2024-06-20 465 瀏覽
<銅鑼灣 宵夜必食> 🥓牛骨仔早幾日夜晚10點幾放工,同朋友係銅鑼灣搵餐廳,見到呢間串燒店仲開緊,價錢好抵食,所以就去咗試,果然物超所值~💛串燒款式好多,仲有個爐暖住,私心推介五花肉好好食,油脂豐富!仲有價錢真係好抵🔥$29/4串,雞軟骨都好好食$32/4,可以揀辣或者唔辣💛另外推介嘅係特色炒米粉!$48好好食~份量都足夠~米粉炒得好乾身,仲有唔同嘅配料,令到口感更加豐富💛飲品方面,有而家成日見到既檸檬茶,呢度有兩種選擇暴打檸檬茶、鴨屎香檸檬茶🍋就算叫咗少甜都好好飲,唔會太酸或者太澀,邊食串燒邊飲簡直一流!好清新📍牛骨仔 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸坊48號地舖🔺人均消費約$150(冇加一!)#銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #串燒店 #抵食之選 #宵夜 #渣甸坊
<銅鑼灣 宵夜必食>
🥓牛骨仔

📍牛骨仔 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸坊48號地舖
🔺人均消費約$150(冇加一!)
2024-06-05 368 瀏覽
同朋友聚會,喺銅鑼灣嘅牛仔骨餐廳食飯。我哋點咗燒汁金菇肥牛卷、拍青瓜、烤薯片、炒米粉同埋蒜烤茄子。每樣菜都煮得啱啱好,鑊氣十足。首先,燒汁金菇肥牛卷嘅肥牛滑嫩,金菇很鮮味,燒汁嘅香甜帶出咗肉嘅味道。拍青瓜清新爽口,係一個開胃好選擇。烤薯片外脆內軟,而且唔會太油。炒米粉嘅味道也好,只是有點偏鹹。蒜烤茄子則係我嘅最愛,茄子烤得軟綿綿,蒜香味十足,食完真係想再叫。餐廳仲提供咗一個蠟燭台,幫助保持食物嘅溫度。呢個細心嘅舉動,令整個用餐體驗更加溫馨同浪漫。員工好有禮貌,地方乾淨整潔。呢間係值得推介嘅餐廳,無論係朋友聚會定係二人世界,都能夠帶來一次滿意嘅用餐體驗。下次有機會,我一定會再嚟!

2024-04-20 367 瀏覽
之前見到介紹過呢間餐廳早幾日去開銅鑼灣就試下呢間牛骨仔地點係渣甸坊地鋪,係內街都容易搵~環境企理, 係d位好窄同矮~多人會掂到背脊的感覺到叫野食啦叫左個招牌推薦的蟹粉飯同鵝肝XO醬煎蛋飯同串燒~特色蟹粉撈飯 $98蟹粉同飯分開上🦀蟹粉唔夠熱~飯就係熱的~蟹粉倒入紫菜白飯~yummy🥰鵝肝XO醬煎蛋飯 ($148)日本珍珠米飯放上香煎鵝肝~配上秘製XO醬再加埋半熟太陽蛋、蔥花、京蔥、炸蔥頭一啖有不同口感同行朋友話好正串燒割韭菜 $9/串割韭菜即係椒鹽韭菜韭菜好油,明白要油先唔燶但真係覺得油@@燒魷魚鬚 $9/串蒜香腐皮$15/串入面係蒜蓉同埋蔥~呢個都幾特別原味肥牛串$9/串孜然雞肉串 $12/串牛骨仔銅鑼灣渣甸坊47號1C鋪
之前見到介紹過呢間餐廳
早幾日去開銅鑼灣就試下呢間牛骨仔

地點係渣甸坊地鋪,係內街都容易搵~
環境企理, 係d位好窄同矮~
多人會掂到背脊的感覺

到叫野食啦
叫左個招牌推薦的蟹粉飯同鵝肝XO醬煎蛋飯同串燒~

特色蟹粉撈飯 $98
蟹粉同飯分開上🦀
蟹粉唔夠熱~飯就係熱的~
蟹粉倒入紫菜白飯~yummy🥰

鵝肝XO醬煎蛋飯 ($148)

日本珍珠米飯放上香煎鵝肝~
配上秘製XO醬

串燒
割韭菜 $9/串
割韭菜
即係椒鹽韭菜
韭菜好油,明白要油先唔燶
但真係覺得油@@

燒魷魚鬚 $9/串
蒜香腐皮$15/串
入面係蒜蓉同埋蔥~
呢個都幾特別

原味肥牛串$9/串
孜然雞肉串 $12/串

牛骨仔
銅鑼灣渣甸坊47號1C鋪

2024-02-26
2024-04-02 470 瀏覽
復活節假期第一日, 留港消費, 男友一直講話要食蟹膏撈飯, 呢個季節, 係香港都唔係好多餐廳做蟹膏撈飯都係靠之前睇社交媒體網站有介紹都有呢間野, 所以決定去呢間。首先,我地都有睇GOOGLE 同OPENRICE既負評, 加上就算社交媒體網站介紹底下既COMMENT都不太好所以我都同男友打打底先 : 拿, D  人話好咸架下, 好似茶餐廳既格局黎架咋.我地都決定去試少少,就算唔好食, 都可以食下場餐廳唔難搵, 眼望裡面有3檯客人, O係復活節假期既食飯時間真係有少少卻步,哈哈.最後我地都叫左蟹膏撈飯 , 同埋 五花肉/ 牛舌串燒 , 佢地推介既炒米粉 .先黎 五花肉/ 牛舌串燒, 熱度同味道都足夠, 牛舌 仲要好味, 薄片, 對得住30幾蚊呢個價.就係因為呢兩樣串燒都唔差, 我地都加左單, 嗌多左 提燈/鵝腸/豬頸肉味道都正常, 可以.提燈第一次食, 28蚊, 神奇, 不過冇咩味XD黎到蟹膏撈飯 ,冇其他人講到好咸, 可能佢地真係有睇到COMMENT 作出左改善真係唔係講到咁差架WO. 個飯又有好紫菜同芝麻, 唔頹架WO.但蟹膏就硬左少少, 男友話冇咩蟹味, 但以98蚊黎講, 都已經算O

我地都決定去試少少,就算唔好食, 都可以食下場

但蟹膏就硬左少少, 男友話冇咩蟹味, 但以98蚊黎講, 都已經算OK。
炒米粉 48蚊份量都好多,可以一試, 不過建議想食多D串燒就唔好食佢, 一係唔好嗌 蟹膏撈飯
因為蟹膏撈飯 + 炒米粉 兩個人已經好飽

總結係. 可能對佢既期待不太高, 反而食到呢個質素, 我地覺得已經合格。
眼見所有侍應服務態度都好好, 會開門招呼客人, 呢個時勢係做得好岩, 希望可以保持到.
儘管負評太多, 但餐廳如果有改善到但冇人發現, 守唔住就真係有D可惜
希望大家多多幫襯小店。
2024-03-29
  • 牛舌
2024-04-01 397 瀏覽
銅鑼灣呢間燒烤店位置比較隱蔽但唔算難搵☺️有多款串燒選擇🍢仲唔使收加一服務費 ⭕️正-🔹錫紙粉絲鮮花甲($68)花甲粒粒都有肉個汁辣得好爽🥵特別個底堆粉絲吸收晒啲汁 🤤正-肉類試咗好多款每台都有個爐串燒上枱後會放喺爐面 keeps住熱🔥就算慢慢食都唔怕凍晒💯加分🔹日式提燈($26)🔹日式雞肝($26)🔹豬頸肉串($24)🔹渣男五花肉($29)🔹燒汁金菇肥牛卷($28)私心推介五花肉🥩油脂豐富而黑洞平時好鍾意食嘅雞肝一串大大嚿好漢足🤩-🔹魷魚鬚串($38)🔹鰻魚串($42)🔹燒生蠔($89)🔹燒汁墨魚丸($14)🔹整條蒜蓉大茄子($38)🔹新鮮烤菠蘿($13)串燒某d款式一份有幾串 例如燒生蠔一份有四件🙊Size適中 加蒜蓉蒸好惹味🥰墨魚丸大粒彈牙黑洞鍾意碟菠蘿🍍新鮮水果無額外加焦糖 原汁原味😆-🔹蛋醬烤多士($29)有驚喜多士好脆 包身手吸收蛋香味🧈加埋煉奶冇得輸嘅組合😋
銅鑼灣呢間燒烤店
位置比較隱蔽但唔算難搵☺️
有多款串燒選擇🍢
仲唔使收加一服務費 ⭕️正
🔹錫紙粉絲鮮花甲($68)

花甲粒粒都有肉
個汁辣得好爽🥵
特別個底堆粉絲吸收晒啲汁 🤤正
肉類試咗好多款
每台都有個爐
串燒上枱後會放喺爐面 keeps住熱🔥

就算慢慢食都唔怕凍晒💯加分
🔹日式提燈($26)
🔹日式雞肝($26)
🔹豬頸肉串($24)
🔹渣男五花肉($29)
🔹燒汁金菇肥牛卷($28)
私心推介五花肉🥩油脂豐富
而黑洞平時好鍾意食嘅雞肝
一串大大嚿好漢足🤩
🔹魷魚鬚串($38)
🔹鰻魚串($42)
🔹燒生蠔($89)
🔹燒汁墨魚丸($14)
🔹整條蒜蓉大茄子($38)
🔹新鮮烤菠蘿($13)
串燒某d款式一份有幾串

🔹蛋醬烤多士($29)有驚喜

多士好脆 包身手吸收蛋香味🧈
加埋煉奶冇得輸嘅組合😋
2024-03-22 330 瀏覽
一個火鍋肥牛嘅碟頭飯,加一片小鵝肝仔,堂食索價$98. (我呢個係外賣平台所以要$138)食吉野花冇咁嬲。即時諗返起三日前食鵝肝飯起家出名嗰間十山姨,比多少少錢成件事有heart好多。
食吉野花冇咁嬲。

XO醬鵝肝牛丼
2024-03-22
外賣送餐
2024-03-16 473 瀏覽
睇到網上推介,見到好似好咁咪去試下囉!點知,去到服務勁差,見到有客讚待應靚女就斟水比人,見到人地無讚(包括我),就乜都唔理🫠然後我叫左個飯,其實佢都有提供到餐紙圈要唔要走蔥果d,黎到係無走到,咁張紙圈黎做咩?佢比個餐我,差唔多成隻手指公放哂落個飯度,好啦,咁我拿拿聲食完咪走囉,點知我食完之後返去屙左3次😵‍💫裝修勁差都算,仲要食物唔乾淨,我係唔會再去第二次!建議佢唔好話自己係日式餐廳,日式餐廳比佢影衰哂
睇到網上推介,見到好似好咁咪去試下囉!
建議佢唔好話自己係日式餐廳,日式餐廳比佢
影衰哂
2024-03-16
銅鑼灣其實有不少小巷,在這些地方會找到比較親民的餐廳。牛骨仔 有丼飯/烏冬,最便宜的大約 HK 58 就有。餐廳走日式食堂的風格,都幾明亮。如果人多的話需要搭枱。下單是直接畫在圖文並茂的菜單上,上餐的速度都幾快。🍜牛大大 (HKD 78)一碗內有軟嫩的牛肩胛、帶嚼勁的牛肋條和脆爽的牛黃喉。配料還有木耳絲、蔥和炸蔥頭頭,如果不要可事先在菜單上標明。湯底說是豬牛骨的混合湯底,喝起來有點像牛尾湯。好像有吃到番茄皮,而且偏油一點。煙韌的烏冬還好。🍚XO醬炙燒牛舌飯 (HKD 78)飯加了味素,同樣都是有一堆的配料。牛舌的話夠Q彈,還有一隻溫泉蛋可以拌飯。
銅鑼灣其實有不少小巷,在這些地方會找到比較親民的餐廳。
牛骨仔 有丼飯/烏冬,最便宜的大約 HK 58 就有。
餐廳走日式食堂的風格,都幾明亮。如果人多的話需要搭枱。
下單是直接畫在圖文並茂的菜單上,上餐的速度都幾快。

🍜牛大大 (HKD 78)
一碗內有軟嫩的牛肩胛、帶嚼勁的牛肋條和脆爽的牛黃喉。
配料還有木耳絲、蔥和炸蔥頭頭,如果不要可事先在菜單上標明。
湯底說是豬牛骨的混合湯底,喝起來有點像牛尾湯。
好像有吃到番茄皮,而且偏油一點。煙韌的烏冬還好。

🍚XO醬炙燒牛舌飯 (HKD 78)
飯加了味素,同樣都是有一堆的配料。
牛舌的話夠Q彈,還有一隻溫泉蛋可以拌飯。
XO醬炙燒牛舌飯
題外話/補充資料: 不喝飲品的話平均每人HKD 78。 中規中矩吧。午市會有優惠價加配飲品感覺比較抵吃!?
2024-03-08
尋日上社交媒體見好多post講銅鑼灣新開食牛骨湯嘅舖頭,仲要有埋蟹粉飯同鵝肝飯,影相又真係影到好靚wo,咪去試下啦。講下環境先,女人街地舖啲餐廳間隔,完到叫野食啦,我就叫左個特色蟹粉飯同牛殿堂,諗住都係推介嘅野實冇死啦,個飯就好快到左,好普通,好咸,仲有少少腥味,之後個烏冬先嬲,正情似比人呃咁。首先,有一枱係我落左單之後先入黎嘅,竟然快過我個烏冬到,我諗可能我個烏冬入面嘅牛小排要燒,所以耐啲呢,精彩嘅地方黎啦,我碗野到左我諗左陣,我唔係有炙燒牛小排嘅咩,全部都係一樣樣,我叫個樓面過黎問,佢個答案先頂引,佢話粉紅啲生啲係牛小排,熟啲係牛肩胛,我問炙燒wo?佢答係咁架。之後我知道,嘈落去都冇結果,默默食完就走 其實搵人寫鱔稿係冇問題,但係唔好呃人啦,比多50蚊嘅炙燒牛小排變到咁嘅樣,真係好肉酸

講下環境先,女人街地舖啲餐廳間隔,完

2024-03-03
2024-02-28 354 瀏覽
銅鑼灣渣甸坊新開牛骨仔 主打6小時新鮮熬製牛骨湯 仲有串燒 依家新開買一份主食 就送千層蛋糕 超級抵 吸引咗去試試.⭐️牛大大$78今次揀咗米粉 呢碗幾豐富有幾款唔同牛肉部位(牛肩胛 牛肋條 肉眼 牛黃喉)😃湯底方面幾濃郁 有少少九州拉麵feel 配烏冬都唔錯.⭐️特色蟹粉魚子撈飯$98呢一款比較特別 大量蟹粉魚子整成醬汁👍🏻見到一絲絲金黃色醬汁 蟹鮮香味唔錯😈直接倒落日本珍珠米上面 伴飯好邪惡.⭐️秘制沙姜醬手撕雞飯$58呢一款配料鋪滿咗成個飯有沙姜醬汁 乾蒜片 糖心蛋 蔥花👍🏻可以好似韓式拌飯咁 加埋手撕雞 攪勻佢再食.佢哋仲有其他串燒 同沙冰檸檬茶特飲個人最鍾意⭐️煉奶烤多士 同埋⭐️燒魷魚鬚.環境有少少日式風格 而家最近有優惠送千層蛋糕 性價比提高好多 希望唔好咁快送完啦.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_銅鑼灣.#牛骨仔 @ngau_gwut_jai_ 地址:銅鑼灣渣甸坊47號1c舖.⭐️評分:味道:4/5環境:4/5服務:4/5抵食:4/5..#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodsta
⭐️牛大大$78
今次揀咗米粉 呢碗幾豐富
有幾款唔同牛肉部位(牛肩胛 牛肋條 肉眼 牛黃喉)
😃湯底方面幾濃郁 有少少九州拉麵feel 配烏冬都唔錯
味道:4/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:4/5
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#香港旅遊 #銅鑼灣美食 #灣仔美食 #銅鑼灣必食 #週末好去處 #粉麵 #串燒 #灣仔必食 #千層蛋糕 #旺角美食 #太子美食
呢間餐廳主打鵝肝飯、蟹粉飯、牛丼飯、牛骨湯粉麵同川式串燒😋💗牛殿堂烏冬 ($128)用上每日熬製6小時嘅牛骨湯,湯底清得嚟好有牛味,配上順滑煙韌嘅烏冬🍜有齊肉眼、炙燒安格斯、牛白肉、牛展、牛黃喉、牛丸,非常豐富🐂配菜仲有木耳絲、炸蒜、溏心蛋、京蔥💗皇牌鵝肝XO醬煎蛋飯 ($148)日本珍珠米飯放上三塊肥美滑嫩嘅香煎鵝肝,爆發甘香嘅油脂🪿配上微辣惹味嘅秘製XO醬🌶️再加埋半熟太陽蛋、蔥花、京蔥、炸蔥頭,超級好餸飯🍳💗炙燒牛舌飯配秘製 XO醬($78)薄切牛舌脆嫩爽口👅特別加咗鹽蔥醬令味道更濃更惹味,再配埋XO醬、太陽蛋、蔥花、京蔥、飯素,真係撈飯一流🍚
呢間餐廳主打鵝肝飯、蟹粉飯、牛丼飯、牛骨湯粉麵同川式串燒😋

💗牛殿堂烏冬 ($128)
牛殿堂烏冬

💗皇牌鵝肝XO醬煎蛋飯 ($148)
皇牌鵝肝XO醬煎蛋飯

💗炙燒牛舌飯配秘製 XO醬($78)
炙燒牛舌飯配秘製 XO醬

皇牌鵝肝XO醬煎蛋飯
炙燒牛舌飯配秘製 XO醬
2024-02-02 572 瀏覽
主打邪惡丼飯🍚 有鵝肝飯、蟹粉飯、牛骨、燒烤等,性價比高😍 夜晚好旺場 行完街可以坐低食個飯👍🏼特色蟹粉撈飯 $98: 一碗蟹粉倒入紫菜白飯,蟹粉鮮味十足🦀 炙燒鹽蔥醬牛舌飯(配秘制XO醬)$78: 薄牛舌好爽彈 用鹽蔥煎香好好食😋仲配秘制XO醬 伴太陽蛋香辣惹味😆新疆羊肉串 $24/2串: 羊肉串肥瘦相間 唔會好羶❕滋味雞軟骨 $24/2串: 雞軟骨爽脆 好過癮🤤孜然雞肉串 $29/2串: 雞肉啖啖肉✨ 孜然好正🤣燒翠玉瓜 $15/串割韭菜 $22/2串燒魷魚鬚 $24/2串煉奶多士粒粒粟米🌽

特色蟹粉撈飯 $98
: 一碗蟹粉倒入紫菜白飯,蟹粉鮮味十足🦀

炙燒鹽蔥醬牛舌飯(配秘制XO醬)$78

割韭菜 $22/2串

燒魷魚鬚 $24/2串

煉奶多士

粒粒粟米🌽
鍾意幫襯小店,銅鑼灣都有唔少高質小店。前排試左尼間牛骨仔嘅飯,價錢親民,Lunch/Dinner都可以去食。我同朋友食左4款唔同飯,會略講一二:XO醬鵝肝鴨胸飯 $98 🌟🌟🌟🌟🌟平時出去食自助餐,要食到鵝肝,冇幾百蚊落樓,實食唔到。尼間竟然有!性價比高!抵食!仲有鴨胸配搭,無咁漏,口感滑嫩,香口濃味,啲汁啲油香撈飯好正!安格斯牛丼飯 $68 🌟🌟🌟🌟🌟一聽安格斯都正,無諗過唔洗$70蚊就食到。幾有牛香,唔會得肥肉,肥瘦均勻,牛肉量都俾想像中多!XO醬雞絲飯 $58 🌟🌟🌟🌟雞絲幾好👍有調味,唔係死咸,冇雪味XO醬鴨胸飯 $68 🌟🌟🌟🌟鴨胸都幾嫩口多汁,XO醬配搭得唔錯總結:會回頭再食,下次會想試牛舌飯

我同朋友食左4款唔同飯,會略講一二:

XO醬鵝肝鴨胸飯 $98 🌟🌟🌟🌟🌟

安格斯牛丼飯 $68 🌟🌟🌟🌟🌟

XO醬雞絲飯 $58 🌟🌟🌟🌟
雞絲幾好👍有調味,唔係死咸,冇雪味

XO醬鴨胸飯 $68 🌟🌟🌟🌟
鴨胸都幾嫩口多汁,XO醬配搭得唔錯

總結:會回頭再食,下次會想試牛舌飯
2024-01-30 218 瀏覽
在铜锣湾渣甸坊47号1C铺 牛骨仔 这道牛骨湯米粉真是美味得让人陶醉!熬制了足足6小时的牛骨汤,口感醇厚,散发出诱人的香气。米粉滑嫩细腻,吸满了汤汁,每一口都充满了浓郁的牛骨香味。牛肉片鲜嫩多汁,与米粉完美地搭配在一起,让人欲罢不能。蔬菜的清甜更是为整道菜品增添了一抹亮色,使得口感更加丰富。这道菜肴不仅是一道美味佳肴,更是一种享受,让人在品尝的同时,也能感受到制作人的匠心独运。从色泽、香味、口感各方面都让人称赞不已!如果你想品尝最地道的米粉,一定要尝试这道牛骨湯米粉,它一定会让你回味无穷!地址:香港铜锣湾渣甸坊47号1C铺 牛骨仔 营业时间:星期一至日12pm-11pm
地址:香港铜锣湾渣甸坊47号1C铺 牛骨仔
营业时间:星期一至日12pm-11pm
2024-01-30 184 瀏覽
同朋友一起試試香港銅鑼灣新開的店鋪。哼,蟹粉撈飯可是一道色香味俱佳的美食呢!首先,這道菜選用新鮮的蟹粉,口感鮮美,蟹香濃郁。接著,將蟹粉與特制的醬汁混合,讓每一口都充滿層次感。最後,搭配上滑嫩的米飯,每一口都能感受到米飯與蟹粉的完美融合。整個菜品色澤金黃誘人,讓人食慾大增。吃上一口,蟹粉的鮮香和米飯的細膩交織在一起,讓人回味無窮。這道蟹粉撈飯不僅是一道美食,更是一種享受,讓你在品嚐的同時感受到味蕾的狂歡。銅鑼灣渣甸坊47號1C鋪 牛骨仔營業時間:星期一至日:12pm-11pm#香港美食# 香港旅遊# 香港美食推介#銅鑼灣美食# 美食分享
銅鑼灣渣甸坊47號1C鋪 牛骨仔
營業時間:星期一至日:12pm-11pm