招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$17,500-$20,000
月薪
更多筍工 (5)
2023-11-24 95 瀏覽
有一段時間冇去尖沙咀食好西,最近姐姐又想去牡羊少年吃晚餐,我們就約去啦!餐廳環境又大又寬敞,有好多綠色植物裝飾,感覺好舒服呀。食物種類多元化,座位亦夠多,一大班朋友一齊去都冇問題。 澳洲西蘭花苗 $88 日日出街食飯,好少吃菜。這碟澳洲西蘭花苗爽脆新鮮,唔錯。 嫩菠菜烤菇奶油忌廉貓耳朵$138 貓耳朵又可愛又彈牙,忌廉醬好惹味,好有菇香。 無花果合桃焗流心撻 $98 最後當然要吃甜品,流心撻真的流心,好正。
餐廳環境又大又寬敞,有好多綠色植物裝飾,感覺好舒服呀。

食物種類多元化,座位亦夠多,一大班朋友一齊去都冇問題。

澳洲西蘭花苗 $88

日日出街食飯,好少吃菜。這碟澳洲西蘭花苗爽脆新鮮,唔錯。

嫩菠菜烤菇奶油忌廉貓耳朵$138

貓耳朵又可愛又彈牙,忌廉醬好惹味,好有菇香。

無花果合桃焗流心撻 $98

最後當然要吃甜品,流心撻真的流心,好正。
2023-11-23
相信大家對於牡羊少年集團並不陌生(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),我基乎每間分店都有去過🤭,全部質素都好滿意呀~ 最近又想去吃晚餐,所以便找朋友一齊去囉😍!! 餐廳依然好高人氣,店內有好多客人。餐單好像沒有太大轉變,我就叫之前吃過的就好了~ ☆ 火炙牛油粟米🌽$88 牛油粟米香氣撲鼻,加上芝士,更加惹味。 ☆ 煎北海道帶子奶油南瓜意大利飯🎃$168 這個奶油南瓜意大利飯超好吃呀!!! 醬汁香甜濃稠,緊緊包着每粒米飯,好好吃~ ☆ 烤蘋果批🍎$98 熱辣辣的蘋果批,加上雲尼拿雪糕,一熱一凍,香甜可口。 ☆ 無花果合桃焗流心撻🧀$98 芝士流心撻相對較膩,二人分享比較好。

最近又想去吃晚餐,所以便找朋友一齊去囉😍!!

☆ 火炙牛油粟米🌽$88

牛油粟米香氣撲鼻,加上芝士,更加惹味。

☆ 煎北海道帶子奶油南瓜意大利飯🎃$168

☆ 烤蘋果批🍎$98

熱辣辣的蘋果批,加上雲尼拿雪糕,一熱一凍,香甜可口。

☆ 無花果合桃焗流心撻🧀$98

芝士流心撻相對較膩,二人分享比較好。
2023-11-23
2023-11-23 83 瀏覽
呢一晚黎到尖沙咀文化中心牧羊少年與他的浮萍~餐廳比想像中要大同舒適,裝修走簡約工業風,空間感非常大。 嫩波菜烤菇奶油忌廉貓耳朵粉~貓耳朵粉軟硬剛好有咬口,忌廉味濃,配菠菜同菇再適合不過,小朋友都可吃。 黑啤美國慢煮牛肩肉 配暖墨西哥餅~這道小食頗令人驚喜,首先以小食來說份量非常充足,牛肩肉經過慢煮後肉質軟綿綿而味道濃郁,以墨西哥餅配牛肩肉十分可口。 烤義式時令海鮮拼盤~非常豐富既海鮮拼盤,份量頗大,除了最搶眼虎蝦以及扇貝,還有蜆,魷魚,比目魚柳。海鮮以義式調味料烤煮,煮出了除了食物本身鮮味既酸辣義式風情。配搭烤薯及拉差醬最適合不過。 無花果合桃焗流心芝士撻~賣相擺盤非常漂亮可人,芝士撻滑溜可口,撻皮香脆,口感豐富。
呢一晚黎到尖沙咀文化中心牧羊少年與他的浮萍~
餐廳比想像中要大同舒適,裝修走簡約工業風,空間感非常大。

嫩波菜烤菇奶油忌廉貓耳朵粉~

黑啤美國慢煮牛肩肉 配暖墨西哥餅~

烤義式時令海鮮拼盤~

無花果合桃焗流心芝士撻~

賣相擺盤非常漂亮可人,芝士撻滑溜可口,撻皮香脆,口感豐富。

2023-11-22 71 瀏覽
尖沙咀鬧市中嘅cafe😍墨西哥夾餅裡面有鮮美嘅蟹肉同明太子康提芝士 夾餅煎得酥脆香口 每一口都帶出豐富嘅海鮮味道同奶香 真係令人回味無窮🤩酥脆魷魚圈配辣根時蘿蛋黃醬 好出色嘅小食 魷魚圈炸得金黃酥脆 搭配上辣根時蘿蛋黃醬 辣味同蛋黃醬嘅滋味完美融合 一啖下去 鹹香同辣味爆發 令人嘴齒留香😋避風塘炸單骨雞翼 係一款經典嘅港式炸雞翼 雞翼炸得外脆內嫩 避風塘調味帶出濃濃嘅蒜香味👍🏻海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 係一款豪華嘅菜式 貓耳朵粉煮得爽滑彈牙 配上鮮美嘅蟹肉同海膽黑魚子醬 味道鮮甜濃郁 每一口都帶來奢華嘅享受😍無花果合桃焗流心芝士撻配焦糖脆脆 係一個絕對不能錯過嘅甜品 焗製嘅芝士撻外脆內軟 切開後流出濃郁嘅芝士內餡 配上香甜嘅無花果同合桃 再加上焦糖脆脆嘅點綴 口感豐富多層次 每一口都帶來甜蜜嘅享受☺️飲品方面特別推薦開心果椰子水 呢個係一杯清爽嘅飲品 凍椰子水入面加入開心果 飲落去幾涼爽 開心果嘅香氣同椰子水嘅甜味完美結合 一飲而盡🥳📍牧羊少年與他的浮萍 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地舖
尖沙咀鬧市中嘅cafe😍

📍牧羊少年與他的浮萍 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地舖
2023-11-22 89 瀏覽
好多年前已經有食牧羊少年,個時係太子分店食,主打係平易近人價格,性價比高。今晚經過居然發現佢ge高配版!即刻trytry!餐廳裝修好令,完全係打卡able!空間好大、有卡位sofa位適合一班姊妹約埋聚會!望望餐牌,果然d菜式都有別平時牧羊少年!但全部都好吸引,當然價錢也相應加左⋯不過飲品方面反而較為ok!average $30已經有杯咖啡!佩里戈鴨油薯條($78)都頗大份,一如以往薯條係好味但食唔出鴨油海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉($188)撈好之後都幾好味,但要快食,因為一凍左就有d腥了烤加拿大豬胺配烤新薯及火炙粟米伴芥末籽蘋果醬($238)豬胺好厚,擺盤好令!可惜有d咸⋯好彩有蘋果醬中和!凍洛神花玫瑰蜜柚茶($48)正常冇咩特別餐廳好坐又冇限時,係一個gathering好地方!食物就不過不失啦
好多年前已經有食牧羊少年,
個時係太子分店食,
主打係平易近人價格,
性價比高。

今晚經過居然發現佢ge高配版!
即刻trytry!

餐廳裝修好令,
完全係打卡able!
空間好大、有卡位sofa位
適合一班姊妹約埋聚會!

望望餐牌,
果然d菜式都有別平時牧羊少年!
但全部都好吸引,
當然價錢也相應加左⋯

不過飲品方面反而較為ok!
average $30已經有杯咖啡!

佩里戈鴨油薯條($78)
都頗大份,
一如以往薯條係好味
但食唔出鴨油

海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉($188)
撈好之後都幾好味,
但要快食,
因為一凍左就有d腥了

烤加拿大豬胺配烤新薯及火炙粟米伴芥末籽蘋果醬($238)
豬胺好厚,擺盤好令!
可惜有d咸⋯
好彩有蘋果醬中和!

凍洛神花玫瑰蜜柚茶($48)
正常冇咩特別

餐廳好坐又冇限時,
係一個gathering好地方!
食物就不過不失啦
2023-11-20 91 瀏覽
今晚又係同朋友聚舊,正苦惱緊去邊食飯既時間,朋友前兩日就提議黎依間有表演睇既牧羊少年。環境好有情調,裝修得好靚,柔和燈光和音樂,傾計好地方,食物都滿意,係唔錯嘅體驗。海膽麥魚子醬蟹肉貓耳朵粉鐘意食貓耳朵粉,似貝殼粉,彈牙好有口感。每一口粉都掛上橙黃色嘅海膽汁,非常濃郁的海膽味,好creamy。海膽好鮮甜。另外黑松露也是賣點,黑松露氣味撲鼻未食已令人心醉。再加上份量不少的蟹肉,每啖都品嚐到不同層次的海鮮的鮮味,非常滿足。黑啤慢煮美國牛肩肉配暖墨西哥餅慢煮牛肩肉,肉質厚實,有嚼勁但口感滑嫩,牛味濃郁。而薯仔配合牛肉醬汁,相當美味😋

海膽麥魚子醬蟹肉貓耳朵粉

黑啤慢煮美國牛肩肉配暖墨西哥餅

2023-11-19 99 瀏覽
午餐都要食好啲系列💛最近開始秋意起,行出街好寫意,更令人想搵個悠閑地方食餐好嘅哈哈牧羊少年嘅尖沙咀舖比起其餘舖都闊落,加上係文化中心環境更清靜又自成一角,好啱聚會傾下計,平日亦冇限時👍🏻Lunch set前菜嘅蝦杯值得試,酸甜酸甜幾開胃,蝦仔都好新鮮👊🏻咖啡偏Nutty唔錯素版All day brunch冇肉一樣食得飽,各樣菜乾淨新鮮,菌類煮得入味,配搭得幾好,兩塊toast烘得剛好且酸味好正!其他Pasta類朋友都話幾正呀
午餐都要食好啲系列💛
咖啡偏Nutty唔錯
其他Pasta類朋友都話幾正呀
2023-11-16 2872 瀏覽
同朋友喺呢間餐廳開張冇耐已經bookmark咗黎試,網上睇到呢度裝潢充滿文青風,啱哂同啲偽文青frd黎影下相📸店員有時不時過黎加水,餐廳用QR code落單,好方便又冇咁易漏單。🍅紅菜頭辣根漬三文魚布袋芝士配小蕃茄及青提沙律整體係一款高蛋白質嘅沙律。比較特別的紅菜頭辣根漬三文魚配上新鮮的青提同番茄嘅多汁口感,Burrata芝士奶味香濃。層次豐富嘅組合,口感同味道十分鮮明。🦐西班牙辣椒蒜油蝦經典嘅西班牙菜式小食,蝦肉口感非常爽彈多汁,蒜油嘅香氣不斷瀰滲透在蝦汁當中,香濃惹味。真係令人大啖大啖咁keep 住食,如果配埋麵包就更加滿足啦!🐋馬來西亞參巴醬燒澳洲魔鬼魚翼三巴醬食得多,不過今次配魔鬼魚又食過未?我就第一次食魔鬼魚,佢嘅口感都幾結實,肉質鮮而嫩。香辣帶甜嘅三巴醬調配得宜,微炒香後更有種獨特嘅風味。呢款菜式係今晚最推介👍👍👍幾有驚喜🐥慢燒威士忌保濕三黃雞配燒新薯及西蘭花苗三黃雞食過幾次,第一次食到用威士忌烈酒保濕而且外層經燒過的處理方式,估唔到內裡肉質仲保持滑嫩,威士忌酒香穿透雞肉,啖啖隱約食到酒既香醇。如果可以配上醬料或dressing,可謂畫龍點睛之用👍👍✅️餐廳位於文化中心地下,

🍅紅菜頭辣根漬三文魚布袋芝士配小蕃茄及青提沙律

🦐西班牙辣椒蒜油蝦

🐋馬來西亞參巴醬燒澳洲魔鬼魚翼
呢款菜式係今晚最推介👍👍👍幾有驚喜

🐥慢燒威士忌保濕三黃雞配燒新薯及西蘭花苗

✅️餐廳位於文化中心地下,相對以西式cafe價位稍微高點點,不過內裡裝潢別緻,啱同友人或情侶去碰碰杯,享受chill weekend 🥂

2023-11-13
  • 西班牙辣椒蒜油大蝦
  • 慢燒威士忌保濕三黃雞
2023-11-16 61 瀏覽
牧羊少年與他的浮萍,充滿文青氣息嘅名,又帶有一絲機車😂😂😂 裝修唔錯,服務態度幾好,仲有QR code落單添,真係好方便喔☺️Burrata cheese salad with grapes and tomato佢係一個非常清新嘅沙律。佢嘅口感非常柔軟,入口即化。你會感受到新鮮的葡萄同番茄嘅多汁口感,同時伴隨住Burrata芝士嘅奶香味。呢個組合非常和諧,令人愉悅。佢嘅口感同味道絕對會令你嘅味蕾大開眼界!西班牙蒜油蝦佢係一款非常經典嘅西班牙菜式。佢嘅口感非常鮮甜多汁,蝦肉嘅質感鮮嫩彈牙。蒜油嘅香氣瀰漫出來,令整個菜式更加香濃。你可以細細品味蝦肉嘅鮮甜同埋蒜油嘅香氣,絕對令人回味無窮。三巴醬燒魔鬼魚呢款菜式係一個非常有風味嘅選擇。佢嘅口感非常多層次,🐟🐟魔鬼魚嘅肉質鮮嫩,入口即化。三巴醬嘅香辣味道與魚肉交融,帶出一種獨特嘅風味。你可以感受到魚肉嘅鮮美同埋辣椒嘅刺激,絕對係一款讓人驚喜嘅菜式。威士忌保濕三黃雞呢個菜式絕對係一個別出心裁嘅選擇。三黃雞肉質細嫩,威士忌嘅香氣穿透雞肉,令味道更加豐富。你可以感受到雞肉嘅滋味同埋威士忌嘅獨特風味,而且佢仲有保濕功效,真係一舉兩得!嘢食質素合格,啱晒鍾
牧羊少年與他的浮萍,充滿文青氣息嘅名,又帶有一絲機車😂😂😂

西班牙蒜油蝦

三巴醬燒魔鬼魚

威士忌保濕三黃雞

嘢食質素合格,啱晒鍾意影相嘅人嚟🤝🤝
2023-11-14 67 瀏覽
充滿驚喜的魔鬼魚鰭大家食過未呢?今次同friend行去海旁,好randomly咁入左去牧羊少年浮萍,然後因為大家都想叫輕食所以就黎左呢度啦。個魚鰭一黎到仲係出煙,魚肉好嫩滑,加上好香而不太辣的馬來西亞參巴醬,成件事好有match! 你真係完全想像唔到究竟點解可以整到咁好食至於杯lemonade 同Lemon yogurt, 我個人比較鍾意後者因為佢冇咁酸。嚮呢度叫嘢飲千祈唔好以走冰,如果唔係真係會太濃味。但overall係可以接受的,坐得舒服。
充滿驚喜的魔鬼魚鰭大家食過未呢?

馬來西亞森巴醬燒魔鬼魚鰭
馬來西亞森巴醬燒魔鬼魚鰭
2023-11-12 110 瀏覽
最近一年一度大學畢業日又黎 我都唔例外去左幫親戚慶祝😗 影完一日相 梗係想係附近搵反啲正餐廳 好好慶祝一下!呢間餐廳就係尖東 文化博物館 而且環境好chill 🔖 Beetroot Cured Salmon w/ Horseradish Cream & Burrata Cheese Served w/ Tomato & Grape Salad HKD148佢係無菜底嘅沙律 只有煙燻三文魚、提子、車厘茄 布袋芝士 真係一直都無得輸🥹 好鍾意食有布袋芝士嘅沙律 太夾味了!🔖 Slow-cooked U.S.A Beef Flat Iron w/ Dark Beer & Warm Tortilla HKD178呢個菜係我覺得最特別 平時食得多紅酒煮牛 原來用啤酒去煮 都係好濃同超香 同個牛肩肉好夾 而且個牛肩肉好厚肉 好軟淋 醬汁仲可以 配塊餅一齊食 好正!🔖 Local clams with sake kombu soup HKD148呢個蜆都好驚艷我😳 佢個湯底我基本上係飲埋 昆布湯底好清甜 佢仲用左少少辣椒調味 成個口感好豐富 而家蜆肉都係大大粒 唔會覺得好似食左又無食咁🔖 Vega

🔖 Vegan Truffle Fries HKD78
黑松露薯條呢啲小食 真係好見仁見智🤣 我就OK嘅 但如果薯條都有埋黑松露會更正 如果唔食黑松露嘅朋友仔都唔緊要架 只要唔掂個醬 其實淨食薯條都OK

🔖 Salami pizza HKD178
沙樂美腸嘅Pizza都唔錯喎 Pizza底係薄底 配料有唔少嘅沙樂美腸、黑橄欖同芝士 但芝士嘅拉絲 效果唔係好明顯

🔖 Linguine Carbonara w/ Pancetta HKD148
呢個意粉唔好睇佢細細碟 6個人食 都分到 意粉軟硬度控制得好好 而且掛汁力好強 每一啖都食得好濃嘅卡邦尼汁 好Creamy 好幸福😍

🔖 Roasted Australian Devil Stingray w/ Malaysian Sambal Sauce HKD198
第一次食魔鬼魚😂 都係親戚介紹食嘅一個菜 佢呢個魚 全部都係軟骨 但魚肉比起平時食嘅大魚軟腍好多好多 佢有啲綿綿的咁 意外地覺得都OK

🔖 Grilled Australian M4 Angus Striploin Steak w/ Roasted Vegetable & Gravy HKD328
呢個牛都係不得了 M4牛唔洗講 真係油脂分布好好 一大啖肉 牛味都算濃 但唯一失望係 佢配菜好少 得少量薯菜、同蔬菜 擺盤唔算好豐富

🔖 Double Chocolate (Cold)HKD48
其實總共嗌左6杯唔同野飲 但我只係想特別講呢杯 因為佢個double choco我覺得唔只double choco😂 濃到好似 飲緊好重嘅朱古力Milkshake 完全唔係水形態 係好潔身!吸筒都要用力吸先飲到😍 係我飲過最濃嘅朱古力!
呢間牧羊少年嘅餐廳,一直都好想嚟呢度食,知道佢係開喺文化中心度,入邊嘅裝修符合呢度嘅氣派,有種好relax嘅感覺首先我哋一人叫咗一杯嘢飲,我叫嘅係Matcha latte 茶味濃得來唔會好苦,加埋牛奶中和到嗰陣苦澀味好好飲另外一杯係 羽衣甘藍蘋果同蜂蜜加埋嘅冷壓水果汁因為有蜂蜜嘅關係,所以味道甜甜地飲落好Fresh好健康食物方面,第一個係紅菜頭煙三文魚芝士沙律塊煙三文魚係加咗紅菜頭嘅味道,所以紅紅地色撈埋意大利水牛芝士同埋唔同顏色嘅蕃茄仔好好食仲有炸魷魚圈作為開胃小食真係份量十足,而且新鮮炸起,好脆好新鮮覺得油膩嘅話就可以落檸檬汁或者點沙律醬非常之好食主食方面,我哋就嗌咗個慢煮12小時牛肋骨(2人用)嚟嘅時候真係原條牛肋骨上,而且已經幫我哋分好晒份量,亦都真係好多兩個人分享啱啱好,可惜嘅係肥肉有少少多,食到有少少漏,但整體都值得一試

首先我哋一人叫咗一杯嘢飲,我叫嘅係Matcha latte
茶味濃得來唔會好苦,加埋牛奶中和到嗰陣苦澀味好好飲

另外一杯係 羽衣甘藍蘋果同蜂蜜加埋嘅冷壓水果汁
因為有蜂蜜嘅關係,所以味道甜甜地飲落好Fresh好健康

食物方面,第一個係紅菜頭煙三文魚芝士沙律

仲有炸魷魚圈

主食方面,我哋就嗌咗個慢煮12小時牛肋骨(2人用)

2023-10-12
牧羊少年食過好多次👍🏻一直都keep到水準同性價比高原來新分店開咗喺尖沙咀😍仲要開埋酒吧餐廳分咗西餐同酒吧2個area,環境好舒服好闊落非常推薦同朋友或者另一半嚟chill chill,間中仲會有love band㗎係一個嘆住酒傾計嘅好地方~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~💁🏽‍♀️Shallow $108主要係Gin、柚子、葡萄柚嘅味道為主酸酸甜甜嘅味道好清新,仲有陣陣蜜糖香氣Gin本身獨特嘅味道唔會話好搶😆唔識飲酒嘅人應該都唔會覺得「Kang 」💁🏽‍♀️Prom Dress $118蜜桃烏龍vodka、Apricot Brandy、柑橘因為本食木鐘意蜜桃烏龍茶嘅關係😂一見到就叫咗呢杯呢杯飲落酒嘅味道相對會重少少🍑桃味好出☺️甜甜哋好有少女嘅感覺面頭係一層士多啤梨泡沫仲有啲士多啤梨脆脆😋好似飲緊奶蓋烏龍茶咁👍🏻推薦💁🏽‍♀️明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 $148唔好望落個夾餅細細🌮入面都幾多料比啲芝士碎淹沒曬😆入面好多明太子蟹肉本身淡味啲,配埋辣辣地嘅明太子好夾💁🏽‍♀️純素松露醬薯條 $78見到「純素」兩個字心理上都覺健康啲即叫即炸熱辣辣,份量比我想像中都多本身薯條

牧羊少年食過好多次👍🏻一直都keep到水準同性價比高
原來新分店開咗喺尖沙咀😍仲要開埋酒吧
餐廳分咗西餐同酒吧2個area,環境好舒服好闊落
係一個嘆住酒傾計嘅好地方
~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~

💁🏽‍♀️Shallow $108
主要係Gin、柚子、葡萄柚嘅味道為主
酸酸甜甜嘅味道好清新,仲有陣陣蜜糖香氣

💁🏽‍♀️Prom Dress $118
蜜桃烏龍vodka、Apricot Brandy、柑橘
因為本食木鐘意蜜桃烏龍茶嘅關係😂一見到就叫咗呢杯
呢杯飲落酒嘅味道相對會重少少
🍑桃味好出☺️甜甜哋好有少女嘅感覺
面頭係一層士多啤梨泡沫仲有啲士多啤梨脆脆
😋好似飲緊奶蓋烏龍茶咁👍🏻推薦

💁🏽‍♀️明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 $148
唔好望落個夾餅細細🌮入面都幾多料
比啲芝士碎淹沒曬😆入面好多明太子
蟹肉本身淡味啲,配埋辣辣地嘅明太子好夾

💁🏽‍♀️純素松露醬薯條 $78
見到「純素」兩個字心理上都覺健康啲
即叫即炸熱辣辣,份量比我想像中都多
本身薯條平均沾滿咗紫菜同味粉🍟淨食脆卜卜都已經好好味
黑松醬都唔算細兜🤩食曬啲薯條都仲未點曬啲醬
  • 明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅
  • 純素松露醬薯條
2023-11-08 70 瀏覽
牧羊少年咖啡館食評最近我有幸造訪了牧羊少年咖啡館,並對他們的菜餚留下了深刻的印象。這家咖啡館提供了一個獨特的用餐體驗,其中包括墨西哥夾餅、法國鵪鶉髀、大蝦扁意粉和烤加拿大豬鞍。首先,墨西哥夾餅是牧羊少年咖啡館的招牌菜之一。這道夾餅使用新鮮的墨西哥玉米餅皮包裹著豐富的內餡。內餡包括香煎牛肉、辣椒、洋蔥、蕃茄和奶酪,組合出一種令人垂涎欲滴的口感。每一口都散發著濃郁的墨西哥風味,令人難以忘懷。其次,法國鵪鶉髀是一道精緻的菜餚,展現了牧羊少年咖啡館對細節的關注。鵪鶉髀肉質鮮嫩多汁,搭配法式香料和醬汁,帶來一種令人愉悅的味道。這道菜的陪襯食材包括烤蘆筍和薯蓉,完美地平衡了口感和風味。另一個令人驚艷的菜餚是大蝦扁意粉。這道菜以新鮮的大蝦為亮點,搭配蒜香蕃茄醬和扁意粉,營造出一種簡約而美味的組合。大蝦肉質鮮美,與蕃茄醬的酸甜風味相得益彰。意粉的質地細緻,完美地吸附了醬汁的風味,令人回味無窮。最後,烤加拿大豬鞍是一道令人垂涎的主菜。豬鞍肉質豐潤多汁,經過烤製後散發著迷人的香氣。它搭配了香草調味,並伴隨著烤蔬菜和薯條,提供了一種豐富而滿足的用餐體驗。每一口都充滿了豬肉的鮮美和烤製的風味,絕對是一道令人難
牧羊少年咖啡館食評

最後,烤加拿大豬鞍是一道令人垂涎的主菜。豬鞍肉質豐潤多汁,經過烤製後散發著迷人的香氣。它搭配了香草調味,並伴隨著烤蔬菜和薯條,提供了一種豐富而滿足的用餐體驗。每一口都充滿了豬肉的鮮美和烤製的風味,絕對是一道令人難以抗拒的美食。

總的來說,牧羊少年咖啡館提供了一個令人愉悅的用餐體驗,他們的菜餚結合了不同的國際風味,呈現出精美而獨特的口味。無論您喜歡墨西哥、法國還是加拿大菜餚,這裡都能滿足您的味蕾。我強烈推薦您造訪牧羊少年咖啡館,品味他們出色的菜餚和獨特的用餐體驗。
2023-11-01
2023-11-04 100 瀏覽
今日係Halloween🎃,放左工同老公去尖沙咀文化中心地下Lemna of the alchemist 「牧羊少年與他的浮萍」食dinner,諗住食完嘢再沿住海濱散步感受吓。烤加拿大豬鞍配 烤 新薯 及 火炙粟米 伴 芥未籽蘋果醬豬鞍扒好厚身兩邊煎得金黃,肉質鬆軟,口感嫰滑,烤過的新薯及粟米香甜 ,伴以芥未籽蘋果醬,酸酸甜甜有果香,不會油膩。海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉貓耳朵粉外型似貓耳朵,size的骰,一匙羹就舀到四五粒,食起嚟好有嚼勁。記得我第一次食貓耳朵粉就係喺呢度,是牛面頰醬汁貓耳朵粉,真係一試難忘。今晚menu貓耳朵粉配上一個海鮮版濃汁,海膽呈橙黃色,味道鹹中帶鮮甜,質感軟軟,入口即溶;黑色魚子醬感覺矜貴,好有鮮味;加埋啖啖鮮蟹肉,呢個配搭真係完美,味道又再一次昇華,好食到難以形容。煎北海道帶子 配 奶油南瓜烤菇意大利飯呢道菜好有Halloween feel。北海道帶子又大又甜美,爽滑彈牙,兩邊煎得金黃。Risotto口感軟硬適中,烹調時間拿捏得好好,加上粒粒嘅烤菇,口感豐富,配以奶油南瓜汁,除咗顏色好金黃,味道濃味好creamy。覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅想食甜品,但係
烤加拿大豬鞍配 烤 新薯 及 火炙粟米 伴 芥未籽蘋果醬

海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉

煎北海道帶子 配 奶油南瓜烤菇意大利飯

覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅
想食甜品,但係又唔想咁heavy,於是揀咗呢個蛋白脆餅。呢款甜品好簡單,其實係將蛋白同砂糖攪拌而成。但呢度嘅出品好有心思,首先表面食到一層raspberry cream夾雜着粒粒嘅糖漬strawberry及片片蛋白脆佈滿面,內裏是一球雲呢拿雪糕,層次好豐富,酸酸甜甜好醒胃,賣相粉紅好有少女feel,打咭一流,口感輕盈唔heavy, 啱曬我地女士食。

無花果合桃焗流心芝士撻配焦糖脆脆
上枱presentation很美,撻上放上新鮮無花果,烘過的合桃及焦糖脆脆則撒滿碟上。流心芝士撻撻皮脆,芝士餡滑溜,烤焗時間拿捏得剛好,質感很討好,不會過甜。

每次嚟尖沙嘴,牧羊少年都會係我首選,佢集餐廳、酒吧、舞台及展覽區於一身,空間寛敞,座位舒適,感覺良好,又一次美好的用餐體驗👍