招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$17,500-$20,000
月薪
更多筍工 (5)
2024-05-13 5477 瀏覽
環境寬敞入坐後有時間限制- 2小時午膳時間人多,嘈吵些那天我們有小朋友一起用餐,他們供應畫筆和紙給有小朋友午膳組合的價錢是:前菜 加 主菜 / 主菜 加 甜品 ($158) 包1杯飲品前菜 加 主菜 加 甜品 ($188) 包1杯飲品The restaurant is spacious.2-hour time limited set for the meal period. It was quite noisy as there were crowd of guests. The restaurant provides color pen and paper to children. The price of the set-lunch combinations: Starter plus Main Course / Marin Course plus Dessert ($158) includes 1 drinkStarter plus Main Course plus Dessert ($188) includes 1 drink佩里戈鴨油薯條 ($58)薯條香脆,份量足Pe
環境寬敞
入坐後有時間限制- 2小時
午膳時間人多,嘈吵些
那天我們有小朋友一起用餐,他們供應畫筆和紙給有小朋友

午膳組合的價錢是:
前菜 加 主菜 加 甜品 ($188) 包1杯飲品

The restaurant is spacious.

佩里戈鴨油薯條
佩里戈鴨油薯條 ($58)
薯條香脆,份量足
Perigo Duck Fat w/ Fries ($58)
The fries were crispy and tasty with good portion.

法葱吞拿魚他他迷你多士
法葱吞拿魚他他迷你多士
多士脆,有提子粒,吞拿魚夠新鮮
Tuna Tartare Mini Toast w/ Lemon Dill Mayo
The toast is crunchy with raisin. The tuna is fresh.

龍蝦肉及蝦肉奶油包
龍蝦肉及蝦肉奶油包 配 海鹽薯條 ($+28)
有足料的龍蝦和蝦
包有牛油蒜香味

Lobster & Shrimp Brioche Buns w/ Lemon Dill Mayo & Sea Salt Fries
The brioche is rich in taste of garlic butter.
The portion of the lobster and shrimp are good enough.

Tiramisu
Tiramisu
不夠濃郁
餅底沒有浸過咖啡或者liqueur
The tiramisu is plain. The cake base is not dipped with coffee or liqueur.

New  York  Cheese  Cake
New York Cheese Cake
芝士夠濃,夠身
餅底夠實正

The flavor and the texture of the New York cheese cake mixture is rich.
The texture of cake base is good.

Espresso
Espresso
味道ok
The flavor of espresso is fine.

English  Brunch
佩里戈鴨油薯條
龍蝦肉及蝦肉奶油包
🤩呢間分店嘅環境裝修好靚 好適合打卡🥰 都非常適合同朋友chill 💕拍拖紀念日都好啱✌🏻⭐️English Brunch 英式早午餐 $148✨好豐富 份量非常滿足 味道唔會太咸太濃 幾啱我口味 特別鍾意佢哋個Greek Yogurt 配穀物 好清新😋💁🏻‍♀️Set Lunch $158⭐️ 前菜 挪威煙三文魚迷你班戟 配 辣根時羅蛋黃醬✨外型的色 一口迷你班戟 非常開胃 煙三文魚味充滿口腔👏🏻 我鍾意🥰⭐️主菜 慢燒西班牙伊比利叉燒漢堡配海鹽薯條 佐 波本威士忌燒烤醬 +$28✨ 一上枱個下 已經聞到好香薯條味🤤 熱辣辣 超香脆 就算凍咗 都仲保持脆口👍🏻 ✨厚叉燒 配合燒烤醬 非常惹味🤤 肉質彈牙爽口 仲保留有肉汁🤩 幾有驚喜👍🏻 包有烘過 微微脆邊口感 非常加分👏🏻⭐️甜品 Tiramisu ✨口感偏實偏甜 冇咩酒香味 😋係大眾口味 大人細路都適合嘅味道🤭⭐️凍特濃朱古力 ✨超濃杰朱古力 有兩粒大棉花糖 味道口感都好濃郁 超正超邪惡😈💁🏻‍♀️另叫⭐️凍芒果梳打乳酸 $48✨配叉燒漢堡薯條 非常清新解膩👍🏻

⭐️English Brunch 英式早午餐 $148

💁🏻‍♀️另叫
⭐️凍芒果梳打乳酸 $48
✨配叉燒漢堡薯條 非常清新解膩👍🏻
紀念日
  • 慢燒西班牙伊比利叉燒漢堡配海鹽薯條 佐 波本威士忌燒烤醬
  • 英式早午餐
  • 凍特濃朱古力
今次虎爸生日,已經提前book枱。但最後竟然安排我地坐門口位⋯⋯真係有啲失望。隔咗一陣先知,原來再入啲係有音樂會可以聽,講真book咗枱唔expect坐門口位😂希望可以改善下啦⋯⋯-明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅🌮作為芝士控嘅我,好滿意佢落咗好多芝士,食落口同蟹肉完美配搭。不過,完全唔食辣野嘅朋友要注意啦,明太子本身有啲辣辣地。如果你本身唔食辣,未必接受到。因為我記得我係邊飲野飲,邊食個夾餅。擺盤來講,打卡一流,有啲似藝術品咁🥰-海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉-真係食到滿滿嘅海膽,完全唔腥(?)黑魚子醬通常都係咁多份量啦,好香!同貓耳朵粉好夾。不過以$188價錢來講,我覺得性價比唔算高,份量較少。-燒烤手撕豬肉🐽日曬乾茄貓耳朵粉-手撕豬肉好有番茄味🍅,本身鍾意食番茄嘅人應該會有驚喜,唔會太假甜,又唔會太酸。我同虎爸一致認為呢個比起海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉有特色啲,即係唔會係好大路嘅、出邊都好易食到嘅意粉類,希望餐廳keep住呢個意粉啦~-洛神花玫瑰蜜柚茶(凍)我唔鍾意飲好甜嘅凍飲,呢杯飲品幾好,唔會太甜,同時又有柚香味🌝最後,希望餐廳係安排座位上,如果book咗枱,可以俾食客坐入少少🤏。因為其

明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅🌮

擺盤來講,打卡一流,有啲似藝術品咁🥰

海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉

燒烤手撕豬肉🐽日曬乾茄貓耳朵粉

洛神花玫瑰蜜柚茶(凍)

最後,希望餐廳係安排座位上,如果book咗枱,可以俾食客坐入少少🤏。因為其實唔止我地一枱,見到有幾pair人都book咗枱,但都安排坐門口🥹真係有啲失望,扣好多分😭
生日
  • 燒烤手撕豬肉日曬乾茄貓耳朵粉
已經自費去咗2次🥰整體上啲嘢食同嘢飲都好味~不過甜品款相對較少。坐落喺文化中心隔離嘅Cafe,環境優美~入邊好闊落,仲有一個小空間俾你睇書,適合各位文青嘅你~🤓青醬雞肉蘆筍意粉青醬味好濃郁,雞肉又唔韌,蘆筍仲好爽口~😋菠菜烤菇忌廉貓耳朵粉成個醬好creamy,貓耳朵粉好煙韌,食落香口👍🏼~蘋果批配雲呢拿雪糕香甜蘋果味,不過個批底就唔算好脆~餐廳甜品款比較較少,不過可以叫職員幫手寫生日快樂~檸檬特調、宇治抹茶配日式小丸子檸檬特調好fresh,食完重口味嘅嘢食,飲一啖勁清新🍋宇治木茶勁濃郁,如果鍾意抹茶🍵嘅就啱晒,小丸子🍡又好煙靭😎

青醬雞肉蘆筍意粉
青醬味好濃郁,雞肉又唔韌,蘆筍仲好爽口~😋

菠菜烤菇忌廉貓耳朵粉
成個醬好creamy,貓耳朵粉好煙韌,食落香口👍🏼~

蘋果批配雲呢拿雪糕

檸檬特調、宇治抹茶配日式小丸子

2024-09-10 836 瀏覽
行完維港夜影,在香港文化中心食嘢,呢間cafe 位置剛好在維港旁,食完飯又可以散下步我哋walk in ,夜晚8點幾餐廳已經好full, 被安排坐係門口一角,好獨立嘅一桌,但唔使同其他枱甘近,各有好處,最緊要快入座😁主食 海膽醬魚子醬蟹肉貓耳朵粉,酥脆魷魚圈配蛋黃醬,牛柳配墨西哥餅貓耳朵粉煙煙韌韌好彈口,炸魷魚圈都係食完上再食配埋個蛋黃醬真係啱啱好,牛柳可以再熱啲,但係配個墨西哥餅點醬汁好好味。飲品🍸洛神花玫瑰蜜柚茶,檸檬梳打乳酸,檸檬特調。內在環境有好多綠色植物,感覺遠離城市嘅繁囂,餐廳設計感覺用心,有氣氛,用餐愉快

主食

飲品🍸洛神花玫瑰蜜柚茶,檸檬梳打乳酸,檸檬特調。

海膽醬魚子醬蟹肉貓耳朵粉
酥脆魷魚圈配蛋黃醬
檸檬梳打乳酸
2024-03-28
海膽醬魚子醬蟹肉貓耳朵粉
酥脆魷魚圈配蛋黃醬
檸檬梳打乳酸
2024-09-01 1387 瀏覽
牧牛少年咖啡館之前食過太子,雅蘭,沙田,K11食物咖啡都好有質素,今次試下文化中心呢一間Weekend 都有lunch set :A. 前菜 B. 主菜C.甜品可以揀A+B , A+B+C Today choice:前菜&主菜自家製風乾蕃茄希臘發達芝士意大利青瓜沙律 配自製油醋,嫩菠菜烤菇奶油貓耳朶粉,佩里戈鴨油薯條,橙香桂花咖啡前菜&主菜&甜品法蔥吞拿魚他他迷你多士配 檸檬時蘿蛋黃醬,烤加拿大豬鞍配烤新薯,火炙粟米伴芥未籽蘋果醬朱古力心太軟 配 雲尼嗱雪糕,芒果梳打乳酸 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~青瓜沙律好fresh 加埋乾蕃茄成個starter 偏酸吞拿魚他他多士有兩件細細份,他他份量好多不過吞拿魚蓉味唔算太突岀鴨油薯條即炸勁香脆,鴨油香唔突岀不過蒜味好正Drinks 橙香桂花咖啡 咖啡面有桂花花瓣碎有桂花清香 不過橙味唔夠突岀嫩菠菜烤菇奶油貓耳朶粉好creamy 重奶油香, 貓耳朵粉本好掛汁,好濃烤加拿大豬鞍豬鞍好淋,唔嚡, 邊位脆口搭少少肥膏最good配埋蘋果醬減少油膩感甜品心太軟配雲尼拿雪糕正常發揮 無乜太大特別🤣🤣
牧牛少年咖啡館之前食過太子,雅蘭,沙田,K11
食物咖啡都好有質素,今次試下文化中心呢一間
可以揀A+B , A+B+C

Today choice:
前菜&主菜
自家製風乾蕃茄希臘發達芝士意大利青瓜

前菜&主菜&甜品
法蔥吞拿魚他他迷你多士配 檸檬時蘿蛋黃醬,

青瓜沙律好fresh 加埋乾蕃茄成個starter 偏酸
吞拿魚他他多士有兩件細細份,他他份量好多
不過吞拿魚蓉味唔算太突岀
鴨油薯條即炸勁香脆,鴨油香唔突岀不過蒜味好正

Drinks
橙香桂花咖啡 咖啡面有桂花花瓣碎
有桂花清香 不過橙味唔夠突岀

嫩菠菜烤菇奶油貓耳朶粉
好creamy 重奶油香, 貓耳朵粉本好掛汁,好濃

烤加拿大豬鞍
豬鞍好淋,唔嚡, 邊位脆口搭少少肥膏最good
配埋蘋果醬減少油膩感

甜品心太軟配雲尼拿雪糕
正常發揮 無乜太大特別🤣🤣

2024-08-27 972 瀏覽
⭐️ English Brunch Black Truffle Sausage/ Alaska Halibut/Grilled Mushroom / Scrambled Egg/Broccolini/Grilled Tomato /Granola GreekYogurt / Sourdough Toast黑松露烤豬肉腸/阿拉斯加比目魚柳/牛油炒滑蛋/澳洲西蘭花苗/Granola希臘乳酪/雜菌/蕃茄/酸種多士⭐️ Roasted Salted Sea Bass Filet w/ Creamy mashed potatoes & Pea PestoThe sea bass filet is cooked to perfection, with a crispy exterior that gives way to tender, flaky fish inside. The creamy mashed potatoes are a comforting accompaniment, providing a smooth and rich contrast to the saltiness of
⭐️ English Brunch
Yogurt / Sourdough Toast

The sea bass filet is cooked to perfection, with a crispy exterior that gives way to tender, flaky fish inside. The creamy mashed potatoes are a comforting accompaniment, providing a smooth and rich contrast to the saltiness of the sea bass.

⭐️ Octopus Risotto
The octopus, when cooked just right, tender and flavorful, adding a unique seafood twist to the creamy rice dish. The risotto itself should be perfectly cooked, with a creamy texture and a subtle hint of Parmesan cheese.

⭐️ Lobster Bun w/ fries

💰HKD 180 p.p for Lunch
2024-08-27 748 瀏覽
辛苦返工,中午肯定要同滴同事一起食好滴啦😊聽朋友介紹呢間係文化中心地鋪的“牧羊少年與他的浮萍”環境同味道都可以,所以今日就去試下呢個加拿大豬胺配新薯,有烤粟米同蘋果醬嘅搭配真係好清新,而且食咗一啲都唔會覺得肥嘟嘟⋯⋯好值得推介大家食我想講呢度嘅蛋黃醬真係幾好食,佢有好幾個蛋黃醬嘅食品,大家都可以試吓最後再嚟多杯嘢飲,呢個lunch咁就very good啦如果大家諗唔到食乜嘢都可以嚟呢度試吓幾適合你哋拍拖㗎
辛苦返工,中午肯定要同滴同事一起食好滴啦😊

最後再嚟多杯嘢飲,呢個lunch咁就very good啦

如果大家諗唔到食乜嘢都可以嚟呢度試吓幾適合你哋拍拖㗎

2024-08-26
2024-08-15 1331 瀏覽
下午想去個比較chill的地方食個午餐,所以選了依間餐廳!絕對建議要坐入面,環境舒適好多!因為已經係下午2:30後,所以餐廳除左有lunch set外仲有tea set選擇。我地叫左2份餐:1) Weekdays tea set menu:  雙重車打芝士美國牛肉三文治多士 配蒜香日曬乾茄蛋黃醬 ($108)加配飲品 比想像中好味,三文治個麵包好香脆,另外入面個牛肉有一定的厚度,好多汁同好香牛味。乾茄蛋黃醬配落去成個三文治變得冇咁漏。2) Lunch set menu: 燒烤手撕豬肉日曬乾茄貓耳朵粉 ($176) 加配前菜 - 明太子蛋黃醬玉子燒 + 甜品 - 是日蛋糕 (chess cake) + 飲品貓耳朵粉口感好味,好有咬口,燒烤手撕豬肉好淋同入味。明太子蛋黃醬玉子燒好味,但唔算特別,玉子燒較硬身,唔算好滑。3) 是日蛋糕 (芝士蛋糕)唔算特別香濃,但芝士蛋糕食落都算好滑,一般。4) 竹炭牛奶咖啡 (跟餐+$8) + 凍牛奶咖啡 (跟餐+$8)竹炭冇咩特別,係個賣相幾靚,牛奶咖啡味道唔錯。凍牛奶咖啡味道唔錯,但咖啡味唔算特別濃。總括黎講餐廳環境舒適,食物質素幾好,係一個岩坐低傾計
下午想去個比較chill的地方食個午餐,所以選了依間餐廳!
絕對建議要坐入面,環境舒適好多!

加配飲品

貓耳朵粉口感好味,好有咬口,燒烤手撕豬肉好淋同入味。
3) 是日蛋糕 (芝士蛋糕)
唔算特別香濃,但芝士蛋糕食落都算好滑,一般。
竹炭冇咩特別,係個賣相幾靚,牛奶咖啡味道唔錯。
凍牛奶咖啡味道唔錯,但咖啡味唔算特別濃。
總括黎講餐廳環境舒適,食物質素幾好,係一個岩坐低傾計/長時間chill下的好地方。
2024-07-15
2024-08-05 1682 瀏覽
位於文化中心地下嘅cafe,裡面空間感好好👍🏻 燈光都好有feel,而且價錢又唔太貴‼️試咗西班牙海鮮燴飯 ($298),serve嘅時候係熱辣辣,個汁好香、有少少辣,裡面有辣肉腸、車厘茄。佢個分量係for 2個人,所以飯量同海鮮都有唔少:虎蝦好大條,啲肉都好彈牙,仲有帶子、蜆肉、青口、魷魚。不過略嫌個青口有少少乾。但呢個價錢食到呢個quality,已經好好🤩飲品叫咗dirty,雖然層次唔太分明,但飲落去都好香☕️

飲品叫咗dirty,雖然層次唔太分明,但飲落去都好香☕️
🍃牧羊少年與他的浮萍 Lemna梳士巴利道10號香港文化中心地舖裝飾環境舒服闊落, 燈光柔和, 好適合拍拖/同朋友chill下. 有啲window seat可以透過落地玻璃望到部分海旁, 都幾唔錯. 服務好好, 有禮貌. 如果可以的話盡量坐梳化位, 坐枕頭就會比較攰.𓌉◯𓇋 莎樂美腸薄餅 $178薄薄嘅餅底, 加上拉絲芝士, 味道啱啱好.𓌉◯𓇋 煙風乾豬腩蛋黃奶油扁意粉 $148醬汁唔會好厚好膩, 食多幾啖都唔會滯. 略嫌蛋黃味唔夠, 整體都好好味. 𓌉◯𓇋 燒烤手撕豬肉日曬乾茄貓耳朵粉 $158值得一嚐, 濃厚醬汁撈滿每粒貓耳朵粉, 加上一絲絲嘅豬肉, 口感非常之好. 唔好睇佢細細碟, 原來個量都好足夠.𓌉◯𓇋 純素松露醬薯條 $78熱辣辣嘅薯條有驚喜, 本身有少少黑椒嘅香, 點快埋黑松露醬更昇華, 啱晒一班朋友傾偈食.𓌉◯𓇋 白桃烏龍茶 $32問咗staff原來所有茶都無糖, 可以飲到最原本嘅茶香味. 淡淡嘅白桃香, 茶包烏龍茶又解渴又解膩.approx. $320/ppl食物🤰 ♥ ♥ ♥ ♥ ♡環境🤰 ♥ ♥ ♥ ♥ ♡性價比🤰 ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
🍃牧羊少年與他的浮萍 Lemna
梳士巴利道10號香港文化中心地舖

𓌉◯𓇋 莎樂美腸薄餅 $178
薄薄嘅餅底, 加上拉絲芝士, 味道啱啱好.

𓌉◯𓇋 煙風乾豬腩蛋黃奶油扁意粉 $148

煙風乾豬腩蛋黃奶油扁意粉
燒烤手撕豬肉日曬乾茄貓耳朵粉
純素松露醬薯條
2024-07-27 1887 瀏覽
一直都係牧羊少年嘅食客,試過佢唔同嘅餐廳分店,今日就嚟到位於尖沙咀海旁嘅牧羊少年與他的浮萍☘️.餐廳高級格調嘅裝潢,餐桌同餐桌之間舒適嘅距離,微微燈光下用餐,更加能夠細意品嚐食物嘅美味🍝✨.Food Ordered:明太子康堤芝士蟹肉墨西哥夾餅 ($148)燒烤手撕豬肉日曬乾茄貓耳朵粉 ($158)慢燒煙燻保濕三黃雞配燒新薯及西蘭花苗 ($248)芒果梳打乳酸 ($38).Kuku食評:大推慢燒三黃雞同手撕豬肉乾茄貓耳朵粉😭😭🧡 三黃雞燒得超嫩,雞肉有煙燻完獨有嘅香味,經過慢燒嘅過程令雞肉好香滑🤤 另外貓耳朵粉都好有驚喜~ 乾蕃茄嘅醬汁配上手撕豬肉好開胃,一定會再encore!

Food Ordered:
明太子康堤芝士蟹肉墨西哥夾餅 ($148)

燒烤手撕豬肉日曬乾茄貓耳朵粉 ($158)

慢燒煙燻保濕三黃雞配燒新薯及西蘭花苗 ($248)

芒果梳打乳酸 ($38)

Kuku食評:
2024-07-23 1924 瀏覽
维多利亚港边的绝世西餐!🇭🇰谁说美景和美食不能共存?这家位于维多利亚港边的这家西餐厅,不仅可以一览维多利亚港的绝美风景,还有着超高质的西式料理~🍗慢烧烟熏三黄鸡 鸡的味道特别鲜嫩,烟熏的味道非常足,吃起来真的超满足,而且料汁也非常juicy,强烈推荐这道菜!🐟酥炸鱿鱼圈 这可不是那种半成品哦,现炸现做,味道特别好,配上柠檬汁和蛋黄酱,吃起来真的非常可口,脆脆的,很上头哈哈哈~🐔酥炸单骨鸡翼 鸡翼非常香,胡椒味十足,更重要的是,炸的火候刚刚好,吃起来一整个大满足! 来维港的朋友记得一定要来看一看哦,绝对超级惊喜~
维多利亚港边的绝世西餐!🇭🇰

🍗慢烧烟熏三黄鸡

🐟酥炸鱿鱼圈

🐔酥炸单骨鸡翼

来维港的朋友记得一定要来看一看哦,绝对超级惊喜~
2024-07-23 1446 瀏覽
Soup色澤鮮艷,香氣撲鼻,濃郁的番茄味道讓人一試成主顧。湯底滑順,奶油的加入使味道更加圓潤,並且增添了層次感。點綴的香草增添了清新感,完美開胃。Cappuccino香氣四溢,口感順滑,奶泡綿密,帶有恰到好處的咖啡濃郁感。上面的拉花設計精美烤鴨腿配藜麥烤鴨腿外皮酥脆,肉質鮮嫩,搭配香料的香氣,口感極佳。底下的藜麥沙律清新可口,為整道菜增添了健康感與層次感,讓人感受到豐富的口味組合蕃茄大蝦意大利麵蕃茄大蝦意大利麵色香味俱全,蝦仁鮮甜,意大利麵煮得剛好,搭配濃郁的蕃茄醬汁,讓人食欲大開。配菜的羅勒葉增添了清香,令人回味無窮。心太軟配香草冰淇淋流心巧克力味濃郁,搭配香滑的香草冰淇淋,口感絕佳。熱冷的對比使這道甜品更加出色,完美結束了整頓晚餐。牧羊少年已經營業多年,呢間尖沙咀店成功令到整個餐牌更上一層樓,有機會都係會過嚟食,非常之值得

Soup

Cappuccino

烤鴨腿配藜麥

蕃茄大蝦意大利麵

心太軟配香草冰淇淋

2024-07-20 1383 瀏覽
睇完多啦A夢無人機,迫左成四十分鐘先行到文化中心⋯⋯呢度以前係muse cafe⋯⋯冇氣再行,就入去試吓,先知係牧羊少年餐廳。餐牌選擇唔算多,叫左莎樂美腸pizza、煙腩肉忌廉濶麵,兩個食材少而且質素一般,味道都係好鹹,以前幫襯過銅鑼灣店,呢間真係一般。服務唔錯,呢點值得讚。冇飲野,埋單都要360,証明文化中心鋪租好貴。
服務唔錯,呢點值得讚。
冇飲野,埋單都要360,証明文化中心鋪租好貴。