2024-09-18 614 瀏覽
每一次我都必定會點這個天下第一包,即係叉燒餐包,薄薄嘅外皮,熱熱的上菜,真係好好味,我極力推薦,因為中秋節,酒樓仲有月餅俾我哋食,估唔到月餅同樣出色,真係好好味嘅留心奶黃月餅,我都十分欣賞。而且仲叫咗牛肉碎白菜仔,呢個餸我都覺得好好味,而且性價比高,仲有土魷蒸肉餅同蒜蓉脆皮雞,脆皮雞外脆內軟,滑滑嘅雞肉,真係好好味。環境非常之衛生乾淨,而且服務態度非常之好,又有禮貌,又有耐心,又好體貼細心,我非常推薦大家去呢一間餐廳。交通非常之方便,喺地鐵站上蓋,附近仲有的士站同巴士站等等交通工具

2024-09-06 989 瀏覽
最喜歡呢度嘅天下第一包,即係叉燒餐包,外邊薄薄嘅皮,包住滿滿嘅叉燒包餡料,又夠熱,每一次嚟都一定會食呢個天下第一包。另外佢嘅小菜點心都好好食,特別係呢一個乳豬,一片一片切好出來,非常之鬆脆,再配上乳豬醬,實在係美味可口,口感非常豐富,仲有豉椒秋葵,都係我嘅最愛,呢度仲有個招牌白肺湯,都係好好味環境整潔,衛生乾淨,服務非常之好,又有禮貌,又細心體貼,交通非常之方便,喺地鐵站上蓋,附近仲有巴士站,小巴站,同的士站。

2024-09-02 1041 瀏覽
阿媽又話想食樓下間王子飲茶,點心質素不嬲唔錯😌👍🏻好彩唔洗等好耐就入得!蝦餃次次叫都大粒,皮薄餡靚👍🏻今次第一次叫大澳三寶陳村粉$198,推介👍🏻有蝦、帶子、魷魚、蝦乾、白飯魚仔,少少鹹香調味,天氣熱食呢個👍🏻4個人一共叫左8樣野,大滿足😋王子蝦餃王$68 瑤柱臘味蘿蔔糕$58沙嗲金錢肚$68 胡麻醬茄子$68 XO醬蒸鳳爪$48皮蛋肉片粥$58公主燒賣$48 個名好搞笑🤣阿媽已經講定下次再叫陳村粉哈哈🤣

4個人一共叫左8樣野,大滿足😋
公主燒賣$48
個名好搞笑🤣

阿媽已經講定下次再叫陳村粉哈哈🤣
2024-08-20 1028 瀏覽
Family gathering. My impression of this resto dates back to my uni days when it was still located at TST Peking Road. And it seems that my memory doesn’t serve me right (or my palate was not as refined back then 🤔). 西班牙黑毛豬叉燒 HUGE chunks of pork chopped in a haphazard manner. 蜜椒一口牛柳松露翡翠炒帶子燕麥金沙蝦球 One and only dish that was dished out right, fresh piping hot deep fried prawns with a balanced amount of salted eggs. 節瓜章魚煲豬展湯砂鍋干迫海斑鹽焗脆皮雞 meat was tender but the skin was nowhere crispy. 上湯浸莧菜王子炒飯蛋白杏仁 K

蜜椒一口牛柳

松露翡翠炒帶子

節瓜章魚煲豬展湯

砂鍋干迫海斑

上湯浸莧菜

王子炒飯

蛋白杏仁 Kitchen put salt in it in the first instance 🫠 Thankfully cousin warned us all about it. Server was incredibly apologetic and had them replaced

南瓜露

Overall, there are better Cantonese options at similar (if not lower) price points elsewhere.

2024-05-24 2293 瀏覽
🤗圓方高質中菜廳九龍站圓方商場雖然不乏食肆,但講到出名既個個都記得既王子飯店實係其中一間。我地今日幾個沒有訂座,到門口就問下可否Walk in,平時都打定輸數無位,今次竟然咁好采有位 !我地一行三人叫左幾個餸:乳鴿 🍗來到熱辣辣,應該係即炸,味道適中。三色腸粉皇🍤🥩🍖分別係由鮮蝦,牛肉,叉燒組成,岩晒想一次想食晒3隻味既朋友。王子炒飯🍚🦐勁好食,好足料,應該個人有成10隻蝦,味道係較濃味,食得出好有獲味,果然係依道既招牌菜。XO醬煎臘味蘿蔔糕🍳 🥕 10級推介! 真正做到外脆內軟,加上獨有既XO醬,來到一定會再Encore!春風得意腸🌯正常發揮,入面係沙律,我個人就唔係好鍾意食沙律所以鳯爪🐔都係正常發揮,同出邊其他酒樓食既差唔多味道。翡翠帶子餃🥟餡皮無問題,但餃皮偏厚,就未如理想。最後侍應更送左糖水俾我地食,糖水 🍮 唔係太甜,對我來講岩岩好。 侍應一直有留意住我地有無茶水,都好熱心咁不斷幫我地斟茶,同埋見到碟有骨就立即換碟,服務 🙋‍♂️ 態度真係唔錯。
🤗圓方高質中菜廳

我地一行三人叫左幾個餸:

乳鴿 🍗
來到熱辣辣,應該係即炸,味道適中。

三色腸粉皇🍤🥩🍖

王子炒飯🍚🦐

XO醬煎臘味蘿蔔糕🍳 🥕

春風得意腸🌯
正常發揮,入面係沙律,我個人就唔係好鍾意食沙律所以

鳯爪🐔
都係正常發揮,同出邊其他酒樓食既差唔多味道。

翡翠帶子餃🥟
餡皮無問題,但餃皮偏厚,就未如理想。

2024-05-02
午餐
2024-04-06 2230 瀏覽
西九文化區睇完大Bubble🫧❤️🫧💜就行返圓方食晚飯。一早Plan左想試試王子飯店,雖然無訂位,但一去到就入得。前菜話梅粉芭樂王子炒飯($168)西班牙黑毛豬咕嚕肉($178)勁like呢個,個汁煮得好好味,留意返佢既肉唔肥酥皮蛋撻仔,本身$45/3個,因我地4個人,侍應好貼心問我地係咪要點4個🤗鹽焗脆皮雞($268/半隻),好香好味3大1小食,total$855
西九文化區睇完大Bubble🫧❤️🫧💜就行返圓方食晚飯。
一早Plan左想試試王子飯店,雖然無訂位,但一去到就入得。
前菜
話梅粉芭樂

王子炒飯($168)
西班牙黑毛豬咕嚕肉($178)
勁like呢個,個汁煮得好好味,留意返佢既肉唔肥
鹽焗脆皮雞($268/半隻),好香好味

3大1小食,total$855

2024-04-04
2024-03-03 1816 瀏覽
本人沒有訂座 故到門口問可否Walk in 門口帶位職員態度極之惡劣 說如果沒有訂座 用餐時間會比訂座為短 語帶輕佻地說 如果不想有時間限制 你可以開間房 本人從來未試過有餐廳如此處理時間限制 態度十分不友善 令人十分失望氣憤
2024-01-27 1970 瀏覽
踏入王子飯店,肚子餓得咕咕叫,決定一於撲頭船嚟個點心大合奏🥢!首先,「西班牙黑毛豬叉燒」真系勁,叉燒賣相吸引,肉質彈牙得嚟又唔乾,味道正宗到彈起。跟住嚟個「萬壽果豬肚南北杏」湯,飲落去真系醇香得滯,透心涼,感覺整個人都提神醒腦☀️。講得多都唔及親自試,「蝦籽扒柚皮」真系得令得令!柚皮個潮味消失得無影無踨,同蝦籽呢對好拍檔,呢個組合真係嘆為觀止。至於「豉蒜秋葵」,完全顛覆咗我對秋葵嘅認識,蒜香味巧妙中和咗秋葵嘅黏稠,夾埋豉味,簡直係美味得嚟又健康💪。邊吃邊諗,呢個「天下第一包」同「翡翠帶子餃」,都系咁樣,咬落去得個皮薄餡美噴香,軟中帶口感,正!話時話,難忘「藥膳雞腳」,藥材味濃郁到飲口湯汁就已經覺得身體暖笠笠👌。最後嚟個「上湯浸豆苗」,豆苗鮮嫩,湯頭鮮美,完美收官。當我喺呢裡享受每一啖食物嘅時候,眼前仿佛浮現咗這家店嘅用心同埋每道菜嘅質素,真正感受到食物背後嘅故事。呢次食評,其實好想話你知,王子飯店嘅點心真系精彩非凡!👑

今日來到這家有格調嘅飲茶地方,起手必試嗲咁幾樣嘢:啱啱出爐嘅蝦餃,嚟緊吓!皮薄到可以睇到裡面嘅蝦,透明感百分百,咬落去嘅蝦又爽又甜,真係爽口到彈牙!春風得意腸粉就新奇到不得了,腸粉係傳統,但佢哋加入嘅春卷卻新鮮爆炸,取得嘅脆度同絲滑腸粉絲嘅配合真係一絕!至於芋角啊,樣子賣相得嚟,但味道就普通,喺所有小點心入面就算幾平庸。再講講個沙薑燻蹄啦,入口果時濃郁嘅沙薑香氣飄散,啖啖肉味實在,但食多咗可能會覺少少口渴,下次飲多啲茶就得喇。蜆芥燒賣又有啲唔同,個皮分明係用心煉過,但要講彈性嘅話,我希望佢可以更有嚼勁。最後,啲XO醬蒸鳳爪都算係對得住呢個名,鳳爪腍到化骨,XO醬嘅嗆辛味同香料香仲留喺口腔,真係回味無窮!評斷完呢啲,真心話呢度嘅飲茶,每一啖都值得細細品嚐,威威哋,會返嚟再試!🍜🥢🍵

2023-11-22 2404 瀏覽
老闆生日當然要好好慶祝下,佢係王子飯店訂左兩圍圍餐,今日要分享下老細的慶生美食。🌟#酸梅粉芭樂以酸梅粉調味的新鮮芭樂,口感酸甜清爽,為整餐帶來了一個清新的開場。🌟#燒乳豬王子飯店的招牌菜之一——原隻燒乳豬。乳豬全身外皮金黃酥脆,肉質嫩滑多汁。每一口都散發著濃郁的燒烤香氣,好好味。🌟#海參帶子炒西芹足料好味!海參和帶子的鮮甜與西芹的清脆相融合,口感豐富多樣,食材新鮮,食得出原汁原味。🌟#金黃蟹鉗外層炸得酥脆,內裡肉質鮮嫩,濃郁的蟹味。🌟#原盅花膠海螺湯是一道精緻的湯品,湯底濃郁滑順,花膠的口感軟嫩,海螺鮮美彈牙。🌟#糖心鮑魚配鵝掌鮑魚的肉質鮮嫩,糖心的甜味與鵝掌的鮮香完美匹配,必試。🌟#上湯菜苗菜苗鮮綠爽脆,上湯清甜,份量十足。🌟#乾燒伊麵炒得金黃香脆,配料豐富,口感香滑。🌟主角:壽包與蛋撻作為甜點。壽包外觀精美,軟糯香甜,蛋撻酥皮鬆脆,內餡滑嫩。這道甜點結束了整餐的盛宴,為我們留下了美好的印象。王子飯店菜品精湛,服務周到,十分適合慶祝特殊場合或享受美食的時刻。老細都食得好滿足。

🌟#酸梅粉芭樂

🌟#燒乳豬

🌟#海參帶子炒西芹

🌟#金黃蟹鉗
外層炸得酥脆,內裡肉質鮮嫩,濃郁的蟹味。

🌟#原盅花膠海螺湯

🌟#糖心鮑魚配鵝掌
鮑魚的肉質鮮嫩,糖心的甜味與鵝掌的鮮香完美匹配,必試。

🌟#上湯菜苗
菜苗鮮綠爽脆,上湯清甜,份量十足。

🌟#乾燒伊麵
炒得金黃香脆,配料豐富,口感香滑。

🌟主角:壽包與蛋撻作為甜點。
壽包外觀精美,軟糯香甜,蛋撻酥皮鬆脆,內餡滑嫩。

這道甜點結束了整餐的盛宴,為我們留下了美好的印象。

2023-11-03 2231 瀏覽
很耐無食這家飯店, 貪方便又有位,中午食點心,八個點心只有三個可以,辣椒油需要20蚊無問題(但你這位男士應不需這樣大聲無禮貌吧)又一次對他們失望,唔怪得午餐時間都咁多位, 燒賣已經很細粒,但最慘還有筋,排骨得幾粒都算,連墊底芋頭都冇,百幾蚊嘅燒腩仔一半黑左,旺角隨便一間普通酒家的點心都好過佢,超失望!希望老板睇到後就多多改善,不然在微信做幾多廣告及視頻都無乜用,我們只想食好西,不想三人食完都話…坑、坑、坑!
豉汁蒸排骨
脆皮燒腩仔
2023-10-13 1844 瀏覽
嘴馋 忽然想起好久没去王子饭店了 就一个人即兴 我是平日中午去的、不订位walk-in一般很难有桌! 十次里9次没有台!还好我早去、吃到1230之前已经还了桌给餐厅点了最爱的酥皮小蛋挞3个 每次来王子必吃的王牌点心 新鲜现焗 烫嘴的 非常香滑 点了虎皮尖椒 调味酱汁味道是好吃的 我嫌不够虎皮 干煸的时间看来不够长哦 没有起足够的“虎皮”点了一个手工布拉肠 简单好吃 三个点心加起来183 连加一服务费 我觉得还行吧 不算便宜 但毕竟是高级商场圆方

点了一个手工布拉肠 简单好吃

虎皮尖椒
肠粉
酥皮蛋挞
虎皮尖椒
肠粉
酥皮蛋挞
2023-07-28 2412 瀏覽
相隔三年多,家在內地的朋友相約晚飯。因為方便,王子飯店是她家的其中一個飯堂。三人晚餐慣例各人點一個菜,再加一個例湯,但敵不過侍應的嘴頭,最後還是多點了一個菜。前菜是一小碟開胃的話梅粉番石榴。例湯是燉排骨及烏雞,湯味濃郁非常有肉的鮮味,這一小窩應該足夠四五人分享。鹽焗脆皮雞附有雞雜,大概是怕食客誤會不是新鮮貨色,相信是芝麻雞類別,雞皮薄,鹹香十足,價錢說明一切,好吃的東西大多不便宜。牛尾煲甚有驚喜,牛尾炆得剛好,肉質鬆而不散還吸收了鍋中的蕃茄及紅蘿蔔等菜蔬的甜味,十分下飯。不太喜歡這柚子鱈魚球,因為外皮過厚,烹調方法也未能突出鱈魚的口感和油香。蒜子浸莧菜正常發揮,只是賣相可以改進一下。整體而言是不過不失的一餐,環境舒適又沒有時間限制,可作為備用餐廳,也借此多謝友人的宴請。
前菜是一小碟開胃的話梅粉番石榴。

鹽焗脆皮雞(半只)

紅酒會牛尾

柚子鱈魚球

蒜子浸莧菜正常發揮,只是賣相可以改進一下。
蒜子浸莧菜

2023-06-26
鹽焗脆皮雞(半只)
紅酒會牛尾
2023-05-17 2523 瀏覽
終於明白點解佢個場永遠都咁冷清,食物完全同同場嘅x苑冇得比。叫咗兩個煲仔菜,但完全係貨不對辦嘅煲仔菜,上枱冇最重要嘅咋咋聲,完全係普通煮完,搵個煲當碟咁樣上碟就當係煲仔菜。同場x苑嘅煲仔菜係熱辣辣,香噴噴,一上枱就咋咋聲,煲入面嘅餸仲會黐住煲邊,有少少燶。呢間的煲仔菜,冇香味,冇聲音,冇煲仔菜最重要嘅鑊氣,0分。食咗一個鐘,張枱有兩隻蚊飛來飛去都算,其中一個煲仔菜入面,仲有一條短嘅頭髮,好嘔心試過一次,一定唔會再有下次。食物基本技巧都做得唔好,是是但但,衛生問題亦都不能接受,分分鐘屋村酒樓嘅小菜仲做得好過佢。

2023-05-03 2193 瀏覽
同家人來過好多次,每次必點❤️黑毛豬叉燒❤️永遠都係半肥瘦,蜜味夠曬。以前天下第一包好好食,現在一般般。海皇飯好食同個💗花膠湯💗超好飲,highly reccomended!

以前天下第一包好好食,現在一般般。

• 天下第一包