2016-01-26 5577 瀏覽
早已聽聞這店員工的態度有多"好",但因有親屬要托我買來送禮,故唯有去排隊買吧。(因我家人曾於尖沙咀那間遭店員"親切"態度的對待,但我想可能只是那間鋪的問題,所以還是去了)。排了二十至三十分鐘到我時,店員問我要什麼,我知道它們有限每人只能買兩罐,所以便說要二罐大的,結果店員拿了一大一小的給我,我說你們又沒有寫明是限大還是小,為什麼我不能要二罐大的,她已立刻用不屑的口吻跟態度說"有我梗會俾妳啦,你唔要可以唔買",但我明明看見鋪內還有很多存貨。我頓時火大說"怪唔之執剩二間啦"跟着便轉身走,而令我會非寫這食評的原因是那兩位店員還不罷休說了很多說話,實際之容我並沒有細心去留意,但聽到其中一句是"妳放心啦,妳死佢(意拍珍妮曲奇)都未死呀!"。嘩!真厲害,竟然可以在其他客人面前這般咒罵他人,真是不愁沒有生意。說實在的,現在真是這樣難請人嗎?為何要用這些質素的員工來攪壞自己的招牌?我全家也決定以後都不會光顧,亦會叫身邊的人罷買,儘管只做遊客生意吧,看看什麼時候會給其他商品打倒。
2016-01-19
2016-01-25 3871 瀏覽
終於買到熊仔餅嚕!想試食好耐 咁岩有外國朋友黎就借機買黎送比佢😂本身係想去上環果間買 見有時間就去試下尖沙咀果間會唔會少人我下午大約4點左右到尖沙咀分店咦!門店冇咩人窩~即刻去買啦!點知....比人用傳說中差到爆嘅服務態度叫我去拎籌🌚大佬呀第一次黎鬼知要上上面果層拎籌咩😑一上到去打曬蛇餅一堆強國人見到都唔想排 即刻轉戰返上環分店!以後點都唔會去尖沙咀果間😡去到上環 點知冇咩人排隊5分鐘都唔洗就到我買!仲要個auntie勁友善絕對係for香港人嘅分店!鐘意牛油嘅人絕對會愛上熊仔餅!我買嘅係4種口味!真係好鬆化....我未食過咁鬆化嘅曲奇!連我外國朋友都話好正!而且一打開個盒就聞到香噴噴嘅曲奇味!咖啡味曲奇濃度適中 巧克力味好香濃!牛油味包你食完一塊又想再食XD罪惡嘅曲奇XD 我買左一大一細大嘅130蚊 細嘅70蚊記得自備膠袋!佢果到1蚊1個!我唸我之後再經過上環都絕對會再去買🙈

終於買到熊仔餅嚕!

想試食好耐

咁岩有外國朋友黎就借機買黎送比佢😂

本身係想去上環果間買

見有時間就去試下尖沙咀果間會唔會少人

我下午大約4點左右到尖沙咀分店

咦!門店冇咩人窩~

即刻去買啦!

點知....

比人用傳說中差到爆嘅服務態度叫我去拎籌🌚

大佬呀第一次黎鬼知要上上面果層拎籌咩😑

一上到去打曬蛇餅一堆強國人

見到都唔想排 即刻轉戰返上環分店!

以後點都唔會去尖沙咀果間😡

去到上環 點知冇咩人排隊

5分鐘都唔洗就到我買!

仲要個auntie勁友善

絕對係for香港人嘅分店!
鐘意牛油嘅人絕對會愛上熊仔餅!

我買嘅係4種口味!

真係好鬆化....

我未食過咁鬆化嘅曲奇!

連我外國朋友都話好正!

而且一打開個盒就聞到香噴噴嘅曲奇味!

咖啡味曲奇濃度適中

巧克力味好香濃!

牛油味包你食完一塊又想再食XD

罪惡嘅曲奇XD
我買左一大一細

大嘅130蚊 細嘅70蚊

記得自備膠袋!佢果到1蚊1個!

我唸我之後再經過上環都絕對會再去買🙈

2015-12-28 2929 瀏覽
店10am 開門受外地親友所託購買曲奇排隊排了80分鐘,可能聖誕節關係人流很多曲奇雖好味,鬆軟,牛油味重包裝有聖誕氣氛的曲奇盒但銷售態度並不專業,沒禮貌曲奇品質雖好,但服務品質
店10am 開門
受外地親友所託購買曲奇

排隊排了80分鐘,可能聖誕節關係

人流很多

曲奇雖好味,鬆軟,牛油味重

包裝有聖誕氣氛的曲奇盒

但銷售態度並不專業,沒禮貌

曲奇品質雖好,但服務品質
9:30 已經很多人去排,但為了有外籍人士想嘗試下,都去排隊,今日只是平日都要排到10:40先到我!只膠袋要多收一元,都叫通AR!!今日仲要得一種味,就是四味牛油,其他所有的都冇貨,問店員幾時有貨又唔知!仲要想買兩盒大SIZE 都唔得,你話限游客都話,香港人都限,不如唔好在香港買啦!而且一開盒係好香,但係每塊都在滴緊油,可想而之油份有幾重!完全唔值得!
只膠袋要多收一元,都叫通AR!!
而且一開盒係好香,但係每塊都在滴緊油,可想而之油份有幾重!
完全唔值得!
2015-12-03
60 分鐘 (外賣自取)
2015-11-11 3254 瀏覽
好耐之前在JENNY還未發圍得太輝煌時, 都有買她的餅, 當時實在是少有這種超重牛油香又包裝精美的本土食物, 自食又送禮實在很好. 後來因為大陸人排大隊來買, 我LUNCH去買又唔夠時間排, 放工趕落去又賣曬, 幾次都買唔到, 後來都無再嘗試買了.前兩日有朋友想買三盒送禮, 見我在附近返工就託我幫手買, 我一早就聽聞有限買, 就保險D拉多個朋友一齊去.LUNCH 時間12點去到, 人唔算多, 見到有限買-->一人兩盒, 心諗好彩拉多個朋友來, 我仲可以買一盒大咖啡味比自己食添 (打著如意算盤~)排到埋去, 見到有3個亞嬸企響度, 一個監工,  一個執貨, 一個收錢. 以下就係對答:我: 唔該我想要3盒 4 mix 同一盒大咖啡味亞嬸:今日得4 MIX同8 MIX, 牌上所有既野都冇得賣我: 咁請問幾時會有貨? 亞嬸(好寸咁話): 唔知呀, 咁你而家買唔買呀?因為我係幫朋友買, 佢幾唔好態度我都係要買啦.在我正打算比錢時, 唔知邊個亞嬸突然大叫:你今朝咪黎過囉 !!!我即時答: 我冇黎過, 我今日第一次黎咋喎!亞嬸:你黎過, 你頭先黎過!我再答: 我冇黎過!亞嬸:你有!我朋友企響

我: 唔該我想要3盒 4 mix 同一盒大咖啡味
亞嬸:今日得4 MIX同8 MIX, 牌上所有既野都冇得賣
我: 咁請問幾時會有貨?
亞嬸(好寸咁話): 唔知呀, 咁你而家買唔買呀?

因為我係幫朋友買, 佢幾唔好態度我都係要買啦.
在我正打算比錢時, 唔知邊個亞嬸突然大叫:

你今朝咪黎過囉 !!!

我即時答: 我冇黎過, 我今日第一次黎咋喎!
亞嬸:你黎過, 你頭先黎過!
我再答: 我冇黎過!
亞嬸:你有!

我朋友企響我後面, 聽到呢D低能既對答, 就幫口了(正常語氣再帶點無奈):
"今朝大家都要返工, 點黎ar咪玩啦..."

個亞嬸即時發爛: 你咁無禮貌, 我唔賣比你, 你走! (一手指出街外, 好似咩呢, 似亞媽趕個仔出家門果種)
我朋友: 咁不如睇下CCTV, 睇下我地今日有冇黎過!

個亞嬸大嗌: 睇咩呀, 唔賣, 唔賣比你, 唔好賣比佢! (最後句佢同收錢果個亞嬸講, 因為我地已經交收緊錢同餅了)
佢大聲到後面條人龍都聽到, 靜曬...

其實我都好火, 前面個大陸人企到埋去先諗買乜又呢又路攪左好耐都冇見佢地發惡, 我地好聲好氣, 埋到櫃位就買快手快腳錢都預備好, 你就咁既態度, 係咪因為講廣東話你就覺得好恰?!!!!

如果呢個亞嬸就係jenny, 我只可以話jenny你咁既態度, 唔怪得香港人要杯葛你,
如果呢個亞嬸係員工, 咁亞jenny不如你請少個當贏.
以前我以為最惡死既員工在澳牛, 今日先知澳牛輸足九條街.

就係因為我幫朋友買, 我怕佢真係唔賣比我, 所以我乜都冇講, 望都冇望, 比左211蚊(有1蚊係膠袋錢), 一手拎餅另一手拉住個朋友就走.

但係我以後都唔會再買, 亦都會叫朋友唔好去買, 唔想大家比錢乞人賣野比你, 仲要比人指住鬧.

2015-11-11
15 分鐘 (外賣自取)
同事住在附近,她說心情好,買回來開心些牙。她說罐上的熊仔常換的,提防假冒。應該是四款味道。花形咖啡曲奇,最香,最搶,一打開個罐就聞到咖啡味。咖啡味濃郁,是 expresso味嗎?口感鬆化,入口即散開。花形牛油曲奇,牛油味非常濃,應該超肥。再鬆化一點,應該是用了好多好多牛油和少少麵粉。圓形牛油曲奇和提子燕麥曲奇,沒有試,看來比較硬身,不太吸引。關於這店,同事說有很多傳聞,她買了很多年店員都認得她所以沒有怎樣。她說一般人如果想食,排隊也不一定買到。
同事住在附近,她說心情好,買回來開心些牙。
她說罐上的熊仔常換的,提防假冒。
應該是四款味道。
圓形牛油曲奇提子燕麥曲奇,沒有試,看來比較硬身,不太吸引。
題外話/補充資料: 因為是同事請食,環境和服務的分數都不能作準。
2015-08-26
2015-07-25 4068 瀏覽
真的是純粹冒名而來。有朋友教路,星期六下午五時後去就冇乜人。依足指示,果然人不多,店內只有三、四個人等候。不用兩分鐘就買到。一盒有四種味道,除了燕麥提子外,其餘三款曲奇的口感都差不多。咖啡味就好搶,一打開盒就只聞到咖啡味。正因為三款曲奇的口感很相似,加上一開盒時的咖啡味先入為主,所以如果是幾款曲奇一起吃,真的會很容易會覺得只有兩種味道。它的確很鬆軟,不像一般吃開的牛油曲奇,鬆軟程度是差不多可以不用牙齒、只用脷也可以把它弄散。喜歡與否就真的見人見智。百多元一盒覺得頗貴,如果再要排隊買的話,不用考慮了。
百多元一盒覺得頗貴,如果再要排隊買的話,不用考慮了。
2015-07-03
2 分鐘 (外賣自取)
2015-07-14 3424 瀏覽
四年多前曾試過它的8mix曲奇,想起當時第一次嘗試,一入口有股濃烈的牛油香味外更因內有果仁的關係,所以很香脆及有口感。因公司在Jenny Bakery附近,所以專誠過去買。昨日排完隊買時職員說沒貨,於是改買4mix花形曲奇一試及問她8mix何時有貨? 她說不知道(態度不是很好)。但其後見排在後面的強國男子成功買到。初時心想可能那人有預留吧。回公司試食4mix花形曲奇,有四款味道,分別有1.花形牛油曲奇-比較鬆化及牛油味濃厚2.花形咖啡曲奇-咖啡味濃郁及口感鬆化3.圓形牛油曲奇-比較硬身,牛油味小及口感一般4.提子燕麥曲奇-較硬身及冇牛油味。試了這四款味道後,有點失望,因它沒有當年的8mix使人驚喜及難忘的感覺 不知道是款式的問題?還是外間所說的不及當年?於是今早它開門不久再去,已見人龍,便先入舖問今天8mix有貨嗎(如有才排隊)?女職員說有但每人只可買一盒及如要幫你留,當然即時表示要留。便高興地去排隊,怎知排到我時,竟然說冇貨...當然即時質問她剛剛才說留貨,現在又說冇?(見到舖內仍有該款曲奇)那女職員說老闆話冇得留貨,8mix剛賣晒。跟她理論後仍堅持不賣,態度其差。但之後見隊後的強國

不知道是款式的問題?還是外間所說的不及當年?

於是今早它開門不久再去,已見人龍,便先入舖問今天8mix有貨嗎(如有才排隊)?女職員說有但每人只可買一盒及如要幫你留,當然即時表示要留。便高興地去排隊,怎知排到我時,竟然說冇貨...當然即時質問她剛剛才說留貨,現在又說冇?(見到舖內仍有該款曲奇)那女職員說老闆話冇得留貨,8mix剛賣晒。跟她理論後仍堅持不賣,態度其差。但之後見隊後的強國人仍可買到8mix曲奇。當時才知原來它們是選擇性售賣。(可能我們買得小),職員的態度差又不可一世
看它在赤柱由一間小店經營到現在,由最初香港人的支持到現在嫌棄我們不夠豪氣,覺得非常失望
決定從今起不會再買它的任何產品。相信好味的曲奇店不只一間,又何必要受此待遇,它不值得再花時間去受氣
題外話/補充資料: 職員的態度差
2015-07-09
20 分鐘 (外賣自取)
其他
2015-07-13 3439 瀏覽
還記得,那些年,珍妮熊仔曲奇乃香港人的驕傲。小妹,也曾是其超級粉絲。然而,忘了從甚麼時候開始,珍妮熊仔曲奇成為了同胞到港一遊必買的手信。港人想以正價買一盒回家品嚐,難過上青天了,怨聲四起﹗自此,小妹不曾再光顧了。是日,友人I送贈了一盒熊仔四味曲奇餅給小妹。據說。近日因自由行遊客大減,較易買到曲奇,但每人限買兩罐而矣﹗圓形熊仔曲奇罐仍十分可愛,教人愛不釋手。吃罷曲奇,可留下作儲存罐用。打開鐵蓋,一陣陣誘人的牛油香、咖啡香撲鼻而來。多年不見,其透人的魅力仍教人招架不往的﹗四𠰌曲奇餅分別有牛油花、脆牛花、咖啡花和提子燕麥,整齊有序地排放在鐵罐內。最愛的唧花牛油花,牛油味最為濃郁,質感最為鬆軟,輕輕拿著,瞬間在指尖中化掉。油膩感比當年減弱了,然,牛油香氣也不及當年強烈澎湃。吃一塊,不免有患得患失之感。是小妹嘴刁了﹗?還是,用料差了?﹗配方不同了?﹗脆牛花的麵粉比例較高,牛油較少,故吃下去的酥鬆感較牛油花為低,有些像在吃餅乾的感覺,帶點微微的脆口。喜歡咖啡香的人,應該會喜歡咖啡花的。咬下去,牛油香中,夾雜著濃郁的咖啡香氣,鬆軟度比牛油花輕微地次一級,但仍然很鬆軟香口。相比下,提子燕麥顯得較為普通
相比下,提子燕麥顯得較為普通,硬度最高,較有咬口。
2015-07-12
下午茶
2015-04-26 3601 瀏覽
之前親戚送左呢盒4種味道既曲奇俾我地,食過都覺得唔錯牛油各兩款、咖啡各兩款。講到下味道先,有花邊既牛油曲奇餅身較容易散、同諗,而圓邊既則較結實,兩款食落都好香、好重牛油味。而咖啡款式方面,花邊形狀既曲奇都係相對鬆散,圓邊相對硬。比較之下。我鐘意圓邊咖啡味多啲,因為咬落食得出有提子乾,口感較為豐富,亦夠咬口!

之前親戚送左呢盒4種味道既曲奇俾我地,食過都覺得唔錯

外賣自取
基於兒時只會接觸到新年送貨的大熱罐裝曲奇,從小對曲奇的印象就很一般。後來到有一年的生日,友人送來一罐熊仔曲奇給小妹,一試愛上,自此對曲奇這甜吃就大大改觀,這時jenny bakery赤柱店還在,小罐的份量還是現在的大罐的份量。直到現在,熊仔曲奇變成旅客的搶購對象,每人限買兩罐的店規,還有沒有笑容的店員……也許是漲價又或許是其他原因,已經很久沒有去買熊仔曲奇的衝動了。這次友人到訪,送上熊仔曲奇(4mix)$70給小妹,甫看罐邊,一罐小的已經漲價到$70大元,比起上年的$65,升幅是8%起跳……這是4mix來的。牛油花: 打開罐子是超級濃郁的牛油香。咬一口你就會知道,那種牛油的酥鬆,甫放入口中後,吞尖只是略微的腍泥一下,牛油曲奇就已經會在不覺意之間化掉了,是讓人人愛又恨的小點。咖啡花: 與牛油花一樣有相同的形狀,只是給額外添上了份咖啡的味道。咬下咖啡氣味還算濃郁,那咖啡濃香是牛奶加了咖啡的濃度,而不是expresso那種。口感方面,總覺其酥鬆程度會比牛油花輕輕低一點,但比起坊間的已經是酥鬆很多很班了。脆牛花: 因製作上有點小分別,前者的嚌花曲奇,其牛油比例相對會較高一點,脆牛花因要壓成圓圓
這是4mix來的。
牛油花: 打開罐子是超級濃郁的牛油香。
脆牛花: 因製作上有點小分別,前者的嚌花曲奇,其牛油比例相對會較高一點,脆牛花因要壓成圓圓的,麵粉比例因此會調高,牛油比例因此會較低了一點。
因此吃下酥鬆感較前牛油花和咖啡花都要低。要比起來,牛油花吃下口感是沒形的,而脆牛花入口帶些在吃餅的存在感,微微帶些脆度,其後才緩緩溶化與口齒間。
提子燕麥: 是四款中較為有硬脆度的,牛油氣相對較低(卡路里也是四者中最低的),取以代之的是提子乾經焗烘後,水份被抽乾的微微"黏"牙及燕麥碎的咬感。
吃下相對沒有這麽膩,小妹也挺愛吃的。

小結,jenny bakery的曲奇至今依然在小妹心中是無可取代的。不過以前的曲塊每塊都做得相對較細塊,令吃下其酥鬆感更款突出,但現在的好吃程度,還是不給笑臉不行。 硬要說,以前值10分,現在值9分。
2015-04-05
2015-02-21 5510 瀏覽
Thanks to my coworker for treating us for Chinese New Year.I always thought Jenny Bakery sold cookies. I think they're average cookies but for some crazy reason, there is a huge line of tourists purchasing them. To me, these are cookies not worthy lining up for.During Chinese New Year, my coworker bought a box of macademia cranberry nougat from Jenny Bakery for us that worked during the new year holidays.The nougats came in the trademark Jenny Bakery tin box.Each nougat was individually wrapped.

The nougats were not sweet at all. It tasted more fruity than anything else. There was dried cranberry and macademia nuts in it. It was also chewy in texture. I, personally, like my nougat more crunchy. It was alright. If one needed to line up for this, definitely not worth it.
2015-02-20
慶祝紀念
團年飯
2015-02-05 4303 瀏覽
自從赤柱店收左之後, 已經很少幫趁珍妮, 一來要專登到其他分店, 二來又怕要排隊…… 這兩天太座吩咐要買幾罐曲奇帶回高雄送俾朋友, 所以太清早起來專登到上環店, 8:40分到達已排左二三十人, 我也隨即跟隊排…… 好不容易捱到10:10才開店售賣, 結果只能買得兩罐, (因每人限購兩罐細). 唯有明天再來…今天順道帶同大小公子下午再來, 見條人龍不太長, 於是拿拿聲三人一齊排, 不到十五分鐘便能取籌内進, 付款後店員竟對我說: 先生, 我們其實不售于未滿十八歲人仕, 下次冇架啦! 我抬頭一望, 果然有大字貼在牆上…好明白因為被同胞大量搶購, 又或是因為出左名而供不應求… 每人限購兩罐是無可厚非的! 但不售于未滿十八歲人仕則有點那過… 又不是售賣煙酒, 為何要有年齡限制呢? 這會否涉及年齡歧視呢?珍妮曲奇在港已多年了, 由當初赤柱一間小店, 到今天街知巷聞, 很多遊客慕名而來… 相信珍妮當初的理念, 都是想將這麼美味的曲奇分享出去, 為何今天會有這樣的限制? 這真的是珍妮你的意願嗎?

2015-02-01
20 分鐘 (外賣自取)
2015-01-29 4697 瀏覽
眾所周知!<Jenny bakery 珍妮曲奇> 所賣的小熊曲奇十分受歡迎! 尤其是吸引內地及韓國...等遊客,作為送禮之選!自從上環開設分店後,每當聖誕節或新年前,必定大排長龍! 甚至有朋友試過要排上一小時,才買到曲奇! 認真巴閉!最近,我打算買盒牛軋糖給大家分享! 在中午時段,買飯順便走到 <珍妮曲奇> 買糖吧!經過永和街,難得店外不見人龍,以為滿心歡喜! 怎料竟在店內打蛇餅! 我顯得一臉無奈! 唯有放工再來!好的!下午 6:00 放工走來,買糖順便買盒曲奇請朋友食都好! 走到店子,貼上告示,所有曲奇已售罄!  怪不知連店內,一位顧客都無啦!於是,我問女店員有無牛軋糖賣呀?她回答還有,問我要多少盒?我要一盒就夠嘞! 那麼!我在星期六下午,走到尖沙咀分店,這間人氣遊客曲奇店要輪籌,我跟著遊客們排隊輪籌!就算籌上註明: 每人可買五罐曲奇,走到店內,只限每人買一大一細罐曲奇!非常巴閉!!! 即是顧客想一次過買兩罐大盒裝曲奇也不可! 更有排我前面的內地遊客問我買幾多?!似乎想用埋我的 Quota! 我聲稱幫人買!他們補充說,早上已來過一轉,下午來第二轉!
 尤其是吸引內地及韓國...等遊客,作為送禮之選!

自從上環開設分店後,每當聖誕節或新年前,必定大排長龍!
甚至有朋友試過要排上一小時,才買到曲奇! 認真巴閉!

最近,我打算買盒牛軋糖給大家分享!
 在中午時段,買飯順便走到 <珍妮曲奇> 買糖吧!

經過永和街,難得店外不見人龍,以為滿心歡喜!
怎料竟在店內打蛇餅!
我顯得一臉無奈!
唯有放工再來!

走到店子,貼上告示,所有曲奇已售罄!
怪不知連店內,一位顧客都無啦!

即是顧客想一次過買兩罐大盒裝曲奇也不可!

我聲稱幫人買!他們補充說,早上已來過一轉,下午來第二轉!
可想而知,小熊曲奇的威力!

好了!說回正題!

紅莓果仁牛軋糖 $100 (30粒)
可愛的小熊鐵盒總是討人歡心!
 打開盒子,內有 30 粒牛軋糖,排得密密麻麻!

白色的包裝糖紙,印有金色的店名及 Logo!簡單得體!

打開糖紙,奶白色的牛軋糖,夾雜大大粒的果仁及深紅色的紅莓乾,牛味香濃!質感扎實!而且,兩者帶出嚼感及減低甜膩!很是不錯!

平均 $3.33/ 粒,我覺得不算貴!如果,要我為了盒糖或曲奇,排上一小時就不值得嘞!
紅莓果仁牛軋糖
2015-01-13
外賣自取
$100 (其他)
紅莓果仁牛軋糖
2015-01-15 5420 瀏覽
Jenny Bakery is so famous for cookies that they limit two tins of cookie per customer.As well as cookies, they have cranberry nougats.珍妮曲奇 - Jenny Bakery's cranberry nougats are nice with pieces of tart cranberries in it but i found them too buttery for my palate.