餐廳: 甘露甜品
資訊:

2020-11-11 450 瀏覽
昨日會議完結後,難得有「土瓜灣地膽」的介紹下,與一眾友人來到此小店。🙆🏻‍♂️ 到達後才發現原來是經過杜生加持的小店,相信是信心保證。😝雖然裡面只有 3-4 張圓桌,但一入座後,老闆娘便立即親切地招呼我們。🤗看了看餐牌,毫不猶豫地選了「麻蓉湯圓」。湯圓即叫即整,一碗共 5 粒,份量適中。湯圓頗大粒,一咬下去便是滿滿的芝麻蓉,非常香滑,而且湯圓不會過軟,很有咬口。😚個人覺得,一碗湯圓不得不嘗試它的薑湯,而小編最怕過辣的薑湯。這裡的正是恰到好處,不太淡,也不會太辣,配上湯圓,非常滿足,且在秋意漸濃的天氣下添上了一份溫暖。友人則點了「腐竹薏米水」以及「燉蛋」,嚐了一口,味道不錯。燉蛋蛋味濃郁,甜度適中。😝店裏仍有不少小食,價錢相宜。希望下次再與友人來,點些「生菜魚肉」和「魚蛋」一試。🤩

看了看餐牌,毫不猶豫地選了「麻蓉湯圓」。

湯圓即叫即整,一碗共 5 粒,份量適中。

店裏仍有不少小食,價錢相宜。
希望下次再與友人來,點些「生菜魚肉」和「魚蛋」一試。🤩
2020-11-10
2020-11-09 364 瀏覽
睇過「大時代」嘅人可能會認得呢間鋪頭,事關啊大佬孝同方婷就係喺甘露甜品食過糖水😹呢日黎到土瓜灣食嘢,當然唔少得佢啦👇🏻開咗三十幾年,舖頭依然維持住八十年代嘅裝修~👆🏻餐牌都係以前用到而架,經典嘅紅底白字❤🤍價錢絕對係平過出面,一個糖水由20蚊到25蚊不等~鋪頭入面都有貼咗新式餐牌,不過始於都覺得舊嘅係靚啲👍🏻亦都貼咗啲大時代劇照、報章介紹、名人到訪合照😆一路睇一路食,包你唔會悶~凍糖水放係度👇🏻一人叫咗一碗🥣芝麻糊🥣(上圖左)芝麻糊夠晒杰,唔會太稀,而且都幾滑身,有濃濃芝麻香味,係甜咗少少~荔茸椰汁西米露🥣荔茸其實就係芋頭蓉,但可能唔多,芋頭味唔濃,不過都見到有細細粒嘅芋頭~椰汁味都重,西米亦都粒粒分明,而且都有咬口👍🏻總括唔錯👍🏻下次一於試下佢嘅綠豆沙先~

糖水放係度👇🏻

芝麻糊(左)、荔茸椰汁西米露(右)

荔茸椰汁西米露

2020-11-05
$20 (宵夜)
芝麻糊(左)、荔茸椰汁西米露(右)
荔茸椰汁西米露
今日去土瓜灣食完晚飯想食個甜品,就search呢間老字號糖水鋪,諗住來試下呢度既熱門糖水芝麻糊,點知就出事啦!芝麻糊稀到呢。。都唔緊要,仲要食到d粉皮之類既野。。都未算,仲要俾我食到有紙巾碎!?大佬,咩料呀!唔好加料比我呀。。。。。我對呢間野真係冇信心😫最衰自己無影相留底,特登過嚟食點知會有失望經歷...
最衰自己無影相留底,特登過嚟食點知會有失望經歷...
2020-10-10
2020-09-27 347 瀏覽
腐竹薏米水 名乎其實是完全沒有味道的水 並非糖水 腐竹有一半是原片的 名字沒改錯 但我有點失望失落 明明是甜品 為何淡而無味 完全感受不到那來的甜紅棗泡雪耳 雪耳非常硬 紅棗完全沒煮開 但是比腐竹薏米水好一點 它是有甜味的但是做既時間非常快 叫了不到十分鐘已經送到家 外賣很快就到除了製作時間非常快之外,希望其他的問題可以好好作出改善本來吃完宵夜有個好愉快的晚上,打算吃個甜品讓一天過得更美好,沒想到換來的,竟然是失望收場....

但是做既時間非常快 叫了不到十分鐘已經送到家 外賣很快就到

除了製作時間非常快之外,希望其他的問題可以好好作出改善

紅棗泡震耳
外賣送餐
2020-09-12 285 瀏覽
👍💛⭐️ 甘露甜品 (土瓜灣)⭐️💛👍甘露甜品係其中一間有參加”香港月餅聯成機寄賣計劃”既小店,今日終於有得拎🥮月餅,甘梗係順便幫襯下啦🤗💛💛💛成日覺得係小店食既吾單止係味道,仲係一份一情味🌾🍃⭐️芝麻糊($20)⭐️芝麻糊幾滑,吾太甜~⭐️麻蓉湯丸($20)⭐️清清地既薑湯,配上傳統既芝麻湯丸,吾錯!☺️🕋環境指數:6.5/10傳統家庭式小店,好似有啲電視劇都喺度拍😋美味指數:7/10可以食下👩🏻‍🌾服務指數:7/10🤑抵食指數:8/10 吾貴呀🙋🏻‍♀️推介指數:7.5/10 良心小店,人情味濃💛💛💛📍地址:土瓜灣美景街 50 號 ——港人當自煮——
👍💛⭐️ 甘露甜品 (土瓜灣)
⭐️💛👍

成日覺得係小店食既吾單止係味道,仲係一份一情味🌾🍃

⭐️芝麻糊($20)⭐️
芝麻糊幾滑,吾太甜~

⭐️麻蓉湯丸($20)⭐️
清清地既薑湯,配上傳統既芝麻湯丸,吾錯!☺️

🕋環境指數:6.5/10
傳統家庭式小店,好似有啲電視劇都喺度拍

😋美味指數:7/10
可以食下

👩🏻‍🌾服務指數:7/10

🤑抵食指數:8/10
吾貴呀

🙋🏻‍♀️推介指數:7.5/10
良心小店,人情味濃💛💛💛

📍地址:土瓜灣美景街 50 號

——港人當自煮——

2020-08-07 284 瀏覽
馬拉西亞喳喳 $20勁足料,有好多唔同豆,又有芋頭,再加上椰汁,超香滑香濃,飽肚。完全係正宗既味道。陳皮紅豆沙 $20紅豆煲到溶晒,溶到得少少豆肉,非常之入味夠火候,每啖都有香甜紅豆味,再加一陣陣陳皮味,非常滋潤!絕對係傳統既味道。魚蛋牛柏葉魷魚 $8/1串 $20/3串自製沙嗲醬,沙嗲味濃,典型街頭風味,絕配。睇得出自家醬濃郁有誠意。。📍係土瓜灣,位置有d唔方便,但有成37年歷史,非常傳統既味道。值得一試。
馬拉西亞喳喳 $20

陳皮紅豆沙 $20

魚蛋牛柏葉魷魚 $8/1串 $20/3串

2020-02-26
$30 (宵夜)
  • 陳皮紅豆沙
  • 馬來西亞喳喳
2020-06-15 445 瀏覽
當年大時代電視劇曾經係到取景,位於土瓜灣一條小街入邊,唔算難揾。甘露除咗岀名糖水,小食都有頗多人推薦,有陳皮魚蛋、牛柏葉、豬皮...今次我就食咗東風螺、牛什同埋魷魚,配上老闆娘自家制嘅沙茶醬真係無得輸,值得再食👍🏻👍🏻
2020-05-25 545 瀏覽
甘露甜品係一間至今有37年歷史嘅舊式糖水舖,除咗有傳統中式糖水之外仲有熟食賣,杜汶澤之前都喺Yellopenrice節目介都紹過,大家可以去試試呢啲老香港味道😆 😋 香草陳皮綠豆沙 $20 .叫咗碗凍嘅綠豆沙,甜甜哋唔係好甜,吞咗之後口入面就留低咗臭草嘅香味,澀澀哋嘅,話明綠豆沙就真係起沙嘅,完全係傳統綠豆沙嘅味道😝 其他糖水例如紅豆沙、芝麻糊同合桃糊都好值得試㗎~ 😋 沙嗲串燒 $20 三串 .小編叫咗阿根廷魷魚🇦🇷、牛柏葉同埋東風螺,沙嗲醬唔係好濃但夠味,東風螺好似淋咗啲,下次會打埋國際戰線試吓巴西牛肺🇧🇷同澳洲金錢肚🇦🇺⭐️評分⭐️(5⭐️為滿分)味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境 ⭐️⭐️⭐️ 抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

😋 香草陳皮綠豆沙 $20 .

香草陳皮綠豆沙

😋 沙嗲串燒 $20 三串 .
沙嗲串燒

⭐️評分⭐️(5⭐️為滿分)
味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️
抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-04-21
外賣自取
沙嗲串燒
睇完杜汶澤後就去幫襯,老闆娘好熱情。食物唔錯,價錢合理,但有幾點建議,希望老闆娘or未來老闆仔可以睇下:1. 衛生環境有改善空間張台有小小油,調味瓶都係一層油。食左半個鐘,已經打死左兩隻蚊。希望可以改善下衛生環境,讓食客坐得舒服,食得放心。2. 食物種類可改善食物種類應該同開店前一模一樣,建議增加更多創新糖水,以形成特色糖水鋪。可印餐飯供選擇。由於係黃店,先會寫咁多野,小小建議。希望越做越好,生意興隆。
1. 衛生環境有改善空間

2. 食物種類可改善
可印餐飯供選擇。

魚蛋,燒賣,腸粉
2020-04-16
魚蛋,燒賣,腸粉
2020-04-11 488 瀏覽
土瓜灣🥣傳統糖水舖合桃糊 $25香草綠豆沙 $20小食 $20/3串 *配自製沙嗲醬-平時只會係荃灣既我地 去開大良鴻輝記 今次係土瓜灣附近返工 記得哩騷介紹過就行去試吓!-原本係叫芝麻糊 不過佢落錯單 錯有錯著合桃糊係最好食😋下次有機會再嚟呢頭 一定食返碗芝麻糊!綠豆沙比較稀 味道淡差咗少少 而小食就一般 自製沙嗲醬都係味道較淡!總結價錢唔算貴 同埋好食既傳統糖水舖唔多 呢度都係個選擇!提一提店鋪好細 唔介意坐得迫啲就OK!
土瓜灣🥣傳統糖水
合桃糊 $25
香草綠豆沙 $20
小食 $20/3串 *配自製沙嗲醬
總結價錢唔算貴 同埋好食既傳統糖水舖唔多 呢度都係個選擇!
提一提店鋪好細 唔介意坐得迫啲就OK!
2020-03-21
下午茶
2020-04-10 325 瀏覽
平時好少黎到土瓜灣 一年都未必有一次今日咁岩黎到 就去幫襯下杜生推薦既糖水鋪今次叫左串魚蛋 +陳皮紅豆沙($8一串,3串有優惠)食魚蛋一定要加甜醬 一絕陳皮紅豆沙$22 尼個真係要試 同坊間糖水鋪口味唔同 (聽講係老闆娘對陳皮要求好高)紅豆沙食到起沙 真係好難搵翻食指數
平時好少黎到土瓜灣 一年都未必有一次
今日咁岩黎到 就去幫襯下杜生推薦既糖水
翻食指數

2020-04-10
外賣自取
  • 陳皮紅豆沙
2020-02-03 1225 瀏覽
呢間小店已經開咗好多年啦,雖然佔地不大,但有唔同款式既傳統糖水及小食比你揀,而且性價比高,贏盡街坊口碑👏🏼👏🏼雖然同一條街有唔少新派糖水舖,但呢間小店依然無有怕,憑傳統糖水同人情味取勝!特別一提老闆娘超級有禮貌,招呼周到-👆🏽麥米粥十分足料,煮得又腍又香,幾中意麥米既口感,煙煙韌韌。。👆🏽陳皮紅豆沙、芝麻糊紅豆煲到軟腍以及起沙,亦散發住清香陳皮味黑芝麻味濃郁,口感黏稠順滑,甜度適中。👆🏽豬紅+豬皮+蘿蔔豬紅粒粒都漲卜卜,厚實入口唔易散開豬皮口感脆爽,蘿蔔鮮嫩多汁

麥米粥

👆🏽麥米粥
十分足料,煮得又腍又香,幾中意麥米既口感,煙煙韌韌。

陳皮紅豆沙 、芝麻糊

👆🏽陳皮紅豆沙、芝麻糊
紅豆煲到軟腍以及起沙,亦散發住清香陳皮味

黑芝麻味濃郁,口感黏稠順滑,甜度適中

豬紅+豬皮+蘿蔔
👆🏽豬紅+豬皮+蘿蔔
豬紅粒粒都漲卜卜,厚實入口唔易散開

豬皮口感脆爽,蘿蔔鮮嫩多汁
陳皮紅豆沙 、芝麻糊
豬紅+豬皮+蘿蔔
咁啱去開呢頭酒店住,食完Lunch唔夠飽所以就想食糖水,呢間bookmark咗好耐又好少會入嚟,咁難得緊係去食啦。叫咗啲小食又叫幾款糖水,叫咗燉蛋 綠豆沙 腐竹糖水 芝麻糊,燉蛋好食到無影相。呢個紅豆沙真係好堅好好食! 陳皮味同紅豆融為一體,煲到食緊流沙包入面嘅流沙咁,真係好好好幸福吖!!! 所以我夜晚食完嘢忍唔住又去叫碗外賣! 呢間用心去煲糖水嘅小店要多多支持,真係買少見少。老闆娘仲要好有禮貌,問我哋邊到可以捐啲券。支持support!

陳皮紅豆沙

2020-01-04
陳皮紅豆沙
2019-07-29 1732 瀏覽
沙嗲醬牛柏葉粗麵🍜$20之前睇到網友同傳媒介紹😏已經想去試下佢地沙嗲醬🙈$20嘅一餸車仔麵☺牛柏葉唔算好多😂不過個醬的確夠惹味🤤真係幾好食可以一試👍甘露甜品 (土瓜灣)土瓜灣美景街 50 號
沙嗲醬牛柏葉粗麵🍜$20

之前睇到網友同傳媒介紹😏
已經想去試下佢地沙嗲醬🙈
$20嘅一餸車仔麵☺
牛柏葉唔算好多😂
不過個醬的確夠惹味🤤
真係幾好食
可以一試👍

甘露甜品 (土瓜灣)
土瓜灣美景街 50 號
2019-06-18 1382 瀏覽
土瓜灣美景街…相信不少人從來未黎過…地方唔多就腳,又冇地下鐵,要黎又真係幾唔方便…不過如果你真係對食糖水有要求,尤其是對紅豆沙,綠豆沙特别鐘情嘅話,就一定要黎…先講環境,佢冇豪華嘅裝修,醉人嘅風景,只有幾張平民摺枱摺櫈…就係因為咁…鋪入面係充滿住八九十年代嘅味道,難怪大時代嘅導演會响呢度取景。服務方面,當然唔會有五星酒店嘅服務員,只有親切嘅老闆娘,用對子女嘅口吻黎招呼,好有家嘅温暖。食物方面,不得不提紅豆沙同綠豆沙,呢度嘅紅豆綠豆係煲到冇晒一粒粒嘅豆…名乎其實嘅沙…紅豆沙食落有陣陣陳皮香味…清香得黎又唔會搶左紅豆味道…相反,綠豆沙就以香草為主,綠豆為輔,絶不失禮。除糖水之外,老闆娘亦有提供小食,雖然呢啲小食唔係乜嘢山珍海味,但係配合特制醬汁,立刻變成珍貴美食…友人們食過不停…本篇不提供相片…希望在這裡留白,好讓讀者自行想象,探索,究竟咁特别嘅紅豆沙綠豆沙會係点樣…返看戲照,鋪面似乎仍然保留住當時嘅環境,無什改變,希望老闆娘可以繼續經營,保留住呢個大時代嘅味道。

2019-06-16
$30 (宵夜)