2024-06-21
我同朋友特登嚟呢度食蕨餅,因為念念不忘大阪食過嘅蕨餅。甘味處鎌倉主打日本菜、甜品、糖水同咖啡,仲有茶館嘅感覺,環境優雅,氣氛好舒服。首先試咗黃豆粉刨冰追加蕨餅,刨冰入口即化,黃豆粉香氣撲鼻,加埋軟糯嘅蕨餅,真係一絕。蕨餅同黃豆粉完美結合,口感豐富,清涼又唔會太甜,夏天食非常解暑。跟住試咗蕨餅配雲呢拿雪糕,蕨餅Q彈,雲呢拿雪糕香濃滑溜,兩者混合一齊食,口感對比強烈,甜而不膩,好有層次感。飲品方面,我哋叫咗淺川園抹茶蕨餅,抹茶味道濃郁,微苦帶甜,配埋軟糯嘅蕨餅,真係好滋味。抹茶嘅清香同蕨餅嘅柔滑,令人回味無窮。甘味處鎌倉嘅甜品質素高,味道出色,特別係蕨餅系列,真係令人回味。甘味處鎌倉除左銅鑼灣鋪,另外係屯門市廣場都有分店! 推薦俾大家試試,尤其係鐘意日本甜品嘅朋友,絕對唔會失望!