2019-02-27 136 瀏覽
行過見好似幾吸引,我又鍾意海南雞,就入去試下,首先安排位已經奇怪,anyway算啦叫左個咖哩牛腩飯同埋無骨海南雞飯滿心歡喜諗住個海南雞飯可以掩蓋咗佢安排座位個問題啦點知啲雞一咬落去又鞋又韌,好難得…可以做到咁至於個咖哩牛腩飯就正常啦不會再幫襯,附近都仲有好多海南雞選擇

叫左個咖哩牛腩飯同埋無骨海南雞飯
滿心歡喜諗住個海南雞飯可以掩蓋咗佢安排座位個問題啦
點知啲雞一咬落去又鞋又韌,好難得…可以做到咁
至於個咖哩牛腩飯就正常啦

不會再幫襯,附近都仲有好多海南雞選擇

2019-02-27 141 瀏覽
北角出名多好東西,所以久不久都會去行下食下野。今次發現了這間瓊媽媽!瓊媽媽出名海南雞飯!我們當然有點啦!有得選擇有骨/無骨,仲有除左海南雞油飯,更有菜飯或白飯!我選了無骨海南雞油飯!份量很多而且雞肉十分嫩滑,配上特製醬汁,甜甜豉油的朋友點了手撕雞菜飯,覺得很好餸飯,手撕雞沾滿了酸甜醬,每每一條都可以好好食菜飯也很正宗,菜也很多呀!順帶一提,每個飯都配有南瓜湯,很好,清新而且南瓜很甜!另外我們也點了紫角和上湯浸菜。紫角是炸餃子🥟,特別的是瓊媽媽是用紫椰菜和豬肉來包的,店員說這樣不單單是為了更好看,而是會食起來更爽,更好食! 餃子有很多醬汁選擇,店員推介青木瓜汁,是酸酸的,可減少炸物的油份同時增加食慾!
海南雞飯

菜飯也很正宗,菜也很多呀!
手撕雞飯

順帶一提,每個飯都配有南瓜湯,很好,清新而且南瓜很甜!

午餐
手撕雞飯
2019-02-26 235 瀏覽
在北角吃午餐。想起之前友人推介的海南雞飯。位置方便,就在地鐵站出口附近。小店有不少客人。先落單,付款,再找位子等送餐。食物種類不多,但有齊雞,豬,魚,牛,飯可選白飯,菜飯或油飯。有湯,菜,餃子。家庭式經營的小店,氣氛親切。海南椰香咖喱龍脷柳飯龍脷柳可配芝士白汁或椰香咖喱汁。咖喱汁比平時茶餐廳那種清新,夠味卻不會太重太膩,伴飯一流。龍脷柳新鮮炸起,有油香,即使淋滿汁炸粉仍然脆。魚沒有雪藏味,乾身,不俗。菜飯通常都很腍。這個菜飯的飯剛剛好,比一般白飯濕度高少少,但沒有黏在一起,有輕輕的麻油香,啖啖吃到新鮮爽脆的菜。海南雞飯雖然有無骨海南雞飯,但我想要有骨的。可能多肉的位置都拿去起骨,分到雞翼。雞很滑,有雞味,但可惜件件都很多骨,吃到的肉實在太少,下次還是點無骨。黑醬油味道調得一流,夠濃而不過份,不會太甜。油飯很香,卻不覺油膩,份量超多。附送的例湯,用上南瓜,青蘿蔔,紅蘿蔔,粟米,豬骨等材料不斷熬,沒有味精,卻味道濃郁。店員上菜時特別介紹,雖然只叫例湯,但其實是招牌之一,緊記要小心燙。雜菇濃湯浸時蔬跟例湯一樣,但多了很多杞子和菇。娃娃菜清甜又爽,不會太腍,吸滿湯,味道不錯。炸紫玉餃子配青木瓜
小店有不少客人。先落單,付款,再找位子等送餐。
海南椰香咖喱龍脷柳飯

炸紫玉餃子
配青木瓜汁。醬汁有三個選擇,有日式芝麻醬,炸餃子配芝麻醬聽起來有點重口味,店員推介青木瓜汁,帶微酸,中和炸的油膩又開胃。即叫即炸,又脆又香口。咬開見到紫色,很特別,原來自家製的餃子用紫椰菜,添點新意。

吃得超飽,每人都不用100元。店員的態度友善,在我們看餐牌時主動介紹。美中不足,我們製造了大量塑膠垃圾。
2019-02-24
  • 油飯
  • 菜飯
2019-02-25 167 瀏覽
北角有家主打海南雞飯的小店,由三位來自海南島的同鄉姊妹主理。她們識於微時,二三十年前先後嫁來香港定居。以前為生活拼搏,各有各忙,現在兒女長大成人,決定把握機會用積蓄,跟另一位有經營餐飲經驗的好朋友合作,年前在柴灣開設外賣店,有口皆碑,價錢又便宜,吸引不少街坊捧場,平均日賣500盒海南雞飯。最近再下一城,在北角開一間提供堂食的小店。星期天的下午時分去到,並沒有人在門口等候,但之前見過有些照片是有很多人在門口排隊的,也許是以平日的午飯時段為主。但吃了一會兒的途中,突然又有很多的客人。餐廳的環境以簡約為主,有一邊供2-4人坐的,靠牆的那邊則是給1位的客人。餐牌有很多張,貼在牆壁上,簡易清晰,客人容易看到。男朋友點了一個海皇椰香咖哩牛腩飯,咖哩牛腩是茶餐廳中常見的飯類,想不到這裡可以把常見的咖哩牛腩飯弄得如此好吃!咖哩有濃厚的椰漿味,喜歡椰子的人一定會覺得很正。牛腩也是一絕,明顯跟我們平常吃的更軟稔,每一件都小小的,沾上不太辣又充滿椰香味的咖哩,十分可口。我點的是無骨海南雞菜飯,海南雞可選有骨或者無骨,我想大部分人都應該會選擇無骨吧?飯可選白飯/ 油飯或菜飯,油飯配海南雞是最適合的,但想到自己

餐牌有很多張,貼在牆壁上,簡易清晰,客人容易看到。

海皇椰香咖哩牛腩飯

我點的是無骨海南雞菜飯,海南雞可選有骨或者無骨,我想大部分人都應該會選擇無骨吧?飯可選白飯/ 油飯或菜飯,油飯配海南雞是最適合的,但想到自己很久沒有吃菜飯,而且又健康一點,選菜飯也好。職員表示招牌海南雞飯堅持用新鮮海南雞,在深圳自設雞場飼養走地雞,每日凌晨將雞劏好後,立即送來香港烹調,確保新鮮。依海南人的地道做法,把雞又浸又焗,再浸在冰水令雞皮爽滑。豉油特別加了新鮮海南島桔仔汁,帶出鮮味。
無骨海南雞飯

很想稱讚一下小店的湯,湯品是青紅蘿蔔湯,另外亦加了木瓜,喝得出來,真是完全沒有加味精,十分清甜,在喉嚨不適的時候喝,說不定還有潤喉作用。

所謂的炸紫玉餃子原來是紫椰菜餡的餃子,我本身並不太偏好紫椰菜,但小店把餃子弄得太好了,令我感覺什至是有點愛上紫椰菜了
每隻如煎堆形狀的餃子外皮很脆,乾身,又不會油膩。紫椰菜有經過調味,使得味道不太明顯,反而適合我們這些原本不太喜歡吃紫椰菜的人去吃呢。
炸紫玉餃子

吃完雞和炸物,吃份蔬菜清潤一下吧。加了一份雜菇濃湯浸時蔬,時蔬是娃娃菜,這道菜有點像我們在家弄的菜。所謂的濃湯不會太鹹,浸著娃娃菜令菜變得濕潤,不會就這樣吃菜那麼乾。娃娃菜一棵棵的,但不會難咬,雜菇的份量也算多。
雜菇濃湯浸時蔬

對於餐廳為何會為何採即棄餐具,原來也有莫大的原因。帶出「媽媽的味道」給工薪一族,除用心製作,選料新鮮及健康,並特別注意清潔衛生,因為要讓每位「孩子」也能放心食用。所以在北角分店增設堂食時,選擇了使用即棄餐具,確保每次盛載的餐具都是清潔衛生,避免殘留的清潔劑污染食物。而考慮到環保問題,他們採用了較高成本的款式,可自然分解,務求減低對環境的傷害。
2019-02-24
海皇椰香咖哩牛腩飯
2019-02-24 106 瀏覽
和他到北角逛逛,先食一個晚餐。在B1一出就見到這間瓊媽媽門面細細,人流一直有牆上掛滿餐牌,全部有圖有真相,一目了然。雖然選擇不多,但如果專做可以出色,資源集中更好。先來一碗湯,南瓜做底,有瓜有肉有蘿蔔,好清甜,他都說好味。^_^點了濃湯浸時菜($24),份量十足,湯加了杞子,雜菇只有多沒有少,菜鮮甜,比起大型連鎖店的上湯時菜更好味,抵食。口水雞($38),另加4元轉油飯,口水雞剛剛好,再配油飯,一流。雞不是只得一兩件,而且幾乎啖啖肉(*¯︶¯*)他點了龍脷柳白汁($46),再另加2元轉菜飯。菜幾乎成個飯都有,而且十分均匀。龍脷柳前得很香,真係不錯。這次食到好物,他都說好食。
和他到北角逛逛,先食一個晚餐。

在B1一出就見到這間瓊媽媽

門面細細,人流一直有

牆上掛滿餐牌,全部有圖有真相,一目了然。

這次食到好物,他都說好食。
2019-02-24 125 瀏覽
今天下午一出北角地鐡站,突然覺得好肚餓,因為未食lunch,即刻睇下附近有乜餐廳醫肚,見到呢間,又想食海南雞,所以入去。由於我們去時已三點,所以有位,侍應還好有禮貌地介紹店的美食。我們點了:1. 無骨海南雞跟油飯套餐 $54呢個海南雞好嫩滑,好清新,佈埋個醬汁,不會覺淡。油飯也恰到好,不會過油,但好有油好。而個包了個例湯:呢個好正!因為我愛飲湯之人,平時飲好多湯,尢其例湯,不過出面例湯通常是味精多,但呢個好清甜,好濃,冇乜雜質,原來咁甜是用了好多南瓜去煲,真係好好飲。2. 口水雞配油飯。 $38呢款都好好食。口水雞的醬汁絕對吾會太辣,我吾食得辣都能夠食,仲覺得好好味。因為佢比普通海南雞嘅味更夜味,更儂郁。如果喜歡濃味嘅朋友就一定要試吓啦。隻雞依然係嫩滑。只是$38,好抵食。3. 雜菇濃湯浸時蔬 $24也叫了個菜。呢個菜浸住湯,好入味。而伴住的菇都好爽,連菜好配合。4. 炸紫肉餃子 $40一份又唔見隔離枱嘅餃子好靚,我哋都叫你試吓。呢個真係一個驚喜! 餃子上碟時熱辣辣,脆卜卜。裏面是好多紫椰菜,有少少醬汁,好好味,而且好健康。呢啲餃子,可以揀選點嘅醬汁,我們選了配

我們點了:
1. 無骨海南雞跟油飯套餐 $54

而個包了個例湯:

2. 口水雞配油飯。 $38

3. 雜菇濃湯浸時蔬 $24

4. 炸紫肉餃子 $40一份

又唔見隔離枱嘅餃子好靚,我哋都叫你試吓。呢個真係一個驚喜! 餃子上碟時熱辣辣,脆卜卜。裏面是好多紫椰菜,有少少醬汁,好好味,而且好健康。呢啲餃子,可以揀選點嘅醬汁,我們選了配芝麻醬及青木瓜汁。點知麻汁,感覺都甜甜地,我就比較喜歡這個。點青木瓜汁,帶點酸酸地幾清新,我朋友就喜歡那個。$40有成6隻,非常抵,仲好飽肚。

食完,真係好飽,因為樣樣都份量十足。而佢哋係用即用即棄嘅餐具裝食物的,可以令到更加衛生清潔。亦因為環保關係,佢哋提供嘅款式係高質的,可以自然分解。

還有,侍應服務態度很好,很有禮貌,不斷介紹店裏的食品給我們,還不斷了解我們對食品的感覺、評價,以求令我們滿意。好欣賞這種服務態度,我一定會再來的,希望小店能繼續生意興隆、客似雲來!

2019-02-23 2927 瀏覽
好東西是要與人分享的! 看雜誌知道北角開了一家小小的海南雞飯外賣店, 賣點是。。。 來自海南島的「海南走地雞亅風味, 而且小店是由三個相交超過半世紀的好姊妹主理的, 那麼有heart的小食店,福福郎當然要來幫襯一下, 支持一下「社區特色亅小店!這盒就是瓊媽媽的特色海南雞飯了,賣相相當不錯。 用來做午餐,perfect!首先要一讚它的外盒, 使用了比較高質的無害丶可分解丶環保塑料盒 ,而非一般坊間使用的發泡膠盒或透明膠盒來盛載。 。。這樣除了看起來較高檔美觀外,亦較保温。再者,使用較有質素保證的食物盒來裝熱食,對食客的健康,好像亦較有保障礙啊!(P.S:其實有時候不是不想自備環保餐盒,而是買得外賣飯盒,就是懶,不想洗碗啊!!)說回今日的主角。。。海南雞,雞肉的肉質看起來很有光澤, 感覺很鮮嫩, 雞件也排列得很整齊,賣相不錯! 先不加調味料試一囗雞肉。。。 雞肉是全熟的, 一口咬下去,雞肉很嫩滑丶很新鮮, 一點也不鞋口,而且感覺很有雞味。店家的特製豉油,跟坊間一般新加坡海南雞飯的甜豉油有些不同, 豉油的黃豆味很出丶豆味較濃,而且感覺較鹹及帶鮮,甜味較輕。。。所以, 點了豉油來吃雞件,又是另

店家的特製豉油,跟坊間一般新加坡海南雞飯的甜豉油有些不同, 豉油的黃豆味很出丶豆味較濃,而且感覺較鹹及帶鮮,甜味較輕。。。所以, 點了豉油來吃雞件,又是另一番「食之風味亅啊!

記得看過生果報雜誌報導,原因是加了桔仔蓉,所以鼓油在鹹之餘會附帶一點citrus fruit的水果香味 。 這應該就是所謂的「秘方亅吧!

套餐附贈的冇味精靚湯, 有南瓜丶紅蘿蔔等, 喝下去也不錯!

午餐多吃一點蔬菜有益啊! 一於叫多個平平地的「 雜菇濃湯浸時蔬(菜心)亅。

買開外賣當然買多一點回家孝敬媽媽,一於今晚「加餸」也!

口水雞(例牌)

手撕雞(例牌)

炸紫肉餃子配青木瓜汁

不過我還未告訴你 其中一個我今日要幫襯這家食肆的原因。。。就是「價錢亅啊!

這個質量不錯的海南雞飯飯盒,一個才賣50元,實在是大超值!所以我搭兩個地鐵站也要來試一試, 而選在月尾來吃, 是有原因的,就是 可以幫我慳到錢喎!!

你,也想來一試嗎?

。。。🦉

後記:想給瓊媽 一個實用意見。。。 如果能夠讓食客多一點選擇例如: 多飯丶少飯,多鼓油丶少豉油, 多湯渣丶少湯渣等就更加好了! 更貼心之餘又免得浪費, 可以考慮一下啊!

。。。🦉

立即訂閱我的食評吧!福福郎想 跟你分享上班族的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅啊!

Relax,and just subscribe!

2019-02-22
5 分鐘 (外賣自取)
  • 口水雞
  • 海南雞飯
2019-02-20 2010 瀏覽
我喜歡吃雞,因此對以雞為賣點的食肆都會特別留意,最近知道北角書局街開了一間叫"瓊媽媽"的小店,以海南風格烹調新鮮走地雞,見到餐牌上有招牌海南雞、口水雞、霸王雞等,全部都是我喜歡的口味。 據說"瓊媽媽"用的雞,全部來自深圳農場、飼養了120天的走地雞,來吃靚雞在預計之內,想不到出色的自家製醬汁更是意料之外。 外賣了無骨海南雞配油飯,海南椰香牛腩飯配菜飯,皆送無味精老火湯,另加炸紫肉餃子。 無骨海南雞配油飯 $44 雞肉真的滑,皮薄軟滑帶點爽,另一重點在配搭海南雞的特製海南豉油上,原來加了來自海南的青金桔汁(即海南人俗稱的公孫桔),酸甜味道成功平衡肉之膩,令人食慾大增,停不了口! 想起小孩子也許會扭計唔食飯,身為媽媽果然有心得,酸甜醬汁氹小孩,可真是個好主意! 油飯都做得好,口感軟熟唔油膩,粒粒分明,除了用雞湯煮之外,吃到淡淡的薑、蒜、蔥及香茅之辛香。 海南椰香牛腩飯配菜飯 $44 除雞以外,看中這個特別強調海南椰香的牛腩飯,濃稠的咖喱汁果然椰香味甜,份外幼滑;奇怪地竟然吃出羊腩的口感,有一件連皮有軟筋,非常有咬口! 無味精老火湯 青紅蘿蔔豬骨湯,材料豐富,醇厚味十足。 炸紫

無骨海南雞配油飯 + 海南椰香牛腩飯配菜飯

無骨海南雞配油飯 $44

無骨海南雞配油飯

海南椰香牛腩飯配菜飯 $44

海南椰香牛腩飯配菜飯

無味精老火湯

青紅蘿蔔豬骨湯,材料豐富,醇厚味十足。

炸紫肉餃子 $36
炸紫肉餃子

有多款醬汁選擇,我揀了青木瓜汁及口水汁。

前者比較清,後者香辣不辣,完全並非坊間死辣勁麻的貨色,反而別富層次的醋香。後來見到雜誌介紹,秘製口水汁用了三款醋:陳醋、浙醋及鎮冮醋混合調製。

餃子亦與別不同,以紫椰菜陪伴豬肉作餡,即點即炸,炸得酥脆有汁。

小店都可以食得好"滋"味!"瓊媽媽"值得再訪,心水推薦!

好奇心驅使下,Google 一下資料。

"瓊"原來是海南的意思,店子由三位媽媽級的同鄉姊妹合營,所以用瓊媽媽做店的名字,位於柴灣的首店只做外賣,初時不被睇好,竟然大賣,所以在北角開了分店,並且增加堂食位置。

面積不大不小,光猛整齊,特別採用即棄環保餐具, 原來刻意確保清潔衛生,因為要讓每位「孩子」也能放心食用,完全符合媽媽的要求,同時希望把「媽媽的味道」帶給工薪一族,有意思。
2019-02-18
外賣自取
無骨海南雞配油飯 + 海南椰香牛腩飯配菜飯
無骨海南雞配油飯
海南椰香牛腩飯配菜飯
炸紫肉餃子
話說facebook成日介紹人情味小店,我說最中宜幫襯,因為覺得有人情味既鋪頭自然會用心煮。呢日就特別黎北角試試瓊媽媽啦~可能因為下午茶時段,鋪頭得幾個客人~都好鬆動。我就即刻叫個飯黎試試啦!【無骨海南雞飯油飯】$52上到枱,第一個感覺係,都幾唔環保bor!我都明白呢到主要做外賣生意,人手又可能唔夠,但星期日,堂食,都係用膠盒上飯就真係有d唔係幾好呢。講返個雞,okay喎,用幾多日大既雞呢d我唔識!但真係幾滑。而且都好重雞味,聽講好似係用新鮮雞,雞皮爽口唔肥,happy!份量一d都唔少,好大份!抵食!油飯正正常常啦。總結,瓊媽媽都就見唔到啦~男人就見到幾個~呢個價錢,又抵食又高質,快d去支持下小店啦!!
呢日就特別黎北角試試瓊媽媽啦~

可能因為下午茶時段,鋪頭得幾個客人~都好鬆動。
我就即刻叫個飯黎試試啦!
【無骨海南雞飯油飯】$52
上到枱,第一個感覺係,都幾唔環保bor!
我都明白呢到主要做外賣生意,人手又可能唔夠,
但星期日,堂食,都係用膠盒上飯就真係有d唔係幾好呢。

份量一d都唔少,好大份!抵食!
油飯正正常常啦。

總結,瓊媽媽都就見唔到啦~男人就見到幾個~
呢個價錢,又抵食又高質,快d去支持下小店啦!!
2019-01-20
2019-01-16 715 瀏覽
We just happened to go to this place as we saw it while waiting for a taxi outside North Point MTR station. There was a little huddle of people so we thought we would check it out and I’m glad we did. Service was quick and more to the point, the food was very good. We went for the Chicken and egg curry and the Hainanese chicken. The curry was just the right consistency (not watered down like a lot of places) and full of flavour and the chicken was tender and soft, so we were quite impressed. We
Chicken  steak  curry  with  fried  egg

We also had no complaints about the Hainanese chicken really, it was fresh-tasting, not salty and even came boneless. Perhaps some of the chicken was a bit chewy, but that’s a just a minor point.
Hainan  chicken  rice

FINAL VERDICT:

TOTALLY WORTH IT! GREAT VALUE FOR MONEY
2019-01-14
10 分鐘 (外賣自取)
Hainan  chicken  rice
  • Chicken and egg curry
2019-01-14 661 瀏覽
瓊媽媽開咗係北角喔喔,真是有個海南媽媽坐鎮(因為我聽到講閩南語)海南媽媽店面無咩裝修,應該主要做外賣多,的確,我去食個中午飯都見到好多外賣海南雞(而且外賣平6蚊,就算係店食,一樣係外賣飯盒,其實不太環保)海南雞套餐性價比非常高,都算飽餐的選擇之一。但是……手撕雞套餐如圖,有個飯盒,白飯手撕雞加熱湯,量非常多。但是我覺得這個手撕雞好嚡,係口裡面停留咗好耐,然後d雞肉太老,癡牙!非常唔鐘意!白飯好一般,我相信我媽媽唔會俾我食呢個囖不過海南媽媽的態度幾好,湯太熱都會提醒一下

海南雞套餐性價比非常高,都算飽餐的選擇之一。但是……

不過海南媽媽的態度幾好,湯太熱都會提醒一下
2019-01-10 615 瀏覽
原本想去北角食燒味飯。。咁啱路過呢間小店。。。見D海南雞飯好似幾正。。。就同同事決定放棄燒味。。試下D雞小店用快餐形式,先點餐。。付款。。揾位。。等送餐餐有海南雞(有骨,去骨),口水雞,霸王雞,手絲雞。。種類不少。。飯有白飯,菜飯(+$2),油飯(+$4)。。。我點咗有骨海南雞菜飯。。跟例湯。。雞吾肥,好滑有雞味。。正菜飯。。白菜吾算多飯亦冇乜油香。。可考慮吾轉友人要咖哩牛腩菜飯。。亦係跟例湯。。湯好甜。。冇味精。。吾錯。。牛腩多過薯仔。。牛腩夠淋。。但咖哩偏谈。。一般但要彈。。佢全部用外賣膠盒装食物。。超吾環保
小店用快餐形式,先點餐。。付款。。揾位。。等送餐
我點咗有骨海南雞菜飯。。跟例湯。。雞吾肥,好滑有雞味。。正
菜飯。。白菜吾算多飯亦冇乜油香。。可考慮吾轉
但要彈。。佢全部用外賣膠盒装食物。。超吾環保
2019-01-10
2018-12-30 746 瀏覽
琴日見到蘋果動新聞介紹 晏晝就去買咗試黎食有落單到可以拎左個外賣超級快返到屋企試食啲雞可能真係因為走地特別實淨我叫嗰個係無骨海南雞飯 食落真係啖啖肉佢個油飯超香好好味又唔會太濕。個飯份量多到食唔晒佢係雞下邊呢有啲芽菜嘅 好香麻油味好好食個例湯超足料飲落好甜如果女仔其實可以兩個人一盒因為份量真係好多佢嗰個豉油汁呢都好甜甜地點左啲雞好好味都推介大家買嘢食啦價錢又唔貴 食得落去啲雞唔同一般嘅場地
琴日見到蘋果動新聞介紹 晏晝就去買咗試黎食
有落單到可以拎左個外賣超級快
返到屋企試食啲雞可能真係因為走地特別實淨
我叫嗰個係無骨海南雞飯 食落真係啖啖肉
佢個油飯超香好好味又唔會太濕。個飯份量多到食唔晒
佢係雞下邊呢有啲芽菜嘅 好香麻油味好好食
點左啲雞好好味
都推介大家買嘢食啦
價錢又唔貴 食得落去啲雞唔同一般嘅場地
外賣自取
海南雞飯 ($42) 轉油飯 (+$6)評分:7/10.之前偶爾去柴灣時見到呢間鋪頭但冇入去食,之前見到原來開到嚟北角,主打各種唔同嘅雞飯,除咗海南雞仲有手撕雞同口水雞。飯都有好幾款選擇,白飯蔥飯油飯任揀覺得佢哋嘅海南雞做法有啲特別,其實好油吓,但聽到伙記話如果唔咁樣處理就會太乾。我比較欣賞佢哋個豉油同蔥油~油飯都唔錯,鐘唔鐘意咁油臘臘嘅雞就真係見仁見智,都係諗住未試過試下新嘢 😗 外嚟講價錢還可以 ,或者下次可以嚟試下其他飯餐
海南雞飯 ($42) 轉油飯 (+$6)
評分:7/10.

2018-11-03 786 瀏覽
呢間野喺北角開咗冇幾耐,之前行過都覺得好平,都想試吓,不過一直冇機會。今日咁岩要食外賣就打咗電話去落單,聽電話嗰個人好有禮貌,亦都好清晰,雖然冇得送上門,但係佢都講咗句唔好意思。最後我哋叫咗兩個海南雞飯同一個咖喱牛腩飯都係$132,超抵食。啲海南雞幫你去埋骨,食得好方便,啲雞好不過就肥咗少少。值得一讚嘅係,佢可以比你揀白飯,菜飯或者油飯,唔係好似出面食海南雞飯一定要食油飯咁肥膩。最估唔到嘅係佢個湯係雞湯,仲有唔會好似出面啲餐廳咁,淨係比湯你,呢度三碗全部都有湯渣,仲有雞腳可以損下😂希望呢間野做得長,$38就可以食個海南雞真係超抵丫!
希望呢間野做得長,$38就可以食個海南雞真係超抵丫!