐘 嘩 D牛乾到一個點⋯⋯⋯⋯叫自己牛蓋🤦🏻‍♀️如果同定食8比 定食8仲平D又好味D希望店主會睇到昵一篇文章 想講你知 你既生意守唔守到 就要睇你良心咁既出品⋯⋯⋯⋯真係愧對客人!
初嚐此店
失望而回
見都坐滿 以為應該不錯吧
有時想 這種質素都可以坐滿
是不是屯門人的要求低?定根本冇選擇?

店內自助形式 唔緊要 好味就冇所謂啦(如果)
今晚叫了牛扒烏冬及牛扒飯
付款的時候已經見佢既牛扒係港式已經醃好果種 已經心知不妙
等左成15 分鐘 嘩 D牛乾到一個點⋯⋯⋯⋯
叫自己牛蓋🤦🏻‍♀️

如果同定食8比 定食8仲平D又好味D
希望店主會睇到昵一篇文章
想講你知 你既生意守唔守到 就要睇你良心
咁既出品⋯⋯⋯⋯真係愧對客人!
2019-02-02 582 瀏覽
牛蓋位於屯門華都嘅一間小小廳廳, 位置唔算多餐牌簡潔,款式亦都唔算多慢煮牛扒蓋飯(牛肩胛150g) $68牛扒砌到成條橋咁喺飯上面, 再加上芝麻同紫菜, 當然要相機食先啦。溫泉蛋+$5牛扒有少少韌, 冇乜肉汁, 但係佢個醬汁就可以搭救, 秘製醬汁味道濃郁, 亦都係成碗飯嘅精髓, 配合埋飯、牛扒同醬汁一齊食, 味道啱啱好, 而在用蛋漿撈埋一齊食, 就可以提升佢嘅香味。總括而言呢個牛扒飯嘅質素都可以, 不過略嫌醬汁唔夠多, 如果可以多番少少醬汁撈埋個飯一齊食就very good啦。
牛蓋
位於屯門華都嘅一間小小廳廳, 位置唔算多

餐牌簡潔,款式亦都唔算多

慢煮牛扒蓋飯(牛肩胛150g) $68

溫泉蛋+$5

2018-12-06 457 瀏覽
本來對呢間小鋪滿有好感, 因是第3次外賣了。食物是一般般, 只不過屯門缺乏這類型食物, 所以可以接受。 但今日再去叫外賣時, 竟然是要等40多分鐘! 所得到嘅答案係人哋叫牛扒,而我前面有好多份雞扒未輪到我! 但我想申訴係:在我之前果位先生都係食雞扒, 我order之走開了15分鐘,回來後已見到該位客人差不多吃完了。 難道外賣就係要等! 結果係15分鐘我回去後還要多等半小才有! 其間我問那女仕麼時間有,她就不耐煩的說未到我, 之後因為有一份出來, 我以為終於有, 才拿了剛踏出門口,她又勞氣的說不是我的。 我只想說, 只要她跟我說大約等候時間, 我便不會呆站半小時苦苦地等, 也可繼續以後享此小店.....但...
外賣送餐
2018-11-25 369 瀏覽
華都底層其實有好多餐廳同小店,喱間小店有三,四張枱,應該容納到十幾個人。下午時間都無乜人。今次係聽朋友講話牛蓋唔錯就膽粗粗自己一個午飯時間去試,點知真係好失望,啲牛實左太乾同老,完全無肉汁出黎,不過又唔係話好韌既個牛唔好味搞到撈落個白飯(珍珠米?)都無咩味。
個牛唔好味搞到撈落個白飯(珍珠米?)都無咩味。
黎到屯門市中心美食集散地華都,見到牛蓋,醒起雜誌有介紹過佢既慢煮牛丼🐂週日黃昏6點黎到,舖入面人唔多😀 唔駛等。舖頭係自助型式,自己搵位,點餐,取餐,還盤👍 真係小店經營。地方唔大,有10零個位,老闆都將小小地方報置到好日式氛圍⛩️ 其實重點係,一入舖頭已經成陣牛香🐃揀咗牛小排同牛肩胛兩個丼,表明都係慢煮系列,牛肩胛既熟度較高,頭尾部份少少韌,中間部份肉質表述到飛驒牛既幼嫩😇加咗隻溫泉蛋落丼,牛味,蛋香,同美國珍珠米融合,將日本既牛肉丼係香江重現👏👏 好似你叫安室黎香港d長期開show咁😂😂牛小排係更加將慢煮威力發揮,半熟牛肉既香鎖到係肉內,但又無平時快煎和牛個種表面乾硬既壞,嫩滑度同你咬緊件raw 牛扒質感一樣,但又夠熟👏👏 同番小弟之前係愛知食到既飛驒牛係一樣水準😍😍 牛小排丼有跟蛋黃,沙律醬上,但隻醬應該唔係平時既沙律醬,帶少許酸,混埋蛋黃同珍珠米,我成碗啪晒😚今時今日,仲肯經營一間用長時間慢煮既小店,我覺得呢件事已經值得比credit, 再加上味道重現日本當地水準,就算係屯門,都應該一試👏👏你話價錢值唔值,睇下人哋用乜料比你,飛驒牛,美國珍珠米,寶貴既烹煮時間,收你百零蚊,我就覺

今時今日,仲肯經營一間用長時間慢煮既小店,我覺得呢件事已經值得比credit, 再加上味道重現日本當地水準,就算係屯門,都應該一試👏👏你話價錢值唔值,睇下人哋用乜料比你,飛驒牛,美國珍珠米,寶貴既烹煮時間,收你百零蚊,我就覺得唔過份😋
牛小排
牛小排丼
牛肩胛
牛肩胛丼
2018-10-06 322 瀏覽
牛蓋平日都好旺場喎,不過食物質素又唔差。今日收工反黎7點幾,等位等左半個鐘,呢間舖仔細細,staff唔多,咩都自助形式既,等到位就可以去收銀order,食完就自己拎個盤去返門口。我今晚叫左一個B1牛肉蓋飯($68),牛肉份量都唔算少呀,咬落肉汁都幾多,肉質算嫩滑,加埋少少黑椒係面吊一吊味,令牛肉味更特出,算係超值之選。講真,我都幾中意日本餐廳有呢種習慣,每人做多小小,就會方便到其他人,小店都可以有高質之選嘅。

牛肉蓋飯

講真,我都幾中意日本餐廳有呢種習慣
,每人做多小小,就會方便到其他人,小店都可以有高質之選嘅。
2018-10-02
30 分鐘 (堂食)
牛肉蓋飯
  • 牛扒蓋飯
2018-09-24 209 瀏覽
店舖比較簡單,座位較少及比較迫本店買點是慢煮牛扒,所以我點了一份牛扒飯加大,加溫泉蛋加氣水共$101價錢如果是好食就都覺得值,可惜食牛扒好似食香口膠,而牛扒食落卻沒有牛肉汁及味道,所以比較失望
店舖比較簡單,座位較少及比較迫
牛扒飯
2018-09-24
2018-09-18 174 瀏覽
分量超级足的牛肉盖饭!非常小的一家店铺,很日式很拥挤的感觉。只有一个人在厨房忙活,做菜收钱上菜都是他,所以等待的时间比较久。坐下后看到菜单上的基本都是牛肉类的盖饭,可以按照饭的分量选择。大份的好像108hkd。上菜是自己去柜台取餐的,可以看到牛肉分量还是很多的!味道鲜美,鲜嫩多汁,黑胡椒加的也恰到好处。一口肉一口饭很满足。就是蔬菜有点少,只有一片生菜叶子。也没有饮料附送,对于我这种吃饭一定要喝东西的人来说就只能单点饮料了,价格也不是很便宜。总体来说算是物有所值。
分量超级足的牛肉盖饭!
总体来说算是物有所值。
2018-09-16 109 瀏覽
華都商場越來越多食店,多到有時都唔知食邊間好,不過依間每次經過個門口都會被佢既燒牛肉既香味吸引住,會停一停低望兩眼。小店用自助形式,自行點單、取餐,食完之後要將餐具送番原位。試咗個牛扒蓋飯$68蚊,份量都算ok,牛肉味道真係幾香。
2018-09-15
係有報導介紹之前食過一次,68蚊係幾扺,第一次食亦覺得不錯但係!今日再食,要等大概20分鐘都算,畢竟慢煮,個飯上到枱啲牛肉竟然係全熟!大佬全熟咁鞋點食啊!同幅圖完全不同。食第一啖果然牛肉又鞋又乾,就算有燒汁都係好!難!食!食到一半已經放唔入口,同店員講話d牛肉太熟太鞋,店員只回答下次可以要求生d,態度一般。大佬啊!係人都知食牛肉全熟會好鞋啦!加上你幅圖都唔係咁,完全說服唔到我!!!總括黎講,呢次經驗令我以後!以後都唔會再食呢間野!!華都地下仲有好多好野食,大家食之前三思
係有報導介紹之前食過一次,68蚊係幾扺,第一次食亦覺得不錯

食到一半已經放唔入口
!!!

2018-09-12
20 分鐘 (堂食)
有生之年去屯門既次數5隻手指數得哂,對我呢啲九龍人黎講實在太遠,加上屯門比我印象好似冇乜野好食冇乜地方好去咁,所以去元朗會比去屯門多好多,不過元朗去得多都想轉下地方,我諗好多人都知屯門有好幾間戲院都好平,入黎係為左去睇戲,難得入黎,問左屯門人就推介左呢間一間小店,座位得十來個左右只有數款選擇芝士漢堡排飯 $78另一半已經食飽左,所以就叫一份自己食,要等大約15分鐘左右,上枱見到好厚好大塊!其實咁厚都好難期望佢會好juicy,肉餅切落去唔算好易爛,食落唔係太乾但都冇肉汁,入面芝士份量適中,估計係選用左mozzarella做拉芝效果,所以芝士冇咩味,而飯上面就有沾淋上左酸梅味既汁,酸酸甜甜幾開胃,整體以$78黎講叫做正正常常,但就一定唔洗特登走入屯門食如果係開九龍食,會真係覺得$78算抵食不過屯門人就話其實以屯門黎講唔算特別平,我就覺得如果同係九龍區既情侶,同另一半入新界拍下拖,耐唔耐先入一次屯門,順路都可以黎呢間試下,佢啲芝士都可以放上網呃下LIKE既唔順路就真係唔洗特登走入屯門食
,難得入黎,問左屯門人就推介左呢間

一間小店,座位得十來個左右

只有數款選擇

芝士漢堡排飯 $78

如果係開九龍食,會真係覺得$78算抵食

唔順路就真係唔洗特登走入屯門食
2018-09-01
15 分鐘 (堂食)
2018-09-09 136 瀏覽
未食過唔好開始第一次見到間野好似幾吸引 食牛既就走左入去試自己搵位 見到有慢煮牛 就叫左大size點知。。一試就中大伏首先叫罐裝野飲唔凍既,不過呢個都可以接受等左3個未就拎得 個賣相一般般碗飯得小小汁 未食都覺乾 d飯煲到爛哂一舊舊。。。到主食牛啦 又乾又鞋 咬都咬唔到氹下自己唔好哂野 食哂d牛啦 點知唔好話食哂 食左幾片都咬唔落口揀片最紅既食都唔掂俾朋友試一舊都有同一個感覺 嬲到唔食就走左人可能其他會好味啦 但我唔會再試
未食過唔好開始第一次

見到間野好似幾吸引 食牛既就走左入去試

自己搵位 見到有慢煮牛 就叫左大size

點知。。一試就中大伏

首先叫罐裝野飲唔凍既,不過呢個都可以接受
等左3個未就拎得 個賣相一般般
碗飯得小小汁 未食都覺乾 d飯煲到爛哂