2013-08-10 2583 瀏覽
一直都好想試jenny bakery 但係又一直懶得排隊..最近發現上環新舖居然唔洗點排都買到~由於自己唔多好nuts, 買左盒大4 mix就算~ 一試果然有料到, 牛油味極香, 一開罐就聞到!花形既係牛油味同咖啡味, 鬆化到你用手大力少少拎都散哂..=.=老實講$120 真係物超所值! 好過係去買X罐曲奇...
最近發現上環新舖居然唔洗點排都買到~
由於自己唔多好nuts, 買左盒大4 mix就算~

一試果然有料到, 牛油味極香, 一開罐就聞到!
老實講$120 真係物超所值! 好過係去買X罐曲奇...
4 MIX
2013-08-08
5 分鐘 (外賣自取)
4 MIX
今天,同事告訴我,她要為女女的幼稚園同學家長去 Jenny Bakery 買曲奇,她們打算送給幼稚園教師! 她還問我上環分店在哪兒?我也被她問到啞口無言!  我印象中,除了 <曲奇薈> 之外,也想不到其他曲奇店!對方把 Jenny Bakery 上環分店地址 WhatsApp  給她,她用電話遞給我看!位於上環永和街15號地舖!我經常巡視上環的街道!竟然這地舖我發現不到?! 老闆娘聽到後,叫我出開去順便買盒曲奇回來!  同時,我又幫同事問一問可否訂貨或留貨?讓另一位同學家長可明天直接揸車來取貨! 我沿永樂街轉入永和街,經過果汁店、Ola、公廁,向前望只被一個色彩繽紛賣香薰的招牌吸引視線!  原來 Jenny Bakery 正是位於香薰店隔離!Jenny Bakery 門面以白色的底色配上啡色字,毫不起眼!實在令人感覺低調!  望入去,舖位夠深!店子空空如也!好似一間清水房! 現時,Jenny Bakery 只有尖沙咀及上環兩間分店。10:00am ~ 7:00pm除了賣曲奇之外,還有賣牛軋糖及南棗合桃糕! 曲奇是自家手製出品,保證新鮮!  以鐵罐密實
她還問我上環分店在哪兒?我也被她問到啞口無言!
 我印象中,除了 <曲奇薈> 之外,也想不到其他曲奇店!

老闆娘聽到後,叫我出開去順便買盒曲奇回來!

原來 Jenny Bakery 正是位於香薰店隔離!

望入去,舖位夠深!店子空空如也!好似一間清水房!

現時,Jenny Bakery 只有尖沙咀及上環兩間分店。
10:00am ~ 7:00pm

除了賣曲奇之外,還有賣牛軋糖及南棗合桃糕!

曲奇是自家手製出品,保證新鮮!
 以鐵罐密實袋包裝夠衛生!保存期為 1 個月。

價目表:
4 mix 牛油曲奇 (小) $65 / (大) $120
8 mix 果仁曲奇 (小) $105 / (大) $165
牛軋糖 (包) $25 / 罐 $100
南棗合桃糕 (包) $25 / 罐 $100

店方規矩:「每人限買 5 盒,每人限買 1 次!」

認真唔休做!
又難怪的!深受內地遊客歡迎!他們到香港必掃的手信!就算搬到天捱海角,顧客也會找上門!
相信深長的舖位正是為排長龍而設!
4 mix 牛油曲奇 (小) $65
可愛精美的 Bear Bear 圖案鐵罐是其特色標記!

打開鐵罐,牛油香四溢!
 包括四款曲奇:Flower, Coffee, Shortbread, Raisin Oat

每款 8~ 10 塊密麻麻排列在罐內!
可愛精美的 Bear Bear 圖案鐵罐是其特色標記!
4 mix 牛油曲奇
每款 8~ 10 塊密麻麻排列在罐內!

Flower 唧花牛油曲奇:唧花的外型最為誘人!
 牛油香濃郁!真是超鬆化入口即化!
 嘩!
Flower 唧花牛油曲奇

Coffee 唧花咖啡曲奇:唧花外型的咖啡曲奇,咖啡香撲鼻而來!
 比前者唧花牛油曲奇更濃烈!同樣口感超鬆化!令人一試愛上!
Coffee 唧花咖啡曲奇

Shortbread 牛油曲奇:這款牛油曲奇甜度恰到好處!食起來幾鬆化!
 鬆化程度不及以上兩款!
Shortbread 牛油曲奇
Raisin Oat 提子燕麥曲奇:提子燕麥曲奇是鬆脆,卻並非鬆化!
 加入健康元素,充滿燕麥的曲奇咬感十足!
 纖維豐富!
Raisin Oat 提子燕麥曲奇
整體水準不錯!

既然一場來到,難得見到媽咪喜歡食的南棗合桃糕!順便買一包!她見到當然很高興!
 還讚我沒有買一罐,太多她會吃不消!

南棗合桃糕 (包) $25
一包得 7 粒,其實都幾貴!
 打開透明包裝袋,其中一粒還要爆了包裝紙!
 我立即拆來食!軟身南棗糕甜度剛好!合桃帶出些少香脆口感!
南棗合桃糕 (包)
軟身南棗糕甜度剛好!合桃帶出些少香脆口感!

2013-08-08
5 分鐘 (外賣自取)
$90 (其他)
4 mix 牛油曲奇
Coffee 唧花咖啡曲奇